Razkrivamo

Je podpredsednik SAZAS poskušal "kupiti" direktorja manjšega radija s finančnimi ugodnostmi na račun SAZAS?

Po naših informacijah naj bi Tomaž Grubar, drugi človek Združenja SAZAS, kar na sedežu svojega podjetja, založbe Mangart, organiziral sestanke, kjer naj bi obljubljal ugodne dogovore s SAZAS, medijske pritiske po naročilu in na željo tudi spremembo zakonodaje.

 

 

10.08.2015 02:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   tomaž grubar   lobiranje   medijska zakonodaja

Foto: www.mediaspeed.net

Nekoč je znani slovenski pravnik, eden od piscev medijske zakonodaje in danes uspešen direktor, dejal, da ima SAZAS dovolj denarja v svojem "specialnem fondu", da lahko zamenja kateregakoli politika v Sloveniji, ki bi se jim upal upreti...

Ugoden dogovor s SAZAS-om, dodatni pritisk na APEK (Agencijo za pošto in elektronske komunikacije, ki se danes imenuje AKOS), pritiski na Svet za radiodifuzijo in Urad za varstvo konkurence (danes AVK), medijski pritisk s strani SAZAS za "vaš interes" in to, da lahko "napišemo kaj, kar bo imelo kot posledico spremembe v Zakonu o medijih (ZMed)".

 

Ne, tega ni napisal kak "stric iz ozadja", pač pa je vse to v svojem elektronskem sporočilu direktorju manjše radijske postaje obljubljal podpredsednik SAZAS Tomaž Grubar v zameno upor proti Leu Oblaku (direktorju Radia 1) in Aleksandru Žistu (direktorju Radia Center). Pogoj za izvedbo vseh teh "aktivnosti" pa je "tajno" srečanje na sedežu podjetja Mangart d.o.o., ki ga sicer vodi prav Tomaž Grubar. Ta je v dopisu je posebej poudaril, da srečanje ne sme biti na SAZAS, da "ne bodo insinuacije, da rovarimo". Namen sestanka naj bi bil torej sklenitev "ugodnega" dogovora mimo uradnih pogajanja, ki potekajo prek Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

 

Gospod Grubar seveda ni kar nekdo. Slučajno je (tudi) je podpredsednik SAZAS, Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije, ki v Slovenji zastopa vso svetovno glasbo oziroma avtorske pravice. In če Tomaž Grubar napiše, da lahko zagotovi spremembo zakonodaje, medijske pritiske po naročilu, to pomeni da mu moramo verjeti, da to res lahko naredi. Dvomimo namreč, da bi tako visok predstavnik avtorske organizacije obljubljal nekaj, kar ne drži. In če to drži, potem smo lahko upravičeno zaskrbljeni.

 

 

Je vodstvo SAZAS ugrabilo organizacijo?

 

Podpredsednik SAZAS je torej uporabnikom, partnerjem oziroma članom ponudil "ugodne pogoje" mimo uradnih pogajanj med SAZAS in GZS, in sicer pod pogojem, da se uporabniki "na skrivaj" sestanejo na sedežu njegovega podjetja Mangart d.o.o., kar je po naši oceni docela netransparentno in v škodo avtorjev (o tem, da ni vse tako, kot bi moralo biti, je veliko povedal tudi spomladanski Grubarjev nastop v Oddaji Epilog na POP TV, kjer je priznal, da dobiva denar od zasebnega podjetja Stroka). Zlasti ker je SAZAS v okviru pogajanj na GZS postavil določeno ceno, istočasno pa je njegovo podpredsednik Tomaž Grubar, sicer član pogajalske skupine, ponudil določeni skupini radijskih postaj "ugoden dogovor".

 

Takšno ponudbo lahko torej razumemo predvsem kot ponujanje ugodnejših pogojev od tistih, ki jih je SAZAS uradno ponudil na GZS. Če podpredsednik SAZAS "prodaja" avtorske pravice po nižji ceni od uradne, to pomeni, da gre vse skupaj na škodo avtorjev. Upravičeno se torej sprašujemo, koliko takih "ugodnih dogovorov" je doslej že sklenil gospod Grubar v imenu SAZAS in na takšen način avtorje prikrajšal za zaslužek? Čeprav SAZAS nenehno trdi, da je njihovo poslovanje transparentno, zagotovo ni transparentno, da njegovo vodstvo (podpredsednik) predlaga sestanek na sedežu privatne družbe, in ne na SAZAS. To se verjetno lahko zgodi le z določenim namenom:  da "zarotniki" ne bodo opaženi.

 

Tisto, kar je pa najbolj zaskrbljujoče, je lahkotnost, s katero je podpredsednik Grubar predlagal tak pristop. Vse skupaj zveni kot povsem običajna praksa: "pogovori naj potekajo tako, da nas nihče ne vidi" in "se bomo nekaj zmenili". Koliko je potem takšnih "tajnih"  dogovorov in srečanj, za katere javnost nikoli ni izvedela oziroma ne izve? Z drugimi besedami, zastavlja se vprašanje, ali vodstvo SAZAS sploh še dela v korist avtorjev?

 

 

Grubar: "To so manipulativne interpretacije."

 

Pred objavo tega članka smo seveda prek našega odgovornega urednika na gospoda Grubarja naslovili tudi vsa vprašanja v zvezi s tem, kar smo prebrali v pridobljeni elektorski pošti.  Dobili smo sicer zelo vljuden odgovor, prijazen do novega odgovornega urednika, vendar kategoričen, češ da zaradi pretekle "izkušnje z našim medijem" ne bo odgovarjal na vprašanja. Naša vprašanja naj bi bila sicer po mnenju Tomaža Grubarja "prozorna, nelogična in že v svoji postavitvi nakazujejo vašemu mediju ljuba zavajanja in napeljevanje k manipulativnim interpretacijam". Je pa gospod Grubar našega urednika povabil na sestanek (kavo) in tudi ponudil možnost intervjuja, kar z veseljem sprejmemo.

 

Zaradi korektnosti do naših bralcev in javnosti smo seveda dolžni objaviti tudi vsa vprašanja, na katera podpredsednik Tomaž Grubar ni želel odgovorit:

 

1.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili sklenitev ugodnega dogovora s SAZAS, če se sami dobijo z vami?

 

2.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili izvajanje medijskih pritiskov za interese teh postaj?

 

3. Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj ali njenemu predstavniku obljubili izvajanje medijskih pritiskov na APEK, SRDF in UVK?

 

4.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili pomoč pri spreminjanju Zakona o medijih?

 

 

Na nobenega izmed teh vprašanj, kot rečeno, nismo dobili odgovora.

 

 

Do kam segajo lovke SAZAS?

 

Vprašanje ni tako nedolžno, še manj pa sarkastično, kajti združenje zagotovo ne blefira, ko tako samozavestno, brez rezerve obljublja spremembo medijske zakonodaje in medijske pritiske. Do kam torej segajo njegove lovke?

 

Nekoč je znani slovenski pravnik, eden od piscev medijske zakonodaje in danes uspešen direktor, dejal, da ima SAZAS dovolj denarja v svojem "specialnem fondu", da lahko zamenja kateregakoli politika v Sloveniji, ki bi se jim upal upreti. Tudi če se sliši zelo zarotniško, bi želeli na tem mestu in javno vprašati Ministrstvo za kulturo in kulturno ministrico, gospo Julijano Bizjak Mlakar, kakšen dogovor ima ministrstvo (če ga ima) s predstavniki SAZAS, da lahko podpredsednik SAZAS obljublja spremembo medijske zakonodaje?

 

Če pa tega dogovora med SAZAS in ministrstvom ni, potem mora ministrstvo to javno zanikati. Ravno tako je zaskrbljujoče, da podpredsednik Grubar obljublja medijske pritiske. S tem je namreč dejansko potrdil domnevo, da ima SAZAS morda dogovore z določenimi novinarji, ki "pišejo po naročilu", kot se reče v dobro obveščenih krogih. Pri tem se velja spomniti, da sta doslej prav zaradi pritiskov odstopila že dva direktorja Urada za intelektualno lastnino. Poslovanje SAZA spada pod ta urad.

 

Ne nazadnje pa je na mestu tudi vprašanje, ali spada med naloge in obveznosti podpredsednik SAZAS tudi organizacija in vodenje uporov znotraj Združenja radijskih postaj? To sicer prej spominja na latinski rek divide ed impera, deli in vladaj. Prepričani smo, da ni naloga podpredsednika SAZAS, da za potrebe določenih medijev izvaja pritiske na uradne inštitucije. A žal tudi ta, na prvi pogled morda nedolžen mail Tomaža Grubarja kaže na to, da so na SAZAS resnično potrebne korenite reforme.

 

 

Razkrivamo elektorsko sporočilo Tomaža Grubarja (prejemnika smo zaradi zaščite osebne integritete in anonimnosti zakrili):

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Stoletni pečat Zorka Simčiča (1. del): Kako je mogoče, da neki ideologiji uspe prepričati toliko ljudi, da cilj posvečuje sredstvo?
9
21.06.2019 22:30
Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Pogovor med ... Več.
Piše: Uredništvo
Auf wiedersehen*, Adria Airways!? Nemški lastniki so slovenskega letalskega prevoznika dokončno potopili, zdaj pa bi radi malce "državne subvencije"
16
19.06.2019 23:59
Že dolgo nismo gledali tako javnega umiranja kakšnega podjetja, ki je registrirano v Sloveniji, kot v primeru nacionalnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
11
17.06.2019 01:17
Lidia Glavina, bivša predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), je z nadzorniki dosegla sporazum o odpravnini v ... Več.
Piše: Uredništvo
Verniki vzdihnejo: O, Bog! Otroci in Italijani v stiski kličejo mamo. Socialistični uradniki rečejo: jebemtiboga. Jaz pa sem izčrkoval v misli: O, Giordano Bruno!
0
16.06.2019 11:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo sedmi, zadnji odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za ... Več.
Piše: Uredništvo
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
9
14.06.2019 22:00
Nadaljujemo z razkrivanjem ozadja afere, ki je izbruhnila po zavrnitvi Marka Pavlihe, slovenskega kandidata za sodnika na ... Več.
Piše: Uredništvo
Kot svinje z mehom! Fundacija invalidov in humanitarcev dobi vsako leto 20 milijonov, ki jih razdeli diskriminatorno, netransparentno, koruptivno in arbitrarno!
6
13.06.2019 19:00
FIHO je tista fundacija, ki je namenjena financiranju invalidskih in humanitarnih organizacij. Vsako leto razporedi kar 20 ... Več.
Piše: Igor Mekina
Dosje HE Brežice: Simbol državne protekcije kapitala na račun okolja in ljudi
11
12.06.2019 21:00
Ko so septembra 2017 uradno odprli hidroelektrarno Brežice, predzadnjo in najzmogljivejšo v verigi petih hidroelektrarn na ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Kako je visoko protežirani kandidat iz Slovenije neslavno pogorel v Bruslju
11
11.06.2019 18:00
Novica je močno odjeknila: dr. Marko Pavliha ne more postati sodnik na Splošnem sodišču Evropskih skupnosti v Luksemburgu, kamor ... Več.
Piše: Uredništvo
America will never be socialist*: nova knjiga Michaela Wolffa o "obleganem Trumpu"
10
10.06.2019 01:04
V letu pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v Združenih državah 3. novembra 2020, je še vse odprto. Michael Wolff, ki je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intenziven študij na arestantski univerzi obsega vse znanje človeštva
2
08.06.2019 11:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo šesti odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za izbor ... Več.
Piše: Uredništvo
Ekskluzivno objavljamo kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije!
32
07.06.2019 00:59
Objavljamo kazensko ovadbo zoper bivšega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in četverico njegovih namestnikov: ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: ZNR: nova radijska mreža z največji prihodki, največ poslušalci in največjo rastjo. Politična podpora SMC?
0
06.06.2019 16:02
Spoštovani, skladno s 26. členom Zakona o medijih, zahtevam objavo popravka na objavljen članek v vašem mediu, z dne 22.5.2019, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slikanica o tem, kako smo zaradi stroškov upokojencev postali javnofinančno najbolj problematična članica EU
8
05.06.2019 21:00
Besedo slikanica uporabljam zato, ker je ves prikaz pretežno v obliki slik (grafikonov). Na njih so podatki za obdobje ... Več.
Piše: Bine Kordež
Otroci so se v peskovniku namesto z mivko igrali z azbestom, njihovi starši so v azbestnih vrečah hranili krompir za ozimnico
6
04.06.2019 21:00
Zgodba o azbestozi, ki jo je prejšnji mesec odprl naš portal, bo na srečo ponovno pridobila prepotrebno medijsko in javno ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Čast in pogum: "Sposobni smo obsojati fašizem in nacionalsocializem, ne zmoremo pa odklanjati komunizma in njegovih zločinov."
11
03.06.2019 22:00
V slovenski javnosti in tudi pri nekaterih politikih lahko zasledimo zaskrbljujoč diskurz t. i. komunističnih konzervativcev o ... Več.
Piše: Renato Podbersič
"Prišla je tista gospodična; vprašuje za vas; tista vitka, visoka, temnolasa."
0
01.06.2019 16:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo šesti odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za izbor ... Več.
Piše: Uredništvo
Če bo Rok Čeferin izvoljen za ustavnega sodnika, bo imela odvetniška pisarna Čeferin na Beethovnovi že dva "svoja" ustavna sodnika!
7
30.05.2019 23:30
Predsednik republike Borut Pahor je končal posvetovanja s poslanskimi skupinami o novem ustavnem sodniku, ki bo funkcijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ko bodo sloni leteli, predvidoma oktobra letos, bo Miro Cerar morda odstopil
27
28.05.2019 22:15
Kdor je mislil, da bo Miro Cerar včeraj ob pol petih popoldne odstopil, se je zmotil. SMC je namreč napovedala, da bo njen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Zoper ljudstva stenic ni obrambe, ker se ti hudiči znajo spuščati tudi s stropa ko padalci."
1
26.05.2019 10:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo peti odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za izbor ... Več.
Piše: Uredništvo
Operacija Ibiza: Kako je lažna Rusinja tik pred evropskimi volitvami potopila Svobodnjake in povzročila padec avstrijske vlade
12
24.05.2019 23:59
V dveh nadaljevanjih objavljamo podrobnosti škandala, ki je pred dnevi pretresel avstrijsko politiko, povzročil izgon ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
Uredništvo
Ogledov: 5,975
02/
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
Uredništvo
Ogledov: 2,698
03/
Auf wiedersehen*, Adria Airways!? Nemški lastniki so slovenskega letalskega prevoznika dokončno potopili, zdaj pa bi radi malce "državne subvencije"
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,624
04/
Duševni profili slovenskih voditeljev: Od literarne republike prek poklicnih revolucionarjev do Marjana Šarca
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,445
05/
O izbiri sodnikov Ustavnega sodišča: Zakaj mislim, da je Rok Čeferin izvrsten kandidat
Anže Erbežnik
Ogledov: 2,071
06/
Poletno branje: Polkovnica Nina Moreno nima nikogar, ki bi ji pisal
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,466
07/
Stoletni pečat Zorka Simčiča (1. del): Kako je mogoče, da neki ideologiji uspe prepričati toliko ljudi, da cilj posvečuje sredstvo?
Uredništvo
Ogledov: 1,246
08/
Kot svinje z mehom! Fundacija invalidov in humanitarcev dobi vsako leto 20 milijonov, ki jih razdeli diskriminatorno, netransparentno, koruptivno in arbitrarno!
Igor Mekina
Ogledov: 1,951
09/
Slovenija, otok demokracije sredi morja sovražnikov
Dimitrij Rupel
Ogledov: 610
10/
Verniki vzdihnejo: O, Bog! Otroci in Italijani v stiski kličejo mamo. Socialistični uradniki rečejo: jebemtiboga. Jaz pa sem izčrkoval v misli: O, Giordano Bruno!
Uredništvo
Ogledov: 675