Komentar

Slovenske težave z alternativami in medijska indoktrinacija davkoplačevalcev

TEŠ6 je v današnji Sloveniji predvsem problem nefunkcioniranja demokracije – manj je problem ekonomije, ekologije in korupcije. Če pa se že spustimo na področje korupcije, gre predvsem za medijsko korupcijo in, kar je še huje, gre za problem medijske prostitucije. Iz katere je izvirala in še izvira medijska zaprtost za kakršne koli alternative.

23.08.2015 23:23
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   teš6   civilna družba   energetika  

Foto: arhiv Portala PLUS

Indoktrinacija, ki vlada v Sloveniji, je na vseh ključnih področjih prepojila družbo in državo do zadnjih celic družbe,  mnogokrat je segla celo v idilične družinske odnose. Vendar to je že področje socialne psihologije oziroma patologije, ki jo je uspelo vzpostaviti medijskemu štabu Nika Toša, desni roki Milana Kučana. Razvili so jo do popolnosti, do popolne perverznosti. Kar pa seveda ni težko, če obvladaš represijo in novinarsko srenjo na mehek način, je ostalo samo še stvar doziranja in tehnike.

Ker je po toči zvoniti prepozno in se po njej pojavi največ mežnarjev, ki bi radi zvonili, ko je nevihta mimo, si poglejte posnetek, ki priča, s kakšno težavo smo zbirali podpise proti zakonu o poroštvu za TEŠ6. Posnetek predstavlja moj nastop  v Odmevih, ko je bilo jasno, da smo zbrali dovolj, to je 2861 podpisov za nadaljevanje postopka. Na posnetku se lepo vidi, kako so tedaj novinarje, med njimi tudi Slavka Bobovnika, predvsem zanimale ovire za razpis referenduma, nič pa upravičenost njegove izvedbe in vzrokov zanj.

 

No, danes je situacija obrnjena. Vsi se zanimajo za rdeče številke, zdaj na veliko prekrite s črno barvo, o katerih pa začuda prej nihče ni hotel ničesar niti slišati. Ko sem Bobovniku povedal, da bo z zaustavitvijo TEŠ6 elektrika v Sloveniji cenejša in da sem o tem že napisal članek Kako ubraniti TEŠ pred TEŠ-em 6, je gospod Bobovnik pogovor zaključil. Po 3 minutah ga je končal z besedami: "To ni današnja tema, o tem pa kdaj drugič", kar je zame seveda pomenilo ob Svetem Nikoli. Ampak potem so v istih Odmevih imeli dovolj časa, da so skoraj 8 minut nesebično in v javnem interesu "furali" domnevno očetovstvo nadškofa Urana. Pa naj še kdo reče, da nacionalka ni služila in ne služi javnemu interesu.

 

Širši pogled, za razliko od tega silno kratkega TV posnetka, pa bi pokazal, da je poleg "odličnih" medijev kriva tudi  kreativna vloga slovenske akademske stroke in navidezne "civilne družbe", ki živi od problemov in ji je za njihovo reševanje bolj malo ali sploh ne mar. Očitno so problemi okolja raison d'etre njihovega obstoja. Upam, da mi bo uspelo dokončati knjigo o tem in še čem z naslovom Kako smo ustavljali TEŠ6 in zakaj smo bili pri tem neuspešni. Bila naj bi prerez delovanja oziroma nategovanja  družbe – s strani politike, ekonomistov, pravnikov in tudi drugih akterjev; tistih človeških figur, ki so za svoj in "narodov blagor" po slovensko "nesebično" prevzeli nase vso težo tega realsocialističnega veleprojekta. Med temi izstopa velecenjeni črni (nekdaj sončni) Peter slovenske energetike – doktor Peter Novak. Človek za vse čase, vse sisteme in za vse režime, ki je še danes zelo cenjen udeleženec radijskih in TV komentarjev. Meni je zelo poznan po tezi "premog bo kralj 21 stoletja". Če gospod Novak kljub razvoju tehnologije še vedno resnično tako misli, v kar pa ne verjamem, to sicer ni nič narobe. Narobe je le to, da se nasprotna mnenja v medijih v enaki meri nikoli niso smela ali mogla promovirati, čeprav  so ponujala povsem realno in desetkrat cenejšo alternativo.

 

 

Indoktrinacija in manipulacija 

 

Indoktrinacija, ki vlada v Sloveniji, je na vseh ključnih področjih prepojila družbo in državo do zadnjih celic družbe,  mnogokrat je segla celo v idilične družinske odnose. Vendar to je že področje socialne psihologije oziroma patologije, ki jo je uspelo vzpostaviti medijskemu štabu Nika Toša, desni roki Milana Kučana. Razvili so jo do popolnosti – do popolne perverznosti. Kar pa seveda ni težko, če obvladaš represijo in novinarsko srenjo na mehek način, je ostalo samo še stvar doziranja in tehnike. Ko sem Nika Toša prosil za pošteno anketo o odnosu Slovencev do posodobitve delujočih blokov v TEŠ, sem dobil žal z njegove strani zgolj dvoumne in nejasne rezultate, očitno z namenom da anketa ne pove ničesar.

 

V preteklem tednu so na TV ekranih mnogi točili krokodilje solze za nazaj, tedaj ko je bilo treba kaj narediti, pa so se – npr. na Pop TV, zelo trudili v obratni smeri. O imenih, akterjih in  protagonistih projekta pa tudi zdaj nič. Ti protagonisti so bili: najprej bivši gospodarski minister Matej Lahovnik, najbolj pa glavni protagonist poroštvene prevare – ki po zaslugi medijev nikoli ni postala afera, gospod minister (z Mencingerjem solastnik slovitega privatnega instituta z javno blagovno znamko - Ekonomski inštitut Pravne fakultete, EIPF) France Križanič, jagoda na torti pa je bil zelo markantni kasnejši "vstajniški ekonomist" Marko Golob. V letih 2011 in 2012 je bil Golob eden od ključnih šefov na AUKN, ki je operativno, prek kadrovanja vplival na nadaljevanje projekta v začrtani smeri, ne da bi sam sploh resno pregledal njegove vhodne parametre. Ti so se in se še vedno, kot je poudarilo zdaj tudi računsko sodišče, logično začenjajo in nadaljujejo pri Premogovniku Velenje.

 

 

Ljudska republika Šaleška dolina

 

Sicer pa ni vsega kriva samo Radiotelevizija Slovenija, krivi so tudi ostali vodilni mediji, ki vedno briljirajo z razpravami post festum. Zato danes, ko je še čas, da se nam ne bi zgodovina TEŠ6 ponovila, pozivam TV Slovenija, naj v novi oddaji Tarča organizira soočenje o projektu t.i. Tretje razvojne osi, ki je globoko povezan s TEŠ6. Projekt je še vedno možno ustaviti in traso speljati povsem drugje – po vzhodni varianti, ki je najcenejša in v številnih drugih pogledih najmanj sporna in je že bila s strani vlade izbrana leta 2012. Zavedam se, da bo v Velenju nastal velikanski hrup, ampak to je treba vzeti v zakup, predendokončno blagoslovimo metode in sredstva, ki prihajajo iz epicentra novodobnega realsocializma – Ljudske republike Šaleška dolina.

 

Konkretno: gre za traso F-5, Arja vas - Velenje oziroma Černačevo varianto, ki jo je pred tem že nekaj let prej predlagala tudi Civilna Iniciativa Braslovče. Skratka, treba je jasno, glasno in enakopravno predstaviti alternativo. In ne z Židanom in Cerarjem molčati ali točiti krokodilje solze, kako da moramo naprej, "ker se mudi in se ne smemo ozirati na lokalne interese". Ti so bili s traso F-5 že premagani, s spremembo oblasti 2013 pa so očitno veliki apetiti Šalekov dobili nov zagon.

 

 

Problem je širši, problem je način mišljenja

 

Zato trdim, da je TEŠ6 v današnji Sloveniji predvsem problem nefunkcioniranja demokracije – manj je problem ekonomije, ekologije in korupcije. Če pa se že spustimo na področje korupcije, gre predvsem za medijsko korupcijo in, kar je še huje, gre za problem medijske prostitucije. Iz katere je izvirala in še izvira medijska zaprtost za kakršnekoli alternative.

 

Slednje pa je posledica dejstva, da smo Slovenci, zgodovinsko nevajeni demokracije, zelo dojemljivi za avtoritarni način razmišljanja. Demokracijo pa jemljemo kot spektakl, ne kot sredstvo odločanja. Tega se Niko Toš in Kučanov krog dobro zavedata, zato me Kučanov nasvet v juliju 2012, naj se ne zanašam na narod, kajti kot je rekel "pusti narod, narod je butast", niti ni presenetil. Presenetila me je direktnost, odkritosrčnost in izpoved bistva, česar pa pri njem nismo bili nikoli vajeni.

 

Skratka, alternativna obravnava projekta, kljub "demokraciji", ni bila mogoča, bila je onemogočena in v kali zatrta. Iz mnogih objav in posnetkov se vidi, kako močno je prevladoval propagandni stroj iz TEŠ in HSE. Na televiziji nismo mogli priti do besede več kot za nekaj minut. V časopisu Delo pa so po 11. oktobru 2011, potem ko so prvič padla poroštva za TEŠ6, praktično v celoti zaprli objave, mene, ki sem o tem največ pisal, pa celo smešili in moje replike ter odgovore brez sporočila zmetali v koš.

 

Prav zato je treba stalno opozarjati, kaj je do današnjega stanja pripeljalo: na silo vzpostavljeni in nikoli načeti in nikoli razgrajeni monopoli. Eden od razlogov pa je seveda nezrelost in nedoraslost humanistične in strahopetnost tehnične inteligence za upoštevanje alternativ. Bistvo demokracije pa je prav v možnostih spoznavanja in uveljavljanja alternativ, ne njihovo zanikanje in slepo nasedanje črnim Petrom slovenske energetike.

 

Ko so mediji navijali za TEŠ6, so to delali na nivoju otročjih argumentov, s sporočili javnosti, da TEŠ6 potrebujemo - ker potrebujemo elektriko iz vtičnice. In da podatki o projektu niso za javnost, ker so poslovna skrivnost sprivatizirane državne firme.

 

Za konec pa le še moja hipoteza, ki je zelo blizu resničnosti. TEŠ6 je primer nefunkcioniranja sprivatiziranega državnega lastništva, zato trdim, da če bi bila firma TEŠ v dejanski privatni lasti, se TEŠ6 ne bi zgodil, kajti temeljil je na lažnih in falsificiranih podatkih. Kot nekdaj sloviti jugoprojekti, npr. Obrovac, Feni, Donava-Tisa-Donava, Smederevo in številni drugi, za katere je Tito iznašel novo kemijsko formulo "sve će to narod pozlatiti". Takrat je bil pokojni maršal menda med kandidati za Nobelovo nagrado za kemijo. Od tedaj smo napredovali. Danes narodu rečemo davkoplačevalci.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
4
15.09.2020 23:07
Ko se celo Bela hiša vključi v normalizacijo odnosov med Srbijo in Kosovom, je to znak, da ne gre samo ponovno vzpostavitev ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
East is East, Vzhod je vzhodno
4
13.09.2020 11:00
Sestanek državnega vodstva z ameriškim državnim sekretarjem Pompeom neposredno pred Blejskim strateškim forumom je izkazal modro ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Mesto, možgani in gozdovi
3
12.09.2020 21:00
Povejmo brez zadržkov: ta trenutek potekajo po vsem svetu epohalne umetniške in kulturne spremembe, nanje smo se uspešno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Akcijski načrt dviga produktivnosti, 2. del: Ideje o tem, da bi v štirih letih "ujeli" Avstrijce, so povsem nerealne!
10
11.09.2020 21:45
V prvem delu teksta sem predstavil nekaj razmišljanj o Akcijskem načrtu za višjo rast produktivnosti, ki so ga pripravili ... Več.
Piše: Bine Kordež
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
8
09.09.2020 22:59
Ali se desetletne zaostanke da nadoknaditi v zgolj nekaj letih? Akcijski načrt dviga slovenske produktivnosti, ki ga je ... Več.
Piše: Bine Kordež
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
3
08.09.2020 20:30
Ker Dimitriju Ruplu Delo ni hotelo objaviti odziv na članek Saše Vidmajer z naslovom V sivini vzhodnih navijačev [1], mu ga rade ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Koronavirus in komuniciranje z javnostmi: So ljudje, ki ne verjamejo v Covid-19, ker jim gre na živce Jelko Kacin
12
07.09.2020 21:20
Za komuniciranje v času kriznega obdobja, v katerem smo še vedno, so nezadostne informacije predvidljive, saj so v takih časih ... Več.
Piše: Jana Lutovac Lah
Travmatično življenje otrok z masko v šolski torbici
5
06.09.2020 10:00
Družbena omrežja se sesuvajo pod malo revolucijo proti rabi zaščitnih mask. Starši izražajo globoko zaskrbljenost, da bodo ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Virus, to je tisto vmes, ki ni živo in ni neživo
3
05.09.2020 21:33
Bioumetnost je opazovalnica novih družbenih razmerji. V umetnosti XXI. stoletja je nujna posthumanistična kritična umetnost. ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
AKOS in telekomunikacije: Janša, we have a problem!*
5
04.09.2020 23:15
Med nastankom prejšnjega prispevka o telekomunikacijah v Sloveniji v zadnjih dvajsetih letih (Vse kar ste želeli vedeti o ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Esej o "človekovih pravicah": Pravo, pravice in predpravice
7
01.09.2020 22:59
Na pravu in pravici zasnovana skupnost odmerja svobodnemu posamezniku okvir, ki mu onemogoča ovirati svobodno voljno dejavnost ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
1. september skozi zaščitne maske: Zakaj je uvajanje malčkov v vrtec tako pomembno in zakaj staršem uvajanja ravnatelji ne morejo prepovedati
4
01.09.2020 01:15
Ker nas prva leta nas zaznamujejo tako močno, da se to odraža v naših odnosih dobesedno skozi celo življenje, nikakor ni vseeno ... Več.
Piše: Katja Knez Steinbuch
Blejski strateški forum 2020: Globalne preobrazbe po koncu pandemije Covid-19
4
30.08.2020 21:59
Na Bledu se začenja letošnji Blejski strateški forum (BSF), ki je že petnajsti po vrsti in po nekaj letih precejšne stagnacije, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Politična satira: Magnetogram tajne nočne seje Državnega zbora za umirjanje političnih strasti*
4
30.08.2020 11:03
Pred kratkim je na Šubičevi 4, v parlamentarni veliki dvorani, potekala tajna nočna seja o predlogu predsednika vlade, da bi se ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Z vsakim dnem smo bližje peklu, a se nam ne gabijo vonjave, ki se iz njega cedijo
2
29.08.2020 22:59
Romeo Castellucci v svojih predstavah velikokrat tematizira zlom krščankega raja oziroma to, kar nam je ostalo od njega. Ostalo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Tajni agent Steinbuch, ta karikatura novinarja, sporočam Mladini, Repovžu in ostalim tetkam: Je*** se!
24
28.08.2020 10:58
V času, ko bojda potekajo razprave o novi medijski zakonodaji, se vsak dan znova kaže, kako pomembna je svoboda govora, pa tudi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Večno rivalstvo v vzhodnem Sredozemlju: Grško-turški spor spet blizu vrelišča
5
27.08.2020 22:31
Med Grčijo in Turčijo, ki sta obe članici zveze NATO, se razmere spet zaostrujejo. Njun sosedski spor, ki je posledica ... Več.
Piše: Božo Cerar
Uredniški komentar: Neuspeli puč v upokojenski pivnici
16
26.08.2020 22:40
Danes ponarodela viža o diskreditaciji in likvidaciji se ponavlja že vsaj četrt stoletja. Vsakič, ko na tranzicijski levici kdo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Neverjetnih 107 let književnika iz mesta v zalivu: Vse najboljše, dragi Boris Pahor!
6
26.08.2020 01:03
Danes praznuje 107. rojstni dan živa legenda slovenske, italijanske in tudi evropske literature, nesojeni Nobelov nagrajenec ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Kako pomagati Belorusom v boju za demokracijo, svobodne volitve in vladavino prava?
11
23.08.2020 22:15
Idealno bi bilo, če bi pot iz nastale situacije našlo belorusko ljudstvo samo. Da bi torej prišlo do dogovora o miroljubnem ... Več.
Piše: Božo Cerar
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Dosje slovenski gozdovi, 6. del: Počasi se kažejo obrisi ene največjih kriminalno-političnih afer pri nas!
Uredništvo
Ogledov: 4.675
02/
Na invalidih se dobro služi: FIHO kot "družinski podjetje" Omanovih
Elena Pečarič
Ogledov: 2.640
03/
Izbirčni spomin medijskega poveljstva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2.038
04/
Dosje ekstremisti, 2. del: Socialna država, stranka Levica in italijanski neofašisti … isti, isti, isti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.696
05/
Zagovor svobode govora: Pismo o pravičnosti in odprti javni razpravi
Uredništvo
Ogledov: 1.346
06/
Pet resnic o pokojninah in upokojencih, ki jih večina izmed nas verjetno ne pozna
Bine Kordež
Ogledov: 1.101
07/
Dosje ekstremisti, 3. del: Zakaj bi nas morale podobnosti med Levico in italijansko skrajno desnico CasaPound skrbeti
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.146
08/
Ko Američani umirjajo odnose med Beogradom in Prištino, Telekom Slovenije prodaja drugega največjega mobilnega operaterja na Kosovu?!
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.195
09/
Akcijski načrt dviga produktivnosti: Kako naj bi v vsega štirih letih kar za polovico zmanjšali zaostanek za Avstrijo
Bine Kordež
Ogledov: 1.190
10/
East is East, Vzhod je vzhodno
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 1.099