Komentar

Socialna država ni to, da se mora država vedno vtikati v vsako stvar

Bolj kot agresivno promoviranje socialne države, ki je v slovenski ustavi postavljena celo ob bok vladavini prava (pravni državi), je po mnenju našega britanskega kolumnista pomembna skrb za zagotavljanje splošnega blagostanja ljudi. Nad vsem tem pa bi morala ostati enakost pred zakonom.

07.10.2015 23:11
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Socialna država   pravna država   enakost pred zakonom

Foto: arhiv Portala PLUS

Je slovenska ustava združila ljudi? Je ta tako imenovana socialna država ustavila korupcijo, ki najbolj prizadane nižje sloje družbe? Kaj pomeni socialna kohezija v slovenskem zgodovinskem kontekstu? Postavljanje pravne in socialne države v isti stavek je zame popačenje in potencialno rahljanje zelo pomembne enakosti pred zakonom.

Preden se lotim komentiranja socialnih zadev bi rad pojasnil nekaj glede dokapitalizacije bank; v svoji prejšnji kolumni sem uredništvo prosil za popravek, kajti v prevodu iz angleškega izvirnika se je nekaj izgubilo. Dokapitalizacija bank ni bila pretirana, kot so pokazali naknadni testi. Za tisti čas bi jo po mojem strokovnem mnenju lahko imenovali kvečjemu previdna ali konservativna, nikakor pa ne pretirana. Kot nekdo, ki je bil tam v središču dogajanja, opazoval poslabšanje slabih posojil, vladne zamude in politične akrobacije, vam lahko brez dvoma povem, da so bile banke na robu propada. Hvala Bogu za odločilno potezo Banke Slovenije in finančnega ministra.

 

Kakšno zvezo ima torej to z mojimi komentarji o t.i. socialni državi? Drugi člen slovenske ustave se glasi: "Slovenija je pravna in socialna država."

 

Kako je bila sprejeta ta frazeologija, ne vem. Vsekakor ne iz nemškega Temeljnega zakona (ime za nemško ustavo, op. uredn.), ameriške, avstrijske ali ruske ustave. Bolj verjetno je, da iz francoske ustave, ki omenja socialno republiko. Podobno velja za špansko in turško ustavo.

 

Zdi se mi, da gre za to, da bi morali na nek način skrbeti drug za drugega. Ali pa je to povezano s socializmom? Problem je namreč ta, vsaj tako mislim, da "socialno državo" lahko razlagamo tudi tako, da se mora država vedno vtikati v socialne zadeve. A glede na zgodovino državnega vmešavanja v preveč stvar se zdi, da vključitev takšne fraze v ustavo ni preveč modra. Precej bolje je, če na te zadeve gledamo kot promoviranje splošnega blagostanja ljudi, kot pravi ameriška ustava. Švicarska je prav tako boljša in omenja enakost priložnosti.

 

Rekel bi, da reševanje državnih bank lahko skozi ustavna določila razlagamo kot nujno potrebno. Sprašujem pa se, ali to pomeni, da mora država vedno vstopati v takšne okoliščine. Subvencioniranje in državna pomoč slabim podjetjem se konča v kaznovanju dobrih. Po mojem mnenju, ki je sorodno mnogim klasičnim liberalcem, je družba nekaj drugega kot država. Po mojem država pripada ljudem, ne pa obratno. Socialna kohezija izvira iz ljudstva, ne pa ustavnega prava. Življenjskega pomena je, da so ljudje svobodni in odgovorni in ne gledajo vedno na "socialno državo". Če drugega ne, ta daje preveč moči politikom in pravnikom.

 

Weimarska ustava ni zaustavila Hitlerja niti ni italijanska ustavila Mussolinija ali ustava francoske republike preprečila vichyjski režim. Beseda socialen se je seveda kar pogosto pojavljala tudi v jugoslovanski komunistični ustavi z diktatorjem Titom na vrhu.

 

Bolj je pomembno tisto, kar se zgodi v realnosti. Je slovenska ustava združila ljudi? Je ta tako imenovana socialna država ustavila korupcijo, ki najbolj prizadane nižje sloje družbe? Kaj pomeni socialna kohezija v slovenskem zgodovinskem kontekstu? Postavljanje pravne in socialne države v isti stavek je zame popačenje in potencialno rahljanje zelo pomembne enakosti pred zakonom.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
58
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
Zakaj v Sloveniji niti levica niti desnica ne more uspešno vladati
15
31.12.2020 22:12
Morda pa je težava v tem, da je tradicija kot gonilo konservativne politike pravzaprav na strani t.i. levega pola in predstavlja ... Več.
Piše: Igor Vlačič
Esej ob stoletnici Velikega razkola: Slovenski prokomunisti so državni udar zasnovali že leta 1920
17
30.12.2020 19:14
Za nami je stoletje temeljnega problema slovenskega naroda in državnosti, tj. procesa Velikega razkola zaradi nikoli pretrgane ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Joe Biden mi je rekel: "V primeru ponovnega rojstva bi se želel roditi v Sloveniji."
11
29.12.2020 20:13
Joseph Biden se ni zadovoljil le s stiskom roke, ampak je, ko me je generalni sekretar Nata predstavil, navezal pogovor. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dončić, Janša, Dragić, Erjavec: Nova sezona NBA in slovensko politično leto 2020
8
27.12.2020 23:59
Končuje se nesrečno leto in začela se je nova sezona košarkarske lige NBA. Politika in košarka se igrata na podobnih parketih in ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
O pudingu in lačnih otrocih: Hrupen molk javnih institucij in prekipevanje od solidarnosti
15
27.12.2020 11:00
Spoštovani zdravniki! Računamo na vašo podporo, ki žal do zdaj ni bila slišna. V zadnjih letih so se le posamezniki med ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Da, Balkan je dada, umetniki na Balkanu vedno nihajo med politično direktnostjo ali nezavedno asociativnostjo
4
27.12.2020 06:27
Dada je umetnost emigrantov. Umetniška združba si je v eksilu osvobodila ozemlje, da je lahko uveljavljala svojo umetniško ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.554
02/
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.119
03/
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.254
04/
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
Žiga Vavpotič
Ogledov: 1.756
05/
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
Igor Mekina
Ogledov: 2.161
06/
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
Simona Rebolj
Ogledov: 2.255
07/
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
Ana Jud
Ogledov: 1.656
08/
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
Tomaž Seljak
Ogledov: 1.533
09/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.113
10/
Samo bedaki in virusi
Ana Jud
Ogledov: 2.881