Razkrivamo

Je podpredsednik SAZAS poskušal "kupiti" direktorja manjšega radija s finančnimi ugodnostmi na račun SAZAS?

Po naših informacijah naj bi Tomaž Grubar, drugi človek Združenja SAZAS, kar na sedežu svojega podjetja, založbe Mangart, organiziral sestanke, kjer naj bi obljubljal ugodne dogovore s SAZAS, medijske pritiske po naročilu in na željo tudi spremembo zakonodaje.

 

 

10.08.2015 02:00
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   sazas   tomaž grubar   lobiranje   medijska zakonodaja

Foto: www.mediaspeed.net

Nekoč je znani slovenski pravnik, eden od piscev medijske zakonodaje in danes uspešen direktor, dejal, da ima SAZAS dovolj denarja v svojem "specialnem fondu", da lahko zamenja kateregakoli politika v Sloveniji, ki bi se jim upal upreti...

Ugoden dogovor s SAZAS-om, dodatni pritisk na APEK (Agencijo za pošto in elektronske komunikacije, ki se danes imenuje AKOS), pritiski na Svet za radiodifuzijo in Urad za varstvo konkurence (danes AVK), medijski pritisk s strani SAZAS za "vaš interes" in to, da lahko "napišemo kaj, kar bo imelo kot posledico spremembe v Zakonu o medijih (ZMed)".

 

Ne, tega ni napisal kak "stric iz ozadja", pač pa je vse to v svojem elektronskem sporočilu direktorju manjše radijske postaje obljubljal podpredsednik SAZAS Tomaž Grubar v zameno upor proti Leu Oblaku (direktorju Radia 1) in Aleksandru Žistu (direktorju Radia Center). Pogoj za izvedbo vseh teh "aktivnosti" pa je "tajno" srečanje na sedežu podjetja Mangart d.o.o., ki ga sicer vodi prav Tomaž Grubar. Ta je v dopisu je posebej poudaril, da srečanje ne sme biti na SAZAS, da "ne bodo insinuacije, da rovarimo". Namen sestanka naj bi bil torej sklenitev "ugodnega" dogovora mimo uradnih pogajanja, ki potekajo prek Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

 

Gospod Grubar seveda ni kar nekdo. Slučajno je (tudi) je podpredsednik SAZAS, Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije, ki v Slovenji zastopa vso svetovno glasbo oziroma avtorske pravice. In če Tomaž Grubar napiše, da lahko zagotovi spremembo zakonodaje, medijske pritiske po naročilu, to pomeni da mu moramo verjeti, da to res lahko naredi. Dvomimo namreč, da bi tako visok predstavnik avtorske organizacije obljubljal nekaj, kar ne drži. In če to drži, potem smo lahko upravičeno zaskrbljeni.

 

 

Je vodstvo SAZAS ugrabilo organizacijo?

 

Podpredsednik SAZAS je torej uporabnikom, partnerjem oziroma članom ponudil "ugodne pogoje" mimo uradnih pogajanj med SAZAS in GZS, in sicer pod pogojem, da se uporabniki "na skrivaj" sestanejo na sedežu njegovega podjetja Mangart d.o.o., kar je po naši oceni docela netransparentno in v škodo avtorjev (o tem, da ni vse tako, kot bi moralo biti, je veliko povedal tudi spomladanski Grubarjev nastop v Oddaji Epilog na POP TV, kjer je priznal, da dobiva denar od zasebnega podjetja Stroka). Zlasti ker je SAZAS v okviru pogajanj na GZS postavil določeno ceno, istočasno pa je njegovo podpredsednik Tomaž Grubar, sicer član pogajalske skupine, ponudil določeni skupini radijskih postaj "ugoden dogovor".

 

Takšno ponudbo lahko torej razumemo predvsem kot ponujanje ugodnejših pogojev od tistih, ki jih je SAZAS uradno ponudil na GZS. Če podpredsednik SAZAS "prodaja" avtorske pravice po nižji ceni od uradne, to pomeni, da gre vse skupaj na škodo avtorjev. Upravičeno se torej sprašujemo, koliko takih "ugodnih dogovorov" je doslej že sklenil gospod Grubar v imenu SAZAS in na takšen način avtorje prikrajšal za zaslužek? Čeprav SAZAS nenehno trdi, da je njihovo poslovanje transparentno, zagotovo ni transparentno, da njegovo vodstvo (podpredsednik) predlaga sestanek na sedežu privatne družbe, in ne na SAZAS. To se verjetno lahko zgodi le z določenim namenom:  da "zarotniki" ne bodo opaženi.

 

Tisto, kar je pa najbolj zaskrbljujoče, je lahkotnost, s katero je podpredsednik Grubar predlagal tak pristop. Vse skupaj zveni kot povsem običajna praksa: "pogovori naj potekajo tako, da nas nihče ne vidi" in "se bomo nekaj zmenili". Koliko je potem takšnih "tajnih"  dogovorov in srečanj, za katere javnost nikoli ni izvedela oziroma ne izve? Z drugimi besedami, zastavlja se vprašanje, ali vodstvo SAZAS sploh še dela v korist avtorjev?

 

 

Grubar: "To so manipulativne interpretacije."

 

Pred objavo tega članka smo seveda prek našega odgovornega urednika na gospoda Grubarja naslovili tudi vsa vprašanja v zvezi s tem, kar smo prebrali v pridobljeni elektorski pošti.  Dobili smo sicer zelo vljuden odgovor, prijazen do novega odgovornega urednika, vendar kategoričen, češ da zaradi pretekle "izkušnje z našim medijem" ne bo odgovarjal na vprašanja. Naša vprašanja naj bi bila sicer po mnenju Tomaža Grubarja "prozorna, nelogična in že v svoji postavitvi nakazujejo vašemu mediju ljuba zavajanja in napeljevanje k manipulativnim interpretacijam". Je pa gospod Grubar našega urednika povabil na sestanek (kavo) in tudi ponudil možnost intervjuja, kar z veseljem sprejmemo.

 

Zaradi korektnosti do naših bralcev in javnosti smo seveda dolžni objaviti tudi vsa vprašanja, na katera podpredsednik Tomaž Grubar ni želel odgovorit:

 

1.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili sklenitev ugodnega dogovora s SAZAS, če se sami dobijo z vami?

 

2.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili izvajanje medijskih pritiskov za interese teh postaj?

 

3. Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj ali njenemu predstavniku obljubili izvajanje medijskih pritiskov na APEK, SRDF in UVK?

 

4.  Ali ste kdaj kateri od radijskih postaj, njenemu predstavniku, ali skupini postaj obljubili pomoč pri spreminjanju Zakona o medijih?

 

 

Na nobenega izmed teh vprašanj, kot rečeno, nismo dobili odgovora.

 

 

Do kam segajo lovke SAZAS?

 

Vprašanje ni tako nedolžno, še manj pa sarkastično, kajti združenje zagotovo ne blefira, ko tako samozavestno, brez rezerve obljublja spremembo medijske zakonodaje in medijske pritiske. Do kam torej segajo njegove lovke?

 

Nekoč je znani slovenski pravnik, eden od piscev medijske zakonodaje in danes uspešen direktor, dejal, da ima SAZAS dovolj denarja v svojem "specialnem fondu", da lahko zamenja kateregakoli politika v Sloveniji, ki bi se jim upal upreti. Tudi če se sliši zelo zarotniško, bi želeli na tem mestu in javno vprašati Ministrstvo za kulturo in kulturno ministrico, gospo Julijano Bizjak Mlakar, kakšen dogovor ima ministrstvo (če ga ima) s predstavniki SAZAS, da lahko podpredsednik SAZAS obljublja spremembo medijske zakonodaje?

 

Če pa tega dogovora med SAZAS in ministrstvom ni, potem mora ministrstvo to javno zanikati. Ravno tako je zaskrbljujoče, da podpredsednik Grubar obljublja medijske pritiske. S tem je namreč dejansko potrdil domnevo, da ima SAZAS morda dogovore z določenimi novinarji, ki "pišejo po naročilu", kot se reče v dobro obveščenih krogih. Pri tem se velja spomniti, da sta doslej prav zaradi pritiskov odstopila že dva direktorja Urada za intelektualno lastnino. Poslovanje SAZA spada pod ta urad.

 

Ne nazadnje pa je na mestu tudi vprašanje, ali spada med naloge in obveznosti podpredsednik SAZAS tudi organizacija in vodenje uporov znotraj Združenja radijskih postaj? To sicer prej spominja na latinski rek divide ed impera, deli in vladaj. Prepričani smo, da ni naloga podpredsednika SAZAS, da za potrebe določenih medijev izvaja pritiske na uradne inštitucije. A žal tudi ta, na prvi pogled morda nedolžen mail Tomaža Grubarja kaže na to, da so na SAZAS resnično potrebne korenite reforme.

 

 

Razkrivamo elektorsko sporočilo Tomaža Grubarja (prejemnika smo zaradi zaščite osebne integritete in anonimnosti zakrili):

 

 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
1
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
11
30.11.2021 21:00
Desetletni deček Jaša Šavli, ki je lani poleti utonil v Soči, kjer ga je odnesel nenadni plimni val narasle reke, do česar je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intelektualci predlagajo "zavezništvo za politično sredino", ki bi podrlo aktualne zidove izključevanja
24
11.11.2021 22:38
Matej Avbelj, Peter Jambrek, Ernest Petrič, Janez Podobnik, Dimitrij Rupel, Ivan Štuhec, Žiga Turk, Marko Voljč in Tomaž ... Več.
Piše: Uredništvo
Vili Kovačič: "Zahtevamo javnost sojenja, javnost dohodkov in odpravo neznanja tistih, ki nam sodijo v imenu ljudstva!"
14
07.11.2021 21:15
Pobuda štirih civilnodružbenih skupin je zaradi kroničnega nezaupanja in izjemno nizkega ugleda slovenskega sodstva dobronamerna ... Več.
Piše: Uredništvo
Hrvaški Bleiburg: Disgenetični učinki komunističnega terorja na genski zapis populacije žrtev
16
29.10.2021 21:00
Komunistični genocidi so neposredno vplivali na upad kulturne in gospodarske rasti narodov vzhodne Evrope, ker je bilo veliko ... Več.
Piše: Tom Sunić
Demografski sklad je v interesu tistih, ki bi radi obvladovali milijarde državnega premoženja, na višino pokojnin pa ne bo imel omembne vrednega vpliva
5
18.10.2021 22:20
Kot kaže, zakon, ki naj bi končno uredil delovanje Demografskega sklada, niti pod mandatom sedanje vlade ne bo sprejet. Apetiti ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračuna 2022 & 2023: Zakaj potrebuje vlada skoraj milijardo evrov "proračunske rezerve" vsako leto?
5
10.10.2021 20:00
Še pred uvodom v predstavitev proračunov za prihodnji dve leti (2022-2023) je večji del opozicije odkorakal iz parlamenta in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Po Trumpovi "America First" je zdaj toplo vodo v Kliničnem centru odkril Jože Golobič s sloganom "Patient First"
15
27.09.2021 23:00
Kaj je na Jožetu Golobiču tako posebnega, da se je kljub zatrjevanju, da ga položaj generalnega direktorja Kliničnega centra s ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako je Ljudska republika Kitajska potiho, prek slamnate firme kupila italijanskega proizvajalca dronov Alpi Aviation
8
26.09.2021 23:00
Italijansko podjetje Alpi Aviation iz Furlanije-Julijske krajine, ki proizvaja drone, lahka in ultralahka letala, je kljub ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Vonj imperijev (3): "Vojna je lepa, ker v čudovito simfonijo združuje streljanje pušk, grmenje topov in vmesna premirja, dišave parfumov in smrad razpadajočih trupel."
6
24.09.2021 22:30
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Urgentno javno pismo predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču
5
19.09.2021 22:00
Spoštovani predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, v imenu številnih volivcev v Mestni občini Ljubljana se obračam na ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Vonj imperijev (2): Iracionalnost planskega gospodarstva, ki je poletna oblačila ponujal pozimi in zimska poleti, parfume pa proizvajal v popolnem nasprotju s potrebami potrošnikov
3
18.09.2021 12:34
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Vonj imperijev (1): Ena sama kapljica parfuma lahko v sebi skriva vso zgodovino 20. stoletja
2
12.09.2021 11:00
Ena najbolj fascinantnih knjig o zgodovini vonjav oziroma dišav je hkrati tudi neponovljiv oris kulturne zgodovine 20. stoletja. ... Več.
Piše: Uredništvo
Visoka gospodarska rast v Sloveniji je rezultat občutno višjih plač v javnem sektorju in državnih subvencij
8
08.09.2021 21:00
Pred dnevi so bili objavljeni podatki o rasti bruto domačega produkta Slovenije v drugem kvartalu letošnjega leta; s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zaradi 6450 milijard evrov, ki smo jih v Evroobmočju dali na trg zaradi pandemije, nam zaenkrat še ne grozi inflacija
2
31.08.2021 21:01
Odločitev Evropske centralne banke o obsežnih odkupih državnih vrednostnih papirjev (quantitative easing ali denarno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Sodni dan na ljubljanski urgenci! "Rekorder" je na sprejem čakal celih 80 ur! Osemdeset ur, ljudje!
14
25.08.2021 21:30
Razmere na ljubljanski urgenci so kritične. Na pregled zdravnika pacienti, ki pridejo na Internistično prvo pomoč (IPP), zdaj ... Več.
Piše: Uredništvo
Najdaljša ameriška vojna: CIA je že od leta 1979 v vojni z Afganistanom, talibani in Al Kajda so njeni otroci
16
24.08.2021 21:21
Mineva četrt stoletja, odkar se je iz težko dostopnega goratega predela Afganistana oglasil nek mudžahedinski poveljnik in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
80-letnica operacije Barbarossa: Zakaj Hitler ni premagal Sovjetske zveze
10
19.08.2021 22:47
Po hitri, siloviti in nadvse uspešni nacistični invaziji na zahodno Evropo, uspehih v Skandinaviji ter na Balkanu je bil Hitler ... Več.
Piše: Shane Quinn
Umik iz Afganistana, pokopališča imperijev: Tujci pridejo in grejo, talibani pa ostajajo
10
17.08.2021 21:28
O vseh posledicah umika ameriških oziroma tujih sil iz Afganistana je 13. maja letos naš sodelavec Božo Cerar, ki je bil v svoji ... Več.
Piše: Božo Cerar
Olimpijada v številkah: Slovenija glede na število prebivalcev in velikost države 23. na svetu
7
12.08.2021 23:07
Na poletni olimpijadi v Tokiu so bili najbolj uspešni Američani s preko 100 medaljami. V povprečju so jih vsak dan osvojili 5, ... Več.
Piše: Bine Kordež
Skupščina državnega zdravstva: država v državi, kjer dobavitelji v zdravstvu sami sebi določajo cene
13
09.08.2021 20:45
Zavod za zdravstveno zavarovanja (ZZZS) že 30 let upravlja z denarjem, ki ga vsi državljani zbiramo z obveznimi mesečnimi ... Več.
Piše: Krištof Zevnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Velika koalicija: Politika niso predvolilne zaobljube o izključevanju, politika je umetnost možnega
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.754
02/
Kurz nas gleda, Slovenci smo daleč preveč popustljivi, ko gre za naše politike in njihove zlorabe!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.496
03/
Zamolčana alternativa: Včasih se zdi, da mnogim ustreza nenehno izredno stanje, ker potem ni dialoga o resničnih problemih
Bojan Dobovšek
Ogledov: 1.577
04/
O socrealizmu in katarzi: Nekaj desetletij v zgodovini norosti človeštva ne pomeni nič
Pavle Okorn
Ogledov: 1.535
05/
Sojenje Elizabeth Holmes: Ugasla zvezda Forbesove lestvice milijarderjev
Simona Rebolj
Ogledov: 1.592
06/
Omikron pred vrati: Ne bi rad napovedoval še veliko slabših časov, a se temu žal ne morem izogniti
Milan Krek
Ogledov: 1.253
07/
Tragedija na Soči: Za smrt desetletnega Jaše še nihče ni odgovarjal, kar je nov dokaz "vrhunskega" slovenskega pravosodja
Uredništvo
Ogledov: 979
08/
Gospod Šarec, spet vas opozarjam: Umirite se in ne grozite, koga vse boste zamenjali, saj veste, da bomo zamenjali vas; če ne prej, pa po štirih letih mandata!
Milan Krek
Ogledov: 2.227
09/
Will the Taliban curb drug trade, the economic backbone of Afghanistan?
Valerio Fabbri
Ogledov: 908
10/
Rimljan v Emoni (1/2): Med vsemi ljubljanskimi aktivnostmi, za katere si ne bi nikoli mislil, da jih bom počel, je tudi tek
Valerio Fabbri
Ogledov: 1.030