Razkrivamo

Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?

Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. Njegova glavna prioriteta je zdaj ohranitev oblasti. Zato mora ukrajinsko ekspedicijo pred rusko javnostjo kljub vsemu na nek način prikazati kot zmago. To lahko stori z uporabo jedrskega orožja, s čemer bi v vojno spravil Združene države, ki bi Rusiji namenile hud povračilni udarec, recimo totalno uničenje ruske črnomorske flote ali kaj podobnega. Putin bi tedaj verjetno tudi pred domačo javnostjo preživel na oblasti, ne glede na to, da bi bila istočasno vojna v Ukrajini zanj izgubljena. Časten izhod torej, kajti nekaj povsem drugega je, če te kot superiornega Rusa namesto nekih manjvrednih Ukrajincev premagajo močnejši Američani ...

01.10.2022 23:59
Piše: Maksimiljan Fras
Ključne besede:   Putin   Rusija   vojna   Ukrajina   Kremelj   jedrsko orožje   ZDA   Neville Chamberlain   Hitler   Sovjetska zveza

Nekateri menijo, da Putin v resnici nima namena kot prvi po koncu druge svetovne vojne uporabiti jedrskega orožja, da pa namerava vse glasneje rožljati z njim, dokler se Zahod ne bo te možnosti toliko prestrašil, da bo popustil njegovim zahtevam in mu omogočil časten izhod iz vojne v Ukrajini.

Še pred tednom dni se je svet spraševal, kako bo Rusija izurila vpoklicanih 300.000 rezervistov za odhod v vojno, ko pa nima več nekdanje infrastrukture za to. Zdaj vemo: s pripravami se ne namerava kaj dosti ukvarjati. Da bi ustavili nadaljnje prodiranje ukrajinske vojske na okupirana ozemlja, je namreč treba čim prej poslati v Ukrajino čim več rezervistov. Toda po precej enotnem mnenju zahodnih opazovalcev je to recept za njihov pokol (vir). Ne samo, da so ti rezervisti slabo izurjeni, ampak oblast celo od njih pričakuje, da si bodo pred odhodom v vojno kar sami priskrbeli tiste dele potrebne vojaške opreme, ki jih ni več na zalogi v ruskih vojaških skladiščih (vir). To sicer ni neka nepremostljiva težava, saj si lahko manjkajoče dele kupijo recimo na spletni strani Avito, nekakšnem ruskem eBayu, kjer jih pogosto preprodajajo prav skorumpirani vojaški skladiščniki, ki so jih pred tem ukradli iz vojaških skladišč pod svojim nadzorom.

 

Toda ob tem je tu še težava, da je Rusija v minulih sedmih mesecih v Ukrajini že dodobra uničila tudi večji del svoje najboljše vojaške mehanizacije. Iz zahodne perspektive je torej pošiljanje teh novih rekrutov v ukrajinsko mesoreznico norost. Toda ne nujno tudi iz kremeljske perspektive. Pri presojanju naslednjih ruskih potez v tej vojni je namreč dobro imeti pred očmi, da je Putinov najvišji cilj ohranitev lastne oblasti. Zato je tudi pošiljanje slabo izurjenih rekrutov v vojno eden od preprostih načinov, kako se znebiti mladih moških, ki bi lahko sicer doma povzročali težave, če bi se jih polastile protirežimske sile. Tisti mladi moški, ki zdaj v stotisočih bežijo iz Rusije pred mobilizacijo, pa se v tem smislu kar sami izločajo iz igre. Tako tudi kolone bežečih mladih Rusov, recimo na meji z Gruzijo (vir), ki spominjajo na eksodus za boj sposobnih Sircev leta 2015, v resnici pomenijo za Putinov režim dodatno notranjepolitično stabilizacijo.   

  

Putin se je z napadom na Ukrajino vsekakor pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Njegova glavna prioriteta je zdaj ohranitev oblasti. Zato mora ukrajinsko ekspedicijo pred rusko javnostjo kljub vsemu na nek način prikazati kot zmago. Od ruske civilne družbe v ruski notranji politiki ne smemo kaj dosti pričakovati, saj je tako rekoč neobstoječa. Še posebej zadnje mesece. Ruska družba je sploh izjemno atomizirana, kar je dediščina še iz sovjetskih časov, kajti družbi individualistov je veliko lažje vladati kot takšni, kjer obstaja več smisla za skupnost. Nekaj drugega pa je, če gre ruski vladar v vojno z na papirju veliko šibkejšim nasprotnikom in ga ne uspe premagati. Takšnega vladarja potem v Rusiji čaka globok prezir s strani lastnega ljudstva in na koncu izguba oblasti. To se je zgodilo na primer carju Nikolaju II., ko je leta 1905 izgubil vojno proti Japonski. Še isto leto je izbruhnila revolucija.

 

Podobno je bilo leta 1989 ob sramotnem porazu sovjetske vojske proti afganistanskim mudžahedinom v sandalih, čemur je nato leta 1991 sledil razpad Sovjetske zveze. V očeh ruske javnosti tudi Ukrajina še vedno velja za inferiorno in poraz v vojni z njo bi bil za rusko javnost zelo ponižujoč, Putin pa bi pred svojim narodom izgubil obraz. Sicer ga je zaradi poteka vojne že do zdaj v veliki meri izgubil, a še ne povsem. Sam se vsekakor želi v zgodovino zapisati kot restavrator ruske imperialne moči, ne pa kot tisti vladar, ki se je šel eno vojno preveč in ob tem Ukrajino, zibelko Kijevske Rusije, za vedno zapravil Rusiji. 

  

Aneksija zaplenjenega ozemlja na vzhodu Ukrajine in nato zamrznitev tega stanja kot v primeru Krima bi bil lahko za Putina nekakšen zasilen, a še vedno časten izhod. Toda Rusija vojaško sploh ne obvladuje v celoti teh štirih regij, ki jih želi oziroma jih je dejansko že anektirala, Ukrajina pa tudi ne namerava pristati na njihovo izgubo. Da bi izsilil zase časten izhod, bo zato Putin poskušal naprej eskalirati vojno. Ultimativna eskalacija pa bi bila uporaba jedrskega orožja v Ukrajini, kar bi Putin lahko poskušal upravičevati z zaščito anektiranih ozemelj pred napadi ukrajinske vojske. O tem, ali je uporaba jedrskega orožja v tej vojni res verjetna, so mnenja deljena.

 

 

PREBERITE TUDI ČLANEK

 

 

 

"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja." 

 

 

Na tej točki se za boljše razumevanje dogajanja nekateri poslužujejo teorije iger. Znotraj teorije iger je znana recimo t.i. igra piščanca, ko dva nasproti si drveča voznika tekmujeta, kateri od njiju se bo prvi prestrašil nevarnosti čelnega trčenja in se umaknil na stran kot piščanec ter s tem izgubil igro. Drugo ime za to vrsto igre je t.i. igra jastreba in golobice. Najslabše, kar lahko pri tej igri storiš, je to, da nasprotniku že vnaprej daš vedeti, kako boš igral. Če namreč nasprotnik ve, da boš prevzel vlogo golobice, bo še toliko bolj vneto igral vlogo jastreba, ker je zanj to racionalno in lahko na ta način varno maksimira svoj dobiček.

 

Ko je leta 1938 britanski premier Neville Chamberlain v prizadevanju za deeskalacijo v Evropi podpisal Münchenski sporazum, je Hitlerju dal vedeti, da bo Zahod igral vlogo predvidljive golobice, s čimer se je v resnici odprla pot v drugo svetovno vojno. Tudi pri Putinu nimamo nobenega zagotovila, da če mu Zahod popusti pri aneksiji vzhodne Ukrajine, da se bo tu ustavil. Prej je verjetno nasprotno: če bo videl, da mu je spet uspelo, se bo čez nekaj časa, ko si ruska vojska dovolj opomore, lotil naslednje tarče. 

 

Nekateri so tako mnenja, da Putin v resnici nima namena kot prvi po koncu druge svetovne vojne uporabiti jedrskega orožja, da pa namerava vse glasneje rožljati z njim, dokler se Zahod ne bo te možnosti toliko prestrašil, da bo popustil njegovim zahtevam in mu omogočil časten izhod iz vojne v Ukrajini (vir). Pri mehčanju zahodnih stališč pa naj bi mu vsekakor prišla zelo prav tudi energetska kriza v Evropski uniji. Toda nekateri drugi so mnenja, da Putin res utegne gledati na uporabo jedrskega orožja v Ukrajini kot na racionalno potezo (vir). In sicer spet v notranjepolitičnem smislu oziroma za namen ohranitve oblasti znotraj Rusije. Če namreč režim v Kremlju izvede na Ukrajino napad s taktičnim jedrskim orožjem, bi s tem prisilil ZDA v povračilni udarec. Če bi Putin uspel preživeti ta ameriški povračilni udarec, recimo totalno uničenje ruske črnomorske flote ali kaj podobnega, bi lahko verjetno tudi pred domačo javnostjo preživel na oblasti, ne glede na to, da bi bila istočasno vojna v Ukrajini zanj izgubljena. Časten izhod torej, kajti nekaj povsem drugega je, če te namesto nekih Ukrajincev premagajo močnejši Američani ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
10
30.09.2022 21:00
V petek, 30. septembra 2022, je Rusija dokončno podrla že tako trhlo arhitekturo mednarodnega prava in odnosov med suverenimi ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.901
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.860
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.293
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 974
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 751
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.917