Komentar

Da bi imeli učitelji enake plače kot inženirji (začetniki) ali zdravniki (začetniki)? Nezaslišano!

Včasih so imeli učitelji preveč avtoritete in so to dostikrat močno izkoriščali, kar seveda ni prav. Danes učitelji nimajo nobenih orodij za zaščito sebe in svoje strokovnosti ter se soočajo s podivjanimi starši, kar pa je popolnoma druga skrajnost. Nostalgičnemu mlademu piscu se zdi, da je vmes obstajalo obdobje, ko so bila razmerja sprejemljivo uravnotežena – učitelje se je spoštovalo, toda če so prekoračili meje, so jih vseeno doletele sankcije. Toda očitno je bila to le vmesna točka na premici drsenja iz premoči učiteljev v premoč staršev. 

10.03.2022 11:16
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   stavka   šolstvo   učitelji   učenci   starši

Foto: Jelena Aloskina / Getty Images

Ali je stavka zaposlenih v šolstvu torej upravičena? Mislim, da je. Učiteljski poklic je definitivno podcenjen in celotno osnovno šolstvo bi bilo potrebno neke korenite reforme, ki bi učiteljem vrnila nekaj spoštovanja in avtoritete, da bi lahko normalno delovali.

 

Ko so učiteljice napovedale stavko, so se na novičarskih portalih pod novico s tem naznanilom vsuli negativni komentarji vseh vrst z jasnim sporočilom – učiteljski poklic ni cenjen in je v očeh velikega dela javnosti viden kot lahek in privilegiran. Komentatorji so ugotovili, da ima lahko kakšna zavzeta učiteljica po dvajsetih letih delovne dobe celo enako visoko plačo kot kak inženir začetnik, ki je ravno prišel s faksa. Eden izmed glavnih ciljev stavke je, da bi učitelji imeli enake plače, kot jih imajo zdravniki začetniki, kakor jim po zakonu že sedaj pripada, a se pač ne izvaja. Da bi imeli učitelji enake plače kot inženirji (začetniki) ali zdravniki (začetniki)? Nezaslišano! 

 

V očeh povprečnega butlja je učiteljica pol leta itak na dopustu, tistega pol leta, ko dela, pa tako ali tako dela samo po kake štiri ure na dan, pa še tega dela ne zna zares opravljati, kot je treba. Iz nekega razloga vsem tem ljudem ni padlo na pamet, da bi se glede na opisano sami lotili tega (po njihovem) sanjskega poklica ter uživali življenje, kot se spodobi. In za takšno delo bi potem rade dobivale še enako plačo kot spoštovani gospodje inženirji (ki imajo načeloma enako stopnjo izobrazbe kot učiteljice) in večjo plačo kot tovarniški delavci, ki pa zares resno garajo po osem ur na dan? Nezaslišano!

 

Kako pa je z učiteljskim delom v resnici?

 

Vsaka mlada učiteljica, s katero sem govoril (ali o kateri sem le slišal govoriti) svoj prvi delovni mesec preživi približno takole: dela v razredu, potem pa psihično povsem izčrpana pride domov in celo popoldne joka za nazaj ter ne more početi sploh ničesar več (razen seveda delati priprav za naslednji dan). Če se vam to zdi pretirano, vam verjamem – tudi meni se je, dokler nisem enega primera videl na lastne oči in potem še od več ljudi slišal, da se jim je zgodilo enako. Povprašajte naokrog; če dobro poznate kako učiteljico začetnico, vam najbrž lahko potrdi, da je sama prestajala kaj podobnega – dejanski fizični odziv telesa na začetek dela. Seveda se potem to vsaj približno umiri (vsakodnevni psihični pritiski ne zmanjšajo, samo navadiš se jih) ter telo fizično reagira na tistih nekaj ur intenzivnega stresa samo še enkrat do dvakrat na teden, ko je res hudo. 

 

Kot je v šolstvu trenutno zastavljeno, mora biti učitelj med svojim delom vedno na preži - hkrati mora poučevati svojo predpisano snov, pozorno spremljati obnašanje vseh dvajset (plus minus) učencev ter skrbeti za naraščajočo birokracijo. V e-asistenta moraš stvari vnašati sproti, toda če se s katerim izmed učencev v tisti minuti, ko vnašaš birokratske podatke v sistem, kaj zgodi, si kriv za dogodek ter greš lahko pred disciplinsko komisijo, dobiš na grbo inšpekcijo ali celo kazensko odgovarjaš.

 

Seveda imaš pravico do odmora za stranišče, toda če se s katerim izmed učencev v tisti minuti, ko tečeš tja in nazaj, kaj zgodi, si kriv za dogodek ter greš lahko pred disciplinsko komisijo, dobiš na grbo inšpekcijo ali celo kazensko odgovarjaš.

 

Vzdrževati moraš red in disciplino v razredu, toda če kakšnega otroka kaznuješ s podpisom, kazensko ohladitvijo v sosednjem razredu ali tudi samo s karanjem, moraš biti pripravljen na posledice – starši se bodo lahko psihično znesli nad tabo še tisti dan, dan kasneje ali celo teden kasneje, ko si za nek minorni "incident", ki se v razredu realno zgodi na vsakih pet minut, že popolnoma pozabil. 

 

Lahko si tudi že trideset let uspešna učiteljica, pa enkrat pač naletiš na starša, ki mu eden izmed aspektov tvojega dela ni bil všeč in te bo celo leto maltretiral, poslal nate inšpekcijo ali sprožil kazenski postopek. Nikoli ne boš zares varen. Starši ostalih učencev ti bodo že izkazali sočutje, seveda, ne pričakuj pa, da se bo kdo zavzel zate. Dober si, dokler ne narediš napake, potem pa je dobro za nazaj pozabljeno in si preprosto slab.

 

Za starše si itak kriv ti, pa kakorkoli je že bilo in vsako svojo najmanjšo odločitev ali strokovno potezo moraš biti pripravljen z nasmehom na ustih zagovarjati pa magari tudi ob sobotah ob polnoči, ko se kakšni zavzeti očetje spravijo pisat dolge mejle o nepomembnih incidentih prejšnje srede. Ni opcije, da trapastih vprašanj ne počastiš s svojim odzivom – takoj boš označen kot "slaba učiteljica". Tu se zdi, da so se s svojo servilnostjo učiteljice vsaj delno tudi same ujele v zanko, zagotovo pa jim sistem pri tem ni pomagal in je k temu močno pripomogel. Včasih so imeli učitelji preveč avtoritete in so to dostikrat močno izkoriščali, kar seveda ni prav. Danes učitelji nimajo nobenih orodij za zaščito sebe in svoje strokovnosti ter se soočajo s podivjanimi starši, kar pa je popolnoma druga skrajnost. Nostalgičnemu mlademu piscu se zdi, da je vmes obstajalo obdobje, ko so bila razmerja sprejemljivo uravnotežena – učitelje se je spoštovalo, če so prekoračili meje pa so jih vseeno doletele sankcije. Toda očitno je bila to le vmesna točka na premici drsenja iz premoči učiteljev v premoč staršev.

 

Otroci so pač otroci in z njimi nekako še gre. Seveda bi se ves čas nekaj brcali, zafrkavali, kregali med sabo ali izkazovali doma pridobljeno spoštovanje do tvojega poklica, toda delo z njimi je vseeno vsaj občasno nagrajujoče in navdihujoče in je učiteljicam očitno v veselje. Učiteljice na lastne stroške kupujejo materiale za izdelovanje izdelkov ter popoldne iščejo nove interaktivne načine za podajanje snovi, tudi če ne bi bilo zares treba. Učiteljice požirajo dnevne žalitve in ponižanja s strani staršev in učencev. Učiteljice sprejmejo vsa dodatna opravila, ki jim jih naloži država, samo da bodo šole med epidemijo ja ostale odprte.   

 

V sodobnih delovnih okoljih se delodajalci trudijo, da bi delavcem naredili čim bolj privlačno delovno okolje ter tako tudi z nefinančnimi sredstvi spodbudili zaposlene, da (vsaj približno) radi hodijo v službo – službeni izleti, nagradni dnevi dopusta, druženje s sodelavci ... Šolski uradniki so se tega principa lotili z obratne stvari - skrbijo predvsem, da bi zadostila željam javnosti po čim večji obremenjenosti učiteljic, da bodo ja sto procentno prinesle noter vse, kar jim s šolskimi počitnicami tako nepravično pripada. Dodatna dva stebra delovnih ur, arbitrarni popoldanski sestanki, ad hoc nadomeščanja ter seveda podrobni popisi vsega potrebnega in nepotrebnega. Nekatere izmed teh stvari so v tem poklicu pač neizogibne, ampak so včasih vsaj prinašale uteho dodatnega prostega dneva ali dveh, sedaj pa smo na dobri poti, da se tudi to kar čim močneje okrni.

 

Seveda se zdi neumno (oziroma s strani gospoda Štruklja in podobnih politično nastavljenih kadrov), da gredo učitelji stavkat ravno sedaj. Za koronske dodatke stavkajo, ko je glavna nevarnost že mimo in po tem, ko so morali več mesecev po cele dneve delati v maskah, pomagati pri testiranju učencev in dejansko biti v podobni fizični nevarnosti kot zdravstveni delavci, da se bodo od enega izmed mnogih otrok zelo verjetno nalezli bolezni covid-19. Za povišanje plač stavkajo po tem, ko jim po zakonu že dlje časa pripadajo. Kot pri vseh prejšnjih učiteljskih stavkah zopet manjka komponenta nekih željenih resnih reform. 

 

Ali je stavka zaposlenih v šolstvu torej upravičena? Jaz mislim, da je. Učiteljski poklic je definitivno podcenjen in celotno osnovno šolstvo bi bilo potrebno neke korenite reforme, ki bi učiteljem vrnila nekaj spoštovanja in avtoritete, da bi lahko normalno delovali.

 

Če hočemo, da bo naše šolstvo dobro, da bodo naši otroci radi hodili v šolo ter se tam tudi nekaj naučili, moramo ukrepati čim prej. Nobena izmed mladih učiteljic, ki sem jih omenil v začetku, se dolgoročno ne vidi v šolstvu oziroma bi rada vsaj za nekaj let poskusila delovati še v kakšnem drugem, bolj normalnem poklicu. Če se bo trenutni trend zniževanja vrednosti in spoštovanja učiteljskega poklica ter povečevanja birokratizacije nadaljeval, bodo v šolstvu res ostali samo še tisti, ki ne morejo drugam. S tega vidika se nam pri učiteljskem poklicu dogaja podobno kot pri medicinskih sestrah in podobnih, za dobro delovanje države esencialnih poklicih – pač jih ne cenimo, itak so to bolj neki ženski poklici. A po osmem marcu vsako leto pride tudi deveti ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.287
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.687
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.596
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.555
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 980
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 935
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156