Komentar

Če v Ukrajini poči atomska, bomo Slovenci nasrkali: naša zaklonišča zadostujejo komaj za 17 % prebivalstva!

Evropa se resno sooča z jedrsko grožnjo, iz dostopnih podatkov pa ni mogoče sklepati, da se Slovenija resno pripravlja na takšen spopad, ki bi prizadel tudi naš teritorij. To me spominja na čas pred epidemijo kovida v februarju 2020, ko smo nekateri opozarjali, da se bliža epidemija, pa so nas mirili, še bolj pa so mirili prebivalstvo, namesto da bi se pripravili na soočenje z epidemijo. In ko je ta kmalu neusmiljeno prišla, je imela večje posledice, kot če bi bilo nanjo pripravljeni. Takrat je vlado vodil Marjan Šarec. Danes je ta gospod obrambno minister. Če kdo misli, da bo lahko dobil zaščitna sredstva, ki bi nas vsaj delno ščitila pred radioaktivnim oblakom, tedaj ko jih bo potreboval, naj mi verjame, da se bo ponovila zgodba z zaščitno opremo proti covidu leta 2020 ...

02.10.2022 21:00
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   vojna   jedrsko orožje   Putin   Ukrajina   Nemčija   ZDA   Švedska   Slovenija   zaklonišča   kovid   Marjan Šarec   Darko But

Fotomontaža: portal+

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji v zakloniščih prostora le za 17% prebivalcev. Preko 90 občin sploh nima niti enega zaklonišča. Po oceni pa je uporabnih zaklonišč v Sloveniji le 10% od obstoječih. Situacija ni dobra.

Spopad Rusije in Ukrajine je v tem trenutku v Evropi izjemno pomemben konflikt, ki večplastno vpliva tudi na javno zdravje, ki je moje področje dela. Z javno-zdravstvenega vidika je vojna dizaster za ljudi, družbo in okolje ter tudi vsa živa bitja. Pomembno zniža življenjski standard, uničuje bivalno okolje in povečuje število obolenj in  predčasnih smrti. V predvojnem obdobju in tudi v času vojne in po vojni je javno zdravje zelo aktivno, saj skuša zagotoviti najboljše pogoje, kot se jih le da, v izrazito slabih razmerah. Zdravstveni sistem se skrči na osnovno zdravstveno pomoč. 

 

V času, v katerem živimo, se znova močno rožlja z orožjem v naši neposredni bližini; samo ena država nas loči od vojnega območja. Iz vojnih območij imamo vse več beguncev, ki so pomembno področje delovanja javnega zdravja. Iz tega rožljanja z orožjem in grožnjami Slovenija nikakor ni in ne bo izločena, čeravno imam včasih občutek, da o tem pri nas niti ne razmišljamo veliko. Mislimo, da smo daleč od vsega tega in da se kaj takega pri nas pač ne more zgoditi in da se še naprej lahko gremo nemoteno svoje politične igrice v peskovniku.

 

Dejansko pa je očitno vojna že tu, nanjo smo se, če sodim po zapisu v Mladini, že navadili kot na nekaj, kar poteka daleč od oči in kar čutimo predvsem zaradi motenj v gospodarstvu. Te vojne ne čutimo tudi zato, ker je ne vidimo: ne vidimo ranjenih, ne vidimo mrtvih, ne vidimo spopadov, ne vidimo niti radarskih slik, kakršnih smo bili vajeni iz vojne v Afganistanu in Iraku. In pravo vprašanje je, ali je vojno v Ukrajini še mogoče ustaviti. Ali je mogoče identificirati glavna nakopičena nasprotja in se pogovarjati o njih z drugo stranjo? Tako je v tedniku Mladina razmišljal njen urednik Gregor Repovž. Predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen je ob odprtju plinovoda iz Grčije v Bolgarijo odkrito priznala, da smo v energetski vojni.

 

Ob tem se velikokrat v javnosti uporablja besedna zveza tretja svetovna vojna. Eni pravijo, da smo že v tem obdobju, večina pa se trudi na vse načine, da nikoli ne bi prišli v to obdobje. Osebno sem proti vojnam, kot zdravnik in humanist nikakor ne morem razumeti in sprejemati nasilja med ljudmi, ki se lahko konča z ubijanjem. Toda to moje osebno humanistično prepričanje ne pomaga dosti, da bi lahko preprečili spopade. Spopadi so tu in z njimi se mora Slovenija resno soočiti. Predvsem pa moramo našemu prebivalstvu zagotoviti, da bo lažje preživelo to obdobje, ki nikoli ni lahko.

 

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedjev (2008–2012) je pred časom izrazil pomembno misel, da po sprejemu severnih držav v NATO ne more biti več govora nejedrskem statusu Baltika. Poudaril je, da je potrebno vzpostaviti novo ravnovesje. S tem je nakazal, da bodo Rusi tudi v to območje (Kaliningrad) namestili jedrsko orožje. Danes je Medvedjev namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta. 

 

Ruska državna televizija je predvajala več groženj poslanca dume z jedrskimi napadi na Veliko Britanijo in Nemčijo. Povedal je, da lahko britansko otočje z jedrskim orožjem v treh minutah spremenijo v marsovsko puščavo. 

 

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred desetimi dnevi napovedal in realiziral delno mobilizacijo in ob tem posvaril, da bo za obrambo svojega ozemlja Rusija uporabila vsa razpoložljiva sredstva, kar je v svetu ponovno okrepilo strah pred morebitno uporabo jedrskega orožja.

 

Februarja 2022, ob začetku invazije na Ukrajino, je Putin odredil najvišjo stopnjo pripravljenosti ruskih odvračalnih jedrskih sil. Nedavno je zatrdil, da je Moskva za zaščito svoje ozemeljske celovitosti pripravljena uporabiti vsa sredstva, vključno z jedrskimi: "Zagotovo bomo uporabili vsa sredstva, ki so nam na voljo, da zavarujemo Rusijo in ruski narod. To ni blef." Ameriški vojaški načrtovalci predvidevajo, vsaj teoretično, možnost "omejene jedrske vojne". Obrambna ministrica Christine Lambrecht je napovedala, da bo Nemčija zamenjala nekaj svojih zastarelih bombnikov tornado z ameriškimi bojnimi letali F-35, ki lahko nosijo jedrsko orožje - pomembno sporočilo.

 

Tomi Huhtanen iz  Centra Wilfrieda Martensa v Bruslju meni, da medtem ko Rusija trpi hude neuspehe in Ukrajina nadaljuje protiofenzivo, se skrbi glede naslednje poteze ruskega predsednika Vladimirja Putina nadaljujejo. Tudi morebitna uporaba jedrskega orožja ni povsem izključena.

 

 

Očitno obstaja realna možnost uporabe atomskega orožja v sedanjem spopadu med Rusijo in Ukrajino, komaj okoli 800 kilometrov stran od Slovenije, kar od nas zahteva resen odnos do te nevarnosti.

 

 

Imamo pa še tveganje jedrske katastrofe v nuklearki v Zaporožju. Lahko se zgodi nesreča že zelo hitro in tedaj bi radioaktiven oblak dosegel tudi nas. Na novinarski konferenci se je Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja, skliceval na večkrat ponovljene grožnje Moskve, da bo za obrambo svojega ozemlja uporabila tudi jedrsko orožje. Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je zapisal, da bi Rusija morala po umiku iz Limana sprejeti bolj drastične ukrepe, vključno z razglasitvijo vojnega stanja na mejnih območjih in uporabo jedrskega orožja.

 

 

***

 

Sam se spominjam načrtnega izobraževanja v osnovni in srednji šoli ter na fakulteti o vojnih nevarnostih in kako se v takih primerih zaščititi. Spominjam se tudi vojaškega urjenja v času študentskih dni na Pokljuki, ko so nas celo dopoldne urili, kaj je potrebno narediti v času nuklearne eksplozije. Najbolj imam v spominu, da se je poveljnik kar naenkrat zadrl, atomski sa leva!, in mi smo morali vsi naenkrat popadati v jarek na desni strani poti in obratno.

 

Po poldnevnem urjenju smo se končno vsi premočeni in blatni pravočasno umaknili v pravi jarek. Potem se spominjam nesreče v Černobilu, ko smo čez noč izvedeli, da imamo povišano radioaktivnost. Tedaj smo tudi spoznali, da v tistem kratkem času, ko se to zgodi, nimamo drugega ukrepa, kot da se umaknemo v notranjost hiš in upamo, da bomo dobili čim manj radioaktivnega zraka. Brez predhodnih priprav je to edina možnost. Maske so pošle čez noč in situacija je bila zelo resna. Pomembno pa si je tudi ogledati, kako se je ta radioaktiven oblak širil po Evropi.

 

Kar koli bi se oziroma se bo dogajalo v Ukrajini, je treba vedeti, da radioaktivnemu oblaku tudi v Sloveniji ne bomo mogli uiti. Ne morem pozabiti triletnih izobraževanj v Poljčah s področja civilne zaščite in soočenja s realnostjo vojne v času osamosvajanja v štabu Civilne zaščite, kjer sem dodobra spoznal, kaj je vojna in kako nemočen si lahko tedaj kljub vsemu znanju, če ni opreme in si obkoljen s sovražnikom.

 

Pod roke mi je prišlo spletno navodilo švedske vlade ljudem, kako naj se pripravijo na izredne razmere, posodobljeno aprila letos. Tudi ZDA so navodila ljudem izdali v obliki zloženke in na spletu že leta 2018. Samo tretjina Angležev je že premišljevala, kaj narediti v primeru nuklearnega napada. Slovenci nimamo podobnega dokumenta, kot ga imajo Švedi. Imeli smo jih v preteklosti, sedaj pa jih nimamo. 

 

Jedrski napad na največja nemška mesta bi takoj ubil na stotisoče ljudi, kažejo podatki iz študije Greenpeacea, ki jih je delila tiskovna agencija DPA. Na desettisoče drugih bi pestile dolgotrajne bolezni, med njimi tudi rak. Ameriški predsednik Joe Biden pa je v nedavnem pogovoru za ameriško televizijo CBS Putinu sporočil, naj "nikar, nikar, nikar" ne uporabi jedrskega orožja.

 

"Putinove grožnje o napadih z jedrskim orožjem moramo obravnavati resno," je bil o prihodnosti jasen Josep Borrell. Visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko meni, da smo se znašli v nevarnem trenutku. Bivša nemška voditeljica Angela Merkel je danes poudarila, da moramo Putina jemati resno.

 

 

***

 

Ob vsem, kar se dogaja v svetu, iz dostopnih podatkov ni mogoče sklepati, da se Slovenija resno pripravlja na spopad, ki bi se lahko razširil tudi na ozemlju EU in bi vključeval tudi naš teritorij. Vse to me spominja na čas pred epidemijo kovida v februarju 2020, ko smo nekateri opozarjali, da se bliža epidemija, pa so nas mirili, še bolj pa so mirili prebivalstvo, namesto da bi se pripravili na soočenje z epidemijo. In ko je ta kmalu neusmiljeno prišla, je imela večje posledice, kot če bi bilo nanjo pripravljeni. Takrat je vlado vodil Marjan Šarec, ki je danes obrambni minister. Če kdo misli, da bo lahko dobil zaščitna sredstva, ki bi nas vsaj delno ščitila pred radioaktivnim oblakom, tedaj ko jih bomo potrebovali, bo popolnoma isto, kot se mu je zgodilo z zaščitno opremo proti covidu leta 2020. Ne bomo je dobili. 

 

Drug velik problem sta na morebitni jedrski spopad popolnoma nepripravljeno prebivalstvo in tudi infrastruktura - vključno z zdravstvom, ki je v tem primeru pomembna, zanjo pa je prav tako odgovoren minister za obrambo Šarec in še nekaj ministrov, ki očitno spijo. O jedrskih grožnjah se ne govori v parlamentu in tudi ne v javnosti, kjer so predvsem prisotna poročila s fronte, ne pa to, kako naj se pripravljamo na morebitno radiaktivno sevanje, ki ga med vrsticami obljublja Putin. Ali je vlada že obravnavala to problematiko in naložila izvedbo ukrepov ministrstvom in službam v doglednem času (to je: takoj)? Upam, da je. Če pa ni, ostanem brez komentarja in se lahko vrnemo v februar 2020 in ugotovimo, da se nismo nič naučili.

 

Novinarji kot da živijo nekje drugje in ne v Sloveniji; ne sprašujejo ničesar, ne odpirajo teh pomembnih vprašanj. Namesto priprav se pri nas prepiramo o tem, ali bi kupili vojaška vozila ali odpovedali pogodbo ...

 

Imam resno vprašanje za obrambnega ministra, ki se v tem trenutku očitno ukvarja z napačnimi ukrepi: Kdaj se boste zbudili, gospod minister, in začeli z aktivnostmi kot jih izvajajo druge članice EU?

 

Kjerkoli bo prišlo do jedrskega napada, se njegovim posledicam ne bomo mogli izogniti tudi v širšem okolju delovanja vojnih aktivnosti, kajti oblaki bodo zanesli radioaktivnost na koncu po celem svetu, preko vseh meja. V tem trenutku bi bilo najbolj pomembno, da naučimo prebivalstvo, kako naj se obnaša tedaj, ko bo počilo, da bomo imeli čim manjšo škodo zaradi atomskih vojaških aktivnosti in da bodo ljudje pripravljeni tako materialno kot psihološko na to, kar se lahko zgodi. Potrebno je zagotoviti zaloge hrane, vode, goriva, zaščitne opreme in pripraviti zaklonišča. Nič od tega se ne dogaja, vsaj jaz o tem ne vem niti nisem zasledil v medijih. Kot déjà vu kovida leta 2020: počasi, z velikim upanjem, da do tega ne bo prišlo, s podcenjevanjem nevarnosti in praznimi skladišči. Kot da filmi o ruševinah v Ukrajini niso dovolj, kot da aktivnosti drugih članic unije niso dovolj jasno opozorilo, da se Slovenija na tem področju končno premakne.  

 

Nemčija že nekaj časa načrtuje povečanje števila javnih zaklonišč, kot jih ima, prav tako pa polnijo blagovne rezerve za primer vojne na njihovem ozemlju. To je objavila federalna ministrica za notranje zadeve Nancy Faeser. Pojasnila je, da vlada pripravlja nove načrte, izboljšuje podzemna parkirišča, postaje podzemne železnice in kleti in jih spreminja v zaklonišča. Ministrica je še napovedala, da si bo država prizadevala za polnjenje kriznih zalog, ki vključujejo medicinsko opremo, zaščitna oblačila, maske in zdravila. Nemški kancler Olaf Scholz je že aprila letos napovedal, da bo povečal obrambna sredstva in za vojsko namenil 100 milijard evrov.

 

 

Po zadnjih podatkih imamo v Sloveniji v zakloniščih prostora le za 17% prebivalcev. Preko 90 občin sploh nima niti enega zaklonišča. Po oceni pa je uporabnih zaklonišč v Sloveniji le 10% od obstoječih. Situacija ni dobra.

 

Bil sem tudi mobiliziran v enote civilne zaščite v času osamosvojitvene vojne in tedaj smo zaradi blokad cest in železnice na Obali imeli velike težave s preskrbo, še posebej z zdravili. Verjemite mi, ko zapojejo sirene, se svet obrne na glavo in ravno tako prioritete prebivalstva. In če se nisi predhodno pripravil, nimaš kaj vzeti v roke.

 

Minister Šarec, čim prej se premaknite z mrtve točke in ne dovolite, da se vam ponovi zgodba s covidom iz leta 2020, ko ste pobegnili z vlade. Zato me ponovno resno skrbi, da tudi zdaj ne boste pravočasno ukrepali in da takrat, ko bomo morda v stiski, ne bomo imeli kaj vzeti v roke. Ne bi se zgodilo prvič, ampak enkrat moramo te zgodbe končati, gospod minister. Čas je, da se zbudite. Skrbi me, da šele po štirih mesecih ukrepate na področju obvladovanja izrednih razmer z zamenjavo odgovornih ljudi.

 

Bojim se tudi zato, ker ste se kot minister s tako lahkoto odpovedali nakupu boxerjev, kar samo po sebi kaže, da ste verjetno slabo ocenili varnostno sliko. Z javno zdravstvenega vidika so priprave na naravne nesreče in na vojaška delovanja izrazito pomembna ter pomembno zmanjšajo škodo in žrtve, ki bi sicer brez preventivnih ukrepov bile bistveno višje. Teh priprav ni videti niti v medijih niti drugače, kar pomeni, da verjetno spet zaostajamo. Vidim, da ste se namenili menjati Darka Buta, pomislite, ali ga ne bi bilo potrebno menjati že za časa vaše vlade, saj je bil imenovan na to mesto že leta 2011.

 

Minister Šarec, vedno nekako zamujate. Imam občutek, da vedno tečete za vlakom, namesto da bi bili vsaj v prvem vagonu, če ne že v lokomotivi. Ne nasedajte svetovalcem kot ste v času kovida. Čas je, da se zbudite in ukrepate čim prej, preden bo prepozno in boste morali na kakšni preiskovalni parlamentarni skupini iskati izgovore, zakaj ni vse šlo tako, kot bi moralo ...

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
11
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.898
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.858
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 957
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 750
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.916