Komentar

Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka

Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti naklonjenih. Oblast v Egiptu ne vpliva na medije kot v Siriji, kjer se vsak tisk prelije skozi strogo sito cenzorjev. Pod avtokratsko oblastjo mediji prakticirajo samocenzuro, kjer sami novinarji zelo dobro pazijo na "ugled in varnost" države. Ponovno gre za teater, kjer so dovoljene tudi oblasti neškodljive kritike z zelo jasno določeno mejo, kako daleč lahko seže kolumna. Oblast lahko vrže v puščavsko mesto duhov milijarde dolarjev, vendar bo kritika tega projekta nezaželena, ker ima sama oblast ekonomski interes v projektu, zato se o tem ne bo pisalo. Lahko pa se objavi kritika o neučinkovitosti komunale v Kairu. Dovoljen je tudi humor, toda ne vsem.

25.01.2023 20:00
Piše: Andraž Šest
Ključne besede:   Andraž Šest   Egipt   Kairo   režim   vojska   avtokracija   vera   korupcija   bakšiš   Tora   Evropska unija

Zunanji opazovalci se velikokrat sprašujejo, zakaj pride do kolapsa avtokratskih režimov, ki nadzorujejo represivni aparat. Zahodni režimi delujejo na zunaj šibko, toda znotraj so trdni. Avtokratski režimi so trdni le na zunaj, znotraj so izjemno šibki.

Avtokracija ima drugačen sistem delovanja od diktature. V Siriji dobiš potrdilo o infarktu ali možganski kapi hitreje kot v Egiptu. Zato se Sirci v Siriji o politiki ne pogovarjajo. Niti v družini, najmanj v lokalu, ne glede na status družine. V Egiptu je politika izjemno priljubljena tema, kjer oblast dovoljuje raznovrstne pogovore o politiki, dokler pogovor ne preide v fazo želje po spremembah, ali – Bog ne daj – želje po kakšni bolj praktični rešitvi za situacijo v državi. V tem primeru ima Egipt podobno rešitev kot Sirci, vendar s pomembnimi razlikami, ki jih bom opisal spodaj.

 

Videz demokratičnega procesa je zelo pomemben, predvsem glede na to, da egiptovsko prebivalstvo ve, da se volitve prirejajo, svet okoli Egipta pa si tudi o tem ne dela utvar. Pomembnost teatra je v distinkciji ravno med Egiptom in Sirijo, kjer se lahko javno pokaže, da v Egiptu vodilna stranka nikoli ne zmaga z absurdno visokimi rezultati. Opozicija torej lahko dobi celo preko 40 odstotkov sedežev v parlamentu. Nikoli sicer ne zmaga, ampak ima pa lahko veliko sedežev. Ob tem ima Egipt obvezne ženske kvote, kar nakazuje modernost pred mednarodno skupnostjo, predvsem zato, da pomiri "vztrajne" delegacije iz Evropske unije in pokaže napredek pri "reformah". Pustimo ob strani, da lahko predsednik določi še 5 odstotkov parlamentarcev, vladajoča stranka vodi 75 odstotkov delovnih skupin, predsednik lahko prinese par sto zakonov, ki jih mora parlament sprejeti v nekaj dneh, Vrhovno sodišče pa prepove glasovanje proti določenemu zakonu, kot je bilo recimo vračilo otokov Savdski Arabiji.

 

Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti naklonjenih. Oblast v Egiptu ne vpliva na medije kot v Siriji, kjer se vsak tisk prelije skozi strogo sito cenzorjev. Pod avtokratsko oblastjo mediji prakticirajo samocenzuro, kjer sami novinarji zelo dobro pazijo na "ugled in varnost" države. Ponovno gre za teater, kjer so dovoljene tudi oblasti neškodljive kritike z zelo jasno določeno mejo, kako daleč lahko seže kolumna. Oblast lahko vrže v puščavsko mesto duhov milijarde dolarjev, vendar bo kritika tega projekta nezaželena, ker ima sama oblast ekonomski interes v projektu, zato se o tem ne bo pisalo. Lahko pa se objavi kritika o neučinkovitosti komunale v Kairu. Dovoljen je tudi humor, toda ne vsem.

 

 

"Novinar morda dobi vilo po diskontni ceni, parlamentarec sedež v odboru banke, vplivnež dobi sponzorje in zvezda kakšen dodatni koncert na državnem dogodku. Na koncu je vedno smiselno imeti ob sebi še navidezno civilno družbo, ki ti vedno stoji ob strani, kajti delujoča civilna družba je ali v zaporu ali v tujini."

 

 

Sodišča so sistem in so za povprečnega državljana lahko učinkovita, lahko tudi strašansko počasna, toda ne nepravična. To je takrat, ko govorimo o krajah, kaznivih dejanjih, razen če ni vpleten nekdo, ki je del režima. Če povem primer moje izjemno dobre prijateljice, ki ji je nekdo ukradel dve stanovanji s ponarejenim podpisom, je sodišče zadevo uredilo v dobre pol leta v njen prid. Zadeve se spremenijo, ko gre za ljudi, ki so si drznili nastopiti proti oblasti. Novinar, ki je pisal o prej omenjenem puščavskem mestu, se je hitro znašel na zatožni klopi. Ni nujno, da bo šlo na koncu za obsodbo, ampak gre mnogokrat le za opozorilo o njegovem neprimernem vedenju. Podpora opozicijskim akterjem izven države je hujša, kajti aktivno druženje in podpora le-tem lahko zagotovita dolg proces s prebivanjem v Tori, zloglasnem kairskem zaporu. Ponavadi te obtožijo podpore Muslimanski bratovščini, četudi si liberalni pankerski gej.

 

Zaveznike oblast pridobiva na druge načine. Novinarji, opozicijski parlamentarci, zvezde, vplivneži, profesorji, civilna družba in mnogi drugi so vabljeni na dogodke, ki jih prireja oblast. Dogodki so lahko javni lahko tudi skrivni, toda vedno pomembni za vzpostavitev dobrih odnosov med udeleženci.

 

Novinar morda dobi vilo po diskontni ceni, parlamentarec sedež v odboru banke, vplivnež dobi sponzorje in zvezda kakšen dodatni koncert na državnem dogodku. Na koncu je vedno smiselno imeti ob sebi še navidezno civilno družbo, ki ti vedno stoji ob strani, kajti delujoča civilna družba je ali v zaporu ali v tujini. Nakupi ljudi vendarle niso tako zelo dragi in so odlični za vzdrževanje zunanje podobe avtokracije.

 

Gospodarstvo je strogo ločeno na relaciji vojska – vsi ostali. Nihče drug ne more konkurirati podjetjem v lasti vojske, to je nemogoče. Oblast, ki je v Egiptu vojska, določi, katera podjetja se lahko uveljavljajo v njenih interesnih panogah, toda pod okriljem oblasti. Energetika, rudarstvo, črpanje vode, gradbeništvo, elektroindustrija in infrastruktura so recimo panoge, kjer ostali zelo težko delujejo brez dovoljenja vojske. Izjema je nekaj starejših podjetij, ki so na trgu že desetletja, vendar tudi ta ne morejo operirati brez strogega nadzora oblasti in s tem povezanega plačila provizij. Vojska ima v lasti še druge industrije, kjer dovoljuje več svobode, recimo v turizmu. To drži, dokler si dovolj majhen oziroma imaš omejene ambicije. V sektorjih, kjer vojska nima pretiranega interesa, sicer ni težav – z izjemo rednega podkupovanja državnih uslužbencev.

 

Licence, licence, licence. V Egiptu potrebuješ licence in dovoljenja za vsako najmanjšo dejavnost. Izvoz brez izvozne licence ni mogoč in uvoz brez uvozne licence ravno tako ne. Zadnjo pravzaprav ni lahko pridobiti, ker je uvoz pod strogim interesnim nadzorom oblasti. Torej ne morem kar naložiti lesa v Sloveniji in ga pripeljati v Aleksandrijo, ker uvoz lesa nadzorujejo veliki akterji pod nadzorom oblasti. Če se odločiš za samostojni uvoz, potem bo carina hitro našla manjko licenc in papirjev, medtem ko bo vsebina kontejnerja verjetno poiskala nov dom pri drugem uvozniku. Licence so lahko dejavnik še za en postranski zaslužek – podkupnine. Recimo, da želiš odpreti novo kavarno in ugotoviš, da je licenco nemogoče pridobiti. Zakaj? Zato, ker bo tako vedno ilegalna in razlog za izsiljevanje, saj če nimaš licence, potem se lahko vedno zapre. Torej, če ne plačaš bakšiša, takoj dobite vprašanje, ali imate licenco? Toda za oblast je vedno izgovor ali Ukrajina ali rast dolarja in ne omejitve konkurence doma in zunaj z omejitvijo uvoza.

 

Kako delujejo podkupnine? Največje gradbeno in nepremičninsko podjetje je v lasti vojske. Če bi rad zgradil blok, ne moreš kar kupiti zemljišča, pridobiti gradbenega dovoljenja in začeti zidati. Tako ne gre. Vpletena mora biti oblast, ki je seveda vojska, oni pa se deležu ne bodo odrekli. Zato ima Kairo toliko nelegalnih naselij. Kairo ima več nelegalnih gradenj kot legalnih, saj je bilo pridobivanje gradbenih dovoljenj še za časa vseh bivših predsednikov od Naserja naprej nemogoče. Tisti, ki ste morda že vozili po Gizi, veste o čem govorim. Toda to niso slumi, ampak stanovanja, ki imajo elektriko, vodo, kanalizacijo, okoli so nastale šole in trgovine. Lahko rečemo, da je prosti trg poskrbel za to, da so ljudje zgradili lastne domove, oblast pa je zamižala na obe očesi, da ima pred ljudstvom mir. Zadnje čase ga ima sicer nekaj manj, kajti gradnja šest in več pasovnic je brutalno porušila naselja blokov, kjer lahko ob vožnji opazujete ostanke različnih stenskih barv in kopalniške opreme.

 

 

"Zunanji opazovalci se velikokrat sprašujejo, zakaj pride do kolapsa avtokratskih režimov, ki nadzorujejo represivni aparat. Zahodni režimi delujejo na zunaj šibko, toda znotraj so trdni. Avtokratski režimi so trdni le na zunaj, znotraj so izjemno šibki."

 

 

Sovražni govor v avtoritarnem sistemu vsebuje tri koncepte – žalitev osebe, žalitev države in žalitev vere. Z žalitvijo osebe boste imeli največ sreče, saj gre v glavnem za koncept opozorila. Čakal vas bo verjetno prihod na sodišče ali kakšno leto dve v zaporu, če je šlo morda za predsednika parlamenta. No, če si drznete žaliti predsednika, potem se bosta dve leti raztegnili na dalj časa. Z žalitvijo države se vaša sreča obrne v nesrečo, saj gre za resnejše dejanje. V tem primeru gre za aktivno pisanje proti režimu, kritiko vojaških ekonomskih interesov, kritiko vojske, predsednika in njegovih dejanj ter z njim povezanih oseb. Tu lahko dodamo še resno opozicijsko organiziranje in podporo opozicijskim akterjem v tujini. Ko govorimo o žalitvi vere – temu se vedno izogibajte, ker vam lahko sodi, še preden pridete do sodišča, kakšen verski fanatik na ulici. Kot opomba, kar na zahodu zveni kot mila opazka, ni nujno, da tako zveni tudi v islamskem svetu.

 

Zakonodaja se sprejema v metričnih tonah, saj se s poplavo zakonov skrije marsikatero dejanje, ki bi sicer ostalo na očeh javnosti. Poplava zakonov zamegljuje jasnost delovanja ali na ravni trga ali na ravni države ter vzpodbuja kršitve zakonodaje, ki jih oblast lahko potem uporabi proti vam. Z nepregledno množico zakonov zaposlite sodišča, odvetnike, tožilce, podjetja in prebivalstvo z izgubljanjem časa na minornih zadevah, medtem ko pomembne ostanejo zakrite. Na koncu sta povprečen državljan ali podjetje potisnjena v situacijo, ki zagotavlja brezizhodnost.

 

Zunanji opazovalci se velikokrat sprašujejo, zakaj pride do kolapsa avtokratskih režimov, ki nadzorujejo represivni aparat. Zahodni režimi delujejo na zunaj šibko, toda znotraj so trdni. Avtokratski režimi so trdni le na zunaj, znotraj so izjemno šibki. Na koncu se po letih in desetletjih nabiranja gneva in jeze dvigne pokrov s posledicami, ki jih je težko predvideti, ker avtokratske države tipično nimajo delujoče politične alternative, zato so velikokrat plodna tla za konkurenčne ekstremistične ideologije.

 

 

Andraž Šest je slovenski poslovnež, ki dela in živi v Kairu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
12
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.040
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.929
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.282
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.181
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.323
06/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 739
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 905
08/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.218
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 504
10/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.922