Komentar

Ukinite dvotirni sistem upravljanja podjetij in uvedite enotirnega

V Sloveniji imajo podjetja možnost enotirnega ali dvotirnega upravljanja. Bolj ali manj je prevladal dvotirni. Glavni razlog za to je po mojem mnenju kontinuiteta starega, diskreditiranega sistema delavskega samoupravljanja. 

03.12.2015 00:56
Piše: Keith Miles
Ključne besede:   dvotirno upravljanja   samoupravljanje   nora bellow   tito

Foto: arhiv Portala PLUS

Po mojem je najboljša pot, po kateri bi se iztrgali pretekli kulturi, za množico zasebnih podjetij ta, da se iz dvotirnega sistema premaknemo v enotirnega.

Ker sem doslej služil v dveh nadzornih svetih, je zame rahla skrivnost, zakaj so slovenska podjetja večinoma sprejela dvotirni sistem za uprave, nazorni svet in upravni odbor. Cenim to, da imajo podjetja možnost enotirnega upravljanja, toda bolj ali manj je prevladal dvotirni. Glavni razlog za to je po mojem mnenju neka vrsta kontinuitete starega, diskreditiranega sistema delavskega samoupravljanja. Vsebuje tudi elemente zaposlovanja pajdašev in lepe dodatke k plačam.

 

Korporacijska zakonodaja se zdi čista kopija nemškega sistema brez intelektualnega razumevanja, kako je do tega prišlo. Dodatno so tu še številni negativni incidenti v nemškem sistemu. Zadnji med njimi je Volkswagnov škandal. Nemški sistem se je pojavil konec 19. stoletja, ko je bila Nemčija vodilna dežela v razvoju sociale, denimo pokojnin. Vseeno pa je zares poletel šele po koncu II. svetovne vojne, ko se je pojavila takšna koncentracija lastništva delnic, še zlasti med bankami, da je prišlo do potrebe po izravnavi te moči z nadzorom s strani nadzornih svetov, tako da se v to ni vpletalo totalitarne države. Nadzorni sveti so bolj neposredno priznavali interese delovne sile skozi sistem soodločenja.

 

Seveda bi lahko rekli, da je Slovenija prav tako izšla iz totalitarnega sistema in koncentracije oblasti, zato je glede tega v podobni situaciji. Vendar pa privid vključenosti delavcev in nezadostna odgovornost na ravni nadzornega sveta puščata veliko pomanjkljvosti. Kar se tiče udeležbe delavskih direktorjev v upravah, je ta po moji oceni dvoumna in je precej bolj jasna brez delavskih direktorjev. Ko imamo polno vzpostavljen management poročanja delavskim svetom in mehanizem povezanosti, so vloge mnogo ostreje definirane.

 

Prav tako bi morali opaziti, da imajo delavci pogosto zaradi preoblikovanja slovenskih podjetij v normalne družbe tri možnosti vplivanja na svojo družbo. Prva so delnice, ki so jih dobili iz listnjenja (t.i. securitisation), druga so njihovi politični predstavniki v vladnih holdingih, tretja možnost pa je zastopanost v nadzornih svetih in pogosto tudi upravnih odborih. To pa ni bilo bistveno, ko so se razvijali nemški sistemi korporativnega upravljanja.

 

Ko premišljujemo o kulturnih izvorih slovenskih preferenc do dvotirnega sistema upravljanja, se splača v roke vzeti knjigo Nore Beloff, napisane sredi osemdesetih: Titova pomanjkljiva zapuščina oziroma Tito’s Flawed Legacy, kjer opisuje samoupravni sistem. Še posebej se splača prebrati citat profesorja sociologije Neca Jovanova. Videli boste, kako je takšna kultura vplivala na sedanji sistem.

 

V enotirnem sistemu ima vsak direktor, ne glede na to, ali je izvršni ali neizvršni, odgovornost za celotno politiko in delovanje družbe. Uprava lahko delegira zelo pomembne dnevne operacije izvršnim direktorjem, vendar se ne more izogniti splošni odgovornosti. V dvotirnem sistemu je to precej bolj razdeljeno in pregovor pravi, da “deljena odgovornost lahko prinese nič odgovornosti”.

 

Po mojem je najboljša pot, po kateri bi se iztrgali pretekli kulturi, za množico zasebnih podjetij ta, da se iz dvotirnega sistema premaknemo v enotirnega.

KOMENTIRAJTE
PRIKAŽI KOMENTARJE
10
Slovenska desnica in tuji mediji: Ker Janša noče, da bi ga kot žabo skuhali v topli vodi, občasno kar sam skoči v ponev z vrelim oljem
3
06.06.2020 03:00
V zadnjih mesecih so vsi tuji mediji, ki so poročali o Sloveniji oziroma vladi Janeza Janše, to počeli izrazito negativno: ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
7
04.06.2020 00:59
Ko je pred leti za ustavnega sodnika kandidiral Klemen Jaklič, sem ga brez pomislekov podprl. Iz treh razlogov: Ker pravo res ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
O zmožnosti zaveze
0
02.06.2020 23:30
Samo moški, ki je v sebi pripoznal svojo ženskost, je na žensko sposoben gledati kot na subjekt in ne zgolj kot na objekt ... Več.
Piše: Boštjan M. Zupančič
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
15
02.06.2020 00:45
O Janezu Kocijančiču bo v prihodnjih dneh napisanega in povedanega, predvsem pa iz Wikipedie prepisanega toliko, da smo se na ... Več.
Piše: Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
25
31.05.2020 10:00
Podcenjevanje človeških zmožnosti je brezmejno. Ker tovrstno prozorno nakladanje že pri povprečno razgledanem in inteligentnem ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Država od vseh stanj najbolj uživa v izrednem stanju
16
30.05.2020 23:19
Menim, da je glede na aktualni družbeni cunami več kot smiselno ponovno komentirati umetniško zvrst - bioumetnost. Ravno ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
9
29.05.2020 23:54
Je politično prestopništvo izvoljenih predstavnikov ljudstva sprejemljivo? Po zakonu je dovoljeno, toda ali je tudi legitimno? ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
13
29.05.2020 02:40
Bolj kot jeremijade o pritiskih na neodvisno novinarstvo nas lahko skrbi kvaliteta tega silno neodvisnega novinarstva, ki je ... Več.
Piše: Dejan Steinbuch
Vrnitev vestfalske države: Posledice pandemije Covid-19 za mednarodne odnose
5
25.05.2020 01:13
COVID-19 ni vplival le na nas posameznike in odnose med nami, ampak tudi na akterje v mednarodni skupnosti in odnose med njimi. ... Več.
Piše: Božo Cerar
Dialog s kolesarjem: "Da vas ni sram, ko po televiziji zagovarjate Janšo!"
6
24.05.2020 10:00
Da vas ni sram, je glasno vzkliknil mladenič, ki je ravno prislonil svoj bicikel k zidu, na katerem piše Papirnica. Prvi ... Več.
Piše: Dimitrij Rupel
Kraftwerk: Mi smo otroci Fritz Langa, Gordona Craiga, Karla Čapka, Josepha Beuysa in Wernherja von Brauna
0
23.05.2020 23:59
Združeno umetniško delo Kraftwerk praznuje letos pol stoletja od začetka svojega delovanja. Že to dejstvo je več kot dovolj, da ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
In memoriam Bert Pribac (1933-2020)
3
23.05.2020 20:00
Negoval je svoj istrski vinograd in oljčni gaj, se živahno vključeval v dogajanja v istrskem in širšem slovenskem prostoru. ... Več.
Piše: Milan Gregorič
Prebudite se! Prava gospodarska kriza šele prihaja. Njenih razsežnosti ne zna nihče napovedati, kaj šele zmodelirati.
8
22.05.2020 21:00
Zapornikova dilema iz teorije igre nam govori, da smo v Sloveniji pravzaprav akterji v istem zaporu. Lahko se med seboj ... Več.
Piše: Mark Stemberger
Delavske pravice se ne ščitijo s tem, da se uzakonja, kdaj naj kdo dela in kdaj počiva
13
22.05.2020 11:00
V medijih se vrstijo objave in pozivi k zaprtju trgovin ob nedeljah. Nekateri ta predlog obravnavajo z ekonomskega, drugi s ... Več.
Piše: Jasmina P. Petavs
352 milijonov evrov za "turistične bone" Slovencev utegne pripeljati celo do prezasedenosti naših turističnih kapacitet!
7
20.05.2020 13:15
Vlada je v okviru tretjega paketa t.i. protikoronskih zakonov obravnavala tudi predlog o razdelitvi bonov za turistično ... Več.
Piše: Bine Kordež
O anemični četrti veji oblasti, aktivnih državljanih in civilni družbi
11
18.05.2020 22:30
Glas posameznika je le glas vpijočega v puščavi? Aja? Seveda, če se tako odločimo, če to sprejmemo. Lahko pa je tudi glas na ... Več.
Piše: Miha Burger
Bolna Slovenija (o bedakih med bedaki)
16
17.05.2020 11:00
VSlovenijije spet izbruhnila epidemija okužbe z najvišjo možno stopnjo nalezljivosti. Bolezen še ni dobro raziskana, ker so ... Več.
Piše: Simona Rebolj
Lado Kralj: Iz transnacionalnega New Yorka je pogledal v globino Moravč
0
17.05.2020 00:46
Lado Kralj spada s svojo performativno naravo med svetovne gledališke protagoniste, ki so uprizorili veliko spremembo. Uprli so ... Več.
Piše: Dragan Živadinov
Dve neprijetni vprašanji za poražence in tri za zmagovalce zadnjega tridesetletja
18
16.05.2020 07:33
16. maja, torej danes, mineva trideset let od zaprisege prve slovenske demokratično izvoljene vlade. V tem obdobju smo izvedli ... Več.
Piše: Andrej Capobianco
Poslednji vzpon (In memoriam Tone Škarja)
6
16.05.2020 07:00
Tone Škarja je bil človek pronicljivega uma, ki ni šparal jezika, ko je bilo treba neposredno povedati resnico ali svoje mnenje. ... Več.
Piše: Mire Steinbuch
1 2 3 4 5  ... 

Najbolj brano

01/
Uredniški komentar: Zakaj je v resnici odstopil Dejan Židan in kdo se mu je odrekel
Dejan Steinbuch
Ogledov: 6.313
02/
Dosje slovenski gozdovi, 2. del: Če kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ne bo spet ustrahovana, potem so direktorju Zavoda za gozdove Damjanu Oražmu naposled šteti dnevi!
Uredništvo
Ogledov: 4.075
03/
In memoriam Janez Kocijančič: Dolgoletni tihi patriarh levice
Aljoša Pečan, Dejan Steinbuch
Ogledov: 3.462
04/
Dosje Slovenski gozdovi, 1. del: Vsak dan nam iz naših državnih gozdov pokradejo za najmanj 40.000 evrov!
Uredništvo
Ogledov: 6.023
05/
Zakaj javno podpiram Andraža Terška kot kandidata za ustavnega sodnika
Dejan Steinbuch
Ogledov: 2.116
06/
O zmožnosti zaveze
Boštjan M. Zupančič
Ogledov: 2.058
07/
Tržaški Primorski dnevnik se zaradi laganja o incidentu na meji s Slovenijo še vedno ni opravičil
Uredništvo
Ogledov: 1.729
08/
Janez Janša, pridne čebelice in pogoltni paraziti
Simona Rebolj
Ogledov: 2.130
09/
Dosje Livar: Kako so plenili po največji slovenski livarni, ki ji grozi celo stečaj
Uredništvo
Ogledov: 2.250
10/
Jani Möderndorfer in Gregor Židan sta slovenska Zlatan Ibrahimović in Luis Figo
Andrej Capobianco
Ogledov: 1.717