Razkrivamo

Nadaljujemo z okostnjaki ljubljanskega Kliničnega centra: njihov sindikat je posebna zgodba

Sindikat Kliničnega centra Ljubljana je dejansko zgodba o posebnih okostnjakih. Namesto da bi se boril za pravice in interese zaposlenih v UKCL, je bil doslej že večkrat le podaljšana roka vodstva tega javnega zavoda in je skrbel za njegovo zaščito. Vodstvo se je lahko sklicevalo na "podporo zaposlenih", sindikat pa je v zameno za nekaj majhnih ugodnosti (popust pri parkiranju in vulkanizerskih storitvah ipd.) takšno fiktivno podporo formalno tudi zagotavljal.

03.08.2015 23:08
Piše: Uredništvo

Foto: sindikat KC

Dejstvo je, da Sindikat KC ne bi mogel poslovati na tak način brez dovoljenja in sponzorstva vodstva UKC Ljubljana, za katero je v zameno opravljal umazane naloge zavajanja in ustrahovanja zaposlenih. Za svojo pasivnost pri delovanju, predvsem pa za prej omenjene naloge, so bili posamezniki v Sindikatu KC primerno nagrajen. Na ta način, si je Vrhunec zagotovil "ljudstvo",  predvsem pa je bil Sindikat KC njegov ključni element pri obvladovanju (nižje) zaposlenih v UKC Ljubljana, ki se jih večino da kupiti s malo pršuta na koncu leta in darilnim bonom za "najboljšega soseda".

Uredništvo se zahvaljuje vsem tistim, ki ste se nam oglasili po objavah trilogije UKCL in finalnega tranzicijskega dosjeja o Simonu Vrhuncu, zaradi katerega nam je razburjena pisala celo njegova soproga Alenka Magister Vrhunec, vendar zaradi varstva njenega dostojanstva pisanja ne bomo objavili (vsaj tokrat ne). Znotraj osrednje slovenske bolnišnice, desetletja vodene po nekih povsem drugih, netransparentnih, političnih in predvsem zakulisnih pravilih se je očitno nabralo toliko skritega nezadovoljstva in jeze večine poštenih, moralno neoporečnih in marljivih zdravnikov, medicinskih sester, tehnikov in drugega osebja, da nenadna (za)menjava Simona Vrhunca z Andrejem Baričičem, še enim "zlatim dečkom" Zemljaričevega paradržavnega omrežja ne pomeni prav nič pozitivnega, kvečjemu nadaljuje status quo.

 

 

Naš nadzor se nadaljuje

 

Zaradi tega se naš boj z mlini na veter nadaljuje. Tudi novemu vršilcu dolžnosti ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra Andreju Baričiču bomo gledali pod prste, predvsem pa se bomo lotili njegovega profila. Pri tem nas veseli, ker so se začeli oglašati tudi posamezniki iz UKCL, ki poznajo razmere in so pripravljeni o njih tudi kaj napisati. Portal PLUS je v preteklih mesecih že večkrat pozval takšne "žvižgače", naj naredijo korak naprej in javnosti predstavijo svojo zgodbo. Po vzoru nekaterih zahodnoevropskih medijev bo Portal PLUS ščitil njihov status anonimnih prič in jih ne bo po nepotrebnem javno izpostavljal, saj bi zaradi tega nemudoma postali žrtve mobinga v problematični instituciji, v kateri so zaposleni. Strahu pred maščevanjem se na uredništvu zavedamo, vendar smo odločeni, da pri razkrivanju nezakonitih dejanj ne bomo odstopali.

 

Danes objavljamo prispevek "insiderja", ki opozarja na fenomen Sindikata Kliničnega centra, formalno namenjenega zaščiti pravic zaposlenih, dejansko pa orodje podpore vodstvu UKCL. Tekst smo le malenkostno uredili in lektorirali, sicer pa ga objavljamo vsebinsko nespremenjenega.

 

Takole se glasi:

 

Še ena plat UKCL

 

"Najprej pohvala za članek Tranzicijski dosje UKC Ljubljana: vzpon in padec nedotakljivega direktorja Simona Vrhunca ter predhodno "trilogijo" okostnjakov! Ker imamo v naših "neodvisnih" medijih le redko možnost brati in slišati tudi drugo plat resnice in ker sem tudi sam zaposlen v UKC Ljubljana ter tudi sam poznam sistem delovanja omenjenega gospoda, še toliko bolj cenim vaše pisanje. Res bravo!!!!!!

 

Rad bi vam razkril še eno plat UKCL, za katero bi rekel, da ni zanemarljiva — nasprotno, pri vsej zgodbi igra še kako pomembno vlogo. Gre za delovanje in vlogo sindikatov v procesu plenjenja državnega premoženja in manipuliranja z ljudmi, konkretno v tem primeru UKC Ljubljana, čeprav tudi drugod v državi ni večjih odstopanj.

 

Kot zaposlen v naši največji bolnišnici UKC Ljubljana sem se pred časom izpisal iz največjega stanovskega sindikata Sindikat KC in se vpisal v novo nastali Sindikat podpore UKC, SPUKC. Razlogov za "prestop" je bilo ogromno, predvsem pa mi je mlada ekipa sindikalistov v novem sindikatu odprla oči in mi dala misliti o stvareh, s katerimi se v preteklosti niti nisem ukvarjal niti jih nisem polemiziral, ampak sem jih vzel za "svete", tako kot to še vedno počne najmanj 90% mojih sodelavcev.

 

In za kaj gre? Ko Simon Vrhunec govori o tem, da ga podpirajo skoraj vsi zaposleni v UKC Ljubljana, misli predvsem na sistem podpore, ki ga je organiziral znotraj Sindikata KC, ko je določenim "sindikalistom" podelil privilegije v zameno, da namesto njega prepričujejo, vplivajo in celo grozijo zaposlenim.

 

 

Zadnji kamenček v mozaiku UKCL?

 

Lahko bi rekel, da je to še zadnji kamenček v sestavljanki, ki se imenuje UKC Ljubljana, ki bi ga morali analizirati. Tak primer je denimo gospa Ana Jager, starejša gospa, v normalnih pogojih popolnoma neopazna bolničarka s priznano osnovnošolsko izobrazbo. Že nekaj let je članica izvršilnega odbora Sindikata KC, lahko bi rekli vodstva sindikata. Vsi, pa tudi sama, znajo povedati veliko o njenem "odličnem" odnosu z gospodom Vrhuncem in o tem, kako mu kuha kavice, kar pa je ostalo skrivnost oziroma so ob izbruhu afere vsi pometli pod preprogo, je to, da ji je g. Vrhunec omogočil zaposlitev za polovični delovni čas (4 ure na dan) v sklopu Sindikata KC, za katerega ji UKC Ljubljana plačuje delovno mesto v rangu 30. plačnega razreda - nekaj česar ne doseže večina zaposlenih z visokošolsko izobrazbo v javnem sektorju!

 

Omenjeno gospo lahko zasledite na številnih posnetkih sestankov Sveta zavoda, kamor hodi kot predstavnica Sindikata KC. Seveda ji je vse skupaj omogočil predsednik Sindikata KC dr. Matija Cevc, sindikalist zdravnik, ki je na čelu sindikata že več kot 20 let (!!!), predvsem pa sama gospoda konfederacije sindikatov Pergam.

 

 

 

Biti sindikalist je privilegij

 

In zakaj je vloga gospe Ane Jager tako pomembna? Kot že rečeno, Sindikat KC posluje skrajno nenavadno in sumljivo. Še najbolje njihovo delovanje povzame novica objavljena na spletni strani SPUKC, ki je seveda ni želel povzeti noben medij. Gre za odlično razvit mehanizem po vzoru piramidnih iger, v katerega člani vplačujejo članarino, sam vrh pa si deli dobiček v smislu sejnin, nagrad, bogatih večerij…

 

V tem sistemu imajo seveda različni ljudje različno vlogo, pred vsem pa gre za delitev po poklicnih profilih, kjer mora vsakdo seveda poskrbeti za "svoje ljudi". Omenjena Ana Jager skrbi za vpliv na "najnižji" kader, to so bolničarke in strežnice, sistem pa "vzdržujejo" tudi sestre, farmacevti, vzdrževalci in administrativni delavci, vsi izbrani in po svoje zadolženi za nadzor in upravljanje z delavci. Tako je bilo med drugim s strani omenjene gospe in ostalih vidnih članov Sindikata KC, pred eno od sej Sveta zavoda, na kateri naj bi odločali o usodi Vrhunca, organizirano zbiranje podpisov v podporo Simonu Vrhuncu, v nekaterih primerih celo z grožnjami!

 

Si predstavljate: Sindikat KC je zbiral podpise v podporo direktorju zavoda?!

 

Se spomnite srednjih medicinskih sester iz intenzivne terapije III, ki bodo morale vračati denar zaradi neupravičeno izplačanih visokih plač za delovno mesto diplomiranih? Mar ni bil ravno Simon Vrhunec tisti, ki jim je to omogočil pod tedanjim pritiskom sester s stavko, če se ne uredi njihov status na način, da bodo ustrezno plačane za svoje delo, in vse skupaj zgolj za to, da bi imel Vrhunec mir v zavodu?! Potem, ko pa je inšpekcijski nadzor odkril nezakonito delovanje, je bilo potrebno vključiti Sindikat KC, da je in še vedno brani obraz vodstva UKCL. Tako se je nenadoma vsa pozornost preusmerila na državo, ki bi morala urediti njihov položaj, čeprav jih je v to, zaradi svoje nesposobnosti vodenja in organiziranja, popeljal Vrhunec. In pazite sedaj to: zdaj sindikalisti "pumpajo" sestre, da bodo septembra stavkale, pa ne kar tako, pridružile naj bi se zdravnikom pri njihovi stavki. Hmmm, a ni tudi zdravnik predsednik Sindikata KC? Tako bodo seveda lahko dali večjo legitimnost zdravniški stavki, ki je maja, tudi po zaslugi novega sindikata SPUKC, doživela blamažo.

 

 

Vse niti iz ozadja 

 

Kako daleč seže roka Vrhunca preko Sindikata KC, lepo pove tudi podatek, da je član sveta zavoda, predstavnik zaposlenih gospod Marko Alauf, seveda član Sindikata KC. To je ta isti g. Alauf, ki je pred izbiro gospoda Andreja Baričiča za novega v.d. generalnega direktorja na javni televiziji hvalil tega novega gospoda, kot da o njem ve samo dobre stvari. Mar ni sumljivo, da je bil na svetu g. Baričič soglasno potrjen?! Ni ko prebereš tole... 

 

Dejstvo je, da Sindikat KC ne bi mogel poslovati na tak način, brez dovoljenja in sponzorstva vodstva UKC Ljubljana, za katero je v zameno opravljal umazane naloge zavajanja in ustrahovanja zaposlenih. Za svojo pasivnost pri delovanju, predvsem pa za prej omenjene naloge, so bili posamezniki v Sindikatu KC primerno nagrajen. Na ta način, si je Vrhunec zagotovil "ljudstvo",  predvsem pa je bil Sindikat KC njegov ključni element pri obvladovanju (nižje) zaposlenih v UKC Ljubljana, ki se jih večino da kupiti s malo pršuta na koncu leta in darilnim bonom za "najboljšega soseda".

 

In zakaj vam to pišem? Zato ker imam po domače povedano "poln kufr" teh ljudi, ki so si ustrojili sistem vodenja in obvladovanja vsega znotraj UKCL, vključno nas, zaposlenih! Zato ker sem več kot 10 let plačeval članarino sindikalistom, ki to niso in so me ves ta čas kupovali na pršutke. Zakaj? Zato, da so gospoda lepo živela in mi ob sleherni težavi ali problemu govorili, da vodstvo nima nič z mojimi problemi na delovnem mestu!

 

Predvsem pa vam pišem, ker si želim sprememb."

 

 

Ime avtorja je znano uredništvu.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
6
Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije
3
23.09.2020 23:29
Pred desetimi dnevi smo objavili prispevek Elene Pečarič z naslovom Na invalidih se dobro služi: FIHO kot družinsko podjetje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
5
22.09.2020 21:00
V senci politično oportunejših in populističnih aktivnosti je vlada že pozno spomladi ustanovila Strateški svet za ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
9
17.09.2020 21:00
Med miti in legendami izstopajo zlasti prepričanje, da se nam bo vsak čas sesul pokojninski sistem, da imamo že skoraj dve ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
7
16.09.2020 22:34
V zadnjem delu bomo naredili primerjavo poudarkov programa CasaPound in Levice do evroatlantskih povezav ter razmišljanja o ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
5
14.09.2020 20:59
V slovenskih medijih in javnosti skoraj docela spregledano pismo o pravičnosti in odprti razpravi (A Letter on Justice and Open ... Več.
Piše: Uredništvo
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinsko podjetje" Omanovih
2
13.09.2020 21:45
Na invalidih se dobro služi, ugotavlja Elena Pečarič, ki se je lotila še ene anomalije znotraj Fundacije za financiranje ... Več.
Piše: Elena Pečarič
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
6
10.09.2020 21:02
V prvem delu Dosjeja ekstremisti smo si pogledali nekatere osupljive podobnosti med programom italijanskega neofašističnega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
9
09.09.2020 07:29
Zgodba o slovenskih gozdovih, ki smo jo na portalu+ začeli razkrivati že spomladi, se nadaljuje in postaja vedno zanimivejša, ... Več.
Piše: Uredništvo
Pobuda za milijon dolarjev: Kako normalizirati slovenski medijski trg, da se tranzicijski levici ne bo dokončno podrl svet?
10
06.09.2020 21:59
V javno razpravo o medijski zakonodaji, ki v teh časih precej vznemirja zagovornike statusa quo, se je vključila tudi ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj se nam letos zaradi Covid-19 dejansko dogaja v ekonomiji in javnih financah?
3
03.09.2020 20:17
Večine medijev sploh ne zanima več makroekonomski položaj Slovenije, čeprav se zaradi epidemije Covid-19 dogajajo zanimive ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje ekstremisti, 1. del: Stranka Levica je programsko bližje italijanskim neofašistom kot "janšistična" SDS!
14
02.09.2020 22:30
V naslednjih treh tednih bomo v nadaljevanjih objavili poglobljeno analizo programov dveh strank, ki na prvi pogled nimata dosti ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Sporni nepremičninski posli upokojenskih "pravičnikov" na slovenski Obali
10
24.08.2020 23:59
Ko je bil Tomaž Gantar, ki je danes minister za zdravje in predsednik sveta Demokratične stranke upokojencev Slovenije (DeSUS), ... Več.
Piše: Uredništvo
80 let od Hitlerjevega "Blitzkriega" na Zahodno Evropo in sramotnega poraza Francije
5
19.08.2020 23:59
Pred osmimi desetletji, koncem poletja 1940, so generali nemške vojske na Hitlerjevo zahtevo začeli s pripravami za veliko ... Več.
Piše: Shane Quinn
Skoraj 22 milijard evrov depozitov v slovenskih bankah ni mrtev kapital
9
13.08.2020 21:56
Objava podatka, da imajo Slovenci kar 21,6 milijarde evrov depozitov v naših bankah in da se je obseg samo v zadnjem letu ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
13
09.08.2020 23:57
Kaj obetajo novembrske predsedniške volitve v Združenih državah? Da se bosta pomerila Donald Trump in Joe Biden skoraj ni dvoma. ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
22
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
3
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Preveč permisivna Janševa klerofašistična diktatura med ulico in farso
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.482
02/
Tour de France in psihologija množice: Čestitke Pogačarju, škoda za Rogliča. Zakaj že?!
Edvard Kadič
Ogledov: 1.879
03/
Preskus demokratičnosti ali kako se boriti proti klišeju, da "desnica v Sloveniji preganja medije in novinarje"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.949
04/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 2.023
05/
Ne gre za to, ali Udbomafija obstaja ali ne, gre za nekaj mnogo hujšega: Za strah na levici in desnici, da nekaj podobnega še obstaja!
Miha Burger
Ogledov: 1.438
06/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.486
07/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.550
08/
Naših 20.000 pravnih predpisov, 1. del: Kako nam bo Simičev Strateški svet za debirokratizacijo poenostavil administriranje
Bine Kordež
Ogledov: 1.201
09/
Teta iz ozadja: Kako je tajnica Breda Oman "prevzela" Fundacijo za invalidske in humanitarne organizacije
Elena Pečarič
Ogledov: 1.148
10/
Netflixove "Lepotičke" s tresenjem bokov pretresle svet
Simona Rebolj
Ogledov: 1.200