Komentar

Izgubljena čast Mateja Accetta in specialna operacija proti RTV Slovenija

Odločitve ustavnega sodišča vedno znova preizkušajo stabilnosti demokracije in trdnost pravne države. So tudi lakmusov test pravne in obče kulture. Relativiziranje ustavnih odločb, ki so po svoji naravi meritorne, predstavlja večno skušnjavo za oblast, politike in celo medije. Nihče vas ne sili, da se strinjate s tem, kar je odločilo ustavno sodišče, ste pa dolžni njegovo sodbo spoštovati. To velja za vse - poslance, novinarje in laično javnost. Pa seveda tudi za predsednika vlade, ministrico za kulturo in evropsko komisarko.

28.03.2023 23:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   ustavno sodišče   zakon o RTV Slovenija   Stalin   Vatikan   ustavna odločba   pravni red   sistem zavor in ravnovesij   Vera Jourova   Matej Accetto   Slon   Robert Golob   Asta Vrečko   levica   desnica   Patria

Foto: Ustavno sodišče

Nihče vas ne sili, da se strinjate s tem, kar je odločilo ustavno sodišče, ste pa dolžni njegovo sodbo spoštovati. To velja tudi če ste slučajno predsednik vlade, ministrica za kulturo ali evropska komisarka.

Nezadovoljstvo nad odločanjem ustavnega sodišča, kritiziranje lika in dela posameznih sodnikov ter v zadnjem času tudi precej odkriti pozivi ustavnim sodnikom, naj hitreje odločajo v "občutljivih zadevah", niso od včeraj. Načeloma gre za različne oblike izražanja nestrinjanja, kar v demokratični in svobodni družbi ni prepovedano. Razlike se pojavijo v podrobnostih, kjer se običajno skriva hudič. Obstajajo namreč meje spodobnosti, ki jih zlasti predstavniki drugih dveh vej oblasti - tj. zakonodajne in izvršilne - ne morejo prestopiti brez sankcij. A tu smo znova pri tistem ciničnem Stalinovem vprašanju, koliko divizij ima Vatikan; ustavno sodišče je po hierarhiji in sistemu vrednot najvišja sodna instanca, njegove odločitve se spoštujejo. Amen.

 

Takšna je teorija. V družbi, ki jo že vse od začetka koronske epidemije pretresa nek globok nemir, za katerega bomo bržkone kmalu ugotovili, da ga niti imenovanje nove, svobodnjaške vlade ne bo pomirilo, ampak se bo ob prvi priložnosti spet sprostil v obliki uličnih protestov, državljanske nepokorščine in še česa hujšega, je namreč vsak člen v sistemu oblasti odgovoren za vzdrževanje krhkega ravnovesja med tremi vejami oblasti na eni ter javnostjo na drugi strani. Tisto, kar imenujemo sistem zavor in ravnovesij, t.i. checks and balances, v bistvu ni nič drugega kot spoštovanje ustavnih načel, delitve oblasti in "pravil igre". Ustavno sodišče je v zadnjem času le vrh lede gore nespoštovanja teh pravil, vendar pa so politični in medijski pritiski nanj dosegli alarmantno stopnjo silovitosti, kakršne na sodniki Beethovnovi v dobrih treh desetletjih svoje zgodovine bržkone še niso doživeli.

 

Drži, da je v konkretnem primeru vladajoča (leva) koalicija tista, ki že skoraj neposredno pritiska na ustavne sodnike, naj vendar čim prej odločijo v primeru novele Zakona o RTV Slovenija. Tistega zakona, zaradi katerega se je Golobova vlada ujela v lastno zanko (če bi pustili v veljavi "star" zakon, bi tako ali tako, predvsem pa mirno in zakonito zamenjali ves nacionalkih vodstveni in uredniški kader) in zdaj že skoraj histerično ponavlja, da bo konec sveta, če ustavni sodniki ne bodo nemudoma odločali o tej zadevi. Nemudoma je potrebno brati nekoliko med vrsticami, saj obenem pomeni tudi v ve-se-čigavo korist. To pa je tisti drugi, neslavni del slovenske politične kulture. Tokrat levica "pričakuje", da se bo ustavno sodišče "pravilno" odločilo. Če se ne bo, bo sledil medijski pogrom nad "desnim ustavnim sodiščem". Primitivizem, kakršnega že dolgo nismo videli. Morda nazadnje pred skoraj tridesetimi leti, ko je levica zganjala cirkus zaradi razvpite denacionalizacijske odločbe (vračanje "cerkvenih" gozdov v naravi) in večinskega volilnega sistema, zaradi katere je prišlo celo do manjše ustavne krize, saj zakonodajalec, kjer je imela večino leva sredina, ni želel uzakoniti večinskega volilnega sistema, čeprav mu je to zapovedalo ustavno sodišče ...

 

Toda roko na srce, tudi desnica je v preteklosti kdaj prav grdo poteptala pravno kulturo in spoštovanje načela delitve oblasti. Na prvi pogled sicer manj pogosto kot levica, a vseeno. Desničarji so skočili v nebo, ko je šlo, denimo, za odločbo o izbrisanih. Ko pa je ustavno sodišče razsodilo v prid Janši in ostalim v zadevi Patria, so brž obrnili ploščo in hvalili ustavne sodnike, kako so neodvisni in nepristranski - za razliko od vrhovnih sodnikov, recimo.

 

Vse to ni nič drugega kot relativiziranje vloge ustavnega sodišča, omadeževanje sistema zavor in ravnovesij ter poskus podrejanja tretje veje oblasti, od katere vladajoča politika, torej izvršilna oblast, pričakuje servilnost. Vedno in povsod gre za eno in isto vprašanje: ali so nosilci oblasti sposobni spoštovati načelo delitve oblasti. Ali se lahko vzdržijo prikritega ali celo neposrednega vmešavanja v delovanje najvišje sodne instance, kar je ustavno sodišče, nad katerim je, kot smo nekoč rekli, zgolj modro nebo (ali pa Bog, kakor vam je ljubše). Odgovor je nikalen. Ne morejo se, niso se sposobni, ker podzavestno vedo, da ne bo nobene sankcije proti njihovemu primitivnemu obnašanju.

 

Politiki, posebno tisti vladni, ki predstavljajo izvršno vejo oblasti, so tako ali tako v stalni skušnjavi, da bi nekaj "urejali". Da bi poskušali vplivati na razpoloženje ustavnih sodnikov in posledično tudi na njihovo odločanje, včasih celo na njihovo odločitev. Skušnjave so takorekoč univerzalne in nikakor niso povezane le s Slovenijo. Nedavni obisk evropske komisarke za vrednote in transparentnost Vere Jourove, ki je slučajno tudi podpredsednica Evropske komisije, v Sloveniji je razkril vso krhkost teh "zavor in ravnovesij" na evropski ravni. Nič boljši niso od nas. Jourova si je dovolila preveč, ko je obiskala Ustavno sodišče in se srečala z njegovim predsednikom Matejem Accettom. Njeno priseganje pred mediji, da nista govorila o primeru zakona o RTV Sloveniji, se je zdelo patetično, če pomislimo, kakšen škandal si je dovolila Čehinja, ki je - in to je res ironija brez primere! - zadolžena ravno za transparentnost na evropski ravni. A bodimo pošteni, za škandal, ki se v FrancijiNemčiji ali Avstriji ne bi mogel zgoditi, ker Jourova dlje od vratarja na Ustavnem sodišču ne bi prišla, je zanj vsaj toliko kot Jourova kriv tudi Accetto sam, ki je evropsko komisarko lahkomiselno sprejel na obisk.

 

Tega se pač ne dela. Slovenci smo v odnosu do tujih političnih akterjev absolutno premehki in preveč uslužni. Kot da si nihče ne upa reči ne. To sicer ni problem le politične levice ali desnice, ampak takorekoč vseh naših funkcionarjev, ki - govorim v simbolnem jeziku - ob vsaki priložnosti pokleknejo pred tujcem. Accetto bi moral evropsko komisarko, ki je v Bruselj ni nihče izvolil, ampak je bila na položaj imenovana po politično-strankarsk poti, vljudno, a odločno zavrniti. Z njo se lahko zaradi mene sreča zasebno v slaščičarni hotela Slon, nikakor pa ne v svojstvu predsednika ustavnega sodišča. In še posebej zato ne, ker je bil njen obisk imanentno politične narave ter v kontekstu vladne "specialne operacije" glede nacionalne RTV hiše.

 

Kakopak bodo ustavni sodniki prej ko slej odločili tudi o usodi noveliranega zakona o nacionalni RTV hiši. In ko bodo odločili, bosta njihovo odločitev spoštovala tudi Robert in Asta, kajne? Četudi jima morda ne bo pogodu. Lepo bi bilo tudi to, če sodbe ustavnega sodišča v tem primeru (politiki) ne bi komentirali. Kajti nihče nas ne more prisiliti, da se strinjamo s tem, kar so odločili ustavni sodniki, vendar pa smo dolžni njegovo odločitev spoštovati.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
22
07.06.2023 18:00
Zmaga na glasovanju je bila velik uspeh. Nagrada za pravilno odločitev - ob pravem času na pravem mestu in dobro delo slovenske ... Več.
Piše: Anže Logar
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
17
04.06.2023 21:20
V torek se v Generalni skupščini OZN pričenja glasovanje o novih nestalnih članicah Varnostnega sveta za obdobje prihodnjih dveh ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
29
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
42
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
23
23.05.2023 19:00
V teh dneh, tednih, mesecih se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.752
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.304
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.734
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.541
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.149
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.016
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.197
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 941
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.287
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.963