Komentar

Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema

Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih sistemov. Tisto, kar potrebujemo, je to, da politika končno spozna, da ni ona tista, ki gradi sistem, ampak da to delamo vsi skupaj, predvsem pa naša visoko razvita stroka, ki naj jo končno že nekdo posluša. Ali lahko pričakujemo vsaj tokrat, da se nam ta želja uresniči?.

31.01.2023 23:59
Piše: Milan Krek
Ključne besede:   Robert Golob   Ministrstvo za zdravje   Strateški svet   Danijel Bešič Loredan   Erik Brecelj   Estonija   Finska   Slovenija

Pravilno je bilo, da je premier Golob odvzel pooblastila za vodenje strateške skupine ministru za zdravje. S tem je dal možnost, da se ponovno resno lotimo revizije zdravstvenega sistema.

Običajno se pametni in modri ljudje pri reformah zgledujejo po državah, ki imajo boljše rezultate, kot jih imamo mi, in jih skušajo razvojno ujeti. Kot boste videli iz podatkov v nadaljevanju, smo si po ključnih zdravstvenih podatkih SlovenijaFinska in Estonija zelo blizu, pri čemer ima Estonija skoraj vedno najslabše rezultate. Le zakaj je minister za zdravje izbral za zgled ravno ti dve državi, morda nikoli ne bomo izvedeli. Je pa pomembno, da je Strateški svet, ki ga je v stiski ustanovil predsednik vlade, pred dnevi pristop ministra že na prvi seji odločno zavrnil. S tem je Strateški svet verjetno odprl novo stran slovenske zdravstvene reforme, ki naj bi se naslanjala predvsem na naše domače znanje in izvajala posamezne popravke sistema s pomočjo domačega znanja in dobrih tujih izkušenj.  

 

Ali je s tem prišlo tudi do konkretne zaustavitve slovenske zdravstvene reforme, ki se bo sedaj kazala v popravkih posameznih delov sistema zdravstva - in ne več kot celovita reforma - in se hkrati na političnem parketu prodajala kot celovita zdravstvena reforma, bomo kmalu videli. Zdi se, da tako kot vsem dosedanjim ministrom tudi Bešiču Loredanu ne bo uspelo izpeljati celovite reforme tako, kot si jo je zastavil na začetku.

 

Zakaj ravno Finska in Estonija? Minister za zdravje verjetno ni analiziral sistema obeh držav in ju je izbral naključno. Zelo čudna je bila njegova teza, da bo digitalizacijo zdravstva prenesel kar iz Estonije, kar kaže na popolno nepoznavanje digitalizacije zdravja. Dejstvo je, da morate vedno preden greste v digitalizacijo najprej postaviti organizacijsko strukturo zdravstva in šele nato to strukturo digitalizirate - in ne obratno in na način, da enostavno "preplonkate" informacijski sistem od druge države. Če bi bil Loredan direktor kakšne gospodarske družbe, bi mu bilo to popolnoma jasno.

 

Digitalni sistem posamezne države, ki ga uporablja v zdravstvu, je tesno in neposredno povezan tudi z organizacijo zdravstvenega sistema v tej državi. Vsak informacijski sistem je preslikava organizacije zdravstvenega varstva, ker drugače sploh ne more sistem zbirati podatkov. Plonkanje informacijskih sistemov sploh ni mogoče ne da bi prekopirali še zdravstvenega sistema.

 

Da bi videli vsaj nekaj podatkov iz Estonije, od katere bi Golobova vlada prekopirala informacijski in s tem tudi zdravstveni sistem, sem vam pripravil nekaj primerjav, da bi bolj objektivno videli, kakšen sistem je dejansko v Estoniji in kaj nam prodaja minister Bešič v času svojega mandata.

 

Najprej nekaj zdravstvenih indikatorjev, iz katerih boste videli, kam se uvrščajo Finska, Slovenija in Estonija. Indikatorji nam posredno povedo, kako je organizirano zdravstvo v posamezni državi in postavlja države na lestvico razvoja zdravstva. Ker se je minister odločil zgledovati predvsem po finski organizaciji zdravstvenega varstva, je potrebno povedati, da je ta na Finskem podobna, kot je bila pri nas v 80 letih prejšnjega stoletja in sem jo še sam doživel, kot direktor delal v njej in vložil velike napore, da smo jo presegli. Skratka, gre za pri nas že preživer sistem iz prejšnjega stoletja. In digitalni sistem bi minister prenesel od Estonije, ki ima v primerjavi z Slovenijo slabše zdravstvene podatke. Menim, da bi z zgledovanjem po organizaciji zdravtsva v teh dveh državah verjetno v zdravstvenem sistemu še nazadovali in ne napredovali. Dejansko nas je rešil predsednik Robert Golob, ki je ministru odvzel vodenje reforme, četudi ga iz meni neznanih razlogov še vedno pustil kot ministra.

 

Pa si poglejmo nekaj indikatorjev zdravja Estonije in Finske in jih primerjajmo z Slovenijo.  

 

Indikator pričakovane življenjske dobe ob rojstvu: Indikator pričakovane življenjske dobe v posamezni državi, je odvisen tudi od razvitosti države, ravno tako kot je od razvitosti države odvisen razvoj zdravstva. Pričakovana življenjska doba v Estoniji v predkovidnem letu 2019  bila 76,9 let, v Sloveniji 80,9 let, na Finskem 82 let. Najboljšo pričakovano dobo pa sta imeli Španija (83,3 let) in Švica(84 let). Po slednjih dveh se minister ni niti pomislil zgledovati.

 

 

Število smrti na 100 000 prebivlacev: Število smrti na 100.000 prebivalcev v predkovidnem letu 2019 je bilo v Estoniji 939, v Sloveniji 802 in na Finskem 768. Najboljše rezultate sta ponovno imeli Španija z 670,7 umrlimi in Švica z 661,1 umrlimi.

 

 

Število izgubljenih let na 100 000 prebivalcev, starejših od 75 let: Večja kot je izguba let, slabši je zdravstveni sistem in slabši so tudi življenski pogoji. V Sloveniji smo v predkovidnem letu 2019 izgubili povprečno 3944 let na 100.000 prebivalcev, v Estoniji 5688 let in na Finskem 3930 let. Najmanj so izgubili let v Švici (2836,5) in v Luksemburgu (2941). Tudi po teh dveh uspešnih državah se naš minister ne zgleduje.

 

 

Število smrti, ki bi jih lahko preprečili v pred kovidnem letu 2019: Število smrti, ki bi jih lahko preprečili v predkovidnem letu 2019 na 100.000 prebivalcev znaša v Sloveniji 142, v Estoniji 195 in na Finskem 125. A vedeti moramo, da so rekorderiji pri tem indikatorju Švicarji s 84 in Španija z 92 smrtmi. 

 

 

Ocena osebnega zdravstvenega stanja s strani žensk, starejših od 15 let: 63,6% žensk v Sloveniji ocenjuje, da je njihovo zdravje odlično. Takih je v Estoniji 54,2 in na Finskem 67,6%. V Estoniji je zdravstveno zavarovanih 95% prebivalcev na Finskem in v Sloveniji pa 100%. Finci poročajo, da se jim čakalne dobe podaljšujejo, ravno tako  Estonci. 

 

 

Kolikšen delež GDP namenjajo zdravstvu: Slovenci smo namenili leta 2019 8,2% GDP za zdravstvo, Finci nekaj več (9,2%) Estonci pa le 6,8%. Največ GDP so namenili za zdravstvo Nemci (11,7% in Švicarji (11,3%). Za osnovno zdravstvo pa smo Slovenci namenili 2,5% GDP, Finci 3,15 in Estonci samo 2%. Največ so namenili osnovnemu zdravstvu Portugalci (3,7% GDP) in Švicarji (3,2%).

 

 

Število zdravnikov na 1000 prebivalcev: Leta 2019 je imela Estonija 3,47 zdravnikov na 1000 prebivalcev, Finska 3,48 in Slovenija le 3,26 zdravnikov na 1000 prebivalcev. Avstrija je imela 5,32 zdravnikov na 1000 prebivalcev. 

 

 

Število diplomiranih sester na 1000 prebivalcev: Slovenija je 2019 imela 10,28 medicinskih sester na 1000 prebivalcev, Finska 13,57 in Estonija samo 6,24. Največ medicinskih sester je imela Norveška (17,88) ali 70% več kot Slovenija. 

 

 

Število zasebnih bolnišnic na milijon prebivalcev: Finska je leta 2019 imela 13 privatnih bolnišnic na milijon prebivalcev, Estonija 5,2 in Slovenija le 1,44. Nizozemska pa je imela kar 25 zasebnih bolnišnic na milijon prebivalcev.

 

 

Število CT (kompjuterskih tomografov) na milijon prebivalcev: Leta 2019 smo imeli v Sloveniji 18 CT na en milijon prebivalcev, na Finskem 16 in v Estoniji 18. Največ so jih imeli v Švici (38), Italiji (36) in na Danskem (41).

 

 

Bazično je bilo v letu 2019 cepljenih 91% otrok na Finskem in v Estoniji, pri nas pa 95%. 9,1% estonskih otrok ni imelo v letu 2014 dovolj hrane, v Slovenji je bilo takih 1,4% in na Finskem 0,4%.

 

 

+++

 

Prikazal sem le del podatkov. Iz njih izhaja, da tako Finska kot Estonija nimata bistveno boljših indikatorjev kot Slovenija, zato je plonkanje teh sistemov nesmiselno, gremo iz dežja pod kap. Kako je to padlo na misel ministru, ne vem, vem pa, da je krepko zgrešil. Poleg tega imamo svoj digitalni sistem in potrebno ga je razvijati naprej, ne pa prepisovati estonskih in finskih rešitev. Naši izvajalci digitalnega sistema ga implementirajo na Finskem.

 

Po novem imamo Strateški svet, ki ga vodi predsednik vlade. Imamo lastne strokovnjake, zato nam res ni treba kopirati tujih sistemov. Tisto, kar potrebujemo, je to, da politika končno spozna, da ni ona tista, ki gradi sistem, ampak da to delamo vsi skupaj, predvsem pa naša visoko razvita stroka, ki naj jo končno že nekdo posluša. Ali lahko pričakujemo vsaj tokrat, da se nam ta želja uresniči?. 

 

Smo pa se s tem premikom verjetno poslovili od celovite zdravstvene reforme in prehajamo na metodo postopnega popravljanja zdravstvenega sistema v Sloveniji, kar pa tako ali tako delamo že vrsto let. Očitno je nekdo - ve se, kdo - presodil, da smo tega še zmožni, da pa je čas za korenito zdravstveno reformo v tem mandatu mimo. Pomembno spoznanje je, da bo reforma potekala po slovenskem modelu, saj imamo veliko znanja. Na tiskovni konferenci po prvem zasedanju sveta se je to posvetilo predsedniku vlade, ki je ob tej priliki dejal: "Naša stroka je marsikje v samem vrhu in tega ne smemo zanemariti. Naše modele dobrih praks moramo celo razširiti."

 

Bravo predsednik, dolgo, celo predolgo je trajalo, da ste doživeli to spoznanje!

 

Nič več Finske in Estonije, spet en salto mortale slovenske zdravstvene politike, na katerega pa ni kritičnega medijskega odziva. Nihče ne vpraša, kaj smo delali torej zadnjih 8 mesecev. Verjamem, da bodo reforme stekle hitro in učinkovito, veliko hitreje, kot si marsikdo predstavlja, je zaključil predsednik vlade in s tem zopet prehiteval. Samo dva meseca je do sprejema plačne reforme v zdravstvu, na sestanku pa so se pogovarjali predvsem delu skupine. Že sedaj je jasno, da do 1. aprila verjetno ne bodo uspeli postaviti novega plačnega sistema v zdravstvu. Zakaj potem zbujati nerealna upanja, čemu je vse to namenjeno?

 

Kolega Erik Brecelj, ki sedaj vodi Strateški svet, je podprl slovensko znanje in naše izkušnje v gradnji zdravstvenega sistema. S tem je tudi zavrnil prvotni predlog ministra, da se kopira finski in estonski model, čemur sem v predhodnih komentarjih tudi sam nasprotoval. Za to sem mu zelo hvaležen. Hvala, Erik! 

 

Erik je optimističen in je mnenja, da bodo lahko dajali dobre predloge. Najprej o osnovnem zdravstvu. Delali bodo hitro, ker se mudi. Predlogi za osnovno zdravstvo so bili že napisani v predhodni vladi, upam, da jih bodo našli, zato bodo začeto le še nadaljevali. Po njegovo smo specifična družba, zato bomo lahko prinašali le dobre prakse in ne celotnih zdravstvenih sistemov, kar je dobra usmeritev.

 

Pravilno je bilo, da je premier Golob odvzel pooblastila za vodenje strateške skupine ministru za zdravje. S tem je dal možnost, da se ponovno resno lotimo revizije zdravstvenega sistema. Predsednik vlade je strokovne odločitve z Ministrstva za zdravje prenesel na strateški svet, ki ima veliko znanja in tudi veliko dobrih predlogov za izboljšanje zdravstvenega sistema. Upam, da se Eriku Breclju ne bo treba dvakrat opravičiti, tako kot je to moral storiti Loredan, kajti njegovi predlogi znajo biti zelo boleči tudi za lobije, ki podpirajo Roberta Goloba. Slej kot prej bo Strateški svet trčil ob interese lobijev. Tedaj bo hitro jasno, kakšno težo imata Erik Brecelj in Strateški svet.

 

In za zaključek topel nasvet predsedniku vlade. Ko ga bodo zanesel ponos, zanos in samohvala, kako dobro živimo v Sloveniji, mu predlagam da si prebere zapis na 24ur z naslovom: Oče je na pomoč poklical, ko ni več vedel, kaj dati na mizo (vir). Oprostite, predsednik, ampak težko berem takšne zapise in pričakujem, da se nekaj premakne tudi na tem področju, ne samo v gospodarstvu. Rekli boste, da je Luka Mesec pravi naslov, jaz pa mislim, da ste pravi naslov ravno vi, predsednik vlade. In vem zakaj.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
16
Nedeljsko berilo: Kultura in prosveta, to naša (levičarska) bo osveta!
3
01.04.2023 22:00
Tovarišica Asta Vrečko, trenutna kulturna ministrica, se je rodila veliko let prepozno. S svojimi stalinističnimi pogledi na ... Več.
Piše: Denis Poniž
Prvo leto Roberta Goloba: Leto (izgubljenih) priložnosti?
30
30.03.2023 20:00
V vladi Roberta Goloba beseda časovnica dobiva nov, razširjen pomen. Postaja substitut za - vsebino. Ker nimaš vsebinskih ... Več.
Piše: Anže Logar
Izgubljena čast Mateja Accetta in specialna operacija proti RTV Slovenija
18
28.03.2023 23:00
Odločitve ustavnega sodišča vedno znova preizkušajo stabilnosti demokracije in trdnost pravne države. So tudi lakmusov test ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
13
26.03.2023 21:45
Mogoče je dohodninska zakonodaja za ministra za finance res nepregledna, kar je tudi razumeti, saj minister za finance ni ... Več.
Piše: Ivan Simič
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
19
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
11
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljena čast Mateja Accetta in specialna operacija proti RTV Slovenija
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.060
02/
Prvo leto Roberta Goloba: Leto (izgubljenih) priložnosti?
Anže Logar
Ogledov: 1.770
03/
Dohodninska reforma: Obdavčitev zgolj nepremičnin, ne pa tudi drugega premoženja, ni niti poštena niti skladna z ustavo!
Ivan Simič
Ogledov: 1.729
04/
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
Milan Krek
Ogledov: 1.780
05/
Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi
Uredništvo
Ogledov: 1.156
06/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.613
07/
Uničevanje izvoznega potenciala IZUM-a pod pokroviteljstvom Direktorata za znanost na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije
Tomaž Seljak
Ogledov: 983
08/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 1.087
09/
Nedeljsko berilo: Kultura in prosveta, to naša (levičarska) bo osveta!
Denis Poniž
Ogledov: 455
10/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 3.331