Razkrivamo

Migrantski tsunami odpira vrata nujni razpravi o prihodnosti Evrope

Koliko časa se bomo še slepili, da je orjaški eksodus vojnih beguncev in ekonomskih migrantov iz Azije in Afrike zgolj nekaj trenutnega, prehodnega in česar bo v nekaj tednih ali največ mesecih konec? Odgovor na vprašanje, zakaj takšno zatiskanje oči pred resnico, je enostaven: vladajoče evropske politične in ekonomske elite je strah upora in revolucije.

24.10.2015 02:08
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   migracije   mediji   dns   nacionalisti   bruselj

Foto: Aljazeera

Evropski politiki se začenjajo zavedati resnosti selitve narodov, ki so dobile biblične razsežnosti. Če se zmerni politiki iz obeh bregov ne bodo učinkovito lotili migrantske krize, potem bodo vakuum izkoristili ekstremisti in s populističnimi slogani poskušali vplivati na migracijsko poilitiko. Izkušnje iz Belgije in Francije kažejo na to, da skrajna desnica pridobiva ravno zaradi slabo urejenih ali preveč razvodenelih politikov starega kova.

Za gledalce petkovih Odmevov je moralo biti naravnost šokantno, ko je jordanski konzul v Sloveniji Amir Samarin voditelju Igorju E. Bergantu povedal dva stavka, ki bi ju nekateri mediji najraje cenzurirali (še posebej Pop TV, kjer so glede migrantske krize tako neverjetno politično korektni, kot da bi se želeli pokesati za vse svoje pretekle medijske grehe - in teh zagotovo ni malo). Samarin je namreč uporabil besedo tsunami, ko je opisoval razsežnosti migrantskega vala. Še bolj pa je zatresel optimizem gledalcev z izjavo, da v Turčiji na pot proti Evropi čaka 5 milijonov ljudi.

 

Tako direktnih besed brez olepševanja ali selektivne izbire informacij slovenska javnost v času intenzivnega trajanja migrantske krize še ni slišala. Velik del odgovornost za to nosijo tisti mediji, ko so se ukvarjali z detajli, včasih tudi nepomembnimi, pri tem pa pozabili na širši kontekst. Zaradi tega določen del državljanov še vedno ne ve povsem natančno, za kaj pri tej "begunski krizi" sploh gre. V primerjavi z nemškimi ali avstrijskimi mediji so se naši dolgo časa obnašali tako, kot da je v državi malo večja skupina kitajskih turistov, ne pa na desettisoče tujcev. O tem, kaj se zgodi, če ostanejo, a se silno težko integrirajo v družbo in o tem, kako je videti vsakdan prebivalcev azilnega doma, govori prispevek nemške televizije ARD, ki je vreden ogleda.

 

V zvezi s poročanjem medijev o migrantih velja omeniti tudi nekakšne smernice za ta namen, ki jih je novinarskim hišam posredovalo Društvo novinarjev Slovenije. Dokument dejansko deluje podobno, kot če bi morali učenci zadnjega razreda devetletke sestaviti prispevek o eksotičnih tujcih v kraju, kjer prebivajo. Kdor aktivno spremlja tuje medije med migrantsko krizo, bo nad zmedenostjo in občasnim neprofesionalizmom dela slovenske "sedme sile" zelo presenečen. Skoraj neverjetno je, denimo, da se niso lotili podrobne analize najpomembnejših vprašanj, ki jih odpira selitev narodov.

 

Izraz "selitev narodov" je vsak dan bolj na mestu, kajti številke potrjujejo, da gre za eno najbolj množičnih migracij v mirnem času v moderni zgodovini človeštva. Številke pa so, na to je posredno opozoril že jordanski konzul Samarin, zares impozantne oziroma za Evropejce tudi zastrašujoče; tudi če upoštevamo tiste vire, ki navajajo nekoliko nižje številke, vendar jim dodamo še vse tiste prebežnike, ki na pot proti obljubljeni Evropi skozi Slovenijo čakajo na sredozemskih obalah Severne Afrike, v Siriji, Iraku, Afganistanu in Podsaharski Afriki, potem je jasno, da gre za več kot deset, po nekaterih podatkih pa celo za več deset milijonov ljudi. V tej grozeči perspektivi so desettisoči migrantov, s katerimi se soočamo v teh dneh, zgolj neke vrsta predhodnica, za katero bo prišla glavnina. Če se bo to dejansko zgodilo, potem se bomo soočili z danes nepredstavljivmi razmerami, ko Evropa enostavno ne bo več celina, kjer je dobro živeti. O tem, kako smrtno resno eni jemljejo razmere na južni meji, priča tudi informacija, da se je v zadnjih dneh več Slovencev nenadoma začelo zanimati za možnost selitve v države, ki po splošnem prepričanju veljajo za varne, zanesljive in prijazne za življenje. To so predvsem Kanada, Avstralija in Nova Zelandija.

 

Vedno več evropskih politikov se začenja zavedati resnosti selitve narodov, ki so dobile biblične razsežnosti. Če se zmerni politiki obeh blokov ne bodo učinkovito lotili migrantske krize (nejevoljo zaradi preveč ljubeznive politike do emigrantov je znotraj lastne stranke CDU začutila celo nemška kanclerka Angela Merkel), potem bodo vakuum izkoristili ekstremisti in s populističnimi slogani poskušali vplivati na migracijsko poilitiko. Izkušnje iz Belgije in Francije kažejo na to, da skrajna desnica pridobiva ravno zaradi slabo urejenih ali preveč razvodenelih politikov starega kova.

 

Če nedeljski vrh EU - Balkan v Bruslju ne bo prinesel prvih konkretnih potez, strategije prihodnjih odzivov in predvsem če ne bo vzpostavil porušenega sodelovanja tako med sosednjimi državami (Slovenija, Hrvaška, Madžarska) znotraj EU, kot tudi med članicami EU in njihovimi sosedami nečlanicami (Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Albanija, Črna Gora), potem je z integracijskimi procesi na stari celini definitivno konec. Na kakšen način bodo vodilni evropski politiki vsak v svoji državi odprli javni dialog o tej izjemno pomembni, a hkrati tudi očutljivi temi, zaenkrat še ni jasno. Edini politik, ki ga je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker še ne toliko nazaj pred televizijskimi kamerami imenoval diktator, madžarski premier Viktor Orban, je o posledicah nekontroliranega priseljevanja izjavil nekaj, kar bi morda kdo še pred dnevi označil kot nedemokratično. In sicer, da takšni migracijski tokovi destabilizirajo evropske demokracije: 

 

"Iskreno moramo začeti razpravo o prihodnosti naše celine, brez politično korektnega govoričenja, brez pretvarjanja, z odkritim pogovorom."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
11
17.06.2019 01:17
Lidia Glavina, bivša predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), je z nadzorniki dosegla sporazum o odpravnini v ... Več.
Piše: Uredništvo
Verniki vzdihnejo: O, Bog! Otroci in Italijani v stiski kličejo mamo. Socialistični uradniki rečejo: jebemtiboga. Jaz pa sem izčrkoval v misli: O, Giordano Bruno!
0
16.06.2019 11:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo sedmi, zadnji odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za ... Več.
Piše: Uredništvo
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
9
14.06.2019 22:00
Nadaljujemo z razkrivanjem ozadja afere, ki je izbruhnila po zavrnitvi Marka Pavlihe, slovenskega kandidata za sodnika na ... Več.
Piše: Uredništvo
Kot svinje z mehom! Fundacija invalidov in humanitarcev dobi vsako leto 20 milijonov, ki jih razdeli diskriminatorno, netransparentno, koruptivno in arbitrarno!
6
13.06.2019 19:00
FIHO je tista fundacija, ki je namenjena financiranju invalidskih in humanitarnih organizacij. Vsako leto razporedi kar 20 ... Več.
Piše: Igor Mekina
Dosje HE Brežice: Simbol državne protekcije kapitala na račun okolja in ljudi
11
12.06.2019 21:00
Ko so septembra 2017 uradno odprli hidroelektrarno Brežice, predzadnjo in najzmogljivejšo v verigi petih hidroelektrarn na ... Več.
Piše: Uredništvo
Primer Pavliha: Kako je visoko protežirani kandidat iz Slovenije neslavno pogorel v Bruslju
11
11.06.2019 18:00
Novica je močno odjeknila: dr. Marko Pavliha ne more postati sodnik na Splošnem sodišču Evropskih skupnosti v Luksemburgu, kamor ... Več.
Piše: Uredništvo
America will never be socialist*: nova knjiga Michaela Wolffa o "obleganem Trumpu"
10
10.06.2019 01:04
V letu pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v Združenih državah 3. novembra 2020, je še vse odprto. Michael Wolff, ki je ... Več.
Piše: Uredništvo
Intenziven študij na arestantski univerzi obsega vse znanje človeštva
2
08.06.2019 11:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo šesti odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za izbor ... Več.
Piše: Uredništvo
Ekskluzivno objavljamo kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije!
32
07.06.2019 00:59
Objavljamo kazensko ovadbo zoper bivšega guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in četverico njegovih namestnikov: ... Več.
Piše: Uredništvo
Popravek: ZNR: nova radijska mreža z največji prihodki, največ poslušalci in največjo rastjo. Politična podpora SMC?
0
06.06.2019 16:02
Spoštovani, skladno s 26. členom Zakona o medijih, zahtevam objavo popravka na objavljen članek v vašem mediu, z dne 22.5.2019, ... Več.
Piše: Uredništvo
Slikanica o tem, kako smo zaradi stroškov upokojencev postali javnofinančno najbolj problematična članica EU
8
05.06.2019 21:00
Besedo slikanica uporabljam zato, ker je ves prikaz pretežno v obliki slik (grafikonov). Na njih so podatki za obdobje ... Več.
Piše: Bine Kordež
Otroci so se v peskovniku namesto z mivko igrali z azbestom, njihovi starši so v azbestnih vrečah hranili krompir za ozimnico
6
04.06.2019 21:00
Zgodba o azbestozi, ki jo je prejšnji mesec odprl naš portal, bo na srečo ponovno pridobila prepotrebno medijsko in javno ... Več.
Piše: Aljoša Pečan
Čast in pogum: "Sposobni smo obsojati fašizem in nacionalsocializem, ne zmoremo pa odklanjati komunizma in njegovih zločinov."
11
03.06.2019 22:00
V slovenski javnosti in tudi pri nekaterih politikih lahko zasledimo zaskrbljujoč diskurz t. i. komunističnih konzervativcev o ... Več.
Piše: Renato Podbersič
"Prišla je tista gospodična; vprašuje za vas; tista vitka, visoka, temnolasa."
0
01.06.2019 16:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo šesti odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za izbor ... Več.
Piše: Uredništvo
Če bo Rok Čeferin izvoljen za ustavnega sodnika, bo imela odvetniška pisarna Čeferin na Beethovnovi že dva "svoja" ustavna sodnika!
7
30.05.2019 23:30
Predsednik republike Borut Pahor je končal posvetovanja s poslanskimi skupinami o novem ustavnem sodniku, ki bo funkcijo ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Ko bodo sloni leteli, predvidoma oktobra letos, bo Miro Cerar morda odstopil
27
28.05.2019 22:15
Kdor je mislil, da bo Miro Cerar včeraj ob pol petih popoldne odstopil, se je zmotil. SMC je namreč napovedala, da bo njen ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
"Zoper ljudstva stenic ni obrambe, ker se ti hudiči znajo spuščati tudi s stropa ko padalci."
1
26.05.2019 10:00
V sodelovanju z založbo Beletrina objavljamo peti odlomek iz čitanke Vitomila Zupana z naslovomObraz sežganega. Gre za izbor ... Več.
Piše: Uredništvo
Operacija Ibiza: Kako je lažna Rusinja tik pred evropskimi volitvami potopila Svobodnjake in povzročila padec avstrijske vlade
12
24.05.2019 23:59
V dveh nadaljevanjih objavljamo podrobnosti škandala, ki je pred dnevi pretresel avstrijsko politiko, povzročil izgon ... Več.
Piše: Uredništvo
Vlada proti ljudstvu: Kaj nam Cerarjevi prikrivajo glede arbitraže, da so vsi dokumenti tajni?!
11
23.05.2019 21:15
Na zunanje ministrstvo je 15. aprila prispela zahteva po dostopu do informacije javnega značaja, s katero je slovenski državljan ... Več.
Piše: Uredništvo
ZNR: nova radijska mreža z največji prihodki, največ poslušalci in največjo rastjo. Politična podpora SMC?
16
22.05.2019 22:45
Jamrajo, da propadajo, imajo pa največjo rast prihodkov , je povedal naš vir. Lokalna radijska mreža, ki jo je ustanovil ... Več.
Piše: Uredništvo
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
La Dolce Vita, sladko življenje Lidije Glavine: 132.000 evrov odpravnine, službeni audi in zagotovljena služba na SDH! Čestitamo!
Uredništvo
Ogledov: 3,279
02/
Primer Pavliha: Kako je visoko protežirani kandidat iz Slovenije neslavno pogorel v Bruslju
Uredništvo
Ogledov: 3,268
03/
Anonimka proti Marku Pavlihi res ni nič posebnega - bolj je zanimivo, kdo stoji v ozadju
Uredništvo
Ogledov: 2,246
04/
Ekskluzivno objavljamo kazensko ovadbo zoper celotno bivše vodstvo Banke Slovenije!
Uredništvo
Ogledov: 5,868
05/
O dvojnosti: Za politično stanje v Sloveniji smo krivi mi, državljani Slovenije
Miha Burger
Ogledov: 1,740
06/
Kot svinje z mehom! Fundacija invalidov in humanitarcev dobi vsako leto 20 milijonov, ki jih razdeli diskriminatorno, netransparentno, koruptivno in arbitrarno!
Igor Mekina
Ogledov: 1,673
07/
Muslimani v Veliki Britaniji ostro protestirajo proti LGBT vzgoji
Oskar M. Salobir
Ogledov: 1,626
08/
America will never be socialist*: nova knjiga Michaela Wolffa o "obleganem Trumpu"
Uredništvo
Ogledov: 1,307
09/
Dosje HE Brežice: Simbol državne protekcije kapitala na račun okolja in ljudi
Uredništvo
Ogledov: 1,188
10/
Intenziven študij na arestantski univerzi obsega vse znanje človeštva
Uredništvo
Ogledov: 705