Komentar

Namesto TIGR-a sta ponovno prevladala srp in kladivo

Zapis ob robu sobotne državne proslave, 68. obletnice priključitve Primorske matični domovini, ki je bila letos v Tolminu in je podlegla pritiskom lokalnih izgrednikov.

 

 

13.09.2015 21:54
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   tigr   proslava   primorska   tolmin   milan brglez

Foto: Regional Obala

Gre za novodobne levičarske anarhiste, ki vsako institucionalno gesto spomina zanikajo, dokler se sami ne postavijo na njeno čelo. To pa je že znana formula dolgoletnega rdečega retuširanja zgodovine s "spontanim izrazom" volje  ljudstva, čemur smo že bili priče v vstajniškem letu 2013. Zato ni čudno, da sta slavnostnemu obredu žvižganja z očitnim zadovoljstvom prisostvovala dva ekstremna predstavnika ekstremistične komunistične levice: Violeta Tomić in največji konvertit med konvertiti Tit Turnšek.

Namesto z zastavami TIGR-a in z izvorno primorsko himno Bazovica, ki je žal nikoli več ne zapojejo, si bomo letošnjo državno proslavo ob priključitvi Primorske matični domovini zapomnili po dobro organiziranem koncertu žvižgačev z rdečimi zastavami in s srpom in kladivom na njih ter s pevskimi vložki puntarske pesmi "Le vkup, le vkup uboga gmajna" med govorom predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Po napisih na zastavah teh žvižgačev se je videlo, da naj bi bili povzročitelji in organizatorji demonstracijskega hrupa tako imenovani Primorski puntarji.

 

Seveda ne gre za žvižgače tipa Edward Snowden, pač pa za novodobne levičarske anarhiste, ki vsako institucionalno gesto spomina zanikajo, dokler se sami ne postavijo na njeno čelo. To pa je že znana formula dolgoletnega rdečega retuširanja zgodovine s "spontanim izrazom" volje  ljudstva, čemur smo že bili priče v vstajniškem letu 2013. Zato ni čudno, da sta slavnostnemu obredu žvižganja z očitnim zadovoljstvom prisostvovala dva ekstremna predstavnika ekstremistične komunistične levice: Violeta Tomić in največji konvertit med konvertiti Tit Turnšek

 

 

Na delu koalicija sovraštva, ljudski vstajniki in primorski puntarji?

 

Marsikdo se bo vprašal, kdo so Primorski puntarji, ti novodobni borci za pravico s srpom in kladivom na čelu, najbolj udarni med njimi pa celo z nabitim kalašnikovim čez prsa. O njih največ pove podatek, da so mnogi med njimi vneti prenašalci kamenja na Sabotinu, ki vztrajno, znova in znova postavljajo napis NAŠ TITO. Kdor temu nasprotuje in zahteva napis NAŠ TIGR namesto NAŠ TITO, je takoj obsojen za kolaboranta "angleških imperialistov". Gre skratka za eno od ideološko najbolj kompaktnih in radikalnih skupin slovenske nove koalicije sovraštva, katere uničevalni naboj je uspelo "velikemu duhovniku" ideološkega antislovenstva Milanu Kučanu prenesti na slovenske ulice in trge in jih celo pretvoriti v eksplozivno mešanico ljudskega nezadovoljstva in sovraštva. Oboje je, kot rečeno, še pred dvema letoma močno zaznamovalo vseslovensko ljudsko vstajo. Zdaj pa je drug čas, zato so se oblike in tarče spremenile, akterji pa so očitno isti - tako strici kot njihovi nečaki!

 

Normalen človek, ki ne priznava belih lis retuširane slovenske zgodovine, bi pričakoval, da bodo žvižgači protestirali kvečjemu proti v slavnostnem govoru premajhnemu poudarku govorca antifašizmu in proti neporavnanemu zgodovinskemu dolgu Slovencev do Tigra in drugih primorskih rodoljubov. Ampak ne, protest je bil zgolj skrajno anarhistična manifestacija slovenskih "rdečih Kmerov" proti sedanji celotni slovenski politiki in celotnemu političnemu establišmentu. Najprej je izgledalo, da bo žvižganje in motenje uperjeno samo proti navzočnosti predsednika države Boruta Pahorja, kar je z velikim razumevanjem potrdila celo udeleženka na televizijskem posnetku, vendar se je žvižganje kmalu preusmerilo na glavnega govorca, tj. predsednika državnega zbora Milana Brgleza! Decibeli so naraščali iz minute v minuto in govornik si je na trenutke moral vzeti predah in je večkrat obmolknil.

 

 

Odkritje obeležja dvema Tigrovcema kamen spotike?

 

Če pa pogledamo širši kontekst, ni izključeno, da je bilo motenje proslave namenjeno tudi prekinitvi programa, ki je bil načrtovan – močno, vendar premalo rdeče. Po programu so namreč nameravali odkriti obeležje (doprsna kipa) pomembnima tigrovcema Antonu Majniku in Francu Fortunatu, ki sta v to domoljubno organizacijo vstopila že leta 1927, po letu 1941 pa sta se vključila v NOB in tam kot partizana tudi oba padla. Majnik je bil skupaj z Danilom Zelenom in Ferdom Kravanjo izdan italijanskim fašistom na Mali gori pri Ribnici 13. maja 1941 vendar se je uspel z zvezanimi rokami prebiti iz gozda. Verzija, da je Majnik padel kot partizan v boju, ni točna, saj je bil zverinsko, do nerazpoznavnosti umorjen 13. novembra 1943 v Ribnici. Storilec umora je še vedno neznan, čeprav domačini vedo povedati, da ga je likvidirala VOS.

 

Društvo TIGR je očitno tudi zaradi usode Antona Majnika, ki se ne pokriva z uradno resnico in ki je bil eden od članov vodilne Tigrove trojke na Mali gori, naletelo na nerazumevanje močne ideološke skupine članov krajevne skupnosti, ki so se uprli pobudi, s sebe pa krivdo prenesli na druge s tem, ko so določili, da vsa društva v vasi podajo svoj pristanek, da Društvo TIGR sploh lahko postavi obeležje.

 

Predstavnik društva TIGR je pojasnil, da se je zaradi teh peripetij postavitev zavlekla (načrtovana je bila za 12. septembra), zato se odpira vprašanje, če bo do odkritja obeležja v Volčah sploh kdaj prišlo... Očitno bo moralo miniti novih 70 let, da bo to mogoče. Kajti zgodovina se menda res ponavlja kot farsa ali tragedija. Predvsem kot tragedija, saj kot pravi pesnik v pesmi Tigrovcem: 

 

Če greš s srcem v boj in padeš neznan,

drugi pobirajo tvoje sadove,

a ko omahneš v smrt,

je konec boja in sanj.

 

 

Prednost živih nad mrtvimi je, da imajo slednji zasuta usta in ne morejo spregovoriti, zato se živi lahkotno izživljajo nad njimi. Saj se le malokdo in malokdaj zavzame zanje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
24
29.09.2022 18:00
Do ruske invazije na Ukrajino 24. februarja letos verjetno ne bi prišlo, če bi se ameriški predsednik Joseph Biden konec leta ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
12
28.09.2022 19:00
Družbena klima, ki jo diktirajo paradržavni centri moči, tudi od novinarjev, katerih avtonomija naj bi bila tako ogrožena, ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
15
27.09.2022 21:30
Osnovna naloga človeštva je preprečiti silo avtoritarnosti, ki je več kot očitno ponekod že prestopila v avtokracijo. Vse ... Več.
Piše: Miha Burger
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
16
26.09.2022 20:00
Zahteva po odstopu vodstva Splošne bolnice Celje vodi v smer, ko bomo menjavali vodstva zaradi zdravniških napak, ne pa urejali ... Več.
Piše: Milan Krek
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
5
24.09.2022 19:15
Merjenje cen potrošnih dobrin, zlasti hrane, je leta 2022 lahko posledica štirih scenarijev in v resnici ne vem, kateri od njih ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Konec iluzij: Arabsko pomlad so pokopali in razglasili arabsko zimo
10
21.09.2022 10:00
Pričakovanja so bila velika, vendar niso se uresničila do te mere, kot smo si predstavljali na Zahodu. Bolj liberalni so arabsko ... Več.
Piše: Andraž Šest
Minister Loredan, v tretje gre rado! Kdaj in kje boste ponovno pomislili, da bi bilo dobro odstopiti?
14
19.09.2022 21:15
Zakaj ves ta ministrov cirkus, zakaj takšna drama? Zato, ker je dogodek prišel kot naročen, da se minister znebi starega vodstva ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
20
18.09.2022 20:31
Prihaja jesen, ohladitve in z njimi tudi prve položnice za ogrevanje. Razpoloženje med ljudmi se bo spremenilo, saj bodo računi ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Nezavedno je strukturirano kot Evropska komisija
14
17.09.2022 20:35
Greta je skoraj popolna, čeprav groteskna upodobitev superega, ki kriči na nas, naj naredimo to in ono, predvsem pa naj ne ... Več.
Piše: Andrej Drapal
Spoštovani minister in podpredsednik vlade Luka Mesec, čas je za test na droge - in to čim prej!
14
13.09.2022 19:00
Pri politikih, ki uživajo prepovedane droge, se najbolj bojimo tega, da bodo sprejemali nerealne ali celo škodljive odločitve. ... Več.
Piše: Milan Krek
Proces Brdo - Brioni: Odhod Boruta Pahorja bo oslabil slovensko diplomacijo na Zahodnem Balkanu
11
11.09.2022 23:59
Slovenska zunanja politika je imela z Borutom Pahorjem čvrsto sidrišče, ki ga od 6. novembra ne bo več. To je dejstvo. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
The Queen (1926-2022)
22
09.09.2022 19:00
V Združenem kraljestvu žalujemo za izgubo velike dame, vendar imamo v svojih srcih njeno navdihujočo zapuščino, njen spomin je ... Več.
Piše: Keith Miles
Upokojitev po slovensko: Zakaj se bo vedno več naših upokojencev odseljevalo na Hrvaško
18
08.09.2022 21:00
V teh časih, ko slovenska vlada napoveduje in tudi predlaga zviševanje davkov, nekateri upokojenci razmišljajo o preselitvi ... Več.
Piše: Ivan Simič
Putinova vojaška strategija se zanaša na Stalinovo taktiko izpred 80 let, ko je bilo življenje ruskega vojaka vredno manj od para starih škornjev
11
07.09.2022 21:30
Rusko-ukrajinska vojna bo imela strahotne posledice za ukrajinsko demografijo, ne bo pa prizanesla niti Rusiji, kjer se že danes ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Putin, Janša in vprašanje pietete: Ne hodijo vsi avtokrati na pogrebe, mar ne?
17
04.09.2022 22:30
Vladimirja Putina ni bilo na pogreb Mihaila Gorbačova, Janez Janša pa je ignoriral smrt Iva Hvalice. Gorbačova je Putin ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Najšibkejša točka slovenskega zdravstvenega sistema je ravno ministrstvo za zdravje!
35
02.09.2022 23:44
Pojdite nazaj v ortopedijo, gospod minister, skušajte operirati brez vpliva politike. Pojdite čim prej, preden nam nakopljete še ... Več.
Piše: Milan Krek
"Demokracija nikoli ni optimalno doseženo stanje, ampak je potrebna stalnega izpopolnjevanja."
7
29.08.2022 20:59
Odšel je velikan slovenske parlamentarne scene, velemojster retorike iz poslanskih klopi, predvsem pa velik domoljub in neomajno ... Več.
Piše: Jožef Jerovšek
Bi bili slovenski rusofili enako naklonjeni poskusu Beograda, da ponovno prevzame nadzor nad Hrvaško in Slovenijo?
22
28.08.2022 21:03
Zakaj nekateri Slovenci navijajo za Rusijo? To je zame uganka. Nekaj izjemnega je pomisliti na vzporednice med tako veliko ... Več.
Piše: Keith Miles
Svetovna peticija proti avtokraciji: Nič več vojne! Kdor noče sprejeti tega pravila, nima kaj iskati v OZN!
16
24.08.2022 19:00
Vsi smo konec koncev člani človeške skupnosti. In vsak človek, prav vsak, ki ima vsaj kanček možnosti, kanček sposobnosti, ... Več.
Piše: MIha Burger
La Cucina Italiana: Kaj nam italijanska politična kuhinja pripravlja pred volitvami 25. septembra
0
23.08.2022 21:30
Naše zahodne sosede čakajo 25. septembra parlamentarne volitve, ki bodo prvič potekale po spremenjenem volilnem sistemu ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Po meni leti z leve in desne. Vsaka politična stran ima svojega kandidata in očitno je, da jih tam vmes motim."
Uredništvo
Ogledov: 1.435
02/
Dan potem: Velika igra v Ukrajini uhaja izpod nadzora
Jeffrey Sachs
Ogledov: 1.247
03/
Z ukazom o mobilizaciji je Putinova vojna čez noč vstopila v ruske domove
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.475
04/
Minister Lordan, vi ničesar ne rešujete, vi le obsojate, ovajate, zamenjujete in zganjate respresijo, ki ste jo očitali prejšnji vladi!
Milan Krek
Ogledov: 1.343
05/
Bolnik s Kolodvorske: Rešitev za nacionalko je bodisi v podržavljenju bodisi v komercializaciji
Marjan Frankovič
Ogledov: 1.100
06/
Koliko časa lahko Zoran Jankovič protipravno zanika pravico do groba in spomina?
Jože Dežman
Ogledov: 1.108
07/
Merjenje cen košarice ni pot za reševanje, ampak za poglabljanje socialne neenakosti
Andrej Drapal
Ogledov: 1.035
08/
Demokracija izhaja iz ravnotežja v vesolju, avtokracija pa temelji na prevladi temnih sil, ki uničujejo življenje
Miha Burger
Ogledov: 626
09/
"Stara sovjetska doktrina, ki ji Rusi še vedno sledijo, lokalnim poveljnikom dovoljuje uporabo taktičnega jedrskega orožja, da bi preprečili poraz ali izgubo ruskega ozemlja."
Uredništvo
Ogledov: 569
10/
Uredniški komentar: Kaj je 70 milijonov pogodbene kazni v primerjavi s pol milijarde evrov provizije?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.081