Komentar

Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?

O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki ga je vlada iz neznanega, predvsem pa nerazumljivega razloga minuli teden iz Maribora preselila v Ljubljano. Še več, Svet NLZOH, kamor je vlada imenovala nove člane, je sprejel sklep, da se vodstvo NLZOH namesti kar v prostore NIJZ, in sicer tja, kjer imamo epidemiološko službo (!). 

21.06.2022 06:35
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Maribor   Ljubljana   NIJZ   NLZOH   seja   vlada   Danijel Bešič Loredan   direktor   Robert Golob

Foto: Mediaspeed.net

"Zdravstvo je letalonosilka, ki jo je potrebno pazljivo upravljati, sicer jo lahko potopite."

V zadnjem tednu so se spet dogajali neustrezni, hitri premiki na področju javnega zdravja. Na svetu Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), so čez noč sprejeli odločitev, da se sedež iz Maribora preseli v Ljubljano - in to v stavbo našega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) na Zaloški cesti. Prav je, da nekaj napišem o tem, ker sta NIJZ in NLZOH tesno povezani zdravstveni instituciji in nam ni vseeno, kaj se dogaja pri njih. Dogajanje na svetu NLZOH je - milo rečeno - smešno in nedostojno sveta tega zavoda, saj se govori, da bodo na naslednji seji verjetno preklicali ta sklep in bo vodstvo ponovno ostalo v Mariboru ...

 

NIJZ in NLZOH tvorita hrbtenico javnega zdravja v Sloveniji in da sta nosilca na tem področju. Kakršni koli nepremišljeni in hitri posegi v ti instituciji javnega zdravja imajo lahko resne kratkoročne in dolgoročne posledice za javno zdravje v vsej državi, zato je potrebno spremembe delati premišljeno in postopoma. S tem se bo strinjal vsak specialist javnega zdravja. NIJZ in NLZOH sta z združitvijo Inštituta za varovanje zdravja in zavodov za zdravstveno varstvo nastala leta 2014; sedež NIJZ je ostal v Ljubljani na Trubarjevi 2, kjer se opravlja večino dejavnosti na področju nalezljivih in nenalezljivih bolezni kot tudi digitalizacije zdravstva in varovanje okolja. Sedež NLZOH pa se je vzpostavil v Mariboru, kjer sta se desetletja zelo dobro razvijali laboratorijska in okoljska dejavnost, zato je ta del tudi ostal na Štajerskem. V Mariboru so tudi ustrezni prostori za delovanje in razvoj NLZOH, ki so jih strokovnjaki leta prilagajali dejavnosti tako prostorsko kot tudi logistično. Dejavnost je dobro utečena in prav nobene strokovne potrebe ne vidim, da se NLZOH seli v Ljubljano.

 

Gre torej bržkone še eno za politične motivirano selitev.  

 

Oba inštituta sta, kot je moč zaznati, z imenovanjem nove vlade pod njenim nenehnim političnim pritiskom, kar predvsem škodi razvoju stroke tako v NIJZ kot v NLZOH. To bi se moralo čim prej končati, zatp prosim ministra za zdravje in predsednika vlade, da se zavzameta, da se politični pritiski na obe instituciji takoj prenehajo takoj in da se s tem omogoči nemoteno delo strokovnih institucij nacionalnega pomena. Oba gospoda, Loredan in Golob, sta za to odgovorna in oba lahko te stvari uredita tako rekoč čez noč.

 

O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na NLZOH. Sedanja vlada je z določenim namenom, ki pa je trenutno samo njim znan, čeprav se bo slej ko prej pokazal tudi v praksi, spremenila članstvo svetov obeh zavodov. Berem, da je v petek Svet NLZOH na hitro sprejel zame nerazumljiv, čuden sklep, da se sedež NLZOH preseli v Ljubljano in da se ga namesti v prostore NIJZ, kjer imamo epidemiološko službo (!). Epidemiološko službo, ki jo gospod minister za zdravje, ko govori o epidemiji, zelo podpira in ji še posebej nalaga vodenje epidemije. A zdaj bi po tem sklepu ostala brez prostorov za svoje delovanje!? Premestitev vodstva NLZOH v te prostore pomeni rušenje vseh prizadevanj po ureditvi epidemiološke službe, ki sva jih z predstojnikom Mariom Fafangelom z izrednimi napori opravila v zahtevnem času pandemije. V teh prostorih deluje tudi na novo ustanovljeni krizni center za področje epidemiologije in okoljskih groženj. Ravnokar ga digitaliziramo. O preselitvi vodstva NLZOH v prostore NIJZ v strokovnih in poslovnih krogih do sedaj nikoli nismo govorili in tudi dvomim, da je bil narejen kakšen resen elaborat na to temo, ki bi zagovarjal smiselnost prestavitve sedeža NLZOH v Ljubljano. 

 

Postavlja se resno vprašanje, kako in kaj bomo na NIJZ naredili z Centrom za nalezljive bolezni in kriznim centrom, kam ga bomo preselili. Še več, NIJZ pričakuje - in NLZOH obljublja že nekaj časa -, da se bo NLZOH izselil iz prvega nadstropja naše stavbe in nam dal prostor za nujen razvoj epidemiološke dejavnosti. Z našega vidika torej selitev trenutno ni mogoča in če bi nas predhodno vprašali, bi jim to tudi povedali. Pa nas seveda niso nič vprašali.

 

Gospod predsednik vlade Robert Golob je ob zadnjem obisku štajerske prestolnice poudarjal, kako je potrebno Maribor razvijati, da bo postal druga Ljubljana, Svet zavoda NLZOH pa je skoraj isti dan odločil, da se pomembna nacionalna institucija NLZOH preseli iz Maribora v Ljubljano in s tem osiromaši Maribor. Izgleda, da desnica na vladi res ne ve, kaj počne levica in da se sprejemajo čudne, hitre odločitve, ki so nenazadnje verjetno tudi škodljive za javno zdravje. NLZOH je v Mariboru ravno zaradi decentralizacije javnega zdravja in ne smemo pozabiti - tudi v Mariboru je Medicinska fakulteta in pomembno je, da sedež NLZOH kot raziskovalne in pedagoške institucije ostane v Mariboru tudi zaradi Medicinske fakultete in decentralizacije Slovenije. Mar ne predsednik, saj ste to mislili, ko ste na obisku Maribora govorili o decentralizaciji Slovenije?

 

Kot direktor NIJZ do danes nisem dobil nobene informacije o selitvi vodstva NLZOH v Ljubljano v našo stavbo, čeravno je NLZOH naš zelo pomemben partner, takorekoč smo skupaj zrasli kot siamski dvojčki, saj je naše in njihovo delo tesno povezano. O tem premiku sem izvedel iz medijev. Ko sem poizvedoval, kako je prišlo do tega, saj je za NIJZ pomembno, da vemo, kaj se dogaja v sferi javnega zdravja, sem nekako dobil podatek, da se je ta točka znašla na hitro na dnevnem redu Sveta NLZOH in da je bil predlog sprejet samo s strani štirih zunanjih članov sveta. Notranja članica pa je glasovala proti, a je bila žal v manjšini in preglasovana. Torej se ve, kdo stoji za tem sklepom. Ne moremo se iti skrivalnic, saj smo vendar odrasli in odgovorni.

 

Danes vam lahko že povem, da verjetno ne bo ostalo pri tem čez noč sprejetem sklepu. Svet zavoda NLZOH bo ponovno zasedal in zna se zgoditi, da se bo preklical predhodni sklep o selitvi vodstva NLZOH v Ljubljano. Vodstvo NLZOH bo torej zelo verjetno ostalo v Mariboru. Jaz pa še vedno nimam uradnih informacij o tej selitvi. No, bomo videli, pri današnji zdravstveni politiki moraš res slediti čim več medijem hkrati, da lahko spremljaš, kaj se dogaja v zdravstvu. Zanimivo je, da kot direktor NIJZ nisem bil o ničemer obveščen, čeprav so selili vodstvo NLZOH v naše prostore. Milo rečeno, tole je res šlamastika brez primere. Igranje z javnim zdravjem na veliko, brez predhodnih priprav, ker politiki že vedo, kaj je prav, mi kot stroka pa pač ne. Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje? Ne gospodje, potrebno bo poslušati stroko in ne samo obljubljati, da jo boste poslušali.  

 

Gospod minister, nimate opravka s preprostim sistemom, kjer lahko sprejemate tudi hitre poslovne odločitve. Opravka imate z zdravstvenim sistemom, za katerega mi je davno tega, ko sem bil star 32 let in prevzemal zdravstveni center v Kopru, ki sem ga potem v celoti reorganiziral, dejal dotedanji direktor: Zdravstvo je letalonosilka, ki jo je potrebno pazljivo upravljati, sicer jo lahko potopite. Temu napotku sem vedno sledil. Tole početje z NIJZ in NLZOH vam nikakor ni v čast in čas bi bil, da prenehate s političnimi pritiski (kajti strokovni pritiski to prav gotovo niso) tako na NIJZ kot na NLZOH, saj se obnašate kot slon v trgovini z porcelanom. Igrate se z zdravjem ljudi. In nenazadnje s takimi odločitvami se smešite, zato se ne izgovarjajte na svete zavodov, ker vsi vemo, kako se to dela v ozadju in kdo je tu dejansko glavni akter. 

 

Strokovnjaki se res nimamo časa ukvarjati z vašimi zgrešenimi političnimi potezami v javnem zdravju, ki nam v zadnjem času vodilnim tako v NIJZ kot v NLZOH jemljejo veliko preveč dragocenega časa. Minister, ste kirurg, zato vam javno zdravje ni dovolj poznano, a dajte se vsaj podučiti (tudi od tistih, ki niso v vaši stranki, saj imate opravka z nacionalnima institucijama!), da boste razumeli, da se tako, kot delate v javnem zdravju, ne dela, pa četudi ste zmagovalci volitev. 

 

Kot zdravnik se tako kot jaz soočate že desetletja z zgrešenimi političnimi potezami številnih predhodnih ministrov, spomnite se samo, kaj ste očitali ministrom pred vami (in teh očitkov ni bilo malo), vam bo zelo koristilo. Dokler niste bil minister, ste to vedeli in tudi protestirali, sedaj ko ste minister pa ... Razumem, moč je nekaj, kar vsakega pokvari, ampak prosim, naj vas ne pokvari preveč. 

 

Da ne bom preveč odkrit in ne bom uporabljal imen: Ve se, da je oseba, ki naj bi bila po nekem izboru direktorica NLZOH (kar se tudi govori med zaposlenimi v NLZOH, doma v Ljubljani. Upam le, da ni bil to edini razlog za to, da želite prestaviti sedež NLZOH v Ljubljano, ker tako bi pa res dosegli novo dno v kadrovanju v zdravstvu, nov nemogoč politični pritisk na stroko, ki se mora podrejati potrebam ene same osebe. 

 

Imel sem veliko upanja, da se boste kot minister za zdravje resno lotili spremembe sistema, a tole, kar počnete, ima s tem le malo zveze. Čas je za spremembe in to čim prej, tale pot, ki ste jo ubrali, verjetno ni prava. To vam govori  človek z veliko in dolgoletnimi izkušnjami, ki je spremljal vse ministre v zadnjih 30 letih in zato ga je vredno poslušati. Tudi način, kako se lotevate reorganizacije, ni pravi. To vam govori človek, ki je izpeljal reorganizacijo regijskega zdravstvenega sistema, ki so ga potem kopirali po celi Sloveniji.

 

Minister Loredan, upam samo, da tale zapis sprejemate dobronamerno, to si tudi želim, ker vam iz bogatih izkušenj skušam pomagati, da ne zagazite pregloboko v močvirje, od koder je edina pot samo še odstop. In velika večina vas do takrat ne bo opozarjala, tako je pač v Sloveniji. Odstopa vam kot kolegu ne želim, zato vam tudi pišem, da bi se še pravočasno ustavili. Čeprav seveda nikakor nisem pozabil, da vi, kot izgleda, želite meni ravno nasprotno, da bi jaz čim prej odstopil. No, morda ste si premislili, kdo ve. Časi so pač čudni in odločitve očitno tudi.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
24
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Če svoboda sploh kaj pomeni, pomeni pravico ljudem povedati, česar nočejo slišati": Orwellov abecedarij slovenske javne sfere
17
19.05.2022 19:00
Slovar težav, ki pestijo slovensko politiko in javno sfero, začinjen s citati Georga Orwella: antifašizem, banana republika, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.665
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.349
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.462
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.010
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.324
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.374
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.194
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.010
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.307
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.224