Razkrivamo

Migrantski tsunami odpira vrata nujni razpravi o prihodnosti Evrope

Koliko časa se bomo še slepili, da je orjaški eksodus vojnih beguncev in ekonomskih migrantov iz Azije in Afrike zgolj nekaj trenutnega, prehodnega in česar bo v nekaj tednih ali največ mesecih konec? Odgovor na vprašanje, zakaj takšno zatiskanje oči pred resnico, je enostaven: vladajoče evropske politične in ekonomske elite je strah upora in revolucije.

24.10.2015 02:08
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   migracije   mediji   dns   nacionalisti   bruselj

Foto: Aljazeera

Evropski politiki se začenjajo zavedati resnosti selitve narodov, ki so dobile biblične razsežnosti. Če se zmerni politiki iz obeh bregov ne bodo učinkovito lotili migrantske krize, potem bodo vakuum izkoristili ekstremisti in s populističnimi slogani poskušali vplivati na migracijsko poilitiko. Izkušnje iz Belgije in Francije kažejo na to, da skrajna desnica pridobiva ravno zaradi slabo urejenih ali preveč razvodenelih politikov starega kova.

Za gledalce petkovih Odmevov je moralo biti naravnost šokantno, ko je jordanski konzul v Sloveniji Amir Samarin voditelju Igorju E. Bergantu povedal dva stavka, ki bi ju nekateri mediji najraje cenzurirali (še posebej Pop TV, kjer so glede migrantske krize tako neverjetno politično korektni, kot da bi se želeli pokesati za vse svoje pretekle medijske grehe - in teh zagotovo ni malo). Samarin je namreč uporabil besedo tsunami, ko je opisoval razsežnosti migrantskega vala. Še bolj pa je zatresel optimizem gledalcev z izjavo, da v Turčiji na pot proti Evropi čaka 5 milijonov ljudi.

 

Tako direktnih besed brez olepševanja ali selektivne izbire informacij slovenska javnost v času intenzivnega trajanja migrantske krize še ni slišala. Velik del odgovornost za to nosijo tisti mediji, ko so se ukvarjali z detajli, včasih tudi nepomembnimi, pri tem pa pozabili na širši kontekst. Zaradi tega določen del državljanov še vedno ne ve povsem natančno, za kaj pri tej "begunski krizi" sploh gre. V primerjavi z nemškimi ali avstrijskimi mediji so se naši dolgo časa obnašali tako, kot da je v državi malo večja skupina kitajskih turistov, ne pa na desettisoče tujcev. O tem, kaj se zgodi, če ostanejo, a se silno težko integrirajo v družbo in o tem, kako je videti vsakdan prebivalcev azilnega doma, govori prispevek nemške televizije ARD, ki je vreden ogleda.

 

V zvezi s poročanjem medijev o migrantih velja omeniti tudi nekakšne smernice za ta namen, ki jih je novinarskim hišam posredovalo Društvo novinarjev Slovenije. Dokument dejansko deluje podobno, kot če bi morali učenci zadnjega razreda devetletke sestaviti prispevek o eksotičnih tujcih v kraju, kjer prebivajo. Kdor aktivno spremlja tuje medije med migrantsko krizo, bo nad zmedenostjo in občasnim neprofesionalizmom dela slovenske "sedme sile" zelo presenečen. Skoraj neverjetno je, denimo, da se niso lotili podrobne analize najpomembnejših vprašanj, ki jih odpira selitev narodov.

 

Izraz "selitev narodov" je vsak dan bolj na mestu, kajti številke potrjujejo, da gre za eno najbolj množičnih migracij v mirnem času v moderni zgodovini človeštva. Številke pa so, na to je posredno opozoril že jordanski konzul Samarin, zares impozantne oziroma za Evropejce tudi zastrašujoče; tudi če upoštevamo tiste vire, ki navajajo nekoliko nižje številke, vendar jim dodamo še vse tiste prebežnike, ki na pot proti obljubljeni Evropi skozi Slovenijo čakajo na sredozemskih obalah Severne Afrike, v Siriji, Iraku, Afganistanu in Podsaharski Afriki, potem je jasno, da gre za več kot deset, po nekaterih podatkih pa celo za več deset milijonov ljudi. V tej grozeči perspektivi so desettisoči migrantov, s katerimi se soočamo v teh dneh, zgolj neke vrsta predhodnica, za katero bo prišla glavnina. Če se bo to dejansko zgodilo, potem se bomo soočili z danes nepredstavljivmi razmerami, ko Evropa enostavno ne bo več celina, kjer je dobro živeti. O tem, kako smrtno resno eni jemljejo razmere na južni meji, priča tudi informacija, da se je v zadnjih dneh več Slovencev nenadoma začelo zanimati za možnost selitve v države, ki po splošnem prepričanju veljajo za varne, zanesljive in prijazne za življenje. To so predvsem Kanada, Avstralija in Nova Zelandija.

 

Vedno več evropskih politikov se začenja zavedati resnosti selitve narodov, ki so dobile biblične razsežnosti. Če se zmerni politiki obeh blokov ne bodo učinkovito lotili migrantske krize (nejevoljo zaradi preveč ljubeznive politike do emigrantov je znotraj lastne stranke CDU začutila celo nemška kanclerka Angela Merkel), potem bodo vakuum izkoristili ekstremisti in s populističnimi slogani poskušali vplivati na migracijsko poilitiko. Izkušnje iz Belgije in Francije kažejo na to, da skrajna desnica pridobiva ravno zaradi slabo urejenih ali preveč razvodenelih politikov starega kova.

 

Če nedeljski vrh EU - Balkan v Bruslju ne bo prinesel prvih konkretnih potez, strategije prihodnjih odzivov in predvsem če ne bo vzpostavil porušenega sodelovanja tako med sosednjimi državami (Slovenija, Hrvaška, Madžarska) znotraj EU, kot tudi med članicami EU in njihovimi sosedami nečlanicami (Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Albanija, Črna Gora), potem je z integracijskimi procesi na stari celini definitivno konec. Na kakšen način bodo vodilni evropski politiki vsak v svoji državi odprli javni dialog o tej izjemno pomembni, a hkrati tudi očutljivi temi, zaenkrat še ni jasno. Edini politik, ki ga je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker še ne toliko nazaj pred televizijskimi kamerami imenoval diktator, madžarski premier Viktor Orban, je o posledicah nekontroliranega priseljevanja izjavil nekaj, kar bi morda kdo še pred dnevi označil kot nedemokratično. In sicer, da takšni migracijski tokovi destabilizirajo evropske demokracije: 

 

"Iskreno moramo začeti razpravo o prihodnosti naše celine, brez politično korektnega govoričenja, brez pretvarjanja, z odkritim pogovorom."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
10
25.01.2021 06:17
Povedali so nam, da bo Bidnovo predsedovanje pomenilo vrnitev v normalnost, v resnici pa bo pomenilo zmagoslavno vrnitev ... Več.
Piše: Uredništvo
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
20
19.01.2021 06:45
Ameriške volitve niso dogodek, ki bi zadeval samo Američane. Volilni izid bo imel dolgoročne posledice na ves svet. Trumpov ... Več.
Piše: Janez Vuk
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
25
18.01.2021 06:08
Ameriškemu politično-medijskemu establišmentu je po več kot štirih letih zasmehovanja, poniževanja, insinuacij in odkritih laži ... Več.
Piše: Janez Vuk
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
10
15.01.2021 04:00
Vili Kovačič, predsednik društva Davkoplačevalci se ne damo, se je z javnim pozivom obrnil na Računsko sodišče, na njegovega ... Več.
Piše: Uredništvo
Umor na Orient Ekspresu: Maščevanje velikih medijskih korporacij Donaldu Trumpu
17
12.01.2021 05:05
Američani so bili vedno pred Evropejci, pa naj je šlo za vojsko, ekonomijo, pop kulturo ali politiko. Zato ne gre podcenjevati ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Insajderski viri: Predsednik Pahor kljub izkazani podpori poslancev Andraža Terška "nikoli več" ne želi predlagati za ustavnega sodnika
22
09.01.2021 05:00
Predsednik Slovenije bo moral kmalu že tretjič predlagati kandidata za člana ustavnega sodišča. Prvič je Borut Pahor predlagal ... Več.
Piše: Igor Mekina
Proračunska gibanja, 3. del: V letu 2020 najvišji skok plač v zgodovini samostojne Slovenije
5
07.01.2021 06:00
Konec leta sem na portalu+ objavil dva teksta o proračunu Republike Slovenije, v katerih sem predstavil pomembnejše spremembe v ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zakaj je bila razrešitev Renate Zamida, direktorice Javne agencije za knjigo, pričakovana, pravilna in zakonita
9
28.12.2020 21:37
Po nenavadnem molku, ki je sledil nedavni razrešitvi Renate Zamide, direktorice Javne agencije za knjigo (JAK), okoli katere je ... Več.
Piše: Uredništvo
Človeške in socialne stiske med epidemijo: "Priznam, da včasih na skrivaj poberem kruh tudi iz smetnjakov."
14
24.12.2020 20:00
V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste objavljamo pet ganljivih zgodb, ki jih je zapisala epidemija novega ... Več.
Piše: Uredništvo
Po blamaži s pismi podpore Zdenki Badovinac zdaj še 175 "akademskih specialistov za Slovenijo" nad vlado zaradi domnevnega "zatiranja akademske svobode"!
18
23.12.2020 20:00
Česa takšnega še nismo doživeli: več kot 170 profesorjev in akademikov se je podpisalo pod javno pismo slovenskemu premierju, ki ... Več.
Piše: Uredništvo
Proračunska gibanja, 2. del: Večji izdatki države in padec BDP, a tudi višje plače prebivalstva
2
21.12.2020 20:26
Za razliko od prejšnje krize pred dobrim desetletjem, ko se je reševalo predvsem bančni sistem*, se tokrat države poslužujejo ... Več.
Piše: Bine Kordež
Proračunska gibanja, 1. del: Slovenska radodarnost s finančno pomočjo podjetjem in posameznikom je razlog za rekordni proračunski primanjkljaj
10
17.12.2020 21:00
Za javne finance je v letošnjem, kriznem letu zagotovo značilno manj zbranih davkov, na drugi strani pa se soočamo tudi s ... Več.
Piše: Bine Kordež
Ali bi Boris Popovič rad po bližnjici čez park nazaj na županski položaj?
5
17.12.2020 04:00
Potem, ko so njegovo zaposlitev pri Zdravku Počivalšku na ministrstvu za gospodarstvo na koncu preprečili vplivni člani SMC, ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
75 let zavlačevanja in izigravanja sprejetih ustavnih in zakonskih obveznosti
17
16.12.2020 04:43
Brez dvoma je status obeh avtohtonih narodnih manjšin, italijanske in madžarske, pri nas že skoraj tri desetletja, odkar sta ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Polemika: Esej o opustošenju legalnosti, legitimnosti in ustavnosti volitev 2014
10
30.11.2020 23:30
Prispevek je odziv na mnenje Boruta Pahorja, predsednika republike, z dne 18. 11. 2020, v odzivu na pismo predsednika vlade ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Se nam ponavlja zadnja kriza iz leta 2009? Vse kaže, da ne, vseeno pa bo ključen ponovni dvig domače potrošnje.
0
29.11.2020 23:30
Upad gospodarske aktivnosti bo v letošnjem letu zaradi epidemije skoraj podoben upadu v prvem letu zadnje gospodarske in ... Več.
Piše: Bine Kordež
Zmagal ni niti Biden niti Trump, Američani so izgubili volitve, račune pa plačujemo prebivalci preostalega sveta
14
20.11.2020 22:50
Kaj za vraga se dogaja v največji demokraciji na svetu, da se je zgodila ena največjih blamaž v zgodovini Združenih držav? Kajti ... Več.
Piše: Igor Vlačič
30 letnica plebiscita (1990-2020): Vsega je bil kriv Jože Pučnik
9
09.11.2020 21:30
V prihodnjih tednih, vse tja do božiča, bomo na portalu objavljali prispevke na temo slovenskega plebiscita, od katerega bo ... Več.
Piše: Peter Jambrek
Ponovno odkrita knjižna mojstrovina: Gulliverjeva potovanja
3
06.11.2020 23:09
Živimo v časih, ko je zaradi pandemije gibanje omejeno in ko potovanja nikakor niso več samoumevna, ponekod pa so celo ... Več.
Piše: Uredništvo
Demokracija v Ameriki: Nikakor ni izključeno, da bo Melania Trump še štiri leta krasila Belo hišo
6
02.11.2020 22:04
Kdo bo naslednji predsednik Združenih držav Amerike? Dokončen odgovor na to vprašanje bomo Evropejci zaradi časovnega zamika ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.938
02/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.854
03/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.946
04/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.895
05/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.937
06/
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
Ana Jud
Ogledov: 1.317
07/
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.204
08/
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
Uredništvo
Ogledov: 826
09/
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
Keith Miles
Ogledov: 860
10/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.420