Razkrivamo

Zapomnite si ta imena: Poslanke in poslanci, ki so glasovali za status quo glede prirejenih javnih razpisov in korupcije v zdravstvu!

Kljub precejšnji skepsi je zakonodajalec le potrdil spremembe in dopolnitve zakona o javnem naročanju, s čemer naj bi se končala malodane mafijska praksa prirejenih javnih razpisov in iz njih izvirajoče sistemske korupcije na področju nabave medicinskih pripomočkov. Vseeno pa je 11 poslank in poslancev, med njimi takorekoč celotna poslanska skupina Levice, glasovala proti spremembam. To se zdi nelogično, skregano z zdravo pametjo in odpira vprašanje, pod čigavim vplivom so bili, da so tako glasovali. Po sprejemu zakona se je oglasila tudi skupina Zdravstvo.si in za direktorja vladnega urada za centralno cenovno evidneco, ki ga določa zakon, predlagala dr. Blaža Mrevljeta.

19.01.2022 03:28
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Zakon o javnem naročanju   medicinski pripomočki   korupcija   javni razpisi   Zdravstvo.si   Urad za centralno cenovno evidenco   Blaž Mrevlje   Levica   državni zbor

Fotomontaža: portal+

Zakon tudi določa, da mora biti mesec dni po sprejemu ustanovljen Urad za centralno cenovno evidenco.

Državni zbor je 13. januarja 2022 sprejel zakon, ki utegne usodno poseči v dolgoletno in utečeno kriminalno prakso nabave medicinske opreme v našem državnem zdravstvu. Na videz nič kaj pompozni pravni akt se imenuje Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o javnem naročanju (vir), posega pa tja, kjer se vsako leto "izgubijo" milijoni evrov: na področje nabave medicinskih pripomočkov. Zakon ima 10 členov, ki temeljito posegajo ravno na tisto področje naročanja v zdravstvu, kjer je v preteklih letih in celo desetletjih prihajalo do najhujših zlorab. O prirejenih javnih razpisih na področju nabave medicinskih pripomočkov smo na portalu+ od leta 2015 pogosto pisali, izpostavili smo tudi več konkretnih primerov, celo imena in priimke smo objavili. Posledica je bila kup groženj, tožb in drugih oblik pritiskov, vendar doslej nismo bili še nikoli obsojeni, saj so se tožbe v zadnjem hipu čudežno umikale, grožnje pa so postale "nesporazum v komunikacji".

 

Potem ko je bila oblikovana parlamentarna preiskovalna komisija, ki je pod drobnogled vzela nekaj najbolj v nebo vpijočih primerov korupcije v državnem zdravstvu, pri tem pa zaslišala tudi konkretne ljudi, se je pritisk na medije zmanjšal, kajti t.i. zdravniško-dobaviteljska mafija je začutila, da se ji tla pod nogami spodmikajo in da njeni člani - pa naj se obnašajo še tako arogantno - nikakor niso več nedotakljivi.

 

 

Enajsterica, ki si jo gre zapomniti

 

Prejšnji teden pa se je zgodilo še nekaj, kar bo usodno poseglo v dosedanjo kriminalno prakso: zakonodajalec se je končno odločil, da sprejme dopolnitve in spremembe obstoječe zakonodaje, ki je hočeš nočeš vse te anomalije in korupcijo dopuščala. Presenetljiv je bil sicer poskus KPK pod novim predsednikom, da "argumentirano" nasprotuje kakršnim koli spremembam obstoječe zakonodaje, toda to bo zgodba za prihodnjič (podobno kot dolgoletna lenoba ali pa celo namerna ignoranca Specializiranega državnega tožilstva v primeru afer na področju zdravstva).

 

 

S kakšnimi argumenti lahko Levica opraviči takšno nerazumljivo glasovanje?

 

 

Glasovanje v državnem zboru si gre zapomniti zlasti po tem, da se je velik del opozicije (SD, SAB, LMŠ, del upokojenske stranke) elegantno izognil opredeljevanju do te materije s tem, da se je glasovanja vzdržal bodisi so šli ravno takrat na kavo. So pa proti mirno glasovali v poslanski skupini Levice, kar se zdi nelogično in skregano z zdravo pametjo. Hkrati obnašanje poslancev in poslank Levice odpira vprašanje, pod čigavim vplivom so bili, da so tako glasovali, kajti s svojo potezo so tudi de iure dali vedeti, da nasprotujejo ureditvi vprašanja prirejenih razpisov v zdravstvu, še posebej ko gre za nabavo medicinske opreme. Če bi se, denimo, izkazalo, da je ta stranka v zadnjih mesecih ali pa celo v tednih pred volitvami od posameznikov, ki so blizu dobaviteljem v zdravstvu, prejela kakršne koli donacije, bi bil to konec te stranke, Slovenija pa bi dobila eno hujših korupcijskih afer v zadnjem desetletju.

 

 

Urad za centralno cenovno evidenco

 

Zakon tudi določa, da mora biti že mesec dni po sprejemu ustanovljen Urad za centralno cenovno evidenco. Skupina Zdravstvo.si, ki je pozdravila sprejem zakona, je ob tem poudarila, da bo od besed potrebno kar najhitreje preiti k dejanjem in da mora v zakonu predvideni urad čim prej zaživeti. Zdravniki, ki sestavljajo skupino Zdravstvo.si, in sicer Matej BeltramGorazd KalanMatija Jurij KališnikMarko NočSimon PodnarSamo VeselAndrej Vranič in Krištof Zevnik, so ob tem zapisali:

 

"Mnenja smo, da gre za prelomni dogodek na tem področju, saj zakon po desetletjih preplačevanja medicinskega materiala pomeni prvi korak k našemu približevanju cenam medicinskih pripomočkov in materialov v razvitih državah Evropske unije. Še posebej smo ponosni, ker je v zakonu upoštevanih kar nekaj priporočil skupine zdravstvo.si. Da pa zakon ne bi ostal le mrtva črka na papirju in da ga dobavitelji ne bodo ponovno izigravali, pa je nujno, da država zagotavi dosledno implementacijo zakona po vzoru izvedbenega predloga."

 

Ko gre za z zakonom ustanovljeni Urad za centralno cenovno evidenco, zdravniki poudarjajo, da je posebej pomembno, da "uresničitev zakona vodijo brezkompromisni in strokovni ljudje z lastnimi izkušnjami s tega področja" in zato za direktorja predlagajo zdravnika, dr. sc. Blaža Mrevljeta, dr. med.:

 

"Dr. Blaž Mrevlje je bil vrsto let aktiven na področju nabav v medicini in je poznavalec delovanja javnega zdravstva v na tem področju urejenih državah Evropske unije (Nemčija, Anglija, Poljska). V širši javnosti pa je dr. Mrevlje poznan po sodelovanju pri razkritju hudih zlorab javno zbranega denarja v primeru večkratnih predplačil žilnih opornic (Poročilo DZ-2018, vir). Dr. Blaž Mrevlje do podrobnosti pozna tokove koruptivnega delovanja pri nabavah medicinske opreme in materialov. Presekati ustaljeno prakso preplačevanja medicinskim pripomočkov v slovenskem javnem zdravstvu jemlje kot svoje poslanstvo."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
4
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.651
02/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.742
03/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.385
04/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.390
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.109
06/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.569
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 952
08/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 694
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 854
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.698