Razkrivamo

Gospod Baričič, ne govorite nam, o čem naj pišemo. Poskrbite raje za korupcijo in zdravniško-dobaviteljsko mafijo v Kliničnem centru!

Za uvod članka o novem v.d. direktorja ljubljanskega Kliničnega centra smo že imeli pripravljen nekoliko drugačen, prijaznejši tekst, kot se pač spodobi za prvi dan nove službe gospoda Andreja Baričiča. A glej ga zlomka, komaj nekaj minut po prvem javnem nastopu je že udaril po medijih in novinarjem solil pamet, o čem naj pišemo, s čim naj se ukvarjamo...

 

 

11.08.2015 22:48
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   ukc   zdravstvo   simon vrhunec   andrej baričič

Foto: www.mediaspeed.net

Preden nam solite pamet, o čem naj mi razmišljamo, preden kaj napišemo, naj vas z vsaj enako mero skrbi za vaše nove sodelavce, da škandalov in kriminala ne bo. Zamislite se nad podatkom, da smo na uredništvu Portala PLUS v zadnjih tednih prejeli že vsaj deset internih zgodb z vaše bolnišnice, osebnih pričevanj, prošenj po razkritju doslej skritih lumparij in predvsem čestitk, ker si upamo to, česar si drugi ne. In zakaj so nam pisali? Zato ker jim ni vseeno. Zato ker si želijo, da bi bilo okolje, v katerem predano in profesionalno delujejo, boljše, moralno čistejše in brez kriminala!

Prekletstvo se je spustilo nad Univerzitetni klinični center Ljubljana, kadrovsko prekletstvo! Spoštovani novi in glede na obnašanje očitno že od prve minute vrhunski vršilec dolžnosti generalnega direktorja te javne ustanove, gospod Andrej Baričič, bodisi ni pomislil, da bodo na primopredaji tudi novinarji bodisi mu je bilo vseeno zanje in jih prezira. Morda pa je vseeno zanje tudi službi za odnose z javnostmi, ki novega šefa ni pravočasno brifirala s tistim klasičnim seznamom napotkov, imenovanim PR for dummies, odnosi z javnostmi za loleke...

 

 

O čem naj pišejo novinarji

 

Kajti če bi ga, potem bi gospod novi v.d. generalnega direktorja UKCL razumel, da je prvo pravilo komuniciranja z novinarji "do not tell a reporter how to do his or her job",  po domače "ne govori novinarju kaj na piše". Pa čeprav je dobršen del naše novinarske srenje, ki že leta in leta spremlja zdravstvo, na Baričičevo moralko o škodljivih učinkih alkohola ali kokaina sploh ni odreagiral. Morda so že otopeli od vsega hudega, morda pa so vajeni podrejanja.

 

Skratka, gospodu Baričiču smo primorani javno sporočiti, da o škodljivih posledicah alkohola, tabaka in sladkorja na zdravje na Portalu PLUS ne bomo pisali, ker nismo revija Zdravje, pač pa kritični preiskovalni medij, ki razkriva ozadja zgodb, s katerimi se velike medijske hiše nočejo, ne morejo ali ne smejo ukvarjati. Novi v.d. direktorja UKCL se bo moral sprijazniti s tem, da smo tu zato, da mu gledamo pod prste. Državljan Andrej Baričič nas prav nič ne zanima, pač pa se bomo intenzivno ukvarjali z Andrejem Baričičem, v.d. generalnega direktorja naše največje javne bolnišnice. Je to dovolj jasno povedano?

 

Podučevati novinarje, o čem naj pišejo in s čim naj se ukvarjajo, je svojevrstni dokaz narcisizma, vzvišenosti in velike samozaverovanosti. Baričičev predhodnik Simon Vrhunec si česa takšnega ne bi nikoli privoščil. Čeprav sta soseda na Bledu, kar so nekateri že prepoznali kot del zarote in kontinuitete na vrhu te vrhunske ustanove. Tega v tem trenutku na Portalu PLUS (še) ne moremo trditi, ker za kaj takšnega nimamo dokazov.

 

Naj še enkrat naštejemo nekaj največjih uspehov Baričičevega predhodnika Simona Vrhunca:

 

- afera Medicoengineering, pojavljanje v njihovem videospotu,

- afera Mishaly,

- afera Radan,

- afera Zorman,

- okostnjaki, ki letijo iz vseh omar,

- še vedno neobjavljeno mednarodno Poročilo o otroški srčni kirurgiji,

- nedokončana urgenca,

- centralna stavba, ki razpada,

- bolniki, ki poleti pogosto ležijo pri 40 stopinjah Celzija v tej vrhunski ustanovi,

- katastrofalno podplačano in zgarano osebje,

- neskončne čakalne vrste,

- korupcijske zgodbe s preplačanimi medicinskimi napravami, pripomočki, zdravili na vsakem koraku,

- zdravniki dvoživke in takšnii, ki slabo plačano službo v UKC Ljubljana izkoriščajo za to, da vzdržujejo nek kobajagi ugled, sicer pa skrbijo predvsem, da monopolno delujejo njihovi d.o.o.-ji, s katerimi pa dejansko služijo milijone evrov (a o tem kdaj drugič)...

 

 

"Srečno, Simon, hvala lepa. Tudi tebi Andrej..."  A še kdo opazi, da je v teh besedah nekaj narobe?!

 

"Upam, da bo klinični center še naprej tako uspešen. Bo, bo." Ali pa v teh morda?

 

No, če boste tako uspešni, potem raje do konca tega tedna odstopite, gospod Baričič, tako kot je odstopil Ronny Abraham, ko je videl v kakšno sranje je zagazil pri arbitraži.

 

 

Nekaj nasvetov Portala PLUS

 

Na novinarski konferenci ob primopredaji je gospod Baričič povedal, da bo skušal povrniti ustanovi ugled in zaupanje bolnikov. S tem je tudi sam potrdil in priznal, da je UKCL ob vsej netransparentnosti, korupciji in škandalih v času Simona Vrhunca še kako izgubila oboje, ugled in zaupanje bolnikov. Težka pot je pred vami, gospod Baričič.

 

Novi v.d. generalnega je nadalje rekel, da bodo bolniki v najboljših rokah in deležni najboljše oskrbe. Veste, gospod Baričič, če boste hoteli to res doseči, boste morali svoji ustanovi nastaviti ogledalo, kot smo ji ga mi v Trilogiji o okostnjakih. Zamenjati boste morali praktično 80% vodstev klinik. Ustanoviti več milijonski sklad za raziskave in uvesti službo, ki bo skrbela za njihovo čim bolj učinkovito izvajanje. Kajti kdor ne publicira in svojih rezultatov, se ne predstavlja redno v tujini, v resnici ni na nožovi konici, kot se temu reče. Razen če ste imeli v mislih "najboljši na tej strani Alp". To pa tako in tako velja že sedaj. V tem primeru boste imeli lahko delo.

 

Mimogrede še droben namig: predstojnikov vam ne bo uspelo zamenjati, verjemite. Gre za zaprt lobi brez vabljenih gostov. Zato tudi nimamo upanja, da bo ustanova v strokovnem smislu bistveno boljša.

 

Vsi vaši predhodniki so obljubili skrajšanje čakalnih vrst, gospod Baričič. Pa veste, zakaj jim ni uspelo? Zato ker to ni v interesu tistih vaših novih sodelavcev, ki imajo popoldanske obrti, lepše rečeno zasebne ambulante. Če bi skrajšali vrste v UKC Ljubljana, bi ti ljudje popoldan izgubili biznis. Ker jih je veliko, veliko več od vas, vam napovedujemo, da ne boste uspeli. Kot ni še noben vaš predhodnik. Se pa lepo sliši.

 

Obljubljate nove zaposlitve?! Smo kaj zgrešili? A ZUJF ne obstaja več?! Bi ga radi anulirali? Potem bo pa treba najprej v parlament.

 

Gremo naprej, gospod Baričič: motivirali boste zaposlene. Motivi naj bi bili finančni in nefinančni. Ali že morda imate plan, na katere nefinančne motive bodo pristale  zgarane in podplačane medicinske sestre in nemedicinsko osebje? Za finančno motivacijo pa ob vsesplošno razširjeni korupciji nimate manevrskega prostora. Ali pač? Kot izhaja iz razpleta afere Zorman, se da na enem samem materialu privarčevati letno 2,5 milijona evrov. Torej poiščite še 4 take, naredite isto in boste pokrili izgubo ob koncu lanskega leta.

 

Kar se pa tiče nakopičenih dolgov do dobaviteljev, ki znašajo približno 86 milijonov evrov, pa vam svetujemo naslednje: poglejte, za katere materiale in zdravila gre, poglejte koliko stanejo v tujini, odredite plačilo zgolj tega zneska in se vam bo dolg do dobaviteljev v sekundi zmanšal za faktor pi. Dobra finta, kajne?

 

Še namig za uspešno poslovanje v bodoče, z desetmilijonskimi presežki na letni ravni: pojdite od materiala do materiala sistematično in preverjajte cene doma in v tujini, saj veste, na tistem prostem evropskem trgu, na katerem svobodna in demokratična republika Slovenija od vstopa v EU dalje lahko kupuje. Začnite pri materialu za interventno radiologijo, srčnih spodbujevalnikih, implantabilnih kardioverterjih, resinhronizacijskih spodbujevalnikih, srčnih zaklopkah, dializnem in ortopedskem materialu, mehanskih ventilatorjih in nadaljujte pri potrošnem materialu za vse tiste aparate, ki so jih distributerji "podarili" UKC Ljubljana. Za zčetek. Pa boste videli, da boste našli iste zgodbe, kot je afera Zorman. Sicer pa to že veste, domnevamo.

 

In ja, gospod Baričič, saj bi nehali pisati o krvi in škandalih, ko jih ne bi bilo. Ali pa, če se že zgodijo, ko jih ne bi pometali pod preprogo. In to bo vaša naloga. Pri tem vas bomo skrbno opazovali. Ko ne bo afer, kot so denimo Zorman, Radan, Mishaly, še vedno neobjavljeno poročilo o srčni kirurgiji, res ne bomo imeli o čem več pisati. Takrat bomo srečni, saj bomo lahko pisali o urejenosti gredic okrog vaše univerzitetne ustanove. Dokler pa ta na vseh koncih krvavi, dokler s korupcijo in legalizirano krajo davkoplačevalskega denarja odtekajo desetine milijonov evrov na letni ravni, bomo pač pisali o krvi. Dokler bodo škandali, bomo pisali o škandalih. Poskrbite, da jih ne bo in da se bodo takoj razčistili, pa se bomo vrnili na pisanje o rožicah.

 

 

Zaposleni so na pravi stani

 

Dali smo vam nekaj brezplačnih nasvetov, kako lahko, če tako resnično želite in boste imeli dovoljenje s strani svojih dejanskih šefov, odpravite ves minus, poplačate dobavitelje ter ustvarite večmilijonski raziskovalni budžet in obdržite večmilijonske dobičke na letni ravni, in ve to le v nekaj tednih. Ostalo boste kot ekonomist že vedeli in znali sami.

 

Nam pustite novinarsko pero, ki je zaradi zapuščine vašega blejskega soseda in prijatelja postalo še bolj ostro. 

 

In za konec uvoda še ta bizarna skrb za zaposlene: da naj novinarji prej pomislimo, kaj napišemo, saj moramo misliti na uboge zaposlene, ki hodijo s težkim srcem vsak dan v to vrhunsko ustanovo v službo in se bojijo, kateri škandal se bo v medijih pojavil danes, ali bo tokrat morda z mojega oddelka.

 
Veste, gospod Baričič, tisti mediji, ki nimamo gospodarjev, ki nam ukazujejo, kaj smemo napisati in kaj ne, smo glas prav teh zaposlenih, za katere vas tako skrbi. Sami ne morejo povedati tega, kar mi lahko, pa bi radi, ker se jim gnusi, kaj lahko nekateri kolegi okrog njih počnejo. Ker se jim ob lastnem poštenem delu gnusi, kako daleč so lahko prišle lumparije in korupcija v ustanovi, ki ste jo prevzeli. Pa se bojijo za svoje službe, šikaniranje s strani psihopatskih kolegov (glejte diagnozo "korporativni psihopat") in so tiho. Veste, nekateri zaposleni so bili s strani enega teh korporativnih psihopatov fizično, sistematično in na štiri oči ustrahovani, da jim bo uničil kariero, če ne bodo tiho. Jap, tudi take ljudi imate med svojimi bodočimi sodelavci. Če ga že ne poznate, ga boste v kratkem spoznali, kajti bo gotovo eden prvih, ki vam bo prišel poljubit prstan. Ima preveč "poslov", da bi ne iskal vašega zavezništva čim prej. Preberite diagnozo korporativni psihopat in ga boste nemudoma prepoznali, ko se bo pojavil na vaših vratih.
 
 
Preden nam solite pamet, o čem naj mi razmišljamo, preden kaj napišemo, naj vas z vsaj enako mero skrbi za vaše nove sodelavce, da škandalov in kriminala ne bo. Zamislite se nad podatkom, da smo na uredništvu Portala PLUS v zadnjih tednih prejeli že vsaj deset internih zgodb z vaše bolnišnice, osebnih pričevanj, prošenj po razkritju doslej skritih lumparij in predvsem čestitk, ker si upamo to, česar si drugi ne. In zakaj so nam pisali? Zato ker jim ni vseeno. Zato ker si želijo, da bi bilo okolje, v katerem predano in profesionalno delujejo, boljše, moralno čistejše in brez kriminala!
 
 
Več deset vprašanj za vodilne UKCL
 
Da vas bolje spoznamo in da vam namignemo, kako lahko hitro pridete do privarčevanega denarja, smo vam in še nekaterim v aferi Zorman včeraj že poslali nekaj vprašanj, ki jih bomo podrobneje javno objavili v petek, ker verjamemo, da so v javnem interesu (danes objavljamo le navodila za odgovore). Vaše in njihove odgovore bomo objavili in interpretirali. Upamo, da vam bodo prišli prav prvi vodenju ustanove. Želimo si, da niste stopili v prevelike čevlje. Naj vas spremlja sreča in pozdravite gospoda Zemljariča, ko vam bo prinesel prvo "idejo v zvezi z bolniki". Srečno!
 
 
 
Navodila za odgovore na vprašanja, ki smo jih poslali gospodu Andreju Baričiču, v.d. generalnega direktorja UKCL, gospodu Bojanu Uranu, dirketorju nabavne službe UKCL, gospodu Zlatku Lazareviču, poslovnemu direktorju Interne klinike, ter gospodu Darku Zormanu, predstojniku katetrskega laboratorija, so sledeča:
 
 
- na vprašanja pričakujemo jasne odgovore v predvidenem zakonskem roku. Prosimo tudi, da so odgovori inteligentni in da nimajo bralcev za norca. Še zlasti ne ponavljajte sledečih izrabljenih in prežvečenih floskul:

1. da slovenski bolniki potrebujejo najboljši material (državljani ga potrebujejo, vendar je identičen material na prostem evropskem trgu tri do štirikrat cenejši kot pri domačih distributerjih, kjer so vključene provizije za prehranjevalno verigo, ki korupcijo omogoča),

2. da zdravniki potrebujemo točno določen material, ki mu zaupamo (tudi s tem se strinjamo, za bolnika je najvarneje, če zdravnik uporablja material, ki ga je najbolj vajen, a tudi tu velja, da je identičen matieral na prostem evropskem trgu najmanj trikrat do štirikrat cenejši kot pri domačih distributerjih),
 
3. da ne morete kupovati direktno na prostem evropskem trgu (odkar je Slovenija članica EU, bi lahko UKC Ljubljana povsem nemoteno nabavljal ves material na prostem evropskem trgu in tako privarčeval desetine milijonov evrov letno, le za izjemno redke naprave ali zdravila, kar verjetno ne predstvalja niti 1% vseh, je zaradi redkosti ali drugega vzroka potrebna drugačna organizacija - neposredna dokaza za to sta takoj vsaj dva: nabava žilnih opornic iz afere Zorman in zgodba Urške Jurkovič.

Afera Zorman: UKC Ljubljana je po različnih pritiskih in fintah izvedel nabavo serije žilnih opornic pri tujem dobavitelju, kar je dokaz, da je nakup možen (prej so trdili, da to ni možno in so kupovali po trikrat do štirikrat višjih cenah pri domačih dobaviteljih, od katerih je imelo 70% delež (slučaj?) podjetje zamejskih Slovencev, Mark Medical, sicer znotraj konglomerata KB1909, kamor poleg Mladine sodi še bogsigavedi kaj). Nabava se je zgodila samo enkrat, kar je dokaz, da je nekdo nadaljnje poslovanje in tako kupovanje po nižjih cenah ustavil umetno in da gre za organizirano krajo javnega denarja, ki jo s prirejenimi razpisi in drugačnimi, do dvornih dobaviteljev ugodnimi triki znotraj ustanove omogočajo in ščitijo insiderji. Kljub vsemu je bil pritisk prehud in so na naslednjem javnem razpisu (ki je bil odprt okoli 3 mesece prek zakonsko dovoljenega roka - kar je bila ponovno finta, da bi ga po možnosti lahko razveljavili) distributerji sami ponudili tri do štirikrat nižje cene. To je dokaz, da so bile umetno vzdrževane in je bil potreben samo majhen pritisk iz tujega trga, pa so jih hitro sami znižali. To je tudi dodaten dokaz, da so na ta način členi prehranjevalne verige pri žilnih opornicah veliko let mastno služili in živeli na račun davkoplačevalskega denarja. Temu se po domače reče organizirana kraja javnega denarja.
 
 
Zgodba Urške Jurkovič: potem ko je po lastnih besedah poslovala tako kot vsi ostali (firma na slovenski strani, povezana firma v tujini, navadno Italija, Avstrija, Nemčija) z namenom, da ostaja trikrat do štirikrat preplačana razlika na oni strani meje in je nadaljnja "disperzija" denarja težje dosegljiva slovenskim organom pregona (tistim, ki bi sploh imeli dovoljenje opravljati svoje delo), je bankrotirala. To se je zgodilo takoj, ko je imela kriminalne prakse dovolj in je zažvižgala. Za vrat je takoj dobila FURS. Čudno, da iz te izkusnje FURS ne pregleda sistematično še ostalih dobaviteljev UKC Ljubljana in njihovih praks??!! Jih ne sme, so dobili specifična navodila, da se spravijo samo nad žvižgačičo? In kje so še DURS, KPK, NPU in Specializirano državno tožilstvo, ki imajo že vsaj 2 leti na mizah podobne podatke?!!!), ki je ugotovilo nepravilnosti v smislu provizij pri točno določenih zdravnikih, ki bodo zdaj kobajagi morali doplačati dohodnino.
 
 
Po žvižganju so slovenske bolnišnice z Urško Jurkovič nehale poslovati in je bankrotirala. Zanimiv slučaj. Po drugi strani pa se bralci in nepoznavalci ne zavedajo, da provizije zdravnikom seveda so problematicne, vendar je še bolj problematično dejstvo, da se tako posluje, da se to dogaja in da na ta način kumulativno verjetno res pridemo do vrtoglavih številk letno "izčrpanega" denarja iz našega javnega zdravstva.
 
4. da javni razpis vsakokrat objavite v evropskem uradnem listu, pa se žal nihče ne prijavi (slovensko tržišče je majhno, zato je majhna verjetnost, da bi se našlo veliko tujih distributerjev, ki bi ga aktivno iskali. A hkrati je najmanj UKC Ljubljana vseeno dovolj velik trg, da če bi ga sami iskali, bi gotovo našli ugodnejšega ponudnika),
 

5.  Da zdravnike vedno pozivate, naj vam, če vedo za nižje cene, te sporočijo (to je verjetno od vseh petih stalnih in že dodobra izguljenih odgovorov največja neumnost; prvič, če bi vam to sporočil zdravnik, ki nima večjega vpliva ali celo mlajši zdravnik, bi bil najmanj ignoriran, če ne celo šikaniran. Zato tega ne počnejo. Tako imenovani mnenjski zdravniki, ki pa te stvari seveda vedo in so večinoma vanje tudi vpleteni, pa vam zaradi svoje "mnenjske teže" in zasebnih interesov tega seveda ne bodo sporočali. Zato so taki pozivi delanje norca iz samega sebe in javnosti.
 
 
 
Čisto za konec pa še prošnja: če se kdo od vas spozna na simbole in heraldiko, naj nam razkrije, koga ali kaj predstavljajo znaki (grb, insignije?) na manšetnih gumbih novega v.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana.
 
KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
10
22.03.2023 22:00
Ali se islamska republika, ki je že vrsto let zaradi svojega jedrskega programa tarča mednarodnih sankcij, lahko kmalu uvrsti v ... Več.
Piše: Uredništvo
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
1
21.03.2023 07:00
Cyber-espionage is a long-time Chinese national priority aimed at strengthening its geopolitical position. The experts and ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
16
15.03.2023 21:30
Ruska invazija na Ukrajino ta hip predstavlja največji izziv za demokracijo po svetu. Prizadevanje Ukrajine, da ohrani svojo ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Umik Rusije iz dogovora Novi Start: Med zadrževanjem in politično strategijo
9
14.03.2023 20:00
Vladimir Putin je v svojem govoru pred rusko zvezno skupščino 21. februarja napovedal, da bo Rusija začasno prekinila ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Money Trapping and China’s Military Espionage
6
09.03.2023 21:11
Chinese targeting of former military officials for military espionage is a significant concern for many nations. This type of ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Trgovanje z Rusijo v času sankcij: Tudi Slovenija pomaga Putinu financirati vojno ...
13
07.03.2023 22:06
Kakšni so trgovinski tokovi Slovenije z Rusijo od uvedbe sankcij, ki smo se jim pridružili tudi v Sloveniji? Pogledali smo ... Več.
Piše: Bine Kordež
United States leads global group announcing tech sanctions against China
15
02.03.2023 19:00
China cringes in anger as Japan and The Netherlands join the United States to control Chinas access to materials for ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Kako je ukrajinsko zdravstvo preživelo prvo leto vojne
11
01.03.2023 22:20
Minilo je prvo leto vojaških spopadov v Ukrajini. V javnosti se je zelo veliko govorilo o politiki, vojaških aktivnostih in ... Več.
Piše: Milan Krek
Italijanska zunanja politika na Balkanu: Od besed k dejanjem?
6
28.02.2023 20:02
Več Italije na Balkanu in pospeševanje procesa evropskega povezovanja regije. To so prednostne naloge italijanske vlade, kot sta ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (2/2): Kako je Kitajska s pomočjo redkih kovin izzvala Zahod
17
25.02.2023 23:59
Pri oskrbi z redkimi kovinami je Zahod prepuščen na milost in nemilost Kitajski, ki je danes glavna proizvajalka mineralov, ki ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Politika Giorgie Meloni v Sredozemlju: Od četrte obale* do energetske varnosti?
12
21.02.2023 22:00
Dinamika nove rimske vlade v Sredozemlju ne kaže veliko vzporednic z obnovljeno postfašistično tradicijo, dotika pa se vseh ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Temna stran zelenega prehoda (1/2): Slon v sobi, ki ga nihče ne opazi
16
20.02.2023 19:00
Odločitev Evropskega parlamenta o propovedi izdelave avtomobilov z notranjim izgorevanjem po letu 2035 je na prvi pogled ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Space and near-space areas in high use of China for surveillance
9
16.02.2023 20:00
In the world of intelligence, China has tried every means to develop technologies to trick its rivals. While the US Navy was ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ali je na obzorju konec rusko-ukrajinske vojne? Ta trenutek zagotovo še ne ...
20
13.02.2023 20:00
Ob bližajoči se prvi obletnici Putinove vojne proti Ukrajini, ki se je začela 24. februarja 2022 v zgodnjih jutranjih urah, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Chinese Cellular Chips, Next Biggest Threat to the World
11
02.02.2023 22:00
Chinese cellular chips pose the greatest threat to the world, warns a report published recently by British diplomat Charles ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Izključitev Rusije iz sistema SWIFT je priložnost za Kitajsko in za internacionalizacijo juana
9
30.01.2023 23:00
Gospodarske sankcije, ki jih je zahodni blok naložil Rusiji, vedno bolj postajajo dvorezni meč. Njihov glavni namen je bil ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Manevrskega prostora za višje plače v Sloveniji na žalost takorekoč ni
15
29.01.2023 22:05
Zadnje mesece se v Sloveniji soočamo z vse večjimi pritiski za dvig plač. Temu je botrovala predvsem visoka rast cen, pa tudi ... Več.
Piše: Bine Kordež
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
41
26.01.2023 20:12
Ruska paranoja, ki je značilna za avtoritarne režime, ne pojenjuje. V zadnjih tednih je več pomembnih kremeljskih politikov, ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
16
19.01.2023 20:00
Oskrba z električno energijo in zlasti njena cena bodo tudi v letošnjem letu zaposlovali medije, politiko in porabnike. V ... Več.
Piše: Bine Kordež
China’s eyes on Antarctica through Argentina
22
18.01.2023 20:00
China has been getting closer to Argentina for multiple reasons, most of which could be summarized as a strategic interest in ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Sovražnosti sovražnikov sovražnega govora
Denis Poniž
Ogledov: 2.922
02/
Kocka je padla, Putin tudi uradno prvi na seznamu iskanih vojnih zločincev!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.881
03/
Virtualna "strateškost" strateških svetov?
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.219
04/
Kako so ponižani Rusi zavrnili demokracijo in zakaj so Putina sprejeli kot odrešenika
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.464
05/
Adijo, Afrika? Omahovanje Zahoda bo na stežaj odprlo vrata Kitajcem in Rusom
Andraž Šest
Ogledov: 1.119
06/
Človeštvo se bo uničilo, če ne bo spoštovalo univerzalnih demokratičnih vrednot
Miha Burger
Ogledov: 1.193
07/
Iranska atomska bomba: V koliko dneh ali največ tednih bo Iran postal član jedrskega kluba?
Uredništvo
Ogledov: 847
08/
Danijel Bešič Loredan je kot klovn, klovnu pa običajno opravičimo vse
Milan Krek
Ogledov: 1.878
09/
Cyber-espionage and data theft by Chinese entities concerns Norway and the Netherlands
Valerio Fabbri
Ogledov: 478
10/
Onkraj demokracije: O "odsluženi generaciji" osamosvojiteljev
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.835