Komentar

Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"

Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem kanalu Rete4, enem od kanalov mreže Mediaset, ki je v lasti bivšega predsednika vlade Silvia Berlusconija, je v Italiji sprožil burno debato ne le o vsebini intervjuja, temveč tudi o tem, ali je bil sploh higieničen. Pri več gledalcih se je porajalo vprašanje: kako je sploh mogoče govoriti, se pogovarjati z vodjo diplomacije v državi, ki je napadla drugo suvereno državo? Ni treba, da čas podarjamo nekomu, katerega roke so umazane s krvjo, predstavniki ruske politike ne potrebujejo intervjujev. V dneh po intervjuju je bil novinar, ki se je z Lavrovom pogovarjal, deležen številnih kritik, na katere pa je suvereno odgovarjal: "Imam čisto vest, opravljal sem svoje delo."

20.05.2022 20:47
Piše: Valerio Fabbri
Ključne besede:   Lavrov   intervju   Brindisi   Putin   vrednote   mediji   Berlusconi

Vseeno mislim, da pod vprašaj ne bi smeli postavljati pomembnosti tega intervjuja, saj živimo v demokratičnem svetu in moramo naše vrednote braniti tudi tako.

Sergej Lavrov, ki je dejansko Putinova desna roka in številka dve v Kremlju, se je tako prvič po začetku spopadov pojavil na kakšni evropski televiziji. V intervjuju je izrekel nekaj spornih trditev. Zaradi ene od opazk o Hitlerju in Judih se je moral Putin kasneje celo opravičiti svojemu izraelskemu kolegu Naftaliju Bennettu. Poklic novinarja zahteva poročanje o novicah, cilj, ki ga je novinar Giuseppe Brindisi skupaj s svojo ekipo zagotovo dosegel, če sodimo po reakcijah, ki jih je sprožil intervju. Kot pravi sam novinar, je največja težava vedno bolj razširjeno prepričanje, ki bi od njega zahtevalo, da Lavrova pričaka z žaljenjem in obtožbami, Lavrov pa bi ob tem prekinil video povezavo. "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo", je Brindisi trdil v dneh po intervjuju. Poudaril je, da so tisti, ki so od njega zahtevali preklic vabila Lavrovu, ravno tisti, ki potem Rusijo kritizirajo zaradi diktatorske narave njenega režima. Tistim pa, ki so ga obtožili, da je Lavrovu predhodno razkril vprašanja, pa Brindisi pravi: Tako se dogaja z vsemi političnimi gosti v televizijskih oddajah, v Italiji in povsod drugje. 

 

Tudi predsednik vlade Mario Draghi je v krajši izjavi obsodil profesionalnost in novinarsko etiko, po kateri se je Brindisi ravna,l ter poudaril, da njegova strokovnost napeljuje k "čudnim idejam". Ne vem, kakšne ideje bi to bile, a se spominjam reakcij profesionalnega novinarskega sindikata, ko je imel nekoč podobne komentarje bivši predsednik vlade Silvio Berlusconi, če navedem le en primer. 

 

Sam menim, da so intervjuji, dialog in vključenost vseh strani v javno debato bistvenega pomena: naj spomnim na intervju Oriane Fallaci z ajatolo Homeinijem ali pa, ne tako daleč nazaj, pogovor BBC-jevega novinarja Jeremyja Bowna in peščice izbranih zahodnih novinarjev (3) z libijskim voditeljem Gadafijem pred njegovim padcem. Gre za občutljive zadeve, ki pa so bistvenega pomena, da pridemo do vira informacij in se borimo proti dezinformacijam, pa tudi zato, da branimo našo demokracijo.

 

Danes so dezinformacije ogromna pošast z lovkami, ki se širi kot oljni madež in lahko računa na ogromno podpornikov, ki se tega več ali manj zavedajo in so dobro pripravljeni. Od politike, ki je lažne novice izbrala kot novo obliko propagande, pa do tradicionalnega novinarstva, ki ga ogrožajo nove tehnologije in tekmovanje s spletom in se zato vedno bolj zateka k senzacionalizmu in bitki za klike - pogosto tukaj žrtvuje verodostojnost podatkov in kakovost novic - pa vse do ogromne moči dosega spletnih platform, novih "sodnikov", ki jih zanima resnica: ta se vedno bolj umika v ozadje, morda zato, ker nam ni dovolj všeč.

 

Medtem, ko poteka preoblikovanje novice v produkt in se kot takšna obravnava, smo uporabniki, ki smo zaradi tradicionalnih lažnih novic pogosto dezorientirani, še bolj zapeljani s poti. Krivec za to so profiliranje in algoritmi, ki za nas izbirajo vire informacij. Gre za zelo nestabilen okvir, v katerem je naprej pandemija, nato pa iz nje izhajajoča infodemija, pripomogla k nastanku popolne zmede. Pa vseeno imamo tudi mi, uporabniki, svojo lastno odgovornost. Pogosto smo preleni za preverjanje, včasih preveč polni predsodkov, da bi se prevprašali o stvareh, ki jih preberemo: tako postajami zasvojeni z obliko informacij, ki bi jih tudi zahvaljujoč spletu lahko preverili. Če bi nam le resnica bila bolj všeč.

 

Prepričan sem, da je bila odločitev za intervju pravilna - lahko se pogovarjamo o vrsti vprašanj, o načinu, o televizijskem času - vedno se je pojavil zamik zaradi tolmačenja iz ruščine in v ruščino, tudi pri vprašanjih samih - po bitki je lahko biti general. Vseeno mislim, da pod vprašaj ne bi smeli postavljati pomembnosti tega intervjuja, saj živimo v demokratičnem svetu in moramo naše vrednote braniti tudi tako.

 

Propaganda, lažne novice niso izključna pristojnost našega modernega globaliziranega sveta, ki mu (morda) vlada splet. Tudi v antičnem svetu so krožile umetne novice, ki so se skozi čas združevale z večjimi ali manjšimi koščki resnice. Ponavadi jih je čarovnikov vajenec (ali pa sam čarovnik), ki jih je ustvaril, obvladoval premalo časa, zato so postale last vseh. Zgodovina z veliko začetnico pravzaprav ne pozna "politično korektnega", torej objave popravka v tisku in pravice odgovora. Živimo v času, ki nam omogoča debato, pogovor, pa tudi neposredni dostop do virov. Do teh pa nočemo vedno dostopati, zaradi lenobe, prepričanj in pristranskosti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.670
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.363
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.466
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.015
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.338
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.377
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.204
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.012
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.309
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.227