Razkrivamo

Pozabite na drugi blok jedrske elektrarne v Krškem, vladno koalicijo so očitno potiho prevzeli špekulativni interesi

Kdo se igra s projektom drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Če ste mislili, da bo oblast vsaj v tem primeru ravnala transparentno, ekonomično in strateško, se motite. Resda je okoljsko ministrstvo na začetku leta izdalo okoljevarstveno soglasje Nuklearni elektrarni Krško (NEK) za naslednjih dvajset let delovanja, vendar to ne pomeni nič drugega kot to, da bo NEK obratovala najmanj do leta 2043, vmes pa bo vladajoča politika poskušala slediti ideologiji t.i. obnovljivih virov energije in iskati alternative povsod drugod, le v drugem bloku NEK ne, čeprav je bilo to še včeraj takorekoč samoumevno. Danes nič več.

29.03.2023 00:55
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   NEK   Krško   Komisija za nadzor javnih financ   Jasmin Feratović   Tamara Vonta   Miroslav Gregorič   elektrika   zelena energija

Foto: NEK

Zdi se povsem iracionalno, da del oblastne nomenklature razmišlja le o trgovanju z energijo in mahinacijah z obnovljivimi viri energije zaradi osebnih premoženjskih koristi, medtem ko pomemben del slovenske industrije, ki je življenjsko odvisen od cen energentov, že poldrugo leto preživlja najhujšo krizo v zadnjih tridesetih letih in se dobesedno bori za preživetje.

Da se utegne dosedanje načelno politično soglasje glede nujnosti izgradnje drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško (NEK) v mandatu vlade Roberta Goloba sesuti kot hiša iz kart, je včeraj razkril Jasmin Feratović. Morda je širši slovenski javnosti nekoliko manj znan, zato povejmo, da gre za sekretarja zunajparlamentarne stranke Pirati, mestnega svetnika v Ljubljani in tudi županskega kandidata Piratov. Feratović je sicer ekonomist po izobrazbi, vendar glede na reference precej dobro podučen na področju jedrske energije. Kot gost se je v imenu svoje stranke Piratov udeležil 6. seje državnozborske Komisije za nadzor javnih financ, ki je bila sklicana prav na temo NEK 2, njen posnetek pa je tudi javno dostopen (vir). Po seji je Feratović na svojem tviter profilu objavil daljšo nit, v kateri je zelo nazorno opisal dogajanje, ki ga je opisal kot "veliko razočaranje". Kaj točno je napisal, objavljamo v nadaljevanju in se mu ob tem tudi zahvaljujemo, da je javno razkril stvari, ki bi jih mainstream mediji bržkone spregledali ali pa celo zamolčali.

 

"Številni udeleženci, zlasti na strani koalicijskih strank in predstavnikov vlade, so izkazali veliko neznanje o energetiki, financiranju in gradnji jedrskih elektrarn, številni so tudi brezsramno ponavljali laži in zavajanja o jedrski energiji. Minister (mišljen je Bojan Kumer, ki je pristojen tudi za energetiko, op. uredn.) prav tako vztrajno navaja male modularne reaktorje (SMR) kot tehnologijo, ki bo v kratkem (bojda v dveh letih) nadomestila klasične jedrske reaktorje. Svojo nezainteresiranost za JEK-2 opravičuje z nišno tehnologijo, ki sploh še ni prestala testa ekonomičnosti. Trenutno je na trgu le en certificiran ponudnik SMR, to je NuScale. Vsi ostali so šele v konceptni fazi. Pred njimi so postopki pridobivanja dovoljenj regulatorjev, kar zahteva tudi po 2 milijona strani papirologije. Do razcveta SMR je še dolga pot.

 

Veliko razočaranje so bili tudi poslanci koalicije. Miroslav Gregorič, nekdanji predsednik Uprave za jedrsko varnost, je v svojem klasičnem fearmongeranju začel omenjati nevarnost vojn, pa Černobil, Fukušimo itd.. Izpostavil je vse primere dolgotrajne gradnje jedrskih elektrarn po Evropi, namerno pa je izpustil vse primere uspešno zgrajenih projektov, ter seveda priročno izpustil finančno krizo, nesrečo v Fukušimi in epidemijo, ki so vse zaznamovale jedrsko industrijo v zadnjih letih.

 

Sledila je Tamara Vonta (Gibanje Svoboda). Po njeno je jedrska industrija neodgovorna do lokalne skupnosti, saj bodo odpadki in elektrarna še dolgo časa problem. Kot bivši medijski delavec je izpostavila dejstvo, da je jedrska energija tabu, pa čeprav so jo ravno mediji naslikali kot tako.

 

Tu pa je še Milan Jakopovič (Levica). Poslanci Levice se očitno ne zaveda dejstva, da je Levica članica vlade in da ima zdaj škarje in platno v svojih rokah. JEK-2 je poskusil orisati kot nekakšen novi TEŠ-6 za katerega ne obstaja demokratični konsenz.

 

 

Sekretar stranke Pirati Jasmin Feratović: "Seja Komisije za nadzor javnih financ je bila razočaranje."

 

 

Poslanci državnega zbora ste, dovolj vas je, da že jutri skličete posvetovalni referendum o tej temi. Očitno pa je lažje nakladati o tem, kaj je demokratično in kaj ne, namesto da bi kaj konkretnega naredili. Skratka; vladne stranke in pristojno ministrstvo so skeptični do gradnje JEK-2. Prioriteta so samo OVE (obnovljivi viri energije, op. uredn.). Po nemškem, avstrijskem, belgijskem … vzoru zavračajo jedrsko tehnologijo in ji odrekajo mesto pri razogljičenju, kljub opozorilom stroke, da brez nje ne bo šlo."

 

 

Kaj so Pirati nehote razkrili

 

Uvodoma smo nakazali, da je bilo v slovenski politiki v zadnjem desetletju doseženo načelno soglasje okoli NEK 2 in v torek sta o tem med drugim govorila celo premierja Slovenije in Hrvaške na delovnem srečanju na Brdu pri Kranju. Slovenija tudi še vedno daje signale ameriški korporaciji Westinghouse, ki je zgradila krško nuklearko, da je resno zainteresirana za dograditev še enega reaktorja. Po naših informacijah, ki jih nismo mogli preveriti na slovenski strani, so bili doslej opravljeni celo neformalni pogovori glede kreditiranja projekta, ki naj bi bil težak najmanj 5 ali 6 milijard evrov.

 

Kaj oziroma kje se je torej ustavilo? Zakaj ni več interesa za dograditev NEK, ki bi Sloveniji zagotavljala energetsko neodvisnost? Naši viri blizu kabineta predsednika vlade dajejo rahlo nasprotujoče si informacije; po eni strani naj bi Golob kot "največji strokovnjak za energetiko med evropskimi premierji" še vedno verjel, da se splača zgraditi NEK 2, četudi bo investicija bržkone ena najdražjih v zgodovini države, primerljiva z izgradnjo avtocestnega križa in - jasno - gradnjo prvega bloka NEK v začetku sedemdesetih let 20. stoletja (torej še v času SFRJ, temeljni kamen je položil sam Josip Broz). Toda ne glede na to se na področju razpisov za začetek postopkov ne premakne nič. Niti o referendumu, ki bi se zaradi pomembnosti investicije skoraj spodobil, ni več slišati besede.

 

Energetski strokovnjaki se strinjajo: drugi reaktor v Krškem je nujen, če želimo pridobivati poceni energijo, v nasprotnem se lahko zadušimo v izpustih šaleških termoelektrarn ali pa uvažamo še večje količine drage energije. Tej drugi varianti, ki predpostavlja delovanje borze, naj bi bili naklonjeni vsi tisti strokovnjaki za energetiko, ki so na plačilni listi Gen-I ...

 

Govorjenje o obnovljivih virih energije (OVE), kar je v Evropski uniji po zaslugi Nemčije (sploh v času Angele Merkel) postala prava pravcata nova ideologija, je ruska vojna v Ukrajini pošteno demantirala. Redke so države, ki se lahko zanesejo zgolj na fotovoltaiko, vodo ali veter oziroma v najboljšem primeru na vse tri skupaj. Slovenska realnost je glede OVE še vedno skromna: dosegamo okoli 25 %, pri čemer smo si morali zaradi spoštovanja zavez (evropske direktive) že večkrat pomagati z uvozom obnovljive energije, sicer ne bi dosegli predpisanih standardov.

 

Ali je torej projekt NEK 2 dejansko padel v vodo? Zdi se povsem iracionalno, da del oblastne nomenklature razmišlja le o trgovanju z energijo in mahinacijah z obnovljivimi viri energije zaradi osebnih premoženjskih koristi, medtem ko pomemben del slovenske industrije, ki je življenjsko odvisen od cen energentov, že poldrugo leto preživlja najhujšo krizo v zadnjih tridesetih letih in se dobesedno bori za preživetje.

 

Kdo izmed njih bo prvi stopil korak naprej in povzdignil glas?

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Pakistan's Latest Economic Update and Outlook Point Weak Prospects
6
06.06.2023 09:10
In the latest monthly economic update and outlook, the Pakistani Ministry of Finance indicated that the coutnry's economy is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
20
05.06.2023 20:00
Trije ugledni slovenski zgodovinarji, strokovnjaki za novejšo zgodovino, Mitja Ferenc, Tamara Griesser Pečar in Milko Mikola, ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
12
03.06.2023 17:00
Vojna, ki divja na ukrajinskem ozemlju, je v resnici vojna za ukrajinsko neodvisnost. V tej vojni ukrajinski narod uveljavlja ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
9
31.05.2023 20:30
Naš italijanski sodelavec Valerio Fabbri je pred dnevi v prilogi Scenari, ki izhaja kot del rimskega dnevnika Domani, objavil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
5
28.05.2023 19:00
After the initial euphoria, Chinas relations with the Central Asian countries are losing traction as the local population is ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
16
24.05.2023 20:59
Začelo se je zbiranje podpisov za podporo novemu zakonu, ki ga v slovenski zakonodaji še nimamo: o zakonu o pomoči pri ... Več.
Piše: Milan Krek
Borut Pahor kritično o ukinitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja
30
18.05.2023 17:15
Na zadnje ideološke poteze vlade Roberta Goloba, ki je pred volitvami obljubljala depolitizacijo, zdaj pa počne ravno nasprotno, ... Več.
Piše: Uredništvo
Parlamentarne volitve v Grčiji: Negotovost kot še nikoli
10
17.05.2023 19:00
Konec tedna, natančneje 21. maja, čakajo Grčijo parlamentarne volitve, ki bodo v več pogledih prelomne. Javnomnenjske raziskave ... Več.
Piše: Tomi Dimitrovski
Beijing's new anti-spying rules could put to jail any foreign citizen living in China
8
16.05.2023 22:00
The international community is wary of Chinas latest amendments to its anti-espionage legislation that comes into effect from ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Despite likely losses, China has an interest to fund Pakistani rail network
10
09.05.2023 20:45
Putting economics on its head, China is readying to launch an ambitious USD 58 billion rail network in Pakistan, whose rationale ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Anonimka Alešu Šabedru očita, da ogroža več kot 60 milijonov evrov evropskega denarja
9
07.05.2023 20:00
Razmere v zdravstvu se bodo očitno še bolj zaostrile, do dramatičnih dogodkov naj bi prišlo že prihodnji mesec, opozarjajo naši ... Več.
Piše: Uredništvo
Kremelj je padel? Kdo je odgovoren za domnevni "atentat" na Putina in zakaj je to storil
13
04.05.2023 09:20
Natančna analiza posnetkov domnevnega ukrajinskega napada z dronoma na Kremelj, kjer je sicer uradna rezidenca ruskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Nekdanji italijanski zunanji minister Luigi Di Maio kot predstavnik evropske diplomacije v zalivskih državah
14
02.05.2023 20:00
Visoki predstavnik za zunanje zadeve Evropske unije Josep Borrell je predstavnikom vlad 27 držav članic Unije pisal, da je ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ameriška gerontokracija: Vladavina starejših v ZDA kot garancija prihodnosti zahodnega sveta?
12
28.04.2023 20:15
V Združenih državah so vedno bolj prisotni dvomi o napovedani ponovni kandidaturi Joeja Bidna. Izgleda, da osemdesetletni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izstop Nemčije iz rabe jedrske energije in mizantropija velikih okoljevarstvenih organizacij
22
23.04.2023 19:04
Trenutek slavja nemških Zelenih in velikih mednarodnih okoljevarsvetnih organizacij ob odklopu zadnjih treh nemških jedrskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
China - EU relations to deteriorate as Putin ignores Xi's mediation
6
22.04.2023 00:00
The European Commission President, Ursula von der Leyen, and French President, Emmanuel Macron, are trying to change Chinas ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Emergence of New Global Industrial Supply Chain : Limitation of China - Russia Trade Cooperation
13
16.04.2023 19:00
Analysts and observers across the world are anticipating about the shape and form the new global industrial supply chain would ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Finska v zvezi NATO je še en dokaz Putinovih političnih napak
13
12.04.2023 19:33
Vojna v Ukrajini je privedla do širitve zveze NATO. Na bojišču ni končnega izida, ki bi pomenil pogajanja s Kijevom in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Cene električne energije v Evropi letijo v nebo predvsem zaradi trgovcev in špekulantov z električno energijo
21
11.04.2023 23:59
Leto 2022 je vsekakor zaznamovala energetska kriza. Cene električne energije so pričele naraščati že konec leta 2021, z rusko ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zloraba neke naravne nesreče: Četrt stoletja po velikonočnem potresu v Zgornjem Posočju (1998)
11
10.04.2023 21:00
Pred skoraj natanko četrt stoletja, na velikonočno nedeljo, 12. aprila 1998, pet minut pred poldnevom, je Zgornje Posočje ... Več.
Piše: Siniša Germovšek
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.753
02/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 2.305
03/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.735
04/
Bitka za Varnostni svet: Slovenija ne kandidira le proti Lukašenku, ampak tudi proti Putinu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.542
05/
Bitka za Varnostni svet: Po prekrokani noči v ring
Anže Logar
Ogledov: 1.157
06/
Pravica do groba ali zakaj potrebujemo dan spomina na žrtve komunističnega nasilja
Uredništvo
Ogledov: 1.017
07/
"Kak Šved pod Poltavoj" ali kako se ruska imperialna politika spet ponavlja in je zelo nekreativna
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.200
08/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 943
09/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.288
10/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.964