Razkrivamo

Fenomen Baričič: obljubljal je, da v Kliničnem centru ne bo več škandalov. A škandal je on sam...

Okoli lika in dela novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja UKCL je kar nekaj velikih "naključij". Od petih svetovalnih firm v tujini, do članstva v množici nadzornih svetov. Od nerealnih obljub ob imenovanju, do neznane dolge roke, ki je članek o Baričičevih poslih na Gea College hitro "umaknila" s spletne strani RTV Slovenija.

31.08.2015 21:51
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   ukc   zdravstvo   simon vrhunec   andrej baričič   v.d.

Foto: arhiv Portala PLUS

Gospod vršilec dolžnosti direktorja Kliničnega centra, če ste načelni, potem nemudoma odstopite in tako prepustite priložnost nekomu drugemu, da uresničil vaše visokodoneče besede. Že zaradi zgodbe o poslih GEA College in UKCL v času, ko ste bili njegov nadzornik, ste kompromitirani in ste si vso kredibilnost zapravili že na začetku. Zaradi vašega obnašanja se potrjuje teza, da ljubljanski UKC v trenutnem organizacijskem pogledu in v praksi sploh ne potrebuje direktorja. Stvari so v tej ustanovi šle tako daleč, da direktor tako in tako nima vpliva na dogajanje, ker se je vzpostavilo preveč samostojnih pašalukov. Dokumente pa lahko štemplja tudi tajnica.

Andrej is back, vrnil se je. Univerzitetni klinični center Ljubljana ima vendarle spet direktorja, čeprav le vršilca dolžnosti. Torej so bile naše skrbi, da je gospod Andrej Baričič pogrešan, odveč. Vprašanje, ki se ponuja kar samo, pa je, ali vrhunska ustanova, kot je UKC Ljubljana, sploh potrebuje direktorja? In če ga, ali je oseba, kot je gospod Baričič, res primerna za takšen položaj?

 

Se še spomnite prispevka iz Financ z naslovom Baričič edini, ki mu plača direktorja UKC Ljubljana ni premajhna? V njem piše, da je šef Sveta zavoda UKCL Tomaž Glažar ob izbiri Andreja Baričiča za v.d. direktorja povedal naslednje:

 

"Bil je edini kandidat, ki je tudi izpolnjeval pogoje. V tako kratkem času je težko nabrati več kandidatov. Večina UKC ne želi voditi zato, ker je plača prenizka".

 

Kaj je s to izjavo zelo zelo narobe ?

 

Glede izpolnjevanja pogojev verjetno nima smisla izgubljati besed. Če je v naši moralno in finančno ubobožani državi možno prirediti javne razpise, potem se z lahkoto priredi tudi razpis za v.d. direktorja UKCL tako, da mu ustreza le en kandidat. Še posebej, če je potrebno zagotoviti na šefovskem mestu ustanove, kjer se je vseh 24 let (in verjetno v enakem obsegu in na enak način tudi prej) prek prirejenih javnih razpisov in z umetnim vzdrževanjem visokih cen za dvorne in preverjene dobavitelje kradlo na veliko.

 

To, da je bil nekoč direktor UKC Ljubljana Janez Zemljarič, sicer bivši šef Službe državne varnosti in človek, ki z zdravstveno mafijo nima nobene zveze, redni gost Simona Vrhunca in prinašalec "idej v zvezi z bolniki" je verjetno zgolj naključje. To, da je Simon Vrhunec nečak Marka Vrhunca, Titovega tajnika, bivšega visokega funkcionarja Službe državne varnosti in prijatelja Janeza Zemljariča, je verjetno tudi naključje. To, da je Andrej Baričič prijatelj in sosed Simona Vrhunca je verjetno - ja uganili ste - spet samo naključje.

 

Sama naključja, ki vodijo do edinega kandidata, ki se je prijavil na razpis za v.d. direktorja UKC Ljubljana. Celo to, da Simona Vrhunca funkcija (zgolj) v.d. direktorja UKC Ljubljana dve leti ni motila, sedaj pa se je (ob vseh nakopičenih aferah) nenadoma odločil, da jo kot v.d. ne želi več voditi, je verjetno novo naključje. In to, da je glede na govorice iz dobro obveščenih krogov Janez Zemljarič z diagnozo demenca varno "pospravljen" pod okriljem UPK Ljubljana v Polju, je spet eno neverjetno naključje.

 

Pazite, kako lepo se krog naključij sklene: Simon Vrhunec je zdaj svetovalec prijatelja in soseda z Bleda Andreja Baričiča.

 

Oh ta presneta naključja. Vse skupaj je bolj podobno skisanemu podalpskemu mleku.

 

 

Primerni in neprimerni kandidati

 

Na tem mestu postavljamo novo javno vprašanje Službi za odnose z javnostmi UKC Ljubljana: kakšni so bili oziroma so ustaljeni pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat za v.d. ali direktorja UKC Ljubljana (ob tej priložnosti bi tudi radi ponovno opozorili to službo, da nam še vedno dolguje odgovore na 49 javno zastavljenih vprašanj)?

 

Obdobje, v katerem je UKC Ljubljana izbiral kandidate za mesto generalnega direktorja ni bilo tako kratko, zato je tudi drugi del izjave zavajujoč. Simon Vrhunec je opravljal funkcijo v.d. direktorja dve leti. V tem obdobju se je ves čas govorilo, da ga nobena Vlada ni mogla (si ga upala?) razrešiti. V zadnjih mesecih sta bila najmanj dva poskusa javnega razpisa za generalnega direktorja UKC Ljubljana oziroma njegovo v.d. različico, na katera se je prijavilo kar nekaj kandidatov, pa kakor nihče ni izpolnjeval pogojev. Zanimivo dejstvo, če upoštevamo, da UKC Ljubljana ni gostilna, ki išče šefa, pač pa največja bolnišnica v državi.

 

So se vsi ti kandidati prijavljali na blef?

 

Verjetno je v nizu neverjetnih naključij tudi dejstvo, da seje, na katerih so ugotavljali "primernost" kandidatov, niso potekale v Modrem salonu UKC Ljubljana, kot je to običajno, pač pa na nekih obskurnih lokacijah, ob čudnih urah, pri čemer je bil novinarjem in s tem javnosti vstop prepovedan.

 

Vas to spominja na neke druge čase?

 

Najbolj bizaren pa je tretji del izjave Tomaža Glažarja, češ da UKC nihče noče voditi, ker je plača prenizka... Ker če je to resnični vzrok problema, potem je rešitev na dlani: dvignite plačo generalnega direktorja na raven, kot se spodobi za tako veliko firmo, pa se bodo na razpis prijavili resni kandidati, sposobni menedžerji, morda celo kdo iz tujine (grrr, bognedaj!), ki jim bo prvi in osnovni cilj dejansko moralno in finančno spraviti v red UKC Ljubljana. Če je dovolj denarja za metanje skozi okno, bi se nekaj tisoč evrov moralo najti tudi za spodobno plačo, kajne?

 

Odgovor, ki nam ga bodo verjetno ponudili, je, da to ni možno, ker je UKC Ljubljana del javnega sektorja, ta pa je ujetnik socialistične uravnilovke plač in plačnih razredov in podobni bla bla bla, ki smo ga že vajeni. Spoštovani, ne imejte nas in javnosti za norca. Nizka plača je vzdrževana ravno zato, da na to mesto ne bi slučajno dobili nekoga, ki bi mu bil dejansko prvi cilj (poleg tega seveda, kar UKC Ljubljana stalno ponavlja, da so zanj v prvi vrsti bolniki) delati ZA ustanovo. Biti dober gospodar. Počistiti korupcijo. In ne imeti funkcije direktorja UKC Ljubljana za hobi ter v resnici služiti z drugimi posli in drugemu gospodarju in omogočati pranje denarja in krajo javnih financ.

 

 

Zakaj trdimo, da je Andrej Baričič virtualni hobi direktor?

 

Gospod je bil za v.d. direktorja kar v odsotnosti predlagan in potrjen s strani Sveta zavoda. Ne da bi se pojavil pred kako razpisno komisijo ali vsaj pisno predložil program vodenja največje slovenske bolnišnice, v kateri se ravno v tem času odvijajo najhujše moralne in korupcijske afere. Pa četudi je bil edini kandidat. Baje je v tujini urejal posle. Gospod ni imel časa. Si predstavljate?! In ja, kakšno je sporočilo javnosti glede stanja UKC Ljubljana, če se na razpis za tako elitno mesto prijavi dejansko samo en kandidat?

 

Niti ni šlo za debato za šankom, pač pa bi se lahko fantje o vsem tem kar po telefonu dogovorili:

 

"Ti, Andrej, a bi bil direktor klinca? Dej no, res nujno rabmo nekoga za premostitev. Te potrdimo na naslednji seji, ti pa kar ureji svoje posle..."

 

"OK, Tomaž, si bom vzel čas in pridem na predajo poslov. Kdaj je že?

 

 

Gospod Andrej si je dejansko vzel čas, se 10. avgusta fizično pojavil v UKC Ljubljana ter prevzel posle od prijatelja Simona. Kot se spodobi, sta si prijatelja izmenjala nekaj besed in se potrepljala po ramenih:

 

"Srečno, Simon, hvala lepa."

 

"Tudi tebi Andrej... Upam, da bo klinični center še naprej tako uspešen."

 

"Bo, bo."

 

 

Poleg kratkega in ganljivega nagovora, ki mu v UKC Ljubljana pravijo predstavitev programa (ki je umanjkala v času izbiranja kandidata za direktorja), v katerem je med drugim zagotovil, da bo skrajšal čakalne vrste (khm), nas je na hitro podučil tudi novinarje, o čem naj pišemo oziroma o čem ne. In potem manj kot 24 ur po predaji največje bolnišnice v državi novega direktorja že ni več. Ker je šel nazaj v tujino urejati posle. Katere? Kdo ve...

 

Kaj je bolj pomembno od vloge generalnega direktorja največje in vrhunske in univerzitetne bolnišnice v državi (kar bi za marsikoga in v normalnih pogojih moral biti vrh menedžerske kariere)? Tu počasi pridemo do odgovora, zakaj je bil Andrej edini kandidat, ki ga nizka plača ni motila.

 

Zakaj? Ker je ne potrebuje!

 

Ker ima dovolj drugih, očitno in glede na odsotnost pomembnejših poslov. 

 

A preden pogledamo podrobnosti, se vrnimo k manšetnim gumbom, ki jih je nosil gospod Baričič ob primopredaji? Temu lahko rečete trač, vendar niso nepomembni. Ker med drugimi vodijo do odgovora, zakaj mu nizka plača direktorja UKC Ljubljana ni pomembna (kakor tudi sama vloga glede na dosedanje obnašanje, ne).

 

 Manšetni gumbi s simbolom kolidža St. Hughes, Oxford

 

 

Nekateri so namigovali, če morda menimo, da je gospod Baričič član kakšne prostozidarske lože. Tega ne vemo. Iz priloženega se sicer zdi, da je prej del paradržave, ki upravlja z "državo". Je pa grb na manšetnem gumbu simbol elitnega angleškega kolidža St. Hughes, ki spada k univerzi Oxford. Kupite jih lahko za borih 22 angleških funtov na njihovem spletnem naslovu.

 


Kolidž St. Hughes obiskuje Baričičeva hči Hanna.

 

Ali je kolidž St. Hughes obiskoval Andrej Baričič? Tudi tega ne vemo in za današnjo zgodbo ni pomembno. Ga pa obiskuje njegova hči, gospodična Hanna Baričič. Hanna je očitno zelo nadarjeno dekle, ki je obiskovala elitno ljubljansko Gimnazijo Bežigrad in jo zaključila z mednarodno maturo. Hanni za uspeh seveda iskreno čestitamo.

 

Iz letnega poročila NLB, d.d. (2011)

 

 

Iz istega poročila za leto 2011 lahko razberemo, da je bil tega leta, torej v času šolanja Hanne na Gimnaziji Bežigrad, Andrej Baričič član Sveta Gimnazije Bežigrad. Naključje? Dodatno je bil istega leta tudi (še vedno) član Sveta Osnovne šole Prežihov Voranc, ki v Ljubljani velja za vrhunsko (in tudi mednarodno) osnovno šolo in iz priloženega lahko sklepamo, da je Hanna pred gimnazijo obiskovala prav to šolo. Če to drži, potem lahko gospodu Baričiču - poleg tega, da je sposoben opravljati nepregledno število funkcij - štejemo v čast, da je tudi skrben oče. Oče, ki šolanje in življenjsko pot svoje hčere nikakor ne prepušča naključju. Ali so manšetni gumbi z znakom univerze, ki jo trenutno obiskuje njegova hči, morda njeno darilo, ali pa gospod Baričič morda sedi tudi v svetu tega kolidža?

 

V letu 2011 je bil gospod Baričič član Nadzornega sveta NLB, član sveta Gea College, član sveta Gimnazije Bežigrad, član sveta OŠ Prežihov Voranc ter član Sveta UKC Ljubljana. Poleg vseh teh funkcij je imel in jih še vedno ima gospod Baričič dodatno še pet podjetij v treh državah. Je zdaj bolj razumljivo, zakaj nas skrbi, da je funkcija v.d. generalnega direktorja UKCL le njegov hobi? In zakaj ga nizka plača ne zanima?

 

Naši viri pravijo, da družina Baričič tudi sicer živi na precej visoki nogi. "High life on the high line", kot se pohvali Hanna Baričič na svojem Facebook profilu, kjer sicer pravi, da prihaja iz avstrijske prestolnice. Nobel, ni kaj!

 

 

 

 

Podjetnik s čudnim hobijem

 

Nikakor nimamo nič proti, če ima nekdo veliko denarja. Če je ta zaslužen pošteno, z veliko dela ali z unovčenjem dobre ideje, če so odvedeni vsi davki od prihodkov doma in v tujini, potem ni s tem seveda nič narobe. Ne gojimo nobene zavisti. Edino vprašanje, ki ga imamo in ki se zdi glede na vse do sedaj napisano precej na mestu, je sledeče: zakaj zaboga bi si gospod, ki ima pet podjetij v treh državah in poleg tega sedi še v nadzornih svetih različnih podjetij ter šol doma, za nameček nakopal na glavo še tako pomembno službo, kot je vodenje največje bolnišnice v državi. Posebej v časih, ko je v največjem moralnem in finančnem razsulu v svoji zgodovini in zahteva ne enega celega človeka, pač pa celo več njih. Mu je dolgčas?

 

Gospoda Baričiča je zmotilo, zakaj nas novinarje zanima njegova podjetniška žilica. Nas pa moti celotna zgodba. Pojdimo po vrsti: že poročilo NLB iz leta 2011 navaja, da je gospod Baričič direktor svetovalnega podjetja ASC v Londonu. Kot je razvidno iz spletnega portala companycheck.co.uk gre za podjetje Advanced Solutions Consultants Limited. Isti iskalnik dodatno prikaže še drugi zadetek, torej drugo Baričičevo podjetje v Angliji, International Chairmen's Forum Limited.

 


 

Če pogledamo za trenutek naprej, ugotovimo, da sta obe podjetji registrirani na istem naslovu v Essexu:

 


 


 

 

Z obemi podjetji je gospod Baričič v 10 letih obrnil okoli 150.000 angleških funtov, kar je približno 200.000 evrov v gotovini, podjetji pa imata v sredstvih še dodatnih 150.000 funtov, torej približno 200.000 evrov. So bili slovenski davčni upravi odvedeni davki od dobička v tujini?

 

Isti portal pokaže tudi, da ima gospod Baričič tudi nekaj (stalni naslov?, dodatno podjetje?) registriranega v Avstriji, natančneje na Dunaju.

 

 

 

 

Domači posli gospoda generalnega

 

Gospod Baričič ima v Sloveniji registrirani še dve dodatni podjetji, Globe Ljubljana d.o.o. in Glabo, družba za storitve d.o.o. Kaj jima je skupnega?

 

1. Obe podjetji sta registrirani na istem naslovu, Žaucerjeva ulica 15, 1000 Ljubljana. Ali je to domači naslov družine Baričič ne vemo, vsekakor pa gre sodeč po "uličnem pogledu" googlove Zemlje za spalno naselje nekje na ljubljanskem Viču, vsekakor pa ne za kakšno poslovno četrt.

 


 

2. Obe podjetji sta aktivni in nimata zaposlenih.

 

3. Direktor obeh podjetij je Andrej Baričič. Pri podjetju Globe je zastopnica njegova življenjska sopotnica, gospa Mateja Vrankar.

 

4. Po javno dostopnih podatkih se je na podjetju Globe, ki je registrirano za poslovno in podjetniško svetovanje, od leta 2004 do 2013 obrnilo za okoli 840.000 evrov. Veliko svetovanja torej. Glede na podatke Supervizorja je od tega za 300.000 evrov iz naslova poslovanja z državo, konkretneje za svetovanje Vrhovnemu sodišču Republike Slovenije.

 

5. Podobno se je po javno dostopnih podatkih na podjetju Glabo, ki je, uganili ste, tudi registrirano za poslovno in podjetniško svetovanje, od leta 2004 do 2006 obrnilo za približno 220.000 evrov. Še več svetovanja, torej.

 

 

Če povzamemo doslej navedene posle gospoda Baričiča, potem je samo s poslovanjem dveh podjetij v Angliji in dveh v Sloveniji v zadnjem desetletju obrnil približno milijon in pol evrov.

 

 

Zgodbe še ni konec...

 

Samo nekaj dni v službi, pa se je sedanji v.d. direktorja že zapletel v še eno novinarsko afero in lastno zanko. In ta je prava tempirana bomba. Kot je poročala novinarska kolegica z nacionalke Breda Štivan Bonča, sta v letu 2009 Baričič, takrat direktor Gea College s svojim in lepša polovica Mateja Vrankar s svojim podjetjem kot edina kandidata "kandidirala" pri UKC Ljubljana (ki ga Baričič danes tudi vodi kot direktor) za nekakšno svetovanje srednjemu menedžmentu.

 

Mateja Vrankar (Foto: Finance)

 

 

Posel v vrednosti 12.000 evrov, je bil sklenjen s podpisom prijatelja in soseda z Bleda, Simona Vrhunca. Ki je danes Baričičev svetovalec. Kaj je pri tem poročanju nadvse zanimivo? Prispevek, ki je bil objavljen na spletni strani RTV Slovenija, je naslednji dan čudežno izginil... Naj ugibamo: zgodil se je klic.

 

Klic, ki je bil reakcija na razkritje še ene škandalozne tranzicijske mahinacije: ker je današnji v.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Andrej Baričič leta 2009 s prijateljem in s sosedom z Bleda in današnjim svetovalcem, takrat pa generalnim direktorjem UKC Ljubjana Simonom Vrhuncem sklenil svetovalni posel med UKC Ljubljana in svojim podjetjem, medtem ko je bil istočasno član sveta in nadzornik poslovanja UKC Ljubljana (!).

 

Prispevek, ki je čudežno izginil, smo shranili v uredništvu in si ga lahko ponovno preberete tule:

 

 

 Članek, ki je izginil s spleta...

 

 

Gospod Baričič, kako se lahko zjutraj pogledate v ogledalo, ko pa ste na uvodnem govoru ob nastopu direktorske funkcije obljubili:

1. da boste ustanovo vodili po moralnih in etičnih načelih,

2. da ji boste povrnili zaupanje državljanov in ugled in

3. da ne bo več škandalov?

 

 

Naš odgovor je, da ste škandal glede na zgornjo zgodbo kar vi sami, in to že na začetku. Zato vas pozivamo, da nemudoma odstopite in tako prepustite priložnost nekomu drugemu, da uresničil vaše visokodoneče besede. Zaradi te zgodbe kot tudi zaradi osebnih zank okrog Simona Vrhunca in Janeza Zemljariča ste si vso kredibilnost zapravili že na začetku. In zaradi vašega obnašanja se potrjuje teza, da ljubljanski UKC v trenutnem organizacijskem pogledu in v praksi sploh ne potrebuje direktorja. Stvari so v tej ustanovi šle tako daleč, da direktor tako in tako nima vpliva na dogajanje, ker se je vzpostavilo preveč samostojnih pašalukov. Dokumente lahko štemplja tudi tajnica.

 

Ali je torej Andrej Baričič primeren za v.d. generalnega? Če odgovarjamo s strani potrebe po moralni, organizacijski in finančni prenovi UKC Ljubljana, potem je odgovor absolutno NE. Če pa gledamo s strani potrebe po vzdrževanju statusa quo, potem je odgovor DA.

 

"Srečno, Simon, hvala lepa..."

"Tudi tebi, Andrej...Upam, da bo klinični center še naprej tako uspešen."

"Bo, bo..."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
5
Skoraj 22 milijard evrov depozitov v slovenskih bankah ni mrtev kapital
8
13.08.2020 21:56
Objava podatka, da imajo Slovenci kar 21,6 milijarde evrov depozitov v naših bankah in da se je obseg samo v zadnjem letu ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
13
09.08.2020 23:57
Kaj obetajo novembrske predsedniške volitve v Združenih državah? Da se bosta pomerila Donald Trump in Joe Biden skoraj ni dvoma. ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
22
05.08.2020 00:48
Zakaj to pišem, se bo kdo vprašal. Zato, ker me še danes ob vstopu na ljubljansko univerzo z visokega stebra nad notranjim ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Kolobocije z ratifikacijo sporazuma med Slovenijo in Unescom so trajale dolgih osem let
2
04.08.2020 02:24
Državni zbor je pred slabim mesecem, natančneje 9. julija 2020, končno sprejel Zakon o ratifikaciji Sporazuma med Republiko ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Intenzivno zavezniško bombardiranje Hitlerjeve vojaške industrije bi II. svetovno vojno lahko končalo že leta 1943
13
31.07.2020 23:00
Kaj bi se zgodilo, če bi zahodni zavezniki dve ali celo tri leta prej začeli masovno in sistematično bombardirati nemško vojaško ... Več.
Piše: Shane Quinn
Racionalizacija javne hiše: Primerjava poslovanja RTV Slovenije in Slovenskih železnic
13
30.07.2020 08:15
Razprava o medijskih zakonih je prvorazredna politična debata tega poletja. Kot običajno pri takšnih občutljivih temah so se ... Več.
Piše: Bine Kordež
Številke in dejstva: Koliko milijard "koronapomoči" je Slovenija zares dobila v Bruslju
12
26.07.2020 23:59
Voditelji članic Evropske unije so se vsi po vrsti hvalili z dosežki, z dodatnimi ugodnostmi ali popusti, ki da so jih dosegli ... Več.
Piše: Bine Kordež
Jazbinšek piše ministru za okolje Andreju Vizjaku: Plečnikov štadion za Bežigradu je okužen s korupcijo
11
23.07.2020 22:25
Plečnikov štadion je očitno pozabljen od Boga in slovenske države. Zaradi tega bo lahko še naprej v miru propadal, država pa ga ... Več.
Piše: Miha Jazbinšek
Venezuelske emigrantke v Čilu: "To je smrt, ki je nikoli zares ne preboliš ... Moje države ni več."
18
22.07.2020 22:30
Življenjske zgodbe mladih Venezuelk, ki so zaradi nevzdržnih razmer v nesojenem socialističnem paradižu emigrirale v Čile, do ... Več.
Piše: Tjaša Šuštar
Merili smo "nepristranskost" nacionalkinega TV Dnevnika: Vladne stranke imajo nekajkrat manj minutaže od opozicije!
18
17.07.2020 22:00
V javnosti potekajo burne razprave o novem zakonu o RTV. Zategnitev proračunskega pasu, ki ga načrtuje vlada, bržkone ne bo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dosje slovenski gozdovi, 5. del: Kako je Damjan Oražem poskrbel za streho v Kočevski Reki in na hiši svoje območne šefinje Katje Konečnik
4
16.07.2020 22:30
Direktor Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) Damjan Oražem je podpisnik pogodbe o obnovi strehe na stavbi v Kočevski Reki, ki je v ... Več.
Piše: Uredništvo
Univerza v Ljubljani se 100 let po svoji prvi doktorici znanosti Ani Mayer Kansky utaplja v absurdni obvezni rabi ženskega spola za vse spole
10
15.07.2020 21:30
Ob stoletnici podelitve prvega ženskega doktorata je na ljubljanski državni univerzi najaktualnejše vprašanje spoljenja v ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Še vedno nepriznani nemško govoreči manjšini je ministrstvo za kulturo zaradi koronavirusa mirno zamrznilo 32.000 evrov subvencije
6
15.07.2020 00:30
Zapuščina klavrne zunanje politike zadnjega desetletja, ki sta jo poosebljala Karl Erjavec in Miro Cerar, dobiva konkretnejše ... Več.
Piše: Uredništvo
Križi in težave ministra za zdravje: Tomaž Gantar ne bi bil več minister, ta resor je zanj prenaporen!
13
13.07.2020 23:02
Ob zadnjih trenjih v upokojenski stranki, ko se je zdelo, da položaj nove predsednice Aleksandre Pivec le ni tako trden, na dan ... Več.
Piše: Uredništvo
Dolga pot domov: Stoletje začetka pomiritve med Slovenci in Italijani
9
12.07.2020 22:30
Po natanko stoletju, ki je minilo od barbarskega požiga, se tržaški Narodni dom končno vrača Slovencem v Italiji. Morda je ta, ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Hrvaška se bo verjetno znašla na t.i. rdečem seznamu, kar pomeni tudi zaprtje meje s Slovenijo
5
07.07.2020 11:15
Pandemija Covid-19 se očitno bliža novemu vrhuncu. Ali je ponovna rast okužb že napoved naslednjega, drugega vala, ali gre le za ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali opozorilo predsednika vlade generalnemu državnemu tožilcu res predstavlja nedovoljen poseg v ustavo?
6
05.07.2020 11:00
Ali bi obseg in narava kršitev povezanih policijsko-tožilsko-sodnih struktur (kar zatrjuje predsednik vlade Janez Janša) tako ... Več.
Piše: Zvjezdan Radonjić
Slovenski komunisti so v Beograd sporočali, da so za socializem, doma pa so govorili, da so za demokracijo
5
04.07.2020 07:00
Izid najnovejše knjigeIgorja Omerze Udba in Akcija Sever sovpada s prihajajočo trideseto obletnico osamosvojitveSlovenije. ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Novinarski kodeks nacionalke je v komi že natanko 20 let, skrajni čas torej, da ga prebudimo iz nje
10
03.07.2020 14:30
Čeprav mainstream mediji občutno vlečejo v levo, je slovenska medijska scena pluralna. Zasebni mediji lahko izbirajo svojo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Dame in gospodje, eni upajo, da "pada vlada" in da bo Marta Kos bodoča premierka
20
01.07.2020 00:25
Črni torek, kot bi lahko poimenovali včerajšnje dogajanje v Sloveniji, ni omejen le na policijske preiskave, aretacijo ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
O afriškem sodstvu in sodniku, ki je bil napol pismen
Zvjezdan Radonjić
Ogledov: 2.472
02/
Zunanji minister Logar bo s podpisom skupne izjave z ameriškim kolegom Pompeom vladi nakopal nove težave
Igor Mekina
Ogledov: 2.427
03/
Zlati časi Titovega socializma (1/3): Berlinski zid v naših glavah še ni povsem padel
Vili Kovačič
Ogledov: 2.067
04/
Esej o odtujenosti: Grehi očetov praviloma udarijo na dan v tretji generaciji
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 2.024
05/
Slovenci in Amerika: Od malikovanja do sovraštva
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1.705
06/
Patriarhalci, pojeb*** frustrirani državljani in beta fašistoidni politikanti
Simona Rebolj
Ogledov: 1.787
07/
Zakaj Slovenija ni Švedska? Nekaj primerjav v dobrem in slabem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.428
08/
Vse, kar ste želeli vedeti o slovenskih telekomunikacijah, pa vam nihče ni povedal
Aljoša Pečan
Ogledov: 1.338
09/
Ameriške predsedniške volitve: Zaradi Covid-19 Trumpu ne kaže najbolje, vse ankete za zdaj dajejo prednost dementnemu Bidenu
Mitja Kotnik
Ogledov: 1.193
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 14.849