Komentar

Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico

Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu pin-up deklet, za najstniško vrtenje in mahanje z rokami. Gospa, ki ne samo da predstavlja parlament, torej najvišji prostor narodove politične volje, ampak je po svoji politični teži druga najpomembnejša osebnost v državni hierarhiji, si pač ne sme privoščiti, kar si je privoščila.

25.06.2022 21:48
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   proslava   25.6.   parlament   Kongresni trg   banavzarji   Janez Menart   država   Boris Pahor

Foto: Televizija Slovenija / posnetek zaslona

In banavzarsko obnašanje, banavzarsko razmišljanje, banavzarski slog oblačenja bodo postali zavezujoča norma. Prvi koraki so bili storjeni v zadnji dneh in tednih. Kaj vse nas še čaka?

V enaintridesetih letih, odkar smo si izborili samostojno državo, smo od voljenih predstavnikov slovenskega naroda, pa od nastavljenih funkcionarjev, doživeli marsikateri (neokusni, banavzarski, lumpenproletarski) izpad, ki si ga dovolijo le opiti gostilniški pijančki. Eden takih lumpenproletarskih dogodkov je bilo žvečenje žvečilnega gumija, ki si ga je privoščil minister za Slovence posvetu na pogrebu pisatelja Borisa Pahorja.

 

In vedno smo si naivno predstavljali, da smo prišli do dna, da slabše ne more biti, da večjih postavljačev, razkazovalcev neokusa in pomanjkljive ali nikakršne vzgoje ne bomo doživeli, ker je dno pač dno, trd(n)i granit popolne odsotnosti civilizacijskih pravil. Slabše ne more biti, smo si zatrjevali, ker je granit pač granit in dno dno. Pa smo se bridko zmotili. Bistvo teh banavzarjev in lumpenproletarskih kreatur je prav to, da so, poleg vsega drugega, sposobni kopati globlje, prebiti trdi granit in postavljati nove presežke nedoumljivega in z razumom povsem sprtega načina mišljenja in delovanja. Nič jim ni tuje, nič jim ni sveto, pred ničemer se ne ustavijo. Njihov spačeni ego je močnejši od vsega, kar predstavlja temelje te civilizacije in medčloveškega sporazumevanja.

 

A po včerajšnjem razkazovanju predsednice parlamenta, ki je, to zdaj ni več vprašanje, ampak kruto, tragikomično dejstvo, oseba brez mere in okusa, lumpenproletarska in provincialna pomota, bedna podoba stanja duha, ki nam bo, tako vse kaže, vladal naslednjih nekaj let, je dno znova prebito, banavzarstvo je doseglo novo etapno zmago. 

 

Seveda smo lahko mnenja, da so take državne proslave, kot smo ji bili priče včeraj, nekaj nepotrebnega, preživetega, skreganega z duhom časa. Za državo je čisto vseeno, ali proslavlja svoje rojstne dneve ali ne. Nič se ne bo spremenilo, nič se ne bo poslabšalo ali izboljšalo, če bodo ali ne bodo na Kongresnem trgu vsakega 25. 6. recitirali, peli, plesali, muzicirali, če bo predsednik države prebiral stokrat izrečene fraze in spodbudne besede, vmes tudi kakšno karajočo. Toda če že hočemo imeti proslavo, če je ta proslava vpeta v neko sosledje dejanj, ki jih narekuje tako imenovani protokol, potem seveda na taki proslavi, na tako zasnovani proslavi, ki, ne nazadnje, slavi in časti tiste, ki so ne samo leta1991, ampak v vseh preteklih dobah zanjo dali svoja življenja, ne sme in ne more biti prostora za cirkusantstvo.

 

Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu pin-up deklet, za najstniško vrtenje in mahanje z rokami. Gospa, ki ne samo da predstavlja parlament, torej najvišji prostor narodove politične volje, ampak je po svoji politični teži druga najpomembnejša osebnost v državni hierarhiji, si pač ne sme privoščiti, kar si je privoščila.

 

Če v njeni provincialni miselnosti ni prostora za razmislek, ki ga je sposoben opraviti sleherni danes od salonskih levičarskih aktivistov in aktivist tako zasmehovani "ruralec", ko gre v cerkev  k maši, potem naj si kar se da hitro omisli vsaj svetovalca ali svetovalko, ki ji bo pojasnil, kaj je primerno in kaj ne, ko stopi pred kamere, na rdečo preprogo, ko je na očeh vseh Slovencev in Slovenk in vseh prebivalcev te države. S svojim obnašanjem kaže samo eno: kako malo mar ji je za te prebivalce, katerih velik del jo je (na žalost) izvolil in ji je čudna strankarska geometrija, v kateri je po volilni zmagi prevladalo revolucionarno navdušenje nad mislijo o resničnem političnem delovanju, namenila vlogo predsednice parlamenta.

 

Zdaj je jasno: izvolili smo ali so ljudi, ki ne sodijo v "hram demokracije", ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico, kjer lahko po mili volji izživljajo svoje frustracije, se obnašajo, kot se pač obnašajo ljudje, ko so v intimnih okoljih, daleč stran od (radovednih) pogledov drugih. Izvolili smo ali so ljudi, ki jim je povsem vnemar, kaj si bodo o njih mislili ljudje, prorežimski mediji pa bodo tako ali tako s sluzastimi peresi prodanih novinarčkov in novinark hvalili in poveličevali vse, kar bodo ti banavzarji rekli ali storili. Za ljubi kruhek, bi dodal pokojni Janez Menart. In ko ti banavzerji preberejo, kaj lepega in vznesenega so o njih napisali novinarski pisuni, so še bolj prepričani, da je njihovo obnašanje pravilno in celo pohvale vredno. Me prav zanima, kaj bodo poročali o včerajšnjem skeču nevzgojene gospe.

 

In banavzarsko obnašanje, banavzarsko razmišljanje, banavzarski slog oblačenja bodo postali zavezujoča norma. Prvi koraki so bili storjeni v zadnji dneh in tednih. Kaj vse nas še čaka?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Migracijska tempirana bomba
5
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
21
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.155
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.670
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.481
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.485
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.583
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.056
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.182
08/
Migracijska tempirana bomba
Tilen Majnardi
Ogledov: 416
09/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.550
10/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 524