Komentar

Slovenske težave z alternativami in medijska indoktrinacija davkoplačevalcev

TEŠ6 je v današnji Sloveniji predvsem problem nefunkcioniranja demokracije – manj je problem ekonomije, ekologije in korupcije. Če pa se že spustimo na področje korupcije, gre predvsem za medijsko korupcijo in, kar je še huje, gre za problem medijske prostitucije. Iz katere je izvirala in še izvira medijska zaprtost za kakršne koli alternative.

23.08.2015 23:23
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   teš6   civilna družba   energetika  

Foto: arhiv Portala PLUS

Indoktrinacija, ki vlada v Sloveniji, je na vseh ključnih področjih prepojila družbo in državo do zadnjih celic družbe,  mnogokrat je segla celo v idilične družinske odnose. Vendar to je že področje socialne psihologije oziroma patologije, ki jo je uspelo vzpostaviti medijskemu štabu Nika Toša, desni roki Milana Kučana. Razvili so jo do popolnosti, do popolne perverznosti. Kar pa seveda ni težko, če obvladaš represijo in novinarsko srenjo na mehek način, je ostalo samo še stvar doziranja in tehnike.

Ker je po toči zvoniti prepozno in se po njej pojavi največ mežnarjev, ki bi radi zvonili, ko je nevihta mimo, si poglejte posnetek, ki priča, s kakšno težavo smo zbirali podpise proti zakonu o poroštvu za TEŠ6. Posnetek predstavlja moj nastop  v Odmevih, ko je bilo jasno, da smo zbrali dovolj, to je 2861 podpisov za nadaljevanje postopka. Na posnetku se lepo vidi, kako so tedaj novinarje, med njimi tudi Slavka Bobovnika, predvsem zanimale ovire za razpis referenduma, nič pa upravičenost njegove izvedbe in vzrokov zanj.

 

No, danes je situacija obrnjena. Vsi se zanimajo za rdeče številke, zdaj na veliko prekrite s črno barvo, o katerih pa začuda prej nihče ni hotel ničesar niti slišati. Ko sem Bobovniku povedal, da bo z zaustavitvijo TEŠ6 elektrika v Sloveniji cenejša in da sem o tem že napisal članek Kako ubraniti TEŠ pred TEŠ-em 6, je gospod Bobovnik pogovor zaključil. Po 3 minutah ga je končal z besedami: "To ni današnja tema, o tem pa kdaj drugič", kar je zame seveda pomenilo ob Svetem Nikoli. Ampak potem so v istih Odmevih imeli dovolj časa, da so skoraj 8 minut nesebično in v javnem interesu "furali" domnevno očetovstvo nadškofa Urana. Pa naj še kdo reče, da nacionalka ni služila in ne služi javnemu interesu.

 

Širši pogled, za razliko od tega silno kratkega TV posnetka, pa bi pokazal, da je poleg "odličnih" medijev kriva tudi  kreativna vloga slovenske akademske stroke in navidezne "civilne družbe", ki živi od problemov in ji je za njihovo reševanje bolj malo ali sploh ne mar. Očitno so problemi okolja raison d'etre njihovega obstoja. Upam, da mi bo uspelo dokončati knjigo o tem in še čem z naslovom Kako smo ustavljali TEŠ6 in zakaj smo bili pri tem neuspešni. Bila naj bi prerez delovanja oziroma nategovanja  družbe – s strani politike, ekonomistov, pravnikov in tudi drugih akterjev; tistih človeških figur, ki so za svoj in "narodov blagor" po slovensko "nesebično" prevzeli nase vso težo tega realsocialističnega veleprojekta. Med temi izstopa velecenjeni črni (nekdaj sončni) Peter slovenske energetike – doktor Peter Novak. Človek za vse čase, vse sisteme in za vse režime, ki je še danes zelo cenjen udeleženec radijskih in TV komentarjev. Meni je zelo poznan po tezi "premog bo kralj 21 stoletja". Če gospod Novak kljub razvoju tehnologije še vedno resnično tako misli, v kar pa ne verjamem, to sicer ni nič narobe. Narobe je le to, da se nasprotna mnenja v medijih v enaki meri nikoli niso smela ali mogla promovirati, čeprav  so ponujala povsem realno in desetkrat cenejšo alternativo.

 

 

Indoktrinacija in manipulacija 

 

Indoktrinacija, ki vlada v Sloveniji, je na vseh ključnih področjih prepojila družbo in državo do zadnjih celic družbe,  mnogokrat je segla celo v idilične družinske odnose. Vendar to je že področje socialne psihologije oziroma patologije, ki jo je uspelo vzpostaviti medijskemu štabu Nika Toša, desni roki Milana Kučana. Razvili so jo do popolnosti – do popolne perverznosti. Kar pa seveda ni težko, če obvladaš represijo in novinarsko srenjo na mehek način, je ostalo samo še stvar doziranja in tehnike. Ko sem Nika Toša prosil za pošteno anketo o odnosu Slovencev do posodobitve delujočih blokov v TEŠ, sem dobil žal z njegove strani zgolj dvoumne in nejasne rezultate, očitno z namenom da anketa ne pove ničesar.

 

V preteklem tednu so na TV ekranih mnogi točili krokodilje solze za nazaj, tedaj ko je bilo treba kaj narediti, pa so se – npr. na Pop TV, zelo trudili v obratni smeri. O imenih, akterjih in  protagonistih projekta pa tudi zdaj nič. Ti protagonisti so bili: najprej bivši gospodarski minister Matej Lahovnik, najbolj pa glavni protagonist poroštvene prevare – ki po zaslugi medijev nikoli ni postala afera, gospod minister (z Mencingerjem solastnik slovitega privatnega instituta z javno blagovno znamko - Ekonomski inštitut Pravne fakultete, EIPF) France Križanič, jagoda na torti pa je bil zelo markantni kasnejši "vstajniški ekonomist" Marko Golob. V letih 2011 in 2012 je bil Golob eden od ključnih šefov na AUKN, ki je operativno, prek kadrovanja vplival na nadaljevanje projekta v začrtani smeri, ne da bi sam sploh resno pregledal njegove vhodne parametre. Ti so se in se še vedno, kot je poudarilo zdaj tudi računsko sodišče, logično začenjajo in nadaljujejo pri Premogovniku Velenje.

 

 

Ljudska republika Šaleška dolina

 

Sicer pa ni vsega kriva samo Radiotelevizija Slovenija, krivi so tudi ostali vodilni mediji, ki vedno briljirajo z razpravami post festum. Zato danes, ko je še čas, da se nam ne bi zgodovina TEŠ6 ponovila, pozivam TV Slovenija, naj v novi oddaji Tarča organizira soočenje o projektu t.i. Tretje razvojne osi, ki je globoko povezan s TEŠ6. Projekt je še vedno možno ustaviti in traso speljati povsem drugje – po vzhodni varianti, ki je najcenejša in v številnih drugih pogledih najmanj sporna in je že bila s strani vlade izbrana leta 2012. Zavedam se, da bo v Velenju nastal velikanski hrup, ampak to je treba vzeti v zakup, predendokončno blagoslovimo metode in sredstva, ki prihajajo iz epicentra novodobnega realsocializma – Ljudske republike Šaleška dolina.

 

Konkretno: gre za traso F-5, Arja vas - Velenje oziroma Černačevo varianto, ki jo je pred tem že nekaj let prej predlagala tudi Civilna Iniciativa Braslovče. Skratka, treba je jasno, glasno in enakopravno predstaviti alternativo. In ne z Židanom in Cerarjem molčati ali točiti krokodilje solze, kako da moramo naprej, "ker se mudi in se ne smemo ozirati na lokalne interese". Ti so bili s traso F-5 že premagani, s spremembo oblasti 2013 pa so očitno veliki apetiti Šalekov dobili nov zagon.

 

 

Problem je širši, problem je način mišljenja

 

Zato trdim, da je TEŠ6 v današnji Sloveniji predvsem problem nefunkcioniranja demokracije – manj je problem ekonomije, ekologije in korupcije. Če pa se že spustimo na področje korupcije, gre predvsem za medijsko korupcijo in, kar je še huje, gre za problem medijske prostitucije. Iz katere je izvirala in še izvira medijska zaprtost za kakršnekoli alternative.

 

Slednje pa je posledica dejstva, da smo Slovenci, zgodovinsko nevajeni demokracije, zelo dojemljivi za avtoritarni način razmišljanja. Demokracijo pa jemljemo kot spektakl, ne kot sredstvo odločanja. Tega se Niko Toš in Kučanov krog dobro zavedata, zato me Kučanov nasvet v juliju 2012, naj se ne zanašam na narod, kajti kot je rekel "pusti narod, narod je butast", niti ni presenetil. Presenetila me je direktnost, odkritosrčnost in izpoved bistva, česar pa pri njem nismo bili nikoli vajeni.

 

Skratka, alternativna obravnava projekta, kljub "demokraciji", ni bila mogoča, bila je onemogočena in v kali zatrta. Iz mnogih objav in posnetkov se vidi, kako močno je prevladoval propagandni stroj iz TEŠ in HSE. Na televiziji nismo mogli priti do besede več kot za nekaj minut. V časopisu Delo pa so po 11. oktobru 2011, potem ko so prvič padla poroštva za TEŠ6, praktično v celoti zaprli objave, mene, ki sem o tem največ pisal, pa celo smešili in moje replike ter odgovore brez sporočila zmetali v koš.

 

Prav zato je treba stalno opozarjati, kaj je do današnjega stanja pripeljalo: na silo vzpostavljeni in nikoli načeti in nikoli razgrajeni monopoli. Eden od razlogov pa je seveda nezrelost in nedoraslost humanistične in strahopetnost tehnične inteligence za upoštevanje alternativ. Bistvo demokracije pa je prav v možnostih spoznavanja in uveljavljanja alternativ, ne njihovo zanikanje in slepo nasedanje črnim Petrom slovenske energetike.

 

Ko so mediji navijali za TEŠ6, so to delali na nivoju otročjih argumentov, s sporočili javnosti, da TEŠ6 potrebujemo - ker potrebujemo elektriko iz vtičnice. In da podatki o projektu niso za javnost, ker so poslovna skrivnost sprivatizirane državne firme.

 

Za konec pa le še moja hipoteza, ki je zelo blizu resničnosti. TEŠ6 je primer nefunkcioniranja sprivatiziranega državnega lastništva, zato trdim, da če bi bila firma TEŠ v dejanski privatni lasti, se TEŠ6 ne bi zgodil, kajti temeljil je na lažnih in falsificiranih podatkih. Kot nekdaj sloviti jugoprojekti, npr. Obrovac, Feni, Donava-Tisa-Donava, Smederevo in številni drugi, za katere je Tito iznašel novo kemijsko formulo "sve će to narod pozlatiti". Takrat je bil pokojni maršal menda med kandidati za Nobelovo nagrado za kemijo. Od tedaj smo napredovali. Danes narodu rečemo davkoplačevalci.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Demokracija v Ameriki: Dobro je, da se ZDA ponovno pridružijo svetu, saj totalitarizem v vseh oblikah in na vseh ravneh spet narašča
4
26.01.2021 07:00
Zaskrbljeni ljudje so pisali in govorili o današnjem stanju demokracije. Tisti, ki smo nekaj časa preživeli v Združenih državah, ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
13
24.01.2021 11:32
Jamranje bivšega ministra za šolstvoJerneja Pikala, ki je preko tvita popihal na dušo staršem o grozi, ker so otroci v velikih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Osvajanje telesa Polone Tratnik: Biooblast z biotehnologijo
2
24.01.2021 05:33
Ko se srečaš s premislekom Polone Tratnik, se srečaš z izvrstno analizo zgodovine znanosti, usmerjeno v radikalno resničnost, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
24
22.01.2021 21:00
Ne pritožujte se, ko bodo naslednjič ukinili vaš račun na kakšnem družbenem omrežju, ker nekomu ne bo všeč, ker razmišljate ... Več.
Piše: Ana Jud
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
7
22.01.2021 06:30
Nedavno podpisani celoviti sporazum o naložbah med demokratično Evropsko unijo in komunistično Kitajsko je na noge dvignil ... Več.
Piše: Keith Miles
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
13
21.01.2021 06:15
Karlu Erjavcu je zaenkrat spodletelo in je umaknil pobudo za najbolj nekonstruktivno konstruktivno zaupnico v zgodovini ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
24
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
59
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.981
02/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.888
03/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.964
04/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.921
05/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.987
06/
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
Uredništvo
Ogledov: 1.222
07/
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
Ana Jud
Ogledov: 1.365
08/
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.413
09/
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
Keith Miles
Ogledov: 879
10/
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
Dragan Živadinov
Ogledov: 810