Razkrivamo

Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin

Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje šli na svoje. Vsako njihovo težnjo po samostojnosti je bil Kremelj vedno pripravljen zatreti z brutalno silo. Ena zadnjih odmevnejših pacifikacij znotraj imperija je znana pod imenom 'druga čečenska vojna' (1999-2009). Seveda pa je etnične manjšine vedno mogoče zatirati še kako drugače in ne le z vojsko. Recimo z ostrimi ukrepi proti njihovi kulturni infrastrukturi. Tako so npr. leta 2017 v Rusiji z zakonom odpravili obvezni tečaj manjšinskih jezikov v etničnih republikah. Etnične manjšine v Rusiji so tako danes pod velikim pritiskom rusifikacije.

13.05.2022 20:06
Piše: Maksimiljan Fras
Ključne besede:   Ukrajina   Rusija   Putin   imperializem   vojna   manjšine   Donbas   Kamil Galeev   Ilja Repin   Sibirija   Kavkaz   Moskva   Sankt Petersburg

Foto: Twitter

Galeev poudarja, da se ruski režimi iz strahu pred izgubo oblasti od nekdaj bojijo lastne vojske, zato je tudi Putinov režim že od začetka delal vse, da vojska ne bi postala premočen dejavnik v Rusiji.

S februarsko invazijo na Ukrajino se je Putin ujel v past, ki si jo je sam nastavil. Njegova odločitev za t.i. specialno operacijo je sicer temeljila na racionalnem premisleku (takšnem, kot ga pač opravijo psihopati), vendar pa je po besedah ruskega samostojnega raziskovalca in novinarja Kamila Galeeva pri tem izhajal iz napačnih predpostavk, saj je bil slabo obveščen. Za despota je namreč najslabše, če se obda s kimavci, od katerih si mu nihče ne upa prinašati slabih novic in stvari kazati v pravi luči, da ne bi izgubil njegove naklonjenosti in s tem privilegijev.

 

Putin se sicer spozna na takšne in drugačne specialne operacije, saj jih je izvajal vso svojo kariero: najprej kot agent KGB, nato kot svetovalec za mednarodne zadeve v mestni hiši v Sankt Petersburgu, kjer se je pečal z ilegalno preprodajo blaga iz sovjetskih skladišč na Zahod. Nasploh je v devetdesetih letih veliko in uspešno posloval z ruskim kriminalnim podzemljem, recimo z razvpitim mafijskim botrom Aslanom Usoyanom. Ko ga je Boris Jelcin nato izbral za svojega naslednika, je nadaljeval s specialnimi operacijami, in je na ta način vsakič, ko je začutil potrebo, da potrdi svoj alfa status, opustošil kakšno majhno deželo: najprej Čečenijo, nato Gruzijo in pozneje Sirijo.

 

Ko pa se je tokrat s specialno operacijo spravil nad Ukrajino, je nehote zabredel v čisto pravo vojno. Na katero pa ni bil pripravljen. Hitro je postalo jasno, da je v zvezi z Ukrajino lahkomiselno storil kolosalno strateško napako: potem ko je leta 2014 ukrajinski vojski s takšno lahkoto prizadejal boleč (ne pa tudi usoden) poraz, se namreč ni odločil, da bi z Ukrajino že takrat opravil do konca, temveč je s tem počakal še osem let. Toda s tem, ko je leta 2014 Ukrajino in njeno nacijo spravil v globoko eksistenčno stisko, je v ukrajinski vojski in družbi sprožil nesluten intenziven razvoj, ki ga pa ni uspel predvideti. Tako je zdaj v Ukrajini presenečen naletel na prenovljeno ukrajinsko vojsko prekaljenih veteranov, ki so si minulih osem let pridobivali bojne izkušnje na bojiščih v Donbasu, medtem ko večina vojakov ruske vojske, ki jo je poslal čez mejo, ni imela nobenih izkušenj v vojni, še manj pa v bojih z neko drugo redno vojsko.

 

 

Vojaške analitike preseneča hitrost razpada ruske armade, ki je v Ukrajni doživela prvi večji angažma po letu 1945.

 

 

V tem pogledu je bila pravzaprav edina drobna izjema nekajdnevna ekspedicija v neprimerljivo manjšo Gruzijo leta 2008, sicer pa ruski vojaški stroj kot celota ni bil zares preverjen v spopadu z večjo redno vojsko že vse od leta 1945. Tako se je zdaj na veliko presenečenje mnogih po svetu izkazalo, da je bila moč ruske vojske v konvencionalni vojni zelo precenjena, moč ukrajinske pa zelo podcenjena. Toda Putin se zdaj ni mogel več umakniti iz Ukrajine, ne da bi domači javnosti dostavil zmago ali nekaj zmagi zelo podobnega. Rusi namreč tradicionalno globoko prezirajo vojskovodje, ki ne uspejo premagati na papirju veliko šibkejših nasprotnikov. S tem bi Putin pred svojim narodom izgubil obraz in to bi zanj in za njegov režim pomenilo konec.

 

 

Mit o slavni ruski armadi

 

Kako to, da se je ruska vojska izkazala za tako šibko? Če pogledamo njen hardver, tj. število tankov, letal in druge oborožitve, je na papirju seveda zelo močna. Njen softver pa kaže drugačno stanje; pri tem imamo v mislih njeno institucionalno kulturo, notranji sistem spodbud, vlogo znotraj širšega družbeno-političnega sistema in njene odnose z varnostnimi službami. Pri oceni realne moči neke vojske pa sta njen hardver in softver neločljiva. Galeev poudarja, da se ruski režimi iz strahu pred izgubo oblasti od nekdaj bojijo lastne vojske, zato je tudi Putinov režim že od začetka delal vse, da vojska ne bi postala premočen dejavnik v Rusiji. K temu sodi onemogočanje, tudi ubijanje visokih častnikov, ki zaradi uspešnega poveljevanja postanejo preveč vplivni v svojih enotah, nastavljanje neizkušenih pripadnikov državne varnostne službe na visoke vojaške položaje namesto izkušenih vojaških kadrov (varnostne službe so tudi sicer najmočnejše in najbolj lojalno orodje Putinovega režima) in pa spodbujanje antiintelektualizma med vojaškimi častniki.

 

 

"V Putinovi Rusiji gredo med vojake večinoma revni, naivni in brezperspektivni fantje iz province, ki jih k podpisu pogodbe premamijo z obljubo, da jim bo na ta način država zagotovila lastno stanovanje."

 

 

Dihotomija med opevanim mitom o slavni ruski vojski na eni strani in njeno kastriranostjo na drugi tako skoraj ne bi mogla biti večja. Nizek družbeni status ruske vojske se posebej nazorno kaže v tem, da gredo med vojake večinoma le revni, naivni in brezperspektivni fantje iz province, ki jih k podpisu pogodbe najpogosteje premamijo z obljubo, da jim bo na ta način država zagotovila lastno stanovanje.

 

Sploh najnižje na hierarhiji pa so vojaški obvezniki, ki so v enotah pogosto deležni takšnih in drugačnih zlorab (med drugim niso redka tudi poročila o siljenju teh fantov v gejevsko prostitucijo, da bi svojim nadrejenim na ta način zaslužili nekaj denarja). Med vojaškimi obvezniki boste poleg tega zelo težko našli fante iz Moskve ali Sankt Petersburga, pač pa spet predvsem revne, slabše izobražene fante iz province, ki so manj vešči izmikanja služenju vojaščine. In prav ti vojaški obvezniki so bili del ruske vojske, ki jo je Putin februarja poslal nad Ukrajino. Socialna omrežja so se kmalu napolnila s podobami mladih ruskih fantov v ukrajinskem ujetništvu in posnetkov, kako nekateri od njih s sposojenimi mobilnimi telefoni kličejo domov v Rusijo svoje mame. 

 

Še bolj povedno pa je, kdo v resnici umira v Ukrajini na ruski strani. Večino žrtev v tej vojni zelo verjetno predstavljajo predvsem ukrajinski državljani, ki so imeli to smolo, da so živeli na ozemlju Doneške in Luganske oblasti, ko so leta 2014 proruski separatisti (to je bila še ena od Putinovih specialnih operacij) tam razglasili Ljudski republiki Doneck in Lugansk. Rekrutiranje vojakov se je v teh dveh "ljudskih republikah" odvilo v treh stopnjah: najprej so v vojno v Donbasu od tod odhajali prostovoljci, a teh je zelo hitro zmanjkalo. Nato so sledili plačanci, kajti v Donbasu, ki je medtem postal socialno in gospodarsko uničen ter je zdaj že dlje časa v stanju humanitarne katastrofe, je zmanjkalo drugih virov dohodka za preživetje.

 

Denar za plačance je "ljudskima republikama" priskrbela Rusija. Toda zaradi visokega števila žrtev med plačanci je kmalu zmanjkalo tudi teh. Zato so že leta 2015 v obeh "ljudskih republikah" začeli uvajati prisilno mobilizacijo, kar je bilo za rusko stran tudi sicer veliko ceneje od plačancev, ki so prejemali 25.000 rubljev na mesec. Zdaj v Donbasu že nekaj časa poteka totalna mobilizacija, kar pomeni, da prisilno pošiljajo na fronto vse moške, ki so stari od 18 do 60 let. Posebne oborožene skupine dobesedno lovijo moške po ulicah Donecka in Luganska in jih kot aretirance dostavljajo neposredno v vojsko. Zato se preostali moški bodisi množično skrivajo na svojih domovih ali pa živijo na delovnih mestih in nikoli ne zapuščajo poslopij, kjer so zaposleni, kajti v primeru, da se pojavijo na ulici, obstaja velika verjetnost, da se kmalu znajdejo neposredno na fronti kot topovska hrana.

 

Nad utrjene ukrajinske položaje jih namreč pošiljajo brez urjenja, oblečene v stare sovjetske vojaške cunje, kolikor jih je še ostalo v skladiščih po Rusiji, in z zastarelim sovjetskim orožjem, kot so puške mosinke, ki so bile razvite še v 19. stoletju. S tem seveda Rusija uspešno vzdržuje uradne številke žrtev na svoji strani na razmeroma nizki ravni, saj pri prisilnih mobilizirancih iz obeh "ljudskih republik" sploh ne gre za ruske državljane. In v interesu Rusije je, da se ta model prisilne mobilizacije razširi še na druge regije v vzhodni Ukrajini.

 

Po drugi strani pa je Putinu na ta način uspelo v zgolj osmih letih ekspresno in nepovratno derusificirati vzhodno Ukrajino in Ukrajince povezati med seboj veliko bolj, kot so bili prej. Ukrajinci namreč lahko vidijo, kako izgleda življenje v Donbasu pod nadzorom tolp proruskih gospodarjev vojn, in nihče si ne želi, da bi se stanje splošnega razsula, kot ga vidijo v tej izložbi ruskega sveta, razširilo še v druge dele Ukrajine. Zato je proruski sentiment, kar ga je bilo v teh krajih pred osmimi leti, od začetka vojne v Donbasu pospešeno izginjal, februarska invazija pa je nato ta proces pripeljala do nepovratnega konca. Danes tako tista nekdanja proruska vzhodna Ukrajina ne obstaja več. Tudi vsi poveljniki ostanka bataljona Azov, ki še vedno vztraja na položajih v mariupolski jeklarni Azovstal, so po poreklu iz vzhodne Ukrajine.   

     

 

Ilja Repin, Ukrajinka pri ograji (1876): Vojna med Ukrajino in Rusijo je vojna med dvema hitro starajočima se narodoma, ki jima akutno primanjkuje mladine. Posebej za Ukrajino bodo demografske posledice vojne strahotne.

 

 

Med padlimi vojaki v sami ruski vojski pa obstaja veliko nesorazmerje med številom padlih Rusov na eni strani in številom padlih pripadnikov etničnih manjšin na drugi, glede na to, kolikšen delež znotraj celotnega prebivalstva Ruske federacije predstavljajo Rusi in kolikšen etnične manjšine. Še posebej velik odstotek padlih beležijo etnične manjšine iz severnega Kavkaza in južne Sibirije, kot so Dagestanci, Inguši ali pa budistični Burjati. Zadnjih je recimo zgolj 0,3 % prebivalstva Rusije, a predstavljajo 2,8 % vseh ruskih žrtev (!), kar za to etnično manjšino pomeni pravo nacionalno katastrofo.

 

Kar je skupno tem regijam, kjer je doma velik delež etničnih manjšin in veliko vojnih žrtev, je to, da gre v glavnem za revne province, ki so daleč od centrov moči, zato nerazpoloženost tamkajšnjega ruralnega prebivalstva v tako centralizirani državi kot je Rusija ne predstavlja nobenega političnega problema. Moskva in Sankt Petersburg po drugi strani do zdaj ne beležita skoraj nobenih žrtev, kar ni zgolj posledica dejstva, da so tamkajšnji fantje številčno precej slabo zastopani v ruski vojski, temveč je rezultat tega, da jih nadrejeni ne pošiljajo v Ukrajino, ker se bojijo nezadovoljstva v obeh prestolnicah, če bi se jih nenadoma preveč začelo vračati v krstah.

 

Ne nepomemben stranski učinek visoke udeležbe pripadnikov etničnih manjšin v tej vojni je sicer tudi lažje ohranjanje obstoječega demografskega ravnovesja v Rusiji: nataliteta je namreč pri etničnih manjšinah veliko višja kot pri Rusih, kar pomeni, da je Rusov po naravni poti iz leta v leto manj, delež pripadnikov etničnih manjšin v celotnem prebivalstvu pa se nenehno povečuje. Vsekakor pa je visoka udeležba etničnih manjšin v tej vojni ironija, saj gre za rusko etnonacionalistično vojno, in tudi ideologija te vojne je izraz ruskega etnonacionalizma, ki je sam po sebi globoko sovražen do manjšin. Zato je ruska zmaga, ki bi predstavljala triumf ruskega etnonacionalizma, pravzaprav v nasprotju z njihovimi interesi, saj bi nato kmalu izgubili še zadnje ostanke svoje avtonomije in si zgolj pridobili pravico do popolne asimilacije.

 

Iz ruske imperialne perspektive je namreč vsaka etnična republika znotraj Rusije zgolj še ena Ukrajina.

 

(konec jutri)

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
5
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
14
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
Zgodovinska zmaga, zgodovinski poraz in zgodovinska priložnost za rdeče-črno koalicijo
33
25.04.2022 06:55
Nedeljske volitve so presenetile trikrat: s prepričljivo prednostjo zmagovalne stranke pred konkurenco, z visoko volilno ... Več.
Piše: Uredništvo
Časi so prekleto resni: Slovenska industrija pred energetsko, oskrbovalno in politično krizo
15
11.04.2022 23:45
Na nedavnem vrhu gospodarstva na Brdu pri Kranju, ki se je odvijal 23. marca, je bilo slišati veliko pozitivnega in lepega o ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Vojna v Ukrajini in žrtve min: Pobuda slovenski vladi in vsem slovenskim političnim strankam
5
07.04.2022 19:00
Generalni sekretar OZN Antonio Guterres je pred dnevi opozoril, da bodo potrebna desetletja, da se v Ukrajini odstranijo vse ... Več.
Piše: Božo Cerar
"Čas je, da naredimo vse, da bodo vojni zločini ruske vojske zadnja manifestacija tega zla na zemlji."
24
04.04.2022 18:15
Ponedeljkovi prizori iz Buče, ki so šokirali svet, dokazujejo, da so bili strahovi pred Putinovi vojnimi zločini upravičeni. In ... Več.
Piše: Uredništvo
Putinovi prsti v balkanskem kotlu: Ali se v Bosni in Hercegovini kuha nova vojna?
22
01.04.2022 19:00
Ugibanja, ali bo v Bosni in Hercegovini ponovno izbruhnilo nasilje, se bodo po nedeljskih predsedniških volitvah v Srbiji, kjer ... Več.
Piše: Uredništvo
Diskriminacija na nacionalki: RTV Slovenija v predvolilnih soočenjih še vedno ločuje parlamentarne in neparlamentarne stranke
24
31.03.2022 19:00
Volitve so pred vrati, sezona predvolilnih soočenj je na vrhuncu, na javni RTV Slovenija pa imajo ponovno težave s tolmačenjem ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dosje ruski oligarhi v Sloveniji (1): Slovenska industrija jekla in sprenevedanje družine Zubitski
15
30.03.2022 11:00
Zgodba o Slovenski industriji jekla (SIJ), za katero stoji ruska družina Zubitski, si brez dvoma zasluži pozornost medijev in ... Več.
Piše: Uredništvo
Bitka za resnico: Tri največje ruske medijske laži v informacijski vojni z Ukrajino
18
24.03.2022 00:30
Putinova resnica o vojni v Ukrajini je na ruskih tleh povsem dominantna, saj zelo malo Rusov razume tuje jezike, še manj pa jih ... Več.
Piše: Uredništvo
Brez panike, slovenski pokojninski sistem ne bo bankrotiral!
8
21.03.2022 21:36
V medijih pa tudi v strokovni literaturi skoraj dnevno prebiramo prispevke o skorajšnjem razpadu našega pokojninskega sistema. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Balkanski sod smodnika: "Dodik je pripravljen razglasiti neodvisnost Republike Srbske in po modelu Donecka in Luganska poklicati Rusijo na pomoč."
14
17.03.2022 23:30
Rusija bo obtičala v Ukrajini in zato išče rešitev, da se izvleče na način, da sproži nov konflikt v Bosni in Hercegovini. Tako ... Več.
Piše: Uredništvo
Putin se pripravlja na obleganje Kijeva, obenem pa išče svoje naslednje žrtve kot tudi zaveznike
28
13.03.2022 23:59
Slabše ko gre ruski armadi v Ukrajni, večje so frustracije Kremlja in hujša je propagandna vojna Putinovega režima. Takšen je ... Več.
Piše: Uredništvo
China-Pakistan Nuclear Pact: Pakistan already has about 165 nuclear warheads
12
11.03.2022 20:00
The China-Pakistan nuclear cooperation started in 1986 with the construction of nuclear power plants in Pakistan constructed ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Sodba v imenu ljudstva: Umik izjave
0
08.03.2022 12:00
Skladno s sodbo Višjega sodišča v Ljubljani v zadevi Igor Funa zoper NSM, neodvisni spletni medij, d.o.o., ki se nanaša na sodbo ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.707
02/
Marle pa ni več
Ana Jud
Ogledov: 1.484
03/
Če ne verjamete v nič, se tudi borili ne boste za nič
Miha Burger
Ogledov: 1.413
04/
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
Uredništvo
Ogledov: 1.267
05/
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
Milan Krek
Ogledov: 1.241
06/
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.793
07/
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.002
08/
Tektonski premiki na severu: Švedski in finski vstop v NATO dokazuje, da zavezništvo niti slučajno ni "klinično mrtvo"
Božo Cerar
Ogledov: 877
09/
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
Uredništvo
Ogledov: 584
10/
Golobov poskus konsolidacije levičarskih in kakor liberalnih strank v LDS 2.0 se bo končal podobno klavrno kot epilog v Frankensteinu
Ana Jud
Ogledov: 2.745