Razkrivamo

SAZAS-ova 100-krat ponovljena laž bo postala resnica?

V četrtek, 14. maja, smo si na POP TV lahko ogledali oddajo Epilog, ki je razkrila številne nepravilnosti pri delovanju SAZAS. Vložene naj bi bile tudi že kazenske ovadbe. Takoj po oddaji je SAZAS začel javnomnenjsko ofenzivo s pošiljanjem elektronske pošte avtorjem, s katero poskušajo zanikati in prikriti, da so v enem letu plačali skoraj 800.000 evrov za razvoj, ki ga po naših podatkih ni bilo.

25.05.2015 23:14
Piše: Uredništvo

Blaža Ranta pa na laž postavlja tudi izjava direktorja Stroke Sandija Markona za časnik Delo, ki pravi, da bo SAZAS za najem programa v 5 letih plačal 1,2 milijona evrov. Torej nikakršen razvoj, o katerem piše Rant, ampak navaden najem.

14. maj 2015 je bil eden najhujših dni v zadnjih 20 letih za organizacijo SAZAS. Oddaja Epilog je v prispevku Jureta Bračka razkrila vse temne plati organizacije SAZAS: od najemanja sodelavcev SOVE za zasledovanje državnega uradnika (z denarjem avtorjev), do milijonov, ki izginejo neznano kam. V oddaji smo lahko slišali, kako je Matjaž Zupan razlagal, da se SAZAS vodi korporativno in kako SAZAS ne smejo voditi avtorji, ki nič ne pomenijo. Sam jih označuje za rekreativce. Vsem, ki 14.maja niste uspeli videti oddaje Epilog, priporočamo, da si jo pogledate prek sistema VOYO. Vse pohvale novinarju Juretu Bračku. V tem članku bomo spet dokazali, kako predstavniki SAZAS brez sramu zavajajo avtorje. 

 

Posnetek iz oddaje Epilog na POP TV. 14. maj 2015 

 

Blaž Rant v pismu avtorje zavaja, da je bilo 700.000 evrov porabljenih v 11 letih, v letnem poročilu SAZAS pa piše, da je bilo to porabljeno v enem letu 

 

Kot odziv na oddajo Epilog so 22. maja člani SAZAS po elektronski pošti prejeli dopis, ki pojasnjuje, da je vse skupaj velika zarota proti SAZAS (dopis je objavljen na dnu prispevka). V tem dopisu Blaž Rant v imenu SAZAS avtorjem razlaga, da vlaganja v višini 700.000 evrov niso bila v enem letu. Blaž Rant piše: "Nekateri so to celo razumeli, da je bilo to izvedeno v enem letu. SAZAS že 11 let neprestano vlaga v razvoj in dopolnjevanje nam lastne, specifične programske opreme."

 

Če pa pogledamo letno poročilo za leto 2011, vidimo, da leta 2010 te investicije ni bilo, leta 2011 pa imamo povečanje za 779.383,99 evrov. Torej, v enem letu se je investiranje povečalo za skoraj 800.000 evrov. Blaž Rant pa piše, da je to seštevek 11 let?!  Rant razlaga nadalje, da se SAZAS "uvršča v tisto skupino poslovnih subjektov, ki vlagajo v informacijsko tehnologijo manj kot 2 % letnih prihodkov".  Kdor ne verjame, naj sam pogleda v letno poročilo za leto 2011.

 

 

Letno poročilo za leto 2011, ki postavlja na laž trditev Blaža Ranta o 11-letnem investiranju 

 

Blaža Ranta pa na laž postavlja tudi izjava direktorja Stroke Sandija Markona za časnik Delo, ki pravi, da bo SAZAS za najem programa v 5 letih plačal 1,2 milijona evrov. Torej nikakršen razvoj, o katerem piše Rant, ampak navaden najem.

 

 

Izsek iz članka "Tavanje v megli SAZAS-ovih stroškov" Anuške Delić z 9. avgusta 2010, objavljenega v Delu:

 

 

SAZAS bo vložil 1,2 milijona evrov v program, ki nikoli ne bo last SAZAS

 

Izjava Sandija Markona za Delo postavlja na laž celo letno poročilo 2011. Sandi Markon namreč trdi, da bo SAZAS plačal za najem programa 1,2 milijona evrov, saj je lastnik programa Stroka. Torej SAZAS plačuje 1,2 milijona evrov za nekaj, kar sploh ni njihovo. Zanimivo pa je, da smo preverili, da program niti ni last Stroke, ampak tujega podjetja Stirlitz Media. Torej na osnovi teh podatkov lahko trdimo, da Stroka zaračunava SAZAS-u najem nečesa, kar SAZAS prikazuje kot vlaganje v razvoj, pri čemer program sploh ni last Stroke, ampak je Stroka celo samo zastopnik.

 

 

Dokaz, da Stroka ni lastnik programa, ampak samo zastopnik (dealer):

 

 

 

Zaključek

 

Iz vsega navedenega vidimo, da je SAZAS takoj po oddaji poskrbel za "svojo resnico". Mogoče je Blaž Rant v imenu SAZAS celo uspel prepričati kakega avtorja, ki ni bral letnega poročila 2011. Mogoče lahko nekdo celo verjame, da je vse skupaj zarota hudobnih neplačnikov (opomba: POP TV, ki je prispevek objavil, ima po naših informacijah pogodbo in je reden plačnik). Toda ko primerjamo vse izjave, ugotovimo, da sta jih SAZAS in Stroka pozabila uskladiti. Vsak "dober prevarant" ve, da če že lažeš, moraš poskrbeti, da tudi vsi vpleteni enako lažejo, sicer te hitro razkrinkajo. 

 

 

Preglejmo izjave in se vprašajmo o razumu:

 

1.   Blaž Rant trdi, da je bilo 700.000 evrov za razvoj programske opreme porabljenih v 11 letih.

2.   V letnem poročilu SAZAS 2011 pa piše, da je SAZAS vložil 779.000 evrov v razvoj programa v enem letu.

3.   Direktor Stroke je za Delo povedal, da bo SAZAS družbi Stroka v 5 letih plačal 1,2 milijona evrov samo za najem programa in nikjer ne omenja skupnega vlaganja v razvoj.

4.   Na spletni strani proizvajalca programa Stirlitz Media piše, da je Stroka samo zastopnik za Slovenijo.

5.   Direktor Stroke pa pravi, da je Stroka lastnik programa.

 

In komu naj sedaj verjame avtor?

 

Predstavniki SAZAS so pokazali, da niso nič drugačni od tistih politikov, ki jih zalotijo s prsti v marmeladi: "Vse je zarota proti poštenemu vodstvu SAZAS, ki se trudi za dobro avtorjev." - Itak. Tukaj seveda ni šlo za marmelado, ampak za tovarno marmelade – za 779.000 oziroma 1.200.000 evrov, ki so/bodo šli za najem/razvoj programa. 

 

Mimogrede. Najem istega programa plačuje isti firmi (Stroka) tudi AKOS Franca Dolenca (1.300 EUR na mesec oziroma 15-krat manj), ki nas zaradi poročanja o njihovih poslih že toži za nekaj več kot 10 tisočakov. Če bi SAZAS plačeval po ceni, ki jo plačuje AKOS, bi sicer v 5 letih prihranil 1,1 milijona evrov. Zakaj raje plačuje 15-krat več? Tega nismo uspeli ugotoviti. Je pa res, da lahko AKOS in zanj Franca Dolenca tokrat pohvalimo, saj je kljub škodljivosti vseh poslov, ki mu jih očitamo, pri vsem tem kljub vsemu mnogo bolj racionalen kot SAZAS Matjaža Zupana.

 

 

Dokaz, da AKOS plačuje za podatke o predvajani glasbi 1.300 evrov na mesec 

 

 

Dopis ki ga je Blaž Rant poslal avtorjem po oddaji Epilog, ki je obravnavala problematiko SAZAS-a

 

 

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Rent-a-Pilot: China Hiring Retired Military Personnel from Western Countries
11
20.11.2022 22:49
Pressure is increasing for investigation from the United Kingdom, Australia and New Zealand against reported recruitment of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ramzan Kadirov, najljubši Putinov zasebni morilec na daljinsko upravljanje
9
16.11.2022 22:45
Ramzan Ahmatovič Kadirov je formalno predsednik Republike Čečenije, ki je formalno del Rusije. Rad ima medijsko pozornost in ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Predsednica je rojena: Ponovna zmaga ideologije s potencialno lučko na koncu tunela
38
14.11.2022 00:48
Dobili smo prvo predsednico države. Nataša Pirc Musar, ki jo je BBC sinoči označil kot Trumpovo odvetnico (ker je pred leti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zmagala bo Nataša Pirc Musar, Anže Logar ga je strateško polomil, ker ni pravočasno izstopil iz svoje stranke SDS
40
09.11.2022 19:00
Le nekaj dni pred odločilnim krogom predsedniških volitev je tehtnica na strani Nataša Pirc Musar, ki za razliko od ... Več.
Piše: Uredništvo
Rowan Atkinson: Proti sovražnemu govoru se moramo boriti s še več svobode govora!
21
30.10.2022 21:15
Do netolerance nimam tolerance! Proti sovražnemu govoru se ne bori s cenzuro ali represijo, ampak s še več svobode govora, je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Bilo je nekoč v Muri: Kratka zgodba o dolgem in prav nič političnem umiranju neke tovarne
12
29.10.2022 22:59
Od propada Mure je minilo že kar nekaj let, vendar zgodbe o tej tovarni še živijo. Pogosto slišimo, da je znamenita pomurska ... Več.
Piše: Bine Kordež
Postmoderna banalnost zla: Putinovi ubijalci z daljinskim upravljalnikom
14
28.10.2022 20:00
Mednarodni kolektiv raziskovalnih novinarjev Bellingcat je razkril, da globoko v drobovju Glavnega računalniškega centra ruskih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Russia, China's new gas station: Xi wants to buy oil from Putin at a cheaper rate
6
21.10.2022 21:00
China has been stockpiling cheap oil to build up its strategic reserves. It has found Russia as an ideal source from where it ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Genialna logika Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport: 3 x nezakonito = zakonito!
6
18.10.2022 20:30
V medijih smo doslej že prebirali, kako se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) spreneveda, ko dobi vprašanja, ... Več.
Piše: Uredništvo
Xi faces challenge of shrinking Chinese population as he goes for the third term
11
16.10.2022 21:00
President Xi Jinping faces the real threat of a shrinking Chinese population as he gears up to accept a third term of power and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Posledice vojne v Ukrajini so že dosegle rusko družbo in nikakor niso nedolžne
10
15.10.2022 21:20
Tisti ruski mediji, ki so še uspeli ohraniti nekaj neodvisnosti, poročajo o različnih posledicah vojne v Ukrajini za rusko ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Hiperprodukcija elite: Države, ki ustvarjajo visoko izobražene, a zafrustrirane in razočarane mlade ljudi, same silijo v težave!
8
07.10.2022 23:00
Problem prekomerne proizvodnje elite in ohranjanje razmeroma visokega števila vpisnih mest na suficitarnih študijskih programih ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Kje so realne poti za zmanjševanje neenakosti pri nas?
11
05.10.2022 19:55
Dohodkovna in premoženjska neenakost prebivalstva je vsekakor ena izmed najbolj izpostavljenih slabih strani sodobnega sveta. ... Več.
Piše: Bine Kordež
G7 Plans for New Global Infrastructure Initiative to Challenge China’s Belt and Road Initiative
8
03.10.2022 20:30
China has tried to project itself as a helping hand for developing countries in matters of infrastructure and economic ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Skoraj izgubljena vojna: Ali Putin lahko konča vojno v Ukrajini in ohrani oblast v Rusiji?
16
01.10.2022 23:59
Putin se je z napadom na Ukrajino pošteno zaplezal in v tej vojni skoraj ne more več zmagati. Vsaj s konvencionalnim orožjem ne. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.815
02/
Življenje brez Janše ali zakaj brcanje (navidezno) mrtvega konja nikoli ne bo športna disciplina
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.838
03/
Slovenci so narod? Ne, Slovenci so pleme!
Denis Poniž
Ogledov: 2.274
04/
Uredniški komentar: Kaj ostane liberalcem na južni strani Alp?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.669
05/
Rusija je država, ki podpira terorizem
Božo Cerar
Ogledov: 1.198
06/
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.071
07/
Mediatorjev vodnik do miru v Ukrajini
Jeffrey Sachs
Ogledov: 695
08/
V Ukrajino prihaja "general Zima", z njim pa olajšanje, da smo se za nekaj časa izognili 3. svetovni vojni
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.065
09/
Politične usmeritve: Bizarno je, da aktualna politika s politizacijo zasleduje depolitizacijo
Tilen Majnardi
Ogledov: 518
10/
Referendum je dokaz nesposobnosti politike, je prelaganje odgovornost na ramena ljudstva
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.037