Komentar

Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič

Kakšna preprosta in jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, da ne verjamejo v nič, se zato ne borijo za nič. Posledično postanejo lutke na vrvicah, ki jih držijo različni ustvarjalci javnega mnenja - od urednikov informativnih oddaj in raznih PR strokovnjakov po eni, do različnih vplivnežev po drugi strani ...

16.05.2022 21:09
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   civilna družba   Darren Linvill   Mihail Hodorkovski   Putin   državljani   Robert Golob   portal+

"Takoj po volitvah bomo naredili koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe in bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade." (Robert Golob pred volitvami)

If you don’t believe in anything, you’re not going to fight for anything and you are more likely to go along with Putin, sem 2. maja na spletni strani Guardiana prebral besede ameriškega profesorja Darrena Linvilla z univerze Clemson v Južni Karolini. Kakšna preprosta, jasna misel, ki pove vse! Verjamem, da večina slovenskih državljanov ostaja na tem, kot je rekel profesor Linvill: ne verjamejo v nič, se zato ne borijo za nič. Posledično postanejo lutke na vrvicah, ki jih držijo različni ustvarjalci javnega mnenja - od urednikov informativnih oddaj in raznih PR strokovnjakov po eni, do različnih vplivnežev po drugi strani, ki  sicer na našo srečo pač nimajo tiste moči kot Putin in raje ostajajo v ozadju.

 

Po volitvah ne potrebujemo posebno poglobljene analize za spoznanje, da je večinsko razpoloženje slovenskih državljanov zelo blizu trditvi omenjenega profesorja, morda edino z že omenjeno razliko, da pač obraz, za katerega so se odločili voliti, k sreči res ni Putin. In so se - verjetno dodatno zaradi fenomena novega obraza - večinsko odločili, kot so se.

 

Do tu nisem sicer povedal nič posebno novega, a se je na razmišljanje Darrena Linvilla obesil še citat iz intervjuja  Mihaila Hodorkovskega  (enega redkih od ruskih oligarhov, ki je pobegnil Putinu) pred nekaj tedni za CNN; ko ga je novinar vprašal, kdo v Rusiji bi sploh lahko zamenjal Putina, je Hodorkovski povedal (po spominu) takole:

 

"Ne gre za osebo, ne more priti do rešitve preko nekega boljšega, recimo dobrega Putina, ampak gre za spremembo Sistema."  

 

Vem, ta odgovor verjetno ostaja težko razumljiv, tudi v nadaljevanju intervjuja nisem zasledil, da bi Hodorkovski kaj dodatno razpredal o tem, kako doseči spremembo Sistema. Pa vendar, dajmo še enkrat skupaj oba stavka, prvega, iz ust profesorja Darrena Linvilla, in drugega, ki pripada Mihailu Hodorkovskemu. 

 

Kaj dobimo?

 

Dobimo sledeče: Ker najbolj od vsega verjamem, da si velika večina državljanov ne želi iti po Putinovi poti, bi bilo dobro in koristno, da dovoljšna količina državljanov naredi kakšen korak k boljši demokraciji, k dopolnitvi oziroma spremembi obstoječega Sistema. Da se končno znebimo te nore polarizacije, ki navsezadnje tudi pri nas lahko pripelje do kakega miniaturnega putina, čistvo vseeno na katerem, desnem ali levem polu. Seveda jim mora, namreč državljanom, nekdo ta korak vsaj poskusiti nekako pokazati, predočiti, približati, jih opogumiti ...

 

Sam verjamem v nujnost korakov k boljši demokraciji. K dopolnitvi obstoječega Sistema. Delam poskuse na tej poti. Že več kot trideset let. O tem pišem na portalu+ že sedem let. Zadnja leta sem prišel do ključnega spoznanja, da brez večjega aktiviranja državljanov in to preko zapisanih standardov ali postopkovnih pravil o tem, kako državljani sploh lahko učinkovito participirajo, pač ne gre. O tem sem napisal celo knjigo z naslovom Aktivni državljan, ki je izšla letošnjo spomlad.

 

V uvodnem stavku v svojem zadnjem prispevku na portalu+ Levica je uspešno prepričala javnost, kdo ali kaj je pri nas "prava ciivlna družba" (vir) sem zapisal:

 

"Neizpodbitno dejstvo je, da vladajo v Sloveniji diametralno nasprotne trditve, kdo, kdaj, kako je Aktivni državljan, ali pa kaj oziroma kdo je civilna družba."

 

V nadaljevanju istega prispevka pa citiram Roberta Goloba, ki je napovedal:

 

"Takoj po volitvah bomo naredili koalicijo za sprejem predlogov civilne družbe in bodo poslanci to izglasovali ne glede na kasnejšo koalicijo za oblikovanje vlade."

 

In če hoče Golob uresničiti svojo napoved, mora najprej odgovoriti na vprašanja, navedena v mojem uvodnem stavku, kajti sprejemati predloge nekoga in ne vedeti kdo je to, torej voditi državo, kjer vladajo glede teh vprašanj diametralno nasprotne trditve, je preprosto - nesmiselno. Morda so bodočemu mandatarju in premierju lahko v oporo pri tem odgovoru tudi kakšni stavki iz moje omenjene knjige. Da pa ne bo zapisano izpadlo kot kakšna promocija za knjigo, naj navedem, da tudi v knjigi stoji v uvodu stavek:

 

"To knjigo dajem v uporabo kateremukoli državljanu, lahko ga kakorkoli reproducira, ali celoto, ali posamezen del, ker pač preprosto upam, da lahko komu koristi pri kakšnem koraku oziroma poskusu na poti k boljši demokraciji."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
19
18.08.2022 21:00
V družbi že dolga leta poteka protidružinski trend, ki ga spodbuja levica, celoten prenos odgovornosti generacij z ene na drugo ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
15
17.08.2022 22:10
Ukrajinska skupnost v Sloveniji nasprotuje koncertu ruske operne zvezdnice Anne Netrebko, ki naj bi prihodnji teden, 26. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
13
16.08.2022 22:10
Vojna v Ukrajini je razgalila resnico o Rusiji. Kdor ni želel opaziti, da se Putinova država nagiba k imperializmu, se mora ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
22
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 3.488
02/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.837
03/
Konec let debelih krav: Ali se je globalno načrtovani finančni cunami že začel?
Frederick William Engdahl
Ogledov: 1.523
04/
Zakaj mislim, da bi bila odpoved koncerta Anne Netrebko v Ljubljani velika neumnost
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.105
05/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.304
06/
Levica želi indoktrinirati mlade v šoli s kolektivističnimi idejami in zmanjšati vpliv staršev in starih staršev
Keith Miles
Ogledov: 782
07/
Evropa na razpotju: Zgodovinski izzivi in napačne rešitve
Mateusz Morawiecki
Ogledov: 877
08/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.964
09/
China's Communist Party holds cadres responsible for family members' activities
Valerio Fabbri
Ogledov: 663
10/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.725