Komentar

Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?

V teh dneh, tednih, mesecih … se mnogi sprašujejo, kaj bo, kdaj bo, če sploh bo, naredil Anže Logar s svojim domnevnim kapitalom predsedniških volitev. Za mnoge kar nekaj dolgo menca, obljublja neznano, neotipljivo, naslednji teden bo menda šel na kosilo s svojimi precej skrivnostnimi podporniki, ustanovili bodo novo "platformo", društvo. Nova društva, mreže z nejasnim programom, ne bodo rešila akutnih problemov naše države. Društev in neformalnih združenj, ki brez kontrole poskušajo obvladovati politiko, ima ta država dovolj. Je pa res, da gre Logarju na roko trenutna ekscesna politizacija, ki jo imajo sredinski volivci počasi "poln kufer".

23.05.2023 19:00
Piše: Tilen Majnardi
Ključne besede:   Anže Logar   Janez Janša   SDS   platforma   Alja Brglez   Borut Pahor   Slovenija   vlada   levica   desnica

Z vidika obstoječe leve vladajoče nomenklature je najbolj nevarno, da Logarja sredinsko telo dejansko prepozna kot resno neideološko alternativo. Če bodo v vladi nadaljevali s sedanjo neučinkovitostjo, potenciranjem razlik, brezkompromisnim ideološkim fanatizmom, potem se bo odprti prostor na sredini gotovo širil.

Očitno je, da antijanša sentiment med volivci popušča, vedno bolj se kaže vsebinska votlost, na trenutke že škodljivost in ekstremna ideološkost trenutne vlade. Za obstoj na oblasti vlada nujno potrebuje "hitroprstnega tviteraša" Janšo, ki ga zato provocirajo na vse možne načine. Zaenkrat se na njihove ideološke provokacije predvidljivo odziva in zagotavlja osnovno raven antijanša sinergije v koaliciji. To je - glede na videno v letu dni svobodne vlade - tudi njihov edini program.

 

Zdravstvo, energetika, dolgotrajna oskrba, mladi, ekologija, inflacija, javne finance … so izginili z dnevnega reda, naslovnic medijev. Imamo pa provokativne ideološke proslave, fanatični ideološki boj za javno RTV, nedemokratične pritiske na Ustavno sodišče, bizarno prezentacijo zasebnega življenja predsednika vlade in novo dimno bombico: evtanazijo, ki bo učinkovito razdelila volilno telo in poskrbela za nove nesmiselne delitve. Da bi pred možnostjo prostovoljnega končanja življenja uredili učinkovito, sodobno, človeku dostojno paliativno oskrbo, poskrbeli za ustrezno hospic infrastrukturo, kadre … ni politična prioriteta. Zahteva namreč resno delo, strokovnost in ne samo blebetanja, politiziranja.

 

Kot so poročali nekateri mediji, bodo Logarjevo platformo med kosilom (kar je samo po sebi malce nenavadno) sooblikovali izbrani somišljeniki, med katerimi je tudi Alja Brglez, desna roka ex predsednika republike Boruta Pahorja. S tem nam Logar verjetno sporoča, da se hoče tudi vsebinsko razširiti na Pahorjevo sredino, celo malce bolj levo, tisto nekomunistično. Sporoča tudi, da ima podporo Boruta Pahorja, ki bo dogajanje, domete teh društev in spoznavnih kosil očitno zaenkrat opazoval z neke polrazdalje. Takole, na prvo PR žogo, bi bil Logar skupaj s Pahorjem, pa še s kom, ki ga niso ujeli s roko v marmeladi, morda zmagovalna kombinacija za vedno bolj ideološko razdeljeno Slovenijo.

 

Med ostalimi soustanovitelji Logarjevega društva se omenjajo tudi Romana Jordan, Eva Irgl, Matej Avbelj, Mark Boris Andrijanič. Nič novega, spektakularnega, kar bi volivce vrglo s stola. Je pa res, da Slovenija namesto instant rešiteljev, gurujev, fake superpolitikov mogoče potrebuje kaj bolj dolgočasnega, premišljenega, pomirjujočega, na dolgi rok veliko bolj učinkovitega. Lahko, da Logar igra na to karto.

 

Ne glede na vsa odkrita, prikrita, v celofan zavita PR-sporočila Logarjevega kroga, bo usodo nove platforme definiral odnos Anžeta Logarja z Janezom Janšo. Kljub vsemu, kar nam posredujejo plačani, neplačani, entuziastični, nevladni, opozicijski in ostali mediji, se zdijo mogoči naslednji scenariji, ki bodo v mnogočem določili razvoj slovenske politike v naslednjem obdobju (niso razvrščeni po verjetnosti):

 

Scenarij 1: samostojno angažiranje Anžeta Logarja, promoviranje nove, spravne sredinske politike, novih smernic, načina komuniciranja med političnimi konkurenti. To pomeni, da Logar pokaže, da je samostojen, da se pravno in vsebinsko odmakne od obstoječe stranke in njenega voditelja. Pove, da mu gre ob sicer nespodobnem obnašanju dela levice do žrtev komunističnega nasilja na živce neskončno pogrevanje, potenciranje vprašanj druge svetovne vojne, neskončnega potenciranja usode domobrancev, partizanov, da mu gredo na živce spomeniške proslave, pogrevanje revolucionarne zgodovine, spodbujanje nove državljanske vojne in podobnih tem. Zato Anže Logar ustanovi svojo stranko, ki prevzame liberalni del SDS, štarta na neideološko sredino, deloma tudi neobremenjeno levo sredino.

 

Scenarij 2: Anže Logar močneje sodeluje pri koordinaciji opozicijske desnosredinske platforme med SDS, NSi in drugimi podporniki, manjšimi neparlamentarnimi strankami. Še vedno v kontekstu članstva v SDS, ki jo poskuša vsaj deloma prenoviti, če ne drugega, v komunikaciji. Poskuša pridobiti izgubljene glasove na desni sredini in sredini. Igra koordinatorja "zmerne desnice" in povezovalca trenutne opozicije v Državnem zboru. Igra vlogo neideološkega predsedniškega kandidata, ki še naprej združuje in gre na volitve kot kandidat za sredinskega predsednika vlade na naslednjih volitvah.

 

Scenarij 3: Anže Logar navzven deluje samostojno, v ozadju pa v popolni koordinaciji s predsednikom SDS in poskuša del, pogojno bolj liberalnega volilnega telesa, ki ga je pridobil z retoriko na predsedniških volitvah, usmeriti k bolj "mehki" SDS. V ozadju ostaja popoln podpornik Janeza Janše in njegove politike.

 

Scenarij 4: Anže Logar na naslednjem kongresu SDS postane predsednik stranke, Janeza Janšo imenujejo za častnega, dosmrtnega predsednika stranke, ki ima pravico veta na določene odločitve, ki jih skupščina stranke SDS zapiše v statut.

 

 

+++

 

Z vidika obstoječe leve vladajoče nomenklature je najbolj nevarno, da Logarja sredinsko telo dejansko prepozna kot resno neideološko alternativo. Če bodo v vladi nadaljevali s sedanjo neučinkovitostjo, potenciranjem razlik, brezkompromisnim ideološkim fanatizmom, se bo odprti prostor na sredini gotovo širil. S tem se odpre možnost naslednje sredinske vlade, verjetno tudi z neko simbolično vlogo Janeza Janše, kar se nekateri bojijo kot hudič križa. Zato se trudijo na vse načine dokazati, da je Anže Logar samo prijaznejša PR pojava t. i. janšizma, karkoli že to je v njihovih glavah.

 

Sredinski in samostojni Logar bi gotovo imel vpliv tudi na precej konfuzno Novo Slovenijo. Ta trenutno ljudem dopoveduje, da je nekakšna prijazna opozicija, pri čemer me gre zanemariti finančnih koristi "prijaznosti" do trenutne vlade (DARS). Ta dvoličnost, ki ni nič kaj krščanska, bi znala NSi stati kar nekaj glasov na naslednjih volitvah.

 

Za Slovenijo bi bilo gotovo najbolje, da se končno preneha s potenciranjem zgodovinskih zamer in razlik, pogleda v prihodnost, ki prinaša ogromno izzivov, pa tudi nevarnosti, ki zahtevajo resno obravnavo. Ali ima Logar ta potencial, bomo videli, mnogi njegovi "prijatelji" z desne in nasprotniki z leve menijo, da ne. Mogoče je to lahko tudi njegova prednost in mu zaradi tega ni potrebno pregorevati v obljubah in kratkoročni všečnosti.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
23
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
19
01.06.2023 23:29
Mnogi, tudi nam blizu določenim ekonomskim, ideološkim in sploh družbenim usmeritvam, so v Robertu Golobu videli kar dobrega ... Več.
Piše: Uredništvo
Sončna kraljica
20
30.05.2023 20:04
Kdo je ta ženska? Kaj je počela, preden je srečala premierja? S kom se je družila, s kom je poslovala, s kom je (bila) povezana? ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
12
29.05.2023 21:46
Prejšnji teden so ruski plačanci, rekrutirani zaporniki, t.i. zasebna vojska Wagner, menda zavzeli več kot 95 % mesta, bolje ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
41
26.05.2023 20:34
Kaj si mislim o petkovi pričakovani odločitvi večine ustavnih sodnikov, da odpravijo začasno zadržanje razvpitega in politično ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
16
25.05.2023 19:00
Kakšna je bila doslej vloga vatikanske diplomacije pri iskanju miru v Ukrajini? Zmoten bi bil vtis, da nikakršna, opozarja naš ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
14
22.05.2023 21:58
Minuli teden je bila v Evropskem parlamentu konferenca Beyond Growth, kjer so razglabljali, kako narediti Evropo bolj revno ... Več.
Piše: Andraž Šest
Ameriške vojne in dolžniška kriza: "Biti sovražnik Združenih držav je nevarno, toda biti prijatelj je usodno"
13
21.05.2023 21:45
Leta 2000 je državni dolg Združenih držav znašal 3,5 bilijona dolarjev, kar je enako 35 % njihovega bruto domačega proizvoda ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Odrasli v sobi ali zakaj so Nemci skoraj vedno največji evropski problem
11
15.05.2023 21:00
Odrasli v sobi, tragikomedija grškega režiserja Costa Gavrasa o tem, kako je Evropa pod nemško taktirko reševala Grčijo pred ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali je na obzorju premik v smeri odločanja s kvalificirano večino tudi na področju zunanjepolitičnih zadev Evropske unije?
24
14.05.2023 17:00
Po trenutno veljavni ureditvi se vse zunanjepolitične odločitve v Evropski uniji sprejemajo s soglasjem. Tega je bilo nekoč, ko ... Več.
Piše: Božo Cerar
Paradigma tabúiziranja samokritike mnenjskih voditeljev slovenske "liberalne sredine" ovira rojstvo pristno liberalno-sredinske stranke
30
11.05.2023 20:00
Ukoreninjen tabu samokritike t.i. liberalno-sredinskega prostora je neusahljivi vir opustošenja volilnega zaupanja v tem ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Evtanazija razuma
27
10.05.2023 21:15
Po dobrem letu od zadnjih volitev se zdi, da Slovenija, njeni, naši vodilni nikakor ne najdejo ustrezne, osnovne sporazumne ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Brezpilotno letalo obljub
19
08.05.2023 22:28
Zdaj pravijo, da ne bodo več govorili in obljubljali, ampak samo še delali. Ne bo več obljub, samo še rezultati torej. Super. ... Več.
Piše: Anže Logar
Brez golobčka ni Benetk ali zakaj je Janez Janša edino zagotovilo, da levica ohranja oblast
36
04.05.2023 22:52
Potujoči cirkus Pavla Ruparja je bilo najlepše darilo Robertu Golobu in njegovi vladi, ki je lahko hvaležna tudi Janezu Janši, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ustavna prepoved delovanja Levice: Bo tovarišica Vrečko naslednjič pozirala s krampom pred Hudo jamo?
40
30.04.2023 19:40
Prejšnji sistem ni bil demokratičen in je sistematično kršil temeljne človekove pravice in svoboščine. V tem sistemu je bila na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Tabú opustošenja volilnega zaupanja in enačbe pravne države v slovenski "liberalni sredini"
25
27.04.2023 19:00
V srži problema je konflikt med dvema medsebojno izključujočima hierarhično temeljnima vrednotama, in sicer na eni strani ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Policija kot raziskovalec javnega mnenja?
14
25.04.2023 19:53
Zadnje dni je javnost (upravičeno) razburila novica o obisku policistov na zasebnih zemljiščih, pri kmetih, ki naj bi se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Reševanje iz jame ali kako je, če nas vodijo ministri brez prepotrebne empatije
27
20.04.2023 21:00
Iz sto metrov globokega brezna na Cerkniškem jevelika skupina požrtvovalnih in dobro usposobljenih prostovoljcev, med njimi so ... Več.
Piše: Milan Krek
Alternativa "muzejski" interpelaciji
24
19.04.2023 20:59
V sredo je v Državnem zboru potekala razprava o interpelaciji vlade. Interpelacija je sicer z ustavo določen institut ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Dalle stelle alle stalle: Od zvezd do hleva
13
18.04.2023 20:00
Ali smo lahko dosegli še nižji nivo vladanja, komunikacije, politike, sprenevedanja koalicijskih poslank in poslancev? Splošnega ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Tabú vzporednih ustavnih vrednotnih temeljev slovenske politične "sredine"
11
17.04.2023 20:37
Vprašljivost zadevnih mnenj odstira tabe preko tridesetletne temeljno vrednotne konfuzije znotraj prodemokratičnega dela ... Več.
Piše: Žiga Stupica
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sončna kraljica
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.987
02/
Dokler se novinarji in uredniki ne bodo uprli politikom, se bo politizacija medijev mirno nadaljevala
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.098
03/
Kam pelje Logarjeva "platformizacija" volilnega kapitala?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.796
04/
Neracionalna, fanatična bitka za slovenski Bahmut po imenu RTV Slovenija
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.484
05/
Prvo leto svobodnega vladanja: Lažni energetski prerok, ki uvaja ideološki, avtoritarni intervencionistični državni kapitalizem
Uredništvo
Ogledov: 1.028
06/
Vatikanska diplomacija: Bolj kot Zahodu je papež glede vojne v Ukrajini blizu stališčem Brazilije, Indije ali Kitajske
Božo Cerar
Ogledov: 1.191
07/
Evtanazija ali evgenika? Kaj lahko pomeni dobra smrt* v neoliberalnem obdobju človeštva
Milan Krek
Ogledov: 1.127
08/
Paradigma revščine ali zakaj bodo naši vnuki morda plavali čez Sredozemlje na jug
Andraž Šest
Ogledov: 2.046
09/
Odnosi med Italijo in Slovenijo so odlični in tako dobro uveljavljeni, da so odporni tudi na menjave vlad
Valerio Fabbri
Ogledov: 721
10/
China's debt diplomacy is facing pushback in Central Asia
Valerio Fabbri
Ogledov: 469