Komentar

Dolgo zamolčevana ukrajinska zgodba o ekonomskem kolapsu, ki jo lahko Rusija izkoristi namesto vojaškega konflikta

Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne zmore upreti, kakršna je, še posebej upoštevaje plebiscitarno željo lokalnega prebivalstva, pridružiti se Rusiji. Vendar slednji ne bodo ravnali smiselno, če se odločijo za vojaški poseg. Ne zaradi zveze NATO, groženj s sankcijami in napovedjo ostalih ukrepov, temveč iz povsem drugih razlogov ...

23.01.2022 23:30
Piše: Zvjezdan Radonjić
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   gospodarstvo   grivna   tajkuni   Vasilij Temnij   Odesa   ZDA   Poljska   Gazeta Prawna

Foto: World Bank

Ukrajina je dolgo zamolčevana zgodba o gospodarskem propadu; državo je doslej zapustilo med 6 in 7 milijonov delovno aktivnih. Polovica bi naj šla na Vzhod, polovica na Zahod. S trebuhom za kruhom. 

V zadnjih tednih v sklopu poostrenih varnostnih razmer v odnosu NATORusija večkrat prevladuje ocena, da namerava Rusija vojaško napasti sosedno Ukrajino. Ukrajinci se zatekajo k vadbam civilne zaščite, donira se jim orožje, Rusiji se grozi s sankcijami, ki jih svet še ni videl. Pozablja se, da je jugovzhodna Ukrajina del ruskega sveta, enako kot je Piranski zaliv do Savudrije del slovenskega. Pozablja se, da bi si ga Slovenci že zdavnaj prilastili, kot so si ga  Hrvati, ko so postavili carinski prehod ob Dragonji na slovenskem ozemlju, izhajajoč iz vojaške premoči; če bi jo imela Slovenija, bi bil sedaj carinski prehod na rtu Savudrija. Kar bodo morda Rusi storili z jugovzhodno Ukrajino, se ne razlikuje od tega, kar so storili Hrvati Sloveniji - in kar bi storili mi Hrvatom v Piranskem zalivu. Toliko o načelnosti; vsi smo krvavi pod kožo, le da so nekateri večji in močnejši, drugi pa manjši in slabši. 

 

Zastavlja se vprašanje, ali bo Rusija napadla Ukrajino, si vzela svoje z nekaj zelo malega uporabe sile, kajti Ukrajina se ji ne zmore upreti, kakršna je, še posebej upoštevaje plebiscitarno željo lokalnega prebivalstva, pridružiti se Rusiji. Vendar slednji ne bodo ravnali smiselno, če se odločijo za vojaški poseg. Ne zaradi zveze NATO, groženj s sankcijami in napovedjo ostalih ukrepov, temveč iz povsem drugih razlogov.

 

 

II.

 

Številk o realnih socialnih ter gospodarskih parametrih Ukrajine ni mogoče pridobiti; številke se tajijo, da bi se zakrilo katastrofo demokratične prenove in nadmoči tujih investitorjev. Približen zunanji in notranji dolg države krepko presega 100 milijard dolarjev, državo je doslej zapustilo med 6 in 7 milijonov delovno aktivnih; polovica bi naj šla na Vzhod, polovica na Zahod, s trebuhom za kruhom. O stanju tistega, kar iz Ukrajine ni odšlo, lahko sklepamo zgolj posredno, iz parcialnih, le deloma preverljivih podatkov, kajti pritisk na svobodo izražanja je nenormalen.

 

Pavel Volkov, novinar iz Zaporožja, ki se je v letih 2017-2018 nahajal v priporu zaradi očitka kaznivih dejanj terorizma in poseganja v državno suverenost, ker je preveč dobesedno pojmoval pravico do svobode izražanja, je postregel z analizo domače industrije stekla. Povzeto po portalu RIA novosti je zaradi 50 % podražitve plina ta panoga pokleknila. Do leta 2014 je sicer poslovala povprečno, vezana na vzhodne trge, sedaj bi se naj družbe  nahajale v fazi ugašanja peči; podražitev proizvodnega inputa v pogojih carinsko proste tuje konkurence in v povezavi s tehnološko zaostalostjo proizvodnih kapacitet postavlja pod vprašaj smiselnost proizvodnje. Zaradi cenovne nekonkurenčnosti in čedalje slabše kakovosti surovinskega inputa se proizvodnja ne izplača. V času povezanosti z vzhodnimi trgi je tekoča realizacija omogočala investiranje do nivoja ohranitve enostavne reprodukcije brez tehnološkega razvoja, vendar v pogojih prilagajanja evropskim standardom taiste družbe ne krijejo niti proizvodnih stroškov.

 

Kriza pridruženih gospodarskih področij (letalske, avtomobilske, gradbene, oblikovalne industrije) je znižala elementarno povpraševanje. Za zagon steklarstva bi bilo treba na državni ravni vložiti med 12 in 20 milijard dolarjev. Leta 2017, da bi podprle majdansko demokratično revolucijo, so ZDA objavile memorandum o donaciji tovarne, ki bi naj dnevno proizvajala 600 ton visokokakovostnega stekla, ob naložbi 300 milijonov dolarjev. Toda zadeva je do leta 2019 potonila v pozabo, podpore demokraciji je umanjkalo. Lani je nek tajkun zastavil vse skupaj manj ambiciozno, na 200 milijonov dolarjev vložka, toda tudi njega je minil demokratični gon. Lahko rečemo – k sreči, kajti ob današnji ceni energentov bi investicija povsem nasedla. Trenutno stanje je po Volkovu takšno: Ukrajina izvaža steklo najnižje kvalitete za okoli 270.000 dolarjev letno, medtem ko uvaža kakovostnejše, toda še vedno steklo srednje kakovosti za okoli 12,5 milijonov. Zaradi neugodno nizkega tečaja nacionalne valute (grivna) vis-a-vis ameriškemu dolarju se domačim tajkunom ne izplača vlagati v domačo industrijo, denar raje nalagajo v tujino, kjer so trgi donosnejši. Država se je, prilagajajoč pravilom Evropske unije, morala odpovedati carini in subvencijam, kar bi panogo vsaj začasno saniralo, tako ji pa ni rešitve.

 

 

III.

 

Novinar Vasilij Temnij iz Odese, ki začuda še ni priprt in sojen zaradi terorizma ter spodkopavanja državne suverenosti, se je lotil podražitve ogrevanja v letu 2021, kar je posledica okoli 300% (!) zvišane cene energentov. Ob povprečni pokojnini 3.500 grivn (opomba: 1 evro je dobrih 32 grivn) znesejo stroški ogrevanja stanovanja med 4 in 9 tisoč grivn. Radiatorji so bolj mrzli kot topli. Ker je delovno aktivno prebivalstvo mahoma v ekonomski emigraciji v agresorski Rusiji, so v Odesi ostali v glavnem upokojenci, ki ogrevanja več ne morejo plačevati, zato jim grozi rubež stanovanj. Mestni svet sicer obljublja ustanovitev subvencijskega sklada, vrednega 40 milijonov grivn, katerega pa bo bržkone doletela usoda investicij v industrijo stekla.

 

Isti novinar je pisal o odnosih med bratskima Poljsko in Ukrajino. Poljska namreč predstavlja najglasnejšo ukrajinsko zaveznico znotraj EU, obljublja ji orožje, investicije, denar, premoženje, pomoč vseh vrst. Kdorkoli vsaj okvirno spremlja poljsko trkanje po prsih, da bo za Ukrajino storila dobesedno vse, ne more verjeti, da se je tako zelo zataknilo pri banalnem problemu dodelitve 40.000 transportnih dovolilnic za ukrajinske tovornjake, ki prevažajo blago preko Poljske. Oblasti bratske Ukrajine so bratski Poljski odgovorile povračilno z drastično omejitvijo železniških prevoz poljskega blaga na vzhod.

 

"Naši sosedje ne skrivajo, da je pravi razlog blokade odpor proti Poljski, ki ne želi povečati števila dovoljenj za vstop tovornjakov iz Ukrajine čez našo mejo v Evropsko unijo", piše poljski časnik Gazeta Prawna. "To bi lahko pripeljalo do popolne zaustavitve tranzita", je dejal Andrzej Olszewski, član uprave poljske državne železniške družbe PKP. Ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo je, na drugi strani, ocenilo, da so leta 2021 izgube ukrajinskih podjetij zaradi pomanjkanja dovoljenj znašale okoli pol milijarde evrov, leta 2022 pa bodo še večje. Izrazito čudno vedenje za državi, ki si obljubljata zavezništvo do zadnje kaplje krvi, če ju napade sovražna Rusija. Zatikanje pri banalnostih kot je 40.000 transportnih dovoljenj in prevoz z železnico v resnici ne obeta kaj dosti, če se Rusija odloči napasti z raketami, letali, tanki, droni, raketometi, lanserji, elektronskimi motilci in sorodno vojaško tehnologijo.

 

 

IV.

 

Iz zgornjih razlogov bi Rusija, če bi v Ukrajno vdrla z orožjem, ravnala netaktno. Bolje je počakati na naravno smrt te reprezentančne hiperdemokracije, pokradene s strani domačih tajkunov in zahodnih partnerjev, industrijsko uničene, premražene države z zastarelo oborožitvijo. Kajti v nekaj letih bo njeno sesutje vase po mirni poti pripeljalo k osvoboditvi jugovzhoda in pristopu k Rusiji. Policija in armada, ki s silo orožja in državnim terorjem preprečujeta pravico do samoodločitve, bosta odvrgli orožje in se vrnili domov na severozahod, nasekat drva za zimo, zasejat poljščine, da jim družine ne pomrejo za lakoto in da se v miru, ne da bi jih Rusija pri tem kakorkoli motila, utirijo v demokratične tokove.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
25
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
18
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
15
18.05.2022 23:00
V minulih mesecih, sploh pa po začetku ruske vojaške agresije na Ukrajino 24. februarja 2022, se je izkazalo, da samo članstvo v ... Več.
Piše: Božo Cerar
Political turmoil boon for Pakistan's militants
6
17.05.2022 23:59
Political turmoil that led to regime change in Pakistan last month was a boon for the militants, who have staged 24 % more ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
10
16.05.2022 21:09
Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, ... Več.
Piše: Miha Burger
Kako končati vojno izčrpavanja v Ukrajini
8
11.05.2022 23:16
Invazija Vladimirja Putina na Ukrajino se je izrodila v divjo vojno izčrpavanja, za katero vsaka stran verjame, da bo v njej ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
36
11.05.2022 21:43
Bojim se, da je bilo veselo zmagoslavje Gibanja Svoboda na parlamentarnih volitvah preuranjeno. Siti Janševe samopašnosti smo ... Več.
Piše: Ana Jud
Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.
16
11.05.2022 05:19
Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, ... Več.
Piše: Robert Klun
Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju
17
10.05.2022 04:29
Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v ... Več.
Piše: Tomaž Vernik
Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?
24
09.05.2022 04:43
Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Šefa NIJZ ne menjajo predsedniki vlad, zato bi bilo najbolje, dragi gospod Robert Golob, da ta vaš spodrsljaj čim prej pozabimo!
28
07.05.2022 21:08
Nekaj dni nazaj mi je dr. Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja, na vrhuncu svoje povolilne moči, preko televizije ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred naslednjim valom: Potrebovali bomo več solidarnosti in medsebojnega spoštovanja
20
03.05.2022 05:10
NIJZ se že dlje časa intenzivno pripravlja na naslednji izbruh novega koronavirusa, do česar bi lahko prišlo na koncu poletja. ... Več.
Piše: Milan Krek
Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke
20
02.05.2022 05:40
Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Zvesti psi nikoli dokončane revolucije so doslej lajali na vlado, odslej pa bodo na opozicijo
26
01.05.2022 05:30
V bistvu lajajo in tulijo polni sovraštva in dogmatizma, vtkanega v dobro naoljen internet opranih glav. Na eni strani hudič, na ... Več.
Piše: Pavle Okorn
Tarča, Golob in Golobič: Če je morala ena od oblik družbene zavesti, potem je Slovenija že 30 let v komi.
16
30.04.2022 04:30
Četrtkova Tarča na Televiziji Slovenija je to samo potrdila. Gregor Golobič in Gregor Virant sta bila porazna. Ivana Simiča ne ... Več.
Piše: Ana Jud
Uredniški komentar: Putin in njegova zločinska soldateska razumeta le govorico sile, zato vojne v Ukrajni ne bo še kmalu konec!
16
28.04.2022 05:30
Spoznanje zahodnih držav, da brez konkretnejše vojaške pomoči Ukrajna v vojni z Rusijo ne bo več dolgo uspešna, prihaja pozno, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ljudje pogrešajo Janeza Drnovška in pobožne želje so se uresničile v politični inkarnaciji Roberta Goloba
34
26.04.2022 20:12
Roberta Goloba sem prvič srečala pred več kot dvajsetimi leti. Fajn dečko. Mlad, kuštrav, izjemno vljuden, prijazen, ustrežljiv ... Več.
Piše: Ana Jud
Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem
31
26.04.2022 06:50
Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.653
02/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.743
03/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.390
04/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.390
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.114
06/
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.569
07/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 757
08/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 952
09/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 855
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.698