Razkrivamo

Je podpredsednik SAZAS poskušal "kupiti" direktorja manjšega radija s finančnimi ugodnostmi na račun SAZAS?

Po naših informacijah naj bi Tomaž Grubar, drugi človek Združenja SAZAS, kar na sedežu svojega podjetja, založbe Mangart, organiziral sestanke, kjer naj bi obljubljal ugodne dogovore s SAZAS, medijske pritiske po naročilu in na željo tudi spremembo zakonodaje.

 

 

10.08.2015 02:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   tomaž grubar   lobiranje   medijska zakonodaja

Foto: www.mediaspeed.net

Nekoč je znani slovenski pravnik, eden od piscev medijske zakonodaje in danes uspešen direktor, dejal, da ima SAZAS dovolj denarja v svojem "specialnem fondu", da lahko zamenja kateregakoli politika v Sloveniji, ki bi se jim upal upreti...

Ugoden dogovor s SAZAS-om, dodatni pritisk na APEK (Agencijo za pošto in elektronske komunikacije, ki se danes imenuje AKOS), pritiski na Svet za radiodifuzijo in Urad za varstvo konkurence (danes AVK), medijski pritisk s strani SAZAS za "vaš interes" in to, da lahko "napišemo kaj, kar bo imelo kot posledico spremembe v Zakonu o medijih (ZMed)".

 

Ne, tega ni napisal kak "stric iz ozadja", pač pa je vse to v svojem elektronskem sporočilu direktorju manjše radijske postaje obljubljal podpredsednik SAZAS Tomaž Grubar v zameno upor proti Leu Oblaku (direktorju Radia 1) in Aleksandru Žistu (direktorju Radia Center). Pogoj za izvedbo vseh teh "aktivnosti" pa je "tajno" srečanje na sedežu podjetja Mangart d.o.o., ki ga sicer vodi prav Tomaž Grubar. Ta je v dopisu je posebej poudaril, da srečanje ne sme biti na SAZAS, da "ne bodo insinuacije, da rovarimo". Namen sestanka naj bi bil torej sklenitev "ugodnega" dogovora mimo uradnih pogajanja, ki potekajo prek Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

 

Gospod Grubar seveda ni kar nekdo. Slučajno je (tudi) je podpredsednik SAZAS, Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije, ki v Slovenji zastopa vso svetovno glasbo oziroma avtorske pravice. In če Tomaž Grubar napiše, da lahko zagotovi spremembo zakonodaje, medijske pritiske po naročilu, to pomeni da mu moramo verjeti, da to res lahko naredi. Dvomimo namreč, da bi tako visok predstavnik avtorske organizacije obljubljal nekaj, kar ne drži. In če to drži, potem smo lahko upravičeno zaskrbljeni.

 

 

Je vodstvo SAZAS ugrabilo organizacijo?

 

Podpredsednik SAZAS je torej uporabnikom, partnerjem oziroma članom ponudil "ugodne pogoje" mimo uradnih pogajanj med SAZAS in GZS, in sicer pod pogojem, da se uporabniki "na skrivaj" sestanejo na sedežu njegovega podjetja Mangart d.o.o., kar je po naši oceni docela netransparentno in v škodo avtorjev (o tem, da ni vse tako, kot bi moralo biti, je veliko povedal tudi spomladanski Grubarjev nastop v Oddaji Epilog na POP TV, kjer je priznal, da dobiva denar od zasebnega podjetja Stroka). Zlasti ker je SAZAS v okviru pogajanj na GZS postavil določeno ceno, istočasno pa je njegovo podpredsednik Tomaž Grubar, sicer član pogajalske skupine, ponudil določeni skupini radijskih postaj "ugoden dogovor".

 

Takšno ponudbo lahko torej razumemo predvsem kot ponujanje ugodnejših pogojev od tistih, ki jih je SAZAS uradno ponudil na GZS. Če podpredsednik SAZAS "prodaja" avtorske pravice po nižji ceni od uradne, to pomeni, da gre vse skupaj na škodo avtorjev. Upravičeno se torej sprašujemo, koliko takih "ugodnih dogovorov" je doslej že sklenil gospod Grubar v imenu SAZAS in na takšen način avtorje prikrajšal za zaslužek? Čeprav SAZAS nenehno trdi, da je njihovo poslovanje transparentno, zagotovo ni transparentno, da njegovo vodstvo (podpredsednik) predlaga sestanek na sedežu privatne družbe, in ne na SAZAS. To se verjetno lahko zgodi le z določenim namenom:  da "zarotniki" ne bodo opaženi.

 

Tisto, kar je pa najbolj zaskrbljujoče, je lahkotnost, s katero je podpredsednik Grubar predlagal tak pristop. Vse skupaj zveni kot povsem običajna praksa: "pogovori naj potekajo tako, da nas nihče ne vidi" in "se bomo nekaj zmenili". Koliko je potem takšnih "tajnih"  dogovorov in srečanj, za katere javnost nikoli ni izvedela oziroma ne izve? Z drugimi besedami, zastavlja se vprašanje, ali vodstvo SAZAS sploh še dela v korist avtorjev?

 

 

Grubar: "To so manipulativne interpretacije."

 

Pred objavo tega članka smo seveda prek našega odgovornega urednika na gospoda Grubarja naslovili tudi vsa vprašanja v zvezi s tem, kar smo prebrali v pridobljeni elektorski pošti.  Dobili smo sicer zelo vljuden odgovor, prijazen do novega odgovornega urednika, vendar kategoričen, češ da zaradi pretekle "izkušnje z našim medijem" ne bo odgovarjal na vprašanja. Naša vprašanja naj bi bila sicer po mnenju Tomaža Grubarja "prozorna, nelogična in že v svoji postavitvi nakazujejo vašemu mediju ljuba zavajanja in napeljevanje k manipulativnim interpretacijam". Je pa gospod Grubar našega urednika povabil na sestanek (kavo) in tudi ponudil možnost intervjuja, kar z veseljem sprejmemo.

 

Zaradi korektnosti do naših bralcev in javnosti smo seveda dolžni objaviti tudi vsa vprašanja, na katera podpredsednik Tomaž Grubar ni želel odgovorit:

 

1.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili sklenitev ugodnega dogovora s SAZAS, če se sami dobijo z vami?

 

2.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili izvajanje medijskih pritiskov za interese teh postaj?

 

3. Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj ali njenemu predstavniku obljubili izvajanje medijskih pritiskov na APEK, SRDF in UVK?

 

4.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili pomoč pri spreminjanju Zakona o medijih?

 

 

Na nobenega izmed teh vprašanj, kot rečeno, nismo dobili odgovora.

 

 

Do kam segajo lovke SAZAS?

 

Vprašanje ni tako nedolžno, še manj pa sarkastično, kajti združenje zagotovo ne blefira, ko tako samozavestno, brez rezerve obljublja spremembo medijske zakonodaje in medijske pritiske. Do kam torej segajo njegove lovke?

 

Nekoč je znani slovenski pravnik, eden od piscev medijske zakonodaje in danes uspešen direktor, dejal, da ima SAZAS dovolj denarja v svojem "specialnem fondu", da lahko zamenja kateregakoli politika v Sloveniji, ki bi se jim upal upreti. Tudi če se sliši zelo zarotniško, bi želeli na tem mestu in javno vprašati Ministrstvo za kulturo in kulturno ministrico, gospo Julijano Bizjak Mlakar, kakšen dogovor ima ministrstvo (če ga ima) s predstavniki SAZAS, da lahko podpredsednik SAZAS obljublja spremembo medijske zakonodaje?

 

Če pa tega dogovora med SAZAS in ministrstvom ni, potem mora ministrstvo to javno zanikati. Ravno tako je zaskrbljujoče, da podpredsednik Grubar obljublja medijske pritiske. S tem je namreč dejansko potrdil domnevo, da ima SAZAS morda dogovore z določenimi novinarji, ki "pišejo po naročilu", kot se reče v dobro obveščenih krogih. Pri tem se velja spomniti, da sta doslej prav zaradi pritiskov odstopila že dva direktorja Urada za intelektualno lastnino. Poslovanje SAZA spada pod ta urad.

 

Ne nazadnje pa je na mestu tudi vprašanje, ali spada med naloge in obveznosti podpredsednik SAZAS tudi organizacija in vodenje uporov znotraj Združenja radijskih postaj? To sicer prej spominja na latinski rek divide ed impera, deli in vladaj. Prepričani smo, da ni naloga podpredsednika SAZAS, da za potrebe določenih medijev izvaja pritiske na uradne inštitucije. A žal tudi ta, na prvi pogled morda nedolžen mail Tomaža Grubarja kaže na to, da so na SAZAS resnično potrebne korenite reforme.

 

 

Razkrivamo elektorsko sporočilo Tomaža Grubarja (prejemnika smo zaradi zaščite osebne integritete in anonimnosti zakrili):

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Ponovno odkriti mojster (4. del): "Ljubljana je neznosno grda. Ali je ona izraz ljudske duše? Potem je čudno z nami."
0
24.08.2019 18:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Pred vrhom skupine G7 v Biarritzu: Svet je na pragu nove globalne krize
4
23.08.2019 22:30
Eskalacija napetosti med ZDA in Kitajsko, upočasnitev globalne gospodarske krize, valute, finančni trgi ... Od začetka tega ... Več.
Piše: Uredništvo
Ilija Trojanow v odprtem pismu Evropi: "Evropski politiki govorijo kot doktor Jekyll, ravnajo pa kot gospod Hyde."
12
21.08.2019 19:29
Letošnje Dneve poezije in vina na Ptuju otvarja Ilija Trojanow, v Bolgariji rojeni pisatelj, prevajalec, založnik in aktivist, ... Več.
Piše: Uredništvo
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
5
18.08.2019 10:59
Domačini v Zgornjem Posočju izgubljajo potrpljenje: poplava turistov, posebej še motoristov, ki izkoriščajo zastonj in užitkov ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (3. del): Selitev na Dunaj, Wagnerjev atelje in prve želje po osamosvojitvi
3
15.08.2019 23:59
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
7
15.08.2019 00:05
Sedmega junija smo kot prvi in edini medij v državi doslej objavili kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije. ... Več.
Piše: Uredništvo
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
9
12.08.2019 20:00
Prvič doslej objavljamo prevod članka iz ameriškega spletnega medija Zerohedge ( vir). Podpisani Tyler Durden je seveda ... Več.
Piše: Uredništvo
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
1
11.08.2019 09:00
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, je avtor velike monografije o tem mojstru. V knjigi ga spremlja osebnostno ... Več.
Piše: Uredništvo
Tihi konec sporazuma o jedrskih raketah srednjega dosega (INF): Ali se nam obeta nova oboroževalna tekma?
4
08.08.2019 20:00
Če je bilo pred meseci zaradi grozeče nove jedrske oboroževalne tekme med Američani in Rusi še slišati kakšen glas opozorila, pa ... Več.
Piše: Božo Cerar
Diagnoza slovenskega zdravstva: ZZZS kot zavod za plansko razdeljevanje denarja
22
07.08.2019 22:00
Zakaj Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) ni zavarovalnica? Zakaj obvezno zavarovanje v resnici sploh ni zavarovanje? ... Več.
Piše: Uredništvo
Napetosti v Perzijskem zalivu: Diplomacija brez verodostojne grožnje je zgolj prazno besedičenje
9
06.08.2019 20:16
Stopnjevanje napetosti med Iranom in Zahodom (zlasti Veliko Britanijo in Združenimi državami) je še vedno del strateškega ... Več.
Piše: Ferdinand Blaznik
Kot svinje z mehom: Sedmerica članov sveta FIHO odgovarja vodstvu fundacije
0
06.08.2019 16:40
Na našem portalu smo junija objavili obsežno razkritje suma hudih nepravilnosti, diskriminacije in celo korupcije v primeru ... Več.
Piše: Uredništvo
Slovenski predsodki: Dvanajst tez o "dobrem" javnem in "zlobnem" zasebnem šolstvu
23
05.08.2019 20:34
Po vseh peripetijah z novelo zakona o financiranju izobraževanja, s katero je Šarčeva vlada poskušala uvesti razlikovanje glede ... Več.
Piše: Klemen Lah
Evropski liberalci si še kar zatiskajo oči pred homofobnimi islamisti, ki zagovarjajo srednji vek
26
04.08.2019 22:33
Pred dnevi je arabski moški v Stuttgartu z mečem sredi ulice umoril človeka. Menda duševno moteni Afričan (Eritrejec) je pahnil ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ponovno odkriti mojster (1. del): Kdo je bil Jože Plečnik
3
02.08.2019 21:46
Peter Krečič, veliki raziskovalec arhitekta Plečnika, ga v knjigi spremlja osebnostno in kot umetnika. Sledi mu od zgodnje ... Več.
Piše: Uredništvo
50 let človeka na Luni (1969-2019), 3. del: Kako so nas potegnili za nos z obdelanimi fotografijami "modrega planeta" v Photoshopu
6
28.07.2019 14:00
Znamenita Blue Marble je ena najbolj poznanih in razširjenih podob našega planeta. Po zagotovilu Nase gre za najpodrobnejšo ... Več.
Piše: Boštjan Pihler
Stoletni pečat Zorka Simčiča (6. del): Brez Kocbeka in njegovih krščanskih socialistov pri nas komunizem nikoli ne bi mogel zmagati
10
25.07.2019 22:02
Doslej smo objavili pet odlomkov iz izjemne knjige Dohojene stopinje , ki jo podpisujeta France Pibernik in Zorko Simčič. Danes ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Johnson: Velika Britanija ima prvič po Churchillu premierja z jajci in obilico karizme
13
24.07.2019 19:00
Sprememba na premierskem mestu v Londonu si že zaradi človeka, ki je nasledil Thereso May, zasluži podrobnejše analize. Boris ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nov primer ruskega vpletanja v evropsko politiko: Putinovi rublji za Salvinija?!
9
23.07.2019 21:50
Po sumu vpletanja v ameriške predsedniške volitve se je marsikdo spraševal, kaj počnejo Rusi v Evropi oziroma na kakšen način ... Več.
Piše: Božo Cerar
Koliko nas je v resnici stala sanacija bank? Odgovor je 4,5 milijarde evrov
11
22.07.2019 07:00
Prodali smo še zadnjo državno banko in čas je, da naredimo nekakšno inventuro sanacije bank. Seveda bolj z vidika številk, pri ... Več.
Piše: Bine Kordež
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Matrica globoke države: Srhljiva struktura, ki življenjsko energijo črpa od povzpetnikov in ustrahovanih ubogljivežev
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1,581
02/
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,803
03/
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
Uredništvo
Ogledov: 1,936
04/
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
Božo Cerar
Ogledov: 1,296
05/
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
Uredništvo
Ogledov: 1,342
06/
Zbogom, Denis, piši v miru!
Dejan Steinbuch, Dragan Živadinov
Ogledov: 1,071
07/
Pred vrhom skupine G7 v Biarritzu: Svet je na pragu nove globalne krize
Uredništvo
Ogledov: 924
08/
Ilija Trojanow v odprtem pismu Evropi: "Evropski politiki govorijo kot doktor Jekyll, ravnajo pa kot gospod Hyde."
Uredništvo
Ogledov: 800
09/
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,351
10/
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
Uredništvo
Ogledov: 2,430