Razkrivamo

Migrantski tsunami odpira vrata nujni razpravi o prihodnosti Evrope

Koliko časa se bomo še slepili, da je orjaški eksodus vojnih beguncev in ekonomskih migrantov iz Azije in Afrike zgolj nekaj trenutnega, prehodnega in česar bo v nekaj tednih ali največ mesecih konec? Odgovor na vprašanje, zakaj takšno zatiskanje oči pred resnico, je enostaven: vladajoče evropske politične in ekonomske elite je strah upora in revolucije.

24.10.2015 02:08
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   migracije   mediji   dns   nacionalisti   bruselj

Foto: Aljazeera

Evropski politiki se začenjajo zavedati resnosti selitve narodov, ki so dobile biblične razsežnosti. Če se zmerni politiki iz obeh bregov ne bodo učinkovito lotili migrantske krize, potem bodo vakuum izkoristili ekstremisti in s populističnimi slogani poskušali vplivati na migracijsko poilitiko. Izkušnje iz Belgije in Francije kažejo na to, da skrajna desnica pridobiva ravno zaradi slabo urejenih ali preveč razvodenelih politikov starega kova.

Za gledalce petkovih Odmevov je moralo biti naravnost šokantno, ko je jordanski konzul v Sloveniji Amir Samarin voditelju Igorju E. Bergantu povedal dva stavka, ki bi ju nekateri mediji najraje cenzurirali (še posebej Pop TV, kjer so glede migrantske krize tako neverjetno politično korektni, kot da bi se želeli pokesati za vse svoje pretekle medijske grehe - in teh zagotovo ni malo). Samarin je namreč uporabil besedo tsunami, ko je opisoval razsežnosti migrantskega vala. Še bolj pa je zatresel optimizem gledalcev z izjavo, da v Turčiji na pot proti Evropi čaka 5 milijonov ljudi.

 

Tako direktnih besed brez olepševanja ali selektivne izbire informacij slovenska javnost v času intenzivnega trajanja migrantske krize še ni slišala. Velik del odgovornost za to nosijo tisti mediji, ko so se ukvarjali z detajli, včasih tudi nepomembnimi, pri tem pa pozabili na širši kontekst. Zaradi tega določen del državljanov še vedno ne ve povsem natančno, za kaj pri tej "begunski krizi" sploh gre. V primerjavi z nemškimi ali avstrijskimi mediji so se naši dolgo časa obnašali tako, kot da je v državi malo večja skupina kitajskih turistov, ne pa na desettisoče tujcev. O tem, kaj se zgodi, če ostanejo, a se silno težko integrirajo v družbo in o tem, kako je videti vsakdan prebivalcev azilnega doma, govori prispevek nemške televizije ARD, ki je vreden ogleda.

 

V zvezi s poročanjem medijev o migrantih velja omeniti tudi nekakšne smernice za ta namen, ki jih je novinarskim hišam posredovalo Društvo novinarjev Slovenije. Dokument dejansko deluje podobno, kot če bi morali učenci zadnjega razreda devetletke sestaviti prispevek o eksotičnih tujcih v kraju, kjer prebivajo. Kdor aktivno spremlja tuje medije med migrantsko krizo, bo nad zmedenostjo in občasnim neprofesionalizmom dela slovenske "sedme sile" zelo presenečen. Skoraj neverjetno je, denimo, da se niso lotili podrobne analize najpomembnejših vprašanj, ki jih odpira selitev narodov.

 

Izraz "selitev narodov" je vsak dan bolj na mestu, kajti številke potrjujejo, da gre za eno najbolj množičnih migracij v mirnem času v moderni zgodovini človeštva. Številke pa so, na to je posredno opozoril že jordanski konzul Samarin, zares impozantne oziroma za Evropejce tudi zastrašujoče; tudi če upoštevamo tiste vire, ki navajajo nekoliko nižje številke, vendar jim dodamo še vse tiste prebežnike, ki na pot proti obljubljeni Evropi skozi Slovenijo čakajo na sredozemskih obalah Severne Afrike, v Siriji, Iraku, Afganistanu in Podsaharski Afriki, potem je jasno, da gre za več kot deset, po nekaterih podatkih pa celo za več deset milijonov ljudi. V tej grozeči perspektivi so desettisoči migrantov, s katerimi se soočamo v teh dneh, zgolj neke vrsta predhodnica, za katero bo prišla glavnina. Če se bo to dejansko zgodilo, potem se bomo soočili z danes nepredstavljivmi razmerami, ko Evropa enostavno ne bo več celina, kjer je dobro živeti. O tem, kako smrtno resno eni jemljejo razmere na južni meji, priča tudi informacija, da se je v zadnjih dneh več Slovencev nenadoma začelo zanimati za možnost selitve v države, ki po splošnem prepričanju veljajo za varne, zanesljive in prijazne za življenje. To so predvsem Kanada, Avstralija in Nova Zelandija.

 

Vedno več evropskih politikov se začenja zavedati resnosti selitve narodov, ki so dobile biblične razsežnosti. Če se zmerni politiki obeh blokov ne bodo učinkovito lotili migrantske krize (nejevoljo zaradi preveč ljubeznive politike do emigrantov je znotraj lastne stranke CDU začutila celo nemška kanclerka Angela Merkel), potem bodo vakuum izkoristili ekstremisti in s populističnimi slogani poskušali vplivati na migracijsko poilitiko. Izkušnje iz Belgije in Francije kažejo na to, da skrajna desnica pridobiva ravno zaradi slabo urejenih ali preveč razvodenelih politikov starega kova.

 

Če nedeljski vrh EU - Balkan v Bruslju ne bo prinesel prvih konkretnih potez, strategije prihodnjih odzivov in predvsem če ne bo vzpostavil porušenega sodelovanja tako med sosednjimi državami (Slovenija, Hrvaška, Madžarska) znotraj EU, kot tudi med članicami EU in njihovimi sosedami nečlanicami (Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Albanija, Črna Gora), potem je z integracijskimi procesi na stari celini definitivno konec. Na kakšen način bodo vodilni evropski politiki vsak v svoji državi odprli javni dialog o tej izjemno pomembni, a hkrati tudi očutljivi temi, zaenkrat še ni jasno. Edini politik, ki ga je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker še ne toliko nazaj pred televizijskimi kamerami imenoval diktator, madžarski premier Viktor Orban, je o posledicah nekontroliranega priseljevanja izjavil nekaj, kar bi morda kdo še pred dnevi označil kot nedemokratično. In sicer, da takšni migracijski tokovi destabilizirajo evropske demokracije: 

 

"Iskreno moramo začeti razpravo o prihodnosti naše celine, brez politično korektnega govoričenja, brez pretvarjanja, z odkritim pogovorom."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Popravek: Dosje Livar (Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj )
0
06.06.2020 21:40
Dne 26.05.2020 je bil objavljen članek z naslovom Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
9
04.06.2020 22:30
Primorski dnevnik je konec maja objavil novico o incidentu na slovensko-italijanski meji, ko naj bi pripadnik Slovenske vojske z ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
8
31.05.2020 23:20
Potem ko smo minuli teden na portalu+ razkrili obrise doslej ene največjih afer, povezanih s slovenskimi gozdovi, so začele ... Več.
Piše: Uredništvo
Koronakriza, brez panike: Banka Slovenije lahko državi Sloveniji mirno "posodi" 13 milijard evrov!
9
27.05.2020 21:00
Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: Glede na ... Več.
Piše: Bine Kordež
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
9
26.05.2020 23:05
Največja livarna v Sloveniji s sedežem v Ivančni Gorici, ki skupaj s proizvodnim obratom v Črnomlju zaposluje 750 delavcev, je ... Več.
Piše: Uredništvo
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
6
25.05.2020 22:00
V tednu slovenskih gozdov, s čemer želimo posebej izpostaviti pomembnost tega vprašanja, začenjamo s serijo člankov o ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko profesor javno piše predsedniku: O dezinfekciji toksične slovenske medijske scene
13
21.05.2020 20:42
Spoštovani gospod predsednik, glede na vaš osebni ugled in ugled vaše institucije vas pozivam, da organizirate javno razpravo o ... Več.
Piše: Uredništvo
SODNA PORAVNAVA: Opravičilo Marku Kolblu in družbi Europlakat, d.o.o.
0
19.05.2020 17:00
V skladu s sodno poravnavo, sklenjeno na podlagi 307. člena Zakona o pravdnem postopku 15. maja 2020 na Okrožnem sodišču v ... Več.
Piše: Uredništvo
Kako rešiti slovenski turizem? Če ne bo hitre akcije in denarja, se nam obeta katastrofa!
1
15.05.2020 12:00
Koronavirusna epidemija bo resno prizadela slovenski turizem. Letošnja sezona bo zdesetkana, to je verjetno neizogibno. Turizem ... Več.
Piše: Bine Kordež
Začenja se lov na novega ustavnega sodnika ali sodnico: Kdo so kandidati političnih strank?
4
13.05.2020 00:20
Sedem bo kandidatov za izpraznjeno sodniško mesto na Beethovnovi, so nam namignili zaupni viri. Objavljamo vsa imena, ki po ... Več.
Piše: Andrej Černe
Zdravstvo po epidemiji: Kateri so trije temeljni pogoji za ureditev slovenskega zdravstva
3
12.05.2020 00:28
Dvanajst uglednih slovenskih zdravnikov je na portalu zdravstvo.si objavilo poziv vsem odločevalcem, zlasti pa zakonodajalcem, ... Več.
Piše: Uredništvo
Poziv finančnemu ministru Andreju Širclju: Ne ponavljajte zablode s TEŠ 6, ustavite projekt Drugega tira!
9
08.05.2020 23:30
Ali bo koronavirus pripomogel k novemu razmisleku in drugačnemu odnosu do največjih državnih investicij? Nujna je revizija ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Blaž Zgaga je Deutsche Welle zakuhal mednarodni novinarski škandal, jezni in užaljeni Nemci se zdaj branijo z aroganco
25
07.05.2020 23:40
Nagrada za svobodo govora, ki jo je od Deutsche Welle prejel tudi slovenski novinar Blaž Zgaga, je po besedah generalnega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Evrozadolževanje" v času epidemije: Slovenija lahko "pokuri" še dobrih 5 milijard evrov, ki jih verjetno nikoli ne bo treba vrniti!
9
06.05.2020 22:50
Od kod kar naenkrat toliko denarja, se marsikdo sprašuje v aktualnih razmerah, ko države skoraj že tekmujejo med seboj, katera ... Več.
Piše: Bine Kordež
Medijske žrtve koronavirusa: Govorica telesa glavnih igralcev t.i. afere Maske v oddaji Tarča
32
01.05.2020 23:55
Oddaja Tarča se bo zapisala v zgodovino medijskega poročanja po najmanj dveh vidikih. Najprej zato, ker gre za pomembno oddajo ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Bitenc proti Bitencu: Kako bi zmešnjava zaradi Marka Bitenca in Marka Bitenca lahko zatresla vladno koalicijo
34
29.04.2020 23:30
Pred nami je nadaljevanje prve epizode nove televizijske serije Maske, v kateri so ministra Počivalška obtožili, da je po ... Več.
Piše: Uredništvo
Kaj vse so vam mediji zamolčali o ozadju afere Maske, pa bi bilo pošteno, da bi vam povedali
25
25.04.2020 01:45
Slovenija ima novega heroja, ki dobiva dimenzije stripovskega junaka, njegovo ime se že pojavlja na grafitih. V nekoliko ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko mešetarjenje okoli lokalnega avtomobilskega salona razkrije vse slabosti nacionalne okoljske zakonodaje
3
19.04.2020 23:15
Zgolj usoda oziroma višja sila, če smo bolj natančni, je poskrbela, da se saga o načrtovanem avtomobilskem salonu luksuznih ... Več.
Piše: Uredništvo
Konfucijev svet, 2.del: Kaj je prava vloga vlade in kako naj se ljudem vlada?
0
19.04.2020 09:00
Knjiga o Konfuciju ameriškega novinarja Michaela Schumana v prevodu Uroša Kalčiča ni klasična biografija, ki bi se ukvarjala ... Več.
Piše: Uredništvo
Ko bo epidemije koronavirusa konec, pride na vrsto manjše zlo: menjave nekaterih šefov državnih podjetij
4
16.04.2020 02:20
Vlada je naposled le ustregla pričakovanjem medijev in javnosti ter imenovala celjskega odvetnika Janeza Stuška za novega ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 6.393
02/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 4.154
03/
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.521
04/
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.220
05/
O zmožnosti zaveze
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 2.123
06/
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
Uredništvo
Ogledov: 1.867
07/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 2.165
08/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 6.059
09/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.743
10/
Slovenska desnica in tuji mediji: Ker Janša noče, da bi ga kot žabo skuhali v topli vodi, občasno kar sam skoči v ponev z vrelim oljem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.418