Komentar

Poziv k končanju vojne: "Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva."

Jeffrey Sachs je prvopodpisani na pozivu vodilnih članov Mreže Združenih narodov za rešitve in trajnostni razvoj ter Mreže rešitev za trajnostni razvoj. Obe organizaciji, ki delujeta pod patronatom Organizacije združenih narodov, se obračata na vse države članice Združenih narodov in njihove voditelje z apelom po takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini in sklenitvi miru med Rusijo in Ukrajino, saj gre za konflikt, ki ogroža prihodnost človeštva. Mreža Združenih narodov za trajnostne rešitve je svetovna mreža univerz, znanstvenikov, politikov, poslovnih in verskih voditeljev, ki delujejo pod pokroviteljstvom sekretarja Združenih narodov Antónia Guterresa. Njihov cilj je pomagati prepoznati poti k trajnostnemu razvoju. Mrežo rešitev za trajnostni razvoj (SDSN) pa je leta 2012 ustanovil generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, da bi mobiliziral svetovno znanstveno in strokovno tehnološko znanje ter izkušnje za spodbujanje praktičnega reševanja problemov trajnostnega razvoja in izvajanje njegovih ciljev.

19.04.2022 22:00
Piše: Jeffrey Sachs
Ključne besede:   vojna   Rusija   Ukrajina   OZN   Varnostni svet   Volodimir Zelenski   NATO   mir   premirje   človeštvo   ZDA   Ustanovna listina OZN

V duhu Ustanovne listine Združenih narodov in Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah pozivamo vse članice OZN, da enotno in brez izjeme sprejmejo resolucijo o takojšnjih pogajanjih, ki bo ustrezala potrebam in varnosti Ukrajine, Rusije in vseh ostalih držav.  

 

Vojna v Ukrajini ne ogroža samo trajnostnega razvoja, temveč tudi preživetje človeštva. Pozivamo vse države, ki delujejo v skladu z Ustanovno listino Združenih narodov, naj postavijo diplomacijo v službo človeštva in končajo vojno s pogajanji, preden vojna pokonča vse nas. Svet se mora nujno vrniti na pot miru. Blagor tistim, ki prinašajo mir, uči Jezus v evangelijih. Koran vabi pravične v Dar as-Salaam, bivališče miru. Buda uči ahimso, nenasilje nad vsemi živimi bitji. Izaija prerokuje, da bo napočil dan, ko se noben narod ne bo več bojeval proti drugemu narodu niti se ne bo uril za vojno. 

 

Mednarodni mir in varnost sta prioriteti Združenih narodov. Svetovne države si ne drznejo, da bi jim v teh pomembnih prihodnjih urah spodletelo pri vzpostavljanju miru v Ukrajini. Ruska invazija v Ukrajino je, z besedami papeža Frančiška, odvratna, kruta in bogokletna; s temi besedami je iskanje miru označil za našo najnujnejšo nalogo. To je še zlasti res, ker v vzhodni Ukrajini nastaja še bolj uničujoč vojaški spopad. Predsednik Vladimir Putin je pred kratkim proglasil mirovne pogovore za "slepo ulico". Svet tega ne more sprejeti. Vse države v Združenih narodih morajo narediti vse, kar je v njihovi moči, da obudijo mirovna pogajanja in pripravijo obe strani do uspešnega in čimprejšnjega sporazuma. 

 

Mir zahteva dialog in diplomacijo, ne pa več težkega orožja, ki bo nazadnje do popolnoma porušil Ukrajino. Krepitev vojaške sile v Ukrajini vodi v zagotovljeno trpljenje in obup. Še slabše, stopnjevanje vojne povečuje tveganje za konflikt, ki bo prerastel v armagedon

 

Zgodovina uči, da je kubanska raketna kriza skoraj pripeljala do jedrske vojne celo potem, ko sta voditelja ZDA in Sovjetske zveze dosegla diplomatsko rešitev. Zaradi nesporazuma je poškodovana sovjetska podmornica skoraj izstrelila torpedo z atomsko konico, ki bi lahko izzval močan jedrski odgovor Združenih držav. Le pogumna dejanja enega samega sovjetskega partijskega častnika na podmornici so preprečila izstrelitev torpeda in s tem rešila svet. 

 

Rusija in Ukrajina gotovo lahko dosežeta sporazum, ki bo izpolnil dva osnovna cilja Listine Združenih narodov: ozemeljsko celovitost in varnost tako za Ukrajino kot za Rusijo.

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejansko že nakazal diplomatsko rešitev, nevtralnost Ukrajine – brez članstva v NATO – in njeno ozemeljsko celovitost, zavarovano z mednarodnim pravom. Ruske čete morajo zapustiti Ukrajino, vendar jih ne bodo zamenjale čete Nata ali težka oborožitev. Ugotavljamo, da Listina ZN devetinštiridesetkrat uporabi besedi mir in miroljuben, toda nikoli besede "zavezništvo" ali fraze "vojaško zavezništvo".

 

Do naraščanja konflikta pride vse preveč zlahka, medtem ko pogajanja zahtevajo modrost in moč volje. Članice OZN so globoko razdeljene v njihovem razumevanju konflikta, vendar bi morale popolnoma poenotiti svoje deljene interese za takojšnje premirje, ustavitev napadov na civiliste in vzpostavitev miru. 

 

Vojna povzroča strahotne smrti in pretresljivo uničenje – stotine milijard dolarjev škode ukrajinskim mestom, ki so se spremenila v ruševine v samo nekaj tednih – in naraščajoč ekonomski kaos po vsem svetu: hitro rastoče cene hrane in pomanjkanje, milijoni beguncev, prekinitev svetovne trgovine in dobavnih verig, naraščajoča politična nestabilnost po svetu, so prizadeli najrevnejše države in gospodinjstva z uničujočimi bremeni. 

 

Varnostni svet Združenih narodov (VS) ima pri vzdrževanju miru najsvetejšo odgovornost na svetu. Nekateri pravijo, da VS ne more igrati te vloge, če je v Varnostnem svetu Rusija. Vendar je tako stališče napačno. VS lahko zagotovi mir natančno zato, ker so Rusija, Kitajska, ZDA, Francija in Združeno kraljestvo stalne članice VS. Te stalne članice, skupaj z ostalimi desetimi članicami VS, se morajo pogajati med seboj, da bi našle pot, ki bo ohranila ozemeljsko celovitost Ukrajine in uskladila varnostne potrebe Ukrajine, Rusije in ostalih 191 držav članic OZN. 

  

Pozdravljamo drzne in ustvarjalne napore turškega predsednika Tayyipa Erdogana, ki obema stranema pomaga, da bi sklenili sporazum, vendar obžalujemo pomanjkanje neposrednih pogovorov v Varnostnem svetu. Ne pozivamo h glasnejšim parolam in zmerljivkam, s katerimi se obmetavajo diplomati. Pozivamo k resničnim pogajanjem na osnovi smernic Ustanovne listine OZN. Govorimo o miru na podlagi vladavine prava OZN in ne na osnovi moči, groženj in spornih vojaških zavezništev. 

 

Držav po svetu ne bi smeli opominjati na srhljivo krhkost teh dni. Vojna grozi, da bo vsako uro hujša. In to se dogaja med še vedno trajajočo pandemija covida-19, ki dnevno terja okoli 5000 življenj. Celo zdaj, v tretjem letu pandemije, svetu ni uspelo zagotoviti cepiva za najrevnejše in najranljivejše, v veliki meri mu je spodletelo zaradi geopolitičnih napetosti med državami, ki proizvajajo cepivo.

  

Masovnemu razseljevanju beguncev in naraščajoči lakoti širom sveta zaradi vojne v Ukrajini zdaj grozi še večji porast bolezni, smrti, nestabilnosti in globlja finančna stiska v revnih državah. Polega tega se za vojno in pandemijo skriva počasna zver podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek – dodatno gorje, ki potiska človeštvo proti breznu. Najnovejše poročilo Medvladnega foruma za klimatske spremembe (IPCC) nas opozarja, da smo načeli mejo podnebne varnosti. Nujno je takojšnje ukrepanje. Vendar vojna slabi pozornost, multilateralno sodelovanje in financiranje, ki je potrebno za reševanje izrednih podnebnih sprememb, ki jih je zakrivil človek. 

 

Kot pedagogi in vodje univerz se zavedamo tudi lastne povečane odgovornosti do naših študentov. Učiti moramo ne samo znanstvena in tehnološka znanja, kako doseči trajnosten razvoj, čeprav so te teme danes zelo pomembne, temveč tudi poti do miru, reševanja problemov in konfliktov. Izobraževati moramo mlade ljudi tako, da bo današnja mladina pridobila modrost in bo spoštovala svetovno različnost in reševala spore mirno, s premišljenimi pogajanji in sporazumi. 

  

V duhu Ustanovne listine Združenih narodov in Univerzalne deklaracije o človekovih pravicah pozivamo države Generalne skupščine OZN, da enotno in brez izjeme sprejmejo resolucijo o takojšnjih pogajanjih, ki bo ustrezala potrebam in varnosti Ukrajine, Rusije in vseh ostalih držav.  

 

Pozivamo Varnostni svet OZN, da se sestane na nujni seji, ki naj traja, dokler bo potrebno, da bi zagotovil polno uveljavljanje Ustanovne listine OZN za končanje vojne v Ukrajini po diplomatski poti. 

 

Pozivamo stalne članice VS, naj se pogajajo z diplomacijo namesto z jezo, in priznajo, da mora resnični mir zadovoljiti varnostne potrebe vseh držav. Ni prostora niti potrebe za veto; pravičen sporazum bodo podprle vse države, lahko ga vzdržujejo mirovne sile Združenih narodov. 

 

Ukrajina, kar je njena častna zasluga, je pokazala pripravljenost, da se sestane z Rusijo pod razumnimi pogoji; zdaj mora tudi Rusija storiti enako. In svet mora pomagati tema dvema državama, da opravita to težko nalogo. 

 

Nazadnje pozivamo vse vlade in politike, naj poudarijo diplomacijo in zatrejo žolč, klice po stopnjevanju in celo odkritemu premišljevanju o svetovni vojni. Dandanašnji mora svetovna vojna ostati nepredstavljiva, nemogoča, saj ne bi pomenila nič drugega kot samomorilsko pogodbo za človeštvo oziroma morilski pakt politikov. 

 

Mir ni popuščanje in mirovniki niso strahopetci. Mirovniki so najpogumnejši branilci človeštva. 

 

 

Jeffrey Sachs, President, UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN); University Professor, Columbia University


Anthony Annett, Gabelli Fellow, Fordham University


Tamer Atabarut, Director, Bogazici University Lifelong Learning Centre (BULLC); Board Member, Sustainability Academy (SA); High Council Member & Readers’ Representative, Press Council of Turkey; Steering Committee Member & Past President, Council of Turkish Universities Continuing Education Centres (TUSEM)


Ambassador Richard L. Bernal, Professor of Practice, SALISES, University of the West Indies


Irina Bokova, Former Director-General of UNESCO


Jacqueline Corbelli, Founder and CEO, US Coalition on Sustainability


Mouhamadou Diakhaté, Professor, Université Gaston Berger


Hendrik du Toit, Founder & CEO, Ninety One


Pavel Kabat, Secretary-General, Human Frontier Science Program; Former Chief Scientist, WMO-UN; Former Director General, IIASA


Brighton Kaoma, Global Director, UN Sustainable Development Solutions Network – Youth


Young Mok Kim, Former President, Korea International Cooperation Agency


Phoebe Koundouri, Professor, School of Economics, Athens University of Economics & Business; President, European Association of Environmental and Natural Resource Economists (EAERE)


Zlatko Lagumdzija, Professor, Former Prime Minister of Bosnia and Herzegovina; co-chair Western Balkan SDSN


Upmanu Lall, Director, Columbia Water Center; Senior Research Scientist, International Research Institute for Climate & Society; Alan & Carol Silberstein Professor of Engineering, Columbia University


Klaus M. Leisinger, President, Foundation Global Values Alliance; Former Special Advisor to the UN Secretary-General on the UN Global Compact


Justin Yifu Lin, Dean, Institute of New Structural Economics & Institute for South-South Cooperation and Development, National School of Development, Peking University


Gordon G. Liu, Peking University BOYA Distinguished Professor of Economics at National School of Development; and Dean of PKU Institute for Global Health and Development


Siamak Loni, Director, Global Schools Program, UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN)


Gordon McCord, Associate Teaching Professor & Associate Dean, School of Global Policy and Strategy, The University of California, San Diego


Miguel Ángel Moratinos, Former Minister of Foreign Affairs of Spain


Joanna Newman, Senior Research Fellow, King’s College London


Amadou Ibra Niang, CEO, Afrik Innovations


Roza Otunbayeva, Former President of Kyrgyzstan, Head of Foundation "Initiatives of Roza Otunbayeva"


Antoni Plasència, Director General, Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal)


Labode Popoola, Professor of Forest Economics & Sustainable Development, Department of Social and Environmental Forestry, Faculty of Renewable Natural Resources, University of Ibadan


Stefano Quintarelli, Internet Entrepreneur


Sabina Ratti, Italian Alliance for Sustainable Development, Laudato Si Action Platform and Fuori Quota executive board member


Irwin Redlener, Senior Research Scholar, Columbia University; Clinical Professor of Pediatrics, Albert Einstein College of Medicine


Angelo Riccaboni, Professor, School of Economics and Management, University of Siena; Chair, PRIMA Foundation
S.E. Mons. Marcelo Sánchez, Chancellor, The Pontifical Academy of Sciences


His Highness Muhammad Sanusi II, Khalifa of the Tijjaniya and 14th Emir of Kano


Marco F. Simoes CoelhoProfessor and Researcher, COPPEAD Center for International Business Studies, Rio de Janeiro


Nicolaos Theodossiou, Associate Professor, Department of Civil Engineering, School of Technology, Aristotle University of Thessaloniki


Rocky S. Tuan, Vice-Chancellor and President, The Chinese University of Hong Kong


Albert van Jaarsveld, Director-General, International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA)


Patrick Paul Walsh, Full Professor of International Development Studies, University College Dublin


Soogil Young, Honorary Chairman, SDSN South Korea

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
13
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
26
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
32
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
11
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.216
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.878
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.955
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.176
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.225
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.209
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 932
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.141
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.320
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.705