Razkrivamo

Je podpredsednik SAZAS poskušal "kupiti" direktorja manjšega radija s finančnimi ugodnostmi na račun SAZAS?

Po naših informacijah naj bi Tomaž Grubar, drugi človek Združenja SAZAS, kar na sedežu svojega podjetja, založbe Mangart, organiziral sestanke, kjer naj bi obljubljal ugodne dogovore s SAZAS, medijske pritiske po naročilu in na željo tudi spremembo zakonodaje.

 

 

10.08.2015 02:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   tomaž grubar   lobiranje   medijska zakonodaja

Foto: www.mediaspeed.net

Nekoč je znani slovenski pravnik, eden od piscev medijske zakonodaje in danes uspešen direktor, dejal, da ima SAZAS dovolj denarja v svojem "specialnem fondu", da lahko zamenja kateregakoli politika v Sloveniji, ki bi se jim upal upreti...

Ugoden dogovor s SAZAS-om, dodatni pritisk na APEK (Agencijo za pošto in elektronske komunikacije, ki se danes imenuje AKOS), pritiski na Svet za radiodifuzijo in Urad za varstvo konkurence (danes AVK), medijski pritisk s strani SAZAS za "vaš interes" in to, da lahko "napišemo kaj, kar bo imelo kot posledico spremembe v Zakonu o medijih (ZMed)".

 

Ne, tega ni napisal kak "stric iz ozadja", pač pa je vse to v svojem elektronskem sporočilu direktorju manjše radijske postaje obljubljal podpredsednik SAZAS Tomaž Grubar v zameno upor proti Leu Oblaku (direktorju Radia 1) in Aleksandru Žistu (direktorju Radia Center). Pogoj za izvedbo vseh teh "aktivnosti" pa je "tajno" srečanje na sedežu podjetja Mangart d.o.o., ki ga sicer vodi prav Tomaž Grubar. Ta je v dopisu je posebej poudaril, da srečanje ne sme biti na SAZAS, da "ne bodo insinuacije, da rovarimo". Namen sestanka naj bi bil torej sklenitev "ugodnega" dogovora mimo uradnih pogajanja, ki potekajo prek Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

 

Gospod Grubar seveda ni kar nekdo. Slučajno je (tudi) je podpredsednik SAZAS, Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije, ki v Slovenji zastopa vso svetovno glasbo oziroma avtorske pravice. In če Tomaž Grubar napiše, da lahko zagotovi spremembo zakonodaje, medijske pritiske po naročilu, to pomeni da mu moramo verjeti, da to res lahko naredi. Dvomimo namreč, da bi tako visok predstavnik avtorske organizacije obljubljal nekaj, kar ne drži. In če to drži, potem smo lahko upravičeno zaskrbljeni.

 

 

Je vodstvo SAZAS ugrabilo organizacijo?

 

Podpredsednik SAZAS je torej uporabnikom, partnerjem oziroma članom ponudil "ugodne pogoje" mimo uradnih pogajanj med SAZAS in GZS, in sicer pod pogojem, da se uporabniki "na skrivaj" sestanejo na sedežu njegovega podjetja Mangart d.o.o., kar je po naši oceni docela netransparentno in v škodo avtorjev (o tem, da ni vse tako, kot bi moralo biti, je veliko povedal tudi spomladanski Grubarjev nastop v Oddaji Epilog na POP TV, kjer je priznal, da dobiva denar od zasebnega podjetja Stroka). Zlasti ker je SAZAS v okviru pogajanj na GZS postavil določeno ceno, istočasno pa je njegovo podpredsednik Tomaž Grubar, sicer član pogajalske skupine, ponudil določeni skupini radijskih postaj "ugoden dogovor".

 

Takšno ponudbo lahko torej razumemo predvsem kot ponujanje ugodnejših pogojev od tistih, ki jih je SAZAS uradno ponudil na GZS. Če podpredsednik SAZAS "prodaja" avtorske pravice po nižji ceni od uradne, to pomeni, da gre vse skupaj na škodo avtorjev. Upravičeno se torej sprašujemo, koliko takih "ugodnih dogovorov" je doslej že sklenil gospod Grubar v imenu SAZAS in na takšen način avtorje prikrajšal za zaslužek? Čeprav SAZAS nenehno trdi, da je njihovo poslovanje transparentno, zagotovo ni transparentno, da njegovo vodstvo (podpredsednik) predlaga sestanek na sedežu privatne družbe, in ne na SAZAS. To se verjetno lahko zgodi le z določenim namenom:  da "zarotniki" ne bodo opaženi.

 

Tisto, kar je pa najbolj zaskrbljujoče, je lahkotnost, s katero je podpredsednik Grubar predlagal tak pristop. Vse skupaj zveni kot povsem običajna praksa: "pogovori naj potekajo tako, da nas nihče ne vidi" in "se bomo nekaj zmenili". Koliko je potem takšnih "tajnih"  dogovorov in srečanj, za katere javnost nikoli ni izvedela oziroma ne izve? Z drugimi besedami, zastavlja se vprašanje, ali vodstvo SAZAS sploh še dela v korist avtorjev?

 

 

Grubar: "To so manipulativne interpretacije."

 

Pred objavo tega članka smo seveda prek našega odgovornega urednika na gospoda Grubarja naslovili tudi vsa vprašanja v zvezi s tem, kar smo prebrali v pridobljeni elektorski pošti.  Dobili smo sicer zelo vljuden odgovor, prijazen do novega odgovornega urednika, vendar kategoričen, češ da zaradi pretekle "izkušnje z našim medijem" ne bo odgovarjal na vprašanja. Naša vprašanja naj bi bila sicer po mnenju Tomaža Grubarja "prozorna, nelogična in že v svoji postavitvi nakazujejo vašemu mediju ljuba zavajanja in napeljevanje k manipulativnim interpretacijam". Je pa gospod Grubar našega urednika povabil na sestanek (kavo) in tudi ponudil možnost intervjuja, kar z veseljem sprejmemo.

 

Zaradi korektnosti do naših bralcev in javnosti smo seveda dolžni objaviti tudi vsa vprašanja, na katera podpredsednik Tomaž Grubar ni želel odgovorit:

 

1.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili sklenitev ugodnega dogovora s SAZAS, če se sami dobijo z vami?

 

2.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili izvajanje medijskih pritiskov za interese teh postaj?

 

3. Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj ali njenemu predstavniku obljubili izvajanje medijskih pritiskov na APEK, SRDF in UVK?

 

4.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili pomoč pri spreminjanju Zakona o medijih?

 

 

Na nobenega izmed teh vprašanj, kot rečeno, nismo dobili odgovora.

 

 

Do kam segajo lovke SAZAS?

 

Vprašanje ni tako nedolžno, še manj pa sarkastično, kajti združenje zagotovo ne blefira, ko tako samozavestno, brez rezerve obljublja spremembo medijske zakonodaje in medijske pritiske. Do kam torej segajo njegove lovke?

 

Nekoč je znani slovenski pravnik, eden od piscev medijske zakonodaje in danes uspešen direktor, dejal, da ima SAZAS dovolj denarja v svojem "specialnem fondu", da lahko zamenja kateregakoli politika v Sloveniji, ki bi se jim upal upreti. Tudi če se sliši zelo zarotniško, bi želeli na tem mestu in javno vprašati Ministrstvo za kulturo in kulturno ministrico, gospo Julijano Bizjak Mlakar, kakšen dogovor ima ministrstvo (če ga ima) s predstavniki SAZAS, da lahko podpredsednik SAZAS obljublja spremembo medijske zakonodaje?

 

Če pa tega dogovora med SAZAS in ministrstvom ni, potem mora ministrstvo to javno zanikati. Ravno tako je zaskrbljujoče, da podpredsednik Grubar obljublja medijske pritiske. S tem je namreč dejansko potrdil domnevo, da ima SAZAS morda dogovore z določenimi novinarji, ki "pišejo po naročilu", kot se reče v dobro obveščenih krogih. Pri tem se velja spomniti, da sta doslej prav zaradi pritiskov odstopila že dva direktorja Urada za intelektualno lastnino. Poslovanje SAZA spada pod ta urad.

 

Ne nazadnje pa je na mestu tudi vprašanje, ali spada med naloge in obveznosti podpredsednik SAZAS tudi organizacija in vodenje uporov znotraj Združenja radijskih postaj? To sicer prej spominja na latinski rek divide ed impera, deli in vladaj. Prepričani smo, da ni naloga podpredsednika SAZAS, da za potrebe določenih medijev izvaja pritiske na uradne inštitucije. A žal tudi ta, na prvi pogled morda nedolžen mail Tomaža Grubarja kaže na to, da so na SAZAS resnično potrebne korenite reforme.

 

 

Razkrivamo elektorsko sporočilo Tomaža Grubarja (prejemnika smo zaradi zaščite osebne integritete in anonimnosti zakrili):

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
8
31.05.2020 23:20
Potem ko smo minuli teden na portalu+ razkrili obrise doslej ene največjih afer, povezanih s slovenskimi gozdovi, so začele ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronakriza, brez panike: Banka Slovenije lahko državi Sloveniji mirno "posodi" 13 milijard evrov!
9
27.05.2020 21:00
Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: Glede na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
9
26.05.2020 23:05
Največja livarna v Sloveniji s sedežem v Ivančni Gorici, ki skupaj s proizvodnim obratom v Črnomlju zaposluje 750 delavcev, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
6
25.05.2020 22:00
V tednu slovenskih gozdov, s čemer želimo posebej izpostaviti pomembnost tega vprašanja, začenjamo s serijo člankov o ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
13
21.05.2020 20:42
Spoštovani gospod predsednik, glede na vaš osebni ugled in ugled vaše institucije vas pozivam, da organizirate javno razpravo o ... Več.
Piše: Uredništvo
SODNA PORAVNAVA: Opravičilo Marku Kolblu in družbi Europlakat, d.o.o.
0
19.05.2020 17:00
V skladu s sodno poravnavo, sklenjeno na podlagi 307. člena Zakona o pravdnem postopku 15. maja 2020 na Okrožnem sodišču v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako rešiti slovenski turizem? Če ne bo hitre akcije in denarja, se nam obeta katastrofa!
1
15.05.2020 12:00
Koronavirusna epidemija bo resno prizadela slovenski turizem. Letošnja sezona bo zdesetkana, to je verjetno neizogibno. Turizem ... Več.
Piše: Bine Kordež
Začenja se lov na novega ustavnega sodnika ali sodnico: Kdo so kandidati političnih strank?
4
13.05.2020 00:20
Sedem bo kandidatov za izpraznjeno sodniško mesto na Beethovnovi, so nam namignili zaupni viri. Objavljamo vsa imena, ki po ... Več.
Piše: Andrej Černe
Zdravstvo po epidemiji: Kateri so trije temeljni pogoji za ureditev slovenskega zdravstva
3
12.05.2020 00:28
Dvanajst uglednih slovenskih zdravnikov je na portalu zdravstvo.si objavilo poziv vsem odločevalcem, zlasti pa zakonodajalcem, ... Več.
Piše: Uredništvo
Poziv finančnemu ministru Andreju Širclju: Ne ponavljajte zablode s TEŠ 6, ustavite projekt Drugega tira!
9
08.05.2020 23:30
Ali bo koronavirus pripomogel k novemu razmisleku in drugačnemu odnosu do največjih državnih investicij? Nujna je revizija ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Blaž Zgaga je Deutsche Welle zakuhal mednarodni novinarski škandal, jezni in užaljeni Nemci se zdaj branijo z aroganco
25
07.05.2020 23:40
Nagrada za svobodo govora, ki jo je od Deutsche Welle prejel tudi slovenski novinar Blaž Zgaga, je po besedah generalnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Evrozadolževanje" v času epidemije: Slovenija lahko "pokuri" še dobrih 5 milijard evrov, ki jih verjetno nikoli ne bo treba vrniti!
9
06.05.2020 22:50
Od kod kar naenkrat toliko denarja, se marsikdo sprašuje v aktualnih razmerah, ko države skoraj že tekmujejo med seboj, katera ... Več.
Piše: Bine Kordež
Medijske žrtve koronavirusa: Govorica telesa glavnih igralcev t.i. afere Maske v oddaji Tarča
32
01.05.2020 23:55
Oddaja Tarča se bo zapisala v zgodovino medijskega poročanja po najmanj dveh vidikih. Najprej zato, ker gre za pomembno oddajo ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Bitenc proti Bitencu: Kako bi zmešnjava zaradi Marka Bitenca in Marka Bitenca lahko zatresla vladno koalicijo
34
29.04.2020 23:30
Pred nami je nadaljevanje prve epizode nove televizijske serije Maske, v kateri so ministra Počivalška obtožili, da je po ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj vse so vam mediji zamolčali o ozadju afere Maske, pa bi bilo pošteno, da bi vam povedali
25
25.04.2020 01:45
Slovenija ima novega heroja, ki dobiva dimenzije stripovskega junaka, njegovo ime se že pojavlja na grafitih. V nekoliko ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko mešetarjenje okoli lokalnega avtomobilskega salona razkrije vse slabosti nacionalne okoljske zakonodaje
3
19.04.2020 23:15
Zgolj usoda oziroma višja sila, če smo bolj natančni, je poskrbela, da se saga o načrtovanem avtomobilskem salonu luksuznih ... Več.
Piše: Uredništvo
Konfucijev svet, 2.del: Kaj je prava vloga vlade in kako naj se ljudem vlada?
0
19.04.2020 09:00
Knjiga o Konfuciju ameriškega novinarja Michaela Schumana v prevodu Uroša Kalčiča ni klasična biografija, ki bi se ukvarjala ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko bo epidemije koronavirusa konec, pride na vrsto manjše zlo: menjave nekaterih šefov državnih podjetij
4
16.04.2020 02:20
Vlada je naposled le ustregla pričakovanjem medijev in javnosti ter imenovala celjskega odvetnika Janeza Stuška za novega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
ARSO deluje zakonito in pravočasno, zavrača navedbe o "šlampariji"
0
15.04.2020 18:00
V skladu s 26. členom Zakona o medijih vam pošiljamo zahtevek za popravek ter prikaz drugih dejstev in okoliščin. Zahteva za ... Več.
Piše: Uredništvo
Človeške in socialne stiske med epidemijo: "Otroci so preveč jedli, zmanjkalo nam je vsega."
4
14.04.2020 17:00
V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje objavljamo šest zgodb, ki bodo marsikoga od vas pretresle in ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 6.098
02/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 5.850
03/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 3.713
04/
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.083
05/
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
Uredništvo
Ogledov: 2.157
06/
O zmožnosti zaveze
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 1.809
07/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.995
08/
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.422
09/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.654
10/
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 3.527