Razkrivamo

Nadaljujemo z okostnjaki ljubljanskega Kliničnega centra: njihov sindikat je posebna zgodba

Sindikat Kliničnega centra Ljubljana je dejansko zgodba o posebnih okostnjakih. Namesto da bi se boril za pravice in interese zaposlenih v UKCL, je bil doslej že večkrat le podaljšana roka vodstva tega javnega zavoda in je skrbel za njegovo zaščito. Vodstvo se je lahko sklicevalo na "podporo zaposlenih", sindikat pa je v zameno za nekaj majhnih ugodnosti (popust pri parkiranju in vulkanizerskih storitvah ipd.) takšno fiktivno podporo formalno tudi zagotavljal.

03.08.2015 23:08
Piše: Uredništvo

Foto: sindikat KC

Dejstvo je, da Sindikat KC ne bi mogel poslovati na tak način brez dovoljenja in sponzorstva vodstva UKC Ljubljana, za katero je v zameno opravljal umazane naloge zavajanja in ustrahovanja zaposlenih. Za svojo pasivnost pri delovanju, predvsem pa za prej omenjene naloge, so bili posamezniki v Sindikatu KC primerno nagrajen. Na ta način, si je Vrhunec zagotovil "ljudstvo",  predvsem pa je bil Sindikat KC njegov ključni element pri obvladovanju (nižje) zaposlenih v UKC Ljubljana, ki se jih večino da kupiti s malo pršuta na koncu leta in darilnim bonom za "najboljšega soseda".

Uredništvo se zahvaljuje vsem tistim, ki ste se nam oglasili po objavah trilogije UKCL in finalnega tranzicijskega dosjeja o Simonu Vrhuncu, zaradi katerega nam je razburjena pisala celo njegova soproga Alenka Magister Vrhunec, vendar zaradi varstva njenega dostojanstva pisanja ne bomo objavili (vsaj tokrat ne). Znotraj osrednje slovenske bolnišnice, desetletja vodene po nekih povsem drugih, netransparentnih, političnih in predvsem zakulisnih pravilih se je očitno nabralo toliko skritega nezadovoljstva in jeze večine poštenih, moralno neoporečnih in marljivih zdravnikov, medicinskih sester, tehnikov in drugega osebja, da nenadna (za)menjava Simona Vrhunca z Andrejem Baričičem, še enim "zlatim dečkom" Zemljaričevega paradržavnega omrežja ne pomeni prav nič pozitivnega, kvečjemu nadaljuje status quo.

 

 

Naš nadzor se nadaljuje

 

Zaradi tega se naš boj z mlini na veter nadaljuje. Tudi novemu vršilcu dolžnosti ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra Andreju Baričiču bomo gledali pod prste, predvsem pa se bomo lotili njegovega profila. Pri tem nas veseli, ker so se začeli oglašati tudi posamezniki iz UKCL, ki poznajo razmere in so pripravljeni o njih tudi kaj napisati. Portal PLUS je v preteklih mesecih že večkrat pozval takšne "žvižgače", naj naredijo korak naprej in javnosti predstavijo svojo zgodbo. Po vzoru nekaterih zahodnoevropskih medijev bo Portal PLUS ščitil njihov status anonimnih prič in jih ne bo po nepotrebnem javno izpostavljal, saj bi zaradi tega nemudoma postali žrtve mobinga v problematični instituciji, v kateri so zaposleni. Strahu pred maščevanjem se na uredništvu zavedamo, vendar smo odločeni, da pri razkrivanju nezakonitih dejanj ne bomo odstopali.

 

Danes objavljamo prispevek "insiderja", ki opozarja na fenomen Sindikata Kliničnega centra, formalno namenjenega zaščiti pravic zaposlenih, dejansko pa orodje podpore vodstvu UKCL. Tekst smo le malenkostno uredili in lektorirali, sicer pa ga objavljamo vsebinsko nespremenjenega.

 

Takole se glasi:

 

Še ena plat UKCL

 

"Najprej pohvala za članek Tranzicijski dosje UKC Ljubljana: vzpon in padec nedotakljivega direktorja Simona Vrhunca ter predhodno "trilogijo" okostnjakov! Ker imamo v naših "neodvisnih" medijih le redko možnost brati in slišati tudi drugo plat resnice in ker sem tudi sam zaposlen v UKC Ljubljana ter tudi sam poznam sistem delovanja omenjenega gospoda, še toliko bolj cenim vaše pisanje. Res bravo!!!!!!

 

Rad bi vam razkril še eno plat UKCL, za katero bi rekel, da ni zanemarljiva — nasprotno, pri vsej zgodbi igra še kako pomembno vlogo. Gre za delovanje in vlogo sindikatov v procesu plenjenja državnega premoženja in manipuliranja z ljudmi, konkretno v tem primeru UKC Ljubljana, čeprav tudi drugod v državi ni večjih odstopanj.

 

Kot zaposlen v naši največji bolnišnici UKC Ljubljana sem se pred časom izpisal iz največjega stanovskega sindikata Sindikat KC in se vpisal v novo nastali Sindikat podpore UKC, SPUKC. Razlogov za "prestop" je bilo ogromno, predvsem pa mi je mlada ekipa sindikalistov v novem sindikatu odprla oči in mi dala misliti o stvareh, s katerimi se v preteklosti niti nisem ukvarjal niti jih nisem polemiziral, ampak sem jih vzel za "svete", tako kot to še vedno počne najmanj 90% mojih sodelavcev.

 

In za kaj gre? Ko Simon Vrhunec govori o tem, da ga podpirajo skoraj vsi zaposleni v UKC Ljubljana, misli predvsem na sistem podpore, ki ga je organiziral znotraj Sindikata KC, ko je določenim "sindikalistom" podelil privilegije v zameno, da namesto njega prepričujejo, vplivajo in celo grozijo zaposlenim.

 

 

Zadnji kamenček v mozaiku UKCL?

 

Lahko bi rekel, da je to še zadnji kamenček v sestavljanki, ki se imenuje UKC Ljubljana, ki bi ga morali analizirati. Tak primer je denimo gospa Ana Jager, starejša gospa, v normalnih pogojih popolnoma neopazna bolničarka s priznano osnovnošolsko izobrazbo. Že nekaj let je članica izvršilnega odbora Sindikata KC, lahko bi rekli vodstva sindikata. Vsi, pa tudi sama, znajo povedati veliko o njenem "odličnem" odnosu z gospodom Vrhuncem in o tem, kako mu kuha kavice, kar pa je ostalo skrivnost oziroma so ob izbruhu afere vsi pometli pod preprogo, je to, da ji je g. Vrhunec omogočil zaposlitev za polovični delovni čas (4 ure na dan) v sklopu Sindikata KC, za katerega ji UKC Ljubljana plačuje delovno mesto v rangu 30. plačnega razreda - nekaj česar ne doseže večina zaposlenih z visokošolsko izobrazbo v javnem sektorju!

 

Omenjeno gospo lahko zasledite na številnih posnetkih sestankov Sveta zavoda, kamor hodi kot predstavnica Sindikata KC. Seveda ji je vse skupaj omogočil predsednik Sindikata KC dr. Matija Cevc, sindikalist zdravnik, ki je na čelu sindikata že več kot 20 let (!!!), predvsem pa sama gospoda konfederacije sindikatov Pergam.

 

 

 

Biti sindikalist je privilegij

 

In zakaj je vloga gospe Ane Jager tako pomembna? Kot že rečeno, Sindikat KC posluje skrajno nenavadno in sumljivo. Še najbolje njihovo delovanje povzame novica objavljena na spletni strani SPUKC, ki je seveda ni želel povzeti noben medij. Gre za odlično razvit mehanizem po vzoru piramidnih iger, v katerega člani vplačujejo članarino, sam vrh pa si deli dobiček v smislu sejnin, nagrad, bogatih večerij…

 

V tem sistemu imajo seveda različni ljudje različno vlogo, pred vsem pa gre za delitev po poklicnih profilih, kjer mora vsakdo seveda poskrbeti za "svoje ljudi". Omenjena Ana Jager skrbi za vpliv na "najnižji" kader, to so bolničarke in strežnice, sistem pa "vzdržujejo" tudi sestre, farmacevti, vzdrževalci in administrativni delavci, vsi izbrani in po svoje zadolženi za nadzor in upravljanje z delavci. Tako je bilo med drugim s strani omenjene gospe in ostalih vidnih članov Sindikata KC, pred eno od sej Sveta zavoda, na kateri naj bi odločali o usodi Vrhunca, organizirano zbiranje podpisov v podporo Simonu Vrhuncu, v nekaterih primerih celo z grožnjami!

 

Si predstavljate: Sindikat KC je zbiral podpise v podporo direktorju zavoda?!

 

Se spomnite srednjih medicinskih sester iz intenzivne terapije III, ki bodo morale vračati denar zaradi neupravičeno izplačanih visokih plač za delovno mesto diplomiranih? Mar ni bil ravno Simon Vrhunec tisti, ki jim je to omogočil pod tedanjim pritiskom sester s stavko, če se ne uredi njihov status na način, da bodo ustrezno plačane za svoje delo, in vse skupaj zgolj za to, da bi imel Vrhunec mir v zavodu?! Potem, ko pa je inšpekcijski nadzor odkril nezakonito delovanje, je bilo potrebno vključiti Sindikat KC, da je in še vedno brani obraz vodstva UKCL. Tako se je nenadoma vsa pozornost preusmerila na državo, ki bi morala urediti njihov položaj, čeprav jih je v to, zaradi svoje nesposobnosti vodenja in organiziranja, popeljal Vrhunec. In pazite sedaj to: zdaj sindikalisti "pumpajo" sestre, da bodo septembra stavkale, pa ne kar tako, pridružile naj bi se zdravnikom pri njihovi stavki. Hmmm, a ni tudi zdravnik predsednik Sindikata KC? Tako bodo seveda lahko dali večjo legitimnost zdravniški stavki, ki je maja, tudi po zaslugi novega sindikata SPUKC, doživela blamažo.

 

 

Vse niti iz ozadja 

 

Kako daleč seže roka Vrhunca preko Sindikata KC, lepo pove tudi podatek, da je član sveta zavoda, predstavnik zaposlenih gospod Marko Alauf, seveda član Sindikata KC. To je ta isti g. Alauf, ki je pred izbiro gospoda Andreja Baričiča za novega v.d. generalnega direktorja na javni televiziji hvalil tega novega gospoda, kot da o njem ve samo dobre stvari. Mar ni sumljivo, da je bil na svetu g. Baričič soglasno potrjen?! Ni ko prebereš tole... 

 

Dejstvo je, da Sindikat KC ne bi mogel poslovati na tak način, brez dovoljenja in sponzorstva vodstva UKC Ljubljana, za katero je v zameno opravljal umazane naloge zavajanja in ustrahovanja zaposlenih. Za svojo pasivnost pri delovanju, predvsem pa za prej omenjene naloge, so bili posamezniki v Sindikatu KC primerno nagrajen. Na ta način, si je Vrhunec zagotovil "ljudstvo",  predvsem pa je bil Sindikat KC njegov ključni element pri obvladovanju (nižje) zaposlenih v UKC Ljubljana, ki se jih večino da kupiti s malo pršuta na koncu leta in darilnim bonom za "najboljšega soseda".

 

In zakaj vam to pišem? Zato ker imam po domače povedano "poln kufr" teh ljudi, ki so si ustrojili sistem vodenja in obvladovanja vsega znotraj UKCL, vključno nas, zaposlenih! Zato ker sem več kot 10 let plačeval članarino sindikalistom, ki to niso in so me ves ta čas kupovali na pršutke. Zakaj? Zato, da so gospoda lepo živela in mi ob sleherni težavi ali problemu govorili, da vodstvo nima nič z mojimi problemi na delovnem mestu!

 

Predvsem pa vam pišem, ker si želim sprememb."

 

 

Ime avtorja je znano uredništvu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Nižji proračunski presežek v 2019: Manj dividend državnih bank, slabše črpanje denarja iz kohezijskih in strukturnih skladov
4
13.02.2020 23:00
V letu 2018 je bil proračunski presežek skoraj 540 milijonov evrov, medtem ko je bil lani 225 milijonov. Zakaj takšen padec? ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ali je Bernieja Sandersa še možno zaustaviti na poti do demokratske nominacije?
14
12.02.2020 23:15
Po Iowi je Bernie Sanders zdaj slavil še v New Hampshiru, za petami mu je še vedno Pete Buttigieg, tretja je bila presenetljivo ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Kako ustaviti Janšo? Ofenziva za volitve v polnem razmahu, v zraku tudi ideja o prepovedi delovanja SDS
33
10.02.2020 23:59
Medijske aktivnosti in izjave vrhunskih političnih luzerjev potrjujejo: tehtnica se je zdaj vseeno nagnila na stran predčasnih ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Koronavirus je lahko že v nekaj dneh v Sloveniji, ministra v odstopu Šabedra ni nikjer, UKCL ima na voljo le nekaj postelj za okužene bolnike ...
17
09.02.2020 23:59
Kaj me v primeru najnovejšega koronavirusa 2019-nCoV najbolj skrbi? Skrbi me že to, kar vemo. Toda obenem se bojim, da - glede ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Pred 75. leti: Hitlerjevi načrti za operacijo Pomladno prebujenje in osvoboditev Auschwitza
6
05.02.2020 02:15
Pogosto se (zmotno) misli, da je bila zadnja velika bitka druge svetovne vojne nemška ofenziva proti zahodnim zaveznikom, ki je ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vse, kar ste hoteli vedeti o arbitraži in porazu na Sodišču EU, pa vam mediji tega niso hoteli ali smeli povedali
10
04.02.2020 01:45
Zunanje ministrstvo, ki ga vodi Miro Cerar v odstopu, si je po pričakovani odločitvi Sodišča Evropske unije v Luksemburgu, ki se ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Perfidni intervju: Ali se je Milan Kučan odrekel arbitraži in zdaj odpira vrata bilateralnim pogajanjem o meji med Slovenijo in Hrvaško?
29
03.02.2020 00:59
Bivši predsednik je v intervjuju za zagrebški Večernji list ponovno dokazal, da mu v politični kombinatoriki doma in na Balkanu ... Več.
Piše: Uredništvo
"Kitajski sindrom" se tokrat imenuje koronavirus: Ubije vsakega štiridesetega okuženega
16
29.01.2020 23:32
Kako resen in nevaren je dejansko koronavirus, ki se je zadnji dan lanskega leta pojavil v kitajskem mestu Vuhan in se v ... Več.
Piše: Uredništvo
Zdravko Počivalšek je tisti politik, od katerega je odvisno, ali bomo dobili novo koalicijo, ali pa gremo na predčasne volitve
22
28.01.2020 23:30
Kdo bo odločal o tem, ali bodo predčasne volitve ali nova koalicija? Janez Janša? Ne. Matej Tonin? Niti ne. Še manj predsednici ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
24
22.01.2020 23:49
Slovence lahko reši samo zmagovita Evropa. Evropo pa more pripeljati k resnični zmagi samo Nemčija. Tako je 29. junija 1944 na ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
27
21.01.2020 22:22
Aleksander Osolnik, župnik iz Grahovega pri Cerknici, ki je včeraj dvignil nemalo prahu s svojim zapisom na dveh spletnih ... Več.
Piše: Uredništvo
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
17
19.01.2020 22:59
Karla Erjavca ni več. Na domačem igrišču ga je suvereno deklasirala nova igralka Aleksandra Pivec. Kdo stoji za njenim vzponom, ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
11
12.01.2020 22:00
Februarja 2018 je v vzhodni Siriji prvič po vietnamski vojni dejansko prišlo do neposredne vojaške konfrontacije med ameriškimi ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vojna v Perzijskem zalivu: Za zdaj blago maščevanje Irana, ki pa se lahko nadaljuje v množici samomorilskih napadov na ameriške tarče
9
08.01.2020 22:13
Vse kaže, da med Iranom in Združenimi državami Amerike vsaj za zdaj še ne bo vojne in da je napetost dosegla vrhunec z raketnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Davki v Sloveniji, 4. del: Država nam pobere 9 milijard od dohodkov od dela in 500 milijonov od kapitala fizičnih oseb
3
07.01.2020 23:00
Po podatkih o strukturi lastništva gospodarskih družb imajo danes domače fizične osebe v lasti dobro tretjino lastništva ... Več.
Piše: Bine Kordež
Volitve v Ameriki: Iowa bo za Demokrate prvi preizkus, kako dejansko kotirajo med ljudstvom Biden, Sanders in Warrenova
10
05.01.2020 23:00
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike bodo 3. novembra letos in medtem ko bo republikanski kandidat nesporno Donald ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Davki v Sloveniji, 3. del: Povprečni davkoplačevalec državi prispeva okoli 500 evrov na mesec
8
02.01.2020 23:02
In kako država porabi teh 500 evrov? Največji del, dobrih 300 evrov, gre za financiranje šolstva in zdravstva za vse državljane. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo predsedniku Pahorju: Sedanji volilni sistem za volitve v državni zbor je nedemokratičen, izvoljeni poslanci so nelegitimni predstavniki ljudstva!
8
02.01.2020 00:36
Gospod predsednik, vi in vaši predhodniki od leta 1992 dalje ste edini demokratično in legitimno izvoljeni predstavniki države ... Več.
Piše: Boris Nemec
Davki v Sloveniji 2. del: Če odmislimo plače, bi o kakšni progresivni obdavčitvi težko govorili
12
30.12.2019 23:00
Povprečni zaposleni v Sloveniji namenja za skupne potrebe v obliki davkov in prispevkov znesek v višini 54 % skupnega stroška ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pregled celotne obdavčitve glede na višino prejemkov v Sloveniji, 1. del: Davek na plače
4
27.12.2019 02:00
V Sloveniji več ali manj prevladuje prepričanje, da imamo dokaj visoko in tudi močno progresivno davčno obremenitev dela. ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kako ustaviti Janšo? Ofenziva za volitve v polnem razmahu, v zraku tudi ideja o prepovedi delovanja SDS
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,213
02/
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,380
03/
Koronavirus je lahko že v nekaj dneh v Sloveniji, ministra v odstopu Šabedra ni nikjer, UKCL ima na voljo le nekaj postelj za okužene bolnike ...
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,436
04/
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,833
05/
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
Jože Dežman
Ogledov: 2,473
06/
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,028
07/
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
Simona Rebolj
Ogledov: 2,510
08/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,787
09/
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ali je Bernieja Sandersa še možno zaustaviti na poti do demokratske nominacije?
Mitja Kotnik
Ogledov: 1,174
10/
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,333