Razkrivamo

Vojna napoved birokraciji se naj začne z malimi hidroelektrarnami

Birokratska togost je ena hujših bolezni naše države, ki jo na svojo koži občutijo tudi vsi tisti podjetni posamezniki, ki bi radi investirali v t.i. male hidroelektrarne. Kljub temu da gre za ekološko prijazen način pridobivanja energije, ga naš birokratski Leviatan blokira kar v neverjetnih 90%.

17.10.2015 22:00
Piše: Miha Burger
Ključne besede:   male hidroelektrarne   argumentacija   arso   birokracija

www.cradlemountain.net

Rešitev namreč ni ta, da je ta in ta strokovnjak rekel "treba je zaščititi raka koščaka in konec!". Kot tudi ni rešitev trmasta drža užaljenega podjetnika v stilu "pravico bomo iskali na sodišču!". Kajti ne gre za pravico, ampak za pravičnejšo rešitev, za zdravorazumsko sobivanje različnih interesov, hotenj in prepričanj, ki ga omogoča in zgradi le dobra in kvalitetna javna argumentacija. Ne gre za to, kateri posamezen interes bo zmagal, ampak gre za interes Celote, Slovenije. Želim si, da živita in preživita tako podjetniška ideja kot tudi rak koščak.

Včasih v tej naši ljubi Sloveniji prav udari vate kakšna nesmiselna zagata ali problem. In ko pobliže pogledaš, vidiš, da je vzrok zanjo predvsem v birokratskem odnosu do problema. In kar je še huje, znova in znova - kot da je rešitev samo prek sodišča. Kaj pa če bi enkrat poskusili s kakšno preprosto metodo argumentacije?

 

Pa poglejmo enega od takšnih problemov:

 

Vsi vemo, da je Slovenija kot članica EU obvezana, da delež obnovljivih virov energije poveča na 20%. To je izjemno težko dosegljivo. Poznano je, kakšne težave imamo denimo s postavljanjem vetrnih elektrarn, poznano je tudi, kakšne težave in komplikacije so z izkoriščanjem sončne energije. Po drugi strani pa je znano, da se - citiram kar iz publikacije OZN ob mednarodnem letu sodelovanja na področju voda - letno po ozemlju Slovenije "samo v rekah in potokih (!) pretoči okoli 34 milijard kubičnih metrov vode. To pomeni, da skupna količina vode na prebivalca skoraj štirikrat presega evropsko povprečje."

 

V tem kontekstu še en pomemben, čeprav morda manj poznan podatek: svoje prve male hidroelektrarne zgradili že koncem 19. stoletja in prav one so pridelale prve kilovate elektrike v naši domovini. Dejstvo je, da so ena redkih možnosti za doseganje evropske zaveze 20% obnovljivih virov energije prav MHE (male hidroelektrarne).

 

Glavni razlog, da se takšnih hidroelektrarn v zadnjih letih praktično ne gradi več, so zavrnitvene odločbe Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO). Tam smo izvedeli, da je bilo od 15 prošenj za naravovarstveno soglasje za gradnjo MHE v lanskem letu zavrnjenih kar 13. Devetdeset odstotkov torej! In to, kot so nam tudi povedali na ARSO, zaradi zavrnitvenih mnenj območnih zavodov za varstvo narave. Skratka, situacija je paradoksalna, praktično edini alternativni ekološko sprejemljiv vir energije se ne povečuje zaradi ekologije.

 

Kar od nekaj različnih potencialnih investitorjev iz različnih koncev Slovenije smo dobili podoben odgovor na naše vprašanje, kaj navajajo v svojih pritožbah na zavrnitvene odločbe ARSO oziroma kje vidijo možno rešitev te zagate. Odgovorili so nam, da konkretnih obrazložitev ni. Da je veliko je pavšalnih opredelitev, predvsem pa da manjkajo oziroma da niso navedeni nobeni omejitveni ukrepi, ki bi jih investitorji sicer upoštevali, saj je v vsak projekt vloženo veliko časa in sredstev.

 

Tudi mi smo poskušali dobiti odgovor od ARSO,  zakaj območni zavodi za varstvo narave ne navajajo nobenih omejitvenih ukrepov. Odgovor smo dobili kar po telefonu, ker ni bilo pripravljenosti za kakšno podrobnejše pojasnjevanje: naj se obrnemo na posamezen območni zavod, ker ARSO mimo njihovega mnenja tako ali tako ne more. Klasična povest o birokratski jari kači in slepem polžu...

 

Potem pa se po navadi zgodi reakcija, značilna za naše kraje: zasebni investitorji, obupani nad dolgotrajnim in do skrajnosti zbirokratiziranim postopkom na koncu državnim uradnikom zabrusijo, da bodo svojo pravico prisiljeni (po)iskati na sodišču.

 

Je državni sistem res tako birokratski in tog, da ostane le še iskanje rešitve po sodnih poteh? Pa toliko lepih besed in govorov o obnovljivih virih energije! So to le floskule in prazne fraze?! In ne nazadnje, kaj lahko v tem primeru sploh reši sodišče? In v kolikšnjem času? Sodeč po praksi Evropskega sodišča za človekove pravice je eden glavnih grehov našega sodstva ravno kršenje pravice do sojenje v razumnem roku. Včasih so dejali: pravica odložena je pravica odrečena.

 

Kot da je nekakšno nihalo spet potegnilo preveč na eno stran. In smo se borili (osebno imam kar velik razlog, da pišem v prvi osebi množine) za več varstva narave, ko so brezobzirni podjetniki vplivali na politiko in je ta dovoljevala prekomerno onesnaževanje okolja. Tako je bilo nekoč. A zdaj je to nihalo očitno potegnilo na drugo, okoljevarstveno stran. Ali pa imamo diktaturo birokratov, ki smrtno sovražijo vse, kar diši po podjetniških idejah, gradnjah, posegih v prostor ipd. Birokracija na vse to velikokrat, prevečkrat odgovarja z absurdnimi blokadami. Največkrat prav zaradi birokratskega odnosa ali pa egotripa posameznih strokovnjakov za kakšno ozko področje, ki jim je sistemska zakonodaja dala določeno moč odločanja. In ti mali faraoni ne vidijo nobene potrebe po kakšni argumentaciji, zdravorazumskem kompromisu ali po jasni, razumljivi postavitvi omejitvenih ukrepov.

 

Rešitev namreč ni ta, da je ta in ta strokovnjak rekel "treba je zaščititi raka koščaka in konec!". Kot tudi ni rešitev trmasta, skorajda ihtava drža užaljenega podjetnika v stilu "pravico bomo iskali na sodišču!". Kajti ne gre za pravico, ampak za pravičnejšo rešitev, za zdravorazumsko sobivanje različnih interesov, hotenj in prepričanj, ki ga omogoča in zgradi le t.i. win-win koncept, dobra in kvalitetna javna argumentacija. Ne gre za to, kateri posamezen interes bo zmagal (in sodišče lahko po naravi stvari vedno odloči le tako, da ena stranka zmaga, druga pa izgubi), gre za interes Celote, to je Slovenije, moje domovine, v kateri si želim, da živita in preživita tako podjetniška ideja kot tudi rak koščak. Verjamem, da si podobno veči želi velika večina državljanov Slovenije.

 

Predlagamo korak k boljši, pametnejši, ne nazadnje tudi pravičnejši rešitvi tega problema. Ne avtor tega prispevka ne uredništvo Portal PLUS nismo strokovnjaki na tem področju, to je jasno. Naš korak je le ta, da odpremo argumentacijo o tem problemu v obliki, kot jo predlaga uredništvo na koncu tega prispevka. In obenem predlagamo vladi, torej državni upravi, da omogoči podobno argumentacijo na spletnem portalu, čigar delovno ime bi lahko bilo STOPbirokraciji.si. Dobro bi bilo, če bi še kakšen nacionalni medij, recimo RTV Slovenija, odprl podobno argumentacijo (naša "nacionalka" morda na svojem portalu MMC). Pa tudi kdor koli, ki bo spodbudil aktivne državljane, strokovno ini širšo javnost k sodelovanju. Na takšen način bomo skupah prisilili odgovorne k boljšim in pametnejšim rešitvam.

 

 

PRIPIS UREDNIŠTVA: Portal PLUS pozdravlja pobudo našega sodelavca Mihe Burgerja in svoje bralce vabi, da bodisi prek možnosti spletnega komentiranja bodisi prek elektronske pošte info@portalplus.si izražajo svoja mnenja, dajejo predloge ali opozarjajo na konkretne probleme z birokratskim Leviatanom, s katerim se srečujejo v Sloveniji. Obljubljamo, da njihovi prispevki ne bodo ostali prezrti. 

 

 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
4
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
13
27.06.2022 19:00
Medtem ko ruska propaganda poskuša prepričati evropsko in zahodno javnost, kako njihovi politiki s sankcijami proti Putinovem ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
6
22.06.2022 21:15
Tistih devet oseb, ki si nadenejo lepo ukrojene toge ustavnih sodnikov, da bi privzdignili ugled svojega položaja, moramo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Souring Pakistani-Iran Relations
5
22.06.2022 09:49
Pakistan and Iran have long been accusing each other of harbouring terrorists that carry out cross border attacks. Sunni ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
16
19.06.2022 21:19
V teh dneh, ko so oči svetovne javnosti uperjene proti vzhodni Evropi in vojni v Ukrajini, dogajanje v zvezi z iranskim ... Več.
Piše: Božo Cerar
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
22
15.06.2022 21:28
Normalizacija države in depolitizacija medijev, o čemer rada govorita novi premier in njegova administracija, je mačji kašelj: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
50 podpisnikov Odprtega pisma Golobu in Fajonovi: Ni čas za popuščanje Putinu, temveč za odločno podporo ukrajinski obrambi!
23
13.06.2022 23:20
Potem ko sta nekdanja predsednika Kučan in Turk, ki se jima je pridružilo nekaj manj kot 20 izrazito levičarskih intelektualcev, ... Več.
Piše: Uredništvo
Svobodnjaška diplomacija: Sprava s Putinom, Ruska kapelica in Karl Erjavec za veleposlanika v Moskvo?
14
08.06.2022 08:45
Zunanja politika nove slovenske vlade bo eno tistih področij, na katerih lahko pričakujemo določene spremembe. Ne le zaradi ... Več.
Piše: Uredništvo
(Ne)pristranskost Dnevnika RTV Slovenija ob nastopu Janševe in Golobove vlade
30
06.06.2022 22:33
Novinarji javne RTV Slovenija so ponosni na svoje profesionalno, objektivno in politično neopredeljeno poročanje. Zanimivo ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Vsi predsednikovi možje: Jake Sullivan in zunanja politika za srednji razred
11
02.06.2022 20:00
Henry Kissinger (se) je nekoč vprašal, kdo pozna telefonsko številko Evrope.Odgovora nismo dobili nikoli in ga verjetno tudi ne ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
From Beijing with Love: Chinese investments in the Netherlands as security threat
5
01.06.2022 20:00
Dutch authorities reportedly initiated an enquiry against a Chinese owned company Kuwait Petroleum Netherlands for allegedly ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Jeffrey Sachs in Neil Harrison: Preiskava o možnem umetnem izvoru novega koronavirusa bi se morala že zdavnaj začeti!
17
29.05.2022 10:49
Ali je ameriška biotehnologija pomagala ustvariti COVID-19, se sprašujeta Jeffrey Sachs in Neil Harrison. Ekonomista in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ali so mandati letošnjih volitev v Državni zbor skladni z Ustavo?
17
27.05.2022 06:34
Že dvajset let trdim, da naš zakon, po katerem računamo in nato določimo mandate v Državnem zboru, ni v skladu z ustavo, in ... Več.
Piše: Marjan Lisjak
Provokacija skupine zdravnikov: Slovenija naj nemudoma izstopi iz Svetovne zdravstvene organizacije!
17
24.05.2022 21:04
Skupina 22 zdravnikov, ki so se podpisali pod pismo ministru za zdravje Janezu Poklukarju, je poskrbela za res lep uvod v ... Več.
Piše: Uredništvo
V imenu civilne družbe: Pismo prijatelju, bodočemu predsedniku vlade Robertu Golobu
15
23.05.2022 18:30
Vili Kovačič, predsednik Društva davkoplačevalci se ne damo in predsednik društva Slovenski TIGR 13. maj je na mandatarja in ... Več.
Piše: Uredništvo
Ruski imperializem (2. del): "Zahod mora Rusijo ustaviti v Ukrajini in jo privesti do razpada, kajti le tako bo mogoče ustaviti rusko agresivnost"
16
14.05.2022 21:10
V drugem delu prispevka bomo predstavili tezo o dolgoročni umiritvi Rusije, ki se zdi ta hip morda marsikomu nezaslišana, vendar ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Ruski imperializem (1. del): Putinovi generali na fronto v Ukrajino kot topovsko hrano pošiljajo pripadnike etničnih manjšin
15
13.05.2022 20:06
Ruska federacija je po razpadu Sovjetske zveze še naprej imperij, ki si podreja številne manjše narode, ki bi sami po sebi raje ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Slovenija, moja socialna država: Stopnja dohodkovne neenakosti pri nas je še vedno med najnižjimi na svetu
4
06.05.2022 23:00
Ali je Slovenija socialna država, kot piše v ustavi? Seveda na to vprašanje ne moremo oblikovati enoznačnega odgovora. Verjetno ... Več.
Piše: Bine Kordež
Illegal Pakistani migrants fomenting extremism and security challenges in Europe
12
04.05.2022 21:16
The unchecked illegal migration from Pakistan to Europe during the past few decades has turned into a security and law order ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
O imperializmu in rašizmu: Ruska agresija na "manjvredno" Ukrajno ima predvsem kulturni kontekst
27
03.05.2022 21:11
Rusija je napadla Ukrajino iz razlogov, ki niso odvisni od Putina, Zelenskega, zveze NATO ali česa podobnega. V ozadju je precej ... Več.
Piše: Maksimiljan Fras
Tudi po zadnjih volitvah razmerje med levico in desnico ostaja pri 60 : 40 v korist levice
30
28.04.2022 23:00
Tudi zadnje parlamentarne volitve so potrdile, da je slovensko volilno telo nekoliko bolj nagnjeno v levo. Seštevek glasov ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.590
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.237
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.396
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 1.963
05/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.336
06/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.094
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.062
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 978
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.275
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.197