Komentar

Ali je spet problem nemška hegemonija?

Mnogi od nas smo občudovali način, kako so se Nemci soočili z grozotami, ki so jih povzročili v drugi svetovni vojni, in sedanjo generacijo poučili o zločinih, ki so bili storjeni, nato pa zgradili dinamično gospodarstvo. To je bil izjemen dosežek. Toda kanclerstvo Angele Merkel je bilo obsedeno z nenehnim ponižnim prigovarjanjem Rusiji. Mnogi od nas so jo spraševali, v kaj ta ženska sploh verjame. Zaradi nemške hegemonije v Evropski uniji in ultra zelene politike so številne države po zaslugi Merklove oziroma Nemčije padle v odvisnost od ruske energije.

04.10.2022 10:00
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Nemčija   Evropska unija   Angela Merkel   Rusija   Putin   Ursula von der Layen   Evropska komisija   Poljska   Madžarska   Švedska   Mario Draghi   Italija

Z Nemci in Nemčijo so vedno problemi. Dolgoletno nemško popuščanje in dobrikanje Putinu, ker so bili za to ekonomski razlogi, je Evropsko unijo spravilo v veliko odvisnost od ruskih energentov.

Konec leta 2015 sem napisal članek o nemški hegemoniji v Evropski uniji. Prispevek z naslovom Nemška hegemonija in zaton evropske superdržave (vir) je bil na portalu+ objavljen 12. januarja 2016:

 

"Evropske elite so uporabile monetarno unijo, da bi nasprotovale ekonomski logiki, njihov prezgodnji politični projekt za vzpostavitev superdržave pa je bil obsojen na propad. Zdaj je torej čas, da se EU vrne na začetek, ko je bila uspešno trgovinsko območje."

  

Še vedno mislim, da je to pravilno razmišljanje in srednjeevropske države se zdaj ideji superdržave upirajo. Razmere, ki jih danes vidimo v Evropi, dajejo misliti, da bi nas lahko nemška politika zdaj pripeljala do tretje velike katastrofe po prvi, drugi svetovni vojni in zdaj do gospodarske kataklizme. V tistem članku izpred skoraj sedmih let sem opazil, kako je Nemčija prevzela nadzor nad Evroobmočjem, narekovala migracijsko politiko, ni pa ji uspelo zgraditi primernih obrambnih sil, prav tako je slabotno paradirala v Minsku pred Putinom.

 

V tistem članku iz januarja 2016 sem napisal:

  

"Vsakdo, ki je videl slike Merklove in Hollanda, ki poskušata pritisniti na Putina, da bi spremenil svojo agresivno politiko glede Ukrajine, se mora spomniti septembra 1938 v Münchnu."

 

 

Mnogi od nas smo občudovali način, kako so se Nemci soočili z grozotami, ki so jih povzročili v drugi svetovni vojni, in sedanjo generacijo poučili o zločinih, ki so bili storjeni, nato pa zgradili dinamično gospodarstvo. To je bil izjemen dosežek. Toda kanclerstvo Angele Merkel je bilo obsedeno z nenehnim ponižnim prigovarjanjem Rusiji. Mnogi od nas so jo spraševali, v kaj ta ženska sploh verjame. Zaradi nemške hegemonije v Evropski uniji in ultra zelene politike so številne države po zaslugi Merklove oziroma Nemčije padle v odvisnost od ruske energije.

 

Prav tako smo tudi videli, kako Nemcem ni uspelo ohraniti ustreznih obrambnih sil in so celo poslali propadlo obrambno ministrico Ursulo Von der Leyen, da bi vodila bruseljsko neizvoljeno birokracijo. Nemška denarna moč ni bila uporabljena na najboljši način za pomoč državam v težavah po finančnem zlomu leta 2008, pač za zaščito nemških bank in prisilitev šibkih držav, kot so Grčija, Španija in Italija v drastično krčenje. V primeru Italije so na oblast potisnili celo neizvoljene premierje, kakršen je bil Mario Draghi. Smo potemtakem lahko presenečeni nad nedavnimi volitvami v Italiji, kjer je slavila patriotska stranka Bratje Italije?

 

Prav tako ni presenetljivo, da je britanska javnost glasovala za izstop iz EU pod vodstvom Nemčije in njenega mlajšega francoskega partnerja. Prav tako ni presenetljivo, da je prišlo do nasprotovanja in upora držav, kot sta Poljska in Madžarska, ki želita ohraniti tradicionalne vrednote. Kakšna podpora je bila pred trenutnim zaprtjem ruskih plinovodov za zagotovito, da so bile cene ruskega plina za Poljsko enake kot posebej nizka cena za Nemčijo?

 

Države, kot je Švedska, ki so sledile tako imenovanemu humanitarnemu zgledu Nemčije in sprejele veliko preveč ekonomskih migrantov, trpijo hude težave s kriminalom, kar je vodilo tudi do krepitve patriotske stranke.

 

Bo to zimo v Evropi velika recesija? Ali bo prevelika odvisnost od Kitajske vodila v nadaljnje prikrajšanje? Ali bo Nemčija uporabila svoje še vedno velike rezerve za pomoč drugim članicam EU, ali bo sledila prejšnji politiki "Nemčija na prvem mestu" (Germany First)?

  

Torej kje smo zdaj? Bo prišlo do velikega pritiska EU, da pusti na cedilu Ukrajino? Če bo tako, imamo tu spet Minsk 2014 in München 1938. Vemo, kam je to vodilo leta 1938, in vemo, kam nas je Minsk pripeljal do zdaj. Bati se moramo nadaljnje kapitulacije pred avtoritarnostjo.

 

Vsekakor upam, da povsem občudovanja vredna Nemčija Ludwiga Erharda, ki je povzročila gospodarski čudež, Wirtschaftswunder, kaže svojo močno zavezanost pošteni igri in demokraciji.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
18
07.12.2022 16:45
Do zadnjih parlamentarnih volitev, pa še nekaj tednov zatem, po razglasitvi zmagovalcev, sicer z manjšim zanosom in energijo, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
10
06.12.2022 22:15
Mir bo prišel, ko bodo ZDA odstopile od nadaljnje širitve Nata proti mejam Rusije; mir bo, ko Rusija umakne svoje vojaške sile ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Rusija je država, ki podpira terorizem
13
01.12.2022 23:59
Evropski parlament je sprejel resolucijo, s katero je Rusijo označil za državo, ki promovira terorizem in se poslužuje ... Več.
Piše: Božo Cerar
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
31
30.11.2022 23:58
Kljub temu, da je Janez Janša ta hip politično oslabljen in da se v njegovi stranki krepijo kritični glasovi, to še zdaleč ne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
35
29.11.2022 21:00
V nedeljo, 27. novembra leta Gospodovega 2022, se je dokončno potrdila moja teza, da Slovenci (še) nismo narod, ampak precej ... Več.
Piše: Denis Poniž
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
27
28.11.2022 20:45
Super referendumska nedelja je mimo, Slovenija pa je še bolj zabetonirana v levo-desne koncepte vodenja države. Še najbolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
15
27.11.2022 20:30
Bi lahko rakete, ki so pred nekaj tedni padle na poljsko ozemlje in ubile dve osebi, zares sprožile tretjo svetovno vojno? To je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
26
25.11.2022 22:57
Nedeljski referendumski tris bo najverjetneje dokazal, da politično aktivni volivci večinoma ne razumejo, za kaj gre pri treh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
14
24.11.2022 23:59
Zoran Janković je kot izkušen politik prinesel okoli ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana in mu podtaknil kukavičje ... Več.
Piše: Milan Krek
Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!
12
23.11.2022 22:26
Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Lažna "depolitizacija" kot nov zagon za korupcijo in ogrožanje temeljev demokracije
25
17.11.2022 21:00
Zadnje čase je v modi, da se vse depolitizira. Politične stranke so v nemilosti, mediji, vsaj večina njih, ljubijo nevladne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Zdravstvo v Ljubljani se podira, neoliberalni minister Loredan pa bi "podkupoval" izgorele zdravnike!
11
15.11.2022 20:00
Zdravstvo v Ljubljani se podira, zdravniki množično odhajajo zaradi izgorelosti, sistem je tik pred zlomom. Pacienti pogosto ... Več.
Piše: Milan Krek
Semenj ničevosti: Slovenija, od kod norosti tvoje?
15
14.11.2022 23:20
Namesto načelnih in moralnih politikov in političark nam vlada horda ljudi, ki bi morala biti v vsaki normalni demokraciji ... Več.
Piše: Denis Poniž
Depeša politbiroja iz gostilne Pečarič ali zakaj ne bom več volil Nataše Pirc Musar
43
11.11.2022 22:59
Le nekaj dni po prvem krogu predsedniških volitev smo nekateri mediji prejeli dokument v obsegu A4 formata z neke vrste napotki, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Afera izbrisane napotnice: Pogrešam glas borcev za pravice ljudi, glas Jaše Jenulla, Teje Jarc, Nike Kovač ...
24
10.11.2022 20:25
Stanje v slovenskem javnem zdravstvu se slabša iz dneva v dan, čeprav se je pred volitvami in takoj po njih govorilo in ... Več.
Piše: Milan Krek
Predsedniške volitve 2022: Glas proti oligarhom
23
08.11.2022 19:00
Sistem, ki izigrava celotni levi spekter volivcev s kandidati, ki ne nosijo kvalitet ne levice, ne sredine in ne demokracije, in ... Več.
Piše: Aleks Jakulin
Bidnova zunanja politika potaplja kongresne demokrate in uničuje Ukrajino
10
07.11.2022 21:11
Ameriški predsednik Joe Biden in Demokrati lahko na vmesnih volitvah (midterms) doživijo hud poraz, kar ne bi smelo biti veliko ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odprto pismo Ljubljani
12
06.11.2022 20:35
Sem kandidat za Mestni svet Ljubljane in odločil sem se, da napišem Odprto pismo Ljubljani. V skladu z zakonsko ureditvijo za ... Več.
Piše: Miha Burger
Sein Kampf: Kako je Sončni kralj napovedal vojno svojim kritikom in svobodi govora
38
02.11.2022 21:29
Prvi minister je napovedal vojni sovražnemu govoru. S tem je seveda napovedal tudi vojno proti slovenski ustavi in svobodi ... Več.
Piše: Milan Krek
Vsi sveti: Kdor mrtvim odreka pravico do groba, bo za večno preklet!
30
31.10.2022 22:04
Tisto, kar želim izpostaviti ob prazniku mrtvih, ob dnevu Vseh svetih, je predvsem dvoje: žalost in osebna prizadetost, da niti ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.898
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.858
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.290
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.677
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.207
06/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 957
07/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.084
08/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 750
09/
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
Valerio Fabbri
Ogledov: 505
10/
Kot v Afriki: Pri skoraj 300.000 prebivalcih ima Ljubljana eno samo zdravnico za obiske na domu
Milan Krek
Ogledov: 1.916