Razkrivamo

"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."

V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi državami. S priključitvijo skoraj petine ukrajinskega ozemlja, kar je, da bomo imeli boljšo predstavo, ozemlje v velikosti štirih Slovenij in pol, se je vsaj glede na rusko pravo zdaj ozemlje Ruske federacije povečalo, s tem pa vojna med Rusijo in Ukrajino, ki se je začela z rusko invazijo 24. februarja letos, dobiva nove razsežnosti. Ključno novo dejstvo je namreč to, da spopadi zdaj de facto potekajo tudi v tistih regijah, ki jih je Vladimir Putin po farsičnem referendumu razglasil za - Rusijo, saj jih je anektiral Ruski federaciji. Z zornega kota Kremlja bodo torej odslej ukrajinske rakete, bombe in drugi izstrelki padali na - rusko ozemlje. In da bo komplikacija še večja, večino ukrajinskega orožja zdaj predstavljajo pošiljke evropskih držav, zlasti članic zveze NATO. To pa pomeni, da je Natovo orožje neposredno udeleženo v vojni z Rusijo, ki je ta teden močno zaostrila retoriko. Vladimir Putin je direktno in hladnokrvno dejal, da bo njegova država branila svoje ozemlje - torej tudi na novo priključene ukrajinske regije - z vsemi sredstvi, tudi jedrskim orožjem.

 

Kaj to pomeni, kakšno orožje iz atomskega arzenala lahko Putin dejansko uporabi, je v pogovoru za CNN razložil upokojeni polkovnik britanske armade Hamish de Bretton-Gordon, eden vodilnih strokovnjakov za kemično, biološko, radiološko in jedrsko bojevanje.

30.09.2022 21:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   Hamish de Bretton-Gordon   Rusija   Putin   jedrsko orožje   Ukrajina   ZDA   NATO   Sovjetska zveza   taktično jedrsko orožje   ICBM   balistične rakete

Zahod mora Putinu popolnoma jasno povedati, da kakršna koli uporaba jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja resnično pomeni, da je prestopil rdečo črto.

Po Putinovi priključitvi dela vzhodne in jugovzhodne Ukrajine so maske padle. Samo vprašanje časa je bilo, kdaj bo kremeljska vrhuška obelodanila, da bo odslej vsak strel na priključena "ruska" ozemlja v teh regijah štela kot napad na Rusijo. Tu pa lahkomiselnost in optimizem končata, kajti ruska obrambna doktrina, prevzeta od nekdanje Sovjetske zveze, govori o pravici do uporabe atomskega orožja v primeru, ko gre za odvračanja napada na rusko ozemlje. Ko je Putin pred dnevi v televizijskem nagovoru govoril o obrambi ozemeljske celovitosti Rusije, je prvič doslej eksplicitno, neposredno in brez ovinkarjenja to doktrino tudi potrdil: Rusija se bo pred napadi na svoje ozemlje branila z vsemi razpoložljivimi sredstvi. Tudi z jedrskim orožjem.

 

Takšna retorika je močno vznemirila ljudi po vsem svetu, kajti ko gre za vprašanje atomske bombe in potencialne III. svetovne vojne, ki bi lahko človeštvo vrnila v kameno dobo, če parafraziramo Alberta Einsteina, je ni normalne države na svetu, ki bi to podpirala (izjema je kveljemu Severna Koreja). Rusiji je glede tega hrbet obrnila celo Kitajska, kar bo morda pomemben moment v razpletanju vojne v Ukrajini. Vseeno pa vsaj za Evropo ostaja ključno vprašanje, ki se nanaša na ruski jedrski arzenal: Ali in če, kaj konkretno je Putin pripravljen uporabiti kot skrajne sredstvo v tej vojni?

 

Hamish de Bretton-Gordon, nekdanji polkovnik britanske armade, ki je med drugim poveljeval britanskim in Natovim silam za kemično, biološko, radiološko in jedrsko bojevanje (CBRN), je v pogovoru za CNN odgovarjal tudi na vprašanja, povezana s taktičnim in strateškim orožjem, ki jih Rusija dejansko lahko uporabi v vojni z Ukrajino.

 

Iz pogovora smo izpostavili tisti del, ki je po našem mnenju bistven.

 

 

Kakšna je razlika med strateškim in taktičnim jedrskim orožjem?

 

Gre za obseg – strateško jedrsko orožje je v bistvu Armagedon. Rusija in Zahod, vključno z Združenimi državami, Veliko Britanijo in Francijo, imata po podatkih Zveze jedrskih znanstvenikov vsak skoraj 6000 bojnih glav, kar je povsem dovolj, da spremeni planet, kot ga poznamo. Temu pravimo tudi Mutually Assured Destruction, s precej ironično kratico MAD.

Te bojne glave so nameščene na medcelinske balistične rakete (ICBM), ki lahko prepotujejo na tisoče kilometrov in so usmerjene na ključno infrastrukturo in mesta v ZDA, Združenem kraljestvu, Franciji in Rusiji.

 

 

"Najverjetnejši jedrski scenarij je po mojem mnenju napad Rusije na jedrsko elektrarno v Ukrajini. To bi lahko imelo podoben učinek kot taktična jedrska eksplozija, vendar bi ga Rusi, ki Ukrajino obtožujejo namernega bombardiranja lastnih elektrarn, lažje zanikali."

 

 

Taktično jedrsko orožje pa pomeni precej manjše bojne glave z eksplozivno močjo do 100 kiloton dinamita – namesto približno 1000 kiloton, kolikor ga nosijo strateške bojne glave. Kljub temu lahko taktično jedrsko orožje še vedno povzroči ogromno škode in če bi ga izstrelili na jedrsko elektrarno – na primer v Zaporožju v južni Ukrajini – bi lahko povzročilo verižno reakcijo in kontaminacijo v obsegu jedrskega napada.

 

 

V kakšnem stanju je rusko jedrsko orožje?

 

De Težko je reči z gotovostjo, vendar domnevam, da so rusko strateško orožje in medcelinske balistične rakete verjetno v dobrem stanju, v stanju stalne pripravljenosti. Rusko strateško jedrsko orožje je tisto, kar ji daje vojaško parieteto poti ZDA in zvezi NATO, zato bi pričakoval, da je zanj dobro poskrbljeno.

 

Vendar to verjetno ne velja za taktično orožje. Bojne glave in izstrelki so verjetno v solidnem, uporabnem stanju, vendar so vozila, na katerih so nameščeni, po mojem mnenju in na podlagi zanesljivih informacij v precej slabem stanju. Sodeč po stanju preostale opreme ruske vojske, ki je angažirana v Ukrajini, je to kar korektna domneva.

 

 

Hamish de Bretton-Gordon ocenjuje, da je verjetnost jedrske vojne vseeno relativno majhna.

 

 

Verjetno bi morali ti lanserji prepotovati več sto kilometrov, da bi prišli v položaj, kjer bi lahko napadli Ukrajino, saj imajo te rakete doseg le do 500 kilometrov. Toda z mehanskega vidika je po mojem mnenju malo verjetno, da bi prišli tako daleč. Prav tako je verjetno, da to orožje temelji na mikroprocesorjih in drugih visokotehnoloških komponentah, ki jih v Rusiji danes zelo primanjkuje – glede na mednarodne sankcije in množično uporabo raket z natančnim vodenjem, ki prav tako uporabljajo te dele.

 

 

Kaj pa napadi na jedrske elektrarne?

 

Medtem ko je Putinovo konvencionalno vojskovanje v Ukrajini v težavah, pričakujem, da se bodo Rusi vedno bolj obračali k nekonvencionalnemu vojskovanju, kjer je fokus na napadih na civiliste in ne na nasprotnikove sile. To se kaže z napadi na bolnišnice, šole in kritično infrastrukturo infrastrukturo, kot so kemične tovarne in jedrske elektrarne. Če jih napademo, lahko postanejo improvizirano kemično ali jedrsko orožje.

 

 

Zahodna nočna mora je Topol, medcelinska balistična raketa (ICBM), razvita v obdobju Sovjetske zveze. Ruska vojska ima operativnih okoli 100 mobilnih platform za izstreljevanje teh raket.

 

 

Videli smo v več primerih v Ukrajini, da se zdi, kot da ruske sile namerno bombardirajo kemične tovarne, da bi povzročile strupeno kontaminacijo. Čeprav razstrelitev teh elektrarn ne bi povzročila jedrske eksplozije, podobne detonaciji atomskega orožja, pa bi lahko razširila radioaktivne ostanke in onesnažila lokalne zaloge vode. Trenutne vremenske razmere kažejo, da bi se vsa ta kontaminacija po Evropi usmerila tudi proti zahodu. To bi lahko razumeli kot napad na zvezo Nato in sprožili 5. člen – kjer se napad na enega zaveznika šteje za napad na vse zaveznike –, kar bi Natu omogočilo, da neposredno udari nazaj na Rusijo.

 

Upajmo, da je ta možnost nekaj, česar se rusko vrhovno poveljstvo v celoti zaveda.

 

 

Kakšna je verjetnost teh jedrskih scenarijev?

 

Po mojem mnenju je uporaba strateškega jedrskega orožja zelo malo verjetna. To je vojna, v kateri nihče ne more zmagati, in trenutno se ne zdi verjetno, da bi ta regionalni konflikt v Evropi povzročil globalno jedrsko vojno, ki bi lahko uničila planet za številne generacije. Prepričan sem, da so zavore in ravnovesja vzpostavljeni tudi v Kremlju, tako kot v Beli hiši in na Downing Streetu 10, da bi zagotovili, da nismo pahnjeni v globalni jedrski spopad zaradi neke trenutne muhe.

 

 

Verjamem tudi , da je Putinovo taktično jedrsko orožje neuporabno. Tudi če njihova vozila delujejo, jih bodo takoj, ko prižgejo motorje, locirali obveščevalci ZDA in zveze NATO.

 

Upam, da so zasebne razprave, ki sta jih očitno imeli Bidnova in Putinova administracija, v skladu s tem, da "če premaknete svoje taktične jedrske bombe, jih bo NATO uničil z natančno vodenimi izstrelki dolgega dosega". Zdi se, da je tako glede na to, kar je pred dnevi razkril Jake Sullivan, svetovalec za nacionalno varnost v Beli hiši.

 

 

 

"Sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja. Zaradi priključitve štirih regij z lažnimi referendumi je verjetnost taktične uporabe zelo velika, če bodo Ukrajinci napadli te kraje."

 

 

Najverjetnejši jedrski scenarij je po mojem mnenju napad Rusije na jedrsko elektrarno v Ukrajini. To bi lahko imelo podoben učinek kot taktična jedrska eksplozija, vendar bi ga Rusi, ki Ukrajino obtožujejo namernega bombardiranja lastnih elektrarn, lažje zanikali.

 

Samo Rusija ima v tem konfliktu taktično jedrsko orožje, zato bi bilo nedvomno, če bi ga uporabili, da je odgovorna Rusija, in bi s tem sprožili ukrepanje Nata. Ruske konvencionalne sile so tako degradirane, da bi jih Natove sile verjetno hitro premagale, če bi prišlo do tega, česar se Putin ob svojih drugih neuspehih tudi zaveda.

 

 

Kaj se lahko naučimo iz ruske orožarske strategije v Siriji?

 

Verjamem, da so Rusi v Siriji razvili svojo nekonvencionalno taktiko bojevanja. Ne verjamem, da bi bil Asad še vedno na oblasti, če ne bi uporabil kemičnega orožja. Silovit napad z živčnim strupom 21. avgusta 2013 na Ghouto je zaustavil upornike, da bi zavezeli Damask. Štiriletno konvencionalno obleganje Alepa se je končalo z več napadi s klorom.

 

In pri tem ni videti, da bi imel Putin kaj morale ali pomislekov. Rusija je napadla bolnišnice in šole v Siriji, kar zdaj ponavlja v Ukrajini. Cilj nekonvencionalnega vojskovanja je zlomiti voljo civilistov do upora in zdi se, da Putin z veseljem uporabi vsa sredstva in orožja, da to doseže.

 

 

Koliko se to nanaša na Putinov ukaz?

 

To orožje je doktrinarno nadzorovano na najvišjih ravneh in bi od Putina zahtevalo, da sprejme odločitev o strateškem napadu. Vendar sovjetska doktrina, za katero se zdi, da Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja.

 

Zaradi poskusa priključitve štirih ukrajinskih regij z lažnimi referendumi je verjetnost uporabe taktičnega jedrskega orožja zelo velika, če bodo ti kraji napadeni. Čeprav še vedno pričakujemo, da se bodo lokalni poveljniki najprej uklonili Putinu, preden bodo pritisnili na rdeči gumb.

 

 

Tako je videti ruski vojaški tovornjak z nameščeno raketo zemlja-zemlja z jedrsko konico.

 

 

Zahodni vojaški viri pravijo, da se Putin osebno vključuje v konkretne bitke in poveljnikom na nižji ravni daje ukaze. To je nenavadno – zdi se, da je Putin šele zdaj izgubil zaupanje v svoje generale, potem ko je Ukrajina septembra ponovno zavzela velike dele severovzhoda – in nakazuje porušen sistem poveljevanja in nadzora ter kaže na predsednika, ki ne zaupa svojim generalom.

 

 

Kako naj se Zahod odzove v primeru jedrskega napada?

 

Zahod mora Putinu popolnoma jasno povedati, da kakršna koli uporaba jedrskega, kemičnega ali biološkega orožja resnično pomeni, da je prestopil rdečo črto. Kljub temu menim, da popolna jedrska vojna sploh ni verjetna.

 

Nato mora jasno povedati, da bo uničila rusko taktično jedrsko orožje, če ga premaknejo iz trenutnih lokacij na položaj, kjer bi lahko ogrožalo Ukrajino. Nato mora tudi jasno povedati, da bodo vsi namerni napadi na jedrske elektrarne zahtevali enak in večji odziv zveze Nato.

 

To je čas, da prepoznamo Putinov blef. Drži se na konicah prstov in ne smemo mu dati nobene možnosti, da bi se spet oprijel. Ruske sile so zdaj tako degradirane, da niso kos Natu. Zdaj bi se morali s tem v mislih pogajati iz položaja moči.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.809
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.832
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.272
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.668
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.197
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.071
07/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 688
08/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.065
09/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.036
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.896