Komentar

Prihodnja vlada ne bo nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnjo drugega bloka nuklearke

Pa smo jo dobili! Svežo in reciklirano vlado, svobodno vseh ozadij, kot je še ni bilo! Povsem po vašem okusu, skorajda s plebiscitno udeležbo, z več legitimnosti kot je bilo kadarkoli odgovornosti! Pričakujte takšno demokracijo in inkluzivnost, da bo ekskluzivnost družbeni standard! Če ste nam pripadni, potem nam pripada. Tradicija šteje od tu naprej. Če Narava pravi, da jo spoštuj in bo vse ok, mi pravimo, da smo večji od Narave!

Tako nekako bi lahko zvenel oglas za novo vladajočo oblast, ki jo je naplavila Covid-19 kriza. 

02.05.2022 05:40
Piše: Igor Vlačič
Ključne besede:   volitve   Slovenci   razum   socializem   EU   kriza   vodenje   Avstro-Ogrska   avtoriteta

Slovenci smo s temi volitvami dokazali, da smo zares povsem tipčna postsocialistična družba.

Po prvem letu krize sem prijateljem dejal, da ne glede na rezultate nobena politična oblast v Sloveniji ne bi doživela novega mandata. Predvsem pa glede na trende zadnjih 30 let moja napoved ni bila ravno drzna. Nato pa mednarodne in EU statistike prikazujejo Slovenijo skorajda kot samoroga, z gospodarskimi rezultati, ki so statistično že skorajda outlierji (visoko odstopanje od sredine). Slovenija je na vrhuncu svojega EU bivanja! In to v času krize! Pravijo, da številke ne lažejo. Torej, kdo tokrat laže, mediji ali politika, saj nam baje gre katastrofalno slabo po oceni medijskega poročanja in pony ekspress protestnikov. Sam da so "stajliš".

 

Potem pa se je odvila ukrajinska kriza, na stežaj so se odprla vrata edinemu aktivnemu evropskemu liderju, ki je dal skozi že eno vojno. Izkušnje v tako novih in izrednih okoliščinah bi morale šteti. Pa vendarle so prevladali - kot že ničkolikokrat - stari vzorci in občutki, tako v politiki kot volivnem telesu. In Slovenci smo s temi volitvami dokazali, da smo zares povsem tipčna postsocialistična družba, ki je še vedno in predvsem lačna zahodnega korporativizma, tistega načina življenja, ki presega realnost in objektivnost, je za človeka in naravo škodljiv, se skriva v senčni sredini in vedno znova izbira šibkega liderja, saj smo se močnih liderjev znebili z Avstro-Ogrsko.

 

Covid-19 kriza je naplavila vso nesnago in nerazrešene družbene konflikte. Pokazala se je vsa disfunkcionalnost tipičnega Slovenca, ki je po svojem obnašanju primerljiv z majhnim otrokom, ki v trgovini ni dobil svoje sladkarije. Cepetanje in čustveno izsiljevanje je postalo slovenski družbeni standard. Nove vikend aktivnosti so športno-politično udejstvovanje po ulicah glavnega mesta, ker pa smo vajeni adrenalina, smo to počeli v času globalne zdravstvene krize.

 

A smo Slovenci lahko bolj nori?

 

 

Potenciala je ogromno, vendar ...

 

Slovenci smo tako ekološki pri izbiri političnih liderjev, da nam niti reciklirati ni potrebno. Vedno izberemo tistega, ki je najbolj glasen, aroganten, deloma v senci, niti ni važno, če kaj zna, važno, da je naš! Številke, dejstva in rezultati štejejo ... dobesedno nič. Rdeči smo itak vsi, tudi temni princ. V Sloveniji ne poznamo prave konservsativne politične opcije, saj menim, da obiskovanje hrama in kupovanje odpustkov ni nujno stvar politične in ideološke opredelitve. Kot ni dovolj odpor do že propadlega socialističnega režima, saj komunizma pač svet še ni povsem zares okusil. Volitve naj bi pokazale, koliko je povprečen slovenski volivec čustven in koliko pragmatičen, saj zdaj počasi že vemo, da je človek najprej čustven, razum pa uporabi, da opraviči svojo izbiro.

 

Ko poskušam razumeti trenutno stanje duha v družbi, se vedno znova zataknem že pri vprašanju, zakaj se volivci odločajo tako kot se. Nekoč so veljale neke šablone tipičnega volivca, danes pa je z dostopnostjo informacij in avtoritete vpliv politika praktično izničen, zato je vedno manj "razumno", zakaj imamo takšen izid. Pričakovanja tipičnega slovenskega volivca niso uglašena z realnostjo ponudbe. Povprečen slovenski volivec verjame, da je poklic politika zadetek na tomboli, saj tam nihče nič ne dela in vsi samo nastopajo, tako ali tako pa vsi lažejo in nič ni resnično. In nato povprečen Slovenec stopi na politični parket in udejani svojo percepcijo politike (dejstvo: vsake volitve naplavijo več kot 70 % novih obrazov). To prepričanje ni od včeraj, saj nobeno prepričanje ne nastane v enem trenutku, potrebna so leta ponavljanja okoliščin in utrjevanja lastnih občutkov v čustvovanje, da to postane fiksna resnica, prepričanje, ki kroji nadaljne čustvovanje.

 

Realnost slovenskega političnega prostora je ujetost v lastna prepričanja, ki ne resonirajo z objektivno stvarnostjo. Revolucionarni moment, ki se vedno znova odvije ob nastopu t.i. konservativne oblasti, nato pa večno isti incestni konflikt ob nastopu liberalne vlade, ki jo Slovenci zelo narobe dojemamo kot "levo oblast", omogoča dobesedno napačno interpretacijo stvarnosti in tega, kaj naj bilo za naše blagostanje dobro. Ko cesarja slečeš, spoznaš, da je pod obleko gol. Zakaj torej tako začudenje, jeza in gnev ob spoznanju, da vloga ne naredi človeka, ampak človek odigra vlogo? Zakaj potem izbiremo šibke in nekompetentne ljudi, da opravijo vplivno vlogo? Po eni strani bi radi verjeli, da lahko kdorkoli opravlja vlogo politika, ko pa ta ne izpolni nerealnih pričakovanj, pa je treba nanj stresti ves gnev svoje slabe in nekompetentne odločitve, saj se slabe volje še nismo uspeli znebiti v zadnjih 30 letih samostojnega, pa vendarle ne najbolj zrelega odraščanja.

 

Potencial Slovenije je izjemen, kar se je pokazalo v dveh letih kriznega bivanja na mednarodnem političnem paketu. Z nekoliko manj liberalno politiko, še vedno ekstremno socialno naravnano (čeprav socioekonomi trdijo, da nimamo socialne politike, kar pa je naravnost absurdno), predvsem pa z nepopuščanjem mafijskim medijem pri izsiljevanju politike je slovenski čoln prijadral čez krizno črto med najboljšimi v regati. Majhnost in okretnost je tokrat bila prednost navkljub nečimrnosti volilnega telesa. A za Slovenca to ni dovolj. Iz vsega skupaj lahko potegnem, da nam gre v Sloveniji na ravni povprečja ekstremno dobro, saj se v času krize odločamo na podlagi stila vodenja, ne pa dejanskih rezultatov.

 

 

Ideologija 

 

Tipična politična razdrobljenost, ki je veljala za slovenski prostor, je bila pokazatelj visoke stopnje liberalne demokracije kot prevladajoči politični orientaciji. Po eni strani je slovenska kultura tipična slovanska, postsocialistična družba, ki se jo poskuša dojeti skozi lečo obdobja od leta 1945 naprej. Kakor da slovenstvo pred tem ni obstajalo, razen tu pa tam v kakšnem zgodovinskem učbeniku. Slovenski jezik je svetovna specifika z dvojino ter visoko stopnjo podobnosti s sanskritom (vir), enim izmed izvornih jezikov človeštva. No, ta odsev Slovencu ni preveč povšeči, zato svojo podobo poskuša prirediti z uveljavljanjem pravic. Sliši se čudno, vendar je psihološka kompenzacija zanimiv pojav, ki marsikaj razloži. 

 

Ponos Slovenca naj bi bil... Saj res, kaj pa je ponos Slovenca? Katera je tista postavka, ki v Slovencih zbudi občutke povezanosti, pripadnosti in lojalnosti? Kaj je za Slovenca navdih? Šport? Triglav? Nerazvitost? Konflikt? Roglič?

 

Po drugi strani pa je tista tradicionalna nota zapisana v slovenskih pravljičnih junakih, revnih in močnih fantkih, tihotapskih hrustih ter partizanskih tragičnih junakih; skoraj tako groteskno kot so danske kulturne predpostavke iz naslova Andersen. A smo zato kaj podobni Skandinavcem? Dvomim. Danci so tako demokratični, da leta 2021 koljejo delfine in kite zato, da si rečejo moški, medtem ko bo slovenski moški v parih letih svoj zaimek uporabljal v ženskem spolu. Sam preziram oboje.

 

Slovenci ne maramo biti Balkanci kot ne maramo biti južnjaki. Za Nemce smo draga delovna sila, za Italijane sužnji, za Avstrijce smo okupatorji njihovega cesarstva, medtem ko nas bivši sonarodnjaki še vedno poveličujejo kot severne brate. Kaj nam torej ostane? Nismo Alpski Balkanci, nismo "južna brača", zato nam preostane pravljični Midland, ki ga ne najdete na nobenem zemljevidu ali v učbeniku, je pa v pravljicah tipa Hobit, kjer je junak sence Smeagol (Gollum) ujetnik svojega nevidnega bogastva. Ne maramo komunizma in socializma, vseeno pa vladajo njihovi nasledniki, saj v tridesetih letih samostojnosti nismo zgradili politične kulture in nasledstva, ki bi nas osvobodila preteklosti in ki bi omogočala dejansko spremembo režima.

 

Aja, pa tudi kapitalizma ne maramo, saj veste, uravnilovka, pa to... Tipični slovenski volivec je pravzaprav neka podvrsta suverenista.

 

 

Razvetljeni absolutist Robert I.

 

Čeprav ne vemo natančno, kaj Slovenci pravzaprav hočemo, smo zelo strogi pri ocenjevanju drugih. Ne vemo točno, kje smo, kako stojimo, vemo pa, kaj nas moti. Ni nam povsem jasno, katere resurse že imamo na razpolago, saj smo sami sebe prepričali, da je praktično vso sadje iz zastrupljenih dreves. In ker se ne zavedamo sebe in kje dejansko smo v danem trenutku, težko določimo, kam bi radi šli, predvsem pa nam ni jasna smer, v katero bi radi šli. Smo odrasli, debelo v tridesetih, pa vendarle vztrajamo pri študentskem načinu bivanja. Iz danes na jutri, medtem ko se klin izbija s klinom.

 

Zato je izbira nove vladajoče opcije logična – nekdo, ki je totalno politično neizkušen, dovolj prevzeten, da celo verjame, da so vsi okoli njega nesposobni, predvsem pa se odloča iz povsem napačnih vzgibov. Dobili smo praktično z znanjem ekstremno šibko in absolutno oblast, kar nekateri vidijo kot že dobljeno bitko nad desnim populizmom, novega potencialnega liderja pa bo slovenska t.i. elita poskušala ustoličiti in upravičiti kot razsvetljenega absolutista. Ker na papirju je takšen lider najboljši. In zgradili bomo svoj lasten milni mehurček, ki pa se bo razpočil ob prvi resnejši preizkušnji, saj trenutni lideršip ni nič drugega kot alibi za končno fazo privatizacije in izgradnje drugega bloka nuklearke.

 

Še vedno verjamete, da je pernata vlada dobra izbira?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
20
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
26
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
32
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
11
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.225
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.882
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.967
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.202
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.229
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.210
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 933
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.143
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.320
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.708