Komentar

Studio Štefančič: Junak našega časa ali dobro naoljen sistem fatalnega enoumja?

Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav so pod mnogimi spomeniki še neodkriti okostnjaki zla, ki ga je bila ta ideologija sposobna vzdrževati. Zato te potrebujmo kot svetilnik ladjam, ki prihajajo vedno znova v pristanišča življenja, da bodo mladi vedeli, kje so čeri in bodo razumeli, da je tam svetilnik zato, da nam daje vedeti, da brez znanja ni prihodnosti. Da je svet tu in tam poln drugačnosti in da smo se mnogi že dodobra naveličali enoumja, ki ga predstavljaš.

09.05.2022 04:43
Piše: Pavle Okorn
Ključne besede:   Pavle Okorn   mediji   komunizem   Studio City   RTV   Marcel Štefančič   useful idiots

Vsiljena nam je bizarna bipolarnost. Če nisi z nami, si proti nam. Si janšist. Si fašist.

Useful idiots. Uporabni idioti. Če je to frazo resnično že pričel uporabljati Lenin, ne morem trditi, so jo pa prav gotovo uporabljali in jo več ali manj še uporabljamo v povezavi z nerazgledanimi, inteligenčno omejenimi ali primitivno pokvarjenimi in dobro "podmazanimi" državljani. V bistvu so to lahko tudi člani SAZU, novinarskih društev, stoterih nevladnih organizacij in podpisniki raznih peticij ki brez pomislekov igrajo vlogo kmetov na šahovnici. Izraz se je v resnici pričel uporabljati za vse brezoblične podanike zločinskih odtenkov komunistične ideologije. Bizarno je dejansko dejstvo, da je šahovnica zasedena tudi z nosilci doktorskih naslovov, kar je še večji dokaz, da razgledanost ni njihov obvezni sopotnik, prav tako tudi ne pokončna drža in borba za resnico. Za katero pravijo, da ima samo en odtenek, laž pa jih ima tisoč. Torej je manipulacija tista kategorija, katero useful idiots sprejmejo za svojo, ne da bi preverili dejansko ozadje in ga v tisoč odtenkih posredujejo naprej. Torej tudi laž. Za to potrebuješ slepo vdanost.

 

Marcel Štefančič jr. je vmesni člen te ideološke podlage, ki jo posreduje svojim malikovalcem, da je distribucija uspešna. Njegove oddaje sem v začetku še gledal, čeprav v veliki meri le zato, da sem si ostril um in zaznavanje stanja mlade demokracije. Ker sem živel diktaturo proletariata in bil med mnogimi podporniki protestov, ki so nas na koncu pripeljali - vsaj mnogi smo upali - v demokratično družbeno ureditev. A trdim, da nas niso.

 

Nosilci ideološke podlage, ki je bila de facto zapovedana desetletja prej, so zamenjali le oblačila. Ohranili pa več ali manj revolucionarno razumevanje prava, kontrolo nad mediji in, kar je bistveno za vsako ideologijo, šolski ter sodni sistem.

 

Demokracija je kot glasba. Ni tam v rajskem vrtu samo Bach. Ali klasika. Tam je domala vse, kar si človeški um lahko poželi in navdahne svoje bivanje. Tako tudi ena ideologija ne mora zapolniti prostora človeškega bivanja in njegove demokratične ureditve. A ravno to je ostalina preteklosti, ki jo pooseblja tudi Štefančič. Ne bi bilo v demokratični ureditvi čisto nič narobe, če bi njegove oddaje in njeni avtorji ter snovalci sobivali v konglomeratu ponudnikov, ki naj bi med drugim naša nacionala RTV bila. 

 

Pa niso. Ker ta ideologija tega ne dovoljuje. Ker se je tudi profilirala kot edinstvena in vseobsegajoča, ker je bila vzdrževana z nasiljem, distribucijo zla in odrekanjem pravice do drugačnosti. Če imate posluh in širino razmišljanja glede katere koli ideološke manipulacije, tudi te, ki so jo ti gospodje ustvarjali, vam je lahko jasno, da je to dobro naoljen sistem fatalnega enoumja, katerega steber je ta oddaja bila.

 

Prostor za drugačnost naj bi bil. A majhen in še ta dirigiran. Spomnim se znanega izraza iz zgodovine: "Pa nek štrajkuju!" Ta floskula je bila dobro podprta s tisoči agentov, špicljev in njim podobnih kadrov zločinske tajne policije, totalno podrejene partiji. Na kratko. Štrajk je bil pod kontrolo. Tako je tudi s prostorom, namenjenim drugače mislečim na RTV. Tako rekoč nezaznaven je. In tisti, ki so si dovolili biti drugačni, so postavljeni v zakotne termine gledanosti. In ko se je, tu jo bom sedaj omenil, globoka država odločila, da so presegli dovoljeno, jih je enostavno onemogočila. So ti Don Kihoti nacionalke imeli stanovsko podporo, podporo ulice, medijev in vseh možnih mikrofonov ter zvočnikov? Niso! Pristali so tudi te dni na spiskih, podkrepljenimi ter poosebljenimi s Štefančičevim izrekom, "da so prešteti". Janšisti in fašisti. In bo prišel v zgodovino norosti enoumja.

 

To, da se je voditelj razdajal z vsem svojim zanosom in energijo, je jasno. Glede tega mu lahko nesporno pritrdimo in ga pohvalimo. Dobro bi seveda bilo imeti tudi podatke o gledanosti. A to v tem primeru sploh ni relevantno. Kompletna histerija, z odlično podporo useful idiots, je dobro zasnovana manipulacija nosilcev ideološke podlage in enoumja. Da se je ta medij skozi njih prikazoval kot nekaj, kar bi moralo ob ukinitvi skrbeti vse nas in seveda Evropo. Izvoz lokalnih zdrah v Evropo poteka po dobro zastavljenem načrtu. Brez podpore dominantnih medijev, ki so več ali manj vsi v službi ene ideološke strani, je ta problem, ki sploh ne bi bil problem, izzvenel v udarne novice pred in po volitvah. Gledanost kot podatek, ki bi moral zanimati delodajalce, sploh ni faktor v tej zgodbi. Bistvo zgodbe so useful idiots, Ki so to zgodbo napihnili in nas danes prepričujejo, da se je zgodila krivica desetletja. In da je nosilec te oddaje junak našega časa.

 

Ni. Le mašinerija te ideološke podlage je spet naredila virtualnega junaka risanke, ki jo že desetletja na desetletja podlage vrti po medijih in si tako ustvarja podlago za okupacijo države. Ker bi ob razumevanju takšne logike gledalci te nadaljevanke brez muke lahko dojeli bistvo. A bistvo je jasno. Brez zajetnih pralnic šolskega sistema, totalne medijske manipulacije mlade demokracije in na koncu resnično problematične narodove nerazgledanosti, to risanko ne bi nihče več gledal, ampak bi le bila spomin na čase, ko je enoumje imelo svojo moč.

 

Hčerka mi je povedala, kako to enoumje izgleda v šoli, ki je bila vedno bila ortolevičarska čistilnica. Zakaj niste volili JJ? Zato, ker je bil zaprt. Odgovor tej nerazgledanosti in fatalni manipulaciji so tudi meritve te dni, ki kažejo enormni skok zaupanja v delo vlade. Pa je na delu še stara vlada in nova sploh še ni bila izvoljena ...

 

Laž je kanonični evangelij te ideologije. Za njo stoji cel aparat, izpiljen in dognan na študiju Slovencev. In še prej Jugoslovanov. Ta laž in vsi njeni odtenki so steber tega enoumja, katerega podporni zidovi so šolstvo in sodna oblast ter mediji (skoraj v izključni domeni njihove provenience).

 

Vsiljena nam je bizarna bipolarnost. Če nisi z nami, si proti nam. Si janšist. Si fašist. Svoj fašizem lepijo na raznoliko množico drugače mislečih in nenasilnih državljanov. In tu nas hočejo štefančiči prepričati, da je JJ edini problem in bi brez njega zavladala resnična demokracija. O sveta preproščina, a s podlago zločeste primitivnosti. Odgovor je, če ne bi bil JJ, bi bil in bo ustvarjen nekdo drug. Zato v njegove čevlje nihče noče stopiti. Tako kot vedno na novo ideologi tega bednega enoumja ustvarijo lutke in bodo uničevali vsakogar, ki bi znal okoli sebe agregirati to, kar je uspelo JJ. Igra je preprosta. Opisana v nešteto knjigah, sodnih papirjih, arhivih tajnih policij, takšnih in drugačnih umorov ljudi, ki se v svoji veličini niso znali boriti z lažjo in spustiti na nivo primitivizmov vseh vrst.

 

Štefančič je le eden izmed nosilcev. On je le kanal za distribucijo in agregacijo isto mislečih. Zdi se mi, da je po vsem, že malo pretiranem in otročjem dretju te dni sam glasnik zaslepljen. Zdi se mi, da še vedno živi v Titovi burleski in Woodstock generaciji. Del že davnaj prežvečene hipijevske kulture.

 

Dragi Štefančič. Potrebujemo te. Si živ plakat ideologije, katere spomeniki so tu pa tam po Ljubljani in se jim klanjate, čeprav so pod mnogimi spomeniki še neodkriti okostnjaki zla, ki ga je ta ideologija bila sposobna vzdrževati. Zato te potrebujmo kot svetilnik ladjam, ki prihajajo vedno znova v pristanišča življenja, da bodo vedeli mladi, kje so čeri in bodo razumeli, da je tam svetilnik zato, da nam daje vedeti, da brez znanja ni prihodnosti. Da je svet tu in tam poln drugačnosti in da smo se mnogi že dodobra naveličali enoumja, ki ga predstavljaš. 

 

Ustvarili ste si svet, kjer si v nekem ideološkem balončku delite diplome, priznanja, nalepke vse vrst in en drugemu prikimavate in se klanjate. In mislite, v bistvu ste prepričani, da je to ves svet. Servirajo vam ta potrdila mediji. Kruta realnost je seveda drugačna. Da je teh balončkov ogromno in tam smo zatrta večina. Vi svoj balonček branite z lažjo, sprenevedanjem, podtikanjem. Ti, dragi Štefančič, v svoji vnemi tega mogoče sploh ne čutiš ali sploh ne veš. Če je tako, potem sem žalosten. Da si ob vseh knjigah, člankih in oddajah tudi ti uporaben medij. A boš potem tudi zavržen, kot mnogi, ki so na to vlogo pristali. Vem, da nisi sam. A vrtec, v katerem se igrate in je za otroka lahko ves svet, ni ves svet. Zato se vedno bolj sprašujem, ali res verjameš v vse, kar se okoli tebe sedaj dogaja? Ali pa je to le spoznanje ideološkega niča, ki si ga ustvarjal in je to breme preveliko in v zadnjih mukah bremena, ki ga nosiš, prosiš za pomoč?

 

Boš videl in spoznal, da je v tej pluralnosti izziv. Ko se boš vsak dan boril za svoje mesto ter moral dokazovati in ne bo v parterju kimavcev, za katere veš, da so in si jih že sam sit. Ker čutim tvoj inteligenčni naboj in vem, da si prepoznal mnoge, ki ti kot psi sledijo, čakajo, da kaj narediš, potem pa malo premečejo besede in s svojimi podpisi ponesejo v svet. Velikokrat sem prebral tvoje misli in komentarje, potem pa domala prepisane in podpisane z drugimi imeni po medijih. Jaz v tem ne bi užival. In verjamem, da ti tudi ne.

 

Želim ti, da bo tvoj nov Studio City št. 2 najbolj gledana in finančno neodvisna oddaja. In bom z veseljem v parterju. 

 

 

Post scriptum

 

Tule sta dva znana izreka. Oba imam zelo rad. Se jih držim in  skušam razumeti.

 

"Ne strinjam se s teboj, vendar bom do smrti branil tvojo pravico, da tako misliš."

? Voltaire

 

 

In seveda briljantni Oscar Wilde:

 

"Morda se ne strinjam s tabo, vendar bom do smrti branil tvojo pravico, da iz sebe narediš bedaka."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
26
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
32
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
11
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.216
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.878
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.955
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.176
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.225
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.209
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 932
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.141
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.320
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.705