Razkrivamo

Nadaljujemo z okostnjaki ljubljanskega Kliničnega centra: njihov sindikat je posebna zgodba

Sindikat Kliničnega centra Ljubljana je dejansko zgodba o posebnih okostnjakih. Namesto da bi se boril za pravice in interese zaposlenih v UKCL, je bil doslej že večkrat le podaljšana roka vodstva tega javnega zavoda in je skrbel za njegovo zaščito. Vodstvo se je lahko sklicevalo na "podporo zaposlenih", sindikat pa je v zameno za nekaj majhnih ugodnosti (popust pri parkiranju in vulkanizerskih storitvah ipd.) takšno fiktivno podporo formalno tudi zagotavljal.

03.08.2015 23:08
Piše: Uredništvo

Foto: sindikat KC

Dejstvo je, da Sindikat KC ne bi mogel poslovati na tak način brez dovoljenja in sponzorstva vodstva UKC Ljubljana, za katero je v zameno opravljal umazane naloge zavajanja in ustrahovanja zaposlenih. Za svojo pasivnost pri delovanju, predvsem pa za prej omenjene naloge, so bili posamezniki v Sindikatu KC primerno nagrajen. Na ta način, si je Vrhunec zagotovil "ljudstvo",  predvsem pa je bil Sindikat KC njegov ključni element pri obvladovanju (nižje) zaposlenih v UKC Ljubljana, ki se jih večino da kupiti s malo pršuta na koncu leta in darilnim bonom za "najboljšega soseda".

Uredništvo se zahvaljuje vsem tistim, ki ste se nam oglasili po objavah trilogije UKCL in finalnega tranzicijskega dosjeja o Simonu Vrhuncu, zaradi katerega nam je razburjena pisala celo njegova soproga Alenka Magister Vrhunec, vendar zaradi varstva njenega dostojanstva pisanja ne bomo objavili (vsaj tokrat ne). Znotraj osrednje slovenske bolnišnice, desetletja vodene po nekih povsem drugih, netransparentnih, političnih in predvsem zakulisnih pravilih se je očitno nabralo toliko skritega nezadovoljstva in jeze večine poštenih, moralno neoporečnih in marljivih zdravnikov, medicinskih sester, tehnikov in drugega osebja, da nenadna (za)menjava Simona Vrhunca z Andrejem Baričičem, še enim "zlatim dečkom" Zemljaričevega paradržavnega omrežja ne pomeni prav nič pozitivnega, kvečjemu nadaljuje status quo.

 

 

Naš nadzor se nadaljuje

 

Zaradi tega se naš boj z mlini na veter nadaljuje. Tudi novemu vršilcu dolžnosti ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra Andreju Baričiču bomo gledali pod prste, predvsem pa se bomo lotili njegovega profila. Pri tem nas veseli, ker so se začeli oglašati tudi posamezniki iz UKCL, ki poznajo razmere in so pripravljeni o njih tudi kaj napisati. Portal PLUS je v preteklih mesecih že večkrat pozval takšne "žvižgače", naj naredijo korak naprej in javnosti predstavijo svojo zgodbo. Po vzoru nekaterih zahodnoevropskih medijev bo Portal PLUS ščitil njihov status anonimnih prič in jih ne bo po nepotrebnem javno izpostavljal, saj bi zaradi tega nemudoma postali žrtve mobinga v problematični instituciji, v kateri so zaposleni. Strahu pred maščevanjem se na uredništvu zavedamo, vendar smo odločeni, da pri razkrivanju nezakonitih dejanj ne bomo odstopali.

 

Danes objavljamo prispevek "insiderja", ki opozarja na fenomen Sindikata Kliničnega centra, formalno namenjenega zaščiti pravic zaposlenih, dejansko pa orodje podpore vodstvu UKCL. Tekst smo le malenkostno uredili in lektorirali, sicer pa ga objavljamo vsebinsko nespremenjenega.

 

Takole se glasi:

 

Še ena plat UKCL

 

"Najprej pohvala za članek Tranzicijski dosje UKC Ljubljana: vzpon in padec nedotakljivega direktorja Simona Vrhunca ter predhodno "trilogijo" okostnjakov! Ker imamo v naših "neodvisnih" medijih le redko možnost brati in slišati tudi drugo plat resnice in ker sem tudi sam zaposlen v UKC Ljubljana ter tudi sam poznam sistem delovanja omenjenega gospoda, še toliko bolj cenim vaše pisanje. Res bravo!!!!!!

 

Rad bi vam razkril še eno plat UKCL, za katero bi rekel, da ni zanemarljiva — nasprotno, pri vsej zgodbi igra še kako pomembno vlogo. Gre za delovanje in vlogo sindikatov v procesu plenjenja državnega premoženja in manipuliranja z ljudmi, konkretno v tem primeru UKC Ljubljana, čeprav tudi drugod v državi ni večjih odstopanj.

 

Kot zaposlen v naši največji bolnišnici UKC Ljubljana sem se pred časom izpisal iz največjega stanovskega sindikata Sindikat KC in se vpisal v novo nastali Sindikat podpore UKC, SPUKC. Razlogov za "prestop" je bilo ogromno, predvsem pa mi je mlada ekipa sindikalistov v novem sindikatu odprla oči in mi dala misliti o stvareh, s katerimi se v preteklosti niti nisem ukvarjal niti jih nisem polemiziral, ampak sem jih vzel za "svete", tako kot to še vedno počne najmanj 90% mojih sodelavcev.

 

In za kaj gre? Ko Simon Vrhunec govori o tem, da ga podpirajo skoraj vsi zaposleni v UKC Ljubljana, misli predvsem na sistem podpore, ki ga je organiziral znotraj Sindikata KC, ko je določenim "sindikalistom" podelil privilegije v zameno, da namesto njega prepričujejo, vplivajo in celo grozijo zaposlenim.

 

 

Zadnji kamenček v mozaiku UKCL?

 

Lahko bi rekel, da je to še zadnji kamenček v sestavljanki, ki se imenuje UKC Ljubljana, ki bi ga morali analizirati. Tak primer je denimo gospa Ana Jager, starejša gospa, v normalnih pogojih popolnoma neopazna bolničarka s priznano osnovnošolsko izobrazbo. Že nekaj let je članica izvršilnega odbora Sindikata KC, lahko bi rekli vodstva sindikata. Vsi, pa tudi sama, znajo povedati veliko o njenem "odličnem" odnosu z gospodom Vrhuncem in o tem, kako mu kuha kavice, kar pa je ostalo skrivnost oziroma so ob izbruhu afere vsi pometli pod preprogo, je to, da ji je g. Vrhunec omogočil zaposlitev za polovični delovni čas (4 ure na dan) v sklopu Sindikata KC, za katerega ji UKC Ljubljana plačuje delovno mesto v rangu 30. plačnega razreda - nekaj česar ne doseže večina zaposlenih z visokošolsko izobrazbo v javnem sektorju!

 

Omenjeno gospo lahko zasledite na številnih posnetkih sestankov Sveta zavoda, kamor hodi kot predstavnica Sindikata KC. Seveda ji je vse skupaj omogočil predsednik Sindikata KC dr. Matija Cevc, sindikalist zdravnik, ki je na čelu sindikata že več kot 20 let (!!!), predvsem pa sama gospoda konfederacije sindikatov Pergam.

 

 

 

Biti sindikalist je privilegij

 

In zakaj je vloga gospe Ane Jager tako pomembna? Kot že rečeno, Sindikat KC posluje skrajno nenavadno in sumljivo. Še najbolje njihovo delovanje povzame novica objavljena na spletni strani SPUKC, ki je seveda ni želel povzeti noben medij. Gre za odlično razvit mehanizem po vzoru piramidnih iger, v katerega člani vplačujejo članarino, sam vrh pa si deli dobiček v smislu sejnin, nagrad, bogatih večerij…

 

V tem sistemu imajo seveda različni ljudje različno vlogo, pred vsem pa gre za delitev po poklicnih profilih, kjer mora vsakdo seveda poskrbeti za "svoje ljudi". Omenjena Ana Jager skrbi za vpliv na "najnižji" kader, to so bolničarke in strežnice, sistem pa "vzdržujejo" tudi sestre, farmacevti, vzdrževalci in administrativni delavci, vsi izbrani in po svoje zadolženi za nadzor in upravljanje z delavci. Tako je bilo med drugim s strani omenjene gospe in ostalih vidnih članov Sindikata KC, pred eno od sej Sveta zavoda, na kateri naj bi odločali o usodi Vrhunca, organizirano zbiranje podpisov v podporo Simonu Vrhuncu, v nekaterih primerih celo z grožnjami!

 

Si predstavljate: Sindikat KC je zbiral podpise v podporo direktorju zavoda?!

 

Se spomnite srednjih medicinskih sester iz intenzivne terapije III, ki bodo morale vračati denar zaradi neupravičeno izplačanih visokih plač za delovno mesto diplomiranih? Mar ni bil ravno Simon Vrhunec tisti, ki jim je to omogočil pod tedanjim pritiskom sester s stavko, če se ne uredi njihov status na način, da bodo ustrezno plačane za svoje delo, in vse skupaj zgolj za to, da bi imel Vrhunec mir v zavodu?! Potem, ko pa je inšpekcijski nadzor odkril nezakonito delovanje, je bilo potrebno vključiti Sindikat KC, da je in še vedno brani obraz vodstva UKCL. Tako se je nenadoma vsa pozornost preusmerila na državo, ki bi morala urediti njihov položaj, čeprav jih je v to, zaradi svoje nesposobnosti vodenja in organiziranja, popeljal Vrhunec. In pazite sedaj to: zdaj sindikalisti "pumpajo" sestre, da bodo septembra stavkale, pa ne kar tako, pridružile naj bi se zdravnikom pri njihovi stavki. Hmmm, a ni tudi zdravnik predsednik Sindikata KC? Tako bodo seveda lahko dali večjo legitimnost zdravniški stavki, ki je maja, tudi po zaslugi novega sindikata SPUKC, doživela blamažo.

 

 

Vse niti iz ozadja 

 

Kako daleč seže roka Vrhunca preko Sindikata KC, lepo pove tudi podatek, da je član sveta zavoda, predstavnik zaposlenih gospod Marko Alauf, seveda član Sindikata KC. To je ta isti g. Alauf, ki je pred izbiro gospoda Andreja Baričiča za novega v.d. generalnega direktorja na javni televiziji hvalil tega novega gospoda, kot da o njem ve samo dobre stvari. Mar ni sumljivo, da je bil na svetu g. Baričič soglasno potrjen?! Ni ko prebereš tole... 

 

Dejstvo je, da Sindikat KC ne bi mogel poslovati na tak način, brez dovoljenja in sponzorstva vodstva UKC Ljubljana, za katero je v zameno opravljal umazane naloge zavajanja in ustrahovanja zaposlenih. Za svojo pasivnost pri delovanju, predvsem pa za prej omenjene naloge, so bili posamezniki v Sindikatu KC primerno nagrajen. Na ta način, si je Vrhunec zagotovil "ljudstvo",  predvsem pa je bil Sindikat KC njegov ključni element pri obvladovanju (nižje) zaposlenih v UKC Ljubljana, ki se jih večino da kupiti s malo pršuta na koncu leta in darilnim bonom za "najboljšega soseda".

 

In zakaj vam to pišem? Zato ker imam po domače povedano "poln kufr" teh ljudi, ki so si ustrojili sistem vodenja in obvladovanja vsega znotraj UKCL, vključno nas, zaposlenih! Zato ker sem več kot 10 let plačeval članarino sindikalistom, ki to niso in so me ves ta čas kupovali na pršutke. Zakaj? Zato, da so gospoda lepo živela in mi ob sleherni težavi ali problemu govorili, da vodstvo nima nič z mojimi problemi na delovnem mestu!

 

Predvsem pa vam pišem, ker si želim sprememb."

 

 

Ime avtorja je znano uredništvu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
4
14.11.2019 21:00
Pred približno letom in pol me je ugledni ameriški zgodovinar in znanstvenikNoam Chomskypo elektronski pošti opozoril na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
7
13.11.2019 21:00
Karla Viktorja Erjavca v vlogi ministra za obrambo spremljajo afere že od prvega dne ministrovanja. In to v obeh mandatih. Kar ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
13
08.11.2019 23:59
Danes so Dimitrij Rupel, Peter Jambrek, Tomaž Zalaznik, Božo Cerar, Lovro Šturm, Marko Noč,Igor Grdina, Ludvik Toplak, Borut ... Več.
Piše: Uredništvo
Ustavno sodišče dokončno razsodilo: Obvezne glasbene kvote Mira Cerarja so neustavne!
11
07.11.2019 02:00
Zloglasne glasbene kvote, ki jih je pod vlado Mira Cerarja uzakonil danes glavni okoljski inšpektor, nekoč pa poslanec SMC in ... Več.
Piše: Uredništvo
Banka Slovenije pod težo kritik: So bile omejitve pri najemanju kreditov občanov res potrebne?
15
05.11.2019 21:00
V preteklih dneh je veliko razburjenja povzročil ukrep Banke Slovenije, s katerim so zaostrili pogoje kreditiranja fizičnih ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kaj so na koncu prinesle letošnje spremembe davčne zakonodaje
2
02.11.2019 09:00
Vsekakor pomenijo celotne letošnje spremembe davčne zakonodaje pomemben premik v davčni razbremenitvi dela. Glede na omejitve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dan spomina na mrtve v deželi kosti ali kako so perfidno onemogočili komisijo za "reševanje vprašanj prikritih grobišč"
18
31.10.2019 10:00
Kljub zakonski podlagi, vladnim sklepom in politični podpori Komisiji za reševanje vprašanj prikritih grobišč, kot se ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Islamizacije, celo afrikanizacije Evrope ne more rešiti resor za "zaščito evropskega načina življenja"
16
29.10.2019 23:15
Namera nove predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da ustanovi poseben resor za zaščito evropskega načina ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kaj globoka država sporoča Marjanu Šarcu? Da se mu, če ne bo sodeloval, počasi izteka rok trajanja?!
35
28.10.2019 23:15
Vikend intervjuja premierja Šarca za popularno komercialno in nacionalno televizijo sta morda začetek njegovega konca, v vsakem ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Klinični center pred novo afero: Ali bodo predsedniku Združenja kardiologov Slovenije Zlatku Frasu pred nosom izmaknili Kardiološko kliniko?
6
21.10.2019 22:45
Ustanoviti Srčni center v UKC Ljubljana pod pretvezo, da bodo s tem rešili problem otroške kardiologije in otroške srčne ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Psihološki profil Josipa Broza Tita so poznavalci opredelili kot tip grandioznega, celo patološkega narcisa
12
17.10.2019 23:00
Slovenski komunistični ideolog Edvard Kardelj je zapisal, da so junaki, kakršen je Kralj Matjaž, figure, v katerih je izražen ... Več.
Piše: Uredništvo
Na Delu strah in tesnoba: Spet bodo masovno odpuščali, govori se celo o 100 preveč zaposlenih!
13
17.10.2019 03:30
Novi lastniki, nova metla, so govorili že pred leti, ko je uprava Stojana Petriča izvedla precej obširno prestrukturiranje nekoč ... Več.
Piše: Uredništvo
Nova farsa na Sodnem svetu: njegov predsednik Erik Kerševan bi se moral izločiti, favoritke za sodnico v Luksemburgu pa ne najde niti Google!
8
14.10.2019 23:00
Potem ko je spomladi klavrno propadel poskus imenovanja Mira Preka in Marka Pavlihe za sodnika Splošnega sodišča Evropske unije ... Več.
Piše: Uredništvo
Nemirni Bližnji Vzhod: Zakaj si Združene države v resnici ne želijo vojne z Iranom
3
13.10.2019 18:00
Kljub temu, da je središče svetovne pozornosti zadnje dni zaradi turške invazije usmerjeno na sever Sirije, pa razmere na ... Več.
Piše: Shane Quinn
Popravek: Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
0
12.10.2019 08:00
Zapis z naslovomZmeda v Mladiki zahteva popravek, ker napačno interpretira 27. člen Zakona o zunanjih zadevah in piše o ... Več.
Piše: Uredništvo
Diplomacija a la Cerar: Erdogan norel zaradi Pahorja, Šoltes bi rad v Beograd, sramotni fiasko na recepciji Združenih narodov
9
08.10.2019 21:40
Potem ko se je umaknil s položaja predsednika stranke in mesto prepustil operativno sposobnejšemu Zdravku Počivalšku, Miro Cerar ... Več.
Piše: Uredništvo
Pada vlada? Jutri še ne - kljub izsiljevanju Levice, je pa že pripravljen "Scenarij 2020", ključna stranka bo SMC!
15
07.10.2019 18:00
Vladna koalicija bo razpadla, Marjan Šarec ne bo sposoben odpeljati mandata do konca, probleme bo imel tudi s predsedovanjem ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Resnica o slovenskem BDP: Ali z rastjo v primerjavi z Evropsko unijo res zaostajamo?
4
03.10.2019 22:00
Bruto domači proizvod (BDP) se kljub precejšnjim omejitvam še vedno uporablja kot najbolj običajen pokazatelj razvitosti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Divjina Zmaga Šmitka (1): Mitično bivališče hudiča, demonov, duš in duhov, kraljestvo divjih živali, a tudi domovanje svetega
3
28.09.2019 08:30
Zadnja leta svojega življenja je slovenski etnolog in antropolog Zmago Šmitek - umrl je septembra lani - posvetil preučevanju ... Več.
Piše: Uredništvo
Šarčev fototermin z Melanio in Donaldom Trumpom v New Yorku ni nič drugega kot vladni "davkoplačevalski turizem"
9
25.09.2019 23:59
Razlog za udeležbo številčne vladne delegacije na tradicionalnem jesenskem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec tempirana bomba Šarčeve vlade
Uredništvo
Ogledov: 1,920
02/
Andraž Teršek: "Ustavno sodišče prepogosto odloča tako, da se najprej izbere končni rezultat, potem pa išče pot, ki naj bi legitimirala takšen rezultat."
Uredništvo
Ogledov: 2,059
03/
Zbogom, Levica! Šarcu bo zdaj še težje vladati, a na srečo ima nekaj smisla za humor
Anuša Gaši
Ogledov: 2,264
04/
Ustavno sodišče dokončno razsodilo: Obvezne glasbene kvote Mira Cerarja so neustavne!
Uredništvo
Ogledov: 1,697
05/
Slovenski intelektualci o razmerah v državi ob 30-letnici padca Železne zavese: "Danes bo že jutri včeraj"
Uredništvo
Ogledov: 1,985
06/
Otto Skorzeny, "najnevarnejši človek v Evropi", tajni nacistični načrt za bombardiranje New Yorka in Hitlerjevi pomisleki glede atomske bombe
Shane Quinn
Ogledov: 1,091
07/
Meditacija o zidovih: Ugani, kdo pride danes na kosilo
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,355
08/
Banka Slovenije pod težo kritik: So bile omejitve pri najemanju kreditov občanov res potrebne?
Bine Kordež
Ogledov: 1,371
09/
70. let zveze NATO: Če na srečanju v Londonu članice ne bodo stopile skupaj, se ponujajo črni scenariji
Božo Cerar
Ogledov: 1,178
10/
Parlamentarna preiskovalna komisija v zadevi Kangler in nenavadno obnašanje ustavnega sodišča
Angel Polajnko
Ogledov: 1,458