Razkrivamo

Migrantski tsunami odpira vrata nujni razpravi o prihodnosti Evrope

Koliko časa se bomo še slepili, da je orjaški eksodus vojnih beguncev in ekonomskih migrantov iz Azije in Afrike zgolj nekaj trenutnega, prehodnega in česar bo v nekaj tednih ali največ mesecih konec? Odgovor na vprašanje, zakaj takšno zatiskanje oči pred resnico, je enostaven: vladajoče evropske politične in ekonomske elite je strah upora in revolucije.

24.10.2015 02:08
Piše: Uredništvo
Ključne besede:   migracije   mediji   dns   nacionalisti   bruselj

Foto: Aljazeera

Evropski politiki se začenjajo zavedati resnosti selitve narodov, ki so dobile biblične razsežnosti. Če se zmerni politiki iz obeh bregov ne bodo učinkovito lotili migrantske krize, potem bodo vakuum izkoristili ekstremisti in s populističnimi slogani poskušali vplivati na migracijsko poilitiko. Izkušnje iz Belgije in Francije kažejo na to, da skrajna desnica pridobiva ravno zaradi slabo urejenih ali preveč razvodenelih politikov starega kova.

Za gledalce petkovih Odmevov je moralo biti naravnost šokantno, ko je jordanski konzul v Sloveniji Amir Samarin voditelju Igorju E. Bergantu povedal dva stavka, ki bi ju nekateri mediji najraje cenzurirali (še posebej Pop TV, kjer so glede migrantske krize tako neverjetno politično korektni, kot da bi se želeli pokesati za vse svoje pretekle medijske grehe - in teh zagotovo ni malo). Samarin je namreč uporabil besedo tsunami, ko je opisoval razsežnosti migrantskega vala. Še bolj pa je zatresel optimizem gledalcev z izjavo, da v Turčiji na pot proti Evropi čaka 5 milijonov ljudi.

 

Tako direktnih besed brez olepševanja ali selektivne izbire informacij slovenska javnost v času intenzivnega trajanja migrantske krize še ni slišala. Velik del odgovornost za to nosijo tisti mediji, ko so se ukvarjali z detajli, včasih tudi nepomembnimi, pri tem pa pozabili na širši kontekst. Zaradi tega določen del državljanov še vedno ne ve povsem natančno, za kaj pri tej "begunski krizi" sploh gre. V primerjavi z nemškimi ali avstrijskimi mediji so se naši dolgo časa obnašali tako, kot da je v državi malo večja skupina kitajskih turistov, ne pa na desettisoče tujcev. O tem, kaj se zgodi, če ostanejo, a se silno težko integrirajo v družbo in o tem, kako je videti vsakdan prebivalcev azilnega doma, govori prispevek nemške televizije ARD, ki je vreden ogleda.

 

V zvezi s poročanjem medijev o migrantih velja omeniti tudi nekakšne smernice za ta namen, ki jih je novinarskim hišam posredovalo Društvo novinarjev Slovenije. Dokument dejansko deluje podobno, kot če bi morali učenci zadnjega razreda devetletke sestaviti prispevek o eksotičnih tujcih v kraju, kjer prebivajo. Kdor aktivno spremlja tuje medije med migrantsko krizo, bo nad zmedenostjo in občasnim neprofesionalizmom dela slovenske "sedme sile" zelo presenečen. Skoraj neverjetno je, denimo, da se niso lotili podrobne analize najpomembnejših vprašanj, ki jih odpira selitev narodov.

 

Izraz "selitev narodov" je vsak dan bolj na mestu, kajti številke potrjujejo, da gre za eno najbolj množičnih migracij v mirnem času v moderni zgodovini človeštva. Številke pa so, na to je posredno opozoril že jordanski konzul Samarin, zares impozantne oziroma za Evropejce tudi zastrašujoče; tudi če upoštevamo tiste vire, ki navajajo nekoliko nižje številke, vendar jim dodamo še vse tiste prebežnike, ki na pot proti obljubljeni Evropi skozi Slovenijo čakajo na sredozemskih obalah Severne Afrike, v Siriji, Iraku, Afganistanu in Podsaharski Afriki, potem je jasno, da gre za več kot deset, po nekaterih podatkih pa celo za več deset milijonov ljudi. V tej grozeči perspektivi so desettisoči migrantov, s katerimi se soočamo v teh dneh, zgolj neke vrsta predhodnica, za katero bo prišla glavnina. Če se bo to dejansko zgodilo, potem se bomo soočili z danes nepredstavljivmi razmerami, ko Evropa enostavno ne bo več celina, kjer je dobro živeti. O tem, kako smrtno resno eni jemljejo razmere na južni meji, priča tudi informacija, da se je v zadnjih dneh več Slovencev nenadoma začelo zanimati za možnost selitve v države, ki po splošnem prepričanju veljajo za varne, zanesljive in prijazne za življenje. To so predvsem Kanada, Avstralija in Nova Zelandija.

 

Vedno več evropskih politikov se začenja zavedati resnosti selitve narodov, ki so dobile biblične razsežnosti. Če se zmerni politiki obeh blokov ne bodo učinkovito lotili migrantske krize (nejevoljo zaradi preveč ljubeznive politike do emigrantov je znotraj lastne stranke CDU začutila celo nemška kanclerka Angela Merkel), potem bodo vakuum izkoristili ekstremisti in s populističnimi slogani poskušali vplivati na migracijsko poilitiko. Izkušnje iz Belgije in Francije kažejo na to, da skrajna desnica pridobiva ravno zaradi slabo urejenih ali preveč razvodenelih politikov starega kova.

 

Če nedeljski vrh EU - Balkan v Bruslju ne bo prinesel prvih konkretnih potez, strategije prihodnjih odzivov in predvsem če ne bo vzpostavil porušenega sodelovanja tako med sosednjimi državami (Slovenija, Hrvaška, Madžarska) znotraj EU, kot tudi med članicami EU in njihovimi sosedami nečlanicami (Srbija, Bosna in Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Albanija, Črna Gora), potem je z integracijskimi procesi na stari celini definitivno konec. Na kakšen način bodo vodilni evropski politiki vsak v svoji državi odprli javni dialog o tej izjemno pomembni, a hkrati tudi očutljivi temi, zaenkrat še ni jasno. Edini politik, ki ga je predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker še ne toliko nazaj pred televizijskimi kamerami imenoval diktator, madžarski premier Viktor Orban, je o posledicah nekontroliranega priseljevanja izjavil nekaj, kar bi morda kdo še pred dnevi označil kot nedemokratično. In sicer, da takšni migracijski tokovi destabilizirajo evropske demokracije: 

 

"Iskreno moramo začeti razpravo o prihodnosti naše celine, brez politično korektnega govoričenja, brez pretvarjanja, z odkritim pogovorom."

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
8
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
11
12.01.2020 22:00
Februarja 2018 je v vzhodni Siriji prvič po vietnamski vojni dejansko prišlo do neposredne vojaške konfrontacije med ameriškimi ... Več.
Piše: Shane Quinn
Vojna v Perzijskem zalivu: Za zdaj blago maščevanje Irana, ki pa se lahko nadaljuje v množici samomorilskih napadov na ameriške tarče
9
08.01.2020 22:13
Vse kaže, da med Iranom in Združenimi državami Amerike vsaj za zdaj še ne bo vojne in da je napetost dosegla vrhunec z raketnimi ... Več.
Piše: Uredništvo
Davki v Sloveniji, 4. del: Država nam pobere 9 milijard od dohodkov od dela in 500 milijonov od kapitala fizičnih oseb
3
07.01.2020 23:00
Po podatkih o strukturi lastništva gospodarskih družb imajo danes domače fizične osebe v lasti dobro tretjino lastništva ... Več.
Piše: Bine Kordež
Volitve v Ameriki: Iowa bo za Demokrate prvi preizkus, kako dejansko kotirajo med ljudstvom Biden, Sanders in Warrenova
10
05.01.2020 23:00
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike bodo 3. novembra letos in medtem ko bo republikanski kandidat nesporno Donald ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
Davki v Sloveniji, 3. del: Povprečni davkoplačevalec državi prispeva okoli 500 evrov na mesec
8
02.01.2020 23:02
In kako država porabi teh 500 evrov? Največji del, dobrih 300 evrov, gre za financiranje šolstva in zdravstva za vse državljane. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pismo predsedniku Pahorju: Sedanji volilni sistem za volitve v državni zbor je nedemokratičen, izvoljeni poslanci so nelegitimni predstavniki ljudstva!
8
02.01.2020 00:36
Gospod predsednik, vi in vaši predhodniki od leta 1992 dalje ste edini demokratično in legitimno izvoljeni predstavniki države ... Več.
Piše: Boris Nemec
Davki v Sloveniji 2. del: Če odmislimo plače, bi o kakšni progresivni obdavčitvi težko govorili
12
30.12.2019 23:00
Povprečni zaposleni v Sloveniji namenja za skupne potrebe v obliki davkov in prispevkov znesek v višini 54 % skupnega stroška ... Več.
Piše: Bine Kordež
Pregled celotne obdavčitve glede na višino prejemkov v Sloveniji, 1. del: Davek na plače
4
27.12.2019 02:00
V Sloveniji več ali manj prevladuje prepričanje, da imamo dokaj visoko in tudi močno progresivno davčno obremenitev dela. ... Več.
Piše: Bine Kordež
Putinova Rusija in nemirni muslimani: Kavkaški sod smodnika
8
25.12.2019 23:58
Ruska federacija pod Vladimirjem Putinom je vedno bolj suverena na mednarodnem prizorišču. Ne le politično in vojaško, ampak ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Pogled iz Pariza: Položaj bolnika in zdravnika v francoskem zdravstvenem sistemu
7
16.12.2019 20:10
Odkar živim vFranciji, nisem srečal še nikogar, ki bi se pritoževal čez njihov zdravstveni sistem, čeprav so Francozi izredno ... Več.
Piše: Andrej Vranič
Minister za zdravje Aleš Šabeder je res dvoličnež: managerjem govori eno, koalicijskim tovarišem in javnosti pa drugo!
9
15.12.2019 19:00
V ponedeljek, 16. decembra bodo poslanci državnega zbora začeli odločati o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ... Več.
Piše: Uredništvo
Zahodna politika dvojnih meril do Kitajske: Demokracija v Hongkongu da, pravice muslimanskih Ujgurov ne!
11
10.12.2019 20:00
Zahodne države glede Kitajske uporabljajo različna merila. Proteste v Hongkongu, usmerjene proti komunističnemu režimu v ... Več.
Piše: Shane Quinn
Nov poskus kadrovskega cunamija ali spopad klanov za Petrol, največje slovensko podjetje
1
08.12.2019 20:00
Upravo družbe Petrol na podlagi zahteve Slovenskega državnega holdinga (SDH) v četrtek, 12. decembra čaka skupščina družbe. ... Več.
Piše: Uredništvo
Neakademska razprava o spolu in jeziku: Ko aktivisti uporabijo vsa sredstva za dosego cilja
14
03.12.2019 08:30
Pred natanko stotimi leti je bila ustanovljena ljubljanska univerza. V sredo, 3. decembra 1919, je imel na njej prvo predavanje ... Več.
Piše: Saška Štumberger
Sveti muslimanski spisi in nasilje: "Ubijte nevernike, kjerkoli so, oblegajte jih, bojujte se z njimi z vsakovrstnimi pastmi …"
16
02.12.2019 05:00
Terotistični napad, ki se je prejšnji teden zgodil v Londonu, odgovornost zanj pa je nemudoma prevzela formalno sicer poražena ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Zadnje dejanje spopada za Istrabenz: Na odru se pojavi nov igralec, železni Herman
5
29.11.2019 21:00
V zgodbi o razprodaji Istrabenza se je pojavil stari znanec iz ropotarnice slovenske tranzicije. Resda smo po aferi ACH že malce ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Spodleteli eksperiment: Levičarskim vladam v Latinski Ameriki ni uspelo izkoristiti družbenega napredka
13
28.11.2019 20:00
Zakaj se Združene države Amerike ponovno aktivno vključujejo v geopolitične razmere v Latinski Ameriki, si lahko pojasnimo z ... Več.
Piše: Shane Quinn
Kaj v resnici prinaša novi proračun za leto 2020
1
27.11.2019 20:10
Čas je za resno analizo sprejetega proračuna za prihodnje leto. Nikakor ne drži, da gre iz proračuna 80 % za plače, 20 % za ... Več.
Piše: Bine Kordež
(Prikaz nasprotnih dejstev) Dosje Slovenska vojska: Zakaj je Karl Erjavec res tempirana bomba Šarčeve vlade
6
26.11.2019 20:00
Ministrstvo za obrambo se je odzvalo na članek, ki ga je uredništvo 13. novembra 2019 objavilo na portalu+ pod naslovom Dosje ... Več.
Piše: Uredništvo
Ameriške predsedniške volitve 2020: Ko milijarderji jokajo
5
24.11.2019 23:59
Predsedniške volitve v Združenih državah Amerike 3. novembra 2020 lahko pomenijo resen preobrat vodenja države. Volivci bodo ... Več.
Piše: Mitja Kotnik
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,096
02/
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
Žiga Stupica
Ogledov: 2,251
03/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 2,316
04/
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
Matija Ž. Likar
Ogledov: 2,135
05/
Skupina Wagner: Prikriti, toda smrtonosni podaljšek Putinove oborožene diplomacije
Shane Quinn
Ogledov: 1,758
06/
Vojna v Perzijskem zalivu: Za zdaj blago maščevanje Irana, ki pa se lahko nadaljuje v množici samomorilskih napadov na ameriške tarče
Uredništvo
Ogledov: 1,471
07/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,175
08/
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
Božo Cerar
Ogledov: 1,351
09/
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
Uredništvo
Ogledov: 3,244
10/
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
Angel Polajnko
Ogledov: 2,624