Komentar

7352 žalitev

7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen pol zasebno-politični obisk na Dunaju, na sicer spoštovanem in prestižnem novoletnem koncertu. V osnovi precej majhen znesek v primerjavi z vsemi ostalimi neumnostmi te države. Če bi ga seveda znali kredibilno obrazložiti. Za delegacijo Urške Klakočar Zupančič na Dunaju sicer ne vemo, ker nam seznama potnikov do danes, kljub temu, da so to informacije javnega značaja, niso razkrili. No, ampak to ni bistvo.

 

24.01.2023 20:25
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   Urška Klakočar Zupančič   Državni zbor   letalo   kočija   Dunaj   novoletni koncert   vlada   laganja   premier   Robert Golob

Foto: Zajem zaslona / Hotel Transilvanija 3: Vsi na morje!

Urška Klakočar Zupančič in njeni PR-ovci niso dojeli, da obisk novoletnega koncerta sploh ni bil problematičen, prej nasprotno. Ključni problemi so sprenevedanje predsednice Državnega zbora, nepotrebne, smešne PR-ovske salte, laži. 

 

Bistvo je sprenevedanje, usmerjeno, medijsko nadzorovano "nategovanje" ljudi, da je potovanje z letalom na Dunaj cenejše kot potovanje z avtom. PR taktika, ki na tak način poskuša reševati predsednico iz potovalne godlje, je milo rečeno, nenavadna. V bistvu zelo amaterska glede na dejstvo, da vpletene "količine" v tej zgodbi državljani razumejo. Gre za osnovne litre, evre, kilometre, ki jih izkušajo, doživljajo vsak dan ... Ne gre za milijarde, megavate … zadnji so za mnoge slehernike, na srečo oblastnikov, abstraktni pojmi, ob katerih se jim pritisk ob zneskih na položnicah ne dviguje sorazmerno s težo in ceno teh pojmov.

  

Prepričevanje državljanov o upravičenosti, ekonomičnosti letalskega prevoza do Dunaja in nazaj se nedvomno kvalificira za neko sodobno izvedbo PR butalcev. Predvsem pa je žalitev za državljane, verjetno to razumejo tudi tisti, ki so z veliko večino spravili trenutne na oblast. V podobno zanko se je pred leti ujela ministrica Aleksandra Pivec. Ni razumela, da ji državljani ne zamerijo tistih par sto evrov, ali sendvič s pršutom, dva deci vina na tuje stroške, pa plačilo hotela za družinske člane. Problem je (bilo) sprenevedanje, laganje. Potem pa še prirejanje podatkov, računov za nazaj ... 

 

 

 

"Žalost naše demokracije je, da glavni mediji večinoma sledijo PR obrazložitvam ideoloških prijateljev na oblasti, ne pa osnovni novinarski dvomljivosti, želji po raziskovanju."

 

 

V vsej zgodbi gre v bistvu za odnos izvoljenih do tistih, ki so jih izvolili. Na žalost ta začasna funkcija, ki jim omogoči vožnjo z lepimi, dragimi avtomobili in letali mnogim stopi v glavo, po svojem izumetničenem osebnem prepričanju postanejo "nekaj več". Navadni demos pa nima kaj spraševati o njihovih dejanjih. Naj se vozijo s kočijami, kot so nam sporočili. Kak flop!

 

Žalost naše demokracije je, da glavni mediji večinoma sledijo PR obrazložitvam ideoloških prijateljev na oblasti, ne pa osnovni novinarski dvomljivosti, želji po raziskovanju. Prijateljsko-ideološka samocenzura ob politično opredeljeni, agresivni kapitalski strukturi in slabih plačah, prekarnosti novinarjev že leta uničuje medije. Ti se potem čudijo, zakaj jim pada naklada ali gledanost. Ne priznajo si, da poleg tehnoloških sprememb, razvoja novih medijev, družbenih omrežij … tudi zato, ker so se večinoma spremenili v nekritična strankarska glasila, trobila, v katerih ni informacij, ampak le usmerjena "sporočila" brez novinarske dodane vrednosti, za katere večina noče plačati.

  

Predsednica Državnega zbora in njeni PR-ovci očitno niso dojeli, da obisk na novoletnem dunajskem koncertu sploh ni problematičen. Da na Dunaju sedi precej atraktivna predsednica slovenskega Državnega zbora je super, pohvalno, dobro za promocijo naše države. V bistvu smo lahko ponosni, da je bila povabljena. Ključni problemi so njeno sprenevedanje, nepotrebne, smešne PR-ovske salte, laži, ki kažejo nrav, pokvarjenost oblastnikov. Politična barva tu ni pomembna, velja namreč za leve in desne, kar smo mnogokrat videli v naši kratki zgodovini države. 

  

Razlog za vse to nepotrebno zavajanje, izmišljevanje je - slaba vest. Te se ne da odstraniti s plačanimi PR članki in posvojitvami kužkov in mačk. Zadnji žebljiček v krsto sprenevedanja si je predsednica zadala kar sama - oziroma njeni PR-ovci -, saj je nekaj dni za spornim letalskim novoletnim izletom na dvodnevnem obisku Dunaja, tokrat z avtom, porabila le okoli 2400 evrov. Po uradnih podatkih Državnega zbora.

 

 

 

"Predsednica Državnega zbora in njeni PR-ovci očitno niso dojeli, da obisk na novoletnem dunajskem koncertu sploh ni problematičen. Ključni problemi so sprenevedanje Urške Klakočar Zupančič, nepotrebne, smešne PR-ovske salte, laži, ki kažejo nrav, pokvarjenost oblastnikov."

 

 

  

Z malo čez palec analizo lahko hitro ugotovimo, da njena prvotna PR strategija o poceni letalskem prevozu ne pije vode, tudi za najmanj poučene: Dunaj je od Ljubljane oddaljen slabih 400 km, z določenimi nujnimi postanki na črpalkah. Prevoz na Dunaj s prevoznikom GO-Opti stane za primerjavo za eno osebo 39 evrov. Najem sodobnega, VIP kombija za 5 oseb v obe smeri okoli 250 evrov. Z vlakom povratna karta znaša cca 50 evrov (Vir: Slovenske železnice). Letalska karta z redno linijo Lufthanse za dve osebi (povratna) je okoli 800 evrov v prvem razredu (čeprav vsi vemo, da tega razreda pri poletu, ki traja 50 minut, v bistvu ni, razen morda enega kozarca šampanjca in zavesica, ki "prvi razred" loči od ostalih).

 

Audi, primerljiv BMW-ju, pa recimo, da vozi precej neekonomično, porabi za okoli 400 evrov bencina/nafte v obe smeri. Pa dajmo krat dva za osebje in varnostnike. Slednji so itak zaposleni, dodaten strošek so le dnevnice, kar je v kumulativnem znesku največ 700 evrov. Če pretiravamo s stroški, je ta strošek z vsemi kosili, malicami in napitnino vred 2500 evrov. Ampak Državni zbor nam je serviral podatek, da je potovanje za 7000 evrov z letalom cenejše. Danes verjetno upajo, da se ta zgodba čim prej pozabi. Zato PR dela na kužkih in ostalem.

 

Ampak, kot rečeno, vse te številke, kalkulacije so v osnovi nepomembne. Pomembno je, kako oblast ravna z denarjem davkoplačevalcev in kako javno, v medijih upravičuje porabo javnih sredstev. Če bi predsednica Državnega zbora ob prvem vprašanju odgovorila iskreno, predstavila razloge za obisk in stroške, verjetno nihče ne bi niti trznil. Njen prvi odgovor pa je bil izrazito agresiven, žaljiv, vmes je javnost spodbudila k razmisleku, tudi revoltu z izjavami o "prevozu s kočijo". 

 

 

"Po desetih mesecih težko govorimo o začetniških napakah. Skrbi to, da vlada ne sprejema odločitev, ki bi vsaj delno nevtralizirale negativne učinke zelo zapletene globalne ekonomske situacije, predvsem ne rešuje ključnih problemov ljudi."

 

 

Pomenljivo je tudi, da se ob vsem tem na to temo ni pretirano argumentirano ali glasno opredelil predsednik vlade. Ima seveda veliko dela s sproženimi detonacijami v enotnem plačnem sistemu javnega sektorja. Tega sistema seveda sedaj ni več, sploh po ad hoc samopromocijskem happy end-u za sodnike in tožilce v obliki 600 evrpv dodatka za vse. Ne glede na pravno podlago ali uspešnost dela. Menda še finančni minister ni vedel nič o tem do trenutka, ko so mu to sporočili novinarji.

 

V odgovorih na poslanska vprašanja v Državnem zboru 24. januarja 2023 se je premier Robert Golob vprašanju o tem, kdo je pravno-formalno odločil o dodatku za tožilce in sodnike, nekaj časa spretno izogibal. Na koncu je spet, nekako nenadzorovano, nevede priznal, da pravne podlage za obljubo v višini 600 evrov dodatka ni imel. Povedal je, da bo vlada (post festum) o pravnih podlagah za to dejanje odločala na seji v četrtek, 26. januarja 2023. Gre za očitno politično-pravno reševanje, opravičevanje obljub predsednika vlade. Kaj pa, če te pravne podlage vlada ne bo sprejela? Ampak to ni bistvo. 

 

Bistvo je, da vlada ne vlada, ampak nastopa v nekem svojem šovu kot nek hormonsko prenapeti najstniški bend pred ideološko opitimi oboževalci. Vemo pa, kakšen je rok trajanja in domet teh bendov. Tudi publika hitro postane nezadovoljna, če se ji zdi, da so plačali za poceni playback namesto resnega koncerta.

 

Po desetih mesecih težko govorimo o začetniških napakah. Skrbi to, da vlada ne sprejema odločitev, ki bi vsaj delno nevtralizirale negativne učinke zelo zapletene globalne ekonomske situacije, predvsem ne rešuje ključnih problemov ljudi. Novi in novi dodatki, povišice, analize, smehljanje, plesanje, govori na proslavah… kmalu ne bodo dovolj.

 

Niti za najbolj fanatične podpornike ne.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
12
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Leto 2022 je Evropo pahnilo 83 let nazaj v zgodovino in dokazalo, da se nismo ničesar naučili
23
27.12.2022 00:50
Končuje se leto, kakršnega si še pred 365 dnevi ni bilo moč predstavljati brez obilo domišljije ali pa vsaj kopice najbolj ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.494
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.694
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.644
04/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.817
05/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.504
06/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.823
07/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.119
08/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 902
09/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.597
10/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.380