Razkrivamo

Novi okostnjaki ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (2. del)

Nadaljujemo z ekskluzivno, doslej najbolj izčrpno in natančno analizo strokovnih, akademskih in raziskovalnih referenc vodilnih funkcionarjev ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra. Podatki vas bodo pretresli, morda celo šokirali. Avtorji raziskave odlično poznajo delovanje in notranje razmere v tej kliniki, ki včasih spominja na Potemkinovo vas, zato so njihove ugotovitve še toliko bolj dragocene.

29.06.2015 22:29
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   ukc   zdravstvo

V normalni univerzitetni kliniki z jasno postavljenimi pravili igre lahko prvi med enakimi postanejo le tisti, ki so v tem najboljši, torej imajo čim več, pa tudi čim večji SCI objavljenih člankov in so mednarodno umeščeni in priznani. Kajti samo ti ljudje so garancija za razvoj stroke in znanosti, za mednarodno prepoznavnost ustanove in posledično sodelovanje z drugimi elitnimi (mednarodnimi) centri. Obenem so tudi argument ustanove, da se lahko razglasi za vrhunsko.

V zadnjem času smo iz ust strojnega inženirja Simona Vrhunca in drugih stranskih igralcev na neskončnih tiskovnih konferencah za ubogljive novinarje ob razkritjih različnih afer slišali, da je Univerzitetni Klinični center Ljubljana (UKCL) vrhunska ustanova in da je bolnik njihova prva in glavna skrb. Na tem mestu se ponovno sprašujemo, zakaj bi morala resnično vrhunska univerzitetna bolnišnica, katere prva skrb so v resnici bolniki, ob vsaki priložnosti in na ves glas ponavljati, da je vrhunska ter da je njena prva v vrsti skrb za bolnike?!

 

V pomanjkanju vrhunskih bolnišnic v Sloveniji smo se za potrebe ustrezne primerjave obrnili na slovenske športnike. Ste kdaj slišali Tino Maze, da bi po osvojitvi kolajne v ciljni areni kričala v kamero:

 

"Jaz sem vrhunska smučarka, jaz sem vrhunska smučarka!! Moja prva skrb je smučanje!!"?

 

Ali ob vseh njenih kolajnah morda komu ni jasno, da je Tina vrhunska? Zakaj je vrhunska? Ker jih ima, kolajne in globuse namreč. In to ne z lokalne tekme na Pohorju, pač pa iz mednarodnih aren onstran Alp, kjer je se je pomerila z najboljšimi in prvimi med enakimi na svetu. To je objektivno merilo, da je Tina vrhunska športnica.

 

 

Indeks znanstvenega citiranja

 

Na znanstveno-raziskovalnem področju, ki naj bi bilo poleg odlične rutine prva skrb univerzitetne bolnišnice, so Tinine medalje v prenesenem pomenu članki dotičnih posameznikov, objavljeni v revijah z indeksom znanstvenega citiranja (SCI). Posameznik ima na normalni (moralni) strani Alp znotraj univerzitetne ustanove večjo vrednost, če je soavtor pri večjem številu takih člankov, še posebej pa, če je soavtor člankov z visokim indeksom citiranja. Zadnje je seveda bolj pomembno kot prvo. V normalni univerzitetni ustanovi z jasno postavljenimi pravili igre lahko prvi med enakimi postanejo le tisti, ki so v tem najboljši, torej imajo čim več, pa tudi čim večji SCI objavljenih člankov in so mednarodno umeščeni in priznani. Kajti samo ti ljudje so garancija za razvoj stroke in znanosti, za mednarodno prepoznavnost ustanove in posledično sodelovanje z drugimi elitnimi (mednarodnimi) centri. Obenem so tudi argument ustanove, da se lahko razglasi za vrhunsko.

 

Kako pa je na tej strani Alp? Je tako tudi v t.i. Univerzitetnem Kliničnem centru Ljubljana? Žal ne. Le v ustanovi, kjer nikoli ni bilo higieničnih pravil igre, ki je ugrabljena s strani zdravniško-dobaviteljske mafije, kjer mora strojni inženir, ki mu je verjetno po sili razmer znotraj neke druge organizacije trenutno dodeljena funkcija direktorja največje bolnišnice, ves čas ponavljati, da je "njegova" ustanova vrhunska, lahko pride do bizarne situacije, ko kar 85 % predstojnikov Kirurške klinike (11 od 13) – torej praktično celotno vodstvo najbolj poveličevane kirurške klinike v državi – predstavljajo posamezniki, ki so v vsej svoji karieri uspeli objaviti povprečno le po 15 člankov s SCI na posameznika!

 

 

Gremo na kirurgijo ...

 

V primerljivih univerzitetnih kliničnih centrih po Evropi (s katero se sicer blazno radi primerjamo, kajne?) imajo zdravniki začetniki toliko člankov objavljenih v revijah s SCI! Brez tega v resnih ustanovah sploh ne morejo pričakovati, da bi se lahko prijavili za začetniško delovno mesto, kaj šele proti koncu kariere vodili eno od klinik! Česa takega si nihče ne upa niti pomisliti, saj bi ga imeli za norca. Kaj smejali, krohotali bi se mu ob taki zamisli. Samo v bizarno izkrivljenem Kliničnem centru Ljubljana se lahko dogodi, da ima profesor tako elitne klinike, kot je KO za kardiovaskularno kirurgijo, prof. dr. Tomislav Klokočovnik objavljenih samo 18 člankov z SCI. Ob tem je profesor in predstojnik ter je imel v prejšnjih letih poleg vseh ostalih popoldanskih aktivnosti čas še za županovanje 115 kilometrov oddaljene Izole…

 

 Izola

 

Druga posebnost Kirurške klinike, kot smo ugotavljali minuli teden v prvem delu, je predstojnica KO za kirurške okužbe prof. dr. Dragica Smrke. Iz tabele, ki smo jo objavili, izhaja, da ima po podatkih PubMed objavljenih 33 člankov z SCI. Preračunano v naš indeks minimalne raziskovalne higieničnosti (IMRH)* bi jo to dejstvo moralo a priori uvrstiti v zeleno kategorijo, torej kategorijo najboljših (IMRH >3). Vendar se hudič skriva v podrobnostih: kar dve tretjini njenih člankov (21 od 33) je objavljenih v obskurnih hrvaških in bosanskih revijah, s SCI < 1. Kar 9 od 33 člankov, torej skoraj ena tretjina vseh in skoraj polovica tistih z indeksom <1, ima SCI pravzaprav nič! Torej nikakršne znanstvene vrednosti.

 

Larpurlatizem oziroma še slabše: formalno izpolnjevanje nizkih kriterijev za dosego nazivov in funkcij. Oprostite prof. Smrketova, ampak zato vas nismo mogli uvrstiti v kategorijo, ki bi vam po številkah (fasadi) ustrezala, pač pa smo vas bili glede na vsebino (za fasado jo je bolj malo), uvrstiti v najnižjo, rdečo kategorijo raziskovalnih luzerjev med predstojniki klinik t.i. Univerzitetnega Kliničnega centra.

 

Profesor Smrketova je eden od razlogov, da se sprašujemo ali je ta razvpiti univerzitetni Klinični center res Potemkinova vas. Žal lahko ugotovimo, da je pravzaprav celotno vodstvo Kirurške klinike razlog za to spraševanje. Zaboga, spoštovani profesorji, ali vam ni nič nerodno, ko gledate zviška na študenta medicine pri izpitu, ali bolnika v postelji med vizito, ko pa za vašim profesorskim nazivom stoji bore malo… In ja, Medicinska fakulteta, ali pri vas res ne pregledate, kakšne članke in kje je kdo objavil, preden ga promovirate v naziv profesorja?!

 

 

... in na interno kliniko 

 

Vendar pa to še niso največje anomalije. Po naših informacijah je še večja farsa v vodstvu Interne klinike, natančneje na oddelku za kardiologijo. Predstavlja jo "vodja" elitne enote, tj. Laboratorija za invazivno srčno diagnostiko Darko Zorman. Sogovorniki so nam razkrili, da gospod Zorman v vsej svoji karieri (je tik pred upokojitvijo) ni uspel opraviti niti magisterija, kaj šele doktorata znanosti, zaradi česar naj bi bil že vso svojo kariero tako zafrustriran, da je posledično oviral vse raziskovalce in vsakršno tovrstno dejavnost okrog sebe. Je sicer soavtor nekaj člankov, ki jih najdemo na PubMedu, vendar so ga na svoje članke po pripovedovanju dopisali drugi zato, da so v "njegovem" (po naših informacijah ga v svojem svetu sam dejansko tudi razume kot lastnega) Laboratoriju za invazivno srčno diagnostiko lahko opravili v miru svojo raziskavo.

 

 Srednjeveško zdravilo zoper kugo

 

Si predstavljate, da bi bil v normalni univerzitetni ustanovi onkraj Alp vodja tako elitne enote, kot je Laboratorij za invazivno srčno diagnostiko, človek brez doktorata znanosti in brez akademske kariere? To se lahko zgodi samo v izkrivljenem svetu "našega" Kliničnega centra. A zadeva je še kompleksnejša. Zorman ima seveda svojo vlogo in nalogo. Ptički vedo povedati marsikatero zgodbo v zvezi z njim, korupcijo z žilnimi opornicami, skrivnimi računi v Švici, izleti v Tuzlo, obstoju tiste videokasete in tako naprej. Na terenu imamo svoje vire in v uredništvo prihaja vedno več dokumentacije, zato smo se odločili Darka Zormana nekoliko bolje naštudirati in mu posvetiti celoten članek v bližnji prihodnsti. Saj si ga vendar ob koncu kariere zasluži, pa čeprav le na Portalu PLUS, ki je še vedno brez znanstvenega indeksa citiranja. Zanimivo bo tudi videti, katera imena bo s seboj potegnil v zgodbo, ki je še najbolj podobna slabi kriminalki…

 

Medtem pa javno sprašujemo njegovo nadrejeno, prof. dr. Koželjevo, do kdaj še misli dopuščati to sramoto na strani Interne klinike, ki ne sodi v 21. stoletje in ki upravičeno postavlja pod vprašaj univerzitetni status Kliničnega centra in njegove primerjave s Potemkinovo vasjo? Ali resnično nimate nikogar primernejšega, mlajšega, prodornejšega in predvsem s strokovnimi in znanstvenimi argumenti, da bi zamenjali sramoto po imenu Zorman ter oprali ime klinike, ki vam je bila zaupana v vodenje?!

 

Interna klinika, kot smo ugotavljali v prvem delu minuli teden, ima to srečo, da so njeni trije težkokategorniki, prof. dr. Matija Tomšič, predstojnik KO za revmatologijo, prof. dr. Jadranka Buturović-Ponikvar, predstojnica KO za nefrologijo in prof. dr. Marko Noč, predstojnik KO za intenzivno interno medicine, sami objavili več člankov z znanstvenim indeksom citiranja kot celotno trenutno vodstvo Kirurške klinike skupaj – in polovico od vseh, ki so jih do sedaj skupaj spravili vsi trenutni predstojniki Interne klinike!

 

 

Dan v življenju pacienta Janeza

 

Pa se vrnimo zdaj nazaj na začetek, k našemu pacientu Janezu Novaku, ki je po zagotovilih vrhunskega direktorja prva skrb te univerzitetne klinike. Prva noč je bila težka, ni je prespal. V sobo za tri so do večera sprejeli še dva stara in nepokretna bolnika. In čeprav so se preutrujene in v dežurstvu številčno podhranjene sestre trudile, kolikor se je dalo, sta dolga noč in intenzivnejša potreba nepokretnih bolnikov po negi terjala svoje.

 

V sobi je do jutra predvsem zaradi močno neprijetnih vonjav in pomanjkanja svežega zraka ostalim trem postalo precej neznosno. Vendar so potrpeli, saj so jim povedali, da ni prostora. Janez, do sedaj vedno zdrav, ni nikoli koristil nobene zdravstvene usluge, ni jemal zdravil, čeprav je vse življenje redno plačeval prispevke za zdravstvo. Z obema sosedoma je zjutraj družno bentil, da si na stara leta, potem ko nikoli ni nič zares izkoristili in vedno vse ob roku plačaval, ko končno koristi zdravstveno uslugo, česa takega res ni zaslužil. Pritožba prvi sestri, ki se je pojavila zjutraj, seveda ni zalegla, saj ni imela s čim pomagati.

 

"Oba nepokretna bolnika bomo skušali čim prej premestiti v bolj ustrezne sobe, samo da se postelje tudi tam spraznijo, ko bodo bolniki odpuščeni",  je naveličano dejala. Apatična, ker mora vsako jutro ponavljati iste besede. Razmišljala je že, da bi vedno ene in iste stavke enostavno posnela na kasetofon ter jih predvajala ob istih urah vsak dan novim bolnikom. Čeprav so ti po zagotovilih direktorja prva skrb bolnišnice.

 

Janez se je pozanimal pri sestri, kako bo potekal dan, ker si je želel čim prej ogledati novo okolico. Ker je bila sobna specialistka tisti dan na pomembnem kongresu v Portorožu, Janezovo stanje pa vseeno ne prehudo, mu je oddelčna sestra povedala, da se prvi dan ne bo dogajalo kaj posebnega. Janez je bil zadovoljen, saj je upokojenec in se mu nikamor ni mudilo. Počasi se je v majhni kopalnici umil in med ščetkanjem zob štel, koliko ploščic je že odpadlo v premajhnem stranišču. Pogled na strop mu je razkril star plastičen ventilator, ki po vsej verjetnosti že od Titove smrti leta 1980 ni več deloval. Je pa imel zanimivo floro na robovih, v smislu nekakšnih majhnih zelenih rastlinic.

 

Preden se je odpravil na ekskurzijo po orjaški stavbi UKCL, si je v plastenko želel natočiti vodo iz pipe, a ga je na njegovo srečo še pravi čas videla sestra, in mu povedala, da voda iz pipe žal ni pitna. Stara napeljava, saj veste. Pa afera s toplotnimi čistilinimi napravami, saj veste. Ponovno je razmišljala, kako bi rada imela te stavke na kaseti.

 

Dobro, si je rekel Janez in si na jetniški uniformi podobno pižamo navlekel zguljen, svetlomodri frotirast plašč, ki je zaščitni znak te vrhunske klinike, ter z belimi plastičnimi natikači oddrsal proti koncu hodnika. Večino dopoldneva je preživel tavajoč po instituciji, opazoval bogove v belem in se ob tem čudil, kako tarnajo, da jih je premalo, ko pa jih je vedno tako veliko na hodnikih. Opazoval je obrabljene lesene klopi, razcvetel linolej po vogalih, odpadajoč strop v pritličju, ko je nenadoma prišel do množice ljudi... Je to štrajk, delijo morda kaj zastonj? Zdelo se mu je zanimivo, dokler ni ugotovil, da gre pravzaprav za urgenco, kjer eden prek drugega sedijo, stojijo in ležijo bolniki in svojci vseh starosti, nekateri še nepregledani in izmučeni od prejšnjega dne. Boga milega, si je mislil, kaj takega pa še ne. Saj je kot na ruski fronti!

 

 Ranjenci z ruske fronte

 

Nekako se je prebil med desetinami ležečih in tarnajočih parov nog do drugega konca hodnika, medtem pa razmišljal, kako neki pride tukaj skozi invalidski voziček ali nezavestni bolnik, ki ga je potrebno oživljati. Raje je nehal razmišljati in se odpravil v trafiko po zalogo čtiva ter nazaj v sobo. Bolj izkušena soseda sta imela že izdelan scenarij za hlajenje bolniške sobe, v kateri je bilo 40 stopinj celzija.

 

"A klime nimamo?" je naivno vprašal Janez.

 

Sotrpina sta se zakrohotala: "He he, bodi vesel, da danes delujejo vsaj žaluzije in sva jih lahko spustila. Če boš dovolj dolgo tukaj, se boš naučil vseh trikov, kako pregurati v tem peklu. Še dobro, da imamo prijazne sestre, ki lepo skrbijo za nas."

 

Nato so vsi trije sredi belega dne, pri spuščenih žaluzijah in prižganih lučeh reševali vsak svoje križanke. In čakali na naslednji dan, ko naj bi prišli na vizito bogovi v belem.

 

 

Kako pa kaj druge klinike?

 

Vrnimo se k analizi dejanskega stanja. Podobne kot prejšnji teden v prvem delu smo tokrat prečesali še preostale klinike t.i. Univerzitetnega Kliničnega centra Ljubljana. Uporabili smo enako metodologijo. Imena predstojnikov smo našli na uradni spletni strani bolnišnice. Članke, ki so jih objavili v revijah z znanstvenim indeksom citiranosti, smo preverili v medicinski zbirki PubMed.

 

Višino indeksa posamezne revije smo preverili na spletni strani researchgate.com. Iskali smo po naslednjih kriterijih: ((ime priimek[Author]) OR priimek ime[Author]) OR priimek 1[Author]. Pri gospeh z dvema priimkom smo iskalne kriterije razširili na vse možne kombinacije imena in obeh priimkov: (((((((((((ime priimek1 priimek2[Author]) OR ime priimek2 priimek1[Author]) OR priimek1 priimek2 ime[Author]) OR priimek2 priimek1 ime[Author]) OR priimek1 priimek2 i[Author]) OR priimek2 priimek1 i[Author]) OR ime priimek1-priimek2[Author]) OR ime priimek2-priimek1[Author]) OR priimek1-priimek2 ime[Author]) OR priimek2-priimek1 ime[Author]) OR priimek1-priimek2 i[Author]) OR priimek2-priimek1 i[Author].


Pogoja iskanja [Investigator] nismo vključili, ker ni originalno delo avtorja ali soavtorja in le umetno povečuje število zadetkov. Podatke smo analizirali z običajnim kalkulatorjem in z običajnimi osnovnošolskimi matematičnimi operacijami. Rezultate smo razdelili v skupine:

 

"Vsi članki" – absolutno število zadetkov v času od prvega članka z indeksom znanstvenega citiranja do danes,

 

"Prvi članek" – leto objave prvega članka z indeksom znanstvenega citiranja posameznega avtorja,

 

indeks minimalne raziskovalne higieničnosti (IMRH)*,

 

število člankov, objavljenih v letu 2014 (naključno izbrano leto),

 

 

"Prvi avtor**" – pri koliko člankih je posameznik prvi avtor,

 

 

"Zadnji avtor" – pri koliko člankih je posameznik zadnji avtor.

 

 

Članke smo nato glede na dosežene indekse znanstvenega citiranja revije, v kateri so objavljeni, razdelili v štiri skupine:

 


<1 – članki izrazito nizke znanstvene vrednosti,
1-5 – članki nižjega srednjega razreda,
5-10 – članki višjega srednjega razreda in
>10 – članki izrazito visoke znanstvene vrednosti.

 

 

KLINIKA

STROKOVNI DIREKTOR/
PREDSTOJNIK KLINIKE

VSI

Prvi
članek

IMRH

2014

Prvi
avtor

Zadnji
avtor

<1

1–5

5-10

>10

Nevrološka klinika

Prof. David B. Vodušek

85

1978

2,3

4

31

35

16

58

11

0

KI za klinično nevrologijo

Prof. Simon Podnar

78

1993

3,5

5

62

13

6

72

0

0

KO za bolezni živčevja

Prof. Zvezdan Pirtošek

36

1989

1,4

1

6

3

5

26

4

1 t

KO za vaskularno nev. in intenz. terap.

Doc. Janja Pretnar Oblak

19

2003

1,3

1

9

2

2

15

2

0

Sluzba za nevrorehabilitacijo

Asist. Ales Praznikar

2

2008

0,3

0

0

1

0

2

0

0

Ginekološka klinika

Prof. Adolf Lukanović

15

1989

0,6

0

4

3

7

8

0

0

Službe skupnega pomena

Asist. Leon Meglič

5

2003

0,4

0

2

1

1

4

0

0

KO za ginekologijo

Doc. Borut Kobal

17

1990

0,7

2

4

3

10

7

0

0

KO za reprodukcijo

Prof. Eda Vrtačnik Bokal

36

1991

1,5

4

9

10

6

30

0

0

KO za perinatologijo

Doc. Natasa Tul Mandić

17

1999

1

3

8

3

0

17

0

0

KI za med genetiko

Prof. Borut Peterlin

96

2002

7,4

6

4

53

18

73

2

3

Pediatrična klinika

Prof. Rajko Kenda

32

1983

1

1

9

13

3

27

2

0

Služba za kardiologijo

Prof. Rajko Kenda (začasno)

32

1983

1

1

9

13

3

27

2

0

Služba za pljučne bolezni

Uroš Krivec

12

2006

1,2

1

1

0

1

9

2

0

Služba za gastroenterologijo

Prof. Rok Orel

22

2003

1,8

1

7

6

2

19

1

0

Služba za endokrinologijo

Prof. Tadej Battelino

130

1994

6,2

17

23

41

14

100

13

3

Služba za nefrologijo

Prof. Tanja Kersnik Levart

16

2001

1,1

1

7

3

1

14

1

0

Sluzba za alergologijo

Prof. Tadej Avcin

70

2001

5

6

21

10

4

52

12

2 NEJM

KO za hematologijo

Prof. Janez Jazbec

46

1993

2,1

5

4

17

7

33

5

1

KO za neonatologijo

Prof. Darja Paro Panjan

21

2004

1,9

3

7

10

1

20

0

0

Služba za razvojno nevrologijo

Doc. Damjan Osredkar

17

2005

1,7

1

6

3

1

14

2

0

Služba za otroško psihiatrijo

Prim. Mojca Kobe Brecelj

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Služba za radiologijo

Mag. Mojca Tomazič

1

2012

0,3

0

0

0

0

1

0

0

Stomatoloska klinika

Prof. Martina Drevenšek

14

2005

1,4

0

5

2

4

10

0

0

Klinika za ORL

Prof. Irena Hočevar Boltežar

23

1997

1,3

2

12

5

9

12

2

0

Očesna klinika

Prof. Branislava Štirn Kranjc

20

1989

0,8

0

2

5

2

18

0

0

Ortopedska klinika

Prof. Vane Antolic

49

1992

2,1

3

6

10

8

40

1

0

Klinika za infekcijske bolezni

Prof. Franc Strle

179

1986

6,2

10

25

107

44

117

12

6

Klinika za dermatovenerologijo

Prof. Tanja Planinsek Ručigaj

8

2010

1,6

1

7

1

7

 

 

 

Klinika za nuklearno medicino

Doc. Katja Zaletel

21

2002

1,6

2

7

4

1

19

1

0

KI za med dela in športa

Doc. Metoda Dodić-Fikfak

16

2003

1,3

0

4

7

5

9

2

0

KI za klinično kemijo in biokemijo

Prof. Milan Skitek

10

2000

0,7

2

4

3

1

9

0

0

KI za radiologijo

Dr. Dimitrij Kuhelj

10

2005

1

1

4

1

2

8

0

0

Inštitut za med. rehabilitacijo

Asist. Natasa Koš

7

1985

0,2

0

2

1

3

3

1

0

Legenda:

 

IMRH < 1 (rdeča): ne izpolnjujejo raziskovalnega minimum higieničnosti, akademska kariera ni na prvem mestu, pač pa gre bolj za umeščanje v hierarhijo ustanove. Zaradi tega ni garancija za ustrezen raziskovalni in strokovni razvoj oddelka, ki ga vodi. Obstaja večja nevarnost, da zavira mlajše in bolj prodorne zaradi bojazni pred izgubo stolčka. V ustanovi, ki se imenuje vrhunska in univerzitetna, ni primeren za mesto strokovnega direktorja klinike ali predstojnika kliničnega oddelka. Izvolitev je najverjetneje posledica političnih igric, pomanjkanja boljših kadrov, socialističnega občutka, da nekomu po dolgih letih v ustanovi mesto pripada ali kombinacije le-teh. Za zagotovitev nemotenega razvoja bi bila umestna takojšnja zamenjava z mlajšim  in bolj prodornim vodjo, ki se je izkazal z več znanstvenimi dosežki in ima vizijo.


IMRH >1 do 2 (bela):
izpolnjuje raziskovalni minimum higieničnosti, akademska kariera najverjetneje ni na prvem mestu, pač pa gre ali bolj za umeščanje v hierarhijo ustanove ali pa bi lahko šlo za začetek akademske kariere, ki še ni dobila pravega pospeška. Boljša garancija za ustrezen raziskovalni in strokovni razvoj oddelka, ki ga void, kot prejšnja skupina. Še vedno obstaja nevarnost, da zavira mlajše in bolj prodorne zaradi bojazni pred izgubo stolčka. V ustanovi, ki se imenuje vrhunska in univerzitetna, je pogojno primeren za mesto strokovnega direktorja klinike ali predstojnika kliničnega oddelka, če ob teh rezultatih izkazuje vsaj zanimanje in vizijo za nadaljnji razvoj in ga poskuša začeti zagotavljati. Izvolitev je še vedno najverjetneje posledica političnih igric, pomanjkanja boljših kadrov, socialističnega občutka, da nekomu po dolgih letih v ustanovi mesto pripada ali kombinacija le-teh. Za zagotovitev nemotenega razvoja je umestno spremljanje napredka s strani vodstva ustanove in podpora v primeru, da se stanje izboljšuje in rezultati povečujejo.

 


 IMRH >2 do 3 (rumena): izpolnjuje in ustrezno presega raziskovalni minimum higieničnosti, akademska kariera je na prvem mestu in ne gre zgolj za umeščanje v hierarhijo ustanove. Je garancija za ustrezen raziskovalni in strokovni razvoj oddelka, ki ga vodi. Sicer obstaja nevarnost, da zavira mlajše in bolj prodorne zaradi bojazni pred izgubo stolčka, vendar zna zaradi lastne izkušnje glede vloženega truda spoštovati in ceniti dosežke kolegov. V ustanovi, ki se imenuje vrhunska in univerzitetna, je primeren za mesto strokovnega direktorja klinike ali predstojnika kliničnega oddelka. Izvolitev je najverjetneje posledica objektivnih raziskovalnih rezultatov. Za zagotovitev nemotenega razvoja bi bila umestna absolutna podpora takemu predstojniku v smislu avtonomnosti, suverenosti in financiranja projektov raziskovalne skupine, ki jo vodi.

 


IMRH >3 (zelena):
absolutni težkokategornik, ki mu je akademska kariera na prvem mestu. Je garancija za ustrezen raziskovalni in strokovni razvoj oddelka, ki ga vodi. Minimalna nevarnost, da zavira mlajše in bolj prodorne zaradi bojazni pred izgubo stolčka. V ustanovi, ki se imenuje vrhunska in univerzitetna, je absolutno primeren za zasedanje najvišjih vodstvenih funkcij za zagotovitev hitrega razvoja stroke, raziskovalnega okolja ter zagotavljanje mednarodnih povezav in sodelovanja na podlagi lastnih mednarodnih dosežkov in poznanstev. Za težkokategornike bi morala obstajati absolutna podpora s strani države, predvsem Ministrastva za zdravje in predvidena znatna sredstva za podporo raziskav in raziskovalnih skupin, ki jih vodijo ali postavljajo na noge. So edino objektivno zagotovilo za ponoven moderen zagon razvoja UKC Ljubljana v ugledno in vrhunsko ustanovo, ki bo imela tudi mednarodno veljavo.

 

 

 

Ostale klinike - poleg Interne in Kirurške - vodi 33 strokovnih direktorjev oziroma predstojnikov, kar je nekoliko več kot polovica vseh vodilnih ljubljanskega Kliničnega centra. Ti so v svojih karierah do sedaj po podatkih PubMed skupno napisali 1116 člankov, objavljenih v revijah z znanstvenim indeksom citiranja.

 

In samo šest težkokategornikov iz današnje tabele (prof. Vodušek, prof. Podnar, prof. Peterlin, prof. Batellino, prof. Avčin in prof. Strle) je soavtorjev pri skupno 640 člankih z znanstvenim indeksom citiranja! To pomeni, da so sami zagotovili več kot polovico vse kvote člankov preostalih klinik in skoraj toliko, kot celotno vodstvo Interne in Kirurške klinike skupaj. Čestitke! Vseeno nekaj stvari ni jasnih oziroma so tipično slovenske in bi bile lahko boljše. Vse v smislu zagotavljanja večjo propulzivnost in boljšega raziskovalnega okolja ter več raziskovalnega kisika, kar bi na dolgi rok generiralo več raziskovalnih učinkov in večjo mednarodno prepoznavnost.

 

 

Maršali, pediatri in politiki

 

Nevrološko kliniko vodi prof. dr. David B. Vodušek. Po številu člankov s SCI, pri katerih je soavtor, zagotovo sodi med težkokategornike (za razmere, kakršne so žal dejstvo v ljubljanskem kliničnem centru), čeprav je glede na leta objavljanja dobil "le" rumeno barvo po naši IMRH lestvici. Po raziskovalnih dosežkih je vsekakor primeren za vodenje klinike, glede na razsulo, ki se mu je zgodilo na kliniki med pisanjem člankov, glede na afero Ivan Radan, v kateri bi vsak higieničen predstojnik na drugi strani Alp iz objektivnih razlogov podal brezpogojen in takojšenj odstop, in glede na trajanje predstojnikovanja pa bi verjetno kazalo vseeno razmisliti o nasledniku.

 

Upravičeno se lahko sprašujemo – in s tem ne mislimo nič slabega o prof. Vodušku –, koliko vizije in elana ima še človek po toliko mandatih. Vzorec, ki se kar naprej ponavlja: maršalske funkcije. Vmes pa se zgodijo notranji razkoli med tistimi, ki se spopadejo za okolje, ki ga je predstojnik pozabil negovati. Predlog naslednika se ponuja kar sam, saj ima še bolj blestečo raziskovalno kariero, je mlajši in bi verjetno prinesel na kliniko nov zagon. To je prof. Simon Podnar, tudi raziskovalni težkokategornik ljubljanskega Kliničnega centra. Glede na to, da sta pod veliko člankov podpisana skupaj, sta verjetno dobra sodelavca in bi bil prenos predstojništva na prof. Simona Podnarja logičen tudi s tega vidika.

 

Prav tipična slovenska malomeščanska anomalija in značilna za to našo podalpsko vas pa se zgodi na Ginekološki in Pediatrični kliniki. Če zna kdo razložiti, s čim njuna strokovna direktorja upravičujeta svoji poziciji, bi to v uredništvu z veseljem radi razumeli! Razlog v primeru Pediatrične klinike najdemo le v zlizanosti s politiko, v primeru Ginekološke pa najverjetneje v logiki, da prof. Lukanoviću vodenje najbrž zaradi mehanizma naslednjega v vrsti "pripada". Zakaj dvomimo v to, da oba s svojo prisotnostjo zagotavljata prihodnost obeh strok? Ker na raziskovalnem področju nista pokazala prav veliko.

 

Prof. Kenda je po podatkih PubMed v 32 letih raziskovalne kariere soavtor pri le 32 člankih s SCI, prof. Lukanović pa v 26 letih le pri 15 člankih. Pri takih nizkih obratih gotovo nista garancija, da bosta kliniki aktivno gnala naprej, pač pa bosta verjetno več časa in energije posvečala varovanju svojih foteljev. Pri prof. Kendi tudi ni povsem jasno zakaj (začasno) znotraj svoje klinike vodi še službo za otroško kardiologijo. Prof. Kenda je namreč otroški nefrolog.

 

Zakaj so odstranili prof. Tomaža Podnarja, ki je uspešen kardiolog pediater? Ima to kaj zveze z nedavna razkrito afero s poročilom o otroški srčni kirurgiji, ki nikakor in nikakor ne ugleda luči sveta? Je vsebina tako nevarna za prof. Kendo, da raje kar sam drži roko nad službo, ki sicer ni njegovo strokovno področje?

 

Zlizanost s politikom Zoranom Jankovićem je tako malomeščanski razlog, da nekdo dobi in obdrži mesto predstojnika, da se v univerzitetni ustanovi kaj takega preprosto ne bi smelo zgoditi. Tudi zaradi takih anomalij se upravičeno lahko vprašamo, če ni vse skupaj res bolj Potemkinova vas. Kajti razlog za to, da ni ustreznejših predstojnikov, ni v pomanjkanju bolj uspešnih raziskovalcev. Na obeh klinikah se bolj primerna predstojnika s svojimi raziskovalnimi dosežki ponujata kar sama. Oba sta pravzaprav ne samo raziskovalna težkokategornika ljubljanskega kliničnega centra, pač pa za slovenske razmere prava dragulja. Prof. Borut Peterlin iz Ginekološke klinike je v 13 letih soavtor pri skoraj 100 člankih, ki imajo indeks znanstvenega citiranja. Prof. Tadej Batellino s Pediatrične klinike pa je v 21 letih soavtor pri 130-ih in od tega pri dveh v eni najbolj uglednih revij na svetu The New England Journal of Medicine! Kar je za močvirnato okolje ljubljanskega Kliničnega centra že skoraj misija nemogoče.

 

Predstavljajte si, koliko široka mora biti njuna mednarodna raziskovalna socialna mreža in kakšen potencial se skriva v tem. Samo ugibamo lahko, kaj bi ta dva profesorja naredila, če bi jima bilo zaupano vodenje the dveh klinik … In koliko je zamujenih priložnosti vsak mesec, ker ju ne vodita. Predpostavljamo seveda, da bi ju to zanimalo. Kar pa tudi ni nujno res, saj so zaradi politikantstva pri izbiranju strokovnih direktorjev, ki smo mu bili priča zadnjih 24 let in velikokrat tudi povsem nestrokovnih razlogih, zakaj je nekdo predstojnik (predvsem tam, kjer se vrti veliko denarja), so te funkcije posiljene in v moralnem smislu razvrednotene. Zdi se, da jih nekateri (čeprav brez pravih argumentov) zbirajo kot kositrne medalje.

 

 

Klavrno povprečje, a tudi deveterica vitezov

 

Pri preostalih predstojnikih manjših klinik ali vodij služb je, kot je razvidno iz tabele, v glavnem slika podobno klavrna kot na Kirurški kliniki. Posamezniki z zgolj nekaj ali 20 do 30 soavtorstvi (izvzemši nekaj mladih, ki so šele na začetku svoje kariere, pa so jim bile vodstvene funkcije verjetno zaupane, ker predstavljajo potencial), sicer pa ni vredno komentarja. Kriteriji so prenizki. Zdi se, da se večina raziskovalno udejstvuje le bolj na začetku kariere, da izpolnijo minimalne pogoje za karierne preskoke in naskoke.

 

In za konec, crème de la crème: akademski prof. dr. Franc Strle, strokovni direktor Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja, je soavtor pri 179 člankih z znanstvenim indeksom citiranja! Je tudi soavtor pri 3 (!) člankih v reviji The New England Journal of Medicine in pri 3 (!) v reviji Lancet. Spoštovani akademik, spoštljiv poklon! Nadaljnji komentar ni potreben. Kot pri Tini Maze številke govorijo zase.

 

Za konec drugega dela lahko sklenemo, da ima t.i. univerzitetni Klinični center Ljubljana, ki ga vodi inženir Vrhunec, le 9 težkokategornikov (15%) med trenutnimi vodji klinik in oddelkov (ima jih seveda še nekaj, vendar ti trenutno žal nimajo upravljalske možnosti, zato jih ne omenjamo). To so profesorji, ki so svojemu zdravniškemu poslanstvu posvečali ogromno osebnega prostega časa, popoldneve, noči, vikende, se mnogokrat žrtvovali za znanost in odrekali svojo prisotnost družinam. Prepotovali so svet, da so se tudi mednarodno uveljavili, nabrali ogromno mednarodnih stikov in ustvarili široko raziskovalno mrežo. Predvsem pa so pisali. Veliko pisali. Vseh devet skupaj (od šestdesetih ali 15 %) je soavtorjev pri 884 člankih, objavljenih v revijah s strokovnim indeksom citiranja, kar je 47 % oziroma skoraj polovica od vseh člankov (1873), ki jih je objavilo trenutno 60-člansko vodstvo ljubljanskega Kliničnega centra.

 

Prof. Franc Strle, prof. Tadej Battelino, prof. Borut Peterlin, prof. David B. Vodušek, prof. Jadranka Buturović-Ponikvar, prof. Marko Noč, prof. Simon Podnar, prof. Matija Tomšič in prof. Tadej Avčin – spoštljiv poklon!

 

Devet vitezov okrogle mize

 

 

Samo predstavljamo si lahko, kaj bi lahko naredili s svojim potencialom ti vitezi okrogle mize ljubljanskega kliničnega centra, če bi seveda dobili v svoje roke – mizo.

 

 

Se nadaljuje …

 

 

Opomba:

*IMRH – indeks minimalne raziskovalne higieničnosti. Po mnenju uredništva je za nekoga, ki se odloči za akademsko kariero, higienični minimum, da povprečno objavi po en prispevek (rezultati študije, prikaz kliničnega primera, pismo uredniku, zanimiv slikovni material ipd.) na leto od začetka akademske kariere v reviji z znanstvenim indeksom citiranja, preverljivim v javni zbirki podatkov PubMed. Za začetek resne akademske kariere se šteje leto prve objave članka z znastvenim indeksom citiranja. Glede na IMRH smo posameznike razdelili v štiri skupine in jim dodelili barve rdeča, bela, rumena, zelena (glej legendo spodaj).

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
11
15.01.2023 22:45
V Sloveniji je v središče zdravstvenega sistema postavljen izvajalec, bolnik pa je samo številka na zdravstveni kartici, ki ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
Pet faktorjev, ki utegnejo vplivati na potek ruske vojne v Ukrajini v letu 2023
17
09.01.2023 20:00
Ker je v Ukrajini dogajanje na terenu precej dinamično in je razmerje sil večkrat nejasno, je za zahodne opazovalce težko, če ne ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Homo Sovieticus: Pogled na Putinovo vojno v Ukrajini
13
04.01.2023 20:00
Ruska agresija na Ukrajino nas vrača v zgodovino za nekaj dolgih desetletij. Vsi upi, da gremo proti novi stopnji evolucije ... Več.
Piše: George-Vadim Tiugea
Naraščanje svetovne populacije se bo počasi ustavilo, potem na verjetno čaka celo upad
10
29.12.2022 22:04
Glede na težo in daljnosežnost demografskih sprememb, ki smo jim priča v svetu, so te še vse premalo prisotne v javni razpravi. ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Pozabljena obletnica: Vodstvo IZUM-a je pozabilo na 35. rojstni dan COBISS
4
28.12.2022 22:45
Institut informacijskih znanosti v Maribor (IZUM) je 20. decembra 2022 s premiero dokumentarnega filma z naslovom Od kartice do ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Ukrajina kot poligon za testiranje novega in starega orožja
18
27.12.2022 22:30
Putinova vojna bo koledarsko vsak čas vstopila v drugo leto, razmere na fronti pa so za Ruse precej manj obetavne kot 24. ... Več.
Piše: Dejan Azeski
Po dveh letih debelih krav vstopamo v obdobje negotovosti, ki bo trajalo nekaj let
17
18.12.2022 23:15
Že kar nekaj časa spremljamo ukrepanje centralnih bank, ki so se odločile umiriti inflacijo z dvigovanjem obrestnih mer. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
Okostnjaki iz omar ljubljanske nadškofije grozijo, da bodo poleg grehov razkrili tudi grešnike
20
15.12.2022 01:30
Tiha vojna med liberalci in konservativci znotraj slovenske cerkve se nadaljuje: konservativci so uspešno lansirali zgodbo o ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Xi’s zero-COVID policy is sinking China's economic ship into recession
10
12.12.2022 22:22
Chinas stance towards COVID-19 and its zero-COVID policy could be the final nail in the coffin that damages the present regimes ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Has the count down begun for Tik Tok in the U.S.?
4
05.12.2022 22:00
Is Tik Tok on its way out from United States? Perhaps yes, should Republican Congressmen find adequate information that the ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Spolnih zlorab osumljeni pater Rupnik, dvoličnost jezuitskega papeža in posebni vatikanski odposlanec za Slovenijo
20
04.12.2022 23:15
Neverjetno naključje, toda prav v dneh, ko se je v Ljubljani mudil Andrew Small, papežev posebni odposlanec za preiskovanje ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ruske paravojaške skupine: Psihopati z macolo, neonacisti in obsojeni kriminalci
17
04.12.2022 00:30
Skupina Wagner ni edina ruska paravojaška skupina, je pa največja in najbolj razvpita. Ustanovljena je bila, da bi vojaško ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
O višini javnega dolga in obrestnih merah v času krize
8
22.11.2022 23:00
Po višini dolga je Slovenija sicer še vedno pod povprečjem Evropske unije, vendar se moramo zavedati, da smo kot majhna država ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sprehod po Ljubljani: Kot v prestolnici ponosne socialistične republike, ki se skoraj sramuje samostojnosti
25
21.11.2022 20:00
Slovenija je tako polarizirana, da se njeni prebivalci ne strinjamo več (?) niti o pomenu osamosvojitve. Mnenja so tako deljena, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Udarna pest (mehke) diplomacije
Anže Logar
Ogledov: 1.269
02/
Ali se približujemo uničujoči jedrski III. svetovni vojni?
Marjan Podobnik
Ogledov: 1.374
03/
Vikend satira: Abecedarij 2023 za večno svobodo in spopad z mračnimi silami
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.409
04/
Finci in Estonci imajo lepi premierki, vendar to še ne more biti razlog za kopiranje njihovega zdravstvenega sistema
Milan Krek
Ogledov: 1.347
05/
Rusi ne prihajajo, Rusi so že dolgo tukaj med nami
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.321
06/
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
Bine Kordež
Ogledov: 1.289
07/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.741
08/
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
Valerio Fabbri
Ogledov: 652
09/
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
Valerio Fabbri
Ogledov: 620
10/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.918