Komentar

Primer Haradinaj ali ko nihče ni za nič odgovoren

Nedavni škandal z aretacijo, prepovedjo odhoda iz Slovenije in s kasnejšo vrnitvijo (diplomatskega) potnega lista je ponovno odprl vprašanje, koliko škode nam povzročajo katastrofalne napake varnostnega in pravosodnega sistema.

21.06.2015 22:03
Piše: Dejan Steinbuch

Foto: Dejan Steinbuch

Če pravosodju doslej ni bilo dovolj to, da se z nezaupanjem, pomanjkanjem ugleda in izgubo avtoritete sooča doma, potem je razumljivo, da mu ne bosta koristila niti negativna publiciteta in posmehovanje v mednarodnem prostoru.

V dneh, ko se bliža Dan državnosti, bomo poslušali lepo zveneče besede o osamosvojitvi, vojni za neodvisnost, zmagi in izpolnitvi stoletnih sanj. O temnih plateh slovenske samostojnosti, predvsem omadeževanih vrednostnih temeljih, nezaupanju v politični sistem, politike in državo kot tako ne bo toliko govora. Skoraj zanesljivo pa ne bomo slišali utemeljenih kritik pravosodnega sistema, glede katerega smo imeli leta 1991 očitno preveč pričakovanj, saj smo iskreno verjeli v vladavino prava kot nasprotje nekdanje policijske države, v kateri je Zakon interpretirala Partija, sodniki pa so bili avtonomni zgolj formalno.

 

Ravno pravosodni sistem se je po 24 letih najbolj kompromitiral, kar nekateri pripisujejo dejstvu, da v Sloveniji — za razliko od večine drugih vzhodnoevropskih držav — ob prehodu iz komunizma v demokracijo ni bila opravljena lustracija, drugi pa so bolj prizanesljivi in verjemejo, da je ključni krivec za empirično dokazano slabo delovanje slovenskega sodstva trajni mandat sodnikov. 

 

Na tem mestu se ne bomo poglabljali ne v prvo ne v drugo tezo, pač pa bomo izpostavili konkretne škodljive posledice, ki jih slovenskim interesom povzroča slabo, površno ali neprofesionalno delo slovenskega pravosodja. Tisto, kar nas posebej vznemirja, je namreč škoda, ki jo v tujini trpi ugled Slovenije zaradi tega, ker v pravosodnem in varnostnem sistemu prihaja do hudih napak, odgovornosti za to pa ne nosi nihče.

 

 

Primer Haradinaj

 

Nov žebelj v krsto našega pravosodja predstavlja škandal, ki je spremljal nedavno aretacijo Hamuša Haradinaja, kosovskega politika, nekdanjega premierja in poveljnika Osvobodilne vojske Kosova. Če pravosodju doslej ni bilo dovolj to, da se z nezaupanjem, pomanjkanjem ugleda in izgubo avtoritete sooča doma, potem je razumljivo, da mu ne bosta koristila niti negativna publiciteta in posmehovanje v mednarodnem prostoru.

 

Dogodek, ki bi lahko imel resne gospodarske in politične posledice, se zdi na prvi pogled nerazumljiv, celo nelogičen; človeka, ki je že neštetokrat potoval skozi Slovenijo, obiskoval evropske prestolnice, je slovenska policija aretirala na brniškem letališču na podlagi enajst let stare tiralice srbskega Interpola. Kot da so zaprašeni dopis iz predala potegnili ravno prejšnji teden, ko se je Haradinaj iz Bruslja prek ljubljanskega letališča vračal na Kosovo. Še več, incident zgodil le nekaj dni pred srbsko—kosovskimi pogajanji v Bruslju. Morda je res naključje, je ugibal tudi srbski premier Aleksandar Vučić.

 

Če sprejmemo tezo o naključju, potem ne moremo zanikati togosti, brezčutnosti in hladnosti naših policijskih in pravosodnih organov, še zlasti ko gre za državljane držav, ki jih ima državna uprava za nekoliko manjvredne. O birokratskem rasizmu se pri nas sicer javno ne govori, vendar je še kako aktualen in ga ni moč zanikati. Odkar je Evropsko sodišče za človekove pravice meritorno odločilo, da so bili t.i. izbrisani dejansko žrtve nezakonitega in nehumanega ravnanja slovenskih oblasti, ni več nobenih razlogov za sprenevedanje. Ta država ima dejansko na vesti nekaj zelo sramotnih dejanj, za katera ni nikoli odgovorjal noben politik ali javni funkcionar. Pa bi moral, saj bomo stroške denarnih satisfakcij za upravičence nosili davkoplačevalci!

 

Nočem sicer namigovati, da gospoda Haradinaja ne bi aretirali, če bi bil državljan Nemčije, Velike Britanije ali Združenih držav, vendar obstaja kar nekaj neposrednih indicev o tem, kako pristranska in prilagodljiva je slovenska oblast, ko gre za uveljavljanje interesov večjih držav.

 

 

Nihče ne bo odgovarjal

 

Skratka, lahko verjamemo, da je bila aretacija, ki je na Balkanu sprožila zelo burne odmeve in vsekakor ni koristila slovenskim ekonomskim in političnim interesom, rezultat nespametnega ravnanja dveh ali treh letaliških uniformirancev, polnih samih sebe in katerih nevronske povezave so prislovično počasne, lahko pa domnevamo tudi to, da je šlo za resen spodrsljaj slovenskega varnostno-policijskega aparata, ki se je pred leti že podobno blamiral z aretacijami Agima Çekuja in Fatmirja Limaja, odgovornosti za blamažo pa ni doslej nosil še nihče.

 

Absolutna imuniteta pred kakršno koli odgovornostjo za napake očitno postaja zaščitni znak slovenske policije in varnostnega sistema (da o pravosodnem, zlasti državnem tožilstvu ne govorimo). Če poslušate ministrico za notranje zadeve, ki je po Vidi Tomšič zagotovo najbolj antipatična ministrica vseh vlad po letu 1945, potem dobite zgolj potrditev te teze.

 

Haradinajevo aretacijo je v še bolj čudno luč postavila kasnejša osvoboditev s pojasnilom, da je bilo "ugotovljeno, da gre za osebo z diplomatsko imuniteto". Po dveh dnevih so modreci prišli do ugotovitve, da ima Haradinaj diplomatski potni list? Ali pa se je do spoznanja dokopalo sodišče v Kranju?! In potem tiralica nenadoma ni več veljala?!

 

Toda Srbija konkretne tiralice zoper Haradinaja nikoli ni preklicala, kar z drugimi besedami pomeni, da je (bila) še vedno veljavna. Slovensko nelagodje zaradi ostrih reakcij v Prištini in precej dvoumnih izjav srbskega premierja je potem reševalo sklicevanje na Haradinajevo diplomatsko imuniteto. Vse skupaj je precej cenen izgovor, s katerim želi nekdo čim prej pomesti neljubi incident pod preprogo.

 

 

Ozadij je lahko več 

 

Kakšno je dejansko ozadje aretacije in kasnejše vrnitve potnega lista, s čemer je nekdanji in dvakratni haaški obtoženec lahko končno zapustil Ljubljano, je nemogoče ugotoviti, če tega dogodka ne umestimo v širši kontekst — in seveda izključimo možnost, da je šlo za individualni "podvig" brniških policistov, ki svoje delo opravljajo zelo po domače, nič boljši pa niso pravosodni organi, če potrebujejo nekaj dni, da preverijo evidence o obsojencih oziroma oproščenih obtožencih Mednarodnega kazenskega sodišča za območje bivše Jugoslavije (ICTY, International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia). Vsak, ki zna uporabljati računalnik in internet, lahko to ugotovi v nekaj minutah...

 

Možno je celo, da so slovenski organi človeka aretirali po tihem, diskretnem namigu ene izmed "velesil", ki ji pomiritev med Srbijo in Kosovom ne ustreza. Med osumljenci je v tem primeru kar nekaj držav, celo tista, katere premier je prav v tem času na hitro prišel v Slovenijo. A če morebitno teorijo male zarote spravimo v predal, nam še vedno ostane dovolj resna in pomenljiva misel, ki jo je izrekel kosovski politik Haradinaj, in v kateri je veliko resnice. Pravzaprav niti ne potrebuje komentarja:

 

"Z vašim vedenjem je nekaj narobe - glede na to, da izhajate iz iste države, iz Jugoslavije, ki ne obstaja več, pomeni, da imate še vedno nostalgijo po nekdanji Jugoslaviji ali pa živite v nekakšni ljubezenski navezi z Beogradom. Mislim, da to ne vodi v dobre odnose z drugimi državami na območju, še posebej z Albanci."

 

 

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Naj zdaj minister za zdravje pojasni, kako prejema plačilo za svoje delo v zasebnem zdravstvu
0
25.03.2023 23:00
Ob silnem medijskem razkritju domnevno nepravilnega ravnanja nevrokirurga dr. Romana Bošnjaka čakam novinarje, da pogledajo ... Več.
Piše: Milan Krek
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
14
23.03.2023 23:00
Danes se bije boj za Bližnji vzhod in Afriko med ZDA, Rusijo in Kitajsko, medtem ko je Evropska unija nekoliko zaspala zaradi ... Več.
Piše: Andraž Šest
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
11
21.03.2023 21:25
Strateški sveti vlade so pogruntavščina demokratičnih ureditev, ki sploh ni slaba v svoji osnovni ideji. Na določenih akutnih ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
16
19.03.2023 19:00
Na bo jasno že na začetku: nobena inkarnacija Udbe me ne bo ustrahovala in še naprej bom misli in pisal kot sem mislil in pisal ... Več.
Piše: Denis Poniž
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
20
17.03.2023 21:35
Petkova odločitev Mednarodnega kazenskega sodišča, da izda nalog za aretacijo ruskega predsednika, je v marsičem res prelomna, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
9
16.03.2023 19:44
Znašli smo se na prelomni točki razvoja celotne človeške skupnosti, kjer svobodni, individualni ustvarjalnosti zmanjkuje sape, ... Več.
Piše: Miha Burger
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
14
12.03.2023 22:42
Komisija za preprečevanje korupcije se je izjasnila v primeru groženj ministra za zdravje, izrečenih v telefonskem pogovoru s ... Več.
Piše: Milan Krek
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
18
12.03.2023 19:20
V časopisu, ki velja za vodilno (mainstream) slovensko glasilo, smo pred dnevi lahko brali zanimiv prispevek o nujnih spremembah ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Polemika tedna: Zakaj se Sachs in mirovniki glede Rusije bridko motijo in s svojimi pozivi v resnici podpirajo zločinca Putina
38
10.03.2023 17:10
Človek je presenečen, da se toliko pametnih ljudi iz zgodovine ni nič naučilo. Že 20. stoletje dokazuje, da vrtnice in nageljni ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Reaktivno - sanacijsko vladanje, ideologija, eko vrtovi, muzeji, spomeniki namesto razvoja
13
08.03.2023 20:15
Slovenija je dežela strategij, tudi zelo dobrih. Sprejemamo strategije za vsa področja, od zdravstva, šolstva, energetike, ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Evropa 2035: Bencin v bruseljski utopiji
16
07.03.2023 12:33
Za revolucijo je poskrbela Evropska unija v gospodovem letu 2023, ko je med sprejemanjem ukrepov o ukrivljenosti banan in v ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Putinova vojna v kontekstu svetovnih srečanj
9
06.03.2023 21:30
Med oktobrom in novembrom 2022 je bilo polno svetovnih srečanj, od katerih nobeno ni vključevaloRusije, bodisi je bila ta le ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Fermijev paradoks slovenske politike ali kje so naši novi politični leaderji
15
05.03.2023 21:10
Leta 1950 je fizik Enrico Fermi postavil vprašanje Kje so vsi?, ki ga danes poznamo kot Fermijev paradoks. Nobelov nagrajenec je ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Polemika: Deveta obletnica ukrajinske vojne
19
03.03.2023 11:59
Nismo na prvi obletnici vojne v Ukrajini, kot trdijo zahodne vlade in mediji, pravi Jeffrey Sachs: Ta vojna traja že deveto ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Zakaj je imenovanje "tajnice" Društva novinarjev Slovenije Špela Stare v Programski svet RTV Slovenija moralno sporno in problematično
15
27.02.2023 20:00
Če je bil strah pred upravljanjem javne radiotelevizije s strani skupin, ki uresničujejo svoje interese, upravičen, se sprašuje ... Več.
Piše: Domen Savič
Planica 2023: Butična in cenovno zakalkulirana
21
26.02.2023 19:00
V zadnjih dneh smo priča eskalaciji javnih kritik na račun organizatorjev Svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju v Planici. ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Prvo leto vojne: Russkij mir
26
23.02.2023 20:15
Ob robu nekega sestanka me je tedanji italijanski zunanji minister di Maio vprašal, če res mislim, da bo Rusija napadla ... Več.
Piše: Anže Logar
Eden od problemov ministra Bešiča so vedno nove, neuresničljive obljube, zaradi katerih ministru nos vse hitreje raste, tako kot Lažnivemu Kljukcu
7
22.02.2023 22:09
Finci za 5,5 milijona prebivalcev porabijo 22,3 milijarde sredstev, Slovenija pa za 2 milijona ljudi okoli 4,5 milijarde evrov, ... Več.
Piše: Milan Krek
Zgrešeno pismo za mir: Kot je Hitler iz naše hotel napraviti nemško deželo, hoče Putin iz ukrajinske napraviti rusko
29
19.02.2023 18:00
Ali smo Slovenci leta 1941 ravnali narobe, ko smo se uprli nemškemu in drugim agresorjem ter v uporu vztrajali štiri leta? Kajti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Likvidaciji Muzeja slovenske osamosvojitve ob rob: Udba in akcija Sever
31
17.02.2023 20:00
Igor Bavčar je ob izidu knjige Igorja Omerze Udba in akcija Severjunija 2020 napisal obširno spremno besedo, v kateri je akcijo ... Več.
Piše: Igor Bavčar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.926
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.885
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.221
04/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.464
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.126
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.195
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 849
08/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.881
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 478
10/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.837