Razkrivamo

Nov Zakon o medijih: 800 % višje kazni, grozi tudi zaplemba medija

Novi zakon o medijih vlade Mira Cerarja: medijsko svobodo bodo spodbujali z več kot 800 % višjimi kaznimi, strategijo razvoja medijev bodo pisali prekrškovni organi, ministrica Mlakarjeva bo sama osebno odločala, kaj je slovensko avdiovizualno delo, medtem ko bodo inšpektorji medijem po novem lahko celo zasegali opremo medijev.

04.06.2015 01:40
Piše: Uredništvo

Ministrica pri pretvorbi kazni iz tolarjev v evre iz 150.000 tolarjev dobila 8.000 EUR (13-krat več)

Madžarski premier Viktor Orban bi bil ponosen na Mira Cerarja in ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar. Nov predlog Zakona o medijih prekaša še tako bizarne zakone, ki smo jih doživeli, odkar imamo samostojno državo. Po novem bo strategijo razvoja medijev pisal kar prekrškovni organ AKOS. Odslej bodo lahko inšpektorji zaradi medijskih vsebin medijem zasegali opremo in jih tudi zapečatili. Vse to pod krinko večje "svobode" izražanja, kot si jo je zamislila ministrica, ki pravi, da je zakon dober, saj ga je sama osebno preverila.

 

Slovenski jezik pa bomo zaščitili tako, da bomo predvajali pesmi, ki sploh nimajo besedila. Ne, to ni prvoaprilska šala. To je nov Zakon o medjih, ki ga je pripravila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Vse navedeno je skrito v na prvi pogled povsem nedolžnih členih. Pod krinko zakona, ki naj bi z uvedbo kvot zaščitil slovenski jezik, so nastali členi, ki nas vračajo v svinčene čase.

 

 

Ponovno uveden instrument zasega in zapečatenja za medije, če se šalijo na račun politike in so tako "politično nestrpni"

 

Tako kot je oblast v drugi polovici osemdesetih večkrat zasegla vse izvode Mladine, bo takšen zaseg ponovno mogoč po zaslugi novega medijskega zakona, ki je nastal pod Cerarjevo vlado. Po novem bo lahko državni organ AKOS zasegel vso opremo ali pa celo zapečatil medij oziroma naprave. Zakon je napisan tako ohlapno, da bo vse v rokah presoje posameznega inšpektorja in njegovih nadrejenih, ki jih imenuje aktualna oblast. Zadostovalo bo, da inšpektor ugotovi, da medij ni predvajal dovolj glasbe slovenskega porekla, in že lahko zaseže vso opremo in prepove delovanje medija. Inšpektor vam bo torej zasegel vso opremo, s katero ste predvajali premalo slovenske glasbe, dokler ne boste predvajali več slovenske glasbe. Seveda, ker bo oprema zasežena, nepravilnosti ne boste mogli odpraviti in država vam bo vzela dovoljenje. Enako lahko inšpektor stori, če ugotovi "spodbujanje politične nestrpnosti" (8. člen). Ker je politična nestrpnost v očeh nekaterih politikov lahko tudi šala na račun premiera Mira Cerarja (ali pa ministrice), bo trenutna vlada lahko v primeru sprejetja tega zakona ugasnila vsak medij, ki bo preveč kritičen. Inštitut zasega opreme in zapečatenja namreč določa novi 108. člen v 4. odstavku. 

 

 

4. odstavek 108. člena predloga novega Zakona o medijih

 

 

Ministrica spodbuja slovenski jezik s pesmimi, ki sploh ne vsebujejo besedila

 

Ministrica je v oddaji Studio CITY, ki je bila na sporedu v ponedeljek, 1. junija 2015, povedala, da je namen zakona ščitenje slovenskega jezika. Zakon zato na novo uvaja definicijo slovenske glasbe v novem 86.a členu. Slovenska glasba je po novem torej instrumentalna glasba slovenskega izvora.

 

Torej glasba, ki ne vsebuje niti ene slovenske besede, naj bi po novem pripomogla zaščititi slovenski jezik? 

 

 

86. člen, ki kot slovensko glasbo, ki naj bi ščitila jezik, določa pesmi, ki ne vsebujejo petja in so instrumentalne

 

 

Ministrica pri pretvorbi kazni iz tolarjev v evre iz 150.000 tolarjev dobila 8.000 EUR (13-krat več)

 

Poleg tega, da je ministrica prepričana, da s predvajanjem instrumentalne glasbe, ki ne vsebuje govorjene besede, spodbuja slovenski jezik, ima tudi težave z matematiko, čeprav je profesorica matematike. V oddaji Studio CITY, ki je bila na sporedu v ponedeljek, 1. junija 2015, je ministrica povedala, da so v novem zakonu o medijih  tolarje spremenili v evre. Vsem je znano, da je bil menjalni tečaj evro/tolar 1/239,64. 

 

Torej 150.000 SIT pretvorjeno po uradnem menjalnem tečaju 239,640 v EUR znaša 625,93 EUR. Toda ministrica Julijana Mlakar je novem zakonu iz minimalne kazni 150.000 SIT namesto 625 EUR dobila kar 8.000 EUR. To pa pomeni skoraj 1300 % podražitev oziroma 13-krat več. 

 

Težko razumemo, kako lahko s povišanjem kazni povečamo medijsko svobodo. Povišanje kazni za medije razumemo kot najbolj grobo obliko pritiska na medije. Če bo narobe razumel pomen definicije "instrumentalna glasba slovenskega porekla", bo lahko plačal kazen 80.000 evrov. Za nekatere majhne medije je to ves letni prihodek. Tudi pri ostalih kaznih ni šlo za pretvorbo iz tolarjev v evre, ampak za mnogokratnike. Država pač rabi denar.

 

Staro pravilo diktatorjev je: najprej napišeš ohlapen zakon, ki je poln nejasnosti, nato pa določiš izredno visoke kazni za kršitelje. Tako lahko kaznuješ vsakogar ali pa nikogar, odvisno kako prijazen je določen medij do oblasti. Praktično vse minimalne kazni so se povprečno povečale za 800 % in več.

 

Kazen v starem zakonu v SIT (139. člen):

 

 

Nova kazen v EUR (139. člen):

 

 

Ministrica Julijana Bizjak Mlakar je samo sebe imenovala za vrhovnega in edinega odločevalca o tem, kaj je slovensko avdiovizualno delo

 

Po novem bo edina oseba v državi, ki bo lahko odločala, če je film, nanizanka ali nadaljevanka slovensko avdiovizualno delo, kar ministrica sama. Tako določa 6. odstavek 68. člena novega predloga Zakona o medijih, ki ga je predlagala Julijana Bizjak Mlakar. V 6. odstavku piše, da o zadevi odloči pristojni minister. Ministrica je torej samo sebe določila za edino pristojno na tem področju. Magistra poslovne politike in organizacije bo postala edini vrhovni strokovnjak za to, ali je neko avdiovizualno delo slovensko.

 

Morda bomo kdaj slišali celo, da je naša ministrica vrhunski strokovnjak na področju filmske produkcije, ker zna s svojim mobilnim telefonom poleg fotografiranja tudi snemati. 

 

 

 

Zaključek

 

Zakon, ki ga je predlagala profesorica matematike in magistra poslovne politike Julijana Bizjak Mlakar, je sramota za vsako razvito demokratično družbo. Zakon je poln nesmislov in idej, ki spominjajo na želje Viktorja Orbana po polnem nadzoru nad mediji in ne na demokratična načela, ki jih zagovarja Miro Cerar. Minister, ki predlaga tak zakon, bi moral nemudoma odstopiti. To, da leta 2015 članica EU predlaga zakon, na podlagi katerega lahko inšpektor zapečati medij in mu zaseže opremo zaradi "politične nestrpnosti", je sramota za celotno Evropsko unijo.

 

Ostalim nesmislom in napačnim rešitvam v zakonu se tokrat nismo posvetili, saj menimo, da je že sam inštitut zaplembe opreme in dokumentacije določenemu mediju jasen pokazatelj, da ima ta zakon škodljive namene.

 

Vrhunec cinizma pa je, da je ministrica v uvod v zakon zapisala:

"Svoboda izražanja na podlagi prvega odstavka 39. člena Ustave Republike Slovenije zato uživa posebno varstvo kot človekova pravica in zahteva od države sprejem ustreznih predpisov, ki naj zagotovijo, da bodo lahko mediji samostojno izvrševali svoje funkcije pri svobodnem oblikovanju javnega mnenja."

 

Osnutek zakona [PDF]

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Kako so v TEŠ "pokurili" 280 milijonov evrov ali celotna zgodba o izgubi in insolventnosti Termoelektrarne Šoštanj
14
05.08.2021 22:46
Pisati o Termoelektrarni Šoštanj (TEŠ) oziroma o njenem bloku 6 je pravzaprav preprosto. Lahko se izpostavi zgrešenost te ... Več.
Piše: Bine Kordež
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
5
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Država je tista, ki je pomembna, politik Janez Janša pa si bo pisal sodbo sam
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.174
02/
Plenice v oktobru: Sočutno starševstvo in nesporazumi v zvezi z njim
Katja Knez Steinbuch
Ogledov: 2.192
03/
Učinki kolektivne norosti in poraz levičarskih načel
Simona Rebolj
Ogledov: 2.253
04/
V imenu očeta: Zunaj tekmujejo, kako bodo osvajali vesolje, v domačih logih pa se obmetavamo s preteklostjo in zavistjo
Pavle Okorn
Ogledov: 2.071
05/
Zdravnikom so nam doslej grozili po elektronski pošti, zdaj pa nas že kar na ulici kličejo pred "vojaško sodišče"
Milan Krek
Ogledov: 1.493
06/
Za mano hodi pošastni črni pes, me rine v kot, kjer se zjokam kot nebogljeni otrok in pomislim na najhujše …
Ana Jud
Ogledov: 1.328
07/
V Butalah so pamet zaklenili v sode, da jim ne bi ušla na plano, v Sloveniji smo jo preglasili s smrtno tišino javne besede
Vili Kovačič
Ogledov: 1.103
08/
Ali je v tej državi sploh še možno kaj narediti dobro in prav?
Miha Burger
Ogledov: 1.476
09/
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
Bine Kordež
Ogledov: 1.616
10/
Granitne kocke so končna posledica frustracij državljanov, ki ne morejo vplivati na nič
Miha Burger
Ogledov: 618