Komentar

Nacionalno etično sodišče v Zagrebu je obsodilo Tita

V nedeljo je bil v zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski pred 2000 prisotnimi dekontaminacijski proces. Zasedalo je nacionalno etično sodišče in obsodilo Josipa Broza Tita. Simbolično kajpak, brez kazni, saj ni več izvršljiva.

 

03.11.2015 14:21
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   komunizem   titoizem   spomenka hribar   tine hribar

Foto: arhiv Portala PLUS

Sicer pa ni poglavitno vprašanje, kaj eksplicitno mislita Tine in Spomenka Hribar, ampak dejstvo, da polemike proti njunemu politiziranju o klerofašističnem totalitarizmu na Slovenskem v Delu in osrednjih časopisih ne sme in ne more biti; razen morda kdaj v pismih bralcev

Kazen je odslužilo ljudstvo, zaradi naivnosti. Je bil pa v Zagrebu v nedeljo svojevrstni Nürnberg o postkomunizmu, ki ga Slovenci tudi po zaslugi Tineta in Spomenke Hribar nikoli ne bomo zmogli ponoviti. Ker ga tudi po njunih zaslugah nismo sposobni do konca predelati. To se vidi denimo v odnosu do organizacije TIGR in zamolčanih sestavin primorskega antifašizma, ki ga je Tine Hribar v prispevku v Delu o Antigoni (za mene povsem namenoma) izpustil. Namesto tega je filozofiral o dobrem imenu, ki so ga eni upravičeni, drugi ne. Ob tem pa je pozabil na zločince.

 

Zato mi ni do čestitk Tinetu Hribarju niti do ironije, ki jo prakticirajo nekateri. Kajti zdrava pamet ob ironiji odpove in ljudje je ne razumejo, pač pa so le še bolj zmedeni kot sicer. Treba bi bilo samo reči bobu bob. Hribar filozof in Hribar politik sta dva svetova. Žal na koncu pri njem večinoma prevlada vulgarna in pragmatična politika. Kot na primer v 60-ih letih, ko je v imenu ne vem česa agitiral za ukinitev Perspektiv. To, da je potem posameznike reševal v Problemih je popolnoma irelevantno.

 

Gre za isto logiko: organizacijo uničiti, posameznike sprejeti. Ali je morda to delal zato, da  je potem participiral na časti in oblasti? Skratka, očitno  je bil Tine v Demosu hkrati prejemnik in izročitelj oblasti. Kajti takrat je rekel znameniti stavek: "Leta 1991 SMO izročili oblast Demosu."

 

Izvrstna pozicija:  biti hkrati izročitelj (na partijski, torej na strani oblasti) in prejemnik oblasti (opozicije Demos) na drugi strani. Vse  v eni osebi. Faust in Mefisto hkrati. Zato mislim, da je Tine sedel in še sedi na treh stolih: stolu oblasti, stolu opozicije in na koncu še na strani antiklerikalne politike, ki je hišna obsesija zakoncev Hribar. Pa ne tistih umorjenih in vsakršnega dostojanstva oropanih zakoncev iz gradu Strmol, pač pa zakoncev Hribar iz Tomišlja. Kakšen kontrast!

 

Sicer pa ni poglavitno vprašanje, kaj eksplicitno mislita Tine in Spomenka Hribar, ampak dejstvo, da polemike proti njunemu politiziranju o klerofašističnem totalitarizmu na Slovenskem v Delu in osrednjih časopisih ne sme in ne more biti; razen morda kdaj v pismih bralcev. Kajti novinarstvo v vodilnih časopisih in medijih na sploh je povsem podobno temu, kar prepeva Rafko Irgolič v znameniti pesmi Moj črni konj: "Moj črni konj ne rabi uzde, uboga me brez vajeti." Zato je vprašanje iz naslova "Kaj bi naredila Antigona, če bi bila klerikalka" spričo tega za mene popolnoma odveč in izmišljeno.

 

 

***

 

Slovenski govornik na zagrebškem dekontaminacijskem procesu, ki je trajal skoraj štiri ure, poslanec državnega zbora Franc Breznik (SDS), je imel odličen govor. V teh nekaj minutah je povzel bistvo današnjega problema Hrvaške in Slovenije. Tega filozofi – razen redkih izjem, med katere pa ne moremo šteti Hribarja, verjetno še nekaj časa ne bodo zmogli ali hoteli uvideti. Zato jim je treba pomagati in jih vleči za besedo, da nas oni prenehajo vleči za nos. Kajti mediji tega (še) niso zmožni in sposobni. Pa tudi hrvaška nacionalna televizija HRT ni kaj boljša, saj dogodka v dvorani Lisinski ni spremljala. Zelo pozorno pa ga je spremljala Udba... 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Slovenska desnica in tuji mediji: Ker Janša noče, da bi ga kot žabo skuhali v topli vodi, občasno kar sam skoči v ponev z vrelim oljem
22
06.06.2020 03:00
V zadnjih mesecih so vsi tuji mediji, ki so poročali o Sloveniji oziroma vladi Janeza Janše, to počeli izrazito negativno: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
7
04.06.2020 00:59
Ko je pred leti za ustavnega sodnika kandidiral Klemen Jaklič, sem ga brez pomislekov podprl. Iz treh razlogov: Ker pravo res ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O zmožnosti zaveze
0
02.06.2020 23:30
Samo moški, ki je v sebi pripoznal svojo ženskost, je na žensko sposoben gledati kot na subjekt in ne zgolj kot na objekt ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
15
02.06.2020 00:45
O Janezu Kocijančiču bo v prihodnjih dneh napisanega in povedanega, predvsem pa iz Wikipedie prepisanega toliko, da smo se na ... Več.
Piše: Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
26
31.05.2020 10:00
Podcenjevanje človeških zmožnosti je brezmejno. Ker tovrstno prozorno nakladanje že pri povprečno razgledanem in inteligentnem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Država od vseh stanj najbolj uživa v izrednem stanju
16
30.05.2020 23:19
Menim, da je glede na aktualni družbeni cunami več kot smiselno ponovno komentirati umetniško zvrst - bioumetnost. Ravno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
9
29.05.2020 23:54
Je politično prestopništvo izvoljenih predstavnikov ljudstva sprejemljivo? Po zakonu je dovoljeno, toda ali je tudi legitimno? ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
13
29.05.2020 02:40
Bolj kot jeremijade o pritiskih na neodvisno novinarstvo nas lahko skrbi kvaliteta tega silno neodvisnega novinarstva, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
5
25.05.2020 01:13
COVID-19 ni vplival le na nas posameznike in odnose med nami, ampak tudi na akterje v mednarodni skupnosti in odnose med njimi. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
6
24.05.2020 10:00
Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kraftwerk: Mi smo otroci Fritz Langa, Gordona Craiga, Karla Čapka, Josepha Beuysa in Wernherja von Brauna
0
23.05.2020 23:59
Združeno umetniško delo Kraftwerk praznuje letos pol stoletja od začetka svojega delovanja. Že to dejstvo je več kot dovolj, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
In memoriam Bert Pribac (1933-2020)
3
23.05.2020 20:00
Negoval je svoj istrski vinograd in oljčni gaj, se živahno vključeval v dogajanja v istrskem in širšem slovenskem prostoru. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
8
22.05.2020 21:00
Zapornikova dilema iz teorije igre nam govori, da smo v Sloveniji pravzaprav akterji v istem zaporu. Lahko se med seboj ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Delavske pravice se ne ščitijo s tem, da se uzakonja, kdaj naj kdo dela in kdaj počiva
13
22.05.2020 11:00
V medijih se vrstijo objave in pozivi k zaprtju trgovin ob nedeljah. Nekateri ta predlog obravnavajo z ekonomskega, drugi s ... Več.
Piše: Jasmina P. Petavs
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
7
20.05.2020 13:15
Vlada je v okviru tretjega paketa t.i. protikoronskih zakonov obravnavala tudi predlog o razdelitvi bonov za turistično ... Več.
Piše: Bine Kordež
O anemični četrti veji oblasti, aktivnih državljanih in civilni družbi
11
18.05.2020 22:30
Glas posameznika je le glas vpijočega v puščavi? Aja? Seveda, če se tako odločimo, če to sprejmemo. Lahko pa je tudi glas na ... Več.
Piše: Miha Burger
Bolna Slovenija (o bedakih med bedaki)
16
17.05.2020 11:00
VSlovenijije spet izbruhnila epidemija okužbe z najvišjo možno stopnjo nalezljivosti. Bolezen še ni dobro raziskana, ker so ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lado Kralj: Iz transnacionalnega New Yorka je pogledal v globino Moravč
0
17.05.2020 00:46
Lado Kralj spada s svojo performativno naravo med svetovne gledališke protagoniste, ki so uprizorili veliko spremembo. Uprli so ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dve neprijetni vprašanji za poražence in tri za zmagovalce zadnjega tridesetletja
18
16.05.2020 07:33
16. maja, torej danes, mineva trideset let od zaprisege prve slovenske demokratično izvoljene vlade. V tem obdobju smo izvedli ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poslednji vzpon (In memoriam Tone Škarja)
6
16.05.2020 07:00
Tone Škarja je bil človek pronicljivega uma, ki ni šparal jezika, ko je bilo treba neposredno povedati resnico ali svoje mnenje. ... Več.
Piše: Mire Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 6.357
02/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 4.121
03/
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.503
04/
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.186
05/
O zmožnosti zaveze
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 2.095
06/
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
Uredništvo
Ogledov: 1.831
07/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 6.045
08/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 2.153
09/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.729
10/
Slovenska desnica in tuji mediji: Ker Janša noče, da bi ga kot žabo skuhali v topli vodi, občasno kar sam skoči v ponev z vrelim oljem
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.153