Komentar

Socialna država ni to, da se mora država vedno vtikati v vsako stvar

Bolj kot agresivno promoviranje socialne države, ki je v slovenski ustavi postavljena celo ob bok vladavini prava (pravni državi), je po mnenju našega britanskega kolumnista pomembna skrb za zagotavljanje splošnega blagostanja ljudi. Nad vsem tem pa bi morala ostati enakost pred zakonom.

07.10.2015 23:11
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   Socialna država   pravna država   enakost pred zakonom

Foto: arhiv Portala PLUS

Je slovenska ustava združila ljudi? Je ta tako imenovana socialna država ustavila korupcijo, ki najbolj prizadane nižje sloje družbe? Kaj pomeni socialna kohezija v slovenskem zgodovinskem kontekstu? Postavljanje pravne in socialne države v isti stavek je zame popačenje in potencialno rahljanje zelo pomembne enakosti pred zakonom.

Preden se lotim komentiranja socialnih zadev bi rad pojasnil nekaj glede dokapitalizacije bank; v svoji prejšnji kolumni sem uredništvo prosil za popravek, kajti v prevodu iz angleškega izvirnika se je nekaj izgubilo. Dokapitalizacija bank ni bila pretirana, kot so pokazali naknadni testi. Za tisti čas bi jo po mojem strokovnem mnenju lahko imenovali kvečjemu previdna ali konservativna, nikakor pa ne pretirana. Kot nekdo, ki je bil tam v središču dogajanja, opazoval poslabšanje slabih posojil, vladne zamude in politične akrobacije, vam lahko brez dvoma povem, da so bile banke na robu propada. Hvala Bogu za odločilno potezo Banke Slovenije in finančnega ministra.

 

Kakšno zvezo ima torej to z mojimi komentarji o t.i. socialni državi? Drugi člen slovenske ustave se glasi: "Slovenija je pravna in socialna država."

 

Kako je bila sprejeta ta frazeologija, ne vem. Vsekakor ne iz nemškega Temeljnega zakona (ime za nemško ustavo, op. uredn.), ameriške, avstrijske ali ruske ustave. Bolj verjetno je, da iz francoske ustave, ki omenja socialno republiko. Podobno velja za špansko in turško ustavo.

 

Zdi se mi, da gre za to, da bi morali na nek način skrbeti drug za drugega. Ali pa je to povezano s socializmom? Problem je namreč ta, vsaj tako mislim, da "socialno državo" lahko razlagamo tudi tako, da se mora država vedno vtikati v socialne zadeve. A glede na zgodovino državnega vmešavanja v preveč stvar se zdi, da vključitev takšne fraze v ustavo ni preveč modra. Precej bolje je, če na te zadeve gledamo kot promoviranje splošnega blagostanja ljudi, kot pravi ameriška ustava. Švicarska je prav tako boljša in omenja enakost priložnosti.

 

Rekel bi, da reševanje državnih bank lahko skozi ustavna določila razlagamo kot nujno potrebno. Sprašujem pa se, ali to pomeni, da mora država vedno vstopati v takšne okoliščine. Subvencioniranje in državna pomoč slabim podjetjem se konča v kaznovanju dobrih. Po mojem mnenju, ki je sorodno mnogim klasičnim liberalcem, je družba nekaj drugega kot država. Po mojem država pripada ljudem, ne pa obratno. Socialna kohezija izvira iz ljudstva, ne pa ustavnega prava. Življenjskega pomena je, da so ljudje svobodni in odgovorni in ne gledajo vedno na "socialno državo". Če drugega ne, ta daje preveč moči politikom in pravnikom.

 

Weimarska ustava ni zaustavila Hitlerja niti ni italijanska ustavila Mussolinija ali ustava francoske republike preprečila vichyjski režim. Beseda socialen se je seveda kar pogosto pojavljala tudi v jugoslovanski komunistični ustavi z diktatorjem Titom na vrhu.

 

Bolj je pomembno tisto, kar se zgodi v realnosti. Je slovenska ustava združila ljudi? Je ta tako imenovana socialna država ustavila korupcijo, ki najbolj prizadane nižje sloje družbe? Kaj pomeni socialna kohezija v slovenskem zgodovinskem kontekstu? Postavljanje pravne in socialne države v isti stavek je zame popačenje in potencialno rahljanje zelo pomembne enakosti pred zakonom.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
3
Zbogom, Denis, piši v miru!
0
20.08.2019 23:00
Pisati In memoriam za Denisa Kuljiša je trpljenje posebne vrste. Zato sem za sodelovanje zaprosil Dragana Živadinova, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch, Dragan Živadinov
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
13
19.08.2019 19:00
Presenečenje in zgražanje sproža uporaba zelo surove sile, s katero se ruski policisti znašajo nad mirnimi demonstranti. Več kot ... Več.
Piše: Božo Cerar
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
4
18.08.2019 19:00
Glede osamosvajanja in sploh strateških vprašanj je bil najbolj dosleden članKučanovegapredsedstva. Bil je Demosov človek pri ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Življenje se zgodi med ponavljanjem in slučajem
2
17.08.2019 22:59
Digitalna umetnost je postala že skoraj prevladujoča. Ravno zato je tako neskončno pomembna njena kritična refleksija. Ne le ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
20
13.08.2019 20:51
Pustite Greenpeace ali Amnesty International, ki delujeta globalno in - vsaj kolikor je znano - menda res ne jemljeta denarja od ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Portret Gertrude Stein: Medtem ko je opravičevala diktatorja Petaina, je Picasso sprejel Stalinovo nagrado
0
10.08.2019 23:53
Najbolj je živela tam, kjer je ni bilo, izbruhnila je z radikalno poezijo. V hipu! Postala je znamenje ameriške in evropske ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Indijanci, Slovenci in migrantski kalifat
13
09.08.2019 21:49
Nekdanji šolski minister in pronicljivi komentator nesporazumov evropske in slovenske politike Žiga Turk je dregnil v gnezdo ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Gabriele d'Anunnzio: Zgodovina se spominja imen zločincev, imena žrtev pa pozablja!
0
03.08.2019 22:28
Nujno, tudi v imenu zamejskih Slovencev, je potrebno potegniti globoko črto med zgodovino in zgodovino umetnosti: Gabriele ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
O dvojnosti: Kdo in kako se danes bori proti kartelom, proti korupciji?
24
01.08.2019 21:20
V nadaljevanju teme o dvopolnosti v vsakem človeku, ki sem jo na portalu odprl že 10. junija letos, želim natančneje izpostaviti ... Več.
Piše: Miha Burger
Medijska poroka iz koristoljubja: Zapoznela združitev Dnevnika in Večera
8
31.07.2019 19:00
Pomp okoli združitve Dnevnika in Večera, ki je tudi formalno dobila potrditev varuha konkurence, je lahko tudi posledica obdobja ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Bigger picture*: Atlantska listina in trikotnik ZDA - EU - Rusija
7
30.07.2019 20:00
Evropska unija je bila 50 let prizorišče tekmovanja Francije, Nemčije in Velike Britanije za evropsko prvenstvo. Pri tem ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Boris
11
29.07.2019 22:00
Če v Združenem kraljestvu komu omenite Borisa - bodisi pakistanskemu priseljencu, nemškemu bankirju ali valižanskemu kmetu -, ... Več.
Piše: Keith Miles
Tista prekleta kapelica pod Vršičem ali ruski konec zgodovine
31
28.07.2019 19:00
Počasi bomo vsakoletno poznojulijsko politično mašo pri Ruski kapelici lahko uvrstili ob bok bizarnostim, kakršne so proslava v ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Spomeniki revolucionarjem: Pustiti, podreti ali preseliti v muzeje?
8
28.07.2019 09:00
Ob nedavnem performansu , ko so neznani strorilci z rdečo barvo preplesakali spodnji del nog monolitnega spomenika Borisa ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Bog jim pomagaj! Jaz jim ne morem na noben način.
0
27.07.2019 23:47
Viktor Borisovič Šklovski ni bil, kot mnogi menijo, revolucionar-proletarec-inetelektualec, temveč je bil v državljanski vojni ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kako to, da so funkcionarji Komisije za preprečevanje korupcije tako slabo plačani?
14
26.07.2019 22:00
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ob prihajajoči 15-letnici tega organa opozarja na vrsto težav, s katerimi ... Več.
Piše: Boris Štefanec
V pričakovanju drugega migrantskega vala: Šarčeva vlada pa se še naprej hvali, da ima "razmere pod nadzorom"
14
22.07.2019 19:00
Kolone migrantov se valijo iz severa proti jugu in na slovenskih (avto)cestah povzročajo dolge zastoje in kaos. Njihov cilj je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O anonimnih komentatorjih
5
21.07.2019 09:00
Drži, da 90 odstotkov državljanov ne zanimajo javne zadeve, skrb za skupnost in da so najčistejši sledilci fenomena mindfulness ... Več.
Piše: Miha Burger
Homagge Marku Mlačniku: V dvorani sem gledal glavnega junaka predstave, ki je gledal samega sebe na odru
9
20.07.2019 22:00
Tokrat se ne bom mogel otresti presežnikov. Vse, kar bom imenoval, je bilo presežno v času nastanka in je bilo kot takšno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Norosti Šarčevega medijskega zakona: Bomo tudi za kršitve cestno-prometnih predpisov odslej kaznovali – vzdrževalce cest?
8
18.07.2019 19:00
Slovenska medijska zakonodaja naj bi se kmalu posodobila, in to že četrtič v zgodovini veljavnega Zakona o medijih. Predlog ... Več.
Piše: Igor Mekina
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
"Če bo šlo z vodenjem Slovenije tako naprej, Slovenije čez 20 let ne bo več."
Uredništvo
Ogledov: 2,269
02/
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2,105
03/
V breznu insajderja: Česa vse ne veste o sanaciji bank in podrejenih obveznicah državnih bank
Uredništvo
Ogledov: 1,748
04/
Velika Britanija in Združene države Amerike: Konec njunega "posebnega odnosa" je dobra novica!
Uredništvo
Ogledov: 1,632
05/
In memoriam Ivan Oman (1929-2019)
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,514
06/
Putinova demokracija: Zakaj ruska policija tako grobo obračunava z demonstranti v Moskvi
Božo Cerar
Ogledov: 923
07/
Turistična okupacija Zgornjega Posočja: Nemških motoristov je več kot v času okupacije
Uredništvo
Ogledov: 1,071
08/
Indijanci, Slovenci in migrantski kalifat
Dimitrij Rupel
Ogledov: 1,792
09/
Ponovno odkriti mojster (2. del): Že pred koncem prvega letnika klasične gimnazije je postalo jasno, da bo Jože pogorel
Uredništvo
Ogledov: 1,195
10/
Devet življenj Boruta Jamnika: Cerarjeva vlada vabi tuje investitorje, Jamnik pa jih preračunljivo odganja
Uredništvo
Ogledov: 5,541