Razkrivamo

Gospod Baričič, ne govorite nam, o čem naj pišemo. Poskrbite raje za korupcijo in zdravniško-dobaviteljsko mafijo v Kliničnem centru!

Za uvod članka o novem v.d. direktorja ljubljanskega Kliničnega centra smo že imeli pripravljen nekoliko drugačen, prijaznejši tekst, kot se pač spodobi za prvi dan nove službe gospoda Andreja Baričiča. A glej ga zlomka, komaj nekaj minut po prvem javnem nastopu je že udaril po medijih in novinarjem solil pamet, o čem naj pišemo, s čim naj se ukvarjamo...

 

 

11.08.2015 22:48
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   ukc   zdravstvo   simon vrhunec   andrej baričič

Foto: www.mediaspeed.net

Preden nam solite pamet, o čem naj mi razmišljamo, preden kaj napišemo, naj vas z vsaj enako mero skrbi za vaše nove sodelavce, da škandalov in kriminala ne bo. Zamislite se nad podatkom, da smo na uredništvu Portala PLUS v zadnjih tednih prejeli že vsaj deset internih zgodb z vaše bolnišnice, osebnih pričevanj, prošenj po razkritju doslej skritih lumparij in predvsem čestitk, ker si upamo to, česar si drugi ne. In zakaj so nam pisali? Zato ker jim ni vseeno. Zato ker si želijo, da bi bilo okolje, v katerem predano in profesionalno delujejo, boljše, moralno čistejše in brez kriminala!

Prekletstvo se je spustilo nad Univerzitetni klinični center Ljubljana, kadrovsko prekletstvo! Spoštovani novi in glede na obnašanje očitno že od prve minute vrhunski vršilec dolžnosti generalnega direktorja te javne ustanove, gospod Andrej Baričič, bodisi ni pomislil, da bodo na primopredaji tudi novinarji bodisi mu je bilo vseeno zanje in jih prezira. Morda pa je vseeno zanje tudi službi za odnose z javnostmi, ki novega šefa ni pravočasno brifirala s tistim klasičnim seznamom napotkov, imenovanim PR for dummies, odnosi z javnostmi za loleke...

 

 

O čem naj pišejo novinarji

 

Kajti če bi ga, potem bi gospod novi v.d. generalnega direktorja UKCL razumel, da je prvo pravilo komuniciranja z novinarji "do not tell a reporter how to do his or her job",  po domače "ne govori novinarju kaj na piše". Pa čeprav je dobršen del naše novinarske srenje, ki že leta in leta spremlja zdravstvo, na Baričičevo moralko o škodljivih učinkih alkohola ali kokaina sploh ni odreagiral. Morda so že otopeli od vsega hudega, morda pa so vajeni podrejanja.

 

Skratka, gospodu Baričiču smo primorani javno sporočiti, da o škodljivih posledicah alkohola, tabaka in sladkorja na zdravje na Portalu PLUS ne bomo pisali, ker nismo revija Zdravje, pač pa kritični preiskovalni medij, ki razkriva ozadja zgodb, s katerimi se velike medijske hiše nočejo, ne morejo ali ne smejo ukvarjati. Novi v.d. direktorja UKCL se bo moral sprijazniti s tem, da smo tu zato, da mu gledamo pod prste. Državljan Andrej Baričič nas prav nič ne zanima, pač pa se bomo intenzivno ukvarjali z Andrejem Baričičem, v.d. generalnega direktorja naše največje javne bolnišnice. Je to dovolj jasno povedano?

 

Podučevati novinarje, o čem naj pišejo in s čim naj se ukvarjajo, je svojevrstni dokaz narcisizma, vzvišenosti in velike samozaverovanosti. Baričičev predhodnik Simon Vrhunec si česa takšnega ne bi nikoli privoščil. Čeprav sta soseda na Bledu, kar so nekateri že prepoznali kot del zarote in kontinuitete na vrhu te vrhunske ustanove. Tega v tem trenutku na Portalu PLUS (še) ne moremo trditi, ker za kaj takšnega nimamo dokazov.

 

Naj še enkrat naštejemo nekaj največjih uspehov Baričičevega predhodnika Simona Vrhunca:

 

- afera Medicoengineering, pojavljanje v njihovem videospotu,

- afera Mishaly,

- afera Radan,

- afera Zorman,

- okostnjaki, ki letijo iz vseh omar,

- še vedno neobjavljeno mednarodno Poročilo o otroški srčni kirurgiji,

- nedokončana urgenca,

- centralna stavba, ki razpada,

- bolniki, ki poleti pogosto ležijo pri 40 stopinjah Celzija v tej vrhunski ustanovi,

- katastrofalno podplačano in zgarano osebje,

- neskončne čakalne vrste,

- korupcijske zgodbe s preplačanimi medicinskimi napravami, pripomočki, zdravili na vsakem koraku,

- zdravniki dvoživke in takšnii, ki slabo plačano službo v UKC Ljubljana izkoriščajo za to, da vzdržujejo nek kobajagi ugled, sicer pa skrbijo predvsem, da monopolno delujejo njihovi d.o.o.-ji, s katerimi pa dejansko služijo milijone evrov (a o tem kdaj drugič)...

 

 

"Srečno, Simon, hvala lepa. Tudi tebi Andrej..."  A še kdo opazi, da je v teh besedah nekaj narobe?!

 

"Upam, da bo klinični center še naprej tako uspešen. Bo, bo." Ali pa v teh morda?

 

No, če boste tako uspešni, potem raje do konca tega tedna odstopite, gospod Baričič, tako kot je odstopil Ronny Abraham, ko je videl v kakšno sranje je zagazil pri arbitraži.

 

 

Nekaj nasvetov Portala PLUS

 

Na novinarski konferenci ob primopredaji je gospod Baričič povedal, da bo skušal povrniti ustanovi ugled in zaupanje bolnikov. S tem je tudi sam potrdil in priznal, da je UKCL ob vsej netransparentnosti, korupciji in škandalih v času Simona Vrhunca še kako izgubila oboje, ugled in zaupanje bolnikov. Težka pot je pred vami, gospod Baričič.

 

Novi v.d. generalnega je nadalje rekel, da bodo bolniki v najboljših rokah in deležni najboljše oskrbe. Veste, gospod Baričič, če boste hoteli to res doseči, boste morali svoji ustanovi nastaviti ogledalo, kot smo ji ga mi v Trilogiji o okostnjakih. Zamenjati boste morali praktično 80% vodstev klinik. Ustanoviti več milijonski sklad za raziskave in uvesti službo, ki bo skrbela za njihovo čim bolj učinkovito izvajanje. Kajti kdor ne publicira in svojih rezultatov, se ne predstavlja redno v tujini, v resnici ni na nožovi konici, kot se temu reče. Razen če ste imeli v mislih "najboljši na tej strani Alp". To pa tako in tako velja že sedaj. V tem primeru boste imeli lahko delo.

 

Mimogrede še droben namig: predstojnikov vam ne bo uspelo zamenjati, verjemite. Gre za zaprt lobi brez vabljenih gostov. Zato tudi nimamo upanja, da bo ustanova v strokovnem smislu bistveno boljša.

 

Vsi vaši predhodniki so obljubili skrajšanje čakalnih vrst, gospod Baričič. Pa veste, zakaj jim ni uspelo? Zato ker to ni v interesu tistih vaših novih sodelavcev, ki imajo popoldanske obrti, lepše rečeno zasebne ambulante. Če bi skrajšali vrste v UKC Ljubljana, bi ti ljudje popoldan izgubili biznis. Ker jih je veliko, veliko več od vas, vam napovedujemo, da ne boste uspeli. Kot ni še noben vaš predhodnik. Se pa lepo sliši.

 

Obljubljate nove zaposlitve?! Smo kaj zgrešili? A ZUJF ne obstaja več?! Bi ga radi anulirali? Potem bo pa treba najprej v parlament.

 

Gremo naprej, gospod Baričič: motivirali boste zaposlene. Motivi naj bi bili finančni in nefinančni. Ali že morda imate plan, na katere nefinančne motive bodo pristale  zgarane in podplačane medicinske sestre in nemedicinsko osebje? Za finančno motivacijo pa ob vsesplošno razširjeni korupciji nimate manevrskega prostora. Ali pač? Kot izhaja iz razpleta afere Zorman, se da na enem samem materialu privarčevati letno 2,5 milijona evrov. Torej poiščite še 4 take, naredite isto in boste pokrili izgubo ob koncu lanskega leta.

 

Kar se pa tiče nakopičenih dolgov do dobaviteljev, ki znašajo približno 86 milijonov evrov, pa vam svetujemo naslednje: poglejte, za katere materiale in zdravila gre, poglejte koliko stanejo v tujini, odredite plačilo zgolj tega zneska in se vam bo dolg do dobaviteljev v sekundi zmanšal za faktor pi. Dobra finta, kajne?

 

Še namig za uspešno poslovanje v bodoče, z desetmilijonskimi presežki na letni ravni: pojdite od materiala do materiala sistematično in preverjajte cene doma in v tujini, saj veste, na tistem prostem evropskem trgu, na katerem svobodna in demokratična republika Slovenija od vstopa v EU dalje lahko kupuje. Začnite pri materialu za interventno radiologijo, srčnih spodbujevalnikih, implantabilnih kardioverterjih, resinhronizacijskih spodbujevalnikih, srčnih zaklopkah, dializnem in ortopedskem materialu, mehanskih ventilatorjih in nadaljujte pri potrošnem materialu za vse tiste aparate, ki so jih distributerji "podarili" UKC Ljubljana. Za zčetek. Pa boste videli, da boste našli iste zgodbe, kot je afera Zorman. Sicer pa to že veste, domnevamo.

 

In ja, gospod Baričič, saj bi nehali pisati o krvi in škandalih, ko jih ne bi bilo. Ali pa, če se že zgodijo, ko jih ne bi pometali pod preprogo. In to bo vaša naloga. Pri tem vas bomo skrbno opazovali. Ko ne bo afer, kot so denimo Zorman, Radan, Mishaly, še vedno neobjavljeno poročilo o srčni kirurgiji, res ne bomo imeli o čem več pisati. Takrat bomo srečni, saj bomo lahko pisali o urejenosti gredic okrog vaše univerzitetne ustanove. Dokler pa ta na vseh koncih krvavi, dokler s korupcijo in legalizirano krajo davkoplačevalskega denarja odtekajo desetine milijonov evrov na letni ravni, bomo pač pisali o krvi. Dokler bodo škandali, bomo pisali o škandalih. Poskrbite, da jih ne bo in da se bodo takoj razčistili, pa se bomo vrnili na pisanje o rožicah.

 

 

Zaposleni so na pravi stani

 

Dali smo vam nekaj brezplačnih nasvetov, kako lahko, če tako resnično želite in boste imeli dovoljenje s strani svojih dejanskih šefov, odpravite ves minus, poplačate dobavitelje ter ustvarite večmilijonski raziskovalni budžet in obdržite večmilijonske dobičke na letni ravni, in ve to le v nekaj tednih. Ostalo boste kot ekonomist že vedeli in znali sami.

 

Nam pustite novinarsko pero, ki je zaradi zapuščine vašega blejskega soseda in prijatelja postalo še bolj ostro. 

 

In za konec uvoda še ta bizarna skrb za zaposlene: da naj novinarji prej pomislimo, kaj napišemo, saj moramo misliti na uboge zaposlene, ki hodijo s težkim srcem vsak dan v to vrhunsko ustanovo v službo in se bojijo, kateri škandal se bo v medijih pojavil danes, ali bo tokrat morda z mojega oddelka.

 
Veste, gospod Baričič, tisti mediji, ki nimamo gospodarjev, ki nam ukazujejo, kaj smemo napisati in kaj ne, smo glas prav teh zaposlenih, za katere vas tako skrbi. Sami ne morejo povedati tega, kar mi lahko, pa bi radi, ker se jim gnusi, kaj lahko nekateri kolegi okrog njih počnejo. Ker se jim ob lastnem poštenem delu gnusi, kako daleč so lahko prišle lumparije in korupcija v ustanovi, ki ste jo prevzeli. Pa se bojijo za svoje službe, šikaniranje s strani psihopatskih kolegov (glejte diagnozo "korporativni psihopat") in so tiho. Veste, nekateri zaposleni so bili s strani enega teh korporativnih psihopatov fizično, sistematično in na štiri oči ustrahovani, da jim bo uničil kariero, če ne bodo tiho. Jap, tudi take ljudi imate med svojimi bodočimi sodelavci. Če ga že ne poznate, ga boste v kratkem spoznali, kajti bo gotovo eden prvih, ki vam bo prišel poljubit prstan. Ima preveč "poslov", da bi ne iskal vašega zavezništva čim prej. Preberite diagnozo korporativni psihopat in ga boste nemudoma prepoznali, ko se bo pojavil na vaših vratih.
 
 
Preden nam solite pamet, o čem naj mi razmišljamo, preden kaj napišemo, naj vas z vsaj enako mero skrbi za vaše nove sodelavce, da škandalov in kriminala ne bo. Zamislite se nad podatkom, da smo na uredništvu Portala PLUS v zadnjih tednih prejeli že vsaj deset internih zgodb z vaše bolnišnice, osebnih pričevanj, prošenj po razkritju doslej skritih lumparij in predvsem čestitk, ker si upamo to, česar si drugi ne. In zakaj so nam pisali? Zato ker jim ni vseeno. Zato ker si želijo, da bi bilo okolje, v katerem predano in profesionalno delujejo, boljše, moralno čistejše in brez kriminala!
 
 
Več deset vprašanj za vodilne UKCL
 
Da vas bolje spoznamo in da vam namignemo, kako lahko hitro pridete do privarčevanega denarja, smo vam in še nekaterim v aferi Zorman včeraj že poslali nekaj vprašanj, ki jih bomo podrobneje javno objavili v petek, ker verjamemo, da so v javnem interesu (danes objavljamo le navodila za odgovore). Vaše in njihove odgovore bomo objavili in interpretirali. Upamo, da vam bodo prišli prav prvi vodenju ustanove. Želimo si, da niste stopili v prevelike čevlje. Naj vas spremlja sreča in pozdravite gospoda Zemljariča, ko vam bo prinesel prvo "idejo v zvezi z bolniki". Srečno!
 
 
 
Navodila za odgovore na vprašanja, ki smo jih poslali gospodu Andreju Baričiču, v.d. generalnega direktorja UKCL, gospodu Bojanu Uranu, dirketorju nabavne službe UKCL, gospodu Zlatku Lazareviču, poslovnemu direktorju Interne klinike, ter gospodu Darku Zormanu, predstojniku katetrskega laboratorija, so sledeča:
 
 
- na vprašanja pričakujemo jasne odgovore v predvidenem zakonskem roku. Prosimo tudi, da so odgovori inteligentni in da nimajo bralcev za norca. Še zlasti ne ponavljajte sledečih izrabljenih in prežvečenih floskul:

1. da slovenski bolniki potrebujejo najboljši material (državljani ga potrebujejo, vendar je identičen material na prostem evropskem trgu tri do štirikrat cenejši kot pri domačih distributerjih, kjer so vključene provizije za prehranjevalno verigo, ki korupcijo omogoča),

2. da zdravniki potrebujemo točno določen material, ki mu zaupamo (tudi s tem se strinjamo, za bolnika je najvarneje, če zdravnik uporablja material, ki ga je najbolj vajen, a tudi tu velja, da je identičen matieral na prostem evropskem trgu najmanj trikrat do štirikrat cenejši kot pri domačih distributerjih),
 
3. da ne morete kupovati direktno na prostem evropskem trgu (odkar je Slovenija članica EU, bi lahko UKC Ljubljana povsem nemoteno nabavljal ves material na prostem evropskem trgu in tako privarčeval desetine milijonov evrov letno, le za izjemno redke naprave ali zdravila, kar verjetno ne predstvalja niti 1% vseh, je zaradi redkosti ali drugega vzroka potrebna drugačna organizacija - neposredna dokaza za to sta takoj vsaj dva: nabava žilnih opornic iz afere Zorman in zgodba Urške Jurkovič.

Afera Zorman: UKC Ljubljana je po različnih pritiskih in fintah izvedel nabavo serije žilnih opornic pri tujem dobavitelju, kar je dokaz, da je nakup možen (prej so trdili, da to ni možno in so kupovali po trikrat do štirikrat višjih cenah pri domačih dobaviteljih, od katerih je imelo 70% delež (slučaj?) podjetje zamejskih Slovencev, Mark Medical, sicer znotraj konglomerata KB1909, kamor poleg Mladine sodi še bogsigavedi kaj). Nabava se je zgodila samo enkrat, kar je dokaz, da je nekdo nadaljnje poslovanje in tako kupovanje po nižjih cenah ustavil umetno in da gre za organizirano krajo javnega denarja, ki jo s prirejenimi razpisi in drugačnimi, do dvornih dobaviteljev ugodnimi triki znotraj ustanove omogočajo in ščitijo insiderji. Kljub vsemu je bil pritisk prehud in so na naslednjem javnem razpisu (ki je bil odprt okoli 3 mesece prek zakonsko dovoljenega roka - kar je bila ponovno finta, da bi ga po možnosti lahko razveljavili) distributerji sami ponudili tri do štirikrat nižje cene. To je dokaz, da so bile umetno vzdrževane in je bil potreben samo majhen pritisk iz tujega trga, pa so jih hitro sami znižali. To je tudi dodaten dokaz, da so na ta način členi prehranjevalne verige pri žilnih opornicah veliko let mastno služili in živeli na račun davkoplačevalskega denarja. Temu se po domače reče organizirana kraja javnega denarja.
 
 
Zgodba Urške Jurkovič: potem ko je po lastnih besedah poslovala tako kot vsi ostali (firma na slovenski strani, povezana firma v tujini, navadno Italija, Avstrija, Nemčija) z namenom, da ostaja trikrat do štirikrat preplačana razlika na oni strani meje in je nadaljnja "disperzija" denarja težje dosegljiva slovenskim organom pregona (tistim, ki bi sploh imeli dovoljenje opravljati svoje delo), je bankrotirala. To se je zgodilo takoj, ko je imela kriminalne prakse dovolj in je zažvižgala. Za vrat je takoj dobila FURS. Čudno, da iz te izkusnje FURS ne pregleda sistematično še ostalih dobaviteljev UKC Ljubljana in njihovih praks??!! Jih ne sme, so dobili specifična navodila, da se spravijo samo nad žvižgačičo? In kje so še DURS, KPK, NPU in Specializirano državno tožilstvo, ki imajo že vsaj 2 leti na mizah podobne podatke?!!!), ki je ugotovilo nepravilnosti v smislu provizij pri točno določenih zdravnikih, ki bodo zdaj kobajagi morali doplačati dohodnino.
 
 
Po žvižganju so slovenske bolnišnice z Urško Jurkovič nehale poslovati in je bankrotirala. Zanimiv slučaj. Po drugi strani pa se bralci in nepoznavalci ne zavedajo, da provizije zdravnikom seveda so problematicne, vendar je še bolj problematično dejstvo, da se tako posluje, da se to dogaja in da na ta način kumulativno verjetno res pridemo do vrtoglavih številk letno "izčrpanega" denarja iz našega javnega zdravstva.
 
4. da javni razpis vsakokrat objavite v evropskem uradnem listu, pa se žal nihče ne prijavi (slovensko tržišče je majhno, zato je majhna verjetnost, da bi se našlo veliko tujih distributerjev, ki bi ga aktivno iskali. A hkrati je najmanj UKC Ljubljana vseeno dovolj velik trg, da če bi ga sami iskali, bi gotovo našli ugodnejšega ponudnika),
 

5.  Da zdravnike vedno pozivate, naj vam, če vedo za nižje cene, te sporočijo (to je verjetno od vseh petih stalnih in že dodobra izguljenih odgovorov največja neumnost; prvič, če bi vam to sporočil zdravnik, ki nima večjega vpliva ali celo mlajši zdravnik, bi bil najmanj ignoriran, če ne celo šikaniran. Zato tega ne počnejo. Tako imenovani mnenjski zdravniki, ki pa te stvari seveda vedo in so večinoma vanje tudi vpleteni, pa vam zaradi svoje "mnenjske teže" in zasebnih interesov tega seveda ne bodo sporočali. Zato so taki pozivi delanje norca iz samega sebe in javnosti.
 
 
 
Čisto za konec pa še prošnja: če se kdo od vas spozna na simbole in heraldiko, naj nam razkrije, koga ali kaj predstavljajo znaki (grb, insignije?) na manšetnih gumbih novega v.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana.
 
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Skoraj 22 milijard evrov depozitov v slovenskih bankah ni mrtev kapital
8
13.08.2020 21:56
Objava podatka, da imajo Slovenci kar 21,6 milijarde evrov depozitov v naših bankah in da se je obseg samo v zadnjem letu ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
13
09.08.2020 23:57
Kaj obetajo novembrske predsedniške volitve v Združenih državah? Da se bosta pomerila Donald Trump in Joe Biden skoraj ni dvoma. ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
22
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
2
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Merili smo "nepristranskost" nacionalkinega TV Dnevnika: Vladne stranke imajo nekajkrat manj minutaže od opozicije!
18
17.07.2020 22:00
V javnosti potekajo burne razprave o novem zakonu o RTV. Zategnitev proračunskega pasu, ki ga načrtuje vlada, bržkone ne bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 5. del: Kako je Damjan Oražem poskrbel za streho v Kočevski Reki in na hiši svoje območne šefinje Katje Konečnik
4
16.07.2020 22:30
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Damjan Oražem je podpisnik pogodbe o obnovi strehe na stavbi v Kočevski Reki, ki je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Univerza v Ljubljani se 100 let po svoji prvi doktorici znanosti Ani Mayer Kansky utaplja v absurdni obvezni rabi ženskega spola za vse spole
10
15.07.2020 21:30
Ob stoletnici podelitve prvega ženskega doktorata je na ljubljanski državni univerzi najaktualnejše vprašanje spoljenja v ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije
6
15.07.2020 00:30
Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše ... Več.
Piše: Uredništvo
Križi in težave ministra za zdravje: Tomaž Gantar ne bi bil več minister, ta resor je zanj prenaporen!
13
13.07.2020 23:02
Ob zadnjih trenjih v upokojenski stranki, ko se je zdelo, da položaj nove predsednice Aleksandre Pivec le ni tako trden, na dan ... Več.
Piše: Uredništvo
Dolga pot domov: Stoletje začetka pomiritve med Slovenci in Italijani
9
12.07.2020 22:30
Po natanko stoletju, ki je minilo od barbarskega požiga, se tržaški Narodni dom končno vrača Slovencem v Italiji. Morda je ta, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
O afriškem sodstvu in sodniku, ki je bil napol pismen
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.472
02/
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
Igor Mekina
Ogledov: 2.427
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 2.067
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 2.024
05/
Slovenci in Amerika: Od malikovanja do sovraštva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.705
06/
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.787
07/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.428
08/
Vse, kar ste želeli vedeti o slovenskih telekomunikacijah, pa vam nihče ni povedal
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.338
09/
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
Mitja Kotnik
Ogledov: 1.193
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 14.849