Komentar

Pismo iz mehiške emigracije: Čestitke za še en referendum o Janezu Janši! Kdaj pa mislite imeti prave volitve, dragi Slovenci?

Pri volitvah v Sloveniji me vedno fascinira šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti volitve vedno na Gospodov dan, da potekajo vedno med 7. uro zjutraj in 7. uro zvečer. Pa potem vse te nebuloze z volilnim molkom, pa prepoved objave anket zadnji teden pred volitvami. Lepo vas prosim, pa saj nismo na papeških konklavah, da bi morali plebejci ves teden poduhovljeno premlevati, komu izmed strankarskih svetnikov naj namenijo svoj glas! Predvolilni molk je bedarija, za katero danes pravzaprav nihče več ne ve, kdo si jo je izmislil in kdaj.

24.04.2022 07:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   volitve   Slovenija   DVK   vučko   Janša   Golob   koalicija

Ko človek enkrat prepozna namišljenost levo-desnega duela, ga nenadoma začnejo skrbeti povsem druge reči. Mir in varnost sta brez dvoma na prvem mestu.

Današnje volitve so osrednji dogodek slovenskega mikrokozmosa, ki v najboljšem primeru sega nekaj deset ali sto kilometrov preko meja. Rezultati bodo krojili slovensko prihodnost prihodnjih nekaj let, medtem ko jih v globalnem svetu praktično ne bo moč zaznati. Slepiti se, da gre za nekakšne prelomne, usodne volitve, je bil zadnji mesec bolj kot ne izgovor za suspenz spodobnosti in korektnosti. Zategadelj se ne gre čuditi, da je bila tokratna kampanja še bolj toksična in umazana kot prejšnja, z reprizo vse politične patetike levo-desnega pola.

 

Drugače pa drži, danas bo v Sloveniji ponovno referendum o Janši. Ga pustiti še štiri leta na oblasti, ali raje tvegati z genijem Robertom kot premierjem? Bolje Golob v roki kot Janša na strehi? Oziroma - če se bo na koncu izšlo drugače - pustiti levi koaliciji (KUL), da skladno s svojim predvolilnim dogovorom sestavi vlado in ponudi resno alternativno dosedanji "strahovladi"?

 

 

***

 

Ni prvič, da na volilno nedeljo ne morem voliti, ker sem v tujini. Je pa prvič, da sem pred odhodom v Mehiko poskušal elektronsko oddati vlogo za volitve po pošti na spletni strani Državne volilne komisije (DVK). Žal neuspešno, saj vučkoti, ki tam skrbijo za IT, niso premaknili ure na poletni čas, zato smo vsi tisti, ki smo marca želeli vlogo oddati med 23. uro in polnočjo (zadnjega možnega dne), ostali z dolgimi nosovi in obvestilom, da smo "zamudili rok". Jasno, da to ni prav in da bi moral za nedopusten spodrsljaj nekdo odgovarjati. Omejevanje aktivne volilne pravice je hud poseg v temeljne človekove in državljanske pravice, zato je marčevsko "skrajšanje" roka za oddajo vloge za glasovanje po pošti kršitev teh pravic. Tudi če je šlo "zgolj za eno uro". Korektno bi bilo, da glavni vučko Državne volilne komisije odstopi. Ne zaradi mene. Zaradi množice pritožb čez delo DVK v prihodnjih dneh, saj slišim, da je prihajalo do zapletov tudi tam, kjer so se bili volivci uspešno registrirali, vendar pa potem niso (pravočasno) dobili glasovnic ...

 

Mimogrede, DVK oziroma nekdanja Republiška volilna komisija je še en primer državne institucije, za katero praktično nihče ne ve, kaj se tam dogaja takrat, ko ni volitev. Če me spomin ne vara, ima DVK šele drugega predsednika po letu 1990 (!), kajti prvi, znameniti Marko Golobič, je tej komisiji načeloval približno četrt stoletja. Morda so predsedniške funkcije na DVK rezervirane za posebej zaslužne oblastne kadre, ki so lahko na položaju brez omejitev mandata? 

 

Ko govorimo o izvedbi volitev pri nas - vseeno, za katere gre -, me vedno fascinira nek šablonski tradicionalizem, ki presega vso domišljijo. Recimo to, da morajo biti volitve vedno na Gospodov dan, da potekajo vedno med 7. uro zjutraj in 7. uro zvečer. Pa potem vse te nebuloze z volilnim molkom, pa prepoved objave anket zadnji teden pred volitvami. Lepo vas prosim, pa saj nismo na papeških konklavah, da bi morali plebejci ves teden poduhovljeno premlevati, komu izmed strankarskih svetnikov naj namenijo svoj glas! Predvolilni molk je bedarija, za katero danes pravzaprav nihče več ne ve, kdo si jo je izmislil in kdaj. Ankete se lahko objavijo kadarkoli, če so naročniki in mediji za to zainteresirani. In nenazadnje, zakaj ne bi imeli volitve od sobote zjutraj do nedelje zvečer? Predvsem pa, zakaj za božjo voljo nam oblast ne dovoli e-volitev? Koga je strah 90% volilne udeležbe, kajti prepričan sem, da bi v tem primeru mladina brez posebnih težav glasovala?

 

 

***

 

V Sloveniji imamo talent, da do najmanjših detajlov uredimo stvari, ki so dejansko povsem irelevantne, kozmetične in nimajo nobene zveze z vsebino, dejstvi ali resničnostjo. Bolj kot svobodna objava anket bi nas moralo skrbeti vprašanje profesionalizma medijev, posebej tistih, ki pripravljajo televizijska soočenja. Z volilnim molkom ali brez, ključno vprašanje bi se moralo nanašati na doslednost pri predstavitvi kandidatov, še posebej v primeru nacionalnih medijev, ki delujejo v javnem interesu. Ali so volivci res izvedeli vse o kandidatih, sploh tistih ključnih? Jim lahko verjamejo? So vredni zaupanja? Ali so javnosti kaj zamolčali, so se v čem zlagali?

 

Skrbi me, da so se. Da bomo post festum izvedeli kaj, kar ne bo dobro vplivalo na povolilno sestavljanje koalicije. Kajti ne glede na zakulisne igrice, lobiranja in pritiske, ki jih letos seveda ni manjkalo, je na koncu nemogoče izigrati javnost in ustoličiti premierja, ki ga ljudje nočejo. Tega se zavedajo vsi, ki tako ali drugače kreirajo politiko, a se ne izpostavljajo javno, še manj pa izkoristijo svojo pasivno volilno pravico.

 

 

***

 

Rezultat današnjih volitev bo v vsakem primeru v glavnem pošten in demokratičen. V glavnem pravim zato, ker bo nekaj promilov ali morda celo kak odstotek volivcev dejansko doživel kršitve volilne pravice. Eni smo jih že, ker nam je bilo onemogočeno, da bi se registrirali za glasovanje po pošti. Drugi jih doživljajo danes, ko v rokah nimajo glasovnice, s katero bi lahko glasovali, čeprav bi jo po zakonu morali imeti. Posamezne kršitve "na terenu" se in se bodo bržkone dogajale ves današnji dan. Nenazadnje je oblika pritiska na volivce tudi vandalizem, torej uničevanje volilnih plakatov, sploh če je v 99,99 odstotkih tarča ena in ista stranka oziroma njen predsednik. Letošnje volitve so na tem področju brez dvoma rekordne, saj takšnega vandalizma še nismo videli. Je pa res, kot bi dejali psihoanalitiki in terapevti, da lahko to na volivce generalno deluje tudi v nasprotni smeri in pripelje do solidariziranja z žrtvijo, v tem primeru s stranko in njenim voditeljem, ki sta glavni tarči tovrstnih "specialnih operacij". 

 

Toda ali vse to - od kršenja in omejevanje volilne pravice do trganja plakatov - pomeni, da bi tem volitvam lahko oporekali legalnost? Vprašajte tri ustavne pravnike - in dobili boste tri do štiri različne odgovore. Celo tega, da doslej nobene volitve v državni zbor niso bile zakonite, saj napačna formulacija v 7. členu tega zakona izjemno ozko definira volilno pravico. Skratka, odgovor v nobenem primeru ne bo povsem nedvoumen, kajti poraženec bo iskal vse možne načine, da povozi rezultat volitev in poskuša doseči, da bi po sodni poti postal - zmagovalec.

 

Nisem napisal, da nas čaka Florida oziroma leto 2020, ko se je tekma za Belo hišo sprevrgla v (neuspeli) poskus prevrata. Skrbi pa me je, da bi v trenutno izjemno pregretem ozračju v Sloveniji kdo naredil kakšno neumnost, ki bi lahko zanetila večji konflikt. Odgovornost za to je lekarniško odmerjena na oba politična pola, brez najmanjšega dvoma. Ko človek enkrat prepozna namišljenost levo-desnega duela, ga nenadoma začnejo skrbeti povsem druge reči.

 

Mir in varnost sta brez dvoma na prvem mestu.

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
19
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
26
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
32
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
11
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.225
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.882
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.967
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.202
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.229
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.210
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 933
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.143
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.320
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.708