Komentar

Namesto TIGR-a sta ponovno prevladala srp in kladivo

Zapis ob robu sobotne državne proslave, 68. obletnice priključitve Primorske matični domovini, ki je bila letos v Tolminu in je podlegla pritiskom lokalnih izgrednikov.

 

 

13.09.2015 21:54
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   tigr   proslava   primorska   tolmin   milan brglez

Foto: Regional Obala

Gre za novodobne levičarske anarhiste, ki vsako institucionalno gesto spomina zanikajo, dokler se sami ne postavijo na njeno čelo. To pa je že znana formula dolgoletnega rdečega retuširanja zgodovine s "spontanim izrazom" volje  ljudstva, čemur smo že bili priče v vstajniškem letu 2013. Zato ni čudno, da sta slavnostnemu obredu žvižganja z očitnim zadovoljstvom prisostvovala dva ekstremna predstavnika ekstremistične komunistične levice: Violeta Tomić in največji konvertit med konvertiti Tit Turnšek.

Namesto z zastavami TIGR-a in z izvorno primorsko himno Bazovica, ki je žal nikoli več ne zapojejo, si bomo letošnjo državno proslavo ob priključitvi Primorske matični domovini zapomnili po dobro organiziranem koncertu žvižgačev z rdečimi zastavami in s srpom in kladivom na njih ter s pevskimi vložki puntarske pesmi "Le vkup, le vkup uboga gmajna" med govorom predsednika državnega zbora Milana Brgleza. Po napisih na zastavah teh žvižgačev se je videlo, da naj bi bili povzročitelji in organizatorji demonstracijskega hrupa tako imenovani Primorski puntarji.

 

Seveda ne gre za žvižgače tipa Edward Snowden, pač pa za novodobne levičarske anarhiste, ki vsako institucionalno gesto spomina zanikajo, dokler se sami ne postavijo na njeno čelo. To pa je že znana formula dolgoletnega rdečega retuširanja zgodovine s "spontanim izrazom" volje  ljudstva, čemur smo že bili priče v vstajniškem letu 2013. Zato ni čudno, da sta slavnostnemu obredu žvižganja z očitnim zadovoljstvom prisostvovala dva ekstremna predstavnika ekstremistične komunistične levice: Violeta Tomić in največji konvertit med konvertiti Tit Turnšek

 

 

Na delu koalicija sovraštva, ljudski vstajniki in primorski puntarji?

 

Marsikdo se bo vprašal, kdo so Primorski puntarji, ti novodobni borci za pravico s srpom in kladivom na čelu, najbolj udarni med njimi pa celo z nabitim kalašnikovim čez prsa. O njih največ pove podatek, da so mnogi med njimi vneti prenašalci kamenja na Sabotinu, ki vztrajno, znova in znova postavljajo napis NAŠ TITO. Kdor temu nasprotuje in zahteva napis NAŠ TIGR namesto NAŠ TITO, je takoj obsojen za kolaboranta "angleških imperialistov". Gre skratka za eno od ideološko najbolj kompaktnih in radikalnih skupin slovenske nove koalicije sovraštva, katere uničevalni naboj je uspelo "velikemu duhovniku" ideološkega antislovenstva Milanu Kučanu prenesti na slovenske ulice in trge in jih celo pretvoriti v eksplozivno mešanico ljudskega nezadovoljstva in sovraštva. Oboje je, kot rečeno, še pred dvema letoma močno zaznamovalo vseslovensko ljudsko vstajo. Zdaj pa je drug čas, zato so se oblike in tarče spremenile, akterji pa so očitno isti - tako strici kot njihovi nečaki!

 

Normalen človek, ki ne priznava belih lis retuširane slovenske zgodovine, bi pričakoval, da bodo žvižgači protestirali kvečjemu proti v slavnostnem govoru premajhnemu poudarku govorca antifašizmu in proti neporavnanemu zgodovinskemu dolgu Slovencev do Tigra in drugih primorskih rodoljubov. Ampak ne, protest je bil zgolj skrajno anarhistična manifestacija slovenskih "rdečih Kmerov" proti sedanji celotni slovenski politiki in celotnemu političnemu establišmentu. Najprej je izgledalo, da bo žvižganje in motenje uperjeno samo proti navzočnosti predsednika države Boruta Pahorja, kar je z velikim razumevanjem potrdila celo udeleženka na televizijskem posnetku, vendar se je žvižganje kmalu preusmerilo na glavnega govorca, tj. predsednika državnega zbora Milana Brgleza! Decibeli so naraščali iz minute v minuto in govornik si je na trenutke moral vzeti predah in je večkrat obmolknil.

 

 

Odkritje obeležja dvema Tigrovcema kamen spotike?

 

Če pa pogledamo širši kontekst, ni izključeno, da je bilo motenje proslave namenjeno tudi prekinitvi programa, ki je bil načrtovan – močno, vendar premalo rdeče. Po programu so namreč nameravali odkriti obeležje (doprsna kipa) pomembnima tigrovcema Antonu Majniku in Francu Fortunatu, ki sta v to domoljubno organizacijo vstopila že leta 1927, po letu 1941 pa sta se vključila v NOB in tam kot partizana tudi oba padla. Majnik je bil skupaj z Danilom Zelenom in Ferdom Kravanjo izdan italijanskim fašistom na Mali gori pri Ribnici 13. maja 1941 vendar se je uspel z zvezanimi rokami prebiti iz gozda. Verzija, da je Majnik padel kot partizan v boju, ni točna, saj je bil zverinsko, do nerazpoznavnosti umorjen 13. novembra 1943 v Ribnici. Storilec umora je še vedno neznan, čeprav domačini vedo povedati, da ga je likvidirala VOS.

 

Društvo TIGR je očitno tudi zaradi usode Antona Majnika, ki se ne pokriva z uradno resnico in ki je bil eden od članov vodilne Tigrove trojke na Mali gori, naletelo na nerazumevanje močne ideološke skupine članov krajevne skupnosti, ki so se uprli pobudi, s sebe pa krivdo prenesli na druge s tem, ko so določili, da vsa društva v vasi podajo svoj pristanek, da Društvo TIGR sploh lahko postavi obeležje.

 

Predstavnik društva TIGR je pojasnil, da se je zaradi teh peripetij postavitev zavlekla (načrtovana je bila za 12. septembra), zato se odpira vprašanje, če bo do odkritja obeležja v Volčah sploh kdaj prišlo... Očitno bo moralo miniti novih 70 let, da bo to mogoče. Kajti zgodovina se menda res ponavlja kot farsa ali tragedija. Predvsem kot tragedija, saj kot pravi pesnik v pesmi Tigrovcem: 

 

Če greš s srcem v boj in padeš neznan,

drugi pobirajo tvoje sadove,

a ko omahneš v smrt,

je konec boja in sanj.

 

 

Prednost živih nad mrtvimi je, da imajo slednji zasuta usta in ne morejo spregovoriti, zato se živi lahkotno izživljajo nad njimi. Saj se le malokdo in malokdaj zavzame zanje.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
18
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
12
25.01.2023 20:00
Mediji so eden pomembnejših segmentov vsake avtokracije. Večina medijev tako v državni kot v privatni lasti je oblasti ... Več.
Piše: Andraž Šest
7352 žalitev
12
24.01.2023 20:25
7352 evrov je znesek, ki naj bi ga predsednica Državnega zbora po uradnih podatkih zapravila na račun davkoplačevalcev za njen ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
16
23.01.2023 22:15
V vladne sobane se je naselil strah. Bojijo se sindroma Šarec, ko so mu koalicijski partnerji kljub opozorilom toliko časa ... Več.
Piše: Milan Krek
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
24
22.01.2023 20:00
Lepota novega leta je v tem, da se ponovno obrne list. Četudi je življenje zvezna stvar, konec decembra vseeno potegnemo črto ... Več.
Piše: Anže Logar
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
18
21.01.2023 22:40
Odločitev vlade, da sledi predlogu ministrice za kulturo in združi Muzej slovenske osamosvojitve in Muzej novejše zgodovine ... Več.
Piše: Igor Bavčar
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
23
20.01.2023 19:30
Kot že dvakrat v dobrih sto letih je Nemčija ponovno destruktivna sila Evrope. Nekoč so nemški tanki uničevali evropsko ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Opravičilo s kladivom
27
17.01.2023 20:00
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je naredil napako v odločilnem trenutku. Nemudoma, pred vsemi televizijskimi kamerami ... Več.
Piše: Milan Krek
Uredniški komentar: Minister za finance kot blagajnik
14
16.01.2023 20:32
V normalni državi je minister za finance steber stabilnosti, kreator jedrne politike vlade. Pogosto celo bolj pomemben kot ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Politična satira: Kako so Nataša, Urška in Robert vrnili ugled najvišjim državnim funkcijam
10
13.01.2023 23:00
Prejeli smo magnetogram sestanka predsednice republike, predsednika vlade in predsednice državnega zbora o vrnitvi načetega ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Nova svetovna ekonomija: Ko bomo sprejeli realnost večpolarnega sveta, bomo lahko rešili probleme, ki so se nam izmikali
23
12.01.2023 20:00
To novo serijo kolumn odpiram v novem letu in novem začetku za Brazilijo z inavguracijo predsednika Lule da Silve. Njegovi ... Več.
Piše: Jeffrey Sachs
Kitajsko leto zajca: Kaj nas letos najverjetneje čaka v mednarodni politiki
12
11.01.2023 20:30
Novo leto močno spominja na svoje tri brate, 2020, 2021 in 2022. Zapletena družina. Videti je, kot da se zgodovina ponavlja. ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Država kot Radio GA GA
21
10.01.2023 19:43
Zadnje čase se novice mainstream medijev berejo kot satirični portali. Ustvarjalci slednjih pa imajo vedno lažje delo, saj se ... Več.
Piše: Tilen Majnardi
Minister za katastrofe v zdravstvu prikriva, da je brez osebnega zdravnika v resnici skoraj 190.000 ljudi!
36
08.01.2023 19:00
Izredne razmere v zdravstvu, ki jih minister za zdravje patološko zanika, vnašajo hudo diskriminacijo, neenakost med državljane. ... Več.
Piše: Milan Krek
Fenomen Lažgoše: Razvpita proslava, ki skruni vojno grobišče in tepta spoštovanje do umrlih
40
07.01.2023 00:50
Politične norije na grobu v Dražgošah povedo, da jim groba sploh ni mar. Kljub večkratnim opozorilom se požvižgajo na 8. člen ... Več.
Piše: Jože Dežman
Vse kočije Urške Klakočar Zupančič
23
05.01.2023 23:25
Natanko na prvi dan novega leta je predsednica Državnega zbora poskrbela za pravi skandal: na tradicionalni novoletni koncert ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O spodobnosti, patru Rupniku in Prešernovi nagradi
15
03.01.2023 20:00
Poudarjeno govorjenje o svobodi, ki označuje sleherni totalizirajoči ideološki diskurz, je pač znak, da sta tako svoboda kot ... Več.
Piše: Marjan Frankovič
Med socializmom in kapitalizmom: Joc Pečečnik odgovarja Urški Klakočar Zupančič
23
02.01.2023 21:30
Potem ko je predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v novoletnem intervjuju za spletni portal Siol okrcala Joca ... Več.
Piše: Joc Pečečnik
Učne ure televizijske napovedovalke Nataše
22
02.01.2023 00:00
Od novoizvoljene predsednice imamo pravico pričakovati, da se bo obnašala, kot se predsednica republike mora obnašati. Da se bo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Slovenija, Evropa in svet v 2023: Odpornost, vzdržljivost in strateška daljnovidnost
11
01.01.2023 00:00
Paradoksalno in na presenečenje mnogih je prav agresija Rusije na Ukrajino pokazala enotnost, načelnost in trdnost EU. Tako ... Več.
Piše: Iztok Mirošič
Janez Zemljarič (1928-2022)
17
30.12.2022 23:40
Ljubljanske Murgle so, povedano brez kakršnega koli cinizma, izgubile še enega prebivalca. Na svoj 94. rojstni dan je umrl Janez ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Gostujoče pero: Januar je pač tak mesec
Anže Logar
Ogledov: 2.435
02/
Kot v češki risanki A je to!: Zdravstvena reforma premierja Goloba in ministra Loredana
Milan Krek
Ogledov: 1.644
03/
7352 žalitev
Tilen Majnardi
Ogledov: 1.593
04/
Tanki za Ukrajino: Dolgoletno nemško paktiranje s Putinom bo Evropo še drago stalo
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1.798
05/
Damnatio memoriae ali koga moti muzej, posvečen slovenski osamosvojitvi
Igor Bavčar
Ogledov: 1.780
06/
Odgovor na vprašanje, kdo najbolj ogroža Rusijo, je enostaven: Rusija.
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.400
07/
Od kje cena 300 evrov za megavatno uro električne energije
Bine Kordež
Ogledov: 1.569
08/
Avtokracija je navzven videti res trdna, a je navznoter v resnici izjemno šibka
Andraž Šest
Ogledov: 1.066
09/
Opravičilo s kladivom
Milan Krek
Ogledov: 2.361
10/
Dobavitelji v državnem zdravstvu zaradi preplačanih medicinskih pripomočkov letno zaslužijo vsaj 250 milijonov evrov!
Krištof Zevnik
Ogledov: 2.427