Komentar

Šahovnica

Pred tokratnimi hrvaškimi volitvami si Slovenci poleg preprostega vprašanja - kdo bo zmagal? - že spet postavljamo tudi manj preprosto vprašanje: kateri izid bi bil boljši za Slovenijo?

06.11.2015 23:59
Piše: Dimitrij Rupel
Ključne besede:   hrvaška   slovenija   volitve   milanović   karamarko   hdz

Foto: arhiv Portala PLUS

V tem trenutku odnosi med Cerarjevo in Milanovićevo vlado - iz splošnih in volilnih razlogov - niso ravno spodbudni, torej bi se takšni, kot so zdaj, v primeru Milanovićeve zmage, nadaljevali. Morda bi bili zaradi ponovnega mandata in samozavesti hrvaške levice za spoznanje bolj umirjeni. A tudi to ni nujno.

Preden si odgovorimo nanj, lahko rečemo, da to spraševanje potrjuje tesno in celo intimno povezanost med narodoma. Ta povezanost, ki izhaja iz starih časov, ko smo Hrvati in Slovenci imeli iste gospodarje, je trajala v času jugoslovanskih nacionalnih programov (1848, 1917) in navsezadnje v začetnih mesecih vojne z Miloševićem. Slovenci imamo v zvezi s tem nekaj lepih spominov pa tudi nekaj zadreg. V zadregi smo, kadar se spomnimo, da so se slovenski cerkveni pa tudi liberalni dostojanstveniki večkrat imenovali za "alpske Hrvate", bolj veseli pa smo, kadar se spomnimo hrvaškega zaupanja v slovenske gospodarske in politične zglede. Tako sta Slavko Goldstein in Vlado Gotovac januarja 1989 piscu teh vrstic predlagala, naj Slovenska demokratična zveza v članstvo sprejme tudi Hrvate. Pozneje - ob ustanovitvi in naraščanju HDZ - so bili prijateljski tudi odnosi s Franjom Tuđmanom.

 

Toda - kot vedo povedati politični veterani - v politiki ni prijateljev! Posrednik v slovensko-hrvaškem sporu okrog meje, William Perry, je po obisku v Zagrebu 15. junija 1999 piscu teh vrstic sporočil, da to - o neobstojnosti političnih prijateljstev - velja tudi za prijateljstvo med Tuđmanom in slovensko vlado. Po smrti zgodovinskega hrvaškega predsednika je Janez Drnovšek ocenil, da se je z nastopom nove levičarske vlade Ivice Račana odprlo okno priložnosti. Nekatere sorodnosti med hrvaško in slovensko vlado leta 2001 so zbujale upanje, da bo tokrat sporazumevanje o meji uspešno. Sledil je sporazum Drnovšek-Račan, ki so ga Hrvati - še v času omenjenih sorodnosti - po kratkem postopku razveljavili. Potem se do leta 2006 - razen incidentov v Piranskem zalivu - ni dogajalo nič posebnega. Predsednika sorodnih strank Janša in Sanader sta takrat sklenila, da je rešitev mogoča in sestavili smo seznam problemov, ki jih je mogoče reševati "v paketu". Vendar je čez nekaj tednov iz Zagreba prišlo sporočilo, da iz te moke ne bo kruha. Neuspešna so bila pogajanja med nesorodnimi in sorodnimi vladami.

 

Leta 2009 je Borut Pahor - potem, ko se je blamiral z javnim izsiljevanjem Hrvaške, da bo Slovenija preprečila vstop Hrvaške v EU - ponovil Drnovškovo vajo, vendar je bil nenadoma izjemno popustljiv. Arbitražni sporazum Pahor-Kosor pomeni korak nazaj od sporazuma Drnovšek-Račan, vendar so Hrvati s prisluškovanjem Drenikovi in Sekolcu - spodkopa(va)li tudi tega. Ta zgodba sicer ni niti končana niti obetavna.

 

In zdaj k našim začetnim vprašanjem. V tem trenutku odnosi med Cerarjevo in Milanovićevo vlado - iz splošnih in volilnih razlogov - niso ravno spodbudni, torej bi se takšni, kot so zdaj, v primeru Milanovićeve zmage, nadaljevali. Morda bi bili zaradi ponovnega mandata in samozavesti hrvaške levice za spoznanje bolj umirjeni. To ni popolnoma zanesljivo, ker utegnejo t.i. begunci na slovensko-hrvaški meji naleteti na ograjo, kar pomeni, da bi se začeli kopičiti onstran Slovenije. Slovensko-hrvaška meja je dolga, še težji posel pa bo imela Hrvaška na meji z Bosno in Hercegovino, Črno goro, Madžarsko, Srbijo, predvsem pa ob morju.

 

Nepristranski in demokratično usmerjeni komentatorji, posebej tisti, ki zagovarjajo redno menjavanje strank na oblasti, še bolj pa tisti, ki so podpirali prelom z jugoslovanskim - in sploh - socializmom, bodo kljub govoricam o dvoumni preteklosti predsednika HDZ Tomislava Karamarka po vsej verjetnosti navijali za aktualno opozicijo. V predvolilni kampanji so njeni nasprotniki poudarjali predvsem korupcijo in povezave s Sanaderjem, kar je gotovo obremenjujoče. Protiutež tem obremenitvam predstavlja predsednica Kolinda Grabar Kitarovićeva, ki je - glede na to, da je bila nekoč zunanja ministrica - maziljena članica HDZ in katere nedavna izvolitev (ob tem, da govori o kakovosti predhodnika) nakazuje težnje in usmeritve volilnega telesa.

 

Najbolj zanimivo pa je vprašanje, kakšen učinek na uspeh HDZ bodo imeli blagi spomini na Neodvisno državo Hrvatsko, podpora katoliške Cerkve, predvsem pa obsodbe Tita in komunistične politike. Mnogi volivci, tudi zapriseženi demokrati in celo nacionalisti, utegnejo imeti nekaj težav z okoliščino, da je bil Tito, čeprav je vladal iz Beograda, po narodnosti Hrvat. To okoliščino, skupaj z navideznimi dosežki socializma na socialnem področju, bodo Milanovićevi ljudje izkoriščali, kolikor bodo mogli.

 

Zaradi "desničarske" predsednice nova vlada, tudi če bi jo vodila "levica", v zunanji politiki ne bi imela veliko manevrskega prostora. Ta politika je zasidrana v Natu in v Evropski uniji, pomembna sestavina pa so seveda slovensko-hrvaški odnosi, ki bodo, kot smo videli, tako rekoč neodvisni od volilnega izida.

 

Po hrvaških volitvah se naši odnosi - po vsem videzu - ne bodo veliko spreminjali, zato je pomembno postaviti še neko bolj strateško vprašanje. Slovenci smo bili v preteklosti nemara preveč upogljivi hrvaški zavezniki, kar se je med drugim pokazalo tudi v hladnokrvnem pritrjevanju Titovim obračunom s Tripalom in Dabčević-Kučarjevo, predvsem pa v ubogljivem odnosu do kulturne politike Stipeta Šuvarja. Po drugi strani kaže spomniti, da smo bili Slovenci od nekdaj kljub nekaterim, denimo geografskim prednostim Hrvatov skupaj z njimi zagovorniki zahodnega, srednjeevropskega, ne pa balkanskega, južnoevropskega slovanstva. V prihodnosti bi morali raziskati, kakšne možnosti imamo skupaj s Hrvaško v srednjevropskem prostoru z državami Višegrajske četverice: s Češko, Madžarsko, Poljsko in Slovaško? Prepričan sem, da o teh kombinacijah razmišljajo tudi Hrvati. Najbrž bo bolje biti zraven kot zunaj. Temu se reče aktivna zunanja politika, katere nasprotje je izolacija. Pri šahovnici je treba biti zbran in predvidevati poteze, ki sledijo. 

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
9
Fantje s puško na rami in dekleta z metlo v roki
14
26.01.2020 11:00
Na desnem političnem polu se neguje konservativna mentaliteta, ki državo vidi v temelju predvsem kot oboroženo silo s čim bolj ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Kaj pomeni beseda svoboda. Svoboda je tisto, česar si ne pustimo vzeti.
4
25.01.2020 21:00
Umetnik stoji na aveniji v New Yorku in razstavlja snežne kepe različnih velikosti, položene na kontrastno podlago. Ponudil jih ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
13
24.01.2020 22:04
Prihodnji teden, najverjetneje v sredo, bo v državnem zboru potekala svojevrstna lutkovna predstava v okviru sicer najdlje ... Več.
Piše: Blaž Mrevlje
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
11
23.01.2020 23:00
Reševanje sem zmeraj razumel kot plemenito dejanje, ko nekdo, ki je hraber in sposoben, rešuje tistega, ki želi biti rešen. Tako ... Več.
Piše: Ivan Simič
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
19
21.01.2020 00:45
Včasih je šlo za kohabitacijo, za sobivanje različnosti, za parlamentarizem, ki je uspel nadgraditi pobijanje med levico in ... Več.
Piše: Miha Burger
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
16
18.01.2020 22:00
V ranih osemdesetih letih sem od daleč občudoval radikalizem pesnika Jureta Detele. Mit o njem je pravil, da se je vedno pomolil ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Moji osebni spomini na Rogerja Scrutona
4
17.01.2020 22:00
Ta teden je v starosti 75 let umrl Roger Scruton. Ko nekoga poznate osebno in ste imeli privilegij študirati pod njegovim ... Več.
Piše: Keith Miles
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
17
16.01.2020 20:18
V svojem govoru o stanju v državi v sredo je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vrsto ustavnih sprememb. Vse podrobnosti ... Več.
Piše: Božo Cerar
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
19
15.01.2020 19:00
S svojimi romani Tadej Golob dokazuje, da ne šteka. Da ne šteka, da skandinavski kriminalni roman ni postal kulten samo zato, ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Primer Rupnik: Psihopatogena bit razkola ob ugodilni sodbi o Leonu Rupniku
26
14.01.2020 23:00
Razveljavitev 74 let stare obsodbe domobranskega generala Leona Rupnika, ki je bil pred tem eden najbolj cenjenih brigadnih ... Več.
Piše: Žiga Stupica
Tam in Adria Airways sta zgodovina, naj živi Maks Tajnikar!
6
14.01.2020 04:22
Maks Tajnikar se je v Dnevniku tako blamiral s prispevkom o Mercatorju, Konzumu in Fortenovi, da je to kar težko verjeti. ... Več.
Piše: Matija Ž. Likar
Uredniški komentar: Vsi naši klovni za narodov blagor (ali država kot Moravče)
30
12.01.2020 13:00
Naštejte vsaj eno državo, kjer formalno vladajo demokracija, pravna država in kapitalistični ekonomski sistem, prevladujoče ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Retrogardizem bo za vedno ostal opomin slovenskemu nacizmu
2
11.01.2020 23:50
Ali je industrijska glasba angleški ali nemški fenomen? Laibach misli, da je nemški, da je tehno mehanika nemška dinamika (DAF). ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Umik Združenih držav iz Iraka in Bližnjega vzhoda?
11
10.01.2020 01:37
Hitrega umika ZDA iz Iraka in bližnjevzhodne regije, vsaj dokler ne bosta kolikor toliko stabilna, si vsekakor ne gre želeti. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Zakaj so likvidirali generala Soleimanija in kakšne posledice ima to lahko za Slovenijo in Evropo
22
06.01.2020 22:00
Takšne uverture v novo leto, za kakršno so v Iraku poskrbeli Američani, si nihče ni mogel predstavljati. Likvidacija iranskega ... Več.
Piše: Uredništvo
Dražgoše, obvezna romarska pot za vse povzpetnike, ki so naredili ali nameravajo narediti politično kariero v Sloveniji
23
05.01.2020 10:00
Samostojna Slovenija prihaja v obdobje tridesetletnic. Pred tridesetimi leti se je namreč zgodovina v Sloveniji zgostila in se ... Več.
Piše: Angel Polajnko
Marko Brecelj: Na začetku je bila Karantanija in tako naprej vse do Golice
33
04.01.2020 20:20
Brecelj montira, kolažira medijske fenomene (radio, TV), ti pa mu omogočajo popolnoma avtonomen umetniški nagovor. Njegov jezik ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Poljski premier Morawiecki odgovarja ruskemu "zgodovinarju" Putinu: Poljska je bila prva, ki se je bojevala za svobodo Evrope
17
01.01.2020 00:00
Ruski predsednik Vladimir Putin je precej čustveno reagiral na resolucijo Evropskega parlamenta, ki je povsem zgodovinsko ... Več.
Piše: Mateusz Morawiecki
Pisma iz emigracije: Vrnitev Bartona Finka
13
29.12.2019 21:00
Država mi žuga s prisilno privedbo na informativni razgovor, če se 9. januarja ne bom pojavil na policijski postaji Moste in dal ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Še vedno Antigona: Videl sem, kako je bila pogubljena država, ki je bila utemeljena na zločinu
9
28.12.2019 20:46
Tragedija kot literarna zvrst še vedno ždi na prestolu večnosti. Antigona je predvsem materializacija travmatičnega dejanja, ki ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Puč v upokojenski stranki: Kako je politika, svoj čas znanega kot Teflonski Karl, na koncu pokopala začetniška napaka
Dejan Steinbuch
Ogledov: 3,555
02/
Župnika, ki ga je sram, da imamo gnilo državo, so pred štirimi leti s solzilcem napadli romski roparji
Uredništvo
Ogledov: 3,905
03/
Ali bo general Rupnik, ki je paradiral pred nemškimi oficirji, čez dve leti tudi formalno rehabilitiran?
Dejan Steinbuch
Ogledov: 1,966
04/
Reševanje tistih, ki ne želijo biti rešeni
Ivan Simič
Ogledov: 2,191
05/
Utopljenci v Jezeru Tadeja Goloba
Simona Rebolj
Ogledov: 3,644
06/
Dolgo pričakovani manever pretkanega avtokrata ali Putin Forever*
Božo Cerar
Ogledov: 1,722
07/
Vseeno je, ali imajo bolj prav desničarji ali levičarji – za vse bo zmanjkalo prostora
Miha Burger
Ogledov: 1,388
08/
Čas je, da zdravniško-dobaviteljsko-zavarovalniško-lekarniški mafiji v Sloveniji enkrat že vzajemno pokažemo Digitus impudicus*
Blaž Mrevlje
Ogledov: 1,348
09/
Prišel je čas, ko ne bomo mogli več čisto vsega požreti
Dragan Živadinov
Ogledov: 1,145
10/
Imenovanje Nade Drobne Popovič za članico uprave SDH utegne biti nezakonito!
Uredništvo
Ogledov: 9,033