Komentar

Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo

Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko revolucijo pokopali v smislu, da ti narodi niso zaobjeli demokratičnih vrednot in liberalizma v vsem svojem sijaju. Pokopali so jo tudi tisti najmanj liberalni, tisti ki so upali na vzpon marksističnih vzgibov lokalne populacije. Pokopal jo je Erdogan, ki si je želel ustvariti nekakšen neosultanat. Kako je arabska pomlad minila v Egiptu, kaj se je v resnici zgodilo v državah okoli Egipta, piše Andraž Šest, naš novi sodelavec iz Bližnjega vzhoda.

21.09.2022 10:00
Piše: Andraž Šest
Ključne besede:   Andraž Šest   Egipt   Mubarak   arabska pomlad   Sisi   Muslimanska bratovščina   Zaliv   Kairo   Al Kajda   Islamska država   COP27   Mosi   Evropska unija

Arabska pomlad v Egiptu je na koncu na oblast vrnila - vojsko. Danes ima vojska popolno oblast in njena moč še narašča. Vojska ima moč nad gospodarstvom, politiko in kulturo.

Tik pred egiptovsko revolucijo, tam okoli Novega leta, sem sedel s prijateljem v restavraciji na Zamaleku, kjer sem mu namignil, da zna priti v Egiptu do podobnega upora kot v Tuniziji. Rekel je: "Nikoli! V Egiptu to ni možno!" Teden dni kasneje je počilo. Revolucijo lahko začutiš, spomnil sem se obdobja tik pred slovensko osamosvojitvijo in v Egiptu sem imel podoben občutek. Predsednika Mubaraka so odpeljali, ne bom rekel na smetišče zgodovine, ampak bolj v letovišče, kjer je zaključil življenjsko pot v prelepi vili na čudoviti plaži Sharm El Sheikha.

 

Mubarak je sprva želel ostati, toda bil je odstopljen. Dobil je ponudbo, ki je ni mogel zavrniti. Mubarak je bil žrtveno jagnje egiptovske vojske, ki ga je žrtvovala za nadaljno vladavino v Egiptu. On je bil tisti, ki je nekoliko odprl vrata civilnemu delu prebivalstva. Zelo verjetno vrat ni odprl iz liberalnih vzgibov, ampak zaradi pritiskov interesnih skupin, od poslovnežev, sindikatov in celo civilnih organizacij - vse do Muslimanske bratovščine. Uspešno je vodil politiko ustvarjanja sporov med njimi, enkrat podpiral ene, drugič druge ter pripravljal teren za prevzem oblasti s strani njegovih sinov.

 

Pustimo ob strani, da Mubarakova sinova nista uživala posebne popularnosti med ljudstvom, ampak sta imela hudo težavo, vsaj kot je to videla vojska – bila sta civilista. Vojska je vedela, da če pride na oblast civilist, potem je lahko z njihovo vladavino konec. Arabska pomlad je ponudila priložnost za odstranitev Mubaraka. Vojska je odigrala izjemno partijo šaha, kjer je ljudstvu podala roko in razglasila, da ne bodo topovskih cevi nikoli obrnili proti njim ter pozvala Mubaraka k odstopu. Mubarak je dobil ponudbo, se preselil v obmorsko vilo, sinova Gamala in Alaaja so za kratek čas zaprli - in ljudstvo je bilo srečno.

 

Potem so prišle obljubljene volitve, kjer vojska ni mogla dovoliti, da bi morda zmagal civilist. Kakšen smisel bi potem imela odstranitev Mubaraka? Nasproti sta si stala Morsi iz Muslimanske bratovščine in bivši predsednik vlade Šafik. Muslimanska bratovščina je bila med revolucijo več ali manj stranska opazovalka in je v šoku spremljala, kako jih je revolucija obšla, medtem ko so desetletja načrtovali svojo revolucijo. Podobno kot je Lenina zaobšla februarska revolucija. Toda ponudila se je priložnost stoletja. Vojska ni želela podpreti Šafika, ki je imel s svojim liberalnim nastopom ideje o opolnomočenju civilne družbe, kar je bilo za vojsko popolnoma nesprejemljivo. Zato so javno podprli Muslimansko bratovščino, ki zelo verjetno ne bi zmagala brez podpore vojske in milijonov, ki so jih dobivali iz Turčije, Katarja in Irana. Vojska je zelo dobro poznala bratovščino, s pomočjo katere je na ta oblast prišla že leta 1952, toda le za kratek čas, saj je vojska Muslimanski bratovščini hitro in na grob način pokazala vrata. Toda sodelovanje med vojsko in bratovščino se nikoli ni zares končalo, saj se je nadaljevalo tako pod Sadatom kot Mubarakom.

 

Muslimanski bratje nikakor niso začeli vladati taktno, ampak so nastopili kot buldožer na steroidih. Morda bi jim uspelo trajno ostati na oblasti, če bi znali namestiti sebi naklonjene generale in si vzeti nekaj let za prevzem vseh funkcij v državi. Današnji predsednik Sisi je bil na primer popolna neznanka v tistem času in nihče ni vedel, kam se nagiba. Muslimanski bratje so začeli menjavati direktorje državnih podjetij, čez noč so zamenjali zalivske zaveznike za Turke, Irance in Katarce, kar je predstavljalo regionalni šok, prevzemali so vpliv v podjetjih, kjer ima moč vojska, na primer v hotelirstvu, energiji, vodnih virih, itd., kar je bil za vojsko Ne! z veliko začetnico. Še huje, začeli so menjavati guvernerje provinc in šefe regionalnih oddelkov policije in carine. Ne pozabimo, da v provincah vladajo družine, ki imajo natančno razdeljene fevde, vse družine pa vladajo v sinergiji z vojsko. Če velja dogovor, da neka družina upravlja v določeni provinci s policijo, druga ima guvernerja, tretja pa generala, potem se takšen dogovor ne krši, ne glede na to, ali je dotična oseba sicer podpornik vojaške, civilne ali islamistične uprave. Muslimanski bratje so želeli prevzeti oblast v čim krajšem času in jasno je bilo, da vojska seveda tega ne bo nikoli dopustila.

  

Vojska je uspešno nadaljevala začeto partijo šaha. Nezadovoljstvo nad Muslimansko bratovščino je raslo iz dneva v dan in tako se je ponudila še ena priložnost - tokrat za dokončni prevzem oblasti. Vojska je vedela, da je verjetno več kot polovica prebivalstva nezadovoljna z Morsijem, imeli so trdno podporo iz Zaliva, z izjemo Katarja seveda. Ne glede na retoriko iz Zahoda, kjer so javno države sicer pozivale k spoštovanju volilnega rezultata, je bila vojska prepričana, da po odhodu Muslimanske bratovščine zahodne države ne bodo točile solz; predvsem po tistem ne, ko je prišla obljuba, da bo Egipt preprečeval preboj afriških migrantov v Evropsko unijo. Vojska je s protesti leta 2013 ponovno prevzela oblast, sledili sta dve leti bojev in protestov z nekaj tisoč mrtvimi in teroristično grožnjo skrajnih islamistov, ki je še danes prisotna na Sinaju.

 

Tako se je v Egiptu sklenil krog in delno nazaj pripeljal leto 1952, kjer ima vojska popolno oblast in njena moč še narašča. Vojska ima moč nad gospodarstvom, politiko in kulturo. Ob ponovnem totalnem prevzemu oblasti se je zavedala, da ima ljudstvo dovolj revolucij in mrtvih ter najmanj, kar si želijo, je sirski scenarij. Egipt je pod novo oblastjo takoj dobil podporo Zaliva, brez Katarcev seveda, s katerimi so šele letos obnovili odnose.

 

 

***

 

Kako naprej? Vojska se je z vso silo vrgla v prenovo države in jo ima namen tržiti kot regijski energetski center, kot zeleni energetski center. Egipt postaja med največjimi proizvajalci solarne in vetrne energije, kjer so od zalivskih držav do Japonske investirali že na desetine milijard dolarjev. Egipt je sklenil z EU pogodbe za prodajo LNG, prizadeva pa si postati med vodilnimi proizvajalci zelenega vodika.

 

Egipt resnično ogromno stavi na letošnjo klimatsko konferenco COP27, kjer si želi postati referenčna država v Afriki za financiranje zelenih investicij. Ne le to, v sedmih letih bo Egipt povezan s hitro železnico, kar predstavlja najvišjo pogodbo, ki jo je sklenil Siemens v zgodovini podjetja. Toda po drugi strani ima Egipt plejado nesmiselnih investicij, ki so luknje brez dna in požirajo na desetine milijard dolarjev. Gradnja v zadnjih letih spominja na kitajsko gradnjo mest, v katera nihče noče. Eno izmed takšnih je Novo glavno mesto Kairo, ki so ga začeli graditi sredi puščave in je neusahljivi požiralnik denarja. Potem so tu omejitve uvoza, ki so produkt politike samozadostnosti, rezultat pa so vrtoglave cene in velikokrat pomanjkanje izdelkov. Inflacija je vedno višja, ravno tako zadolženost, prebivalstvo se vedno težje prebija skozi mesec.

 

Egipt dirka s časom in upanjem, da jim bo energetski preboj in nove tehnološke investicije tujih držav pomagajo pri dodani vrednosti in višjem izvozu. Jasno pa je tudi, da brez zmanjšanja vpliva vojske, državnih monopolov, korupcije, tisočih licenc in zakonov, zapletene birokracije ter zmanjšanja vrednosti valute ne bo šlo.

 

Toda Egipt ne sme propasti, Egipt je država, ki je too big to fail. Dobesedno. Nihče noče državljanske vojne na robu Mediterana, ki bi se lahko prelila v ostale države v regiji. Evropa noče novih beguncev, predvsem iz države, ki ima preko 100 milijonov prebivalstva. Zaliv noče izgubiti zaveznika in tvegati iranskega vmešavanja iz vzhoda in zahoda. Pomislite, da bi lahko Egipt pod Muslimansko bratovščino izsiljeval trgovski prehod preko Rdečega morja, kar bi Zaliv spravilo na kolena.

 

Na koncu, islamistična teroristična grožnja je še vedno zelo živa. Al Kajda in Islamska država še vedno delujeta na Sinaju in imata verjetno mnogo spečih celic po Kairu. Nihče si ne bi želel nove islamistične grožnje na vratih Evrope. Zato Egipt dobiva milijarde od držav, ki si resnično ne želijo njegovega propada, zraven pa lahko še kaj zaslužijo. Savdijci, Emirati, Katarci, s katerimi so po novem prijatelji, Evropejci, Američani, Kitajci, Japonci, Korejci in ostali so investirali več deset milijard evrov v Egipt.

  

Tako je vojska odigrala še eno uspešno partijo šaha. Zavedajo se, da bi razpad sistema prinesel preveliko varnostno tveganje, ki ga nihče noče in bi imel neslutene posledice za regijo in za svet. Poleg tega pa imajo države in velika podjetja iz celega sveta investiranega toliko denarja v Egiptu, da si ne morejo privoščiti scenarija Lehman Brothers na državni ravni. Zato investirajo vedno več. Toda vojska igra partijo, ki se je ne da končati in je večna. Vsak avtoritarni režim vedno hodi po robu. Nikoli ne vemo, kaj in kdaj ga lahko iztiri, redko pa velik dogodek doma, kjer se nezadovoljstvo kopiči leta ali desetletja. Ponavadi gre za prikrito grožnjo režimu, ki se je ne da prepoznati – nazadnje je bil takšen samozažig uličnega prodajalca v Tuniziji decembra 2010. Ki je sprožil arabsko pomlad ...

 

Andraž Šest je slovenski poslovnež, ki dela in živi v Kairu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Paznica s Kolodvorske in čiščenje javne hiše
12
26.09.2023 20:28
Ali se vsi ti, ki hlapčevsko in suženjsko podpirajo trenutne politikante, ki jim dobesedno nekam lezejo, ki se slinijo in samo ... Več.
Piše: Denis Poniž
Migracijska tempirana bomba
14
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
25
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.358
02/
Paznica s Kolodvorske in čiščenje javne hiše
Denis Poniž
Ogledov: 1.994
03/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.010
04/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.634
05/
Migracijska tempirana bomba
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.193
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.201
07/
Neuvrščeni se vračajo, Evropska unija pa se strelja v koleno
Andraž Šest
Ogledov: 1.109
08/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.790
09/
Beijing’s claims of bringing development to Africa under scrutiny
Valerio Fabbri
Ogledov: 401
10/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.279