Izjava dneva

Odlikovanec in strahovlada

19.04.2022 21:25
Ključne besede:   Zoran Janković   Ljubljana   Putin

Zaključimo s strahovlado, solzivcem, ograjami.

Zoran Janković, ljubljanski župan, v izjavi o tem, koga naj ljudje podprejo na nedeljskih volitvah v Državni zbor. S solzilcem in ograjami je mislil na policijske ukrepe v Ljubljani med lanskoletnimi nasilnimi protesti in vandalizmom, kar sicer ni bilo nič posebnega glede na podobne izgrede v drugih evropskih prestolnicah, kjer so razgrajali skrajni desničarji in levičarji, pa tudi anticepilci in drugi posebneži. Tisto, kar pa v Jankovićevi izjavi dejansko zbega, je beseda "strahovlada". Na koga oziroma na kaj se nanaša? Bržkone je ljubljanski župan, ki drži obljubo, da se v politiko na nacionalni ravni ne bo več podajal, s "strahovlado" mislil režim Vladimirja Putina, iz čigar rok je pred leti prejel visoko rusko državno odlikovanje. Mimogrede, gospod župan, kdaj ste ga že vrnili? Odlikovanje namreč ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Za Ukrajino
11
23.06.2022 21:56

Danes posameznik ne more biti levičar, če ne stoji nedvoumno za Ukrajino.

Slavoj Žižek je v prispevku za londonski The Guardian povedal natanko to, česar nekateri slovenski levičarji - no, pa tudi trumpovski desničarji nočejo slišati: da je namreč Putin sovražnik Evropske unije, njegov osvajalski pohod na Ukrajino, ki ji ruski imperialistični nacionalizem odreka pravico do obstoja, pa si zasluži najostrejšo obsodbo.

Svoboda ni poceni ...
25
18.06.2022 23:10

Skoraj polovico vseh poslancev je dobila stranka, za katero niti nismo vedeli, za kaj stoji. Ampak zadeve se počasi bistrijo ... Več.

Žiga Turk v kolumni na Siolu o najnovejšem primeru medijske cenzure in pritiskov, ki jih je deležen Miran Videtič, sicer zaposlen v državni družbi Eles. Zaradi nastopanja v vlogi političnega komentatorja na zasebni televiziji Planet TV je namreč Videtiču vodstvo Elesa enostavno prepovedalo nadaljnje komentiranje, češ da bi to lahko škodovalo ugledu podjetja ipd. Videtič bi se lahko skliceval na svoje ustavne pravice, ki mu jamčijo svobodo vesti in izražanja, vendar pa je resnični problem drugje - in ne v vodstvu Elesa. Problem so ljudje, ki so od vodstva Elesa zahtevali, naj Videtiču prepove javno nastopanje. In ti ljudje niso janšisti, če smo malce cinični. So - ne boste verjeli - svobodnjaki in so zmagali na volitvah, ker so bistre plebejce prepričali, da živijo v fašistični diktaturi in da je čas za svobodo.

Voda na plin
7
16.06.2022 22:21

Voda na plin.

Robert Golob, predsednik vlade, je med prvim obiskom tujine pri predsednici Evropske komisije odgovarjal tudi na novinarska vprašanja, povezana z Ukrajino in energetsko krizo. Pri besedni zvezi "voda na mlin" pa je zagrešil lapusus in dejal "voda na plin", kar bi lahko komentirali, da bivši predsednik uprave Gen-I, ki ga čaka skoraj dva milijona evrov nagrade za uspešno delo v lanskem letu, pač ne more iz svoje kože ...

Ruski zločin in kazen
8
12.06.2022 22:46

Mednarodna skupnost mora biti proti ruski agresiji enotna kot še nikoli. Leta 2022 smo, moramo ustaviti vojno in ... Več.

Vladimir Kličko, nekdanji boksarski šampion in brat dvojček kijevskega župana Vitalija, v intervjuju s Tajo Zuccato, voditeljico Yotube kanala Kompas Usoda TV. Človeška volja je močnejša od vseh orožij, je povedal Kličko, ki poskuša svetu čim bolj nazorno prikazati divjanje vojne v njegovi domovini Ukrajini. Tudi on je prepričan, da se mora zlo, ki ga širi Vladimir Putin, ustaviti v Ukrajini, sicer se bo širilo še naprej. Te besede so najboljši odgovor na aktualno relativizacijo odgovornosti, ki prihaja iz ust dveh bivših predsednikov in majhne skupine intelktualcev, zbranih okoli njiju. Slovenijo, ki je od začetka med najbolj glasnimi in načelnimi zagovornicami pravice Ukrajine do obrambe pred rusko agresijo, takšne poteze spravljajo v neroden položaj, saj po zaslugi Milana Kučana in Danila Türka izpade dvolična. Toda hinavsko obnašanje in sprenevedanje lahko mirno pripišemo ravno imenovanima, ki med vrsticami namigujeta, da bi se vojna v Ukrajini najhitreje končala, če napadeni državi prenehamo pošiljati orožje, tako da jo bo lahko zasedla ruska armada in z okupacijo končala spopad. Kučan je neverjeten politik, saj pri njem dejansko nikoli nismo zaznali trohice sramu.

 

Seznami za "odstrel"
8
05.06.2022 23:06

Takšen sklep nima ne pravne podlage ne smisla. Kaj pa bodo ministri počeli s takimi seznami?

Dr. Gregor Virant, nekdanji politik in minister, v pogovoru za Siol.net glede namere nove vlade, da v imenu nekakšne "depolitizacije" naredi sezname vseh novih zaposlenih v državni upravi od 1.1.2020 dalje, s čemer naj bi dokazali, da je prejšnja vlada kadrovala po političnih, ne pa profesionalnih kriterijih. Omeniti velja, da česa takšnega, torej seznamov ljudi, ki so dobili službo v določenem obdobju, doslej v Sloveniji še nismo videli, in da gre - kot pravilno ugotavlja tudi Virant - za odločitev, ki nima nobene pravne podlage. Nasprotno, bolj kot kaj drugega vzbuja sum, da gre za obliko revanšizma in maščevanja nad državnimi uradniki, ki naj ne bi bili "naši". 

Resnici v oči
27
31.05.2022 08:55

Nekoč sem dejala, da desnica potrebuje več demokracije. Danes dodajam še samorefleksije. Kdor ob porazu ni zmožen ... Več.

Ljudmika Novak, nekdanja predsedica NSi in sedanja evropska poslanka, na tviterju o nenavadnem obnašanju največje opozicijske stranke po porazu na volitvah 24. aprila, ko je zmagalo Gibanje Svoboda. Novakova, ki uživa precejšnjo podporo javnosti, bi utegnila biti kandidatka NSi na jesenskih predsedniških volitvah, če bo v stranki prišlo do pomiritve in kompromisa.

25 let svobode?
13
18.05.2022 23:28

Želimo pokazati ... da igramo na dolgi rok in da želimo združiti celoten levosredinski prostor z namenom dolgoročne zgodbe, ... Več.

Robert Golob, zmagovalec aprilskih volitev in najverjetnejši prihodnji premier, je v pogovoru za TV Slovenija namignil, da z združevanjem t.i. levosredinskega prostora dejansko poskuša ponoviti recepturo nekdanje Liberalne demokracije Slovenije (LDS) in na oblast ostati 6 mandatov. S tem bo sicer krepko presegel dolžino Janševe premierske kariere, ne pa tudi vodenja stranke, kajti JJ je na čelu SDS že celih 29 let ... 

Putinovi zombiji že plešejo
6
13.05.2022 21:09

Vsi kateri bi želeli podpreti Rusijo se bomo zbrali 13.5.2022 ob 17:00 pred pravoslavno cerkvo v Ljubljani. Seboj prinesite ... Več.

Boris Rusjanov z nadimkom Putinov Sin je zadnje dni na socialnih omrežjih vabil ljudstvo na shod v podporo Rusiji. In to ravno na petek, 13. (maja). Bolj kot resnično ubogo znanje slovenščine pa v oči bode naključje, in sicer da se je proruski resentiment v Sloveniji močno okrepil le dan po razgrnitvi vladne ekipe bodočega mandatarja in premierja Roberta Goloba. Če ne drugega, potem je skorajšnja sprememba oblasti med določenim delom prebivalstva prebudila čustva naklonjenosti in razumevanja do vojnega zločinca Vladimirja Putina. Glede na to, da je Slovenija povsem uradno na tretjem mestu na svetu med državami, ki najmanj marajo Ameriko, je sklep logičen: "osvoboditev" Slovenije t.i. janšizma je dala krila oboževalcem etničnega čiščenja, genocida in zločinov proti človeštvu. Jasno, te besede so dejansko zgolj besede, saj gre za Rusijo in Putina, ki sta v vsakem primeru žrtvi ameriške oziroma svetovne židovske zarote. Ukrajince lahko Putinovi generali iztrebijo, pa to za putinistične zombije v Sloveniji ne bo problem. Morda bo to sčasoma problem za novega premierja in njegovo zunanjo ministrico Tanjo, če bo država preveč svobodnjaško razpoložena do sankcioniranja Rusije in Putinovega režima. V vsakem primeru pa velja pritrditi ugotovitvi, da se bo po zmagi svobode in porazu t.i. janšizma v Sloveniji proruski lobi močno okrepil. Morda si vlada celo premisli, pošlje delegacijo v Kremelj, da bi dučeja, oprostite Putina, prepričala, naj v ljubljansko gubernijo pošlje nazaj tistih 33 agentov FSB, ki jim je prejšnja vlada krivično in zlonamerno odpovedala gostoljubje?

Svet brez Putina
2
10.05.2022 04:59
Ruski Darth Vader je obtičal v letu 1945 in junaku, ki mu bo poslal metek v glavo ... Več.

Dejan Steinbuch, urednik portala+, na tviterju, ob Dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom, ki ga Evropejci prazujemo 8. maja tudi kot Dan Evrope, Rusi pa dan kasneje in s tradicionalno vojaško parado na Rdečem trgu pred obzidjem Kremlja. Letošnja je minila v senci Putinove vojne z Ukrajino, po kateri enostavno ne bo več tako, kot je bilo, kajti zaradi vojnih zločinov, genocida in zločinov proti človeštvu bo moralo celotno politično in vojaško vodstvo Ruske federacije enkrat odgovarjati pred Mednarodnim kazenskim sodiščem, morebiti pa bo ustanovljeno celo kakšno ad hoc sodišče po vzoru Nürnberga. A ker si je nemogoče predstavljati, da bi se pred njim (prostovoljno) znašel Vladimir Putin, je bolj verjeten scenarij, po katerem bodo Putinu sodili Rusi nekoč sami oziroma bi ga njegovi pajdaši v nekem trenutku sami likvidirali. To se je denimo zgodilo Ceausescuju leta 1989. Atentati na diktatorje in množične morilce so sicer moralno opravičljivi; če bi denimo leta 1939 atentat na Hitlerja v münchenški pivnici Bürgerbräukeller uspel, bi se zgodovina bržkone precej drugače odvila, morda celo brez II. svetovne vojne, v kateri je umrlo okoli 50 milijonov ljudi.

Slovenska pamet
6
08.05.2022 05:44

Kako "natančno" večina volivcev spremlja politiko, kaže podatek, da se je podpora vladi po volitvah podvojila, ker mislijo, ... Več.

Dr. Matej Lahovnik, ekonomist in nekdanji gospodarski minister v vladi Boruta Pahorja, na tviterju, o enem izmed številnih slovenskih družbenih fenomenov. Dejansko se zdi, da precej volivcev misli, da je Robert Golob že mandatar, da je celo že premier svoje vlade. Ena izmed prvih javnomnenjskih raziskav po volitvah 24. aprila je namreč izmerila občutni skok v podpori vladi, ki je še vedno "stara" oziroma tista, ki ji predseduje Janez Janša ...

Grobnica Mariupolj
7
06.05.2022 19:36

Morate razumeti, da Mariupolj nikoli ne bo padel. Nič ni ostalo tam, da bi razpadlo.

Volodomir Zelenski, predsednik Ukrajine, o realnosti v mestu ob Azovskem morju, ki ga je ruska soldateska v dobrih dveh mesecih spremenila v Hirošimo. Koliko žrtev med civilisti je doslej samo v Mariupolju terjala Putinova agresija, je verjetno ta trenutek možno le približno oceniti. Zagotovo pa več tisoč.

Quo vadis, Rusija?
11
03.05.2022 05:48

Morda nimam prav, ampak tudi Hitler je bil židovske krvi. To, da je Zelenski Žid, absolutno ne pomeni nič. Modri Židje ... Več.

Sergej Lavrov, Putinov dolgoletni zunanjepolitični oproda, je v nedeljskem intervjuju za italijansko televizijo Zona Bianca privoščil izjemen diplomatski faux-pas, zaradi katerega so v Izraelu ponoreli. Ko je odgovarjal na vprašanje, s čem lahko Rusija opravičuje svoje trditve o "denacifikaciji" Ukrajine, je mirno ponovil trditve zagovornikov teorije zarote, po kateri naj bi bil Adolf Hitler tudi sam židovske krvi. Če ne drugega, Lavrov s to izjavo, ki sodi v kontekst Putinove retorike, potrjuje oceno, da se za ruski režim II. svetovna vojna v bistvu še ni končala. Rusi bi še kar naprej pobijali - a ker je resničnih nacistov zmanjkalo že leta 1945, so tokrat nadaljevali z namišljenimi nacisti in fašisti, ki so očitno več kot dve desetletji živeli v Putinovi glavi.

 

Putler spet grozi
7
27.04.2022 20:05

Če bo kdo od zunaj skušal posredovati v Ukrajini, se bomo odzvali s svetlobno hitrostjo.

Vladimir Putin ponovno zaostruje svojo retoriko, potem ko so zahodne države Ukrajini naposled začele dobavljati tudi resnejše orožje, artilerijo, oklepnike in tanke, v bližnji prihodnosti pa utegnejo Ukrajnini pomagati tudi z vojaškimi letali. Najnovejše grožnje vojnih zločinov osumljenega Putina so sicer rezultat dveh dejavnikov: spomladanskega deževja, ki ovira rusko ofenzivo na vzhodu in jugu Ukrajine, ter okrepljene vojaške pomoči Ukrajini, kar v praksi pomeni večje napore ruske soldateske pri doseganju ciljev. Kot odgovor na "zahodno vmeševanje v vojno" Putin verjetno v kratkem načrtuje odprtje še ene fronte na jugozahodu Ukrajine, kamor bi vkorakale ruske enote, nastanjene v samooklicani Transnistriji ali t.i. Pridnjestrski republiki. Ta proruska entiteta se je že v začetku devetdesetih odcepila od Moldavije, konflikt pa je bil zadnjih trideset let zgolj zamrznjen. Zelo verjetno je, da bodo Rusi poskušali s hitrim posegom odstraniti proevropsko oblast v Kišinjevu in prevzeti nadzor nad državo. Dogodki v zadnjih dneh te bojazni potrjujejo. Ni odveč dodati, da je Moldavija zelo tesno povezana s svojo jezikovno in nacionalno sorodnico Romunijo, ki je do Rusije tradicionalno negativno naravnana. Kaj Putinove grožnje z "odzivom s svetlobno hitrostjo" lahko pomenijo v praksi? Morda uporabo najnovejše ruske raketne tehnologije supersoničnih balističnih izstrelkov, s katerimi bi Putinov režim "kaznoval" države, ki najbolj pomagajo Ukrajini. Toda v trenutku, ko bi prva takšna raketa zadela ozemlje katere od članic zveze NATO, bi to pomenilo vojno Rusije z Zahodom, česar pa si niti ruski jastrebi ne želijo, saj razen jedrskega orožja Putinov režim nima nobene resne možnosti za zmago.

Presenetljiva zmaga
7
22.04.2022 06:23

Navdušeni in presenečeni smo, nismo pričakovali takšne razlike, predvsem ... Več.

Marta Kos, podpredsednica Gibanja Svoboda ter zelo verjetna bodoča podpredsednica vlade in zunanja ministrica, o vrsti presenečenj, ki so jih prinesle nedeljske volitve. Za Kosovo so sicer nekateri mediji že ugibali, da naj bi bila "skriti spitzenkandidat" za premiersko mesto, če bi se pri Robertu Golobu kaj zalomilo. Kaj natanko bi to lahko bilo, nismo uspeli izvedeti. Fake news namreč ne šteje.

Zmagoviti padec
15
22.04.2022 06:03

V tem kažinu jaz ne bom več sodeloval.

Zmago Jelinčič Plemeniti, prvak Slovenske nacionalne stranke (SNS), je na zadnjem velikem televizijskem soočenju na nacionalki demonstrativno odkorakal iz odra oziroma studija, pri tem pa zaradi slabe vidljivosti zgrešil zadnjo, tretjo stopnico in padel po tleh kot je dolg in širok. Žal izjemno statična kamera RTV Slovenija ni bila sposobna ujeti tega prizora, zato lahko samo ugibamo, kako je bil videti padec predsednika Jelinčiča. Morda mu bo prav ta epizoda pomagala, da se obdrži v parlamentu, če mu že goreče zavezemanje z ruske interese ne bo. Jelinčič je (bil) namreč edini slovenski politik, ki je javno zagovarjal rusko stran v vojni z Ukrajino.

Pesimizem
7
12.04.2022 00:05

Kar je pomembno, je srečanje v živo. Telefonski pogovor je eno, toda sogovorniku je res treba pogledati v oči, treba je ... Več.

Karl Nehammer, avstrijski kancler, je po sestanku s Putinom, ki je trajal 75 minut, deloval precej utrujeno in pesimistično. Ruska stran pogovorov, ki očitno niso prinesli nobenega napredka, uradno ni želela komentirati.

Ruska zastava
13
31.03.2022 07:42

Zaplet z izobešeno slovensko zastavo na veleposlaništvu v Kijevu samo potrjuje dejstvo, pred katerim si oči ... Več.

Dejan Steinbuch, urednik portala+, na tviterju o zoprnih zapletih, povezanih s slovensko zastavo v Kijevu. Začasni odpravnik poslov je namreč na prošnjo tamkajšnjih oblasti snel slovensko zastavo izpred stavbe slovenskega veleposlaništva, saj se je ta spremenila v rusko, ko jo je veter nekoliko ovil okoli droga. Slovenska in ruska zastava se namreč ločita samo takrat, ko slovenska zastava plapola v vetru. Drugače pa takorekoč ni razlike, kajti grb je premajhen in pokriva le levi del zastave v razmeru, ki ga sicer določa ustava. O tem, kako na hitro in v izjemnih okoliščinah je slovenska skupščina 25. junija 1991 sprejemala odločitve glede ustave, se učijo že otroci v šolah, toda v vseh teh tridesetih letih država oziroma njena oblast ni bila sposobna odpreti poštene javne razprave in prevzeti odgovornosti za to, da se konča projekt, ki je leta 1991 ostal nekje na pol poti. Slovenija potrebuje zastavo. Morda ne povsem novo, morda le nekoliko modificirano sedanjo zastavo, vendar vsekakor ne more več imeti "ruske zastave".

Vojni zločinci
0
29.03.2022 10:07

To, kar se dogaja v Ukrajini, je ponovitev tega, kar smo videli v Siriji.

Agnes Callamard, generalna sekretarka Amnesty International, je ostro obsodila ruske vojne zločine v Ukrajini in strategijo Putinove soldateske primerjala s Sirijo, kjer so med večletno državljansko vojno prav tako sistematično napadali civilno infrastrukturo in pobijali civiliste. Celo s kemičnim orožjem. S podporo Rusije. Kot je zdaj glede Ukrajine dejala Callamardova: "Presegli smo stopnjo vsesplošnih napadov, zdaj smo že sredi namernih napadov na civilno infrastrukturo." Doslej so Rusi pobili ali hudo ranili že prek 350 otrok v Ukrajini, kar je samo po sebi zločin proti človeštvu. Putina je za vojnega zločinca pred dnevi imenoval tudi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman in si prislužil oster protest ruskega veleposlaništva v Zagrebu, kjer so komentirali celo izjave univerzitetnega profesorja Davorina Lapaša, ki je Putinovo agresijo na Ukrajino označil kot enega najhujših zločinov v mednarodnem pravu. Reakcije ruske diplomacije niso presenečene, kajti Putinovi uradniki so prepričani, da se svoboda izražanja konča tam, kjer se začne upravičena kritika njihovega predsednika. Zanimivo je, da Putinova ambasada v Ljubljani previdno molči. 

Putin v Haag?
6
26.03.2022 21:47

Za božjo voljo, ta človek ne more ostati na oblasti.

Joseph Biden, predsednik Združenih držav Amerike, je med obiskom Poljske namignil tudi nekaj glede prihodnjega političnega razvoja v svetu, v katerem je Vladimir Putin 24. februarja vrgel mednarodni red s tečajev, ko je brez vojne napovedi napadel sosednjo Ukrajino. Pričakovati je bilo, da bo Putin zaradi vojnih zločinov svoje soldateske nekoč moral odgovarjati tudi pred mednarodnim sodiščem. Še prej pa je edina logična poteza demokratičnega sveta Putinova izolacija po zgledu Severne Koreje. Bo pa zagotovo težko prepričati vse zaveznike, da je samo popoln embargo pot do rešitve. Madžarska in Nemčija tega še vedno nočeta sprejeti. Madžarska verjetno zaradi Orbanovih zasebnih povezav s Putinovi oligarhi, Nemčija pa ima z Rusijo že od nekdaj ambivalenten odnos, ni pa zanemarljivo tudi število (bivših) nemških politikov, ki so na ruski plačilni listi ...

Sovražnik
4
23.03.2022 09:59

Energente moramo kupovati od svojih prijateljev, ne pa sovražnikov, kajti na koncu na ta način vsak dan plačujemo to vojno.

Roberta Metsola, podpredsednica Evropskega parlamenta, je na tiskovni konferenci z nemškim kanclerjem Scholzem pregovorila o nujnosti, da Evropa čim prej postane popolnoma neodvisna od ruskih energentov. Ker skoraj vse članice od Putinovega režima še vedno kupujejo zemeljski plin in nafto, je na mestu očitek, da na ta način neposredno financirajo Putinovo vojno, ki jo je 24. februarja sprožil proti Ukrajini.

1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.219
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.881
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.963
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.192
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.228
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.210
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 933
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.142
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.320
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.706