Komentar

Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico

Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu pin-up deklet, za najstniško vrtenje in mahanje z rokami. Gospa, ki ne samo da predstavlja parlament, torej najvišji prostor narodove politične volje, ampak je po svoji politični teži druga najpomembnejša osebnost v državni hierarhiji, si pač ne sme privoščiti, kar si je privoščila.

25.06.2022 21:48
Piše: Denis Poniž
Ključne besede:   proslava   25.6.   parlament   Kongresni trg   banavzarji   Janez Menart   država   Boris Pahor

Foto: Televizija Slovenija / posnetek zaslona

In banavzarsko obnašanje, banavzarsko razmišljanje, banavzarski slog oblačenja bodo postali zavezujoča norma. Prvi koraki so bili storjeni v zadnji dneh in tednih. Kaj vse nas še čaka?

V enaintridesetih letih, odkar smo si izborili samostojno državo, smo od voljenih predstavnikov slovenskega naroda, pa od nastavljenih funkcionarjev, doživeli marsikateri (neokusni, banavzarski, lumpenproletarski) izpad, ki si ga dovolijo le opiti gostilniški pijančki. Eden takih lumpenproletarskih dogodkov je bilo žvečenje žvečilnega gumija, ki si ga je privoščil minister za Slovence posvetu na pogrebu pisatelja Borisa Pahorja.

 

In vedno smo si naivno predstavljali, da smo prišli do dna, da slabše ne more biti, da večjih postavljačev, razkazovalcev neokusa in pomanjkljive ali nikakršne vzgoje ne bomo doživeli, ker je dno pač dno, trd(n)i granit popolne odsotnosti civilizacijskih pravil. Slabše ne more biti, smo si zatrjevali, ker je granit pač granit in dno dno. Pa smo se bridko zmotili. Bistvo teh banavzarjev in lumpenproletarskih kreatur je prav to, da so, poleg vsega drugega, sposobni kopati globlje, prebiti trdi granit in postavljati nove presežke nedoumljivega in z razumom povsem sprtega načina mišljenja in delovanja. Nič jim ni tuje, nič jim ni sveto, pred ničemer se ne ustavijo. Njihov spačeni ego je močnejši od vsega, kar predstavlja temelje te civilizacije in medčloveškega sporazumevanja.

 

A po včerajšnjem razkazovanju predsednice parlamenta, ki je, to zdaj ni več vprašanje, ampak kruto, tragikomično dejstvo, oseba brez mere in okusa, lumpenproletarska in provincialna pomota, bedna podoba stanja duha, ki nam bo, tako vse kaže, vladal naslednjih nekaj let, je dno znova prebito, banavzarstvo je doseglo novo etapno zmago. 

 

Seveda smo lahko mnenja, da so take državne proslave, kot smo ji bili priče včeraj, nekaj nepotrebnega, preživetega, skreganega z duhom časa. Za državo je čisto vseeno, ali proslavlja svoje rojstne dneve ali ne. Nič se ne bo spremenilo, nič se ne bo poslabšalo ali izboljšalo, če bodo ali ne bodo na Kongresnem trgu vsakega 25. 6. recitirali, peli, plesali, muzicirali, če bo predsednik države prebiral stokrat izrečene fraze in spodbudne besede, vmes tudi kakšno karajočo. Toda če že hočemo imeti proslavo, če je ta proslava vpeta v neko sosledje dejanj, ki jih narekuje tako imenovani protokol, potem seveda na taki proslavi, na tako zasnovani proslavi, ki, ne nazadnje, slavi in časti tiste, ki so ne samo leta1991, ampak v vseh preteklih dobah zanjo dali svoja življenja, ne sme in ne more biti prostora za cirkusantstvo.

 

Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu pin-up deklet, za najstniško vrtenje in mahanje z rokami. Gospa, ki ne samo da predstavlja parlament, torej najvišji prostor narodove politične volje, ampak je po svoji politični teži druga najpomembnejša osebnost v državni hierarhiji, si pač ne sme privoščiti, kar si je privoščila.

 

Če v njeni provincialni miselnosti ni prostora za razmislek, ki ga je sposoben opraviti sleherni danes od salonskih levičarskih aktivistov in aktivist tako zasmehovani "ruralec", ko gre v cerkev  k maši, potem naj si kar se da hitro omisli vsaj svetovalca ali svetovalko, ki ji bo pojasnil, kaj je primerno in kaj ne, ko stopi pred kamere, na rdečo preprogo, ko je na očeh vseh Slovencev in Slovenk in vseh prebivalcev te države. S svojim obnašanjem kaže samo eno: kako malo mar ji je za te prebivalce, katerih velik del jo je (na žalost) izvolil in ji je čudna strankarska geometrija, v kateri je po volilni zmagi prevladalo revolucionarno navdušenje nad mislijo o resničnem političnem delovanju, namenila vlogo predsednice parlamenta.

 

Zdaj je jasno: izvolili smo ali so ljudi, ki ne sodijo v "hram demokracije", ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico, kjer lahko po mili volji izživljajo svoje frustracije, se obnašajo, kot se pač obnašajo ljudje, ko so v intimnih okoljih, daleč stran od (radovednih) pogledov drugih. Izvolili smo ali so ljudi, ki jim je povsem vnemar, kaj si bodo o njih mislili ljudje, prorežimski mediji pa bodo tako ali tako s sluzastimi peresi prodanih novinarčkov in novinark hvalili in poveličevali vse, kar bodo ti banavzarji rekli ali storili. Za ljubi kruhek, bi dodal pokojni Janez Menart. In ko ti banavzerji preberejo, kaj lepega in vznesenega so o njih napisali novinarski pisuni, so še bolj prepričani, da je njihovo obnašanje pravilno in celo pohvale vredno. Me prav zanima, kaj bodo poročali o včerajšnjem skeču nevzgojene gospe.

 

In banavzarsko obnašanje, banavzarsko razmišljanje, banavzarski slog oblačenja bodo postali zavezujoča norma. Prvi koraki so bili storjeni v zadnji dneh in tednih. Kaj vse nas še čaka?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
10
03.08.2022 23:45
Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno ... Več.
Piše: Miha Burger
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.457
02/
Stari okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije se bojijo, da bi škof Saje začel čistiti cerkveno nesnago!
Uredništvo
Ogledov: 1.689
03/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.384
04/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.517
05/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.712
06/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.106
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.168
08/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.510
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 744
10/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.792