Komentar

Pred referendumom o nacionalki: Samoupravni zavod RTV – imejte ga, na vaše stroške!

Največja neustavnost sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture financerjev, državljanov Republike Slovenije. Je prikrita, politična privatizacija javnega zavoda na račun javnih sredstev. Takšna moč zaposlenih v javnem zavodu, ki ga financira vsa Slovenija, ni samo neokusna, ampak tudi nedemokratična. Gre za prikaz dojemanja države s strani tistih, ki so zakon napisali. Živijo v nekem drugem svetu, kjer denar raste v bankomatih. In kjer je vse njihovo.

 

 

Kar se tiče RTV Slovenija, je ključno, zanemarjeno vprašanje, kako »javni interes« prevesti v sestavo sveta in upravo RTV. Sedanja sestava je daleč od optimalnega, predlagana pa je še večja deviacija. Žal načrtno.

 

23.11.2022 22:26
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   referendum   RTV Slovenija   Svet RTV   novinarji   vlada   javni zavod   agitacija  

Kar se tiče RTV Slovenija, je ključno in zanemarjeno vprašanje, kako t.i. javni interes prevesti v sestavo sveta in upravo RTV. Sedanja sestava je daleč od optimalnega, a predlagana je še večja deviacija. Žal načrtno.

 

Če bi hoteli, da je javni zavod RTV Slovenija vsaj približek vseh subjektov, ki ga financirajo, bi njegova upravljavska struktura morala odražati strukturo financerjev. To so gospodinjstva vseh državljanov Slovenije. Iz različnih regij, izobrazbenih struktur, dohodkovnih razredov, politične usmerjenosti ... Na koncu se zakonska obveznost obveščanja državljanov prelije v vrednost okoli 140 milijonov evrov letnih prihodkov zavoda, ki naj bi zagotavljal javne medijske storitve za vse državljane.

 

Je temu res tako?

 

Sprejeti zakon, ki je predmet referenduma v nedeljo, nam dopoveduje, da je naš, vaš javni interes skrit v trenutno zaposlenih "ertevejevcih" (6 od 17 članov novega sveta) in v ad hoc določenih nevladnih deležnikih. Po sprejetem zakonu javni interes državljanov predstavljajo zaposleni na RTV in nekaj institucij brez jasne argumentacije.

 

Zakaj prav ti, na podlagi kakšnih argumentov? Nikogar pa s strani realnega gospodarstva, delujoče "nesubvencionirane" družbe, regij, občin, obrtnikov, kmetov, start-up skupnosti, neodvisnih od državnih subvencij. Zakaj v novem Svetu RTV Slovenija ne bi imeli predstavnika Gospodarske zbornice Slovenije, Kluba slovenskih podjetnikov, študentov, dijakov, Združenja občin, gasilcev, upokojencev?

 

Največja "neustavnost" sprejetega zakona o RTV Slovenija se skriva prav v tem, da ne odraža javnega interesa, ne odraža strukture financerjev, državljanov Republike Slovenije. Je prikrita, politična "privatizacija" javnega zavoda na račun javnih sredstev. Takšna moč zaposlenih (6 od 17 članov novega sveta + delavski direktor + predstavnik Sveta delavcev v nadzornem odboru) v javnem zavodu, ki ga financira vsa Slovenija, ni samo neokusna, ampak tudi nedemokratična. Gre za prikaz dojemanja države tistih, ki so zakon napisali. Živijo v nekem drugem svetu, kjer denar raste v bankomatih. In kjer je vse njihovo.

 

Kako lahko zaposleni RTV Slovenija odražajo javni interes državljanov republike Slovenije? Regijski, politični, ekonomski? Ob tem se v zakonu postavlja tudi relativno nizka zahtevana stopnja izobrazbe za odgovorne osebe, kar je očitna prilagoditev tistim, ki nimajo osnovne izobrazbe, bi pa želeli odločati oziroma že odločajo. 

 

Zaposleni na nacionalki jahajo na podpori trenutne oblasti, ki jim je naklonjena, ker so jo tudi aktivno podpirali in jo podpirajo. Implicitno odplačujejo dolg za njihovo podporo. Veliko od t.i. neodvisnih novinarjev na javni RTV je odkritih političnih agitatorjev za določeno politično opcijo, kar je dodaten problem, sploh če upoštevamo predlagano strukturo samoupravnega, notranjega upravljanja. Predlagana struktura upravljanja RTV pomeni nedemokratično recikliranje obstoječih, opredeljenih struktur. Obstoječi oblastniki se ne zavedajo, da bo zadeva enako deviantna, če zavladajo desni, ampak v svoji prepotentnosti te možnosti sploh ne prepoznajo.

 

Resne sistemske rešitve bi morale poskrbeti, da se stranpoti politične polarizacije minimizirajo.

 

Veliko skupin državljanov, ki plačujejo prispevek za RTV, v novem zakonu sploh ni zastopanih. Rezultat tega bo še večji revolt v določenih skupinah in zavračanje financiranja zavoda, ki ga ne čutijo za svojega. Največja zasebna medijska družba pa lahko z veseljem opazuje to politično razgradnjo javnega medija. O tem, ali ima kaj pri tem, pa drugič.

 

Nekateri, morda mnogi zaposleni na RTV Slovenija, očitno menijo, da je ta zavod njihov, da jim pripada, da lahko delajo, kar hočejo. Velja tudi za tiste, ki so ga na podlagi trenutne zakonodaje poskušali "uravnotežiti". Morda je čas, da razmišljamo izven ustaljenih okvirjev.

 

Svet RTV Slovenija bi lahko oblikovali na podlagi žrebanja med polnoletnimi državljani. S kriteriji regionalnosti, izobrazbe bi dobili res neodvisen Svet RTV, ki bi verjetno enkrat visel malo v desno, drugič v levo. Ampak brez sistemske politične usmerjenosti in vgrajene politične korupcije.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Migracijska tempirana bomba
3
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
20
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
27
18.09.2023 22:00
V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.150
02/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.667
03/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.478
04/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.439
05/
V zdravstvu je denarja preveč!
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.581
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.050
07/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.177
08/
Nov "dosežek" Mediane: Na lestvico priljubljenosti politikov vrinila nepolitika Boštjana Šefica
Uredništvo
Ogledov: 1.546
09/
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
Blaž Benedik Ivanov
Ogledov: 1.696
10/
China's local authorities deal with financial constraints amid economic woes
Valerio Fabbri
Ogledov: 524