Komentar

Ljudje plešejo, vrača se "normalna" Slovenija: 33 razlogov za lažni optimizem

Čestitke Robertu Golobu. Slovenski levici je uspel veliki met: že na četrtih volitvah zapored je zvlekla iz rokava nov obraz in ustavila desnico. Orbanizaciji so šteti dnevi! Slovenija se vrača v svojo post-tranzicijsko normalno stanje. Kakor nam je zagotavljala leva inteligenca, je z dveletno desno vlado nastala (skoraj) nepopravljiva škoda. Statistiko vladanja po osamosvojitvi je desnica v tem času popravila iz 25,4 odstotka na 30,3 (kar je natanko 12.6 % od leta 1945 naprej). To je kar 30,3 % preveč, da bi Slovenija lahko postala funkcionalna demokracija! Nič čudnega, da zaostajamo za Švico! Kako naj levica uredi zadeve, če pa se občasno desnica zrine na oblast in dela po svoje?

 

26.04.2022 06:50
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   volitve   Slovenija   levica   desnica   Golob   mediji   vlada

Po Haiderjevih svobodnjakih in Berlusconijevi stranki Hiša svoboščin ima tudi Slovenija svoje svobodnjake. 

Slovenski narod si lahko oddahne, tudi ta nevihta je minila! Nedemokratični tornado je zrinil nekaj dreves, a večina rastlin v tej državi ima zdrave in predvsem globoke korenine, zato so uspešno preživele tudi ta (kadrovski) cunami. Podsistemi so načeti, vendar čvrsti, dobri dve leti fašistoidnosti jih ne more kar tako uničiti. Je pa res, da vsak tovrstni potres državi škoduje in upočasni njeno pot do slovanske Švice.

 

Slovenska levica v resnici sploh še ni imela časa, da bi se lahko ukvarjala s prihodnostjo. Graditi je težje kot rušiti; vsaka leva vlada potrebuje najmanj trikrat toliko časa, kot ga je imela na voljo rušilna desnica, da popravi škodo, ki jo je slednja povzročila. Posledično Slovenija stopica na mestu.

 

Začenja se še eno svetlo obdobje za slovensko demokracijo. Razlogov za optimizem je veliko.

 

 

Končno demokracija!

 

1. Država je rešena pred "oblastniško samovoljo, avtoritarno državo in družbo brez prihodnosti", kakor je lani pisalo v pobudi Koalicije ustavnega loka (KUL). Dobra, napredna in svobodomiselna Slovenija je še enkrat premagala zlo. Po ulicah ne bo več kolesarjev, v naslednjih letih bomo plesali od veselja, sploh če bo novi predsednik v imenu ljudstva vladal hitro in odločno.

 

2. Državo bo spet vodila koalicija, ki je demokratična, inkluzivna, tolerantna, sočutna, nesovražna (ljubezniva), kulturi naklonjena in ni žaljiva do nikogar - razen do tistih, ki si to res zaslužijo. Če bi se sprehodili po Ljubljani in preštevali grafite, ki vsebujejo besedo smrt, bi sicer lahko napačno sklepali, da ni zmagala posebej tolerantna opcija. Vendar so grafiti so t.i. street art, avantgardna umetnost in torej po definiciji kulturni, četudi komu grozijo. Sovražni govor pa je značilnost desničarjev; levičarske žaljivke so le prefinjena satira ali poezija, ki jo nekulturni desničarji ne razumejo.

 

3. Po fašistoidni vodji bomo končno imeli na čelu vlade demokratično stranko z izdelanim programom, ki ne sloni na eni sami osebi. Po Haiderjevih svobodnjakih in Berlusconijevi stranki Hiša svoboščin ima tudi Slovenija svoje svobodnjake. 

 

4. Ker vlada ne bo več avtokratska, bo v njej veliko notranje demokracije. Kljub trdni večini, nas golobizacija Slovenije ne sme skrbeti, saj je bila leva orbanizacija že zdavnaj izvedena. 

 

5. Kadrovskega cunamija bo konec. Kadrovske menjave bodo seveda potrebne, da lahko vlada izvaja svojo politiko. Predvsem pa bo šlo za vrnitev v naravno stanje in popravljanje škode, ki jo je povzročila desna vlada. Lojalne strankarske kadre brez referenc bo zamenjala t.i. stroka, kakor vselej kadar kadruje levica. Spremljajte mainstream medije in vam bo vse jasno: ob vsaki kadrovski menjavi vas bodo opozorili, da novoimenovani strokovnjak zamenjuje osebo, ki je bila politično nastavljena s strani Janševe vlade (torej po definiciji nelegalno ali vsaj nelegitimno).

 

6. Državljani bodo končno dosledno spoštovali vladne ukrepe (katerekoli že), saj jih bo diktirala stroka in ne več desna vlada, ki je izkoriščala pandemijo za omejevanje pravic državljanov, teptala človekove pravice in na sploh uvajala diktaturo. In to niti ne tisto ta pravo in človeku prijazno, ki se ji reče diktatura proletariata.

 

7. Civilna družba (tista ta prava) ne bo več le podajala mnenja o zakonih, ampak jih bo kar sama pisala, poslanci pa jih bodo dolžni sprejemati. Slovenija bi lahko v naslednjem mandatu kar ukinila Državni zbor in volitve vanj, saj v državi, kjer vlada ljudstvo, volitve predstavljajo nepotreben strošek.

 

 

Vladavina prava in neodvisno sodstvo

 

8. Slovenija bo spet zgled za spoštovanje vladavine prava. Večmilijonske zasebne dolgove se bo v skladu s pravom odpisalo, posnetke o izsiljevanju spolnega odnosa v zameno za službo se bo pravno izbrisalo, spise o kaznivih dejanjih se bo selektivno, a pravno pozabilo v omarah, preiskave o bančnih luknjah in pranju iranskega denarja bodo v neskončnem pravnem limbu. Ker tega stroka ne bo problematizirala, bo Slovenija pridobila veliko mest na lestvicah najbolj pravnih in najmanj skorumpiranih držav.

 

9. Ustavno sodišče bo še naprej popolnoma neodvisno od desne politike. Še več, neodvisno bo celo od časovnega obdobja v katerem odloča. V letu 2022 bo lahko sprejemalo sodbe v skladu z letom 1960 in zagotovilo, da bo v vsakem slovenskem naselju osrednja cestica, ki pelje od glavnega trga do britofa, poimenovana Avenija Maršala Tita.

 

 

Konec represije in strahovlade

 

10. Tudi v primeru pojavu bolj smrtonosnega različka Covida maske ne bodo več obvezne, ne glede na to, če jih bodo uporabljali v celi Evropski uniji. V normalnih državah so maske priporočljive le za izvedbo bančnih ropov. 

 

11. Ponovno bomo živeli v državi, v kateri so neprijavljene ulične demonstracije nezaželene in nelegitimne. Če se bo zbralo nekaj sto protestnikov, jih mainstream mediji ne bodo več označili za ljudstvo, temveč za ekstremiste, ki želijo na ulici rušiti legitimno vlado. 

 

12. Nasprotniki vlade bodo lahko brez skrbi organizirali proteste, v katerih bodo zaustavljali promet in povzročali malo simpatičnega destruktivnega kaosa, saj imajo zagotovilo, da jih policija ne bo oglobila, uporabljala solzivec ali vodni top. Slednji bo postal atrakcija v Čateških toplicah. Pozivi k smrti bodo obravnavani kot črni humor, z izjemo poziva smrti golobov ali kosov, saj je nasilje proti živalim neustavno.

 

 

Kultura

 

13. Kultura kot vselej, kadar vlada leva opcija, bo ponovno v ospredju. Namesto teatra absurda Šarčeve vlade bo tokrat poudarek na plesu. Po profesionalnem komiku, ki je znal uprizoriti izvrstne vodvil burleske, bomo imeli predsednika vlade, ki je že po frizuri sodeč naelektrena reinkarnacija Prešerna.

 

14. Končno se bo lahko vlagalo v obnovo kulturnih spomenikov, začenši s Titovim kipom v Velenju in Kidričevim pred Cankarjevim domom. Ker je CD kulturna ustanova, se obeta še kip kakšnega izrednega sodobnega kulturnika (Zlatko se zdi trenutno naravni kandidat za tovrstno čast).Tudi spomenik revolucije na Trgu republike si zasluži več pozornosti, saj stoji nasproti Državnega zbora v čast enemu najsvetlejših trenutkov slovenske zgodovine. 

 

15. Jaša Jenull in Tea Jarc bosta lahko končno odlikovana kot organizatorja spontanega odpora ljudstva proti diktaturi. Podelitev dosmrtne penzije se zdi zaslužena, predvsem ker zna Jarčeva plezati po gorah in ker gospod Jenull tudi dobro pleše.

 

 

Konec ustrahovanja medijev

 

16. Slovenci so se izkazali kot najbolj inteligentni narod na svetu. Kljub vladnemu ruskemu ali madžarskemu vplivu na medije niso nasedli propagandi in so množično glasovali za opozicijo, ki je delovala iz ilegale in dostopa do medijev tako rekoč ni več imela.

 

17. Nacionalna RTV Slovenija si lahko oddahne: še naprej bo neodvisna in neopredeljena kljub poskusom prevzema desnice. Tistih par novinarjev, ki imajo desne svetovnonazorske poglede, pa naj resno razmisli, če je prav, da s svojimi prispevki še naprej kvarijo podobo profesionalnega in popolno neopredeljenega informativnega programa javne televizije. Kakor jih je prijazno opozoril Marcel Štefančič: "Vsi vemo, kdo so."

 

18. Studio City, ki ga v tujini preučujejo kot prototip informativne oddaje nepristranskega javnega medija, se bo lahko vrnil k svojemu osnovnemu evergreen poslanstvu: agitaciji proti kapitalizmu in neoliberalizmu ter kritiki nestrpne opozicije.

 

19. Mainstream medijem ne bo več potrebno gledati oblasti pod prste. Končno nas bodo lahko državotvorno pozivali k enotnosti, saj moramo v teh težkih časih vsi stopiti skupaj! Nova vlada si bo ponovno zaslužila (najmanj) 100 dni miru (a kaj, ko ji bo opozicija nagajala!). Mainstream intelektualci in mediji bodo modro svarili opozicijo, da naj ne bo destruktivna! Čas nabiranja političnih točk na račun človeških življenj je mimo!

 

20. Pogovori s predsednikom vlade na javni RTV bodo ponovno manj polemični kot pogovori z opozicijo, kar je razumljivo. Uravnoteženi mediji morajo biti izmenično kritični do oblasti in do opozicije; v prejšnjem mandatu so imeli pod drobnogledom vlado, zdaj bo upravičeno na vrsti opozicija. 

 

21. Neodvisnim pravnim strokovnjakom in komentatorjem ne bo več potrebno nenehno opozarjati o protipravnosti in neustavnosti vladnih zakonskih predlogov. Zaslužen odmor, nasvidenje v naslednji vojni!

 

22. Tarči se ne bo več treba ukvarjati s škandali na najvišji ravni (saj na najvišjem nivoju jih v normalni Sloveniji ne bo več). Končno se bodo lahko vrnili k splošnim družbenim tematikam in škandalčkom, ki oblasti ne bodo škodovale. Napočil je čas za oddajo o sovražnem govoru (desnice) in nevarnosti desnega ekstremizma v Sloveniji. 

 

23. Slovenija bo med državami, ki bodo najbolj napredovale glede državljanskih pravic in medijske svobode. To bo vlada dosegla brez truda: naši neodvisni strokovnjaki bodo preprosto nehali pošiljati v tujino alarmantne ocene stanja! 

 

 

Gospodarstvo

 

24. Leva vlada bo izvajala nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, preko katerega Slovenija črpa 5,2 mlrd evrov iz EU Sklada za okrevanje in odpornost. Lahko si oddahnemo, saj gre za veliko denarja: to, da ga bo razporejala leva vlada, je garancija, da ne bo prišlo do zlorab in dodelitev sredstev po političnih kriterijih. Saj levim strankam ni mar za denar.

 

 

Zunanja politika: preko Moskve spet na nemško-francoskem vlaku

 

25. Končno vlada ne bo več zrla samo v EU (in to njen politično nekorektni del), saj je svet velik! Slovenija se bo ponovno vkrcala na nemško-francoski vlak tako, da bo zaobšla Poljsko in Madžarsko in se peljala direktno v Moskvo brez nabiranja predvolilnih točk v Kijevu. Na nemško-francoski vlak se pride tako, kot se je v času Šarčeve vlade: privilegira se odnose z Rusijo. Kljub temu je poletna slovesnost pri ruski kapelici žal pod velikim vprašajem.

 

26. Odnosi z vsemi sosednimi državami se bodo nedvomno otoplili. Vsaj poleti.

 

 

Počitek za intelektualce

 

27. Intelektualcem ne bo več treba izgubljati časa s podpisovanjem manifestov in deklaracij o koncu slovenske demokracije. SAZU se bo lahko spet posvetil znanosti in umetnosti, slovenski sekciji Pena pa se ne bo več treba ukvarjati s politiko. Po reševanju demokracije se bodo nekateri intelektualci spet lahko posvetili svojim sekundarnim popoldanskim dejavnostim, ki pa niso nujno vse dobičkonosne.

 

28. Zakonca Hribar se bosta lahko ponovno upokojila, posebej, če bo general Aksentijević končno prejel slovensko državljanstvo. Mission accomplished: desnica je spet ustavljena!

 

 

Konstruktivni sindikati 

 

29. Sindikati ne bodo več grozili s stavkami, saj se bodo s Štrukljem na čelu zavedali, da to v teh hudih časih ne bi bilo primerno. Pa boljše plače gor ali dol!

 

 

Ideološke teme

 

30. Stoj Tito, stoj, je pred leti napisala podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos o Titovem kipu v Velenju. Vlada ne bo več odpirala ideoloških tem, saj se bo o komunizmu in Socialistični federativni republiki Jugoslaviji govorilo le še v superlativih.

 

 

Vrača se prijazna komunikacija

 

31. Državo bo vodil politik, ki zna umirjeno in prijazno komunicirati z državljani in z opozicijo. Tako prijazno, da lahko s hudomušno izjavo državljane prisrčno nasmeje. Na primer, da bo parlament sprejemal zakone, še predno bo formirana in potrjena vlada, in da bo zakone pisala kar civilna družba. Ker je smeh pol zdravja, lahko upravičeno pričakujemo, da bo to blagodejno vplivalo na čakalne vrste v našem zdravstvenem sistemu.

 

 

Šport

 

32. Kolesarji bodo spet lahko trenirali vzpone v hribe in se odpravili na bolj zahtevne ture. Z neskončnim kolesarjenjem po ravnini okoli Državnega zbora Slovenija ne bi proizvedla novih Pogačarjev, Rogličev in Mohoričev.

 

 

Visoki cilji

 

33. Če bo jeseni Marta Kos izvoljena za predsednico republike, bo Slovenija z duom Golob-Kos postala država, ki bo lahko visoko letela. 

 

 

Apokalipsa kasneje

 

Apokalipsa demokracije je torej preložena do takrat, ko nam bo spet grozila desna vlada. Levica je lahko optimistična: če je tolerantna in svobodomiselna Slovenija uspešno ustavila Pučnika, Peterleta, Bajuka, Arharja in (večkrat) Janšo, bo kos komur koli. 

 

Šalo na stran, Slovenija ne potrebuje toliko desnih vlad ali politik kot redno menjavo oblasti med različnimi opcijami. Tega leva opcija preprosto ni pripravljena sprejeti; kot razvajen otrok se začne dreti fašisti!, ko drugi vzamejo v roke njene igrače. Volivci so ji igrače vrnili. 

 

KUL nam je zagotavljal, da pod Janševo oblastjo Slovenije leta 2022 praktično ne bo več mogoče prepoznati. Tudi tokrat bo nekaj kadrovskih rošad čisto dovolj za vrnitev v normalno stanje. Do naslednjega poskusa nelegitimnega prevzema oblasti s strani desnice in naslednjega novega obraza.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
31
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
26
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
32
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
11
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.230
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.886
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.977
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.214
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.232
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.212
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 934
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.144
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.321
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.709