Komentar

Ko bankirji ne obmolknejo

Veliki mediji vsak dan ugibajo o tem, kdaj bo šla v stečaj Sava ali kdaj bo propadel Tuš. In od koga dobijo te "namige"? Od bankirjev. (T)isti bankirji, ki so lansirali to zgodbo, so istočasno sedeli s Tušem in se dogovorili, kako bodo nadaljevali pogajanja o reprogramu. Podlo, kajne?

29.08.2015 22:22
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   mirko tuš   sava   bankirji   mediji   uredniki

Foto: www.mediaspeed.net

Ali mogoče ti bankirji, ki lansirajo informacije medijem, res verjamejo, da s tem pomagajo pri finančnem prestrukturiranju?  Ko jim ni mar za podjetje, o katerem laična javnost zdaj ugiba, da mu ni rešitve, pokličejo medije in jim lansirajo zgodbe, o katerih se v normalnem poslovnem svetu med pogajanji ne komunicira.

Pred časom smo bili priča medijskim ugibanjem o preživetju imperija Mirka Tuša. Vendar nas tokrat ne zanima toliko on, kot banke, s katerimi Tuš sodeluje. Mnenja smo namreč, da Mirko Tuš svoje soočenje z realnostjo že doživlja, medtem ko se bankirji še enkrat več obnašajo, kot da sami nimajo prav nič s problemi, v katerih so se znašla prezadolžena podjetja.

 

Trdimo, da bankirji nosijo levji delež odgovornosti, vsaj tako velik kot prezadolžena podjetja, njihov management ter lastniki. Zakaj?

 

Najprej zato, ker so v "dobrih letih rasti" prav bankirji agresivno ponujali kredite. Zlahka si predstavljamo bankirja iz razvpite Hypo banke, ki leta 2005 pride do Tuša, in mu reče:

 

"Hej, Mirko, a imaš še kakšen projekt, da ti ga lugodno sfinanciramo?"

 

V parih dnevih nato sklenejo kreditno pogodbo, o kateri danes revizorji ugotavljajo, da je res slabo pripravljena. In nakažejo denar, ki ga kreditojemalec porabi za (pre)hitro rast.

 

Danes se taiste banke obnašajo, kot da spremenjena situacija ni njihov problem. Cena denarja, upočasnjena rast in nejasne poslovne strategije podjetij bankirjev ne zanimajo. Bankirji želijo samo poplačilo kreditov, diktirajo nove vrednosti cen nepremičnin, z razprodajo dolgov distribuirajo kapital finančnim posrednikom. Najlepši primer takega ravnanja je T2, ki bi ga banke z več posluha lahko "rešile". Zdaj je v stečaju, njegov tržni potencial bo končal pri konkurentu, potrošniki bomo imeli manj možnosti izbire, zaslužili bodo samo finančni špekulanti, ki bodo vmesni kupec dolgov.

 

Ali pa Sportina, kjer so se banke več ukvarjale z "razlastitvijo" lastnika kot z razvojem firme. Da o Binetu Kordežu niti ne govorimo. On je bil pravnomočno obsojen, ostal je brez premoženja. Kaj pa bankirji? Nočemo podpirati Kordeža, ampak za razumevanje vloge bank si res velja ogledati dokumentarni film Jana Zakonjška o Kordežovi zgodbi. Film ostal na margini, o njem veliki mediji niso poročali.

 

Veliki mediji raje vsak dan ugibajo o tem, kdaj bo šla v stečaj Sava ali kdaj bo propadel Tuš. In kdo tem medijem servira informacije o dogajanjih v prezadolženih podjetjih? Uganili ste, to počno bankirji. Isti bankirji, ki s Savo sedijo na pogajanjih, popoldne pokličejo urednika in mu sporočijo vroč namig.

 

Kot ni bilo naključje, da so nekateri mediji zadnjič objavili zgodbo o tem, da "nekatere banke niso zadovoljne s potekom prestrukturiranja Tuša". Isti bankirji, ki so lansirali to zgodbo, so istočasno sedeli s Tušem in se dogovorili, kako bodo nadaljevali pogajanja o reprogramu. Zraven pa so, za vsak slučaj, pripravili še nekaj terena, če bo treba Tuš prodajati.

 

Ali mogoče ti bankirji, ki lansirajo informacije medijem, res verjamejo, da s tem pomagajo pri finančnem prestrukturiranju?  Ko jim ni mar za podjetje, o katerem laična javnost zdaj ugiba, da mu ni rešitve, pokličejo medije in jim lansirajo zgodbe, o katerih se v normalnem poslovnem svetu med pogajanji ne komunicira.

 

Ko bankirji spregovorijo, jagenjčki res obmolknejo!

 

 

 

Matij Likar je insider. Še se bo oglašal. Ekskluzivno za Portal PLUS.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Zbogom, Denis, piši v miru!
0
20.08.2019 23:00
Pisati In memoriam za Denisa Kuljiša je trpljenje posebne vrste. Zato sem za sodelovanje zaprosil Dragana Živadinova, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch, Dragan Živadinov
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
13
19.08.2019 19:00
Presenečenje in zgražanje sproža uporaba zelo surove sile, s katero se ruski policisti znašajo nad mirnimi demonstranti. Več kot ... Več.
Piše: Božo Cerar
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
4
18.08.2019 19:00
Glede osamosvajanja in sploh strateških vprašanj je bil najbolj dosleden članKučanovegapredsedstva. Bil je Demosov človek pri ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Življenje se zgodi med ponavljanjem in slučajem
2
17.08.2019 22:59
Digitalna umetnost je postala že skoraj prevladujoča. Ravno zato je tako neskončno pomembna njena kritična refleksija. Ne le ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
20
13.08.2019 20:51
Pustite Greenpeace ali Amnesty International, ki delujeta globalno in - vsaj kolikor je znano - menda res ne jemljeta denarja od ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Portret Gertrude Stein: Medtem ko je opravičevala diktatorja Petaina, je Picasso sprejel Stalinovo nagrado
0
10.08.2019 23:53
Najbolj je živela tam, kjer je ni bilo, izbruhnila je z radikalno poezijo. V hipu! Postala je znamenje ameriške in evropske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Indijanci, Slovenci in migrantski kalifat
13
09.08.2019 21:49
Nekdanji šolski minister in pronicljivi komentator nesporazumov evropske in slovenske politike Žiga Turk je dregnil v gnezdo ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Gabriele d'Anunnzio: Zgodovina se spominja imen zločincev, imena žrtev pa pozablja!
0
03.08.2019 22:28
Nujno, tudi v imenu zamejskih Slovencev, je potrebno potegniti globoko črto med zgodovino in zgodovino umetnosti: Gabriele ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O dvojnosti: Kdo in kako se danes bori proti kartelom, proti korupciji?
24
01.08.2019 21:20
V nadaljevanju teme o dvopolnosti v vsakem človeku, ki sem jo na portalu odprl že 10. junija letos, želim natančneje izpostaviti ... Več.
Piše: Miha Burger
Medijska poroka iz koristoljubja: Zapoznela združitev Dnevnika in Večera
8
31.07.2019 19:00
Pomp okoli združitve Dnevnika in Večera, ki je tudi formalno dobila potrditev varuha konkurence, je lahko tudi posledica obdobja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bigger picture*: Atlantska listina in trikotnik ZDA - EU - Rusija
7
30.07.2019 20:00
Evropska unija je bila 50 let prizorišče tekmovanja Francije, Nemčije in Velike Britanije za evropsko prvenstvo. Pri tem ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Boris
11
29.07.2019 22:00
Če v Združenem kraljestvu komu omenite Borisa - bodisi pakistanskemu priseljencu, nemškemu bankirju ali valižanskemu kmetu -, ... Več.
Piše: Keith Miles
Tista prekleta kapelica pod Vršičem ali ruski konec zgodovine
31
28.07.2019 19:00
Počasi bomo vsakoletno poznojulijsko politično mašo pri Ruski kapelici lahko uvrstili ob bok bizarnostim, kakršne so proslava v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Spomeniki revolucionarjem: Pustiti, podreti ali preseliti v muzeje?
8
28.07.2019 09:00
Ob nedavnem performansu , ko so neznani strorilci z rdečo barvo preplesakali spodnji del nog monolitnega spomenika Borisa ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Bog jim pomagaj! Jaz jim ne morem na noben način.
0
27.07.2019 23:47
Viktor Borisovič Šklovski ni bil, kot mnogi menijo, revolucionar-proletarec-inetelektualec, temveč je bil v državljanski vojni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kako to, da so funkcionarji Komisije za preprečevanje korupcije tako slabo plačani?
14
26.07.2019 22:00
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ob prihajajoči 15-letnici tega organa opozarja na vrsto težav, s katerimi ... Več.
Piše: Boris Štefanec
V pričakovanju drugega migrantskega vala: Šarčeva vlada pa se še naprej hvali, da ima "razmere pod nadzorom"
14
22.07.2019 19:00
Kolone migrantov se valijo iz severa proti jugu in na slovenskih (avto)cestah povzročajo dolge zastoje in kaos. Njihov cilj je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O anonimnih komentatorjih
5
21.07.2019 09:00
Drži, da 90 odstotkov državljanov ne zanimajo javne zadeve, skrb za skupnost in da so najčistejši sledilci fenomena mindfulness ... Več.
Piše: Miha Burger
Homagge Marku Mlačniku: V dvorani sem gledal glavnega junaka predstave, ki je gledal samega sebe na odru
9
20.07.2019 22:00
Tokrat se ne bom mogel otresti presežnikov. Vse, kar bom imenoval, je bilo presežno v času nastanka in je bilo kot takšno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
8
18.07.2019 19:00
Slovenska medijska zakonodaja naj bi se kmalu posodobila, in to že četrtič v zgodovini veljavnega Zakona o medijih. Predlog ... Več.
Piše: Igor Mekina
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,200
02/
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
Uredništvo
Ogledov: 1,815
03/
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
Uredništvo
Ogledov: 1,675
04/
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,651
05/
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
Uredništvo
Ogledov: 2,351
06/
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
Božo Cerar
Ogledov: 1,121
07/
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
Uredništvo
Ogledov: 1,189
08/
Zbogom, Denis, piši v miru!
Dejan Steinbuch, Dragan Živadinov
Ogledov: 850
09/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 5,575
10/
Ilija Trojanow v odprtem pismu Evropi: "Evropski politiki govorijo kot doktor Jekyll, ravnajo pa kot gospod Hyde."
Uredništvo
Ogledov: 421