Razkrivamo

Je podpredsednik SAZAS poskušal "kupiti" direktorja manjšega radija s finančnimi ugodnostmi na račun SAZAS?

Po naših informacijah naj bi Tomaž Grubar, drugi človek Združenja SAZAS, kar na sedežu svojega podjetja, založbe Mangart, organiziral sestanke, kjer naj bi obljubljal ugodne dogovore s SAZAS, medijske pritiske po naročilu in na željo tudi spremembo zakonodaje.

 

 

10.08.2015 02:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   tomaž grubar   lobiranje   medijska zakonodaja

Foto: www.mediaspeed.net

Nekoč je znani slovenski pravnik, eden od piscev medijske zakonodaje in danes uspešen direktor, dejal, da ima SAZAS dovolj denarja v svojem "specialnem fondu", da lahko zamenja kateregakoli politika v Sloveniji, ki bi se jim upal upreti...

Ugoden dogovor s SAZAS-om, dodatni pritisk na APEK (Agencijo za pošto in elektronske komunikacije, ki se danes imenuje AKOS), pritiski na Svet za radiodifuzijo in Urad za varstvo konkurence (danes AVK), medijski pritisk s strani SAZAS za "vaš interes" in to, da lahko "napišemo kaj, kar bo imelo kot posledico spremembe v Zakonu o medijih (ZMed)".

 

Ne, tega ni napisal kak "stric iz ozadja", pač pa je vse to v svojem elektronskem sporočilu direktorju manjše radijske postaje obljubljal podpredsednik SAZAS Tomaž Grubar v zameno upor proti Leu Oblaku (direktorju Radia 1) in Aleksandru Žistu (direktorju Radia Center). Pogoj za izvedbo vseh teh "aktivnosti" pa je "tajno" srečanje na sedežu podjetja Mangart d.o.o., ki ga sicer vodi prav Tomaž Grubar. Ta je v dopisu je posebej poudaril, da srečanje ne sme biti na SAZAS, da "ne bodo insinuacije, da rovarimo". Namen sestanka naj bi bil torej sklenitev "ugodnega" dogovora mimo uradnih pogajanja, ki potekajo prek Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

 

Gospod Grubar seveda ni kar nekdo. Slučajno je (tudi) je podpredsednik SAZAS, Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije, ki v Slovenji zastopa vso svetovno glasbo oziroma avtorske pravice. In če Tomaž Grubar napiše, da lahko zagotovi spremembo zakonodaje, medijske pritiske po naročilu, to pomeni da mu moramo verjeti, da to res lahko naredi. Dvomimo namreč, da bi tako visok predstavnik avtorske organizacije obljubljal nekaj, kar ne drži. In če to drži, potem smo lahko upravičeno zaskrbljeni.

 

 

Je vodstvo SAZAS ugrabilo organizacijo?

 

Podpredsednik SAZAS je torej uporabnikom, partnerjem oziroma članom ponudil "ugodne pogoje" mimo uradnih pogajanj med SAZAS in GZS, in sicer pod pogojem, da se uporabniki "na skrivaj" sestanejo na sedežu njegovega podjetja Mangart d.o.o., kar je po naši oceni docela netransparentno in v škodo avtorjev (o tem, da ni vse tako, kot bi moralo biti, je veliko povedal tudi spomladanski Grubarjev nastop v Oddaji Epilog na POP TV, kjer je priznal, da dobiva denar od zasebnega podjetja Stroka). Zlasti ker je SAZAS v okviru pogajanj na GZS postavil določeno ceno, istočasno pa je njegovo podpredsednik Tomaž Grubar, sicer član pogajalske skupine, ponudil določeni skupini radijskih postaj "ugoden dogovor".

 

Takšno ponudbo lahko torej razumemo predvsem kot ponujanje ugodnejših pogojev od tistih, ki jih je SAZAS uradno ponudil na GZS. Če podpredsednik SAZAS "prodaja" avtorske pravice po nižji ceni od uradne, to pomeni, da gre vse skupaj na škodo avtorjev. Upravičeno se torej sprašujemo, koliko takih "ugodnih dogovorov" je doslej že sklenil gospod Grubar v imenu SAZAS in na takšen način avtorje prikrajšal za zaslužek? Čeprav SAZAS nenehno trdi, da je njihovo poslovanje transparentno, zagotovo ni transparentno, da njegovo vodstvo (podpredsednik) predlaga sestanek na sedežu privatne družbe, in ne na SAZAS. To se verjetno lahko zgodi le z določenim namenom:  da "zarotniki" ne bodo opaženi.

 

Tisto, kar je pa najbolj zaskrbljujoče, je lahkotnost, s katero je podpredsednik Grubar predlagal tak pristop. Vse skupaj zveni kot povsem običajna praksa: "pogovori naj potekajo tako, da nas nihče ne vidi" in "se bomo nekaj zmenili". Koliko je potem takšnih "tajnih"  dogovorov in srečanj, za katere javnost nikoli ni izvedela oziroma ne izve? Z drugimi besedami, zastavlja se vprašanje, ali vodstvo SAZAS sploh še dela v korist avtorjev?

 

 

Grubar: "To so manipulativne interpretacije."

 

Pred objavo tega članka smo seveda prek našega odgovornega urednika na gospoda Grubarja naslovili tudi vsa vprašanja v zvezi s tem, kar smo prebrali v pridobljeni elektorski pošti.  Dobili smo sicer zelo vljuden odgovor, prijazen do novega odgovornega urednika, vendar kategoričen, češ da zaradi pretekle "izkušnje z našim medijem" ne bo odgovarjal na vprašanja. Naša vprašanja naj bi bila sicer po mnenju Tomaža Grubarja "prozorna, nelogična in že v svoji postavitvi nakazujejo vašemu mediju ljuba zavajanja in napeljevanje k manipulativnim interpretacijam". Je pa gospod Grubar našega urednika povabil na sestanek (kavo) in tudi ponudil možnost intervjuja, kar z veseljem sprejmemo.

 

Zaradi korektnosti do naših bralcev in javnosti smo seveda dolžni objaviti tudi vsa vprašanja, na katera podpredsednik Tomaž Grubar ni želel odgovorit:

 

1.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili sklenitev ugodnega dogovora s SAZAS, če se sami dobijo z vami?

 

2.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili izvajanje medijskih pritiskov za interese teh postaj?

 

3. Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj ali njenemu predstavniku obljubili izvajanje medijskih pritiskov na APEK, SRDF in UVK?

 

4.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili pomoč pri spreminjanju Zakona o medijih?

 

 

Na nobenega izmed teh vprašanj, kot rečeno, nismo dobili odgovora.

 

 

Do kam segajo lovke SAZAS?

 

Vprašanje ni tako nedolžno, še manj pa sarkastično, kajti združenje zagotovo ne blefira, ko tako samozavestno, brez rezerve obljublja spremembo medijske zakonodaje in medijske pritiske. Do kam torej segajo njegove lovke?

 

Nekoč je znani slovenski pravnik, eden od piscev medijske zakonodaje in danes uspešen direktor, dejal, da ima SAZAS dovolj denarja v svojem "specialnem fondu", da lahko zamenja kateregakoli politika v Sloveniji, ki bi se jim upal upreti. Tudi če se sliši zelo zarotniško, bi želeli na tem mestu in javno vprašati Ministrstvo za kulturo in kulturno ministrico, gospo Julijano Bizjak Mlakar, kakšen dogovor ima ministrstvo (če ga ima) s predstavniki SAZAS, da lahko podpredsednik SAZAS obljublja spremembo medijske zakonodaje?

 

Če pa tega dogovora med SAZAS in ministrstvom ni, potem mora ministrstvo to javno zanikati. Ravno tako je zaskrbljujoče, da podpredsednik Grubar obljublja medijske pritiske. S tem je namreč dejansko potrdil domnevo, da ima SAZAS morda dogovore z določenimi novinarji, ki "pišejo po naročilu", kot se reče v dobro obveščenih krogih. Pri tem se velja spomniti, da sta doslej prav zaradi pritiskov odstopila že dva direktorja Urada za intelektualno lastnino. Poslovanje SAZA spada pod ta urad.

 

Ne nazadnje pa je na mestu tudi vprašanje, ali spada med naloge in obveznosti podpredsednik SAZAS tudi organizacija in vodenje uporov znotraj Združenja radijskih postaj? To sicer prej spominja na latinski rek divide ed impera, deli in vladaj. Prepričani smo, da ni naloga podpredsednika SAZAS, da za potrebe določenih medijev izvaja pritiske na uradne inštitucije. A žal tudi ta, na prvi pogled morda nedolžen mail Tomaža Grubarja kaže na to, da so na SAZAS resnično potrebne korenite reforme.

 

 

Razkrivamo elektorsko sporočilo Tomaža Grubarja (prejemnika smo zaradi zaščite osebne integritete in anonimnosti zakrili):

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
4
28.07.2021 21:30
V Sloveniji živi 12 odstotkov ljudi pod statistično opredeljenim pragom revščine. Ta je v letu 2019 znašal 1.477 evrov na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
31
27.07.2021 20:00
Oglasna kampanja za Slovensko vojsko, ki jo financiramo davkoplačevalci, predstavlja jasen primer kanaliziranja javnih sredstev ... Več.
Piše: Domen Savič
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
15
25.07.2021 22:08
Kako se bo v ženskih kvotah odzrcalilo leto 2022, ki bo super volilno leto, saj se bodo zvrstile državnozborske, lokalne in še ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: V Splošni bolnišnici Celje so bolnikom vstavili ustrezne zaklopke s CE certifikatom, ki so v uporabi v EU!
0
12.07.2021 19:00
V torek, 6. julija 2021 je bil na spletni strani Portalplus objavljen članek z naslovom V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma ... Več.
Piše: Uredništvo
Titova cesta ali Cesta osamosvojitve Slovenije? Takšne dileme ne bi smelo biti. Po diktatorjih se ne imenuje ulic. Razen v diktaturah.
9
07.07.2021 20:00
Slovenci nismo svojevrstni eksoti v Evropski uniji le zaradi (neuspešnih) vladnih pritiskov na medije, premierjevega čivkanja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
V Splošni bolnišnici Celje so bolnikoma vstavili problematične srčne zaklopke, ki v EU sploh še niso uradno odobrene!
5
06.07.2021 01:20
Še vedno odmeva dogodek v celjski Splošni bolnišnici, kjer so dvema pacientoma vstavili srčne zaklopke indijskega proizvajalca, ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko telo ne zmore več: Adrenalna izgorelost kot posledica deloholizma
13
10.06.2021 23:59
Ko se človek znajde v stanju izgorelosti, je na prvi pogled videti, da se mu je zgodilo nekaj krutega; klientom se zdi situacija ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
80 let Operacije Barbarossa: Zakaj je bil Hitlerjev načrt napada na Sovjetsko zvezo že v naprej obsojen na propad
5
05.06.2021 05:00
22. junija bo minilo natanko 80 let od operacije Barbarossa, največje vojaške operacije, ki so jo izvedli kdajkoli v moderni ... Več.
Piše: Shane Quinn
Je bilo slovensko gospodarstvo v letu korone 2020 kljub vsemu uspešno?
2
02.06.2021 06:00
Lanski rezultati poslovanja gospodarskih družb Slovenije so glede na težke razmere relativno dobri, saj je ustvarjena dodana ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neenakost med ljudmi (7): Kakšna je struktura premoženja Slovencev, ki imajo skupaj pod palcem vsaj 170 milijard evrov
5
26.05.2021 05:00
Dohodkovni položaj ljudi se bo lahko izboljševal in približeval nivojem razvitejših držav le z višjo gospodarsko rastjo, z več ... Več.
Piše: Bine Kordež
Neenakost med ljudmi (6): O koncentraciji premoženja ali kako denar dela denar
5
19.05.2021 05:45
Glavni razlog za kopičenje bogastva v rokah ozkega kroga ljudi so torej relativno visoki dohodki iz kapitala, predvsem pa ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ali bo stari lisjak in "večni sodnik" Marko Ilešič uspel dobiti še četrti mandat za Sodišče EU v Luksemburgu?
5
17.05.2021 21:00
Siva eminenca slovenskega prava, univerzitetni profesor, človek iz ozadja, stari lisjak, bivši dekan, nekdanji predsednik ... Več.
Piše: Uredništvo
Politično mešetarjenje vladne SMC v senci mariborskega superračunalnika: Nezakoniti Upravni odbor Instituta informacijskih znanosti pod taktirko vladne SMC tiho sodeluje pri razgrajevanju razvojnega in izvoznega potenciala IZUM-a!
5
17.05.2021 05:00
Večina članov Upravnega odbora Instituta informacijskih znanosti (IZUM) s sedežem v Mariboru ni strokovno kompetentna za ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Neenakost med ljudmi (5): O nastajanju presežnega premoženja oziroma zakaj se povečujejo razlike v premoženju ljudi
5
13.05.2021 05:30
Kakorkoli se (skoraj) vsi strinjamo, da vse večja neenakost med ljudmi družbeno ni sprejemljiva, pa se ti procesi z leti samo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Evropsko sodišče za človekove pravice: "V demokratični družbi je obvezno cepljenje otrok nujno"
15
06.05.2021 22:00
Obvezno cepljenje otrok ima prednost pred pravicami in svoboščinami staršev do neizpolnitve te obveznosti. Še več: država lahko ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Neenakost med ljudmi (4): Tisoč Slovencev ima v lasti dobro tretjino vsega premoženja pri nas
8
04.05.2021 22:32
Vsa podjetja v Sloveniji so bili na osnovi rezultatov v letu 2019 vredna okoli 65 milijard, od česar je 15 % v državni lasti, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Kampanja proti družinskemu nasilju, ki je diskriminirala očete in spregledala žensko nasilje
18
30.04.2021 23:43
Kampanja, s katero so tri ženske organizacije, ki pomagajo ženskam v stiski oziroma žrtvam (družinskega) nasilja, poskušale ... Več.
Piše: Andrej Mertelj
Neenakost med ljudmi (3): V Sloveniji je distribucija plač ustrezna glede na ustvarjeno dodano vrednost
7
27.04.2021 23:00
Za Slovenijo lahko ocenimo, da je skupni obseg plačila zaposlenih približno v okviru ustvarjenih rezultatov v družbi, je pa ... Več.
Piše: Bine Kordež
Arabska pomlad (2011-2021): Desetletje tajnih operacij Zahoda v Siriji
14
26.04.2021 22:48
Desetletje po t.i. arabski pomladi, ki je Severni Afriki in Bližnjemu vzhodu, od Tunizije na zahodu, do Sirije na vzhodu, ... Več.
Piše: Shane Quinn
Davčne spremembe v času korone: Najbolje plačani bodo še profitirali, tisti z najnižjimi plačami pa bodo ostali na istem
2
25.04.2021 11:00
Ko gre za javne finance, se vlada, ki bi bila v normalnih razmerah silno previdna glede davčne politike, zdaj s primanjkljajem ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
20 žensk, ki lahko krojijo prihodnost Slovenije kot bodoče predsednice, premierke in ministrice
Uredništvo
Ogledov: 1.808
02/
Ali informacijska pooblaščenka nehote "sabotira" napore javnega zdravstva za zajezitev četrtega vala epidemije?*
Milan Krek
Ogledov: 1.472
03/
Uredniški komentar: Slovenska zunanja politika od naprave za oživljanje do Janševe "tviter diplomacije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.455
04/
Kako je obrambni minister Tonin, strokovnjak za zakup medijskega prostora, prepričal Pristop, naj Slovensko vojsko promovirajo Nova24tv.si, Domovina.si in Iskreni.net
Domen Savič
Ogledov: 1.231
05/
Genialna promotorka aluminija Janja Vidmar ali intelektualna prostitucija v vrhu mladinske književnosti
Anej Sam
Ogledov: 1.276
06/
Previsoka pričakovanja za slavne, uspešne in ugledne puhličarje
Simona Rebolj
Ogledov: 1.400
07/
Sprechen Sie Albanisch?* Kosovsko vprašanje in dokončanje razpada Jugoslavije
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 840
08/
Stop vohunjenju! Reši nas lahko samo popolna transparentnost in javna dostopnost
Miha Burger
Ogledov: 670
09/
Statistično gledano pri nas pod pragom revščine živi skoraj četrt milijona ljudi, vendar ...
Bine Kordež
Ogledov: 624
10/
Direktor Finančne uprave Ivan Simič pravi, da bo še naprej sprejemal davčne zavezance, ki bodo prišli k njemu
Ivan Simič
Ogledov: 1.501