Komentar

Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.

Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo, na srečo že kmalu bivšim, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, da se podpira kulturo, kreativnost in inovacije, kot tudi izvajalec projekta RIKO, d.o.o., za velik trud mojega biroja, za dela za več kot leto dni za uresničitev paviljona, nista plačala projektnega dela in načrtov! Danes šteje samo, da sem ujel roke in našel način, kako zgraditi objekt v Dubaju in kako pripraviti vse potrebno za dokumentacijo. Srečen sem, da mi je uspelo.

11.05.2022 05:19
Piše: Robert Klun
Ključne besede:   Robert Klun   Magnet Design   Expo Dubai 2020   Slovenija   paviljon   Združeni arabski emirati  

Vse kar je bilo težkega, napornega, slabega, je zbledelo, šlo v pozabo … Ostane svetloba in razigranost, zapis optimizma, veselja in sreče.

Ljudje smo sami po sebi srečna, a prestrašena bitja. Ko prijokamo na svet, nam je vse tuje, ko spoznamo starše, okolico, smo srečni. Vseskozi se nam vrstijo vzponi in padci. Pri vsakem novem koraku je tako. Pri vsaki novi zgodbi. Strah in negotovost sta pomešana s srečo.

 

Življenje, ki ga ustvarjamo in rišemo z odločitvami in ga s tem prisvajamo, zelo hitro pridobi lastno rutino. Ta nas umiri. In kreativni ljudje, ki si želimo napredka, razvoja in razburjenja, se ne bojimo pogledati čez rob. Stopiti tja, na drugo stran.

 

In tako živimo jin in jang koncept čustev zelo intenzivno, za srečo okolice, soljudi in nas samih. Nekaterim je to čudno, nas ne razumejo. A če pogledamo v sebe, vidimo, da vsak od nas večkrat naredi tak skok spontano, v nameri človečnosti. Spontano, trenutki, ko smo se zaljubili, ko smo spoznali partnerja, njo, njega. Ko smo dobili otroka. Ko smo šli iz ene v drugo šolo. In ker je bilo to nekaj, kar je rutina, smo sprijaznjeno šli preko tega in se tako prilagodili, začutili novo okolje in zaživeli.

 

Pogledati preko roba in pogledati v svet je meni dano v zibelko. Rojen v Nemčiji. Otroštvo preživljal na Dolenjskem. Živel v Ljubljani. Potoval in že zelo zgodaj občudoval kraje, o katerih smo samo brali. Tako gre pesem naprej, ne da bi pomislil, da se ti lahko zgodi nekaj slabega, kar te bo zabolelo, kar te bo utrudilo.

 

Večkrat se sprašujem, zakaj sem tako srečen v sebi, zakaj me tisti, ki me sprejmejo, iskreno sprejmejo in me imajo radi, kot imam jaz rad njih. Zakaj je ta delitev čustev brezpogojna, dolga in iskrena?

 

Ko sem pisal to kolumno, je bil zadnji dan čudovitega, magičnega dogodka EXPO Dubai in s tem zadnji dan, ko sem bil "zvezda" arhitekture in designa, sem bil še posebej izpopolnjen. Srečen sem, ker sem sam sebi dokazal, da moje kreacije, kreacije v designu, prinašajo ne samo nasmeh, ampak gospodarski učinek, ekonomsko blaginjo in razvoj, in predvsem, ker se videl, da prava kreacija osrečuje ljudi. Slovenijo. Kreacija, ki preko forme, preko simbola, gradi zapis.

 

Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov.

 

Vsi veste, da mi lastna država z ministrom za gospodarstvo - na srečo že kmalu bivšim! -, ki bi moral skrbeti, da se dela razcvet, da se podpira kulturo, kreativnost in inovacije, kot tudi izvajalec projekta (RIKO, d.o.o.) za velik trud mojega biroja, za dela za več kot leto dni za uresničitev paviljona, nista plačala projektnega dela in načrtov! Danes šteje samo, da sem ujel roke in našel način, kako zgraditi objekt v Dubaju in kako pripraviti vse potrebno za dokumentacijo. 

 

Srečen sem, da mi je uspelo. Srečen, ker to pomeni nove poti, nova odkrivanja in nove zapise.

 

Preko 200 držav se je predstavilo, preko 180 dni norih dogodkov in povezovanj, preko 20 milijonov obiskovalcev, od katerih jih je vsaj milijon videlo ali šlo mimo ali v paviljon in bilo deležnih pozitivnih vibracij, zarisov, ki so se celo leto tkali v moji glavi in prešli preko načrtov v čudovito kreacijo.

 

Srečen sem, ker so Slovenci srečni, ker sem dnevno dobival ali videval zapise sreče na socialnih omrežjih in v zasebni pošti. Ker je Slovenija dobila pomemben čas v prostoru in ker nas zdaj pozna veliko več ljudi. S tem sem opravil svoje poslanstvo. Naredil dobro delo.

 

Sreča je energija. Sreča je rdeča, je bela, je zelena. Sreča je v tebi in ti jo izžarevaš samo, če si srečen. Veste, da je človek lepši, ko je zaljubljen? Žari. Ja, v sreči se delajo neverjetni premiki, v sreči se pišejo neverjetne zgodbe in zgodbe Slovenije so obarvane v vse barve sveta in jaz z njimi vred.

 

Ko zjutraj odpreš oči, si želiš več, si želiš še, si želiš odkrivati. Odkrivati svet, ljudi, črte, zapise, besedne zveze. To je sreča. In nekdo bo rekel, da je hudo in je. Vsak dan, predvsem tam, kjer ljudje trpijo, a samo če je sreča nekje, nekje v srcu, se ta lahko razlije tudi tam, kjer je ni.

 

Tam, kjer jo drugi potrebujejo in tako razmišljam. Tako delam. Moja arhitektura osrečuje. Osrečuje na delovnih mestih, v domovih družin, posameznikov, v prostoru in času, ki ga živimo.

 

Zdaj, ko to pišem, sem sredi lepega novega projekta, novega projekta za svet. Ne samo za Slovenijo, ampak za svet. Da bo svet še bolj cvetel, da bo svet še bolj dostopen in zanimiv. In tudi ta in drugi projekti me polnijo, da lahko napišem Dubaj, hvala! Hvala Združeni arabski emirati, hvala moji arabski prijatelji, hvala direktor EXPO Dubai, arhitekt Amer in vsi ostali sodelavci, da ste me sprejeli, da ste mi pokazali, kako pomembno je biti iskren, biti pokončen in povezovalen.

 

Vsi vi ste tisti, ki ste z mojimi sodelavci omogočili tako izjemno, tako magično druženje in povezovanje. Zapisi sreče bodo za vedno ostali v predalčkih možganov vseh obiskovalcev, vseh tistih, ki so se dotaknili te prireditve in našega designa za magičen projekt slovenskega paviljina na EXPO Dubai 2020.

 

Nekaj, kar bo vedno naše, nekaj, kar bo vedno ostalo in je zapisano kot največja slovenska predstavitev v svetu. Slovenski paviljon na EXPU izpod kreacije biroja Magnet Design, ki jo je vodil Robert Klun, arhitekt.

 

Vse kar je bilo težkega, napornega, slabega, je zbledelo, šlo v pozabo … Ostane svetloba in razigranost, zapis optimizma, veselja in sreče. Biti del tega je biti blagoslovljen, biti in dajati je odgovornost in le tako se kreirajo sveti zapisi in sveti prostori.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.502
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.079
03/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.230
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.636
05/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.164
06/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.015
07/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 884
08/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 550
09/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 309
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.895