Komentar

Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev

V La Sambuyu, majhnem smučarskem središču pod Mont Blancom, so pred dnevi podrli sedežnice, odmontirali vlečnice in se tako za vedno poslovili od smučarskega turizma. V zadnjih letih namreč ni bilo več dovolj snega, da bi bilo smiselno še ohranjati pri življenju šport, za katerega bodo fanatiki politične korektnosti verjetno kmalu povedali, da je rasističen do temnopoltih in da bi ga bilo že zato potrebno propovedati. Evropa je ob Severni Ameriki res zabredla v absurdne, pogosto povsem iracionalne fiksne ideje, ob katerih se globalni jug hahlja, v Moskvi in Pekingu pa si zadovoljno manejo roke, kajti Zahodnjakom na tem planetu ne more nihče narediti toliko škode, kot si jo sami.

18.09.2023 22:00
Piše: Dejan Steinbuch
Ključne besede:   La Sambuy   Mont Blanc   narava   spremembe   človek   sneg   Antarktika   Zalivski tok   Generalna skupščina   OZN   Rusija   Ukrajina   Zahod   NATO   Evropa   Slovenija   migranti   Afrika   Vladimir Putin

V tednu, ko se začenja tradicionalno jesensko letno zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, je razlogov za pesimizem več kot kdajkoli prej v zadnjih 35 letih. Tako slabo ni bilo že dolgo, pravijo poznavalci.

V La Sambuyu se ne obremenjujeo z ogljičnim odtisom, zelenim prehodom, podnebno nevtralnostjo in številnimi drugimi sintagmami, s katerimi ideologi krasnega novega sveta dnevno zastrupljajo človeške duše. Prebivalci francoske vasi pod Mont Blancom so zgolj zdravi ljudje s pametjo, ki pravi, da če nekaj ne gre, pač ne gre. Če ni snega, potem nima smisla vztrajati pri smučanju. Glede na nadmorsko višino tega majhnega resorta, katerega najvišja smučišča bi lahko primerjali z našim Voglom, nas v Sloveniji tovrstna šok terapija še čaka, saj velika večina naših smučišč bržkone že v desetletju - ali pa celo prej, napovedi so nemogoče - ne bo imela več dovolj snega za obratovanje. Bomo zimsko sezono reševali s Kaninom in Voglom? Težko.

 

V 20. stoletju smo se toliko ukvarjali z industrijskim razvojom, napredkom v znanosti in človekovimi pravicami, da je za naravo zmanjkalo časa. Zdaj se ignoranca vrača z obrestmi. Podatki, zbrani v letošnjem letu, so alarmantni. Skeptikom bo bržkone vseeno, toda za vsakega normalnega, zdravorazumskega homo sapiensa so zanikovalci podnebnih sprememb podobna kategorija čudakov kot tisti, ki verjamejo v ravno zemljo, chemtrailse, umetno ustvarjene viruse, svetovno židovsko zaroto in podobne reči. 

 

V letu 2023 beležimo daleč najtoplejši Zalivski tok, ponovno se je pojavil El Nino, meritve na Antarktiki so prinesle šokantna spoznanja o daleč nadpovrečno visokih temperaturah in podpovprečnem obsegu ledu. Nenazadnje smo tudi v naših krajih v dobrem letu dni preživeli ognjeno ujmo na Krasu in letos avgusta poplave svetopisemskih razsežnosti. Vse to kaže na to, da se z naravo nekaj dogaja, pri čemer se zdi vsak dan manj pomembno, kaj je vzrok za to. Kajti o podnebnih spremembah se bomo globalni Butalci očitno prerekali še nadaljnih 50 let. Je "kriva" narava, ki se spreminja, ali pa je vzrok sprememb človek?

 

Ko je v Titanik začela vdirati voda, je bilo za potnike gotovo precej nepomembno vprašnje, kdo je kriv za to, saj je vsak razmišljal zgolj o tem, kako bi si rešil življenje. No, menda so bili med potniki tudi takšni, denimo člani manjšega orkestra, ki so hitro spoznali, da ni rešitve, zato so se odločili, da bodo igrali dalje, do bridkega konca. Če Titanik apliciramo na aktualne podnebne spremembe, potem je najbrž res nesmiselno filozofirati o vzrokih in posledicah, ki so morda tudi v naravnih ciklusih, pač pa se kaže posvetiti iskanju rešitev.

 

Če sploh so rešitve?

 

Škoda zaradi naravnih katastrof bo v letošnjem letu med najvišjimi v zgodovini moderne cilivizacije. A človek ne bi bil človek, če k temu ne bi dodal še t.i. človeškega faktorja. V letu 2023 smo gledali nadaljevanje vojne v Ukrajini, krepitev konflikta med Zahodom in Rusijo, zapletanje ekonomskih odnosov s Kitajsko, naraščajoče negodovanje t.i. globalnega juga ter serijo vojaških udarov v Afriki, za katere je jasno, da so bili spodbujeni s strani "tujih deležnikov".

 

 

+++

 

V tednu, ko se začenja tradicionalno jesensko letno zasedanje Generalne skupščine Združenih narodov, je razlogov za pesimizem več kot kdajkoli prej v zadnjih 35 letih, če kot prelomno točko vzamemo padec Berlinskega zidu oziroma konec blokovske delitve sveta. Letos bo Generalno skupščino od vseh stalnih članic Varnostnega sveta v živo nagovoril le ameriški predsednik Joe Biden. Tako slabo ni bilo že dolgo, pravijo poznavalci. Nič manj napeto ni kot v časih hladne vojne, le da si zdaj ne stojita nasproti kapitalizem in komunizem, pač pa demokracija in avtokracija.

 

 

 

"Ko se je Titanik začel potapljati, je bilo za potnike precej nepomembno vprašnje, kdo je kriv za to, narava (ledena gora) ali človeški faktor, saj jih je zanimalo zgolj to, kako se rešiti ..."

 

 

 

Finski predsednik opozarja na nevarnost eskalacije vojne z Rusijo, ki se dejansko bori z Zahodom, čeprav domačo javnost že poldrugo leto prepričujejo, da se v Ukrajini odvija le "posebna vojaška operacija" in se dosledno izogibajo uporabi besede "vojna". Toda med Putinovi generali in psi vojne je veliko takšnih, ki ne skrivajo še večjih apetitov in se jim zdi Ukrajina le začetek osvajanja. Na drugi strani premeščanje ruske armade z zahodnih meja (Norveška, Finska) razkriva resnično naravo ruskega ekspanzionizma; ni zveza NATO tista, ki se je bojijo Rusi, širitev je bila vedno le priročen izgovor za nove in nove sovražne poteze do (manjših) sosednjih držav. Vseeno pa imajo prav tisti, ki opozarjajo, in finski predsednik je med njimi, da bo z Rusijo nekoč treba najti skupni jezik, saj vojna v Ukrajini ne bo trajala večno. Vprašanje je le, s kakšno Rusijo bomo imeli opravka takrat; izkušnje z nacistično Nemčijo kažejo, da se lahko zgolj od poraženke (brezpogojna kapitulacija) zahteva "očiščenje", v nemškem primeru je bila to denacifikacija. V primeru Rusije, ki ima jedrsko orožje in zato ni jasno, kako bi lahko sploh postala poraženka, ne da bi to drago plačal ves svet, zlasti Zahod, je nemogoče najti odgovor na vprašanje, kako "normalizirati" državo, ki v marsičem spominja na Srbijo. Pa je že Srbijo, če smo realni, nemogoče razložiti brez elementa iracionalnosti.

 

Za nas je seveda bistvena predvsem Evropa, Evropska unija. Kljub izjemno zapletenim razmeram na njeni vzhodni meji in odkritemu koketiranju ene izmed članic (Madžarske) z režimom v Kremlju je pozornost odločevalcev še vedno preveč usmerjena v teme, ki nikakor niso bistvene, pač pa vse prevečkrat postajajo ideologija. Večkrat sem že ugotavljal, kako Nemčija kot motor Evrope postaja njen največji problem prav zaradi iracionalnega, norega vztrajanja pri "razogljičenju", iz česar so naredili novo ideologijo. Nemci so 20 let nesramno bogateli na račun poceni ruskih energentov, potem pa čez noč šokirani ugotovili, da niti plin niti nafta nista več okoljsko sprejemljiva in da mora celotna EU zdaj v nekaj letih obrniti hrbet vsem "umazanim" energijam ...

 

 

 

"Vojna v Ukrajini je v t.i. stabilni fazi, kar pomeni, da je pred njo zima in nekajmesečni status quo na fronti. Ocene so celo, da utegne ta vojna trajati še 4-5 let."

 

 

 

Letošnja zima bo morda neprimerno dražja za nas kot lanska, opozorila o velikih podražitvah elektrike (tudi) za gospodinjstva niso naključna. Vojna v Ukrajini je morda res v t.i. stabilni fazi, kar pomeni, da je pred njo zima in nekajmesečni status quo na fronti, vendar po drugi strani premirja ali celo trajnega miru ne moremo pričakovati še naslednjih nekaj let. Ocene so celo, da utegne ta vojna trajati še 4-5 let. V tem času bo Evropa pod izjemnim ekonomskim pritiskom, saj vojne ne bodo plačevali Američani; svoj del so že prispevali, potem pa so breme elegantno prevalili na Evropo, ki se bo, kot vse kaže, v prihodnjem letu spopadla še z novim migrantskim valom, morda celo hujšim od tistega leta 2015. Potres v Maroku, katastrofalne poplave v Libiji in državni udar v Nigru, kjer ležijo "vrata v Sredozemlje", predstavljajo velikansko množico migrantov, namenjenih v Evropo. V Rusijo zagotovo ne bodo šli, je pa Putin več kot zainteresiran, da ta armada vkoraka v Evropo.

 

Levo-liberalni blok se bo moral do vseh teh vprašanj - med katera sodi tudi hipertrofija bruseljskih predpisov, prihodnje leto bo zagotovo izjemno odmevna Direktiva o uravnoteženosti spolov (Directive on improving the gender balance) v gospodarstvu - začeti odgovorneje obnašati, zlasti pa jih prenehati ignorirati. Če se Italijani utapljajo v morju ilegalnih pribežnikov, potem to zagotovo ni le njihov problem, pač pa je problem celotne Evropske unije. In če vladajoče stranke zaradi obsedenosti s politično korektnostjo in lovom na čarovnice, ki slišijo na ime sovražni govor, ne bodo pravočasno prepoznale, da gre dejansko za vprašanje obstoja evropske ideje, torej posledično tudi EU, bodo na volitvah slavili skrajni populisti, desničarji in ksenofobi. Na naznansko veselje Vladimirja Putina, ki prek svojih vzvodov že več kot desetletje sofisticirano piha na dušo radikalnim politikom in jih financira.

 

Le katero politično stranko pri nas bi Rusi najprej targetirali?

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
27
Paznica s Kolodvorske in čiščenje javne hiše
12
26.09.2023 20:28
Ali se vsi ti, ki hlapčevsko in suženjsko podpirajo trenutne politikante, ki jim dobesedno nekam lezejo, ki se slinijo in samo ... Več.
Piše: Denis Poniž
Migracijska tempirana bomba
14
24.09.2023 21:21
Politika, domača in evropska, se problematike migracij loteva podobo kot podnebnih sprememb. Veliko moraliziranja, političnega ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
25
23.09.2023 10:19
Leta in leta političnega kupčkanja na RTV Slovenija, vladnega vmešavanja v uredniško delo ter nenormalnega novinarskega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
23
21.09.2023 23:17
Čez tri mesece bomo praznovali 33. obletnico plebiscitarne odločitve velike večine Slovencev in vseh slovenskih državljanov za ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
27
17.09.2023 19:02
Če niste vedeli, vaša nova osebna izkaznica ima čip, na katerem sta zapisana biometrična podatka, in sicer podoba obraza in dva ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
V zdravstvu je denarja preveč!
36
14.09.2023 23:59
Pred okoli pol leta mi je ugleden slovenski zdravnik in odličen poznavalec razmer v našem zdravstvu in zdravstvu po svetu na ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Čas za (za)upanje
26
12.09.2023 20:42
Pripravlja se zakon o obnovi. Če so informacije iz gradbenih logov točne, naj bi premier Golob razmišljal o tem, da se začasno ... Več.
Piše: Anže Logar
Stroka dopušča, da se mladoletnica izživlja nad onemoglimi v zdravstveni ustanovi, psihoterapevtom pa ne dovoli, da bi pomagali
16
10.09.2023 21:30
Ob vedno novih, šokantnih razkritjih zlorab in nasilja v zdravstvenih in socialnovarstvenih ustanovah, ki so zagotovo tudi ... Več.
Piše: Blaž Benedik Ivanov
Zadnje, kar ostaja, je upanje, da se stvari le spremenijo na bolje. Ko bo umrlo še upanje, bo res zelo hudo.
14
07.09.2023 18:00
Narava ima očitno vedno svoj prav, tudi tokrat je pokazala vso svojo moč in dala ljudem jasno vedeti, da danes brez regulacije ... Več.
Piše: Milan Krek
Zakaj slovenske vlade na leto razdelijo 150 milijonov evrov tujim namesto našim kmetom?
11
06.09.2023 20:15
Pravkar minuli Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni je med drugim postregel s številnimi kakovostnimi omizji, žal pa se je ... Več.
Piše: Marjan Podobnik
Poplavno-populistične petarde v razpadajočih javnih financah
19
04.09.2023 19:02
Dogajanje glede sanacije in obnove po zadnji ujmi je z vidika makroekonomske situacije in upravljanja javnih financ vedno bolj ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Pričevalec Jože Možina ali kaj Golobova vlada sporoča novinarjem, ko jim za vrat pošilja policijo
25
03.09.2023 22:15
Prizor, v katerem uniformirana policista po nacionalki iščeta novinarja Jožeta Možino, da bi z njim opravila nekakšen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Danes in jutri: Od revščine in vojn do zvezd
13
28.08.2023 23:59
Ko sem pisal del knjige o trajnostnem razvoju, sta me prešinili dve ključni misli. V prvi vrsti sem se spomnil na rast ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Poplava vodo-ureditvene birokracije brez protipoplavnega učinka
14
22.08.2023 20:00
Direkcija za vode, Agencija za okolje, Inštitut za vodarstvo, množica občinskih uradov, služb za urejanje prostora, sedaj še ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
O kozjih ušesih spletnih ovaduhov
14
21.08.2023 20:00
Ker niso sposobni analitičnega pogleda na realnost, se ukvarjajo z obrobnostmi ali s stvarmi, ki utrjujejo njihov pohabljeni ... Več.
Piše: Denis Poniž
Zakaj ima zdravstvena stroka toliko predsodkov do profesionalnih terapevtov in jih pogosto vidi kot nekakšne šarlatane ali celo šamane
29
17.08.2023 22:30
Področje psihoterapevtskih dejavnosti v Sloveniji še vedno ni zakonsko urejeno, kar v praksi pomeni, da že nekdo, ki obišče ... Več.
Piše: Tabita Ruiz
Izplen in nauk dneva solidarnosti
17
15.08.2023 19:45
Na načelni ravni lahko ugotovimo, da je rokohitrsko določeni dela prost dan, dan solidarnosti, vsaj na najvišjih političnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Naravna katastrofa: Sprožilec pozitivne razvojne energije, partnerstva za sanacijo in razvoj Slovenije?
29
08.08.2023 22:30
Zadnje katastrofalno neurje, ki je opustošilo večino Slovenije (z vsemi predhodnimi to poletje), je jasen opomnik, opozorilo, da ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Išče se kronični krivec za neizpeljane reforme v zdravstvu, ki bo moral delati po diktatu premierja Goloba
13
07.08.2023 22:05
Kdo bo novi minister za zdravje? Premier Golob je bil jasen: potrebujemo nekoga brez hrbtenice, poslušnega in pokornega človeka, ... Več.
Piše: Milan Krek
Odprta rana na evropskem telesu: 15 let od ruske vojaške agresije na Gruzijo
10
06.08.2023 21:25
V noči med 7. in 8. avgustom 2008, ko so v Pekingu potekale poletne olimpijske igre, je Vladimir Putin napadel Gruzijo. Pred ... Več.
Piše: Irakli Koplatadze
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Izgubljeni planet med Titanikom in ladjo norcev
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.341
02/
Paznica s Kolodvorske in čiščenje javne hiše
Denis Poniž
Ogledov: 1.917
03/
Eksekucijska mrzlica v naši največji javni hiši
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.987
04/
Kaj je Slovenija, nova nestalna članica varnostnega sveta ZN, sporočila svetu?
Uredništvo
Ogledov: 1.629
05/
Migracijska tempirana bomba
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.180
06/
Ena gasilska: Slovenci pospešeno izumiramo in izgubljamo svojo državo
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.192
07/
Neuvrščeni se vračajo, Evropska unija pa se strelja v koleno
Andraž Šest
Ogledov: 1.091
08/
Biometrični Anže – simpatični »projekt«, a zaenkrat brez jasne uporabnosti
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.783
09/
Čas za (za)upanje
Anže Logar
Ogledov: 3.274
10/
Beijing’s claims of bringing development to Africa under scrutiny
Valerio Fabbri
Ogledov: 344