Komentar

Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje

Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse vesolje obvladuje dvopolnost, istočasni obstoj dveh nasprotnih sil: gravitacije, ki vleče in sili skupaj na eni strani, ter njej nasprotne, še težje dojemljive sile primarnega vzgona, ki vleče in sili narazen na drugi strani. Združevanje proti uničevanju. Dejstvo ali resničnost, če hočete, se kaže predvsem v obstoju določenega ravnotežja med tema nasprotujočima si silama vesolja, ravnotežja v določenem času in prostoru, zdaj in tukaj. Demokratični sistemi so sposobni to ravnotežje vzdrževati, avtoritarni režimi pa temeljijo na prevladi sile, ki vleče in sili narazen, zato na v končni konsekvenci privedejo do uničenja. Kajti tam, kjer obstaja le ena prevladujoča avtoritarna sila, v neki točki prestopijo mejo in tedaj lahko zaradi uničevalnih potencialov, do katerih se je že dokopalo človeško znanje, sledi le še črni Nič; vseeno, ali je to luknja ali praznina.

27.09.2022 21:30
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   vesolje   ravnotežje   demokracija   avtoritarnost   Thomas Jefferson   OZN   konflikt

Michelangelo, Creazione di Adamo (detajl)

Vesolje obvladuje dvopolnost, istočasni obstoj dveh nasprotnih sil: gravitacije, ki vleče skupaj na eni ter njej nasprotne sile primarnega vzgona, ki vleče in sili narazen, na drugi strani.

So skupnostni oziroma javni problemi, ki se v katerikoli človekovi skupnosti bolje rešujejo po vodstvenem, avtoritativnem, piramidalnem principu. In so skupnostni oziroma javni problemi, ki se bolje rešujejo posvetovalno, deliberativno oziroma po določeni metodi argumentacije (ali po še kakšni, do sedaj še neuveljavljeni metodi ugotavljanja volje celotnega človeštva).

 

Oba načina sta sicer v nekem stalnem nasprotju, konfliktu, predvsem v smislu, kdaj uporabiti en ali drug način. Do te dvojnosti ali dvopolnosti reševanja javnih problemov je sedaj človeštvo v bolj ali manj demokratičnih državnih sistemih večinoma le prišlo, sprejelo kot razumno in logično, kot osnovno zakonitost življenja v skupnosti. Vključno z omenjenim konfliktom.

 

Ta zakonitost življenja, ta dvojnost reševanja javnih problemov, ki je pripeljala do določene točke razvoja tudi demokracijo, izhaja, po mojem prepričanju, iz najbolj primarne zakonitosti vesolja, to je dvojnosti oziroma dualnosti ali dvopolnosti v podobi dveh osnovnih sil. Vse vesolje obvladuje dvopolnost, istočasni obstoj dveh nasprotnih si sil, gravitacije, ki vleče in sili skupaj na eni strani, ter njej nasprotne, še težje dojemljive sile primarnega vzgona, ki vleče in sili narazen na drugi strani. Že marsikdo je ta primarni vzgon poimenoval zamah Božje roke, znanstveniki pa se bolj nagibajo k poimenovanju te sile kot sila Prapoka. Dejstvo ali resničnost, če hočete, pa se kaže predvsem v pomenu ali obstoju določenega ravnotežja med tema nasprotujočima si silama vesolja, ravnotežja v določenem času in prostoru, zdaj in tukaj.

 

Brez tega ravnotežja bi hitro lahko prišli do prevlade ene ali druge sile in tako bi zelo hitro prišli do ene in edine velike strahotno goste črne luknje ali pa do ene in edine velike črne praznine. To, da v svojem življenju lahko začutimo realnost, zdaj in tukaj, v času in prostoru, se moramo zahvaliti le obstoju določenega ravnotežja med primarnima silama vesolja. Zato ima to ravnotežje pomen, pomen za življenje. V preprostem jeziku povedano, nekako se izplača malo bolj razumeti pomen tega ravnotežja, malo več se pogovarjati o njem, malo več ga upoštevati itd.

 

Ta dvojnost oziroma dvopolnost je tudi prav v vsakem delčku obstoječe žive narave našega planeta. Od pracelice do človeka. In čisto lahko pridemo do zaključka, da tako vesolje po eni strani kot na primer živa celic na drugi ne obstajata zaradi dveh prevladujočih nasprotnih sil, ampak predvsem zaradi ravnotežja med njima.

 

Omenjeno dvopolnost reševanja skupnostnih problemov večinoma povsod označujejo kot demokratični državni sistem. Vsi ostali državni sistemi, ki so obstajali ali ponekod še obstajajo, pa temeljijo na eni prevladujoči sili. Demokratični sistem, za razliko od omenjenih drugih, vsebuje v sebi tisto značilno tako za vesolje kot za življenje samo, tj. obstoj dveh nasprotujočih se sil. In kar je najvažnejše, obstoj nujnega ravnotežja med njima. Ki je bistveno za obstoj tako za vesolje kot za vsako življenje; je bistveno za preživetje človeštva, da se ne pusti uničiti prevladi ene sile.

 

Ni odveč opozoriti, da je to posebej opazno v današnjem času v obliki sile avtoritativnega vodenja, ki na žalost lahko hitro zdrkne v avtokracijo.

 

Nekaj mora človeštvo ukreniti, da prepreči avtokracijo, da učvrsti pomen ravnotežja. Brez dvoma je temelj temu ravnotežju postavil že Thomas Jefferson, eden izmed očetov ameriške ustave in demokracije, kot sem zapisal že v enem svojih prejšnjih prispevkov, med drugim tudi z omejitvijo vladanja na štiriletni mandat. Po drugi strani je Jefferson izustil tudi znameniti stavek o preprečitvi možnosti anarhije:

 

"You can not throw the governor for transient reason!"

 

Ali po naše: Ne moreš zamenjati vladarja zaradi nepomembnega vzroka!

 

Seveda smo daleč od tega, da bi se nasledniki Jeffersona vedno držali njegovih nasvetov, a vendar temelji, ki jih je postavil, še danes držijo in so osnova demokraciji.

 

Državni sistemi, ki so obstajali pred demokracijo ali še obstajajo in se ponekod celo zelo širijo, pa, še enkrat poudarjam, ne poznajo ali pa ne priznavajo osnovnega počela, značilnega tako za vesolje kot za življenje, tj. obstoja dveh osnovnih nasprotujočih se silnic in nujnega ravnotežja med njima. Če državni sistemi, kjer obstaja le ena prevladujoča avtoritarna sila, prestopajo meje, lahko zaradi uničevalnih potencialov, do katerih se je že dokopalo človeško znanje, sledi le še črni Nič - vseeno, ali je to luknja ali praznina.

 

Zato je osnovna naloga človeštva preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Mogoče bo celo kdo pri nas naredil korak za to preprečitev. Mogoče celo Golob ali Janša, morda Anže ali Nataša. Mogoče celo vi, ki tale hip tole berete in podpišete mojo peticijo (vir), da s svojim podpisom prisilite OZN (Organizacijo Združenih Narodov), da naredi natečaj za najboljšo idejo za preprečitev avtokracije.

 

Lahko pa se zgolj prepustimo Realpolitik in geostrateškim silam, pa gremo na morje ali smučat.

 

Dokler lahko.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
15
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.904
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.868
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.294
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.678
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 999
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.085
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 752
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 506
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.918