Komentar

Nacionalno etično sodišče v Zagrebu je obsodilo Tita

V nedeljo je bil v zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski pred 2000 prisotnimi dekontaminacijski proces. Zasedalo je nacionalno etično sodišče in obsodilo Josipa Broza Tita. Simbolično kajpak, brez kazni, saj ni več izvršljiva.

 

03.11.2015 14:21
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   komunizem   titoizem   spomenka hribar   tine hribar

Foto: arhiv Portala PLUS

Sicer pa ni poglavitno vprašanje, kaj eksplicitno mislita Tine in Spomenka Hribar, ampak dejstvo, da polemike proti njunemu politiziranju o klerofašističnem totalitarizmu na Slovenskem v Delu in osrednjih časopisih ne sme in ne more biti; razen morda kdaj v pismih bralcev

Kazen je odslužilo ljudstvo, zaradi naivnosti. Je bil pa v Zagrebu v nedeljo svojevrstni Nürnberg o postkomunizmu, ki ga Slovenci tudi po zaslugi Tineta in Spomenke Hribar nikoli ne bomo zmogli ponoviti. Ker ga tudi po njunih zaslugah nismo sposobni do konca predelati. To se vidi denimo v odnosu do organizacije TIGR in zamolčanih sestavin primorskega antifašizma, ki ga je Tine Hribar v prispevku v Delu o Antigoni (za mene povsem namenoma) izpustil. Namesto tega je filozofiral o dobrem imenu, ki so ga eni upravičeni, drugi ne. Ob tem pa je pozabil na zločince.

 

Zato mi ni do čestitk Tinetu Hribarju niti do ironije, ki jo prakticirajo nekateri. Kajti zdrava pamet ob ironiji odpove in ljudje je ne razumejo, pač pa so le še bolj zmedeni kot sicer. Treba bi bilo samo reči bobu bob. Hribar filozof in Hribar politik sta dva svetova. Žal na koncu pri njem večinoma prevlada vulgarna in pragmatična politika. Kot na primer v 60-ih letih, ko je v imenu ne vem česa agitiral za ukinitev Perspektiv. To, da je potem posameznike reševal v Problemih je popolnoma irelevantno.

 

Gre za isto logiko: organizacijo uničiti, posameznike sprejeti. Ali je morda to delal zato, da  je potem participiral na časti in oblasti? Skratka, očitno  je bil Tine v Demosu hkrati prejemnik in izročitelj oblasti. Kajti takrat je rekel znameniti stavek: "Leta 1991 SMO izročili oblast Demosu."

 

Izvrstna pozicija:  biti hkrati izročitelj (na partijski, torej na strani oblasti) in prejemnik oblasti (opozicije Demos) na drugi strani. Vse  v eni osebi. Faust in Mefisto hkrati. Zato mislim, da je Tine sedel in še sedi na treh stolih: stolu oblasti, stolu opozicije in na koncu še na strani antiklerikalne politike, ki je hišna obsesija zakoncev Hribar. Pa ne tistih umorjenih in vsakršnega dostojanstva oropanih zakoncev iz gradu Strmol, pač pa zakoncev Hribar iz Tomišlja. Kakšen kontrast!

 

Sicer pa ni poglavitno vprašanje, kaj eksplicitno mislita Tine in Spomenka Hribar, ampak dejstvo, da polemike proti njunemu politiziranju o klerofašističnem totalitarizmu na Slovenskem v Delu in osrednjih časopisih ne sme in ne more biti; razen morda kdaj v pismih bralcev. Kajti novinarstvo v vodilnih časopisih in medijih na sploh je povsem podobno temu, kar prepeva Rafko Irgolič v znameniti pesmi Moj črni konj: "Moj črni konj ne rabi uzde, uboga me brez vajeti." Zato je vprašanje iz naslova "Kaj bi naredila Antigona, če bi bila klerikalka" spričo tega za mene popolnoma odveč in izmišljeno.

 

 

***

 

Slovenski govornik na zagrebškem dekontaminacijskem procesu, ki je trajal skoraj štiri ure, poslanec državnega zbora Franc Breznik (SDS), je imel odličen govor. V teh nekaj minutah je povzel bistvo današnjega problema Hrvaške in Slovenije. Tega filozofi – razen redkih izjem, med katere pa ne moremo šteti Hribarja, verjetno še nekaj časa ne bodo zmogli ali hoteli uvideti. Zato jim je treba pomagati in jih vleči za besedo, da nas oni prenehajo vleči za nos. Kajti mediji tega (še) niso zmožni in sposobni. Pa tudi hrvaška nacionalna televizija HRT ni kaj boljša, saj dogodka v dvorani Lisinski ni spremljala. Zelo pozorno pa ga je spremljala Udba... 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
11
28.06.2022 20:00
Ljudje bi lahko razumeli, da se zgodijo problemi z derivati, s sprejemanjem nepremišljenih predlogov zakonov in podobno, če jim ... Več.
Piše: Gregor Kos
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
14
26.06.2022 21:35
Odstopil sem po imenovanju novega ministra za finance in to zaradi tega, ker imam svoj ponos in ne dovolim, da kdor koli ... Več.
Piše: Ivan Simič
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
27
25.06.2022 21:48
Proslava ne more biti kronotop za razkazovanje nekega hudo poškodovanega ega, za zasebno poplesavanje in nasmihanje v slogu ... Več.
Piše: Denis Poniž
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
34
23.06.2022 21:50
Če je celotna desna politična opcija odvisna le od ene osebe in v tridesetih letih ni bila sposobna proizvesti novega voditelja, ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
24
21.06.2022 06:35
O političnih pritiskih na NIJZ sem vam že veliko pisal. Danes bom pisal o pritiskih na Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje ... Več.
Piše: Milan Krek
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
6
18.06.2022 22:55
George Friedman je v svoji knjigi Naslednjih 100 let iz leta 2008 predvideval, da bodo Združene države Amerike v poznejšem delu ... Več.
Piše: Scott J. Younger
Nekaj površnih primerjav med odnosom Slovencev in Italijanov do politike
13
16.06.2022 22:15
Tujec, ki več let živi v tujini, se težko izogne primerjavi med navadami svojih rojakov in ljudi iz njegove nove domovine. Na ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
Ko nam bodo ideološko poenotili medijski prostor in politično vdrli v NIJZ, ne bo več uravnoteženih medijev niti NIJZ. Prišli bomo do medijske krajine Severne Koreje, kjer obstaja samo ena Resnica!
25
14.06.2022 19:00
Ko sem zjutraj po prvi seji nove, 15. slovenske vlade, prišel na delo, so me zaskrbljene sodelavke opozorile, da je bilo po ... Več.
Piše: Milan Krek
Srž problema aktualne volilne katastrofe t.i. sredincev in prodemokratov
12
12.06.2022 22:30
V srži problema konfuzije orientacije sredine je vnašanje konfuzije v slovenski politični prostor s floskulami o t.i. sredini in ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Zakaj ima politična sredina v Sloveniji takšne težave, če pa govori o povezovanju?
25
11.06.2022 23:59
Voditeljstvo tako ali drugače vodi predvsem v avtoritarnost, ki ne prenese povezovanja različnosti, in ni pot k več demokracije. ... Več.
Piše: Miha Burger
Seznami za odstrel: Nova oblast potrebuje NIJZ, saj so tam notri vsi naši občutljivi osebni podatki!
12
10.06.2022 22:35
Nova oblast, ki smo jo demokratično izvolili prav zaradi prepričanja, da bo res demokratična, nas že na začetku zastrašuje z ... Več.
Piše: Milan Krek
Slovenska rusofilija je nevarno igranje z ognjem in popolna slepota za razumevanje časov, ki bodo prišli po koncu vojne in porazu Rusije
28
09.06.2022 19:00
Slovenska rusofilija ni smešna ali nekaj, kar bi odpravili z zamahom roke, češ, nekaj ne posebej brihtnih osebkov hoče s svojimi ... Več.
Piše: Denis Poniž
Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan že tri dni pritiska name, naj odstopim kot direktor NIJZ!
35
05.06.2022 22:45
Minister za zdravje mi je v zadnjih dneh, ko se pogosteje slišiva, zaupal, da je njegov cilj depolitizacija zdravstva. Pa ... Več.
Piše: Milan Krek
Pahorjeva Nekropola: Ko pripovedovalec kot filmska kamera beleži podobe taborišča smrti
5
31.05.2022 21:32
Boris Pahor je prekrižaril kar nekaj zloglasnih krajev, vsepovsod je imel neposreden stik s smrtjo bodisi kot nosač trupel ... Več.
Piše: Mitja Čander
Popravek: "Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri začetek novega dne, nove kreacije, novih izzivov."
0
31.05.2022 13:05
11. maja 2022 je bil na portalu+ objavljen komentar z naslovom Ne, nisem žalosten, ker je vsega konec. Srečen sem, ker je jutri ... Več.
Piše: Uredništvo
Boris Pahor in vrata, ki vodijo v 20. stoletje (1913-2022)
9
30.05.2022 22:05
Pahor je resnično preživel stoletje in še več. Za njim so se zaklenila železna vrata 20. stoletja. Tista hladna, škripajoča ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Politična satira: Magnetogram vladne seje Slovenske Osvobodilne Fronte "Tadobri" (SOFT)
14
25.05.2022 19:28
Po HARD vladi Janeza Janše bomo imeli mehko, človeku prijazno koalicijo Slovenske Osvobodilne Fronte Tadobri (SOFT). Nova vlada ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Maščevalni pohod analitika Maksutija, dolgotrajni covid in potem še opičje koze
19
22.05.2022 21:05
Po Alemu Maksutiju je prišel čas za maščevalni pohod. Ko bo bodoča, Maksutiju ljuba vlada odšla, bomo lekcijo ponovili? In tako ... Več.
Piše: Milan Krek
Marle pa ni več
17
22.05.2022 00:00
Na tem mestu bi moral biti objavljen intervju z legendarnim novinarjem Marcelom Štefančičem, a me ignorira. V redu. Saj razumem. ... Več.
Piše: Ana Jud
Intervju z Lavrovom: "Moja vloga ni napovedati vojne Rusiji, opravljati moram le svoje delo"
10
20.05.2022 20:47
Intervju z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, ki je bil predvajan v oddaji Zona bianca (Bela cona) na italijanskem ... Več.
Piše: Valerio Fabbri
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Deset neprijetnih vprašanj, ki bi si jih morala zastaviti slovenska desnica
Andrej Capobianco
Ogledov: 3.663
02/
Gospod premier, obljubili ste nam, da bomo živeli v svobodi in da nikogar ne boste maltretirali. Žal prvi tedni ne kažejo tega!
Ivan Simič
Ogledov: 2.345
03/
Zdaj je jasno: Izvolili smo ljudi, ki ne sodijo v hram demokracije, ampak v kakšno zakotno špelunko ali zidanico
Denis Poniž
Ogledov: 2.459
04/
Mi smo pa delali specializacije in študije za koga, gospodje politiki? Čemu smo trošili dragoceni čas? Zato da bomo izpolnjevali vaše politične želje?
Milan Krek
Ogledov: 2.009
05/
Prvih 100 dni vlade: "Ugrabljeni" premier, amaterski komunikatorji in naftna apokalipsa
Gregor Kos
Ogledov: 1.316
06/
30-letnica Ustavnega sodišča: Na Beethovnovi delajo (pre)počasi in (pre)slabo, politično zapakirano, pristransko in aktivistično
Peter Jambrek
Ogledov: 1.372
07/
Ruska ekonomija v vojni: Kaj imajo skupnega Putinovi oligarhi in mehiški narkokarteli?
Maksimiljan Fras
Ogledov: 1.192
08/
Režim v Teheranu lahko vsak čas izdela prvo atomsko bombo, iranski jedrski sporazum tik pred dokončnim kolapsom
Božo Cerar
Ogledov: 1.010
09/
Putinova vojna z Ukrajino bo evropski problem, Amerika se bo bolj posvečala Kitajski
Scott J. Younger
Ogledov: 1.307
10/
Nepristranskost in neodvisnost RTV Slovenija na primeru televizijskega Dnevnika
Andrej Capobianco
Ogledov: 2.224