Komentar

Slovenske težave z alternativami in medijska indoktrinacija davkoplačevalcev

TEŠ6 je v današnji Sloveniji predvsem problem nefunkcioniranja demokracije – manj je problem ekonomije, ekologije in korupcije. Če pa se že spustimo na področje korupcije, gre predvsem za medijsko korupcijo in, kar je še huje, gre za problem medijske prostitucije. Iz katere je izvirala in še izvira medijska zaprtost za kakršne koli alternative.

23.08.2015 23:23
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   teš6   civilna družba   energetika  

Foto: arhiv Portala PLUS

Indoktrinacija, ki vlada v Sloveniji, je na vseh ključnih področjih prepojila družbo in državo do zadnjih celic družbe,  mnogokrat je segla celo v idilične družinske odnose. Vendar to je že področje socialne psihologije oziroma patologije, ki jo je uspelo vzpostaviti medijskemu štabu Nika Toša, desni roki Milana Kučana. Razvili so jo do popolnosti, do popolne perverznosti. Kar pa seveda ni težko, če obvladaš represijo in novinarsko srenjo na mehek način, je ostalo samo še stvar doziranja in tehnike.

Ker je po toči zvoniti prepozno in se po njej pojavi največ mežnarjev, ki bi radi zvonili, ko je nevihta mimo, si poglejte posnetek, ki priča, s kakšno težavo smo zbirali podpise proti zakonu o poroštvu za TEŠ6. Posnetek predstavlja moj nastop  v Odmevih, ko je bilo jasno, da smo zbrali dovolj, to je 2861 podpisov za nadaljevanje postopka. Na posnetku se lepo vidi, kako so tedaj novinarje, med njimi tudi Slavka Bobovnika, predvsem zanimale ovire za razpis referenduma, nič pa upravičenost njegove izvedbe in vzrokov zanj.

 

No, danes je situacija obrnjena. Vsi se zanimajo za rdeče številke, zdaj na veliko prekrite s črno barvo, o katerih pa začuda prej nihče ni hotel ničesar niti slišati. Ko sem Bobovniku povedal, da bo z zaustavitvijo TEŠ6 elektrika v Sloveniji cenejša in da sem o tem že napisal članek Kako ubraniti TEŠ pred TEŠ-em 6, je gospod Bobovnik pogovor zaključil. Po 3 minutah ga je končal z besedami: "To ni današnja tema, o tem pa kdaj drugič", kar je zame seveda pomenilo ob Svetem Nikoli. Ampak potem so v istih Odmevih imeli dovolj časa, da so skoraj 8 minut nesebično in v javnem interesu "furali" domnevno očetovstvo nadškofa Urana. Pa naj še kdo reče, da nacionalka ni služila in ne služi javnemu interesu.

 

Širši pogled, za razliko od tega silno kratkega TV posnetka, pa bi pokazal, da je poleg "odličnih" medijev kriva tudi  kreativna vloga slovenske akademske stroke in navidezne "civilne družbe", ki živi od problemov in ji je za njihovo reševanje bolj malo ali sploh ne mar. Očitno so problemi okolja raison d'etre njihovega obstoja. Upam, da mi bo uspelo dokončati knjigo o tem in še čem z naslovom Kako smo ustavljali TEŠ6 in zakaj smo bili pri tem neuspešni. Bila naj bi prerez delovanja oziroma nategovanja  družbe – s strani politike, ekonomistov, pravnikov in tudi drugih akterjev; tistih človeških figur, ki so za svoj in "narodov blagor" po slovensko "nesebično" prevzeli nase vso težo tega realsocialističnega veleprojekta. Med temi izstopa velecenjeni črni (nekdaj sončni) Peter slovenske energetike – doktor Peter Novak. Človek za vse čase, vse sisteme in za vse režime, ki je še danes zelo cenjen udeleženec radijskih in TV komentarjev. Meni je zelo poznan po tezi "premog bo kralj 21 stoletja". Če gospod Novak kljub razvoju tehnologije še vedno resnično tako misli, v kar pa ne verjamem, to sicer ni nič narobe. Narobe je le to, da se nasprotna mnenja v medijih v enaki meri nikoli niso smela ali mogla promovirati, čeprav  so ponujala povsem realno in desetkrat cenejšo alternativo.

 

 

Indoktrinacija in manipulacija 

 

Indoktrinacija, ki vlada v Sloveniji, je na vseh ključnih področjih prepojila družbo in državo do zadnjih celic družbe,  mnogokrat je segla celo v idilične družinske odnose. Vendar to je že področje socialne psihologije oziroma patologije, ki jo je uspelo vzpostaviti medijskemu štabu Nika Toša, desni roki Milana Kučana. Razvili so jo do popolnosti – do popolne perverznosti. Kar pa seveda ni težko, če obvladaš represijo in novinarsko srenjo na mehek način, je ostalo samo še stvar doziranja in tehnike. Ko sem Nika Toša prosil za pošteno anketo o odnosu Slovencev do posodobitve delujočih blokov v TEŠ, sem dobil žal z njegove strani zgolj dvoumne in nejasne rezultate, očitno z namenom da anketa ne pove ničesar.

 

V preteklem tednu so na TV ekranih mnogi točili krokodilje solze za nazaj, tedaj ko je bilo treba kaj narediti, pa so se – npr. na Pop TV, zelo trudili v obratni smeri. O imenih, akterjih in  protagonistih projekta pa tudi zdaj nič. Ti protagonisti so bili: najprej bivši gospodarski minister Matej Lahovnik, najbolj pa glavni protagonist poroštvene prevare – ki po zaslugi medijev nikoli ni postala afera, gospod minister (z Mencingerjem solastnik slovitega privatnega instituta z javno blagovno znamko - Ekonomski inštitut Pravne fakultete, EIPF) France Križanič, jagoda na torti pa je bil zelo markantni kasnejši "vstajniški ekonomist" Marko Golob. V letih 2011 in 2012 je bil Golob eden od ključnih šefov na AUKN, ki je operativno, prek kadrovanja vplival na nadaljevanje projekta v začrtani smeri, ne da bi sam sploh resno pregledal njegove vhodne parametre. Ti so se in se še vedno, kot je poudarilo zdaj tudi računsko sodišče, logično začenjajo in nadaljujejo pri Premogovniku Velenje.

 

 

Ljudska republika Šaleška dolina

 

Sicer pa ni vsega kriva samo Radiotelevizija Slovenija, krivi so tudi ostali vodilni mediji, ki vedno briljirajo z razpravami post festum. Zato danes, ko je še čas, da se nam ne bi zgodovina TEŠ6 ponovila, pozivam TV Slovenija, naj v novi oddaji Tarča organizira soočenje o projektu t.i. Tretje razvojne osi, ki je globoko povezan s TEŠ6. Projekt je še vedno možno ustaviti in traso speljati povsem drugje – po vzhodni varianti, ki je najcenejša in v številnih drugih pogledih najmanj sporna in je že bila s strani vlade izbrana leta 2012. Zavedam se, da bo v Velenju nastal velikanski hrup, ampak to je treba vzeti v zakup, predendokončno blagoslovimo metode in sredstva, ki prihajajo iz epicentra novodobnega realsocializma – Ljudske republike Šaleška dolina.

 

Konkretno: gre za traso F-5, Arja vas - Velenje oziroma Černačevo varianto, ki jo je pred tem že nekaj let prej predlagala tudi Civilna Iniciativa Braslovče. Skratka, treba je jasno, glasno in enakopravno predstaviti alternativo. In ne z Židanom in Cerarjem molčati ali točiti krokodilje solze, kako da moramo naprej, "ker se mudi in se ne smemo ozirati na lokalne interese". Ti so bili s traso F-5 že premagani, s spremembo oblasti 2013 pa so očitno veliki apetiti Šalekov dobili nov zagon.

 

 

Problem je širši, problem je način mišljenja

 

Zato trdim, da je TEŠ6 v današnji Sloveniji predvsem problem nefunkcioniranja demokracije – manj je problem ekonomije, ekologije in korupcije. Če pa se že spustimo na področje korupcije, gre predvsem za medijsko korupcijo in, kar je še huje, gre za problem medijske prostitucije. Iz katere je izvirala in še izvira medijska zaprtost za kakršnekoli alternative.

 

Slednje pa je posledica dejstva, da smo Slovenci, zgodovinsko nevajeni demokracije, zelo dojemljivi za avtoritarni način razmišljanja. Demokracijo pa jemljemo kot spektakl, ne kot sredstvo odločanja. Tega se Niko Toš in Kučanov krog dobro zavedata, zato me Kučanov nasvet v juliju 2012, naj se ne zanašam na narod, kajti kot je rekel "pusti narod, narod je butast", niti ni presenetil. Presenetila me je direktnost, odkritosrčnost in izpoved bistva, česar pa pri njem nismo bili nikoli vajeni.

 

Skratka, alternativna obravnava projekta, kljub "demokraciji", ni bila mogoča, bila je onemogočena in v kali zatrta. Iz mnogih objav in posnetkov se vidi, kako močno je prevladoval propagandni stroj iz TEŠ in HSE. Na televiziji nismo mogli priti do besede več kot za nekaj minut. V časopisu Delo pa so po 11. oktobru 2011, potem ko so prvič padla poroštva za TEŠ6, praktično v celoti zaprli objave, mene, ki sem o tem največ pisal, pa celo smešili in moje replike ter odgovore brez sporočila zmetali v koš.

 

Prav zato je treba stalno opozarjati, kaj je do današnjega stanja pripeljalo: na silo vzpostavljeni in nikoli načeti in nikoli razgrajeni monopoli. Eden od razlogov pa je seveda nezrelost in nedoraslost humanistične in strahopetnost tehnične inteligence za upoštevanje alternativ. Bistvo demokracije pa je prav v možnostih spoznavanja in uveljavljanja alternativ, ne njihovo zanikanje in slepo nasedanje črnim Petrom slovenske energetike.

 

Ko so mediji navijali za TEŠ6, so to delali na nivoju otročjih argumentov, s sporočili javnosti, da TEŠ6 potrebujemo - ker potrebujemo elektriko iz vtičnice. In da podatki o projektu niso za javnost, ker so poslovna skrivnost sprivatizirane državne firme.

 

Za konec pa le še moja hipoteza, ki je zelo blizu resničnosti. TEŠ6 je primer nefunkcioniranja sprivatiziranega državnega lastništva, zato trdim, da če bi bila firma TEŠ v dejanski privatni lasti, se TEŠ6 ne bi zgodil, kajti temeljil je na lažnih in falsificiranih podatkih. Kot nekdaj sloviti jugoprojekti, npr. Obrovac, Feni, Donava-Tisa-Donava, Smederevo in številni drugi, za katere je Tito iznašel novo kemijsko formulo "sve će to narod pozlatiti". Takrat je bil pokojni maršal menda med kandidati za Nobelovo nagrado za kemijo. Od tedaj smo napredovali. Danes narodu rečemo davkoplačevalci.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
16
15.02.2020 23:00
Pokvarjena Milojka je javno povedala, da če gre SMC v koalicijo z Janšo, ona odstopa kot članica stranke. Ker dače se sestavi ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
9
14.02.2020 22:36
Usodne prevare Zdenka Roterja, ki imajo vsega 160 strani, so sklepni del spominske trilogije, ki se je začela z zajetnejšo (čez ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
30
12.02.2020 00:30
Do konca prihodnjega tedna naj bi bilo jasno, če je možna nova, desnosredinska koalicija. V nasprotnem bodo 19. ali 26. aprila ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
13
08.02.2020 22:00
Slovenci praznujemo kulturni dan predvsem zato, ker nismo kulturen narod, kaj šele umetnosti naklonjen narod. Zakaj bi torej za ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
18
08.02.2020 01:00
Po mojem bi bila največja usluga slovenski umetnosti, če bi (zdaj prihaja na dan moja teroristična plat) pod Cankarjev dom, ko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
26
06.02.2020 22:36
Vsekakor smo lahko ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću za tako samozavestno propagiranje prvo- in drugorazrednosti več kot ... Več.
Piše: Jože Dežman
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
29
05.02.2020 23:30
Predčasne volitve ali nova vladna koalicija, to je zdaj vprašanje. Bomo dovolili, da se na oblast vrne Janez Janša, nas ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Samo pri poslancih, ki niso glasovalni stroj političnih strank, gre iskati kvorum, ki lahko ustvari novo parlamentarno večino
5
02.02.2020 12:00
Tisti junak, in resnično bo junak, ki si bo upal iz obstoječe zasedbe parlamenta sestaviti vlado, naj vse poslance in poslanke, ... Več.
Piše: Angel Polajnko
"Kdo bi še molčal, ko ga en zamah lahko reši? Še kar prenašati naključje, ali se upreti, vzeti orožje in končati vse?"
9
01.02.2020 22:30
Hamlet anarhist: Do kod se mora to trpeti? Oblast, ki žali že s svojim obstojem. Prezir vseh njih, ki imajo jo v rokah. Ošabnost ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Luksemburška blamaža: Slovenska vlada in njeni pravniki v ogledalu Evropskega sodišča
16
01.02.2020 00:36
V bistvu je evropsko sodišče slovensko tožbo proti Hrvaški označilo kot neprimerno in nekompetentno, s čimer je potegnilo za ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Zakaj se mi zdijo uniseks stranišča super, odstranjevanje pisoarjev pa kretenizem
16
30.01.2020 22:30
Kdor je odstranil pisoarje na uniseks straniščih na Fakulteti za družbene vede, je dosegel predvsem to, da se bodo kumulativne ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Morda Šarčev odstop ni nobena zarota, ampak le trenutek, ko je imel premier vsega dovolj
19
28.01.2020 01:00
Ponedeljkov odstop predsednika vlade, ki ga je sicer za nekaj ur prehitel finančni minister, je presenetil zgolj popolne ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ali so Trumpova pričakovanja o večji vlogi zveze Nato na Bližnjem vzhodu realna? Niso.
6
26.01.2020 22:59
Ameriški predsednik Donald Trump je v zadnjem času večkrat izrazil pričakovanja po večji vlogi Nata na Bližnjem vzhodu. V mislih ... Več.
Piše: Božo Cerar
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
17
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pomeni beseda svoboda. Svoboda je tisto, česar si ne pustimo vzeti.
8
25.01.2020 21:00
Umetnik stoji na aveniji v New Yorku in razstavlja snežne kepe različnih velikosti, položene na kontrastno podlago. Ponudil jih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
13
24.01.2020 22:04
Prihodnji teden, najverjetneje v sredo, bo v državnem zboru potekala svojevrstna lutkovna predstava v okviru sicer najdlje ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
11
23.01.2020 23:00
Reševanje sem zmeraj razumel kot plemenito dejanje, ko nekdo, ki je hraber in sposoben, rešuje tistega, ki želi biti rešen. Tako ... Več.
Piše: Ivan Simič
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
16
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Kako ustaviti Janšo? Ofenziva za volitve v polnem razmahu, v zraku tudi ideja o prepovedi delovanja SDS
Dejan Steinbuch
Ogledov: 5,212
02/
Uredniški komentar: Kučanovo zavezništvo v podporo Svetemu pismu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,375
03/
Koronavirus je lahko že v nekaj dneh v Sloveniji, ministra v odstopu Šabedra ni nikjer, UKCL ima na voljo le nekaj postelj za okužene bolnike ...
Blaž Mrevlje
Ogledov: 3,436
04/
Težko boste na kakšnem pašniku našli toliko svetih krav kot v sferi slovenske kulture
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,833
05/
Prekletstvo Antigone: Ali je možno, da ljubljanski župan Zoran Janković ne razlikuje med spomenikom in grobom?
Jože Dežman
Ogledov: 2,473
06/
Usodne prevare: Pripis k Roterjevemu pripisu
Dimitrij Rupel
Ogledov: 2,018
07/
Kulturni dan za nekulturno ljudstvo
Simona Rebolj
Ogledov: 2,509
08/
In potem je izmed logaških solatnih glav svojo betico ponovno pomolila Milojka Kolar Celarc
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,740
09/
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ali je Bernieja Sandersa še možno zaustaviti na poti do demokratske nominacije?
Mitja Kotnik
Ogledov: 1,173
10/
Janšev "biti ali ne biti": Predčasne volitve ali nova koalicija, to je zdaj vprašanje!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,333