Komentar

Nacionalno etično sodišče v Zagrebu je obsodilo Tita

V nedeljo je bil v zagrebški dvorani Vatroslav Lisinski pred 2000 prisotnimi dekontaminacijski proces. Zasedalo je nacionalno etično sodišče in obsodilo Josipa Broza Tita. Simbolično kajpak, brez kazni, saj ni več izvršljiva.

 

03.11.2015 14:21
Piše: Vili Kovačič
Ključne besede:   komunizem   titoizem   spomenka hribar   tine hribar

Foto: arhiv Portala PLUS

Sicer pa ni poglavitno vprašanje, kaj eksplicitno mislita Tine in Spomenka Hribar, ampak dejstvo, da polemike proti njunemu politiziranju o klerofašističnem totalitarizmu na Slovenskem v Delu in osrednjih časopisih ne sme in ne more biti; razen morda kdaj v pismih bralcev

Kazen je odslužilo ljudstvo, zaradi naivnosti. Je bil pa v Zagrebu v nedeljo svojevrstni Nürnberg o postkomunizmu, ki ga Slovenci tudi po zaslugi Tineta in Spomenke Hribar nikoli ne bomo zmogli ponoviti. Ker ga tudi po njunih zaslugah nismo sposobni do konca predelati. To se vidi denimo v odnosu do organizacije TIGR in zamolčanih sestavin primorskega antifašizma, ki ga je Tine Hribar v prispevku v Delu o Antigoni (za mene povsem namenoma) izpustil. Namesto tega je filozofiral o dobrem imenu, ki so ga eni upravičeni, drugi ne. Ob tem pa je pozabil na zločince.

 

Zato mi ni do čestitk Tinetu Hribarju niti do ironije, ki jo prakticirajo nekateri. Kajti zdrava pamet ob ironiji odpove in ljudje je ne razumejo, pač pa so le še bolj zmedeni kot sicer. Treba bi bilo samo reči bobu bob. Hribar filozof in Hribar politik sta dva svetova. Žal na koncu pri njem večinoma prevlada vulgarna in pragmatična politika. Kot na primer v 60-ih letih, ko je v imenu ne vem česa agitiral za ukinitev Perspektiv. To, da je potem posameznike reševal v Problemih je popolnoma irelevantno.

 

Gre za isto logiko: organizacijo uničiti, posameznike sprejeti. Ali je morda to delal zato, da  je potem participiral na časti in oblasti? Skratka, očitno  je bil Tine v Demosu hkrati prejemnik in izročitelj oblasti. Kajti takrat je rekel znameniti stavek: "Leta 1991 SMO izročili oblast Demosu."

 

Izvrstna pozicija:  biti hkrati izročitelj (na partijski, torej na strani oblasti) in prejemnik oblasti (opozicije Demos) na drugi strani. Vse  v eni osebi. Faust in Mefisto hkrati. Zato mislim, da je Tine sedel in še sedi na treh stolih: stolu oblasti, stolu opozicije in na koncu še na strani antiklerikalne politike, ki je hišna obsesija zakoncev Hribar. Pa ne tistih umorjenih in vsakršnega dostojanstva oropanih zakoncev iz gradu Strmol, pač pa zakoncev Hribar iz Tomišlja. Kakšen kontrast!

 

Sicer pa ni poglavitno vprašanje, kaj eksplicitno mislita Tine in Spomenka Hribar, ampak dejstvo, da polemike proti njunemu politiziranju o klerofašističnem totalitarizmu na Slovenskem v Delu in osrednjih časopisih ne sme in ne more biti; razen morda kdaj v pismih bralcev. Kajti novinarstvo v vodilnih časopisih in medijih na sploh je povsem podobno temu, kar prepeva Rafko Irgolič v znameniti pesmi Moj črni konj: "Moj črni konj ne rabi uzde, uboga me brez vajeti." Zato je vprašanje iz naslova "Kaj bi naredila Antigona, če bi bila klerikalka" spričo tega za mene popolnoma odveč in izmišljeno.

 

 

***

 

Slovenski govornik na zagrebškem dekontaminacijskem procesu, ki je trajal skoraj štiri ure, poslanec državnega zbora Franc Breznik (SDS), je imel odličen govor. V teh nekaj minutah je povzel bistvo današnjega problema Hrvaške in Slovenije. Tega filozofi – razen redkih izjem, med katere pa ne moremo šteti Hribarja, verjetno še nekaj časa ne bodo zmogli ali hoteli uvideti. Zato jim je treba pomagati in jih vleči za besedo, da nas oni prenehajo vleči za nos. Kajti mediji tega (še) niso zmožni in sposobni. Pa tudi hrvaška nacionalna televizija HRT ni kaj boljša, saj dogodka v dvorani Lisinski ni spremljala. Zelo pozorno pa ga je spremljala Udba... 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
7
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
13
24.01.2021 11:32
Jamranje bivšega ministra za šolstvoJerneja Pikala, ki je preko tvita popihal na dušo staršem o grozi, ker so otroci v velikih ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Osvajanje telesa Polone Tratnik: Biooblast z biotehnologijo
2
24.01.2021 05:33
Ko se srečaš s premislekom Polone Tratnik, se srečaš z izvrstno analizo zgodovine znanosti, usmerjeno v radikalno resničnost, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
22
22.01.2021 21:00
Ne pritožujte se, ko bodo naslednjič ukinili vaš račun na kakšnem družbenem omrežju, ker nekomu ne bo všeč, ker razmišljate ... Več.
Piše: Ana Jud
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
7
22.01.2021 06:30
Nedavno podpisani celoviti sporazum o naložbah med demokratično Evropsko unijo in komunistično Kitajsko je na noge dvignil ... Več.
Piše: Keith Miles
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
13
21.01.2021 06:15
Karlu Erjavcu je zaenkrat spodletelo in je umaknil pobudo za najbolj nekonstruktivno konstruktivno zaupnico v zgodovini ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
24
20.01.2021 00:45
Čemur smo trenutno priče pred tovarno Rog, ni nič drugega kot eklatantni dokaz o brezidejnosti slovenske militantne levice, o ... Več.
Piše: Andrej Lokar
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
59
17.01.2021 16:00
Prišli smo do točke, ko si bo treba pošteno in odkrito priznati, da je vlada izgubila bitko z drugim valom novega koronavirusa. ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vsak posameznik v umetnosti je dolžan dati človeštvu tisto največ, kar zmore - svoj spomin
4
17.01.2021 04:28
Na fotografiji, ki je bila posneta leta 1940, so pred Eifflovim stolpom pozirale tri uniformirane osebe. Na sredi kompozicije ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Nataliteta obupa: Zakaj se je med epidemijo skokovito povečalo število samomorov med mladimi
11
14.01.2021 06:09
Novica o pandemični samomorilnosti med mladimi je šla v javnosti mimo kot povprečna vremenska napoved. Zameglila jo je ... Več.
Piše: Ana Jud
Pogosto sem raje tiho. Kar pa ne pomeni, da nimam svojega mnenja. Opazujem in si mislim svoje ...
14
13.01.2021 06:05
Zanimivo je opazovati posel s hitrimi testi. Narod je na nogah. Seveda je predvsem dvignilo obrvi Sloveniji dejstvo, kako so ... Več.
Piše: Žiga Vavpotič
Grenka resnica o "ugledu Slovenije" na Zahodnem Balkanu: Politično zavožen projekt COBISS.net?
6
11.01.2021 05:09
Mariborska univerza je že pred 35 leti s svojim računalniškim centrom predstavljala ogromen potencial v tedanji državi. Po ... Več.
Piše: Tomaž Seljak
Acapulco Heat: "Ne odlašaj! Postani pohlepna baraba zdaj!"
14
10.01.2021 11:33
Nič hudega, če so fantje na tak ali drugačen način nagrabili veliko denarja. Ampak faloti nam predvajajo žur, namesto da bi se v ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Branko Ve Poljanski: "Tukaj je živelo XX. stoletje. Marcel Duchamp se je že zdavnaj odselil!"
1
10.01.2021 05:35
Ljubljana leta 1921 ni bila več periferija Evrope. Imela je že svojo univerzo, študente in študentski kvartir s pripadajočo ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Kardeljevo cepivo iz samoupravljanja in mentalni okvir slovenske levice
10
08.01.2021 06:40
Politično usmeritev mainstream Slovenije od druge svetovne vojne dalje lahko povzamemo v dveh besedah: ustavimo desnico! ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Pot k objektivni realnosti? Kaj je že to?
8
05.01.2021 22:00
Preveč je v politiki prevladalo, da kdor obvlada, čisto v tehničnem smislu, kako vse, kar mu nasprotuje ali vsakogar, ki se z ... Več.
Piše: Miha Burger
Vladni 2. tir v žrelu globoke države: Projekt, ki se mu nobena vlada noče odpovedati
14
04.01.2021 20:00
Paradoks nadaljevanja sedanjega vladnega projekta t.i. drugega tira oziroma nove železnice med Divačo in Koprom je ta, da ... Več.
Piše: Vili Kovačič
Naučena nemoč ali zakaj ljudje vztrajamo v slabem, če pa lahko stvari spremenimo na bolje
9
03.01.2021 23:00
Naučena nemoč je temnejša stran naše psihe. Gre verjetno za njen najbolj škodljiv in uničujoč vidik, ki je povrh vsega tudi ... Več.
Piše: Edvard Kadič
Samo bedaki in virusi
21
03.01.2021 11:00
Zdravniki, ki so dandanes že v letih, se še dobro spominjajo, kako so v leta 1972 hodili po jugoslovanskih domovih, in da so ... Več.
Piše: Ana Jud
Virusni zastoj bo spremenil vse, toda verjemite, najbolj od vsega bo spremenil šolski sistem!
6
03.01.2021 05:50
Človeku pogosto drhitijo tla pod nogami, toda nikoli ne odneha z gradnjo. Ne pozabite, da je ljubljanski stavbni fond zamejen s ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Birokracija in voditeljstvo: V vojni načrt bitke preživi samo do prvega strela
3
02.01.2021 06:00
Pravim, dajte mi voditelje, ki sprejemajo odločitve, ukrepajo ter napake odpravljajo hitro, in ne birokratskih voditeljev, ki ... Več.
Piše: Keith Miles
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Gospod predsednik vlade, izgubili ste bitko z virusom in ste na dobri poti, da greste v vojno še s Slovenci!
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.940
02/
Vegetarijanske koline v Prašičjem zalivu slovenske levice: Ko se boriš za demokracijo, sredstva upravičujejo cilj!
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.855
03/
Amerika po Trumpu (1/2): Popolna zmaga globoke države in konec Donalda Trumpa, ne pa tudi "trumpizma"
Janez Vuk
Ogledov: 1.947
04/
Revolucija foteljšev ali "Roga ne damo"
Andrej Lokar
Ogledov: 1.896
05/
Amerika po Trumpu (2/2): Američanom se bo še kolcalo po benignem Trumpu, toda po toči zvoniti je prepozno
Janez Vuk
Ogledov: 1.940
06/
Svoboda izražanja: "Ko jebe papeža!" ali zakaj Assange še vedno gnije v zaporu?
Ana Jud
Ogledov: 1.319
07/
Slovenska družba je v zgodovini pomorila zavidljivo število presežnih umetnikov, dolgo po pogrebu pa točila krokodilje solze na njimi
Simona Rebolj
Ogledov: 1.211
08/
The Spectator: "Amerika ima spet predsednika, ki je nagnjen k spodrsljajem"
Uredništvo
Ogledov: 851
09/
Ali EU sploh zanimajo svoboda in človekove pravice, ko sklepa sporazume s Kitajsko?
Keith Miles
Ogledov: 861
10/
Davkoplačevalec se ne da: Vili Kovačič Računskemu sodišču predlaga, naj vlado pozove k ustavitivi razvpitega projekta Drugi tir!
Uredništvo
Ogledov: 1.421