Komentar

"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere

Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, cerjenje, čredni nagon, desnica, ekstremna levica, globoka država, Robert Golob, Spomenka Hribar, instant stranke, Janez Janša, fašizem, mediji ...

 

19.05.2022 19:00
Piše: Andrej Capobianco
Ključne besede:   George Orwell   politika   Slovenija   abecedarij   Robert Golob   desnica   levica

Foto: Getty Images

V času splošne prevare je govoriti resnico revolucionarno dejanje. (George Orwell) 

Antifašizem

 

Beseda fašizem zdaj nima nobenega pomena, razen če pomeni "nekaj, kar ni zaželeno". (George Orwell) Antifašizem so razvrednotili tisti, ki se deklarirajo za največje antifašiste, tako kot je Putin razvrednotil pomen "denacifikacije". Nesorazmerna uporaba besede fašizem za diskvalifikacijo tistih, s katerimi se ne strinjamo, dolgoročno škodi prav antifašizmu.

 

 

Banana republika

 

Ljudje bodo verjeli temu, kar jim mediji sporočajo, da verjamejo. (George Orwell) Čeprav Slovenijo pesti več problemov, ni banana republika! Je članica EU, zveze NATO in OECD in del najbolj razvitega sveta. Se pa njeni prebivalci pogosto obnašamo kot bi živeli v banana republiki. Na primer, mnenje nizozemske evropske poslanke Sophie In't Veld o Sloveniji ni nujno suho zlato, z vsem spoštovanjem do Evropskega parlamenta. Na Nizozemskem so lani ubili novinarja, med nasilnimi protesti je policija streljala na demonstrante, vlado so sestavili devet (9!) mesecev po volitvah. Bodimo samokritični, a nehajmo se obnašati, kot bi živeli v banana republiki.

 

 

Cmerjenje (jamranje, pritoževanje)        

 

Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati. (George Orwell) Slovenci se pogosto "cmerimo" in ne znamo ceniti tega, kar imamo. Ne, Slovenija ni najboljša država na svetu. Ni pa tudi najslabša. Še zdaleč ne. Veliko bližje je najboljšim kot najslabšim. Prizadevajmo si, da bo še boljša in nehajmo se nenehno pritoževati. Prav tako se nehajmo cmeriti na račun vsake ostre javno izrečene besede. Nestrpnost je nesprejemljiva, a tudi pretirana politična korektnost je lahko za družbo nevarna.

 

 

Čredni nagon

 

Vedno obstaja ortodoksija, skupek idej, za katere se domneva, da jih bodo vsi ljudje, ki pravilno razmišljajo, sprejeli brez dvoma. (George Orwell) V današnjem svetu je čedalje lažje manipulirati z ljudmi. Družbena omrežja utrjujejo miselne mehurčke, v katerih somišljeniki drug drugega bodrijo. Slovenci imamo močan čredni nagon. Levo usmerjeni so čedalje bolj prepričani, da so desničarji nazadnjaški vojaki, ki podpirajo Janeza Janšo ne gleda na to, kar počne. Se pa ne zavedajo, da so z njihovim histeričnim sovraštvom do JJ-ja zrcalna podoba tistih, ki jih tako prezirajo. Vsakič znova nasedejo na "odrešenike", ki jim jih ponuja ortodoksija: Janković, Cerar, Šarec, Golob… Vsi v isti rog trobijo "Ojej, ojej, samo, da ni JJ"

 

 

Desnica

 

V tej državi je intelektualna strahopetnost najhujši sovražnik s katerim se mora soočiti pisatelj ali novinar. (George Orwell) Problem desnice ni, da je "ekstremna", kakor nas prepričuje levi establishment, ampak da je že trideset let odvisna od ene same osebe, da premore relativno malo javnih intelektualcev, da je med civilno družbo praktično ni zaznati in da njena liberalna komponenta diha na škrgah. Desnica je pri nas "underdog" in si je za to deloma tudi sama kriva.

 

 

Ekstremna levica

 

Veliko levičarskih misli je igranje z ognjem ljudi, ki niti ne vedo, da je ogenj vroč. (George Orwell) Če v parlamentu nimamo ekstremne desnice (nobena stranka ne zagovarja fašizma ali njegovih družbenih in gospodarskih postulatov), pa zagotovo imamo ekstremno levico. Kdor zagovarja podržavljenje zasebnih podjetij, je pač skrajni levičar.

 

 

Fašizem

 

Prava delitev ni med konservativci in revolucionarji, temveč med avtoritarci in libertarci. (George Orwell) V Sloveniji imamo obe novodobni vrsti netolerance do drugače mislečih: desno in levo. Nacionalistično in progresivno ("Če se ne strinjaš z našimi najbolj naprednimi stališči, si fašist!"). Progresivne je pri nas iz zgodovinskih razlogov precej več. Obe zvrsti sta nevarni; spopad med njima bo ogrožal obstoj Evropske unije.

 

 

Globoka država 

 

Veliki brat te opazuje. (George Orwell) V Sloveniji obstaja omrežje tako ali drugače povezanih ljudi, ki na vse možne načine branijo položaje levega pola. Neformalni ustroj, ki izbira kandidata za premierski položaj mimo ustaljenih strank in ki s pomočjo zvestih krojilcev javnega mnenja volivcem proda novega Odrešinika - še preden ta sploh vstopi na politični parket. Ustroj, ki po potrebi izvleče iz rokava stare posnetke pogovorov ministrov.

 

 

Golob Robert

 

Doublethink (dvojno razmišljanje) pomeni moč hkratnega verovanja v dve protislovni prepričanji in sprejemanja obeh. (George Orwell) Samooklicani slovenski Steve Jobs je po Jankoviću, Cerarju in Šarcu naš najnovejši Odrešenik. Človek, ki bo brez izključevanja in na človeku prijazen način združeval vse, razen tistih, ki jih je spoštljivo označil za fašiste. Nisem izključevalen, a vas izključujem!

 

 

Hribar Spomenka

 

Nekatere ideje so tako napačne, da lahko vanje verjame le zelo inteligenten človek. (George Orwell) Spomenka Hribar je dala ton celemu zadnjemu političnemu tridesetletju. Leta 1992, takoj po padcu komunizma, ko je ustroj slednjega še prepletal državo in so v drugih bivših socialističnih državah demontirali komunistično paradržavo, je ona že "ustavljala desnico". Uspešno, saj je njen znameniti apel postal leitmotiv cele slovenske levice in mantra slovenskih intelektualcev in intelektualk starejše in mlajše generacije. Do te mere, da danes levica ne prizna več desnice kot nasprotnika, ki se mu je treba zoperstaviti z argumenti in ga premagati na volitvah, ampak kot sovražnika, ki mu ni mesta v Državnem zboru in ki bi moral, v besedah še ene tolerantne Svetlane (Slapšak) "biološko izumreti".

 

 

Instant stranke

 

Vladajoča skupina je vladajoča skupina, dokler lahko imenuje svoje naslednike ... Ni pomembno, kdo ima oblast, če hierarhična struktura ostaja vedno enaka. (George Orwell) Levičarji menijo, da je stranka SDS rak naše demokracije. V virusu instantnih strank, ki se pojavi pred vsakimi državnozborskimi volitvami, ne prepoznajo znakov resne bolezni. Toda instant stranke resno ogrožajo razvoj naše demokracije, ki se vsakič znova vrača v povoje. Instant politika znatno povečuje možnost, da se bo nekoč res pojavil močan populistični avtokrat (desni ali levi), ki bo vzel državo v svoje roke. Da je na volitvah vsakič glavni akter stranka, ki se je pojavila le par mesecev pred volitvami, je dokaz šibkosti naše demokracije. Instant stranke, ki so brez vsebine in slonijo izključno na svojem liderju, imajo toliko z demokracijo kot instant kava z dobrim espressom.

 

 

Janez Janša

 

Vemo, da nihče nikoli ne prevzame oblasti z namenom, da bi se ji odpovedal. (George Orwell) Za nekatere Satan, za druge edini, ki lahko uspešno kljubuje t.i. rdeči eliti. Kakor koli zadeve obrnemo, je postal simbol slovenske razdvojenosti, čeprav jo njegov odhod iz politike ne bo odpravil. Naslove o postjanšistični desnici lahko že danes napovemo: janšizem brez Janše; diskreditacij desnice in tarnanja o tem, da potrebujemo žlahtno desnico (torej tako, ki se strinja z levico) tudi po odhodu JJ-ja ne bo konec. Ostaja pa dejstvo, da ni zdravo ne za SDS ne za slovensko demokracijo, da stranko (in s tem celo politično opcijo) že skoraj trideset let vodi isti človek.

 

 

Kritična masa

 

V naši dobi se ne moreš izogibati politike. Vsa vprašanja so politična, sama politika pa je skupek laži, utaj, norosti, sovraštva in shizofrenije. (George Orwell) Majhnost je lahko prednost, ki skupnost povezuje, ali faktor, ki onemogoča normalno delovanje države. Obstaja kritična masa, izpod katere država ne more funkcionirati po načelih meritokracije in zdrave konkurence, ampak le po principih kolektivističnega plemena. Posebno, če pleme razdvaja sovraštvo. Vprašamo se lahko, ali Slovenija to kritično maso dosega. Kateri sposoben človek z dobro službo pa je še pripravljen vstopiti v politiko in se izpostavljati nenehnim osebnim diskvalifikacijam?

 

 

Liberalizem

 

Če želite sliko prihodnosti, si predstavljajte škorenj, ki za vekomaj tepta človeški obraz. (George Orwell) Liberalizem je povsod v zatonu, izrinjajo ga nacionalizem in prisilni progresivizem. Slovenija je pri tem trendu avantgarda. Liberalizem se naslavlja le še s psovko neoliberalizem, najbolj priljubljena beseda (nedomiselnih) levih intelektualcev. Celo tistih, ki se proglašajo za liberalce. Zaton liberalizma ne bo prinesel nič dobrega, le nove zablode levih in desnih kolektivizmov.

 

 

Mediji

       

Resničnost obstaja v človeškem umu in nikjer drugje. (George Orwell) Da je v izrazito levo-sloneči medijski sceni levičarjem uspelo Bruselj prepričati, da desnica ogroža neodvisne slovenske medije, je vredno nagrade Orwell 2021 za najuspešnejšo manipulacijo leta. "Jebeno več nas je kot njih, njih je samo ene par", je o novinarjih na javni RTV rekel voditelj Marcel Štefančič. Nekaj par je torej desnih, ostali so vsi neodvisni, seveda.

 

 

Neodvisnost

 

Resnica postane neresnica, če jo izreče sovražnik. (George Orwell) Morda zaradi majhnosti (glej pod K) je neodvisnost v Sloveniji redko blago. Med novinarji, med sodniki, med strokovnjaki in med javnimi intelektualci. Če malo poenostavim: Povej mi kaj si misliš o Janezu Janši in povedal ti bom kakšno je tvoje strokovno mnenje o zadevi X.

 

 

Osebne stranke

 

Preteklost je bila izbrisana, izbris pozabljen, laž je postala resnica. (George Orwell) Slovenija je po številu strank z imenom vodje v samem evropskem vrhu. Nove stranke, ki se v imenu nove politike borijo proti enoumju nasprotnika in se hkrati poimenujejo po svoji vodji, pač ne prispevajo k razvoju demokratične kulture. 

 

 

Polarizacija, pristranskost, prepiranje

 

Vsi smo sposobni verjeti stvarem, za katere vemo, da so neresnične in ko se končno izkaže, da se motimo, predrzno izkriviti dejstva, da pokažemo, da smo imeli prav. Intelektualno je mogoče ta postopek izvajati v nedogled ... (George Orwell) Polarizacija politike in družbe je svetovni trend, pri katerem Slovenija konkurira za najvišja mesta.

 

 

Razumevanje demokracije

 

Nekatere ideje so tako absurdne, da jim lahko verjame le intelektualec. (George Orwell) Če je s tem nekaj težav na desnici, jih ni nič manj na levici. Vsakič, ko ni na oblasti levica, gre ta na ulice in njeni zvesti intelektualci pišejo apele o koncu sveta. Levica nasprotni strani odreka legitimnost do vladanja, četudi ima desnica večino v parlamentu. Slovenska levica se ne more sprijazniti z dejstvom, da lahko v demokraciji vladajo ljudje, ki njenih stališč in vrednot ne delijo. 

 

 

Spoštovanje do državnih institucij

 

Če želite obvarovati skrivnost, jo morate skriti tudi pred sabo. (George Orwell) Predsednika republike, predsednika vlade, predsednika državnega zbora in državnega sveta itd. lahko osebno preziramo, vendar za dobro demokracije moramo vedno spoštovati institucijo, ki jo predstavljajo. V Italiji, na primer, bi bilo nepredstavljivo, da bi vodje strank zavrnili povabilo predsednika republike na posvet, ker bi s tem pokazali prezir do najvišje državne institucije. Da mainstream mediji in dežurni intelektualci, ki branijo demokracijo, tega pri nas niso stigmatizirali, je zaskrbljujoče. Še posebej, če se jim to sploh ni zdelo problematično.

 

 

Šolski sistem

 

Če misel kvari jezik, lahko jezik tudi kvari misel. (George Orwell) Naš šolski sistem je soliden. Žal ima vsaj dve pomanjkljivosti: obsedenost s slovnico (bolj pomembno je, kako pišeš kot pa to, kako razvijaš svoje misli) in enostransko spodbujanje kritične misli (do kapitalizma, trga, neoliberalizma, fašizma, kolonializma itd.). Komunizem je kvečjemu "dobra zamisel, ki so jo ljudje zavozili". Vzgoja močno vpliva na politična stališča bodočih volivcev. 

 

 

Toleranca do nestrpnežev v lastnih vrstah        

 

Vsi verjamejo v grozodejstva sovražnika in ne verjamejo v grozodejstva svoje strani, ne da bi se kdaj potrudili preučiti dokaze. (George Orwell) Povprečen državljan je dobro obveščen o primerih nestrpnosti desničarjev. Za primere nestrpnosti v levičarskih vrstah pa širša javnost praviloma ve bore malo. Ne zato, ker jih ni, ampak ker jih mainstream mediji pogosto ignorirajo. Dokler bodo javni intelektualci v svojih vrstah tolerirali to, kar očitajo nasprotnemu taboru, se bo nestrpnost le stopnjevala. Politika manjšega zla (bom raje tiho, saj je "naš") je le intelektualna akrobacija, s katero se opravičuje lastno pristranskost in navijaštvo.

 

 

Uravnoteženost RTV Slovenija

 

Nepriljubljene ideje lahko utišamo, neprijetna dejstva pa zatemnimo, brez kakršne koli uradne prepovedi. (George Orwell) Informativni program javne televizije je (bil?) tako neuravnotežen, da ko smo po desetletjih levih Utripov enkrat slišali drugačno interpretacijo dogodkov o Dražgošah, je nastal nepopisen vik in krik in Jože Možina je postal tarča hudih napadov - ne da bi mu sploh oporekali dejstva, ki jih je predstavil. Še večji problem kot sama neuravnoteženost javne RTV pa je, da naši levi intelektualci tega problema sploh ne zaznajo; zdi se jim normalno stanje, saj vsak inteligenten človek "objektivno" razmišlja tako kot oni. Prosim, spremljajte poročila tudi na kakšni tuji javni televiziji. Ali pa si poskusite predstavljati, da bi 30 let oddajo Studio City vodil novinar Nove24, ki bi gledalcu vsiljeval svoje (desne) poglede.

 

 

Vladavina prava

 

V času splošne prevare je govoriti resnico revolucionarno dejanje. (George Orwell) Žal je velik del naše pravne stroke spolitiziran; imamo kopico neodvisnih ekspertov, katerih strokovna interpretacija, glej ga zlomka, redno sovpada s stališčem določene politične opcije.

 

 

Zgodovina

 

S totalitarnega vidika je zgodovina nekaj, kar je treba ustvarjati in ne učiti. (George Orwell) Teža zgodovine na vsakodnevno politiko je v Sloveniji nenormalno velika, do nje nimamo nobene distance. Tekom let se je čaščenje Narodnoosvobodilnega boja (hvalevrednega) vedno bolj sprevrglo v opravičevanje (če ne že poveličevanje) komunistične revolucije. Bizaren prizor veljakov SD, ki se ne upajo pokazati hrbta kipu Kidriča, potem ko so se pred njim klanjali, nam pove več o demokratičnih vrednotah stranke kot vse leporečje o demokraciji, ki ga slišimo iz ust strankinih veljakov.

 

 

Žrtvovanje ugleda države za notranjepolitične namene

 

Kdor nadzoruje podobo in informacije preteklosti, določa, kaj in kako bodo mislile prihodnje generacije. Kdor nadzira informacije in podobe sedanjosti, določa, kako bodo ti isti ljudje gledali na preteklost. Kdor nadzoruje preteklost, zapoveduje prihodnost. Kdor zapoveduje prihodnost, premaga preteklost. (George Orwell) Nisem pristaš stališča, da se mora vso umazano perilo oprati doma. Vendar za tožarjenje države v tujini morajo obstajati res tehtni razlogi. Kdor je v EU ustvaril vtis, da so bile pri nas pod desno vlado ogrožene temeljne svoboščine, živi v miselnem mehurčku. Levica, ki si mane roke, da nas je del EU z njeno pomočjo začel obravnavati kot avtokratsko banana republiko, se prekleto moti, če misli, da s tem koristi Sloveniji. Ko v avtokratski banana republiki pade avtokrat in pride na oblast demokratična (pri nas normalna, torej leva) vlada se za nekaj trenutkov v Bruslju in drugod oddahnejo in morda celo zaploskajo. Od vzdevka "avtokratska banana republika" pa se v glavah sogovornikov črta samo pridevnik "avtokratska".

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
17
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.663
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.345
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.459
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.009
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.316
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.372
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.192
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.010
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.307
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.224