Komentar

Ko bankirji ne obmolknejo

Veliki mediji vsak dan ugibajo o tem, kdaj bo šla v stečaj Sava ali kdaj bo propadel Tuš. In od koga dobijo te "namige"? Od bankirjev. (T)isti bankirji, ki so lansirali to zgodbo, so istočasno sedeli s Tušem in se dogovorili, kako bodo nadaljevali pogajanja o reprogramu. Podlo, kajne?

29.08.2015 22:22
Piše: Matija Ž. Likar
Ključne besede:   mirko tuš   sava   bankirji   mediji   uredniki

Foto: www.mediaspeed.net

Ali mogoče ti bankirji, ki lansirajo informacije medijem, res verjamejo, da s tem pomagajo pri finančnem prestrukturiranju?  Ko jim ni mar za podjetje, o katerem laična javnost zdaj ugiba, da mu ni rešitve, pokličejo medije in jim lansirajo zgodbe, o katerih se v normalnem poslovnem svetu med pogajanji ne komunicira.

Pred časom smo bili priča medijskim ugibanjem o preživetju imperija Mirka Tuša. Vendar nas tokrat ne zanima toliko on, kot banke, s katerimi Tuš sodeluje. Mnenja smo namreč, da Mirko Tuš svoje soočenje z realnostjo že doživlja, medtem ko se bankirji še enkrat več obnašajo, kot da sami nimajo prav nič s problemi, v katerih so se znašla prezadolžena podjetja.

 

Trdimo, da bankirji nosijo levji delež odgovornosti, vsaj tako velik kot prezadolžena podjetja, njihov management ter lastniki. Zakaj?

 

Najprej zato, ker so v "dobrih letih rasti" prav bankirji agresivno ponujali kredite. Zlahka si predstavljamo bankirja iz razvpite Hypo banke, ki leta 2005 pride do Tuša, in mu reče:

 

"Hej, Mirko, a imaš še kakšen projekt, da ti ga lugodno sfinanciramo?"

 

V parih dnevih nato sklenejo kreditno pogodbo, o kateri danes revizorji ugotavljajo, da je res slabo pripravljena. In nakažejo denar, ki ga kreditojemalec porabi za (pre)hitro rast.

 

Danes se taiste banke obnašajo, kot da spremenjena situacija ni njihov problem. Cena denarja, upočasnjena rast in nejasne poslovne strategije podjetij bankirjev ne zanimajo. Bankirji želijo samo poplačilo kreditov, diktirajo nove vrednosti cen nepremičnin, z razprodajo dolgov distribuirajo kapital finančnim posrednikom. Najlepši primer takega ravnanja je T2, ki bi ga banke z več posluha lahko "rešile". Zdaj je v stečaju, njegov tržni potencial bo končal pri konkurentu, potrošniki bomo imeli manj možnosti izbire, zaslužili bodo samo finančni špekulanti, ki bodo vmesni kupec dolgov.

 

Ali pa Sportina, kjer so se banke več ukvarjale z "razlastitvijo" lastnika kot z razvojem firme. Da o Binetu Kordežu niti ne govorimo. On je bil pravnomočno obsojen, ostal je brez premoženja. Kaj pa bankirji? Nočemo podpirati Kordeža, ampak za razumevanje vloge bank si res velja ogledati dokumentarni film Jana Zakonjška o Kordežovi zgodbi. Film ostal na margini, o njem veliki mediji niso poročali.

 

Veliki mediji raje vsak dan ugibajo o tem, kdaj bo šla v stečaj Sava ali kdaj bo propadel Tuš. In kdo tem medijem servira informacije o dogajanjih v prezadolženih podjetjih? Uganili ste, to počno bankirji. Isti bankirji, ki s Savo sedijo na pogajanjih, popoldne pokličejo urednika in mu sporočijo vroč namig.

 

Kot ni bilo naključje, da so nekateri mediji zadnjič objavili zgodbo o tem, da "nekatere banke niso zadovoljne s potekom prestrukturiranja Tuša". Isti bankirji, ki so lansirali to zgodbo, so istočasno sedeli s Tušem in se dogovorili, kako bodo nadaljevali pogajanja o reprogramu. Zraven pa so, za vsak slučaj, pripravili še nekaj terena, če bo treba Tuš prodajati.

 

Ali mogoče ti bankirji, ki lansirajo informacije medijem, res verjamejo, da s tem pomagajo pri finančnem prestrukturiranju?  Ko jim ni mar za podjetje, o katerem laična javnost zdaj ugiba, da mu ni rešitve, pokličejo medije in jim lansirajo zgodbe, o katerih se v normalnem poslovnem svetu med pogajanji ne komunicira.

 

Ko bankirji spregovorijo, jagenjčki res obmolknejo!

 

 

 

Matij Likar je insider. Še se bo oglašal. Ekskluzivno za Portal PLUS.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
11
29.05.2020 02:40
Bolj kot jeremijade o pritiskih na neodvisno novinarstvo nas lahko skrbi kvaliteta tega silno neodvisnega novinarstva, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
5
25.05.2020 01:13
COVID-19 ni vplival le na nas posameznike in odnose med nami, ampak tudi na akterje v mednarodni skupnosti in odnose med njimi. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
6
24.05.2020 10:00
Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kraftwerk: Mi smo otroci Fritz Langa, Gordona Craiga, Karla Čapka, Josepha Beuysa in Wernherja von Brauna
0
23.05.2020 23:59
Združeno umetniško delo Kraftwerk praznuje letos pol stoletja od začetka svojega delovanja. Že to dejstvo je več kot dovolj, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
In memoriam Bert Pribac (1933-2020)
3
23.05.2020 20:00
Negoval je svoj istrski vinograd in oljčni gaj, se živahno vključeval v dogajanja v istrskem in širšem slovenskem prostoru. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
8
22.05.2020 21:00
Zapornikova dilema iz teorije igre nam govori, da smo v Sloveniji pravzaprav akterji v istem zaporu. Lahko se med seboj ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Delavske pravice se ne ščitijo s tem, da se uzakonja, kdaj naj kdo dela in kdaj počiva
13
22.05.2020 11:00
V medijih se vrstijo objave in pozivi k zaprtju trgovin ob nedeljah. Nekateri ta predlog obravnavajo z ekonomskega, drugi s ... Več.
Piše: Jasmina P. Petavs
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
7
20.05.2020 13:15
Vlada je v okviru tretjega paketa t.i. protikoronskih zakonov obravnavala tudi predlog o razdelitvi bonov za turistično ... Več.
Piše: Bine Kordež
O anemični četrti veji oblasti, aktivnih državljanih in civilni družbi
11
18.05.2020 22:30
Glas posameznika je le glas vpijočega v puščavi? Aja? Seveda, če se tako odločimo, če to sprejmemo. Lahko pa je tudi glas na ... Več.
Piše: Miha Burger
Bolna Slovenija (o bedakih med bedaki)
16
17.05.2020 11:00
VSlovenijije spet izbruhnila epidemija okužbe z najvišjo možno stopnjo nalezljivosti. Bolezen še ni dobro raziskana, ker so ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lado Kralj: Iz transnacionalnega New Yorka je pogledal v globino Moravč
0
17.05.2020 00:46
Lado Kralj spada s svojo performativno naravo med svetovne gledališke protagoniste, ki so uprizorili veliko spremembo. Uprli so ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dve neprijetni vprašanji za poražence in tri za zmagovalce zadnjega tridesetletja
18
16.05.2020 07:33
16. maja, torej danes, mineva trideset let od zaprisege prve slovenske demokratično izvoljene vlade. V tem obdobju smo izvedli ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poslednji vzpon (In memoriam Tone Škarja)
6
16.05.2020 07:00
Tone Škarja je bil človek pronicljivega uma, ki ni šparal jezika, ko je bilo treba neposredno povedati resnico ali svoje mnenje. ... Več.
Piše: Mire Steinbuch
Free Press: O svobodi tiska
23
13.05.2020 21:30
Zdi se samoumevno, da v primerno delujoči demokraciji obstaja svoboden tisk. Prav tako je samoumevno, da bi moralo obstajati ... Več.
Piše: Keith Miles
Vojna z mediji: Basen o nas žabah, skuhanih v mlačni vodi ter grožnjah s smrtjo
17
12.05.2020 12:20
Zelo verjetno ste že velikokrat slišali stavek, da se vojne z mediji ne da dobiti. Sodi med tiste ponarodele fraze, ki jih ... Več.
Piše: Janez Janša
O Mitingu resnice 2020 ali zakaj se mi zdi, da so nam najprej ugrabili državo, potem pa vam proteste
28
10.05.2020 22:45
Meni se zdi, da vas je naplahtala tista združba politike in medijev, ki ji niti malo ne gre za boj proti korupciji; le tla so ... Več.
Piše: Kristijan Musek Lešnik
Aleksandra Pivec, tisti obraz v slovenski politiki leta 2020, ki največ obeta
17
10.05.2020 11:00
Nova predsednica upokojenske stranke Aleksandra Pivec se je sprva zdela kot še en obraz, ki ga bodo politični sopotniki, ... Več.
Piše: Marko Novak
Florian Schneider-Esleben (april 1947 - april 2020)
2
09.05.2020 23:32
Florian Schneider-Esleben je bil vedno premišljen, imeniten in kolesarski. Ure in ure si je lahko ogledoval najnovejše znamke ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Za zavarovanje pridobitev socializma so dovoljena vsa sredstva, tudi obrekovanje in medijske kampanje v tujini
14
09.05.2020 12:15
Ko se sprašujemo, kaj v bistvu določa politiko levih in levosredinskih strank, ko se sprašujemo, kam to vodi, ne bi smeli ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Totalna medijska vojna ali kako je lažni novinarski emigrant Zgaga postal svetovno čudo
33
05.05.2020 23:45
Bolj kot to, ali bomo Slovenci preživeli novi koronavirus, me skrbi, če bomo ostali normalni po vseh medijskih ofenzivah in ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.451
02/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 4.577
03/
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
Dimitrij Rupel
Ogledov: 3.001
04/
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
Uredništvo
Ogledov: 1.708
05/
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
Uredništvo
Ogledov: 1.879
06/
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
Mark Stemberger
Ogledov: 1.799
07/
SODNA PORAVNAVA: Opravičilo Marku Kolblu in družbi Europlakat, d.o.o.
Uredništvo
Ogledov: 1.494
08/
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
Bine Kordež
Ogledov: 1.543
09/
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
Božo Cerar
Ogledov: 1.369
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 11.747