Komentar

Vzporedni mehanizem tranzicijske Slovenije: Če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju

Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v srednjeevropski Sloveniji določenih stvari ne da, zakaj so vodilne pozicije nekaterim kljub izobrazbi in izkušnjam nedosegljive, zakaj imajo nekateri vse in drugi nič, zakaj izobrazba ni vrednota, zakaj so določene politične opcije deležne skoraj histeričnega odpora in zakaj - to je sedaj dejstvo - Slovenija pač nikoli ne bo Švica. Obenem bo Slovenija brez ustreznih ovadb in javne obsodbe vlade in organov pregona za vedno ostala ena tistih skorumpiranih balkanskih držav z idiličnim jezerskim otokom, a geografsko asociacijo na skorumpirano in morilsko Rusijo. Čas bo pokazal, ali se motim.

10.05.2022 04:29
Piše: Tomaž Vernik
Ključne besede:   Rado Pezdir   Tomaž Vernik   globoka država   Slovenija   denar   Watergate   Planet TV

Razkritja in dokumenti iz Pezdirjeve knjige Vzporedni mehanizem globoke države prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v srednjeevropski Sloveniji določenih stvari ne da, zakaj so vodilne pozicije nekaterim kljub izobrazbi in izkušnjam nedosegljive, zakaj

Kot že mnogokrat od afere Watergate dalje se tudi v tem primeru izkaže, da če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju.

Nedavno sem si na televiziji Planet TV z zanimanjem ogledal dokumentarno oddajo Vzporedni mehanizem globoke države, posnet po istoimenski knjigi Rada Pezdirja. Link na Planet TV je bil - namenoma ali ne - sicer povezan na Lego Masters, a oddaja se je prej kot v nekaj urah po uradnem predvajanju v celoti pojavila tudi na YouTube, ki mi je po ogledu ponudil tudi oddajo Intervju, v kateri gospod Pezdir dodatno povzame celo vrsto konkretnih primerov, imen gospodarskih družb in bankirjev, posameznikov in politikov.

 

Ko to pišem, počasi procesiram videno in v misli se mi prikradejo razne afere in nepojasnjeni dogodki zadnjih tridesetih let, ki v luči videnega morda dobivajo nova ozadja in razlage. Nikakor nisem pripadnik teorij zarot, vendar pa prikazano ponuja marsikatero enostavno razlago za narobe svet v tej državi. Kot že mnogokrat od afere Watergate v sedemdesetih se tudi v tem primeru izkaže, da če želiš izvedeti resnico, moraš slediti denarju. Follow the money. Ob besu me hkrati prevzema občutek olajšanja, saj je po 30 letih samostojne države končno z dokumenti dokazano kako, zakaj in kdo ter predvsem to, da problemi nikoli niso bili pri nas samih, pač pa so bili sistemski, nelegalni in razlogi zanje poznani le kriminalcem.

 

Kot sem na portalu+ že nekajkrat napisal, je izobrazba v Sloveniji vredna toliko kot parkirni listek. Ovire, s katerimi se sooča širše misleči in nadobuden posameznik, ki je željan uspeha, so pogosto neusmiljene. Vsebina videnega delno potrdi moj takratni zaključek, da pa te za razliko od izobrazbe ustrezen pedigre in poznanstva v Sloveniji pripeljejo tako rekoč kamor koli. Ker ni razloga, zakaj bi tovrstna praksa ne bila še vedno živa, se pod vprašaj postavljajo mnoga imenovanja t.i. novih obrazov v politiki, gospodarstvu in še kje. Bili bi neumni, če bi verjeli, da so oziroma bodo tako učinkovito pumpo za denar prepustili komurkoli.

 

Kot v polsnu mi na misel prihajajo utrinki iz medijev: kofetkanje Jankovića in Kučana v slaščičarni Zvezda, obiski Zemljariča na vladi pri Borutu Pahorju (sklepam, da si k Janši ni upal), razigrani Zidar na otroški gugalnici, pa vrsta afer brez epiloga, ki se berejo kot filmski trilerji, začenši z orožjem na mariborskem letališču, iranskim pranjem denarja v NLB (obe omenjeni tudi v dokumentarnem filmu), slavnih kovčkih denarja za obljubo molka, samomoru Danila Slivnika, prostem gibanju s tiralicami iskanih članov italijanske mafije v Sloveniji, glavne tihotapske poti za drogo čez Slovenijo, atentatom na direktorja Kemijskega inštituta in bizarne afere bulmastifi … vse brez jasnega epiloga, razlage ali javne obsodbe. Morda vidite, kam merim?

 

Pa če se omejimo na v oddaji dokumentirane denarne tokove; ali ste po videnem res še vedno tako prepričani, da je bil pred leti objavljen faksimile bančnega izpiska Stefanie "Štefke" Kučan pri mehiški podružnici banke HSBC v višini 220 milijonov ameriških dolarjev (in drobiž) tako neverjeten in celo ponarejen? Da zgodba morda le ni tako neverjetna, naj omenim še pričevanje prijateljic nekdanje žene visokega slovenskega bankirja, ki so se hvalile, da so v začetku devetdesetih kar nekajkrat potovale na all-inclusive počitnice v Mehiko. V zameno so morale vsakič v stilu Chantelle (aka. Katarina Čas v filmu The Wolf of Wall Street), na svojem telesu "izvoziti" precejšnje količine tuje valute, za katero pa se seveda ne ve, kje je bila deponirana in porabljena.

 

Da ne zaidem. Razkritja in dokumenti prvič jasno ponujajo razlago, zakaj se v srednjeevropski Sloveniji določenih stvari ne da, zakaj so vodilne pozicije nekaterim (kljub izobrazbi in izkušnjam) nedosegljive, zakaj imajo nekateri vse in drugi nič, zakaj izobrazba ni vrednota, zakaj so določene politične opcije deležne skoraj histeričnega odpora in zakaj (to je sedaj dejstvo) Slovenija pač nikoli ne bo Švica. Obenem bo Slovenija brez ustreznih ovadb in javne obsodbe vlade in organov pregona za vedno ostala ena tistih skorumpiranih balkanskih držav, sicer z idiličnim jezerskim otokom, a geografsko asociacijo s skorumpirano in morilsko Rusijo. Čas bo pokazal, ali se motim.

 

Ko to pišem, sem ravno izvedel za rezultate nedeljskega glasovanja. Od leta 2014 se je zgodilo prvič, da me je Republika Slovenija razveselila z obvestilom o volitvah, navkljub dejstvu, da sem skozi leta vestno sporočal spremembe svojega sprva začasnega in kasneje stalnega naslova ambasadi v Londonu. Pošto sem prejel 4 dni (!) pred skrajnim rokom za oddajo glasovnice po pošti, in upravičeno dvomim, da se je enako izšlo za rojake v Avstraliji, Argentini in bolj oddaljenih državah sveta. 

 

Rezultati in novi obrazi kažejo, da je bila kontinuiteta ponovno zagotovljena. 

 

Sprašujem se, kdaj bomo imeli dovolj?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
26
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
32
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
11
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.216
02/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.878
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 1.955
04/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 1.176
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.225
06/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.209
07/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 932
08/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.141
09/
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.320
10/
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
Uredništvo
Ogledov: 2.705