Komentar

Uredniški komentar: Če bi bil Trump ameriški predsednik, Putin ne bi razmišljal o Ukrajini

Zakaj je Donald Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je dober pogajalec. Če bi bil Trump v Beli hiši, Putinu ne bi bilo treba napasti Ukrajine, ker bi se pred tem s Trumpom spogajal za določene koncesije. Demokrati, nasprotno, so se kot že tolikokrat v zgodovini odločili za agresivni pristop, kar je v končni konsekvenci pripeljalo do vojne. Njihov koncept je v Ukrajini že leta 2014 patentirala Victoria Nuland ("Fuck EU!"), prejšnji teden pa ga je Nancy Pelosi poskušala izvoziti še na Tajvan in s tem dovolj razjariti Kitajce, da bi naredili kakšno neumnost.

10.08.2022 23:45
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   Rusija   Putin   Donald Trump   Joe Biden   Bela hiša   Evropska unija   ZDA   Adolf Hitler   Ruska pravoslavna cerkev   patriarh Kiril   Komisija 6. januarja   Nancy Pelosi

Če smo se iz zgodovine 20. stoletja kaj naučili, potem smo se tega, da se avtoritarni režimi lahko sesujejo le navznoter ali pa s porazom na fronti. Če pa se zgodi oboje, je padec režima takorekoč neizogiben ...

Kdo lahko - razen Vladimirja Putina seveda - konča rusko vojno z Ukrajino, je vprašanje, na katerega bomo posebej v Evropi po začetku koledarske jeseni vsak dan bolj živčno iskali odgovor. Bližajoči se konec poletja deluje kot psihološki moment, ki ga ruska propaganda že spretno izkorišča. V Kremlju igrajo na karto pomehkužene, poženščene in prehlajene Evrope, ki jo je strah dolge, mrzle zime, zato bo na koncu pripravljena tudi nekoliko popustiti pri načelih v zameno za ruske energente. Morda imajo Rusi vsaj v tem primeru celo prav in je (zahodni) del Evrope dejansko nepripravljen žrtvovati del svoje komoditete v zameno za to, da se kaznuje agresivno Putinovo politiko do sosednjih držav. Vendar pa Evropa na srečo ni samo Nemčija, Nizozemska ali Belgija. Kaj šele neka Madžarska.

 

Evropa oziroma Evropska unija so tudi države, ki jih vodijo načelni in odločni politiki. Med njimi izstopajo ženske. Premierki Finske in Estonije denimo. Njuna ideja o popolnem zaprtju transportnih povezav z Rusijo je logična in bi morala biti na mizi bruseljske birokracije že nekaj dni po začetku februarske invazije Putinove soldateske na Ukrajino. Dokler ne bodo vsi Rusi občutili posledic zločinskih dejanj svoje države, ne bodo dojeli resnosti razmer. Ko bodo spoznali, da lahko potujejo samo še v države tretjega sveta, bodo sankcije proti Rusiji dobile konkreten pospešek. Vse dotlej pa bodo papir, s katerim si bodo tisoči Rusov, ki še vedno prosto potujejo in nakupujejo po Evropi in Zadruženih državah Amerike, mirno brisali rit in še naprej ploskali genialnemu umu svojega Putlerja, ki je napadel z naravnimi bogastvi obdarjeno sosednjo državo, ki dejansko niti ni prava država, saj so njeni prebivalci v bistvu le nekoliko degenerirani Rusi ...

 

 

***

 

Še vedno živimo v milnem mehurčku, zato do nas ne pride šokantno spoznanje, da je Putin prvi evropski politik po Adolfu Hitlerju, ki nekaznovano podira arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med narodi. Prav na portalu+ smo v zadnjih mesecih in tednih objavili več izvrstnih prispevkov o tem, kako so rusko družbo najmanj 15 let pripravljali na to, kar se je zgodilo februarja letos; ta teden smo serijo poglobljenih člankov o Rusiji zaključili z zelo podrobno analizo Ruske pravoslavne cerkve in njenega patriarha Kirila. Spoznanje, da ruska avtokratska oblast, ki jo 22 let pooseblja en (mali) človek, in ruska državna cerkev delujeta usklajeno, z roko v roki, nam bo pojasnilo marsikaj, česar doslej nismo vedeli. Predvsem pa nas bo prepričalo, da je ruska družba zaradi srednjeveške mentalitete svojega patriarha pahnjena v predmodernost, ki jo bodo sankcije zaradi vojne v Ukrajini še dodatno eskalirale, zato bodo prizadete cele naslednje generacije.

 

 

MAKSIMILJAN FRAS

 

Pravoslavna verska vojna: Hudičev pakt med patriarhom Kirilom in predsednikom Putinom

 

 

A podobno kot Nemci pod Hitlerjem vse do bridkega konca "tisočletnega Reicha" niso dojeli, da jih firer vleče s seboj v prepad in propad, so tudi Rusi prepričani, da nimajo alternative. Zloraba religije za potrebe agresivne, nacionalistične politke je v primeru Putinove Rusije vsaj tako očitna kot v primeru Islamske države, Alkajde in podobnih islamističnih terorističnih skupin. In če smo se pred leti precej ukvarjali z nevarnostjo predmoderne interpretacije islama, kar s pridom izkoriščajo skrajneži za novačenje rekrutov za džihad, sveto vojno proti nevernikom, potem lahko danes ugotovimo, da Ruska pravoslavna cerkev pod patriarhom Kirilom ni prav dosti manj ekstremistična.

 

Če bodo Putin in njegova klika kdaj odgovarjali za svoja dejanja pred kakšnim mednarodnim kazenskim sodiščem, potem bi morali soditi tudi patriarhu Kirilu in s tem enkrat z vselej izgnati cerkev iz politike, mednarodnih odnosov in zlasti vojaških spopadov. Kajti proaktivna vloga Ruske pravoslavne cerkve v ukrajinski vojni sama po sebi vzbuja resentiment verske vojne. V 21. stoletju že sintagma verska vojna deluje arhaično, obsoletno, čeprav gre - če sodimo po življenjskem slogu ruskega patriarha in njegovem bajnem bogastvu - skoraj zagotovo (tudi) za spretno manipulacijo. Duhovniku, ki nosi uro za 35.000 evrov, je edini pravi Bog denar, vse drugo je le igra.

 

 

***

 

Kdo torej lahko ustavi vojno v Ukrajni in kako jo lahko ustavi? Najbolj zanesljivo gotovo Ukrajinci, če na bojiščih stisnejo Ruse v kot, tako da se bo Putin pripravljen pogajati o miru. Za to pa bodo potrebovali še precej zahodnega orožja, kajti ruske zaloge vojaškega arzenala iz časa Sovjetske zveze so strašne. Ključni zavezniki so Američani, ki pa lahko Kijev v nekem trenutku pustijo na cedilu in se umaknejo. Ne bi bilo prvič. Bistven je vsekakor kontekst: če senilnemu predsedniku, ki že danes ne deluje dovolj "fit and proper", da bi lahko 2024 iskal reelekcijo, Ukrajina škoduje na notranjepolitičnem področju, potem nevarnost za Ukrajince, da bi ostali sami, zagotovo obstaja. Vendar je tu še en momentum, na katerega ne bi smeli pozabiti. In sicer Donald Trump.

 

 

Ali bo Trump ponovno kandidiral? Bolje: ali bo lahko kandidiral?

 

 

Ameriški establishment bi naredil vse, da Trumpu prepreči ponovno kandidaturo na predsedniških volitvah. Med republikanskimi volivci je ta še vedno dovolj priljubljen, da lahko dobi nominacijo. Če ga vrh stranke ne bi želel za kandidata, je Trump dovolj predrzen, da jim pokaže sredinca in kandidira kot neodvisni kandidat. V tem primeru Republikanci nimajo niti teoretične možnosti, da bi 5. novembra 2024 osvojili Belo hišo. Ali bi imeli Demokrati več sreče, je odvisno od tega, kdo bo njihov kandidat. Biden ni zmagovalni konj, enostavno prestar je za politični boj.

 

Zakaj je Trump lahko ključ do rešitve vojne v Ukrajini? Ker je nekonvencionalni politik z mentaliteto trgovca in ker je dober pogajalec. Če bi bil Trump v Beli hiši, Putinu bržkone ne bi bilo treba napasti Ukrajine, ker bi se pred tem s Trumpom spogajal za določene koncesije. Demokrati, nasprotno, so se kot že tolikokrat v zgodovini odločili za agresivni pristop, kar je v končni konsekvenci pripeljalo do vojne. Njihov koncept je v Ukrajini že leta 2014 patentirala Victoria Nuland ("Fuck EU!"), prejšnji teden pa ga je Nancy Pelosi poskušala izvoziti še na Tajvan in s tem dovolj razjariti Kitajce, da bi naredili kakšno neumnost.

 

Ni jih malo, ki upajo, da si bo Trump premislil, ali pa da mu bodo kandidaturo preprečili z kazenskim pregonom ali celo obsodbo. Komisija 6. januarja (January 6th Commission ali uradno The National Commission to Investigate the January 6 Attack on the United States Capitol Complex), FBI in še kak zvezni organ bodo naredili vse, da dokažejo Trumpovo osebno vpletenost v poskus upora oziroma državnega udara. Dovolj je, da ga spoznajo za krivega ščuvanja k uporu in mi tako prepovejo politično delovanje. O tem, kaj se je dogajalo 6. januarja 2021, ko je množica Trumpovih pristašev vdrla v Kapitol, obstaja že toliko različnih pričevanj, celo takšnih pod prisego, da se bo nekdanji predsednik težko izvlekel brez hujših posledic. Toda v politiki je konec koncev vse mogoče in to še posebej velja za Združene države, ki so se že po enem letu demokratske vladavine spravile skoraj v neposredno vojaško konfrontacijo z Rusijo.

 

 

***

 

Ameriške predsedniške volitve so šele čez dve leti, vojna v Ukrajini pa tako dolgo ne sme trajati. Cena bi bila previsoka. Umrlo bi še na desettisoče Ukrajincev, tudi otrok, škoda na civilnih objektih bi še naraščala, posledice vojne bi krepko občutili zlasti v Evropi. Ukrajinci ne morejo čakati na Trumpa, da konča vojno. Trump po drugi strani v tem trenutku ne more spremeniti ameriške strategije do Ukrajine. Lahko pa vpliva na javno mnenje, kar bi posledično lahko spremenilo politiko Bele hiše. Toda kako, v kakšni smeri?

 

Če smo se iz zgodovine 20. stoletja kaj naučili, potem smo se tega, da se avtoritarni režimi lahko sesujejo le navznoter ali pa s porazom na fronti. Najbolj zanesljiva pot do miru je vsaj na prvi pogled ta, da ukrajinska vojska na bojišču doseže odločilno premoč in tako prisili Putina k pogajanjem. Da je to edina pot do miru, mu mora dati vedeti tudi domača javnost, sploh tisti naprednejši, najbolj propulzivni del, ki je doslej potoval po svetu in užival v dobrinah in pridobitvah zahodne civilizacije. 

 

Zaradi tega je predlog finske in estonske premierke o popolni (fizični) izolaciji in osamitivi Rusije bržkone edini način, da se rusko javno mnenje končno začne spraševati, kaj je njihova oblast naredila narobe, da noben Rus ne more več potovati na Zahod. Česa takšnega ni bilo niti v časih železne zavese in Iana Fleminga ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
Zločini brez zločincev in evtanazija
16
04.08.2023 21:38
Bodimo jasni, pristaši evtanazije niso iz vrst zdravnikov, ki ljudem pomagajo k boljšemu zdravju, večji življenjski sreči in ... Več.
Piše: Andrej Jemec
Asta, basta! (Dovolj te imamo, tovarišica ministrica za nekulturo!)
23
03.08.2023 09:59
Asta Vrečko uvaja državno kulturo. Takšno, ki poskrbi za točno določen del kulturnega establišmenta. Namreč tistega pravega, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto Meloni: Od klišejske podobe neofašistke do vse bolj vplivne evropske konservativne političarke
9
02.08.2023 11:30
Po skoraj letu vladanja italijanske premierke Giorgie Meloni si načeloma lahko odahnemo, kajti vsaj kar se tiče italijanske ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.020
02/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.832
03/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.489
04/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.474
05/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.444
06/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.189
07/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.585
08/
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.958
09/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 464
10/
Konec svobode: Direktor NIJZ Branko Gabrovec nas vabi zaposlene, naj pridno ovajamo drug drugega
Milan Krek
Ogledov: 3.855