Komentar

Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba

Strategi t.i. levice so že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog nevladnih organizacij in civilne družbe silno odgovarja, posebej ker je prav vsa t.i. desnica padla na to njihovo finto nedorečenosti, zato sta danes pri desničarjih pojma civilna družba in aktivni državljan samo še nekaj "levičarskega". Torej slabega, ostanek prejšnjega sistema itd. itd.

03.08.2022 23:45
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   volitve   NVO   Sokrat   Robert Golob   Vili Kovčačič   Inštitut 8. marec   RTV Slovenija   Nina Krajnik

Foto: Vlada Republike Slovenije / STA

Bojim se, da se lahko z novim predsednikom države – vsaj kar se slišanja in upoštevanja državljana tiče –, pride samo do prijetnega, neobveznega klepeta.

Naj uvodoma citiram stavek iz mojega zadnjega prispevka na portalu+ (vir): "Po mojem prepričanju avtokracijo prepreči lahko le angažma čim večjega števila državljanov." Ko pa se pojavi besedica kako lahko sodeluje, je takoj ena velika zmeda, nerazumevanje, nezainteresiranost … še na desetine označb okrog besedice kako državljan lahko ali sme (ne sme) ali ima možnost (nima možnosti) oziroma je itak vse brez veze, saj se nič ne da, ljudi nič ne zanima itd. Pa saj je že Sokrat rekel, da ne more vsak …

 

Letos so pred nami tudi volitve predsednika(ce) države. In prav vsi predsedniški kandidati, ki so se do sedaj pojavili, presenetljivo, prav unisono (v en glas) zagotavljajo v svojih izjavah, kako bodo predvsem poslušali in upoštevali glas državljana. Pa nihče od njih še ni omenil, kako, na kakšen način, po kakšni metodi bo poslušal glas ljudstva. Še pomembneje, da bo to tudi upošteval in posredoval odločevalcem!

 

A preden nadaljujemo s predsedniškimi kandidati, preverimo, kakšno je z besedico kako sodelovanje med državljanom in novoizvoljeno zakonodajno in izvršilno oblastjo, z eno besedo, med državljanom in gospodom Robertom Golobom. Pred nekaj dnevi, prejšnji petek (29. julija)., sem kar v nekaj medijih zasledil kot eno glavnih novic, kako se je Golob sestal z desetinami NVO-jev, torej s predstavniki t.i. nevladnih organizacij (v več medijih sem zasledil besedico "desetinami"). Verjetno to nima kakšnega posebnega pomena in nočem zveneti cinično, a me vseeno zanima, če je bil kdo med temi "desetinami", ki slučajno ni volil sedanje oblasti? Sem vprašal Vilija Kovačiča, če je bil povabljen, pa se je le zasmejal ...

 

Naj takoj poudarim, da v nobeni od novic o tem srečanju ni bilo niti približno omenjeno kako, tj. po kakšni metodi ali postopkovnem pravilu se bo glas državljana, v tem primeru pač predstavnika NVO (čeprav je tukaj takoj absurd med besedico "predstavnik" od vlade financirane nevladne organizacije in pojmom "neposredna demokracija"), slišal in upošteval. Vendar me to, da je bila besedica kako spet pozabljena, po vseh letih sledenja temu fenomenu niti ne preseneča. Konec koncev so strategi t.i. levice že zdavnaj ugotovili, da jim ta nedorečenost okrog besedice kako silno odgovarja, posebej ker je prav vsa t.i. desnica padla na to njihovo finto nedorečenosti, zato sta danes pri desničarjih pojma civilna družba in aktivni državljan samo še nekaj "levičarskega". Torej slabega, ostanek prejšnjega sistema itd. itd.

 

Vsi po vrsti pozabljajo, da je aktivno državljanstvo v najvišjih dokumentih tako evropske (Aarhuška konvencija, Lizbonska pogodba itd.) kot svetovne skupnosti (OZN), zabeleženo kot pomembno. Bolj me je to pot presenetilo nekaj drugega. V vseh novicah o tem Golobovem sestanku z NVO-ji sem opazil zelo veliko komentarjev. Naj se osredotočim na novico, objavljeno na MMC, portalu javne RTV Slovenija. Navedenih je 237 komentarjev, med vsemi njimi pa ni niti enega samega (!), za katerega bi lahko rekel, da njegov avtor vsaj približno razume situacijo z nevladnimi organizacijami, kot jo razumem jaz. Niti enega! Vseeno ali je bil komentator ciničen in žaljiv oziroma poln hvale in čestitk! Vseeno, ali je dišal po t.i. levem ali t.i. desnem. Popolno nerazumevanje tega, kaj, kdo, kaj šele kako, predvsem pa vse pomešano ... od gasilcev do Inštituta 8. marec, ali pa društva za male živali. Priznam, čisto zares sem se vprašal, kdo je sedaj nor; teh 237 komentatorjev ali pa jaz, ki se že 30 let intenzivno ukvarjam s to problematiko ... 

 

Če se vrnemo k našim predsedniškim kandidatom, njihovim lepim izjavam o upoštevanju državljana, in imamo pred očmi zgoraj opisano okrog enega od dogodkov na relaciji oblast – upoštevanje državljana. Institut predsednika(ce) države je v resnici dobro in pravo mesto, da se sliši in upošteva želja in volja državljana. 

 

Dober mesec pred volitvami predsednika države decembra 2017 sem na naslov tega instituta poslal pismo s predlogom, kako lahko predsednik države organizira določeno obliko oziroma metodo slišanja in upoštevanja volje in želje državljana, dodal idejno skico konkretne metode in predlagal, da predsednik države Borut Pahor, takrat v vlogi predsedniškega kandidata za drugi mandat, na predvolilnih soočenjih to pove in obljubi. Od njegove predstavnice za stike z javnostjo sem dobil prijazen odgovor, da je to zelo zanimiv predlog in ga bodo temeljito preštudirali po volitvah, če Pahorju uspe.

 

V predvolilnih soočenjih sem nekajkrat celo zasledil, kako je Pahor v tej smeri tudi obljubljal da bo vabil državljane k sodelovanju. Po volitvah sem bil še enkrat v stiku z omenjeno predstavnico za stike z javnostjo, je še enkrat obljubila da bo moj predlog obravnavan. Kasneje ni bilo nobenega stika več, a moram navesti, da je Pahor pa očitno v tej smeri naredil določene poteze, saj je nekajkrat povabil določene strokovnjake na okrogle mize, o rezultatih teh razprav pa se iz medijev ni dalo kaj dosti razbrati, moja ocena je, da je nastalo nekaj debatnih krožkov, verjetno čisto prijetnih.

 

Bojim se, da se lahko z novim predsednikom države – vsaj kar se slišanja in upoštevanja državljana tiče –, pride samo do prijetnega, neobveznega klepeta. Kot zapisano na začetku, še noben kandidat se ni bolj lotil besedice kako, čeprav mi daje ta hip tako rekoč edino upanje oziroma pomeni edini korak k bolj konkretni definiciji kako, pa stavek, ki sem ga zasledil pri predsedniški kandidatki Nini Krajnik, to je, da bo vzpostavila urad za aktivno državljanstvo. Bo uspela to idejo še bolj konkretno predstaviti javnosti, državljanu? Povedati, predstaviti kako?

 

Naj sklenem; od začetnega pesimizma pa do optimističnega poziva vsem predsedniškim kandidatom: Poskušajte prepričati katerega od omenjenih 237 komentatorjev članka o pogovoru premierja Goloba z NVO-ji, da boste na institutu predsednika(ce) države preizkusili metodo ugotavljanja in upoštevanja želje in volje državljana.

 

Naj samo še dodam, da je bilo teh metod ugotavljanja in upoštevanja želje in volje državljana po svetu preizkušenih že kar nekaj, o tem sem tudi že pisal v marsikaterem prispevku na portalu+. Ne gre za odkrivanje tople vode, kot prevladuje mnenje pri nas. Gre za pogum, narediti preizkus angažiranja državljana za preprečitev avtokracije, še več, za rešitev demokracije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
20
10.08.2022 23:45
Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
18
05.08.2022 20:00
Februarja letos sem ob odločni in enotni reakciji Evropske unije na rusko invazijo na Ukrajino na tem mestu zapisal, da je ... Več.
Piše: Božo Cerar
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
14
04.08.2022 20:00
Oseba, o kateri nameravam napisati nekaj opazk, je bila rojena v družini, ki po vseh lastnostih sodi v t.i. novi razred , kakor ... Več.
Piše: Denis Poniž
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
16
02.08.2022 23:00
Vladni predlog kar štirih zakonskih sprememb na področju davkov, kar mediji ljubkovalno imenujejo davčna reforma, že na prvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
14
01.08.2022 22:00
Predsednik Golob, vseeno hvala za vaš trud. Uspeli ste opozoriti na potrebe gasilcev in to je dobro. Upam, da vam uspe ... Več.
Piše: Milan Krek
Evropska unija v svetu 21. stoletja bo morala spremeniti sistem odločanja, ali pa je čez desetletje ne bo več
7
24.07.2022 22:55
Povojno obdobje je svet upravljala skupina G7, v kateri so se znašle najrazvitejše države. V samo nekaj letih ali celo mesecih ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Genialni minister Loredan bi 18 mesecev delal stresni test zdravstva za pol milijarde evrov, največja slovenska občina pa je ponoči brez dežurnega zdravnika
15
24.07.2022 00:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je odločil in večkrat povedal celemu svetu, da bo v prvih 18. mesecih mandata s ... Več.
Piše: Milan Krek
Ne razumem ljudi, ki svoje življenje in svojo moč izkoriščajo za obtoževanje in uničevanje drugih
8
20.07.2022 20:00
Ne razumem posameznikov, ki jim visoke pozicije tako udarijo v glavo, da izgubijo razsodnost in namesto da bi svoje delo ... Več.
Piše: Ivan Simič
Loredanov zakon o interventnih ukrepih v zdravstvu ali kako bo Aleš Šabeder nadzoroval tri klonirane Šabedre
10
17.07.2022 22:45
Loredanov zakon prinaša tudi poseben urad, Urad za nadzor kakovosti in nabav v zdravstvu, ki naj bi med drugim nadziral ... Več.
Piše: Milan Krek
Duh stalinizma in rentgenska slika Ruske kapelice v globokem vesolju
26
16.07.2022 18:00
Levica, ki je trenutno na oblasti oziroma misli, da je, še vedno ni naredila domače naloge in preštudirala zgodovine zapletenih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Stop za avtokracijo: "Važna je vsaka gesta, vsaka beseda, vsaka akcija, da se prepreči avtokracija kjerkoli v svetu!"
15
12.07.2022 22:00
Dobro in koristno bi bilo, če bi vsak državljan sveta, ki ima idejo, kako zmanjšati možnost nastanka avtokracije, to tudi ... Več.
Piše: Miha Burger
Novi generalni direktor NIJZ Branko Gabrovec si je dal zlakirati tla v pisarni, da bo lažje plesal
15
11.07.2022 22:41
Ko sem si želel 4. julija, preden sem predal posle, še zadnjič ogledati svojo pisarno na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, ... Več.
Piše: Milan Krek
Obstaja veliko stvari, ki so pomembne v svobodni družbi. Izbira je ena izmed njih.
6
10.07.2022 22:00
O tem, kako pomembna je izbira, se po mojem mnenju premalo govori.Najbolj očitno je v ključni moči, ki jo imajo volivci pri ... Več.
Piše: Keith Miles
Urška Klakočar Zupančič je najšibkejši člen sedanje oblasti. Skrbi me zanjo.
27
06.07.2022 18:00
Janez Janša in njegovi verniki so bili neotesani, pa je narod raje dvignil pesti za Gibanje Svoboda. Robert Golob, predsednik ... Več.
Piše: Ana Jud
Pričevanje iz prve roke: Kako je bil Milan Krek prisiljen odstopiti kot generalni direktor NIJZ
26
04.07.2022 21:25
Seveda je moj odstop zoper vsa pravila vodenja, a tako pač je. Če se politika odloči, da moraš oditi, saj edino ona ve, kaj je ... Več.
Piše: Milan Krek
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
12
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
35
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Portret leve razvajenke: Ali sonce res vzhaja na vzhodu in zahaja na zahodu?
Denis Poniž
Ogledov: 2.286
02/
Nepotrebno, škodljivo in populistično davčno maščevanje "bogatejšemu sloju"
Ivan Simič
Ogledov: 1.687
03/
Roko na srce, Slovenci nimajo pojma, kaj so nevladne organizacije in civilna družba
Miha Burger
Ogledov: 1.595
04/
Premierjeva čustva, neobdavčene denarne nagrade za gasilce in vsemogočni nevladniki
Milan Krek
Ogledov: 1.555
05/
Enotnost Evropske unije in Zahoda glede Ukrajine ogrožajo pozivi k "miru za vsako ceno"
Božo Cerar
Ogledov: 1.416
06/
Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini
Dejan Steinbuch
Ogledov: 979
07/
Protiamerikanizem in ruska propaganda v Grčiji
George X. Protopapas
Ogledov: 1.091
08/
Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom
Maksimiljan Fras
Ogledov: 934
09/
Panika je odveč, dvigovanje obrestnih mer ne bo prav dosti obremenilo slovenskega proračuna
Bine Kordež
Ogledov: 633
10/
Pro et contra: "Rusi bodo šli do konca, pa naj stane, kar hoče. Za ceno tretje svetovne vojne, če je treba."
Marko Golob
Ogledov: 3.156